Java Programiranje

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
megatron
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Čet, 22. Jun 2006. 21:31

Java Programiranje

Post od megatron »

zelio bi da pocnem da se bavim java programiranjem...nemam iskustva sa programskim jezikom :? pa ako bi neko mogao da mi da neke upute za to....par linkova za program i kodove nekih aplikacija....

nadam se da nisam rekao nesto glupo u ovom postu :)

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

megatron, nije baš tema za ovaj forum ali pošto pretpostavljam da planiraš da "razvijaš" programe za mobilnu platformu, evo ti par linkova. :wink:

http://java.sun.com/javame/index.jsp
http://www.netbeans.org/community/releases/index.html

megatron
Mobil fan
Mobil fan

Post od megatron »

to je to sto mi je trebalo.... :) nadam se da ima neko na forumu ko se bavi izradom aplikacija za mobilne ... :roll:

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 01. Jun 2004. 21:46
:: samsung s8 plus
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

Ima... Dario se bavio time, bavi se jos uvek, samo ga nesto nema na forumu...

ja planiram da pocnem razvijanje aplikacija za Symbian OS, samo nikako malo da sednem, progooglam i vidim sta mi je sve potrebno...

Visual studio 2008 imam citao sam da su potrebni neki SDK koje nisam uspeo da instaliram jer rade iskljucivo na VS 2005.. sve u svemu komplikovano, ako neko ima vise informacija nek pomogne :wink:

4life
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 31. Jul 2006. 18:06

Post od 4life »

Prijateljski savet: Manite se toga.
Najozbiljnije, batalite to.
Ja sam pisao aplikacije za Linux, koji je 6x laksi od Jave, i ponovo sam pola godine protracio na to. Ovo ti moze potvrditi moj drug (Vincent na ovom forumu) jer sam dosta vremenqa radio na njegovom kompu.
Nije to tako lako da ti sad sednes i kazes: "E, sad cu uz kaficu da napisem digitron za moj telefon". Treba BUKVALNO oci da ti ispadnu od citanja sto tutoriala sto Source kodova drugih aplikacija.

Naravno, necu da vas sputavam ako ste bas zainteresovani za to. Ovo vam je samo moj prijateljski savet.

Pozdrav! ;)
Nemam telefon trenutno.

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

megatron, Nemas iskustva sa Java programiranjem ili nemas iskustva sa programiranjem uopste?

U oba slucaja se prvo upoznaj sa Java programiranjem generalno, pre nego sto probas da pises Java aplikacije za mobilne telefone. Ako nemas iskustva sa programiranjem uopste (casovi informatike i slicno nisu iskustvo u programiranju) onda prvo potrosi malo vremena da se upoznas detaljnije sa osnovnim konceptima i idejama, da ne dodjes u situaciju da "otkrivas toplu vodu".

Ako nemas nekog narocitog programerskog iskustva nemoj se nadati da ces brzo napraviti nesto upotrebljivo.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

Dancsi
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Pon, 16. Jul 2007. 12:34
Kontakt:

Post od Dancsi »

koji mi je tacno program potreban da bi pravio i testirao java ME aplikacije na svom kompu? Trenutno skidam netbeans 6.1 mobility. Jel to dobro ?
N82 black, v31 sw, hakovan i 4gb kartica u njemu =)

megatron
Mobil fan
Mobil fan

Post od megatron »

nemam iskustva sa java programiranjem...poznajem programske jezike i mislim da mi to nece biti neki problem... a kao sto kaze Mirko BGD moram da vidim sta mi je sve potrebno...

4life, na svasta sam gubio vrijeme pa cu malo i na ovo :) treba samo da se ubacim u to drustvo da mi malo neko nesto pokaze jer uglavnom ucim na vec odradjenim kodovima....

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

ja isto imam iskustva sa programiranjem c#...

megatron, aj kad nadjes sta treba, napisi da i mi ostali znamo... ja sam se jedno vreme zanosio time kako bi bilo lepomapraviti ceo softver u telefonu, ali ceo... medjutim sve je tako komplikovano.. ne programiranje vec sta ti treba od programa. ima dosta stvari na nokia forumu ali nabacanooo strasno

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

Dancsi, Netbeans 6.1 verovatno najbolje okruzenje za razvoj J2ME aplikacija. Imas i integrisan simulator mobilnog uredjaja.

Mirko BGD, Kao neko ko zivi od razvoja softvera mogu da ti kazem da silno gresis ako mislis da je pronalazenje potrebnog softvera ono sto je komplikovano.

Iskustvo sa programiranjem u C# nije dovoljno za bilo kakav rad vezan za pisanje sistemskog softvera. Da bi napisao firmver telefona treba vrlo dobro da poznajes sam hardver telefona, principe pisanja embeded softvera i principe funkcionisanja operativnih sistema (sa tacke gledista razvoja aplikacija). I naravno podrazumeva se programiranje u C-u i asembleru.

Da li ti mislis da proizvodjacima mobilnih telefona treba toliko vremena da otklone bagove i da dodaju nove stvari u firmveru zato sto im je problem da pronadju odgovarajuca razvojna okruzenja?

Dancsi
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Kontakt:

Post od Dancsi »

tomas.hokenberi, evo, skinuo sam netbeans, ali mu je za instalaciju potreban JDK. E sad, nema nigde da se skine (googlao sam) :(. Umesto toga mi stalno nalazi JRE od koga sam skinuo poslednju verziju...
Da li neko može da mi pošalje jdk?

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

Dancsi, upravo o tome sam pricao, skines jedno, on trazi drugo, skines drugo, on trazi trece, skines trece e to trece onda nije kompatibilno... pa juris alternativu... i na kraju NE RADI...

tomas.hokenberi, kako mislis da poznajem hardver telefona? sta je to embeded softver? i zbog sta spada u funkcionisanje operativnih sistema? usput objasni sta je i asembler?

to programiranje sam ucio na faxu... na zalost, nesposobni asistenti i profesori [sem jednog koji je normalan] nisu bas bili zainteresovani da nas uvedu u srz programiranja i ako to mene jako zanima. Onda sam u saradnji sa Dariom kopao, kopao, kopao i iskopao par knjia na engleskom koje su jako dobro napisane i koje pruzaju super osnovu za c# pocev od konzolnih aplikacija koje ja imam na faxu pa do Objektno Orijentisanog programiranja. To imam u planu da savladam...

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

Dancsi, JDK ima vise od 100 MB i imas ga na SUN-ovom sajtu. Nema potrebe da googlas idi na:

http://developers.sun.com/downloads/

Pogledaj pod Java EE i Java SE

Mirko BGD, Napisao si da si hteo da napises "ceo softver u telefonu". Ja sam to "ceo softver" shvatio tako da si hteo da napises firmver telefona.

Ako zelis da napises firmver za telefon (ili bilo koji drugi hardverski uredjaj) moras poznavati hardver samog telefona. Firmver direktno komunicira sa komponentama koje cine telefon. Takodje moras jako dobro poznavati sistemsko programiranje i jezik C (C ne C#) i asembler (masinski jezik CPU - koristis simbolicke kodove za osnovne instrukcije CPU-a - nize od toga je jedino da direktno ukucavs "1" i "0" ili heksadecimalne kodove procesorskih instrukcija). Pod pojmom "embeded softver" i "embeded programiranje", otprilike, se misli na softver koji se izvrsava na razlicitim uredjajima kao sto su mobilni telefoni, ali i inteligentni frizideri i ves masine. Takav softver se od npr. aplikacije pisane za Windows ili Linux OS razlikuje time sto nemas klasicni operativni sistem pod kojim se izvrsava aplikacija vec ili aplikacija sama obezbedjuje svoje pokretanje (bootstrap), kontrolu taskova i niti itd ili se koriste specijalizovani OS za takve primene (npr. VRTX i slicno).

Elem, zasli smo suvise u off-topic. Poenta je da pisanje sistemskog softvera, firmvera i slicnog, zahteva specificna znanja iz oblasti softvera i hardvera koja se obicno sticu na odgovarajucim fakultetima (u Srbiji == ETF i slicni ). Naravno ako te to zaista zanima sve se moze nauciti ali bitno je da shvatis da problem nije u pronalazenju razvojnih alata vec u savladavanju potrebnih programerskih znanja i vestina.

C# nije jezik namenjen pisanju sistemskog softvera (ne zaboravi da se C# izvrsava nad .NET Framework platformom i cak "exe" nije stvarno kompajliran vec ga cini niz bajtkodova koji se interpretiraju u trenutku izvrsavanja).

C# je medjutim vrlo dobar jezik za pisanje aplikativnog softvera za Windows platformu.

megatron
Mobil fan
Mobil fan

Post od megatron »

tomas.hokenberi, firmware sigurno nije posao za jednog coveka...ja nisam toliko ambiciozan :D ... ne planiram da radim ozbiljnije aplikacije ... znam da je veliki posao pogotovo oko testiranja....trebace mi malo da savladam rezervisane rijeci pa je za pocetak dok se ne stekne elegancija najbolje biti plagijator :wink:

Dancsi
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Kontakt:

Post od Dancsi »

Sve je servirano na jednom mestu:

http://www.netbeans.org/kb/trails/mobility.html

Izvolite!

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

megatron, ako instaliras NetBeans mobility imasces i primere aplikacija za mobilne telefone. Tamo mozes videti kako to funkcionise. Ja ti ipak preporucujem da pre nego sto pocnes da proucavas J2ME da se prvo malo upoznas sa Javom generalno. Pronadji neku knjigu o Java programiranju i probaj prvo da se napises par standardnih Java programa .

Leonel
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 27. Feb 2008. 03:17

Post od Leonel »

ako dogurash do notesa za manje od 4 mjseca to je uspjeh. onda tezi digitronu .
Primarno:Nokia N97 black, full + 8GB
8910, 8850, 8210, 8310 i 7710

megatron
Mobil fan
Mobil fan

Post od megatron »

tomas.hokenberi, jesam na pravom mjestu sto se tice jave generalno ??

http://java.sun.com/docs/books/tutorial ... win32.html

naravno da se izvinim za ovaj off :)

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

megatron, Samo delimicno - svakako pogledaj sve na linku koji si dao, ali pogledaj i ovo
http://math.hws.edu/javanotes/

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

tomas.hokenberi, svaka chast! bas si u FULLu objasnio... kazi mi gde si to sve naucio? Kursevi neki, ili? :blinky:

Odgovori