Oprez! Opasne aplikacije sa kojima se ne treba igrati...

Pravila foruma
Symbian deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
NokiaSamsungSony Ericsson
Sasa_NS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Čet, 22. Jul 2004. 15:57

Oprez! Opasne aplikacije sa kojima se ne treba igrati...

Post od Sasa_NS »

Pišući post u temi "Krađa", shvatio sam da možda ne bi bilo loše otvoriti novu temu baš posvećenu programima sa kojima se ne treba igrati jer možete sebi (zbog radoznalosti) stvoriti poprilične probleme... Zato prenosim moje neugodno iskustvo koje sam napisao u pomenutoj temi:
Sasa_NS napisao:Narode, PAZITE DA NE NALETITE NA LOŠE KREKOVANU APLIKACIJU (kao što sam ja) jer JAO SI GA VAMA!!!
Instalirao sam jednu od novijih verzija Phone Secure programa (1.14 mislim) koja ima proširene opcije (alarm, automatsko uključivanje ako neko ubaci drugu SIM karticu, slanje SMS poruke sa brojem nove kartice na predefinisan broj...), lepo je podesio, napisao da po aktiviranju izbaci poruku "Telefon je zaključan jer je ukraden!", upamtio password i ostavio da radi u pozadini. Skoro sam bio zaboravio na nju kad ono... Prvi sledeći put kada sam imao potrebu da restartujem telefon (ili ugasim, svejedno), posle podizanja sistema Phone Secure se uključio i zaključao telefon! To ne bi smeo da radi, odnosno, treba da zaključava telefon tek kada neko u njega stavi drugu SIM karticu (verovatno je loše krekovan). Istovremeno je poslao nekoliko porukica na onaj predefinisani broj... Pokušao sam da ga deaktiviram slanjem porukice sa drugog telefona u formatu "::UNLOCK password", no program nije reagovao uopšte (iako je registrovao da je stigla poruka, i iako se na displeju u pozadini videlo da se vrši deaktivacija)... U sledećih pola sata sve sam pokušao u cilju da ga isključim, slao nove poruke (i dobijao nazad poruke da je program isključen, no nije bio)... Par puta je na displeju izbacio opciju da ručno unesem password no tako brzo bi se ponovo zakucao da nisam uspevao da unesem ceo password... Rezime: sprašio mi je ceo kredit vrlo brzo šaljući poruke pa sam pokušao sve (pa čak i soft format), samo da ga isključim. Ni to nije upalilo, telefon je odbijao da počne format, a nije upalilo ni držanje olovčice (safe mod) - hteo sam AppManom da ubijem njegov proces fajl... Na kraju, kada je nestalo kredita, malo se zaglupavio i ponovo izbacio mogućnost unošenja (ručnog) passworda, što sam munjevito iskoristio i konačno ga nekako deaktivirao!!!! Obrisao sam ga iz telefona i ne želim vala više da čujem za njega.
Dakle, ne igrajte se ovom aplikacijom (ili kupite original, ako vam baš treba), opasna je po džep i podatke u telefonu, jer ako ne budete imali "sreće" kao ja, ne gine vam žestoko maltretiranje i fleš (u servisu) na kraju.
Zamislite tek svoju facu kada budete u servisu morali objašnjavati šta ste uradili i zašto na displeju telefona piše "Telefon je zaključan jer je ukraden!"...
Dakle, navedite vaša slična iskustva i skrenite pažnju ostalim posetiocima ovog sajta na "opasne" aplikacije čijom se upotrebom može napraviti poprilična šteta (u ovu grupu spadaju sve aplikacije koje zahtevaju unošenje nekog passworda, jer ako ga zaboravite...) ili na programe koji po pravilu prave probleme u sudaru sa drugim, ranije instaliranim u telefonu...
Još jedan moj doprinos: program "Wild Skinz" (koji je pisan za Nokiu 7650) bije glas da u drugom telefonu ume da napravi popriličan haos (nisam proverio, i ne želim), pa ga izbegavajte...

stefank
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 10. Okt 2004. 16:00

Post od stefank »

Još jedan moj doprinos: program "Wild Skinz" (koji je pisan za Nokiu 7650) bije glas da u drugom telefonu ume da napravi popriličan haos (nisam proverio, i ne želim), pa ga izbegavajte...
Provjereno. Probao na N-gage QD ranije, morao sam format da lupim... :smutny:
Ok je tema, samo sto mene mrzi da citam sve... :D

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

uzas a bas sam mislio da instaliram ovaj program kad kupim 6630 kad vidi sad ovo!!!!! :angry: :angry: :x
a kako da kupim original program i da li se kod nas ima kupiti cd sa original programima za symbian telefone?

Sasa_NS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Sasa_NS »

Bojim se da nema... Jedini način je da imaš neku platnih kartica koje važe u svetu (Visa Virtuon i slične) i da im tako platiš preko njihovog sajta www.wildpalm.co.uk (a oni ti pošalju registracioni broj)... Sa istog sajta, naravno, skineš "čist" softver.
Ili, ako imaš nekog napolju - on plati, pa ti pošalje taj broj.....

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

Au Sale, ti si se baš napatio... :shock:
Vidiš, baš iz tog razloga nešto ne volim te "zaključavajuće" programe (kojekakve sefove, katance i sl.). Svojevremeno sam probao Phone Secure v1.0 na 3660 i nisam imao tih problema, mada sam ga ubrzo skinuo sa moba, za svaki slučaj. Što se tiče nekih problematičnih programa, nikad nisam imao takve probleme. Uostalom, vidiš kako je tebe namučio program, zamisli tek šta bi uradio lopovu, još sa postpejd karticom, ihaaaa, ala bi tu bilo poruka... :wink: :D :lol:

stefank
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od stefank »

Lopovi ne stavljaju postpaid kartice, jer tako mogu da se uvate odma... :D :P 8) Dobro, ima nekih lopova amatera... :lol:

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

Ja sam to onako šaljivo naveo, zbog neograničenog slanja poruka... A i ne mora da bude lopov u pitanju, može i neki "slučajni nalazač" da proba mob... :wink:

Sasa_NS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Sasa_NS »

Miskoni, ne da sam se namučio, nego sam se već bio oladio i pomirio da će morati da padne fleš... kada sam slučajno uspeo da ga sredim (uz neprestano piskanje poslatih i primljenih poruka (na supruginom telefonu i konfirmaciju primljenih poruka na svom) i ludačku zvonjavu alarma koji takođe aktivira ovaj program... U golu vodu sam se pretvorio...
Probao sam i 1.0 (sa Ludakove grupe - gde si ga postavio) no nisam bio zadovoljan opcijama jer sam ranije bio probao jednu trial verziju koja je bila daleko naprednija. Posle te verzije izašle su još tri-četiri sa dopunjenim mogućnostima, pa sam našao tu krekovanu 1.14 i vidi šta mi se desilo...
1.0 je mnogo bezazlenija jer ne šalje samostalno poruke, već ih korisnik inicira slanjem SMS kodova (zaključavanje/otključavenje, slanje IMEi broja...), a to je potpuno beskorisno ako lopov odmah izvadi SIM karticu - na koji ćete broj onda poslati SMS kod za zaključavanje?.
Ove nove verzije ne da su opasne po lopova (samostalno zaključavaju telefon ako se izvadi SIM, uključuju alarm koji urla i ima zvuk kao alarmi na automobilima, šalju milion porukica...), nego i po (lakomog) korisnika koji je želeo aplikaciju bez plaćanja... Zato sam i preporučio kupovinu čistog licenciranog softvera (ako nekom već trebaju ovakve aplikacija) jer bar imaš kome da se žališ (u "normalnoj" zemlji) ako nešto pođe po zlu...
Inače, ako vam ukradu telefon, kod korišćenja ovakvog programa pogodnost vam je jedino što imate zluradu satisfakciju da ni lopov neće moći koristiti telefon. Phone secure vam sigurno neće vratiti telefon (to slanje IMEI-ja je skoro beskorisno), niti nadoknaditi štetu...
No, šta je - tu je. Oprez!!!

stefank
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od stefank »

Kako uopste aplikacije zeznu telefon do te mjere da mora flash? :unsure: Mislim, softver telefona je valjda na posebnoj memoriji koja ne moze da se mijenja, sem pri flashovanju, kod Nokie valjda nekim posebnim kablom...? Pitam jer se meni zeznuo N-gage QD od nekih programa...
Inace mnogo zezaju i programi koji su recimo pravljeni za Symbian 7, ako ih stavite na 6-icu i sl. A zna da zeza i verzija samog programa... (meni se Opera tako zeznula...)

Sasa_NS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Sasa_NS »

Vidi, Phone Secure se u potpunosti instalira u internu memoriju telefona i zaključa ti pristup meniju (i ko zna čemu još), tastatura ne reaguje, pa možeš da se slikaš... Nema načina da ga deinstaliraš jer nemaš pristup ničemu, a ne možeš ni da vidiš foldere na C, pa da ga skenjaš nekako. Ni sa računara ne može da se pristupi... Kabl ne postoji za starije smartphone (3650, 3660, 6600) a BT ili IC ne možeš da uključiš - a i da možeš, šta možeš da uradiš? Dakle, prosečan korisnik je tu bespomoćan. Proizvođač softvera navodi da je jedini način deaktivacije slanje SMS koda sa passwordom sa drugog telefona (ili ručno unošenje šifre - prvi put, pri zaključavanju, a u tu svrhu bi program trebao da ti da malo vremena da je ukucaš pre nego što se zaključa - što u mom slučaju nije funkcionisalo, odnosno, nekako je profunkcionisalo (iako nije smelo tako) posle skoro sat žestokog drndanja, slanja porukica, uključivanja/isključivanja... Kada se jednom zaključa, nema više ručnog ukucavanja sifre - samo SMS kod + password). Znači, zaboraviš li password, ili program neće da ga prihvati i otključa se - fleš ti ne gine.
1.0 koji smo Miskoni i ja pominjali davao je opciju i da program instaliraš po želji na karticu ili u internu, što znači ako ga staviš na karticu - vađenjem iste ga lako deaktiviraš. Tu su grešku proizvođači brzo uvideli i u svim sledećim verzijama moguće je instalirati ga samo u internu memoriju...
U fonu od softvera može da zeza štošta... Od loše krekovane aplikacije, do stare aplikacije koja nije pisana za tu verziju Symbiana i konkretni firmware, do sukobljavanja sa drugim aplikacijama u fonu... Ma ruski rulet. Nema pravila, saznaš tek kada probaš... Moguće je čak da bi ova 1.14 krekovana verzija u nekom drugom (novijem) telefonu sa drugim firmwareom i sretnijom kombinacijom već instaliranih programa možda i perfektno radila, za razliku od mog telefona... U ovom slučaju ja sam bio dobitnik nesretne kombinacije...

lizard
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 20. Dec 2004. 19:33

Post od lizard »

Ja sam pronasao i instalirao krekovanu verziju 1.42 i javlja mi se cudan problem. Kada rucno, u samom programu, pokusam da ga iskljucim trazi mi sifru, ovo je sve normalno, i kada krenem da je upisujem umesto slova dozvoljava mi samo da upisujem brojeve :? ! Ja sam svoju sifru sastavio iskljucivo od slova. Nisam nasao nacin da promenim brojeve u slova. Jos uvek nisam probao sa drugog telefona da ga iskljucim. Sada cu to da uradim pa cu vam reci sta se desilo.

Edit:
Poslao sam poruku sa sifrom koja iskljucuje program i nista. Obavestio me je da je program iskljucen ali nije. I dalje, kada probam rucno, mogu samo brojevi da se unose. Ako neko zna u cemu je caka neka napise.
Hvala!

nbnebojsa
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Uto, 27. Jul 2004. 13:24

Post od nbnebojsa »

pa lepo sam vam napisao kako da koristite program i upozorio vas na pasword :uhuh: , prilikom setovanja programa ukoliko sve lepo podesite nema problema, pre koriscenja programa odnosno stavljanja u funkciju imate u opcijama test aktivirajte to i vidite da li je sve uredu, ukoliko nebudete mogli da otklucate telefon izvadite bateriju karticu nedirajte i upalite ponovo telefom i nece biti problema, inace aplikacija salje samo jednu poruku ali ako je palite i gasite posalje svaki put novu poruku 8)
lizard napisao:Ja sam pronasao i instalirao krekovanu verziju 1.42 i javlja mi se cudan problem. Kada rucno, u samom programu, pokusam da ga iskljucim trazi mi sifru, ovo je sve normalno, i kada krenem da je upisujem umesto slova dozvoljava mi samo da upisujem brojeve :?
prebaci uz pomoc olovke na alfa mod i onda ukucaj sifru 8)

Sasa_NS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Sasa_NS »

Nebojša, sve sam lepo podesio, pre toga pažljivo proučio instrukcije u help-u, otišao na Wild Palmov sajt i tamo detaljno pročitao uputstva i FAQ, a za test koji pominješ - to je samo proba alarma (i to sam probao, no nije se oglašavao alarm, a kako mi je bilo prvo korišćenje, nisam ništa posumnjao i nastavio sam dalje)... i sve je naizgled izgledalo O.K.
Problem je nastao prilikom prvog restartovanja telefona (odnosno gašenja). Phone Secure se uključio iako to nije trebalo da uradi (nisam dirao SIM karticu), a nije reagovao ni na unošenje šifre (ručno), koje dozvoljava, inače, samo prvi put. Kada se zaključa, samo SMS kod (po proizvođaču) pomaže.... Vadio sam bateriju u nadi da će mi pri ponovnom pokretanju dozvoliti ručni unos, i to je i pokazivao, no opcija unosa je nestajala vrlo brzo (ili čak nije bilo moguće uneti tekst) pa nisam mogao da stignem ukucati... Uspelo mi je tek iz x puta, a do tada je sprašio ceo kredit.... Da se ne ponavljam dalje....
Šalje samo jednu poruku? Nije tačno. No malo kasnije o tome. Najvećim delom korisnik inicira slanje porukica - tačno. No šta da radiš kada ti ne reaguje na poslati SMS kod? Pa naravno, šalješ ponovo... pa u krug, i program uzvraća novim porukama...
Uzgred, program šalje nekoliko poruka (prvo "sim card is changed", pa "phone is locked", a kada mu pošalješ kod, vrati ti poruku da je telefon otključan...). Isto tako, svaki put kada sam izvadio/vratio bateriju, program je ponovo poslao pomenute poruke...
Još nešto, verzija sa kojom sam nagrapao je 1.12 (Cracked-18plus2-winboysxpa), ne 1.14 kako sam pisao do sada...

Lizard, sve mi se čini da si krenuo mojim stopama. Daj Bože da nisi... Jedino rešenje koje je meni upalilo bilo je da vadim/vraćam bateriju i vrebam trenutak kada pri pokretanju dozvoli opciju ručnog unošenja passworda. Ako ti reaguje dugme za isključivanje telefona (kod mene je neki put reagovalo, neki ne), jednostavno ugasi pa upali telefon - ne moraš da vadiš bateriju. Nakon xxx puta (neki put nije dozvoljavao unos, neki put bi se ta opcija brzo povukla), to je konačno upalilo i uspeo sam da ga deaktiviram. Nakon toga sam ga slistio iz telefona i više mi se ne eksperimentiše...
Ako svaki put kada ugasim telefon, ili mi se iz nekog razloga restartuje, moram da strepim hoću li ponovo doživeti ili ne ovaj sex, bolje je da zaboravim na Phone Secure...

lizard
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od lizard »

nbnebojsa napisao:prebaci uz pomoc olovke na alfa mod i onda ukucaj sifru 8)
A kako to da uradim?

Sasa_NS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Sasa_NS »

Kada kreneš da kucaš, pritisni olovčicu na trenutak i ponudiće ti opcije. Konkretno, treba ti pomenuti "alpha mode" (slova). Trenutno si verovatno na "number mode" (brojevi)....

lizard
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od lizard »

Predpostavio sam da je to ali nece.
Sasa meni se, sto se tice ovog programa, nista ne desava kao sto si ti opisao u tvojim postovima. Jedino ovaj problem sto ne mogu da iskljucim zastitu. Inace mi fon normalno funkcionise. U svakom trenutku mogu da izbrisem program i fexplorera. Nista mi se ne koci i ne blokira.

Sasa_NS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Sasa_NS »

Sretniče...

Vidi, mislim da nisi ukapirao kako Phone Secure funkcioniše. SMS kodom +passwordom ga isključuješ tek kada se zaključa (odnosno kada se aktivira, a kada se aktivira zaključa telefon i ne možeš da mrdneš. Do tog momenta je samo u "stand by" modu i isključuješ ga tako što uđeš u program i izađeš na opciju "exit" (ne na "back", koje sklanja program i ostavlja ga da radi u pozadini - iako ga ne vidiš kada duže pritisneš taster menu). Na taj način (exit) program sam sebe izbacuje iz memorije (zaustavlja rad), ali ti pre toga traži šifru, je li tako? A ti ne možeš da je ukucaš jer ti nudi samo brojeve?
Čačkaj tu opciju sa olovčicom i probaj da ugasiš/upališ telefon odnosno izvadiš/vratiš bateriju... Sve dok ti ne dozvoli da ukucaš šifru. Ako se pri tim gašenjima/paljenjima usput aktivira (kao što je kod mene), to je znak da nešto ne valja i jao si ga tebi!
Ali, pošto pretpostavljam da ti se to do sada nije desilo (jer si već palio/gasio telefon), izgleda da imaš koliko - toliko funkcionalnu verziju, ali te samo zeza tak detalj oko unošenja šifre za deaktivaciju. Čačkaj malo da provališ zašto te zeza...

p.s Hmmm. Opet mi đavo ne da mira i razmišljam da i ja probam tu 1.42 noviju verziju... Izgleda da mi nije bio dosta nauk od prvi put, he he... Ma sačekaću da vidim kako ćeš ti proći :D
Poslednja izmena od Sasa_NS u Čet, 04. Avg 2005. 12:55, izmenjeno 2 puta ukupno.

nbnebojsa
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Uto, 27. Jul 2004. 13:24

Post od nbnebojsa »

problem je sto sasans ima staru verziju a ja sam pricao o v 1.42 verovatno ova stara verzija baguje :o

lizard, evo ovako aktiviras sifru >
Slika

pa oda dugo drzis olovku pa na insert symbol>
Slika

lizard
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od lizard »

Prijatelju hvala ti puno ali ja nesto ne radim kako treba. Da vidim da li sam dobro razumeo. Moram da udjem na opciju "locked message" i da tu upisem tacku? Mozda je glupo pitanje ali tako vidim na slikama, i onda drzim olovcicu dugo? Ili je nesto drugo u pitanju?

Sasa_NS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Sasa_NS »

Nebojša, hvala na trudu...

Malo oko verzija... Prvo je ovde na forumu u opticaju bila priča oko 1.0, a pošto sam ranije probao neku trial verziju (ne sećam se broja), probao sam je i nisam bio zadovoljan opcijama. Zatim sam otišao na Wild Palmov sajt i pogledao šta je sve izašlo do sada, i obzirom na to da mi je telefon već poprilično mator, išao sam na neku sredinu (nije mi se pucalo visoko, obično te najnovije verzije ni ne mogu da instaliram) - i vidi na šta sam naleteo. Baksuz. No sretan završetak ipak na kraju.

Ovom temom hteo sam samo ostalim posetiocima foruma da skrenem pažnju da se ne igraju olako sa ovakvim šifra/katanac programima, odnosno, ako ih već instaliraju, da koriste verzije koje je neko već testirao (ili čist, licenciran softver)... Kao i to da napišu svoja iskustva po pitanju nezgodnih programa i tako upozore nas ostale.

Odgovori