Neke stvari o WiFi-u
- Baraba
- Akcionar Mobilnog Sveta
- Pridružio se: Ned, 08. Feb 2009. 04:06
- :: Ivan I. na Kupujem
- :: Prodajem
Re: Neke stvari o WiFi-u...
Koristi li neko ALFA AWUS036H 1w (1000mw)? Iskustva? Mogu da nabavim par komada, ali ne znam da li je toliko dobra kao što kažu?
Miškoni, hvala na savetu,pogledacu ove sto si naveo! 

Samsung Galaxy S3 I9300
POZDRAV!
Ovako:-), imam problem s ruterom, podržava laptop, ali ne mogu se konektovati na net preko mobitela i tableta. Ko god drugi dođe može, a mi ne možemo.
Znate li u čemu je problem, puno hvala!
EDIT:
Da, naglasim da je tablet i telefon android, a
ruter je RT-N10
Ovako:-), imam problem s ruterom, podržava laptop, ali ne mogu se konektovati na net preko mobitela i tableta. Ko god drugi dođe može, a mi ne možemo.
Znate li u čemu je problem, puno hvala!
EDIT:
Da, naglasim da je tablet i telefon android, a
ruter je RT-N10
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
dia, znaci svako moze da se konektuje na tvoj ruter osim tebe samog, to hoces da kazes? Interesantno. Deluje kao da je ukljucena obrnuta MAC zastita. Jel se laptop na ruter kaci zicno ili bezicno?
Ja bih za pocetak uradio reset rutera na fabricke vrednosti, pa onda ponovo ispocetka podesavao (to pod uslovom da znas sta radis), ako ne, mozemo da probamo da resimo tako sto mi se javis preko Skype-a pa onda radimo zajedno.
Ja bih za pocetak uradio reset rutera na fabricke vrednosti, pa onda ponovo ispocetka podesavao (to pod uslovom da znas sta radis), ako ne, mozemo da probamo da resimo tako sto mi se javis preko Skype-a pa onda radimo zajedno.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
Da, svako može da se konektuje, osim nas:-)
Laptop se na ruter kači bežično, ali smo neke stavke poremetili danas pa sad može samo žično:-).
Pokušat ćemo, ako ne javnem Vam se da pa to uradimo preko skype:-) Hvala lijepo!
Laptop se na ruter kači bežično, ali smo neke stavke poremetili danas pa sad može samo žično:-).
Pokušat ćemo, ako ne javnem Vam se da pa to uradimo preko skype:-) Hvala lijepo!
- toda81
- Prijatelj foruma
- Pridružio se: Ned, 11. Nov 2007. 17:35
- :: Note 4 N9100 dual
Одг: Neke stvari o WiFi-u...
Meni se par puta desilo da mi poludi bezicni net u kuci, tj router. Situacija je kraj.je uvrnuta. Imam dva laptop-a koji odjednom nisu mogli da se konetuju na moj wifi i komp koji se takodje bezicno kaci na taj wifi, a komp je mogao da se kaci. To se desa alo odjednom, a resenje je bilo to da upadnem u podesavanja routera i da udjem u podesavanja privatnosti i samo ponovo da ukucam istu lozinku kao sto je bila i sve to da sacuvam i posle toga su se oba laptopa istog trenutka konektovala na wifi. Ovo je za mene veoma uvrnuta situacija, ali mi nije tesko da ovo odradim kako bi se ostali uredjaju kacili na wifi. Zaboravih d akazem da ni sa jednim telefonom u om trenutku nisam mogao d ase kacim na wifi osim sa tim kompom koji ima wifi karticu
Note IV N9100 dual
Da ne otvaram posebnu temu,da li neko moze da me posavetuje koji flat internet je najbolje resenje za koriscenje na selu?Znaci nema uslova ni za Sbb ni Adsl koliko znam,sta je najbolje uzeti od 1000 do 1500 dinara mesecno,kacilo bi se vise uredjaja pa samim tim bi mi trebao bezicni net i ruter.Koje je najjeftinije i najbolje resenje,koristilo bi za surf,muziku tj. youtube,znaci nista preterano zahtevno?
Samsung Galaxy S3 I9300
- toda81
- Prijatelj foruma
Druze, ja sam na selu i imam samo bezicni net. Do skoro je bio jedan provajder i sve je funkcionisalo uzasno, a od nove godine je dosao jos jedan i sada je super. Kupis lepo antenu Ubiquiti AirGrid M5 5 GHz 23dB za 8200 koliko kosta na emmi.rs i kupis neki router i uzivas. kod mene je 5mb/sek 1500din, a 3mb/sek 1000 din
Note IV N9100 dual
Baraba, zahvaljujem na JoikuSpot, spasao si me 

- Baraba
- Akcionar Mobilnog Sveta
- Pridružio se: Ned, 08. Feb 2009. 04:06
- :: Ivan I. na Kupujem
- :: Prodajem
I drugi put 

toda81, hvala druze videcu sta mogu da uradim sto se provajdera tice u mom gradu!
Samsung Galaxy S3 I9300
- toda81
- Prijatelj foruma
Одг: Neke stvari o WiFi-u...
Samo se raspitaj, a ako naplacuju opremu koju postavljaju javi mi se jer ti mogu pomoci i oko toga gde d anarucis najeftinije, a i kako sam da uhvatis signal i da podesis
Note IV N9100 dual
Imam problem sa TP Link ruterom. Kada sam ga uzela i prikacila, sve je radilo okej, dok mi nije puko grom u kucu. Tada mi je otisla maticna ploca, modem od Kopernikus neta i navodno ruter. Popravila sam komp, ovi iz KCN dosli, zamenili modem, e sad, uzmem ja da prikacim ruter, stavim "zabicu" u LAN4, on ne sija, stavim u LAN3 sija lampica, krenem sa podesavanjima, sve okej dok ne dodje do poslednje stavke gde prikazuje da ima problem sa internet konekcijom. Zovem servisera, on pokusao da namesti, kaze verovatno su ovi iz Kopernikusa nekako zakljucali net, ili je ruter pokvaren. Ok, odnesem ja ruter u servis, bio tamo skoro mesec dana, kazu popravljen je i rad, dodjem kuci, opet istu gresku mi prijavljuje.
Ono sto me zanima jeste, da li je moguce da su ovi iz Kopernikusa stvarno dali neki modem na koji ne mogu da nakacim ruter, ili su nesto zakljucali kod njih? Ne razumem se bas najbolje, pa samim tim ne znam ni kako da postavim pitanje, ali nadam se da ce me neko razumeti.
Ono sto me zanima jeste, da li je moguce da su ovi iz Kopernikusa stvarno dali neki modem na koji ne mogu da nakacim ruter, ili su nesto zakljucali kod njih? Ne razumem se bas najbolje, pa samim tim ne znam ni kako da postavim pitanje, ali nadam se da ce me neko razumeti.

- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
joa_d, iz modema u ruter mora da ide kabl u WAN konekciju da ti ne bi pokazivalo da ima problema sa netom.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
- tomas.hokenberi
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
- :: Samsung GalaxyNote20
miodrage, joa_d, nemaju svi wifi ruteri poseban WAN prikljucak, neki su u stanju da sami "pronadju gde je WAN". Pomogla bi informacija o tacnom modelu wifi rutera.
Medjutim kako se radi o TpLinku,onda skoro sigurno ima WAN uticnicu. pa bi trebalo da kablovski modem povezes sa "petom" uticnicom za WAN.
Link
Problem moze, medjutim, da bude i u podesavanjima wifi rutera. Ako su ga na servisu resetovali na default parametre vrlo je verovatno da koristi isti opseg adresa kao i kablovski "modem", odnosno 192.168.0.xxx. Trebalo bi wifi ruter prebaciti na neki drugi opseg npr. 192.168.32.xxx u cilju izbegavanja konflikata..
Medjutim kako se radi o TpLinku,onda skoro sigurno ima WAN uticnicu. pa bi trebalo da kablovski modem povezes sa "petom" uticnicom za WAN.

Problem moze, medjutim, da bude i u podesavanjima wifi rutera. Ako su ga na servisu resetovali na default parametre vrlo je verovatno da koristi isti opseg adresa kao i kablovski "modem", odnosno 192.168.0.xxx. Trebalo bi wifi ruter prebaciti na neki drugi opseg npr. 192.168.32.xxx u cilju izbegavanja konflikata..
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB
- tomas.hokenberi
- Moderator
joa_d, batali Express setupe i slicne stvari. Konfigurisi WAN i LAN rucno. Kod mene na TP Link TL-MR3420 su koraci, manje-vise, sledeci:
Network->WAN-> ...
Pa tu izaberes "Connection Type". Probaj prvo "Detect" dugme ako ga ima, a ako nema upisi "Dynamic IP". Procitaj "WAN Help" za detalje. Ako si od provajdera dobila podatke o DNS-u upisi ih u odgovarajuca polja.
Idi posle na Network->LAN-> .... Upisi IP adresu. npr. 192.168.32.1 i podesi "Subnet Mask" na 255.255.255.0 i sacuvaj.
P.S. TL-WR740 ima vise varijanti. Ako ova dole odgovara "zadnjoj strani" tvog rutera, i ako si ga ispravno povezala sa kablovskim modemom, onda ti je UTP kabl od kablovskog modema u utaknut u plavu uticnicu:

Network->WAN-> ...
Pa tu izaberes "Connection Type". Probaj prvo "Detect" dugme ako ga ima, a ako nema upisi "Dynamic IP". Procitaj "WAN Help" za detalje. Ako si od provajdera dobila podatke o DNS-u upisi ih u odgovarajuca polja.
Idi posle na Network->LAN-> .... Upisi IP adresu. npr. 192.168.32.1 i podesi "Subnet Mask" na 255.255.255.0 i sacuvaj.
P.S. TL-WR740 ima vise varijanti. Ako ova dole odgovara "zadnjoj strani" tvog rutera, i ako si ga ispravno povezala sa kablovskim modemom, onda ti je UTP kabl od kablovskog modema u utaknut u plavu uticnicu:

Imam Windows XP, tako da se nisam nasla u Control Panelu to sto si napisao 

- tomas.hokenberi
- Moderator
joa_d, to nije u Control Panelu. To su opcije tvog rutera.

Do ovih opcija ces doci tako sto ces uraditi sledece:
1. Otkaciti ruter od kablovskog modema
2. Resetovati WiFi ruter (proceduru imas u uputstvu)
3. Pokrenuti pretragu za ruterom iz WiFi softvera svoje WiFi kartice na PC-u ili Laptopu.
4. Kada se povezes na WiFi u browseru otkucaj kao adresu http:\\192.168.1.1 ili http:\\192.168.0.1 (pise ti default adresa ili na samom ruteru ili na kutiji ili u uputstvu!)
5. Ako dobijes "web stranicu" rutera na toj adresi onda je sve OK u vezi PC/ruter.
6. Podesi LAN parametre kao sto sam ti opisao.
7. Povezi kablovski modem sa wifi ruterom.
8. Podesi WAN parametre.
P.S: Koji WiFi adapter koristis na PC-u? PCI? USB? Ili je to integrisani adapter na laptopu?

Do ovih opcija ces doci tako sto ces uraditi sledece:
1. Otkaciti ruter od kablovskog modema
2. Resetovati WiFi ruter (proceduru imas u uputstvu)
3. Pokrenuti pretragu za ruterom iz WiFi softvera svoje WiFi kartice na PC-u ili Laptopu.
4. Kada se povezes na WiFi u browseru otkucaj kao adresu http:\\192.168.1.1 ili http:\\192.168.0.1 (pise ti default adresa ili na samom ruteru ili na kutiji ili u uputstvu!)
5. Ako dobijes "web stranicu" rutera na toj adresi onda je sve OK u vezi PC/ruter.
6. Podesi LAN parametre kao sto sam ti opisao.
7. Povezi kablovski modem sa wifi ruterom.
8. Podesi WAN parametre.
P.S: Koji WiFi adapter koristis na PC-u? PCI? USB? Ili je to integrisani adapter na laptopu?
I mislila sam da je tako nesto, samo sto sam ja nasla na netu nesto drugo, i nije mi dobro izbacivalo. Sad cu da pokusam, pa javljam.