1. Uglavnom, znamo svi da je LTE uvod u 4G (LTE Advanced ce biti prvi pravi 4G), kao i da je to (r)evolucija GSM/EDGE (2G) i UMTS/HSPA (3G) standarda, i za razliku od dosadasnjih mreza radice na potpuno novim frekvencijama (koje tek treba da budu dodeljene u nasoj zemlji).
2. Mnogima je prva asocijacija ultrabrzi net cak i do 100 Mb/s i ultranizak ping koji je do sada bio privilegija samo interneta peko fizickog kabla.
3. Mrezna arhitektura je redizajnirana i usavrsena i bice bazirana na IP (internet protokolu), za razliku od njegovih predhodnika. To otvara brojne nove mogucnosti poput Full-HD glasa u toku razgovora i Mobilnog TV-a (koji sa LTE-om ima konacno sanse da se omasovi posle uzaludnog kvazi-pokusaja sa DVB-H koga je podrzavalo manje telefona nego sto Vuk Draskovic ima clanova u svojo stranci

Sve to uz manju potrosnju energije.
4. LTE ce koristiti zaseban frekventni opseg cije su frekvencije nize od onih koje koristi GSM, pa ce biti u stanju da prekrije vecu povrsinu nego sto bi GSM pokrio, sto je veliki plus. To ce omoguciti da se mreza brze i efikasnije siri, pa mozemo da ocekujemo da ce brz internet prekriti i regije o kojima smo mogli samo da sanjamo da ce ih neki nas operater pokriti 3G-om.
5. Zbog efikasnijeg iskoriscavanja spektra, kapacitet same mreze ce biti osetno veci nego kod dosadasnje 3G mreze. To ce omoguciti da na jednu baznu stanicu u isto vreme moze da se nakaci znatno vise korisnika nego sto je do sada bio slucaj, pa ocekujte neku (r)evoluciju i u tarifiranju interneta. LTE ima sve predispozicije da taj brzi mobilni internet o kome se toliko prica spusti u siroke narodne mase - cak i u ruralnim regijama gde kablova nema, ili su u upotrebi kablovi koje smo oteli Nemcima dok su se povlacili u Drugom svetskom ratu.
6. Sve bi trebalo da radi bolje i brze cak i pri brzinama od 350 km/h or 500 km/h. Mobilni internet u pravom smislu te reci. Dobro, necemo bas cackati fon dok budemo vozli mlaznjak ili formulu 1, ali sigurno nam se net nece zakucavati ako majstor malo jace nagazi ko sto je imao obicaj sve do pojave telefona sa HSPA.
7. Zahvaljujuci svim karakteristikama LTE je konacno dostojan naslednik (vec) 20 godina starog GSM-a. 3G je od samog pocetka bila trula nadogradnja na 2G, na losim temeljima i u startu je bio osudjen na propast kakvu smo na svojoj kozi osecali svih ovih godina. 3G nije ispunio ocekivanja (ni korisnika, ni operatera u svetu), tako da od "star trek buducnost je stigla" kojom su nas lozili (3G vau!) i kornjokomunikatora za video call dobili smo raspalu i slabopokrivenu mrezu u kojoj je kupovina telefona zbog 3G-a bila poslednja rupa na svirali. Tek je kao HSPA+ nesto poceo da menja na bolje, a LTE bi trebalo tu pricu da dovrsi na najbolji moguci nacin.
Toliko uopsteno, ovim sam konkretno zeleo da zapocnem temu:
Telefone masovno imamo vec nekih desetak godina, krenuli smo od cigli sa antenom na izvlacenje, pa su se sve vise smanjivali, pa su se onda sve vise povecavali, pa su poceli da ugradjuju sve bolje kamere, sve bolje ekrane, GPS, wi-fi, pa 3D kamere/displeji, pa operativni sistemi, ziroskopi, senzori... Svakim danom su bili sve savrseniji i savrseniji. Bukvalno, kako je tehnologija u svetu napredovala i kako smo otkrivali nove stvari, tako su te stvari uspele da se smeste u mobilni. Napredak u svakom smislu, koji je cak i u periodu od samo godinu dana bio ogroman.
Pogledajte mobilni danas, a pogledajte kakav je bio pre samo deset godina. Sve se promenilo, sve je postalo bolje, savrsenije, razvijenije, brze, vece, kvalitetnije. Jel da? E pa ne!

Zvuk u slusalici u toku razgovora se nije promenio! Identicno je los vec dve decenije maltene iako je sve ostalo napredovalo u nebo. Da li ste ikada razmisljali o tome? Mozda je nekada mreza bila manje stablina, mozda je pre vise suskalo, kvrckalo, mozda ima onog Telenor vs MTS i pazljivog osluskivanja dok se ne istripujemo da je neka mreza bolja, ali sam glas, boja glasa - potpuno ista. Nema sustinskih promena, glas u slusalici je daleko od prirodnog, a takodje daleko i od fiksnog telefona po kvalitetu.
Kada sam slucajno zaboravio da iskljucim skajp na telefonu i kada su me pozvali, glas je bio kristalno cist - i ja sam tada prvi put skontao koliko mi neke stvari uzimamo zdravo za gotovo.
Potpuno je paradoksalno da smo u nesto sto najvise koristimo i sto donosi najveci profit, najmanje novca do sada ulagali u unapredjivanje kvaliteta.

Elem, da se vratim na pocetak svega i na sam LTE jer se tu sve zavrsava i pocinje. Dakle, prva asocijacija je ultrabrzi net, ali sam LTE moze da omoguci i prenos glasa preko VoLTE (Voice Over LTE), pa su velike sanse da nam uskoro bas on konacno omoguci pravi HD glas u slusalici. Glas ce biti maltene identican kao da je sagovornik kraj tebe u istoj sobi, a sudeci po onom sto cujem preko skajpa, mislim da ce uz LTE odmah za njim doci i HD VoLTE.
Eto, ako imate nesto da dodate na ovo, slobodno

Da li LTE vidite kao revoluciju kao sto je svojevremeno bila GSM ili je dozivljavate kao bespotrebno izivljavanje od 100 hiljada gigabajta u sekundi? Jel jedva cekate da se pojavi u srbiji (iz ugla mobilnog geeka) ili vam je (kao mobilnom geeku) potpuno sve jedno?