Godinama koristim mobilni starije generacije (Nokia 7110). Sada bih da uzmem nesto "multimedijalno", ali nikako da se odlucim sta!? Kriterijumi su mi da jetelefon pouzdan (prijem, baterija, nebagovit,...), da moze da pravi slike (nije bitan kvalitet jer imam digitalni fotoaparat, a mobilni telefoni nikada nece dostici fotoaparate po optici, a uvek ce kasniti i po rezoluciji), da te slike mogu da posaljem na e-mail adrese i na druge adekvatne mobilne telefone (MMS), ne smeta mi ako ima direktan pristup Internetu (vidjao sam oznaku xHTML). Nije mi bitno da ima FM, MP3, da snima filmove, da ima mocan procesor i operativni sistem, za sve te stvari imam adekvatne alternative

Stigoh i do cene koja nije problem, ali necu ni da bacam pare na nesto sto mi ne treba i sto necu korisiti (necu igrati Java igre, korisiti Excel ili Word,...). Dakle, treba mi pomoc oko izbora modela koji ce ispunjavati potrebne i dovoljne uslove koje sam naveo (za sto manju cenu, ali ne na ustrb kvaliteta)!?
Da rezimiram:
- kamera (moze i CIF, ne mora ni VGA),
- e-mail ili MMS (ako se preko mms-a moze poslati e-mail, to nisam najbolje shvatio???????),
- pozeljan, ali ne i presudan xHTML (kod T630 pise cHTML, ne znam da li je to isto?)
- pouzdan (baterija bar 2 cela dana, pouzdan prijem, pomogustvu bez bagova)
Takodje bih molio za pomoc oko MMS-a i e-maila!? Svi modeli imaju neka ogranicenja oko velicina MMS fajlova koja salju i primaju. Da li igde mogu da nadjem neki tekst, prikaz, uporedjenje modela,..., jer tu ocito ima nekompatibilnosti i zbog ogranicenja zbog same velicine fajla, a mozda i oko tipa fajlova? Znam da se MMS parameti podesavaju za telefon prema parametrima provajdera, a sta je sa e-mailom i ima li on veze za GPRS-om ili nema?
Hvala unapred svima koji mi bilo sta predloze i jos bolje obrazloze.