Nokia usvaja Android (ili Windows?)

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

Нокиа је била нешто што је имало континуитет, нешто што је имало историју сада ће постати ко Самсунг, ЛГ, Хуавеј... поизвођачи апарата за одређени ОС. Да једино Нокиа има Виндовс па и да разумем али овако утапа се у море :dry:

dejan92
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Uto, 08. Feb 2011. 11:46

Post od dejan92 »

Jeste upravu si.
Nekako nokia je imala svoj "personality", a sada je samo tamo neki prodizvodjac hardvera.
Ja volim nokiu ali kada pocne proizvoditi wp7 uredjaje sumnjam da cu je vise kupovati, vjerovatno cu preci na android, posto mi je ios jos vece njesra od wp7.
Nokia C7

antegra
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pet, 13. Maj 2005. 11:24

Post od antegra »

deksicom napisao:Da ce doci do velikog pada Nokijine zastupljenosti u procentima to hoce sigurno
čisto za informaciju, to se već desilo tokom 2010, i pre nego što su objavili WP7 informaciju.

15% globalno manji marketshare 2010, a ono što je još gore, 35% marketshare u top end segmentu.

da su ostani na symbianu, bankrot im je bio siguran ko brod, ovako se MOŽDA izvuku.
dejan92 napisao:Jeste upravu si.
Nekako nokia je imala svoj "personality"
od tog "personality"-ja ljudi su 2010-te bežali glavom bez obzira.
ja još od N97.

i ti (kao i većina) stalno zaboravljate (ili namerno nećete da čujete) da je nokia dobila exluzivno pravo modifikacije WP7.
prema tome, moćiće da prave svoj personality ako žele.

skar
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 17. Jan 2010. 22:07
:: nobody know
Kontakt:

Post od skar »

evo Ja sam koristio symbian,android,ios i to u poslednjih 6 meseci i stojim iza toga,da je potrebno malo doraditi simbian 3 da bio bio perfektan...
naravno baciti ga i na klasicne no touch telefone...i to je sve..ponovo imate konja za trku...
Ios je prica za sebe..pre svega google je dosta iz njega implementirao u android...
neko rece 8MPX na Desire...hahahhahah
nek dodje na megdan mojoj 6220c ima da ga podrpa ko krmaca masan dzak :)

dejan92
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Uto, 08. Feb 2011. 11:46

Post od dejan92 »

antegra napisao: od tog "personality"-ja ljudi su 2010-te bežali glavom bez obzira.
ja još od N97.

i ti (kao i većina) stalno zaboravljate (ili namerno nećete da čujete) da je nokia dobila exluzivno pravo modifikacije WP7.
prema tome, moćiće da prave svoj personality ako žele.
Daj boze da ga modifikuju da lici na nesto.

Ne znam kako da ti opisem ovaj osjecaj
To ti je kao kada igras neku igricu koja je legendarna npr warcraft 3
i onda ti ukinu wc3 i daju npr. company of heroes ili CnC red alert3 , koji jesu bolji od warcafta ali ja nikad necu imati onaj osjecaj koji sam imao dok sam igrao warcaft.
Warcaft= symbian.

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

antegra
da su ostani na symbianu, bankrot im je bio siguran ko brod, ovako se MOŽDA izvuku.
A vidis ja mislim a i dosta procitanih stranica mi govore da ce biti bas kontra, da su malo ulepsali symbian koji odlicno radi, rezultat bi bio bolji nego prelazak na w7.
Hoce li biti Nokia smart telefona na w7 os-u za 200 eurica, nece naravno a symbin modela ima.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

skar, ja sam rekao za tih 8 MPix, ali u smislu da je neko naglasio da Android nema dobre kamere na telefonima. Onda se antegra umesao, i naveo da moze da bude koliko god MPix, i da je to sve djubre. JA sam X puta naveo da i ja zastupam to isto misljenje, i da nikad mobilni telefon nece moci da zameni digitalac.
Samo sam naveo da je kamera na DHD ipak sasvim ok. I na My Precious je sasvim solidna.
Znaci o cemu mi razglabamo ovde?
Nadalje - Symbian je zavrsio svoje, a i Nokia za jedan period, koliki, videcemo.
Od ozbiljnih igraca, ostali su HTC, Samsung, RIM, i Apple. Pa cemo da vidimo sta i kako dalje. Obaska sto treba da izadje iPhone5 a koji je velika misterija za sve. iPad2 je pokazao sta ima da pokaze, i ne drzi dzabe Apple 90% trzista tableta. Cinjenice su tu.
A sada cekam hatere koji ce poceti opet da lelecu na sav glas kako ovo, kako ono... Mozda ste za apsolutno svaku sitnicu ponaosob koju navedete u pravu, ali to Apple kao kompaniju ne zanima jer ima ono sto ih najvise zanima - PROFIT!!!
A Nokiji profit pada, brod tone.
So long!
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

gangsta
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Uto, 13. Apr 2010. 21:52

Post od gangsta »

miodrage ja sam rekao da su kamere na androidima daleko od kamera(uzmi u poredjenje simbijan telefone ili sony ericsson), ne moras aparate... tih 8 mpx kojih si pomenuo kontkretno na DHD imao sam prilike da se uverim u njih pre par dana. naime u po dana od 5 slika ljudi koji su samnom bili, stajali vani i pricali, naravno imali nekih svojih pokreta, 1 slika je bila donekle upotrebljiva na ostalim se nisu dele face uopste, sve razmazano, losije osvetljenje da ne pominjemo. pa uzmi onda K800 koji je izasao pre...3.2 mpx pa uporedi hahaha ili bilo koju nokiu sa auto fokusom, a to nije slucaj samo sa DHD nego i sa par androida koje ja sam imao.
sto se tice krekovanja i simbiana naravno da moze, ali je od 100 njih krekovano 20, ne vise, a iPhone i android od 100 njih 80. jednostavno ljudi uzmu simbian i sluzi ih dobro bez gubljenja vremena...

telep
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Okt 2007. 04:23

Post od telep »

gangsta, Kako lupaš gluposti, instaliraj narodne verzije programa na Symbian i dočekaće te veoma poznata poruka "certificate error", gde je tu izbačena potreba za hakovanjem. Uostalom nemam pojma o kakvom krekovanju Androida pričaš.
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

gangsta
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od gangsta »

mislim na brikovanje ili kako se vec to zove za android. nema veze, kako god, ja ostajem pri svom misljenju da android vise uzeti necu, sada da li i nokia pogresila pa se njima pridruzila ili ne svejedno.
WM7 jos uvek nisam imao prilike da koristim, ali ovako na prvi pogled mi se cini najblizi iOS-u u nekim stvarima i to mi se svidja.

telep
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Okt 2007. 04:23

Post od telep »

gangsta, Mislim ti NEMAŠ pojma o čemu pričaš, kakvo brikovanje? WP7 najbliži iOS-u :o mogu biti slični ako pod time misliš da su namenjeni telefonima ( tu prestaje bilo kakva sličnost).
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

gangsta, pa ti pojma nemas sta pricas... 80% iPhona hackovano i krekovano? Sine na kojim si ti drogama? Odakle ti te nebuloze? Po nekim proracunima, jedva je 10% iPhona jailbreakovano, a jos manje ih je unlockovano. To sto je u nasoj zemlji mozda JB uradjen na 90% i unlock na 75% je nesto drugo. Isto vazi i za Symbian, nema sanse da ti neku krekovanu aplikaciju instaliras bez prethodne intervencije (da je sam sertifikujes, da hackujes telefon, ili sta se vec sada radi). A da platis svaku aplikaciju koju instaliras - vrlo brzo bi prodavao telefon da bi imao nesto da pojedes.

Kako neki uredjaj pravi slike, zavisi od optike, i softvera za obradu te slike, nadam se da su tu slazemo. SE K800 je napravljen kao KAMERA TELEFON!, a DHD ima usput kameru.
Konkretno, iPhone 3G sa 2MPix pravi sasvim solidne slike, a iPhone4 sa 5 MPix pravi prilicno dobre slike. Ja ih prebacim na komp, i nijedna mi nije zamrljana... Naravno da nije cisto kao sa nekim digitalce, ali to i nije primarna namena telefona. Ali sve te slike mogu da posluze.

EDIT: to hackovanje Androida se zove Rootovanje, i nije neophodno za instaliranje krekovanih aplikacija.
Slicno WP7 i iOS? hahahahah, kako je telep lepo rekao, oba su pisana za telefon, ustvari iOS imamo i na iPod Touch i iPad. iOS je zasnovan na UNIX paketu, a to sa windowsom ima veze koliko i traktor sa sijalicom! Kapis?
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

gangsta
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od gangsta »

hahaha ne, mislim na iTunes - zune, no mass storage i ostalo... dobro, nemam pojma, ti imas...i dalje ostajem pri svom misljenju...

EDIT:
za iPhone se slazem da 3G 2mpx i 3Gs 3.2mpx ima solidne slike iako bez blica, ali je upotrebljivo, a 4-vorka je sasvim dobra.
samo sam rekao za androide i kameru

Izmenila Ninolina:: nemoj pisati poruke jednu za drugom.. koristi opciju Izmeni.. Obavezno procitaj pravila foruma..

lesa0208
Supreme Themer
Supreme Themer
Pridružio se: Ned, 14. Feb 2010. 22:33

Post od lesa0208 »

gangsta, Kakve bre kamere na mobilnom telefonu sve je to smece zna se sta je prava kamera, ovo za os-ove sto si pricao jel ti uopste znas sta pricas?

skar
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 17. Jan 2010. 22:07
:: nobody know
Kontakt:

Post od skar »

@miodrage
nema tu hejtovanja,ti koji pljuju po Ios-verovatno ga nikad koristili nisu...
Nokia je sama sebi zabola noz u ledja,a to sto simbian mora da se hakuje i android mora da se rutuje..sto dodje jedno te isto..zato su i napravili OVI da bi se resili glupog problema..
konkretno nije na svim android telefonima kamera ocajna,nego je na HTC...

Zligor
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 24. Apr 2009. 17:52
:: LG Nexus 5X

Post od Zligor »

The new joint venture between Nokia and Microsoft, which sees Windows Phone coming to the majority of future Nokia phones, has been expanded to reveal that Nokia will receive 1 billion US dollars from Microsoft.
:D :D

http://www.3g.co.uk/PR/March2011/nokia- ... nture.html

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

skar, android ne mora da se rootuje da bi se instalirale krekovane aplikacije. Mora da se rootuje samo ako zelis da instaliras neku od aplikacija koje petljaju po sistemu, kao setCPU koji drnda procesor, Titanium backup, koji backupuje sva sistemska setovanja i podatke, itd. Ja sam na svoj Desire instalirao i iGO i gomilu "narodnih" verzija igara pre nego sto sam ga uopste rootovao. realno, gomila ljudi koji ne zele da menjaju ROMove, uopste nemaju potrebe da rade root.

Symbian moras ili da haknes ili da juris sertifikat da bi instalirao prakticno SVAKU aplikaciju. Znam o cemu pricam, imao sam 5-6 Symbian telefona poslednjih godina. Nikako nije ista situacija kao kod Androida.

Eto recimo, ja sam koristio iOS, isprobao ga na prvom iPhone, na 3gs, i nesto kratko na 4. I ne dopada mi se. Tacka. ne zelim da su mi sve aplikacije na izvol'te. Hocu da imam homescreenove da na njih trpam sta ja zelim, a kad stisnem taster za meni, da mi se pojavi upravo to: meni sa aplikacijama. ne svidja mi se mnogo toga u organizaciji. Moze da se promeni, jeste, ali kad se odrade sva moguca skidanja lanaca i okova. Android ima dosta slicnosti sa iOS, i to je istina, i to uopste ne sporim. Cak naprotiv, mislim da je to sasvim tacno i da je Android poboljsao mnoge ideje koje su se originalno polavile u iOS. To je moje misljenje.

gangsta, WP7 nema apsolutno nikakve veze sa iOS, i ne znam odakle ti to uopste. Stvarno postavljam pitanje koliko si ti onda koristio oba? Sto se kamere tice, vidim po onome sto pises da si od onih koji misle da broj megapiksela treba da znaci i bolju fotku. Po milioniti put: broj megapiksela znaci samo vecu fotku. Kvalitet iskljucivo zavisi od optike i algoritama za obradu slike. Naravno da ne mora jedan DHD da pravi bolje fotke od K800i. Nikad i nece, jer sta god da mu iradili, hardver ostaje isti. Jednostavno ne moze da se poredi.

Sve to je skroz van postojece teme, a o kojoj realno do daljnjeg ne znamo nista. Kako ce da izgleda WP7 u Nokia izvedbi, to verovatno ne znaju tacno ni ljudi koji tamo rade. kako god to da bude izgledalo, ukoliko sam WP7 ne dobije neki krucijalni update u medjuvremenu, to ce i dalje biti samo lepo nasminkan (mozda) OS, sa ogranicenjima nalik prvom iPhone, i prvim Android uredjajima. besmisleno.

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

antegra napisao:aman čoveče, pošto je džaba pisati ti činjenice, ajde razmisli o ovome, možda izvedeš neki (pametan) zaključak:

apple izbacuje 1 mobilni telefon godišnje.
htc izbacuje novi telefon "svake nedelje".

apple ima 1000 puta veći profit.
čik pogodi šta je u pitanju.
Bravo sine, tebe kao pravog eksperta u analizi poslovanja proizvodjaca mobilnih aparata smo cekali, da nam resis dilemu... blago majci... :roll:

A zasto Apple ima 1000 puta veci profit? Iako ga realno nema niti ce ikad imati, ne znam iz kog ormara vadis tu statistiku, ali ajde...
Mozda zato sto jadnici zaludjeni Apple marketingom kampuju par dana ispred Apple radnji da bi kupili jedan "pisljivi" telefon (ne vredjam fanove)?
Alo bre covece, o volumenu prodatih uredjaja je rec, tako se formira marketshare, iPhone-cinu ima i onaj pacenik koji uopste ne zasluzuje da koristi mobilni telefon, u tom smislu reci, a kamoli nesto poput iPhone-a. Uzeo ga samo zato sto "sljasti", imaju ga Kole, Aca, Kreki, Marko i ostali ortaci iz kraja...
Ajde prvo razmisli na zemaljski nacin pre nego sto napises nesto slicno... :dry:

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Ne, ne, ne, ovo uopšte nije pravac u kome tema treba da ide. Opet Apple VS restoftheworld. Ajmo malo dalje od toga i kreativnije (ovog puta) :wink:

araphel, ko voli iOS organizaciju ima i MIUI ROMove :D

Mirko nemo' se ljutiš za ovaj link :D

i "nisam majke mi" :D
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

gargamel4, baš tako. zanimljiv ROM, ali nije za mene.

Samo sam pokušavao da skrenem pažnju na neke stvari koje su ljudi napisali, a nemaju mnogo smisla.

Inače, danas sam opet čačkao neki WP7 telefončić, i ponovo konstatujem da mi se sviđa fluidnost OS, i one animacije koje toj fluidnosti dodatno doprinose. Ali van toga, OS mi je za sada ipak poprilična frustracija. Ej, da ne mogu bilo koju stvar da stavim za melodiju zvona!!!! Koliko sam upoznat, još nema funkcionalne navigacije za ovaj OS? nek me neko ispravi ako grešim.

Po poslednjim vestima koje se vrte ovih dana, Nokia kao da stvarno polako ali sigurno totalno odbacuje Symbian. I QT su rešili da prodaju. Priče o odlaganju mago apdejta, koji Nokia navodno čeka pre nego što krene sa WP7 uređajima, svakako im ne idu na ruku. Toliko sam začuđen kompletnim razvojem događaja da i dalje ne mogu da predpostavim šta će od svega na kraju da ispadne.

Zaključana tema