Nokija suverena i na crnom tržištu

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

...Istina, gledam po forumima kako "lako" nabavljaju mobilne preko neta, 1-2 preporuke proverenih članova o "izvoru" i kraj.

LesaZMN, slažem se da ako si jedini ovlašćeni distributer za Samsung (i još štošta), =monopol btw, nema šanse da budeš u "gubitku". Za ovo se ne slažem
LesaZMN napisao:Ono sto se vidi kroz podatke je da bi verovatno mogli jedno 5 maloprodaja da otvore da hoce.
Pa možda mogu i 55, ali džaba kad im je maloprodaja jedva pokrivala kiriju, zašto bi...
Pri tom, zna se ko je bio glavni u lobiranju kod državnog aparata za prošlogodišnju žestoku akciju zatvaranja "divljaka".
To je neka druga priča, izvinjavam se za off :wink:
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

Wicker Man
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
:: HTC Desire
:: Sony Ericsson K800

Post od Wicker Man »

Vlada Zem napisao: Isti slučaj, mada ima "svetlih" servis slučaja, to tipa dan-dva, gotovo...
.
Sto bi rek'o Crni Gruja: "Kojekude"
LesaZMN napisao:Brinu se oni itekako odakle telefon, jer ako nisi zadovoljan, ni tebe ne zanima odakle je a onda im rusis buducu prodaju (promenices brend).
Ma idi begaj,pa pogledaj kakvi telefoni stizu na trziste,kakvog hardverskog kvaliteta.Hajde da zanemarimo soft. frku jer se to i nekako moze ispraviti,ali kad se phone pocne gulti i raspadati posle 7 dana ond jbg.
Izgleda da jos uvek ne moraju brinuti da li ce njihovi kupci promeniti brend jer jos uvek "zivi" parola: "Nokia je Nokia
LesaZMN napisao:Sta mislis u kakvoj ce poziciji biti kada jednog dana ovo crno trziste koje ima kod nas bude svedeno na neku normalnu meru?
Ja nesto ne bih rekao da SE umire,a to kada cemo mi svesti crno trziste na normalu?Heh, do toga ima jos jedan dug i mukotrpan period,to nece da moze preko noci.
A kad to bude blizu budi siguran da ce SE biti na vreme obavesten.
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!

Alan
Banned
Pridružio se: Uto, 14. Jul 2009. 22:07

Post od Alan »

Meni se 6233 jednom pokvario i odneo sam ga u Mobis - kupljen je bio u Telenoru- , telefon je inace bio pokvaren zbog ciste nepaznje (moje) , ali nema veze , sutradan sam dobio neki telefon , naravno na koriscenje i bio je nov , pa su posle mesec i 1/2 dana meni dali apsolutno novu 6233, koja i danas radi kao nova (nikada nije vise isla u servis). :)
P.S. sada koristim n96 , 6233 sam poklonio 8)

LesaZMN
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Uto, 16. Sep 2008. 14:38

Post od LesaZMN »

Ja nesto ne bih rekao da SE umire,a to kada cemo mi svesti crno trziste na normalu?Heh, do toga ima jos jedan dug i mukotrpan period,to nece da moze preko noci.
A kad to bude blizu budi siguran da ce SE biti na vreme obavesten.
Pa jest - tako im dobro ide da vec 2-3 kvartala prave po 200-300 mil eur minusa? Posle K750 daj mi jedan model koji je postigao takav uspeh. Zaboravi ove high end sto najavljuju a ne izbacuju. Od toga se ne zivi.

SE ide putem motorole ako nesto zestoko ne promeni.

Wicker Man
Expert
Expert

Post od Wicker Man »

LesaZMN, Pored navedenih K800/810 koje vec navede loki13, mozes jos i pogledati m600,w950,P1 a ima jos telefona iz nize klase koji su imali lep uspeh kod nezahtevnih kupaca.

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 07. Feb 2007. 09:25
:: Samsung Galaxy Neo
:: LG Optimus 4X HD

Post od dimi89 »

SE ima problema sa prodajom ali to je daleko od toga da firma odumire...Ljudi nisu to Srpske firmice koje mogu da se zatvore za jedno leto...

P.S.Ako bas hocete i Nokia i durui imaju problem sa opadanjem proizvodnje(ne secam se kad je Motorola izbacila neki dobar model u poslednje vreme-mozda jedan) osim Samsunga i LG.Koreanci su navodno povecali proizvodju lol za razliku od drugih.Mada videcemo sta ce da kaze trziste kad saberu i prodaju N97.... 8)
>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

To jeste bio lep trenutak da SE "napravi nesto", sjajni modeli, ali su tvrdoglavo gurali svoje standarde, fastport, sony mc... i vidi sad. Uiq uopste nije bio los ali je potonuo u paketu IMO.
Pozz
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Da je SE izbacio XPERIU kad su najavili, pa Idou, pricha po njih bi bila drugachija... Ovako... odoshe oni pod led. Jos ce neko vreme da se batrgaju, a onda ce mislim da propadnu. /nisu imali osecaj za trziste, nisu ga dovoljno osluskivali.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od dimi89 »

Zato mi se svidja politika LG-a : Sve sto smislimo izbacimo.Pa ako se proda proda a uglavnom se prodaju tako da su sad u vrhu proizvodjaca telefona.....I dalje ne verujem da ce SE tako lako da propadne.......Stvar su zsr.... sa Xperiom jer da su nju izbacili na vreme sad bi izaso Idou i sve bi lepo islo(ko sto su rusu zj... sa ladom kalinom da su je izbacili 99/2000 kao sto su najavili sad dacia ne bi ni postojala) a ovako ako sad izbace idou unistice im Xperiu 8)
>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...

Nikola031
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 06. Okt 2008. 20:25
:: Lumia 640 Dual SIM
Kontakt:

Post od Nikola031 »

Meni je najgori potez SE-a bio otkazivanje udarnih UIQ telefona i kasnije gašenje UIQ-a (pored odugovlačenja Xperie). :dry: :angry:
dimi89, slažem se u potpunosti.
Videćemo, ako izbace ove modele koji su u formi glasina nadam se poboljšanju trenutne situacije (ako ih ne budu odugovlačili kao do sada).
Sony Ericsson prototypes: G702 (BeiBei), W707 (Alicia), 3x M610i (Lizzy)

Wicker Man
Expert
Expert

Post od Wicker Man »

miodrage napisao: /nisu imali osecaj za trziste, nisu ga dovoljno osluskivali.
Istina,nije bilo bas dobre "saradnje sa traznjom",ali ako cemo oko "osluskivanja" trzista onda su ovi iz Nokije gluvi k'o topovi.

LesaZMN
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od LesaZMN »

Ma svi osluskuju ko "topovi"

Ako pogledas strategiju - izgleda ovako

1. Nokia - mi smo carevi i vi kupci ima da kupujete sta vam mi kazemo. Ko ste bre vi da birate
2. SE - kupci traze....pa da mi bi bas...evo sad cemo samo sto nismo...bice naj naj...sorry sto malo kasnimo...
3. Samsung i LG (komsije - imaju isti mentalni sklop) - mi cemo da izbacimo 2 miliona modela godisnje u svakoj seriji pa ce neko da nadje sta mu treba. I pozuricemo da izbacimo na vreme ali ne mora bas sve da radi najbolje. Popravicemo u sledecoj varijanti. Sta nas briga imamo para ko blata, moze nam se
4. Motorola - to su oni sto su nekada proizvodili mobilne???
5. Hmmmm.....HTC, Toshiba, Apple.....dobri jer ne lupetaju ali upravo zato imaju mali share...mass production RULES!!

Wicker Man
Expert
Expert

Post od Wicker Man »

LesaZMN, Za Nokiju si u pravu.Respect.
Za SE: Oni izgleda su nekakvi baksuzi,imaju lepe ideje,koncept ali ih nesto interno dobro pomete i onda jbg,zakasne.Zelje su jedno a realizacija i mogucnosti opet nesto sasvim drugo.
Za Samsung: Da,uglavnom sam saglasan.
Za Motorolu: "Sta to bese ljubav?" :lol:
Za HTC: Oni za sada rade ko svajcarski sat,trenutno su mi najbolji na trzistu i prava je uzivancija cekati njihove modele i pratiti realizaciju. Trenutno the best.
Za Apple: Oni samo zagrizu onu svoju jabuku, "ogrizak" metnu na uredjaj i kupci se skupljaju k'o muve na g.. ,ovaj dzem.
LesaZMN napisao:...mass production RULES!!
Da,samo ako si kinez.

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od dimi89 »

Xexe ba su neki likovi kreativni.Pogotovu mi se svidja interpretacija Lese...Nazalost realnost je sasvim drugacija.Proizvodjaci toliko ceprkaju i pokusavaju da udovolje kupcima da je to prosto nezamislivo....Zivi primer je Apple.Kad su najavili da ce da izbace novi model(jos se nista nije znalo vec smao da ce da naprave novu generaciju iPhona) toliko su primili pohvala/zamerki/predloga da su na kraju odlucili da ne promene apsolutno nista u dizajnu samog telefona....Pa sad vi vidite.....

P.S.SAd bas gledamo razne testove novog Palm telefona i razmisljam koliko ce on da pojede ostale pa to nije verovatno! 8)

LesaZMN
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od LesaZMN »

Da,samo ako si kinez.
Zuti, plavi, crveni...nebitno. Masa donosi market share i kontrolu. Bes ga, nismo daleko od ALL MADE IN CHINA osim leba i mleka.
Sta mislis gde se proizvode nasi vajni finci, koreanci itd...samo mali, malecni deo u tim zemljama, a cim savladaju tehniku - mrs u kinu - tamo je jeftinije

Wicker Man
Expert
Expert

Post od Wicker Man »

LesaZMN, Nemoj da "mesas zabe i babe".Jedna stvar je mass production, a potpuno druga stvar je proizvodnja u povoljnijim uslovima gde je radna snaga jeftinija i mnogo je lakse oko zakonskih regulativa, (bilo da ih izbegnes ili pak da budes regularan, za manje novca i uz nesto nize kriteijume).
Jeste, masovna proizvodnja ti donosi share, ali samo donekle.Tacnije,ta strategija moze da se koristi jedan period, a onda, stop.
Pogledaj Toyotu, oni su takodje imali strategiju da povecaju udeo,eno ih sad "vicu" kako ce da batale procentne udele (mislim da su stigli negde preko 10%,nisam tacno siguran) i vracaju se kvalitetu.

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od dimi89 »

Wicked Toyota vazi za najpouzdaniji auto prema tome tvoja recenica " i vracaju se kvalitetu" nije na mestu.....Ako si pokusao nesto da objasnis naveo si veoma los primer. 8)

Wicker Man
Expert
Expert

Post od Wicker Man »

dimi89, Pazi,ja nisam od onih koji pricaju napamet i bez argumenata,ako nesto napisem onda znaj da je vec to provereno i da ga bez razloga ne bih pisao.
Pouzdanost i kvalitet nije isto.Automobil moze biti pouzdan,ako si mislio na sigurnost, ali ostali elementi ne moraju (i nisu,jer bi onda imali supercar) biti.
Stategija mass production i kvalitet retko da mogu zajedno,u stvari mogu, ali u jaako kratkom vremenskom razdoblju.Zasto? Pa zato sto ni jedna kompanija nema neogranicen buzdet za tu vrstu "sporta" i da bi bilo prihoda, cena bi trebala biti astronomska, a kupci nisu bas spremni na to.(mozda nekih 2 % bi moglo)
Ako vec ne verujes meni,a ti pitaj Google i on ce ti odgovoriti.Vest o Toyoti i novoj strategiji,novog vlasnika je objavljena pre 1-2 dana.Potrazi.
I da,Toyota nije sto je nekada bila."Neunistivost" se "vuce" iz nesto ranijeg perioda, dok je danas ipak malo drugacija prica.
To ce ti potvrditi svaki bivsi vlasnik Toyote.Namerno kazem bivsi,jer dok voze taj automobil u "zvezde ga ukivaju",cim ga prodaju sledi :"Znas druze nije to vise k'o nekad."

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od dimi89 »

Wicked upravo zato sto sam obavesten o tojoti i o njenoj pouzdanosti(tu spada i hvalitet izrade jer te dve stvari ne mogu da se odvoje) sam ti i napisao.Moj brat je imao 3 corolle i sad su posle toliko vremena kupili Hondu al ii dalje voze ovu zadnju corolu i i dalje je super prema tome ne slazem se sa tobom. 8)

Wicker Man
Expert
Expert

Post od Wicker Man »

Da, mozes da se slazes, ili ne, ali isto ti se 'vata. :D
Kljucne reci su imao i sada su kupili Hondu.Takodje i pominjanje Corolle potrekpljuje tezu da su straije verzije mnogo bolje od danasnih novijih,ali eto videcemo sta ce sad biti sa novom njihovom strategijom.

Odgovori