Niš protiv ostatka sveta

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
zWizart
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Ned, 05. Jul 2009. 21:09

Niš protiv ostatka sveta

Post od zWizart »

jeste li znali da su mobilni telefoni u nisu drasticno jeftiniji nego drugde?

recimo nokia e71 je 260e u radnjama u podzemlju..samsung corby je 130e a nokia 5530 je 180e..i to u nekoliko radnji koje sam obisao

interesuje me u cemu je fora :S

cene modela po beogradu mozete videti na ovom sajtu i primeticete da se razlikuju za pozamasnu sumu!?

jazz
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 06. Jul 2005. 14:06
:: S7 Edge

Post od jazz »

zWizart, cene na sajtu nisu baš realne, tj. nešto su više od stvarnih. Razlika verovatno postoji, ali ne tako drastična :wink:

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

zWizart, cene koje su na sajtu ne mogu se uzeti za prave cene, jer kada se ode ili kada se kontaktira odredjena prodavnica, cene su drugacije tj. nize su. Tako je slucaj sa Mobisom.
Drugo, velika verovatnoca je da te cene u Nisu vaze za modele koji su prosvercovani u Srbiju tj. ti modeli nisu zvanicno uvezeni pa nisu placene dazbine i nisu kupljeni od zvanicnog distributera.

Laki024
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Uto, 06. Nov 2007. 19:53

Post od Laki024 »

cene telefona na sajtu kao sto su rekli drugi su nerelane
I upravo je juzna i jugoistocna srbija, najskuplja sa telefnima.
Najjeftiniji sa cenama za nijansu je severni deo vojvodine, zbog blizine granice sa EU, kao i beograd.

jerkann
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 07. Jan 2008. 08:14
:: Samsung Galaxy S4
:: Nokia 808

Post od jerkann »

Nazalost u Nišu nisu najeftinije cene mobilnih telefona, ali nisu ni najskuplje kao sto kaze kolega Laki024, . Ovako je bilo ranije, ali sada mislim da su cene na crnom trzistu tu negde. I Bugarska je clan EU, a tamo je sve posteno i nema sverca :lol: :lol:

IDzO, u Nisu dominira crno trziste, ali se legalno mogu naci gotovo svi telefoni.
Da li zato sto je jug nase zemlje dosta siromasniji u odnosu na sever, ovde dole se veoma mali broj ljudi odlucuje da kupi legalno telefon jer je razlika u ceni ponekad dosta velika.

zWizart
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Ned, 05. Jul 2009. 21:09

Post od zWizart »

hmm..
ljudi u tim radnjama daju garanciju i sve ostalo, dobija se full pakovanje..da li je moguce da oni ne uvezu te telefone i da tako ustede tolike novce :S
shou..a ja mislio da smo to prevazisli..da je prodaja na ulici pa ajde da mi bude jasno, ali u radnjama
:shock:

koji su nedostaci kupovine telefona koji je "drasticno jeftiniji" ? nekako mi tu ima onog ALI..

i kad kazete crno trziste, da li mislite i na radnje i na ulicne prodavce?

laknulo mi je kad procitah da su cene vise nego obicno..onda kad se budem resio ici u kupovinu ili telefon u ruke ili put pod noge :)
inace su mi dostupne radnje u novom sadu, beogradu i nisu pa cu videti jos sta i kako..

i da li je moguce da postoji samo jedna radnja u kojoj se prodaje htc (recimo magic ili tattoo) ili je treba da se setkam pa dok ne naletim na neku? :)

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

zWizart, cene telefona od legalnih (Roaming, Mobis, itd) uvoznika su iste u celoj Srbiji, od Subotice do Bujanovca. Cene ilegalno uvezenih telefona se mogu razlikovati zavisno od ponude i potraznje i mogucnosti lokalnog trzista (ali ne previse). Pod crnim trzistem se podrazumeva i vecina radnji u Srbiji.
Lako ces ustanoviti da li kupujes legalan telefon:
- Radnja mora da ti izda fiskalni racun - daklem racun stampan na fiskalnoj kasi a ne rukom pisan.
- Na fiskalnom racunu mora da stoji oznaka bas onog telefona koji si kupio a ne nesto drugo.
- Garantni list mora biti od uvoznika, a ne od radnje! Za Samsunge od Roaminga, za Nokije od AlphaCopy ili Mobis-a. Garancija je 2 godine.
- Ako primaju devize to nije legalna prodaja.
- Podrazumeva se da pakovanje mora biti "full" i namenjeno nasem trzistu! U pakovanju mora biti i originalno (daklem ne na posebnom papiru stampano/fotokopirano) uputstvo na srpskom. Na pakovanju se mora nalaziti nalepljena deklaracija uvoznika na srpskom, ako nema teksta sa opisom proizvoda odstampanog na srpskom na samom pakovanju.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

mezzano
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 26. Dec 2006. 11:34
:: Motorola Moto E5 DS
:: Huawei Y5 II

Post od mezzano »

Velika vecina radnji u Nisu (podzemni/Kalca/Dusanov bazar...) prodaje telefone 'na crno'. Jos jedna stvar kako ces prepoznati da je telefon nelegalan je taj sto oni obicno imaju na sebi logo strane mreze (Vodafone/T-Mobile/TIM...). Cini mi se da u poslednje vreme se smanjuje razlika u cenama, narocito kod jeftinijih modela.

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

mezzano, pa kod jeftinijih nikad i nije bila velika razlika... Kod takvih, ja bih uvek pre kupio "cist", tj od legalnog uvoznika. A za High End telefone... E tu dobro razmislim svaki put :)
Nokia E71... Elegant, but deadly

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

Разлика код јефтиних је мали и ок је купити легалан али код скупљих :uhuh:
Дати за телефон 100€ више је безвезе јер за те паре можеш и да га поправиш ако му нешто фали а ако ради добро уштедео си 100€. Значи не можеш да изгубиш, можеш да будеш на нули или да уштедиш 8)

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

LittlePrince, nije ti bas sasvim tacna logika - moze da ti se desi da ti skupo placen nelegalni telefon crkne i da ostanes i bez telefona i bez novca, a da se sa "garancijom" mozes samo da obrises, suze hocu reci.
Sto je skuplji neki uredjaj to je bitnije da ga kupis legalno.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

Треба да будеш баш прави малер па да је немогуће поправити телефон, а опет можеш да купиш оригинал и да ти се деси малер (упадне ти у туршију и зарђа) онда остајеш без 100€ али имаш гаранцију са којом можеш да обришеш сузе :lol:

Генерално шта би било кад би било је немогуће предвидети, на узорку од "моје друштво" проценат непоправљивих телефона је 0, проценат оправки до 50€ 1%, просечна уштеда по телефону 100€.

У сваком тренутку је могуће да вам падне метеро на главу зато носите кациге јер гарантују сигурност :)

ПС: Нисам ја против легалних телефона и праве гаранције само кад год сам тражио гаранцију на нешто (легално купљено), морао сам да "говорим тихо и водим пса са собом" да бих је добио.

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Slažem se LittlePrince, mada ovo sad zadire u jednu drugu staru temu, čijim komentarom ću da završim tu priču, da kad te garancije zažive kako treba, i zakon o zaštiti potrošača bude stvarno radio kako treba, možemo da počnemo legalnije da razmišljamo, a ne da plaćamo "porez na nemogućnot izlaska iz zemlje i kupovine telefona za onoliko koliko on stvarno vredi".

Anyway, blizina granice sa Mađarskom nikako ne pomaže Subotičkom tržištu polovnih telefona (madani novi baš ne zaostaju) da budu konkurentni sa Beogradskim (cene su 10-15% više), izuzev jednog do dva primera sa buvljaka. Tako da gore navedena izjava nije tačna.

jerkann, proizvodi su najjeftiniji ili najskuplji, a cene su najviše ili najniže. Kombinacija ova dva zvuči rogobatno.
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

jerkann
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od jerkann »

gargamel4, mislim da je sustina ista. Da li je rogobatno, pa i nije ali sta ja sad tu da radim, ako ti se ne svidja moj pravopis slobodno preskoci sve moje postove.

gargamel4
Expert
Expert

Post od gargamel4 »

Suština jeste ista, a da li ćeš ti da prihvatiš moju sugestiju ili ne, na tebi je.
A ja ću nastaviti da cenim tvoje mišljenje bez obzira na stilske greške :wink:

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

Moram da se slozim sa LittlePrince-om... Svaki kvar zbog kojeg je telefon morao u servis (ovo se odnosi na moje telefone) nije bio obuhvacen garancijom...
a i kad zvanicni uvoznik nokie (tad Alfa Copy) nece da prihvati nokijinu garanciju, na kojoj pise da je global (tel kupljen u Dubaiju), e onda jbg... Sto da dajem vise para?
Nokia E71... Elegant, but deadly

Zligor
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 24. Apr 2009. 17:52
:: LG Nexus 5X

Post od Zligor »

skoro sam gledao telefone, ovako se krecu cene: n79 230e, e71 250e, 6220c 170e, se c901 170e (neki su u full kutiji, samo treba da se pronadje)

Pimpdude
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Uto, 09. Feb 2010. 00:08

Post od Pimpdude »

E sad sam se zamislio :? Nameracio sam se na E52. Skrpio sam pare,a sad nemam pojma gde da kupim. Po ovlascenim prodavcima su cene svuda oko 300E (bar tako pise na sajtovima nisam zvao telefonom) a u Pancevu (moje licno misljenje je da je Pancevo najjeftinije :D ) se krecu cene oko 230E.E sad,uvek sam na takav nacin kupovao mobilne telefone,samo sto su to uvek bili telefoni do 150E a sad kad je malo skuplji nemam pojma sta da radim :| Poslednju sam kupio Nokiu Prizmu 7500,i radi mi super,dobio sam sve sto i pise na nokia.sr ste treba da se dobije. . . Jel ima neko dobar savet?.. . Da covek ustedi 70e. . . :D

jerkann
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od jerkann »

Pimpdude, pa gledaj ovako, ako imas nekog pouzdanog prodavca mozes uzeti na crno, medjutim ako nisi siguran u njega bolje platiti na mostu nego na ćupriji. 8)

gargamel4
Expert
Expert

Post od gargamel4 »

Pimpdude, dobro ti kaže kolega. Ne znam koliko si iskusan, ali znam da mene ne bi prešli sa polovnim i resetovanim tajmerom, ali ako nisi iskusan......... :uhuh:

A s druge strane najverovatnije će ti sve raditi bez greške i nikad nećeš imati potrebu za servisom, a ako ti se i desi nešto (što npr. pokriva garancija) teško da može da bude skuplje od ušteđenih 70 jura, tako da............ Ja bih lično rizikovao.

Baci mi na PP detalje oko tih jeftinijih telefona :wink: da imam u vidu kad budem planirao nešto novo.

Odgovori