Nokia usvaja Android (ili Windows?)

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Zaključana tema
Tacty
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Čet, 11. Feb 2010. 15:37

Post od Tacty »

zaista mi mnoge stvari nisu jasne. odustali su od jednog prilično naprednog open source operativnog sistema da bi prešli na wp7, koji je praktično beta os?

šta se sad dešava. symbian više nikome neće biti zanimljiv, ni kupcima ni programerima. prvi nokia wp7 telefon se pojavljuje tek 2012 godine. nokia će praktično godinu dana da duva u prste? nadam se da je svima jasno šta u tom poslu znači godinu dana pauze...

umesto da su nalegli da poboljšaju grafički interfejs symbiana, jer je to zapravo bila neka glavna zamerka, oni će sada da čekaju da microsfot u wp7 ubaci copy/paste, mass storage,bluetooth transfer, tralala, sve one stvari koje symbian ima već godinama?

:lol: :? :shock:

snenad
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 09. Jul 2007. 14:46
:: LG G2mini (LG-D620r)

Post od snenad »

u novom saopštenju nokie saznali smo srž svega. Da ne jurim sad vesti i citiram tekst izneću poentu. Iz ovog sporazuma Nokia dobija milijarde dolara i otvara centralu u silikonskoj dolini s ciljem ponovnog ulaska na US tržište.

bestboy
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 23. Jan 2007. 03:10

Post od bestboy »

skar
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 17. Jan 2010. 22:07
:: nobody know
Kontakt:

Post od skar »

pa da,to jest da napune dzepove napocetku,a kasnije ima da ga izduvaju....
jer je S3 taman krenuo uzlaznom putanjom,ispravljene su maltene sve greske koje su bile na s60 v5...i onda hladan tus za sve koji imaju,a i one koji planiraju da uzmu pametni telefon na s3 :shock: :shock:
ja sam razocaran..

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Tacty napisao:zaista mi mnoge stvari nisu jasne. odustali su od jednog prilično naprednog open source operativnog sistema da bi prešli na wp7, koji je praktično beta os?
Napredan? Open-source? Dobro, ajde ovaj S^3 je mozda bio malo vise open, ali napredan? Daj nemoj molim te.
Napredan je samo jedan sistem, a to je Android! Uz to je skoro pa opensource, tako da za sada je vrlo jasno kuda ce se stvari kretati. Ljudi ce uvek da se bore protiv svega sto im je nametnuto. Svako voli da da necemu svoj licni pecat, kako god zna i ume. E zato Android ima dobru buducnost.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Tacty
Mobil fan
Mobil fan

Post od Tacty »

@miodrage

nije sad android tema...hoću da kažem da je symbian 3 os koji ima sve funkcije koje su mu potrebne, za razliku od wp7 koji je bukvalno u beta fazi. gubi se nešto najdragocenije u ovom poslu a to je vreme čekajući da wp7 dobije sve ono što symbian može da radi već 100 godina. u tom smislu je symbian 3 daleko napredniji od wp7, i bilo mu je potrebno samo malo više rada na vizuelnom identitetu.

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Tacty, pa sad isto to su pricali i iPhone OS-u (ciji ja inace nisam ljubitelj): nikakva BT funkcionalnost, nema USB mass storage, nema copy/paste, nema multitasking, ... A pogledaj sada ucesce iOS-a na trzistu smart telefona. A neke nedostatke nisu ni otklonili.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

telep
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Okt 2007. 04:23

Post od telep »

Microsoft za razliku od apple-a nema ogromnu bazu fanova koji će kupiti bilo šta microsoft ma kakvo god to bilo, zato se wp7 očajno prodaje iako ima 10 modela, dok se iPhone 2g prodao u milionima iako je kada je izašao bio beta proizvod.
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

Tacty
Mobil fan
Mobil fan

Post od Tacty »

pa jeste, ali prvi iphone je u tom trenutku sve te nedostatke nekako nadoknađivao fensi dizajnom i dobrim touchscreenom ( koji je tada ipak bio novost), i nekim novim operativnim sistemom. ali sada je situacija znatno drugačija. kad nokia bude izbacivala prvi wp7 telefon postojaće iphone5, sa najavama za iphone 6, androidi će daleko da odmaknu...čini mi se da svi previđaju da već sada postoje (hardverski verovatno dosta dobri) wp7 telefoni, pa to niko ne kupuje. verovati da niko neće da kupi recimo htc wp7 sada, nego da čeka nokiu wp7 je čak pomalo i naivno. wp7 je već na tržištu, i čini se da slabo koga zanima, ne znam šta će se u tom smislu promeniti za godinu dana kad drugi budu još više napredovali.

i što kaže čovek, microsoft ljudi često vide kao nužno zlo. otprilike, jeste da skoro pa moram da se kod kuće zezam sa microsoftom/windowsom, ali vala ne moram još i na telefonu.

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

telep, Microsoft nema, ali zato Nokia ima. Ne vazi samo u ovim krajevima vec i jos ponegde ono "Nokia je Nokia". Uz malo marketinga jos ce ubediti mase da kupuju cudo.

Tacty
Mobil fan
Mobil fan

Post od Tacty »

@tomas.hokenberi

to je zapravo zanimljiva tema. ja sam ubeđen da većina kupaca symbian nokia zapravo i ne zna da kupuje smart telefon...oni to kupuju zato što ima solidnu cenu, i piše nokia na njoj. recimo, možda je dobar primer e-71/e72, vidim da ga bar kod nas jako puno ženskog sveta ima. stvarno bi me zanimalo koliko njih koristi njegove smart mogućnosti, ili instalira aplikacije, ili je to bila nokia dobra za kupovinu s obzirom na cenu i dizajn?

ako nokia bude uspela da spusti cenu wp7 na nivo ispod 300 evra, kao što su sada mnogi symbian telefoni, onda zaista to može da prođe pod parolom nokia je nokia. ako zbog nekih strogih hardverskih zahteva ta cena bude kao sada da wp7 telefoni koštaju 500-600-700 evra, biće jako teško...

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

Tacty, u svakom slucaju videcemo. Nokia jeste donela dosta pogresnih odluka poslednjih godina ali verujem da nisu poptuno samoubilacki raspolozeni. Verovatno su barem malo analizirali trziste i moguce posledice ove akcije.

Zaista mnogi ljudi (ne samo zene u mom okruzenju je procenat muskaraca koji su kupili smart telefone a koriste ih kao "dumb" zapravo mnogo veci nego medju zenama (recimo 7 od 10 prema 2 od 10), jedino sto mnogo manje zena kupuje smart telefone) ne koriste mogucnosti svojih smart telefona vec ih koriste ako "feature phones". Jako puno ljudi kupuje e71/e72 zato sto je lepo izradjen i ima dosta metala, a uopste nema pojma ni sta je to Symbian. A cuveni N95 je pre par godina morao svaki "mali privrednik" i "gazda" da ima i da ga pokazuje posto je to bio "statusni simbol". Tako da ne sumnjam da ce mnogi kupovati zato sto je Nokia, a ionako nikada i nece ni pokusati da npr. urade "Copy/Paste".

bestboy
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 23. Jan 2007. 03:10

Post od bestboy »

Није то случај само са Нокијом и корисницима њене високе класе телефона.
Само погледај колико скупих аутомобила има на улицама и запитај се да њихови власници умеју да замене уље и пар филтера или да ти кажу нпр. какво вешање поседује њихов аутомобил? Знају да дају гас и кад виде да им је скала за гориво на ниском положају да оду на бензинску пумпу.

Људи се везују за бренд као гаранцију квалитета без личног уверавања у то. У садашњем времену, главну игру игра улагање у рекламе и пропагандни ефекат на циљну групу купаца. У томе предњачи једна америчка компанија, која због таквог начина рада код 70 посто људи ствара обрнути ефекат тј. одбијање али код поменуте групе остварује одличне резултате.
Која компанија? Па погађајте 3 пута :P
Ја нећу да вам кажем да не скрећемо са теме као у другим случајевима.
:D
Слобода или смрт

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Post od znemanja »

bestboy, Hm, pitam se o kome li pričaš :lol: :lol: :lol: :lol:
WP7 je nepotreban nokii, da su nastavili sa symbina^3 operativnim sistemom, mnogo bi bolje prošli, ne znam šta je to falili symbina^3-ojci, ispravljeno je sve oni što nije valjalo na symbin^1, po meni to je osličan OS.WP7 je nedovršen proizvod, mnogo lošiji od symbina-a, ali opet ako bude cena niska, verovano će i on naći put ka kupcima.
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Ljudi, nece nokija propasti. Ovo ce je spasiti. Da je usvojila android, svetsko trziste mobilnih uredjaja bi vrlo brzo upalo u stagnaciju. Potreban nam je i jak Android i jak Windows i iOS i Bada i MeeGo. Ja bih licno vole da na tom spisku bude i Symbian, bar poneki model godisnje, ali sve u svemu... Da trzistem vlada samo Android, to bi bila siva buducnost.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Tacty
Mobil fan
Mobil fan

Post od Tacty »

nokia me u ovom trenutku podseća na levi strauss, kompaniju koja je bila pojam za farmerke, i koja se takođe uopšte nije snašla na svetskom tržištu pred naletom konkurencije. tek pre par godina su se nekako izvukli, i krenuli da ponovo prave profit. videćemo koliko će sve ovo da probudi nokiu...

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

bestboy, a sto bih ja morao da znam da menjam filtere? Znam da proverim gume, nivo ulja, antifriz, vodu, tecnost za soferku i to je to. Ne znam sto bih se jos bakcao sa kolima? Prvo sto me ne interesuje, drugo sto ne volim da se prljam.
Sto se telefona tice, ista je situacija kao sto si napomenuo. Gomila njih je kupila odredjeni telefon zato sto su culi da je dobar, zato sto im je lep i sl. A znaju o njemu isto koliko i prosecna rotkvica.
Mene ionako svi posmatraju kod cudaka jer sam u stanju iz svega da izvucem 110% mogucnosti. Ako ne mogu, onda nesto ne valja, ili sa mnom, ili sa uredjajem.
Evo ti primer: pokazujem ja kolegi na poslu Campbell's operathive Orthopedics aplikacija na svom mezimcu... On zapanjen, gleda, ne trepce. Dolazi mi sutra sa svojim iPod Touch 3G, i pita jel moze na ovo? Kazem nema frke. Pita on sta da radi? Ja mu odgovorim, uradis Jailbreak, i kad dobijes Cydia, instaliras Installous, i nadjes ovo i gotovo. On me gleda, kaze - ti nisi normalan, ja sam mislio to moze jednostavnije. Kazem moze, samo ce da te kosta 100€. Pita jel komplikovano to da se uradi? Rekoh, 5 min posla. Kaze on - neka, ne treba mi!
Ja zapanjen, jos sam mu se i ponudio da mu pomognem, kazem, imam skinuto, prebacicu ti... Ma ne treba mu, on je mislio moze jednostavnije...
Jos na moje pitanje sta ce mu iTouch kaze, pa eto ima nesto malo mjuze kad mu je dosadno....
Sta reci? :smutny: :smutny: :smutny: :smutny: :smutny: :smutny:
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Pa kod mene na poslu ista priča, 30 ljudi ima službene Nokie a dvoje od njih znaju šta je to Nokia Maps, a još po neko je čuo i za Garmina. Ali signovanje, hakovanje...... ko će to da radi? "Jel to može sad za 2 minuta? Ne može? Ma jok, onda mi ni ne treba, mislio sam akd budem išao u Grčku da imam neku navigaciju ali nema veze snaći ću se". A koleginica koja ima iTouch...... ne zna ona to, to je mnogo komplikovano, ona je pokušavala, trudila se ali...... Nemam srca da joj kažem za kakav uređaj po jednostavnosti/komplikovanosti korišćenja on važi.

A ja i ulje menjam, i filtere, i filter klime i pločice i paknove za ručnu, i ako treba malo da se srede rubovi i ofarbaju ..... jedino kugle, silen blokove i amortizere ne mogu sam :D

Tako da nije bez osnova priča da će mnogi uzeti Nokiu zato što je Nokia, a još uz nju ide i neki novi fensi majkrosoftov operativni sistem........ to mora da je dobra stvar..... A takvima napredne opcije koje smo pobrojali da fale neće ni trebati a u statistikama će se prikazivati da su uzeli smart uređaje. Isto važi i za iOS, dok ko uzima Android uglavnom zna zašto ga uzima. Samo mi nije jasno zašto je Android hiperprodukcija - sivilo?
Inače želim da verujem da će MeeGo biti onavrsta eskluzive koja je nekad bio 7710 :wink:
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

Meni samo nije jasna jedna prica sa MWC izlaganja: Kazu da su otisli ka Microsoftu da bi se distancirali od mora istih Android telefona :blinky: :o :blinky: :o

Koliko se ja secam, kod ANdroida ima i razlicitih form factora, veoma razlicitih dizajna, velicina ekrana, UI kastomizacija..... A upravo Kod microsofta su sve hardverske specifikacije svih proizvodjaca iste, zacementirao ih MS, Dizajn minimalno varira, a UI nije dozvoljeno menjati.

Ko je tu lud, ili su mu nesto sipali u pice, ja ne znam :lol:

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

gargamel4 napisao: ko uzima Android uglavnom zna zašto ga uzima
:lol: :lol: a jesi siguran u to.Znam coveka koji je uzimao nokiu zato sto je nokia dobra a sad je uzeo desire i android samo zato sto je cuo da je i to dobro,a sve to radi i radice jer ima para a nema pojima sta je nekad mogao sa symbianom pa nezna ni sad da iskoristi prednosti androida.
Takvi kupci na telefon ne ubace ni jednu temu ali su culi i procitali sta je dobro i to kupuju a da se interesuju za neko prosirenje tih svojih uredjaja od toga nema nista kao sto ste i napisali.
A tako ce biti i ovaj put ako se ti novi modeli pokazu dobro ti isti ljudi ce sa anroida preci ponovo na nokie ali sa w7 jer eto to je sad dobro.I teko u krug.

Zaključana tema