Koji mobilni OS koristite [2012]

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima

Koji mobilni OS koristite kao primarni?

Android
27
66%
Apple iOS
2
5%
Windows Phone
1
2%
Windows Mobile
0
Nema glasova
RIM Blackberry OS
0
Nema glasova
Symbian
9
22%
Bada OS
1
2%
Maemo/MeeGo
0
Nema glasova
Neki drugi (Palm OS, Web OS, Brew OS, Mobile Linux, ...)
0
Nema glasova
Koristim "dumb" telefon!
1
2%

Ukupno glasova: 41

mladen_bgd
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 30. Sep 2008. 05:42

Post od mladen_bgd »

Malo je ne realno ovde poredjenje Android i iOS uredjaja. Jer koliko znamo Android platforma je dosta rasprostranjena i prilagodjena je za svaciji dzep. Tj. podrzavaju je kako oni najslabiji modeli tako i oni najjaci. Kod iOS uredjaja nije tako, jer oni imaju samo jedan jedini model. I njihovi uredjaji nisu bas za svaviji dzep, pritom ne mogu da se uzmu na ugovor kod nasih operatera...

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Re: Koji mobilni OS koristite [2012]

Post od tomas.hokenberi »

mladen_bgd, sve je to tacno, ali to nije nerealno poredjenje, posto ne ocenjujemo kvalitet uredjaja, vec ucesce pojedinih OS-ova. "Realno" ucesce je ovakvo.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

mladen_bgd
Mobil fan
Mobil fan

Post od mladen_bgd »

Pa bas o tome i pricam. Nisam ni mislio na kvalitet uredjaja. Da je moguce kod nas uzimati iPhone na ugovor i da je iOS rasprostranjen i kod drugih proizvodjaca bilo bi drugacije. Ovako naravno da ima dosta Andorid korisnika i naravno da sije iOS u procentima prema vasoj tabeli. I da ce sve vise biti korisnika Android urejdjaja, jer nemaju svi kesa za iPhone.
Tako da je to po meni malo ne realno. :)

Chobby88
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 12. Jun 2012. 22:27
:: LG Nexus 5X

Post od Chobby88 »

Mislim da smo mi najmanje krivi sto apple pravi samo jedan uredjaj a jos manje sto mu je cena kao polovan automobil kad dodje kod nas.Niko im ne brani da prave 10 uredjaja.

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

mladen_bgd, bice da nemamo istu definiciju "nerealnog" (pise se spojeno!). Nerealno bi bilo kada bi ovde imali rezultate koji ne odgovaraju stvarnim procentima. Ako odgovara stvarnim procentima onda je realno. Nerealno bi upravo bilo kada bi ovde bilo npr. 30% iOS i 20% Windows Phone, posto to ne odgovara stvarnosti. Dalje ako pogledas ucesce Androida na svetskom nivou videces da su odstupanja minimalna. Istina Iphone-a ima duplo manje, ali ako bi iz svetske statistike izbacio SAD dobio bi podatke bliske nasim.

Sto se tice "nemaju svi kesa za iPhone", ja sam prilicno ubedjen da je dobar deo Androidasa koji su ovde glasali vlasnik skupljih Android aparata (skupljih i od aktuelnih iPhone-a). Ja npr. ne bih kupio iPhone 5 ni da ga prodaju po ceni od 250 evra.

mladen_bgd
Mobil fan
Mobil fan

Post od mladen_bgd »

@Chobby88
Naravno da im ne brani. Oni jednostavno imaju tu neku svoju filozofiju koju furaju. I nije iPhone za svaciji dzep kao i S3, One X, One S, Nexus.
Samo mi reci koliko Android uredjaja moze da odradi update na ICS i na JB, vrlo malo? ;) Ovi ostali su i dalje ili na GB ili Froyo. :) Dok kod iOS-a je druga prica na iOS 6 moze 3GS koji je star oko tri godine. A jel neki Android koji je toliko star moze na ICS ili JB? Pitanje je da li bi mogao i na GB. :)
Ali da postoji mogucnost kupovine iPhone kod nas preko operatera i "legalno" bila bi druga prica.
Da se tipa poredi S3, One S, One X, Nexus i drugi jaci Android uredjaji sa iOS uredjajima 3GS, 4, 4s bio bi malo drugaciji graficki prikaz. ;) Peticu nisam naveo jer je tek izasla.
Ali dobro necu ulaziti vise u off. Samo sam rekao da je nerelano poredjenje i da stojim iza toga. :)

EDIT

@tomas.hokenberi
Znam kako se pise nego u brzini kucanja sam napravio razmak. :)
Ja sam samo rekao da kod nas u Srbiji nije to relano uporedjivanje koliko ima korisnika Androida, a koliko iOS uredjaja. A naveo sam gore i zasto. :)
Inace ti sto koriste skuplje Android modele i sto ih je vecina ovde na forumu, izvrsi onda istazivanje koliko je njih uzeto preko ugovora sa operaterom. ;) Opet se vracamo na to da je iPhone zvanicno zastupljen kod nas da bi grafikon drugaciji bio. ;)

telep
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Okt 2007. 04:23

Post od telep »

mladen_bgd, Tema je jednostavna, ne kontam šta ne razumeš? :unsure: Znači tema nije koliko ste bogati, da li mogu na ugovor, tema je koji OS koristite... Da li bi bilo stanje drugačije da ga ima na ugovor bi u kom smislu nemam pojma, ali ne kontam kakve to veze ima sa ovom temom.
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

mladen_bgd
Mobil fan
Mobil fan

Post od mladen_bgd »

Kada bi procitao moje postove od pocetka mozda bi i skaporao sta pricam. Uopste se nisu moji postovi odnosili ko je koliko bogat itd. Ali ne mogu vise da se ponavljam. Sve u svemu neka se nastavi sa temom. Ja sam samo izneo moje misljenje i to je to. :)

Da se vratimo temi.

Korisnik sam iPhone 4.

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

mladen_bgd, problem je sto si napisao da su rezultati nerealni. A stvar je u tome da su realni posto ogledaju stvarnu situaciju. Potpuno je nebitno zasto je takva situacija. Ti pokusavas da izmislis neku novu definiciju i znacenje pojma(ova) "(ne)realan rezultat". Zvucis pomalo kao kad sportski izvestaci, posebno kada navijaju za tim koji gubi, pocnu da izvestavaju kako je rezultat nerealan zato sto se "nije imalo sportske srece", "zato sto je vetar duvao od istoka ka zapadu", "zato sto su nasi igrali mnogo losije nego sto mogu", ..., a na kraju je jedino sto je bitno i realno sam rezultat.

P.S. Ja sam svoj S2 kupio u radnji. Jedini telefoni koje sam uzimao od operatera su bili jeftini dumb telefoni od 1 din.

P.P.S. Da je Iphone u ponudi nasih operatera ne bih ga kupio. Da mu je cena znatno niza od aktuelne opet ga ne bih kupio. Stvar koja mi se najmanje svidja na iPhone-u je upravo iOS.

mladen_bgd
Mobil fan
Mobil fan

Post od mladen_bgd »

Hehe
Svejedno ne sumnjam ja u vasa istrazivanja. ;) Mozda sam se ja lose izrazio u mojim postovima. U svakom slucaju do vetra je jer duva od istoka ka zapadu. :D
Inace sto se tice kupovine iPhone-a preko operatera ti mozda ne bi kupio, ali drugi mozda bi. Jer vecina nema da iskesira toliko novca odjednom pa uzimaju preko operatera na ugovor i na rate. :)

mezzano
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 26. Dec 2006. 11:34
:: Motorola Moto E5 DS
:: Huawei Y5 II

Post od mezzano »

Symbian na Nokiji 5230. Sledece godine, nadam se, prelazim na Android.
Poslednja izmena od mezzano u Uto, 25. Sep 2012. 14:39, izmenjeno 1 put ukupno.

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

mezzano, a ako mt:s, Telenor ili Vip ponude Iphone 5 od iduce godine?

m@c|-|oR
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 19. Apr 2010. 21:21
:: Samsung Note 20 Ultr

Post od m@c|-|oR »

tomas.hokenberi, in your dreams. :)
Nešto sumnjam da je to izvodljivo.
"Kad čovek nešto neće, on nađe razlog, kad hoće - nađe način"
Kineska Poslovica

mezzano
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 26. Dec 2006. 11:34
:: Motorola Moto E5 DS
:: Huawei Y5 II

Post od mezzano »

tomas.hokenberi, ako ga daju, uz neki paket do 700-800 dinara, za 4-5.000, moze. U suprotnom, ne! 8)
Salim se, naravno. Skupe su to masine za mene i iPhone 5 i SGSIII i HTC OneX... Ja cu nesto prihvatljivije, tipa neki Huawei ili neki Samsung iz donjeg segmenta...

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

IDzO, pa dolazim ja tu i tamo, ono svaki drugi treci vikend... Ali se vracam skroz u aprilu kad zavrsim specijalizaciju :D
m@c|-|oR, kad god, gde god :D
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Ned, 08. Feb 2009. 04:06
:: Ivan I. na Kupujem
:: Prodajem

Одг: Koji mobilni OS koristite [2012]

Post od Baraba »

Upravo je kriv Aplle što ovde nije rasprosjranjen ios, ne prodaje tel u Srb. Kada je tako neću ni ja ios furati dok ne počnu da prodaju uređaje i otvore ovlašćen servis i bude išla uz tel. pismena garancija ovlašćenog uvoznika (a tad treba da nadmaše konkurenciju u svim poljima pa da uđe u razmatranje).
Da iskeširam 500e za ip4s ili ip5 900e koliko traže na oglasu je van pameti za telefon bez garancije koji nema obezbeđen servis ovde.

antec
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pet, 11. Jul 2008. 03:32
:: LG G Flex 2

Post od antec »

Android. Presao bih mozda na WP kada izadje neki hack ili sta vec, ovako je retardiran nacisto.

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

Slika
Slika

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Ej Srbijo, Srbijo...
Strasno! Sta je tu je, cifre ne lazu :D
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

mironiko
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 06. Jun 2011. 12:21
:: ASUS ZenFone 2 Laser

Post od mironiko »

Android 4.1.1 tacnije CM10 na Gnex-u. Vidis, mogao bih da promenim signature... :D

Pored toga, imam i Nokiu 603 sa Belle-om.

Naravno, Android je glavni i ne razmisljam o prelasku na druge platforme. IOS postujem zbog stabilnosti, ali me iTunes i ostala iCuda nerviraju, WP7 mi je suvoparan i manjak aplikacija je vidan, ali priznajem da je fluidnost visoka i sve radi kul, a Belle je takodje brz i stabilan, ali ne tako user-friendly, makar meni. No, sa 4.1.1 kojeg imam na Gnexu, za mene je na neko vreme - game over. Perfekcija, i perverzija.
ASUS ZenFone 2 Laser

Odgovori