telefon za "prosečnog" korisnika

ne možete da se odlučite koji tačno model da kupite iz Vašeg užeg izbora?
simamanki
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Čet, 16. Jan 2014. 09:04
:: AGM
:: Nokia N8
Kontakt:

telefon za "prosečnog" korisnika

Post od simamanki »

Trenutno koristim HTC Sensation sa custom ROM-om CM11 KitKat 4.4.4, sa kojim sam relativno zadovoljan, nakon 2.5 godine korišćenja.

Pošto ga je zub vremena već načeo, uskoro se bliži vreme kupovine novog mobilnog, stoga vas molim za vašu pomoć pri izboru.

Cenovni rang novog telefona:
200-250 eura max.

Od telefona očekujem:
- definitivno veći ekran od 4.3"
- min. rezolucija ekrana od 720x1280pix
- baterija koja će moći izgurati bar jedan ceo dan (24h) minimalno
- pristojna kamera (za povremeno slikanje deteta ali i za poslovne svrhe)
- CPU, grafika, ROM/RAM (sve ukupno da obezbeđuje sigurnu fluidnost u svakodnevnom radu)
- dobra podrška za custom ROM-ove

Moje korišćenje telefon:
- 15 do 20 SMS poruka dnevno
- oko 15-tak minuta razgovora dnevno
- muzika 2 do 3 sata
- internet (mail, twitter,čitanje vesti i članaka) 1-2 sata max.
- video gledam retko
- igrice ne igram
- fotografije po potrebi, nije svakodnevno

Telefoni ikoji su mi zanimljivi nakon informisanja na internetu:
- SAMSUNG Note II (polovni)
- HTC Desire 816 (nov)
- LG G2 16GB (polovni)

ili eventualno da sačekam OnePlus One 16GB ili HTC One E8.

Unapred hvala na vašim predlozima, mišljenjima i dobronamernim savetima.
Sima

Lazar2212
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Uto, 17. Jun 2014. 23:20
:: Capriolo Adrenalin

Re: telefon za "prosečnog" korisnika

Post od Lazar2212 »

Jaoo covece pa citaj malo.Ima ovakvih hiljadu tema.Ali dobro ajde.Nov,polovan???S4 mini nov 200 evra best buy,eventualno m7 polovan ili z1,pa nexus 5 i sl..Ja bih uzeo s4 mini i bio bih miran,4.3 ekran ne treba ti vise ako ne igras igrice i ne gledas filmove...I ja sam koristio Grand 2 ali preveliki je covece ne mozes jednom rukom da baratas.Po tvojim potrebama pogledaj one iz Apatina,s4 mini koriscen manje od mesec dana manje od 200 evra.Ako hoces malo veci ekran s3.OnePlus nece biti u Srbiji ove godine koliko ja vidim.One E8?Sta je to???Mozda oslabljena verzija one m8 ali nabice cenu pa za 250 evra neces naci.S4 mini,S3,ili Nexus 4.Po tvojim potrebama ne treba ti skuplji.I ja koristim bratov G2.S4 mini je po meni bolji :P Mnogo laksi za koriscenje.Veruj mi nece ti trebati ogroman ekran,4.3 je dovoljno,ili za 230 uzmi Xperiu ZR.Pa preporucio sam ono naj po meni,ti biraj.Po tvojim potrebama moze i Lumia :D jer ne radis nesto specijalno na telefonu,pa ce te wp zadovoljiti.Pogledaj neku Lumiu :D

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1

Post od sugarcoated_ass »

Moja preporuka bi bila Lumia 920 ili 925. Uklapaju se u sve navedeno, a garantuju sigurnu fluidnost i stabilnost u radu i posle duzeg vremena koriscenja bez cimanja oko custom ROMova i slicnog prckanja po telefonu. :)

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Post od znemanja »

Ako si već navikao na HTC interfejs, Desire 816 nije loše rešenje, ima dosta veliki ekran od 5.5 inča, koliko sam čitao kvalitet izrade je dosta dobar iako je pretežni materijal plastika, zvuk takođe hvale....sve usvemu nije loše rešenje. Međutim ako si se zasitio HTC-a i želiš nešto novo, Note 2 je proveren model, malo stariji ali dosta dobar model. Note serija je svakako priča za sebe, ako ti veličina uređaja odgovara, onda je Note 2 odlična kupovina, njegova prednost nad ostalim modelima je s-pen koji može da bude itekako koristan.
Što se tiče G2 tu ne treba trošiti reči, best buy model, sa G2 nema greške.
Dakle ako želiš fablet, rešenje je Note 2, ako preferiraš nešto malo kompaktnije onda G2.
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

Coni
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 21. Apr 2013. 10:26
:: LG Leon LTE

Post od Coni »

Dosta se razlikuje novi Sense od starijih...ali svejedno je odlican interfejs (najbolji po mom misljenju).

Bandicoot
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sub, 29. Sep 2012. 12:21
:: S6 edge plus
:: S9 plus

Post od Bandicoot »

Ja bih isao na lg g2, ispunjava sve tvoje zahteve.............

Lazar2212
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Lazar2212 »

miodrage , gde si ti da preporucis lumiu? :D A sto ne uzmes Motorola Moto G? Vecina ce pomisliti da sam lud :D ali telefon ispunjava sve tvoje prohteve...a dobar telefon svakako

Joxy
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Uto, 25. Feb 2014. 13:31
:: Samsung & Apple
:: Spajamo nespojivo :D

Post od Joxy »

LG G2 i nije bas telefon za "prosecnog" korisnika, kako stoji u naslovu teme. ;)

Lazar2212
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Lazar2212 »

Pa normalno da nije,zato napisah Moto G,telefon za prosecnog korisnika.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Lazar2212, covek je u obzir uzeo samo Android uredjaje, a ja se u takve teme obicno ne uplicem. Vidim da je psyhound, predlozio ono sto bih i ja, tako da je to 2 glasa za Lumie, ali to je i dalje malo pored brojnijih vlasnika omrazene mi zelene kantice.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Coni
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 21. Apr 2013. 10:26
:: LG Leon LTE

Post od Coni »

Evo jos jedan glas za 920 :)

Lazar2212
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Lazar2212 »

Pa i ja glasam :D Znaci 4 glasa za lumiu :D Ali sto ne pogleda Ativ S?Napokon je Samsung uspeo da napravi telefon koji ce svojim izgledom da me bar malo privuce :D Kao i s2. :D Mozda malo vise ativ potseca na S2,ali za 200 evra moze da uzme Ativ S,mnogo laksi od Lumie, zato ga preporucujem,inace je slican sa lumiom po specifikacijama.

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Jao bre Lazare, života ti, nemoj lupetati kad nemaš pojma o čemu pričaš.
Ativ S je u mnogo čemu slabiji od Lumie 920/925. Počev od podrške, preko kamere pa sve do materijala od koji su napravljeni. Izgled je subjektima stvar i ne bih na tu temu uopšte. A i taj model je mator koliko i Lumia 920, tako da nije noviji model koji je Samsung "konačno" izbacio.
Dakle, ako autor teme želi WP onda 920/925. Ako bi pak ostao na Androidu, onda je G2 kao najbolja kupovina ili Note 2 kao fablet na duže staze. S4 je takođe ok opcija, nešto jeftiniji od G2. Nexus 5 kao jedini telefon sa cistim Androidom. Od Sony modela ne znam sta bih preporučio jer nisam bas u toku sa njima. U tu cenu se uklapa i iPhone 4s/5.
Moj predlog bi bio pogledati sve modele uživo, nekome veličina može predstavljati problem, nekome ne. Nekom drugi sistem jeste mana, nekome ne, itd.

simamanki
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Kontakt:

Post od simamanki »

Hvala na dosadašnjim predlozima.

Ja znam da je ovo još jedna tema u nizu čisto sam hteo da čujem neka iskustva iz prve ruke, odnosno korisnike gore navedenih telefona, a ne čitao sam, lepo izgleda na slici, kažu i tome slično.

Ono "prosečan" se odnosilo na to da nisam potpuni zaluđenik koji uvek nešto čačka telefon, traži najnoviji hardver i sl. Veličina ekrane mi znači zbog čitanja članka,a neretko i stručne literature a i vršim pregled autocad crteža bplje reći određenih detalja.

Za sad mi je Azimuth dao po meni najrealniji savet, šta mi je najbitnije, odnos cena/kvalitet ili fablet ili OS. To su bitne smernice za donošenje konačne odluke.

Inače sam baš prošle nedelje "družio" par sati sa WP Nokia Lumia 925, i mogu reći a ostavlja lep dojam, ali definitivno bi mi trebao period privikavanja i normalno kao i svaki OS ima i određenih mana.
Sima

Joxy
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Uto, 25. Feb 2014. 13:31
:: Samsung & Apple
:: Spajamo nespojivo :D

Post od Joxy »

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Ja sam ti predlozio pre svega ono najbolje za te pare sto mozes dobiti. Posle ovog poslednjeg posta, mozes slobodno suziti izbor na G2, S4, Note 2 i Lumia 920/925.
Sto se custom romova tice, najvise ih ima svakako S4, G2 i Note 2 imaju nekoliko koji lepo rade. Samsung ima jace boje nego LG, ali G2 uz fix ima bolju kameru u odnosu na S4. Jedina prednost Note 2 jeste ta olovka koja je vrlo korisna stvarcica.
Proveri za autocad i sve aplikacije koje ti trebaju, da li postoje na WP, i ako postoje da li su besplatne. Za android cemo naci svaku od njih besplatnu vrlo lako :wink:
Eto, ,valjda smo sada jos malo suzili izbor :)

kenzoki
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pon, 05. Nov 2007. 08:39
Kontakt:

Post od kenzoki »

Ako si već naveo G2 onda on od ovih ponuđenih i nećeš se pokajati ako ti nije malo 16 (12)GB neproširive memorije.

WP ja lično ne bih razmatrao jer ne želim da lupam glavu posle kad se ispostavi da nema neka aplikacija ili neka vrsta personalizacije koja mi je neophodna i na koju sam navikao na androidu.

simamanki
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Kontakt:

Post od simamanki »

Azimuth, apsolutno si u pravu.

S4 sam imao prilike malo čačkati, i nit mi miriše nit smrdi, ostavio me je nekako ravnodušnim, dok mi se G2 dopao zbog displey-a koji lepo popunjava prednji deo mobilnog ali me upotreba dugmadi smeštenih na poleđini telefona malo plaši . Nisam ga previše koristio (tek nekoliko minuta) da bih video kako ću se priviknuti na isti.

Note II je definitivno veliki telefon ali mislim da bi ga mogao "obuzdati". Prisustvo olovke kod N2 je takođe za mene plus jer majstorima mogu na terenu na brzinu skicirati određene stvari, kada je lakše nacrtati nego objasniti.

Sve u svemu idem ovih dana kod druga koji ima LG G2 da vidim njegova iskustva i da se ja malo poigram sa istim, a zatim Note 2 u pa ću doneti konačnu odluku.

Hvala svima na pomoći.
Sima

Lazar2212
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Lazar2212 »

Pa zbog tvog posla uzmi Note 2,zbog olovcice :D Jer i sam kazes lakse je nacrtati :D

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Ti tasteri na leđima kod G2 su jako praktični. Kažiprst nekako sam legne na njih i posle par sati se toliko navikneš da ti kasnije bude jako čudno i neprirodno kada su sa strane. Imao sam G2 pa ti zato kažem ovo za tastere.
Što se displeja tiče, odlično je to što je maltene cela prednja strana displej. Mana je što su tasteri dole i zauzimaju deo displeja, ali se oni mogu lako skloniti kada ti ne trebaju u nekim aplikacijama.
Ja nisam imao Note 2, ali sam imao Note 3, ta olovka je jedna fantastična stvar. Mnogo toga se može sa njom uraditi i u mnogome olakšava upotrebu telefona. Crtanje je neuporedivo jednostavnije i preciznije sa olovkom neko sa prstom. Ako si od ljudi koji stalno nose torbice, veličina ti neće predstavljati problem. Jedino ako misliš da ga nosiš u farmericama ili nečem sličnom što je kudi kamo uže od pantalona.
Još jedna stvar u vezi displeja. Obrati pažnju na boje. G2 po defaultu ima nekako prirodnije u odnosu na Samsung, ALI na Samsungu možeš vrlo lako da ispodešavaš kako ti oku odgovara. I po meni možda najvažnija stvar, na Samsungu ćeš bolje videti to što ti je na displeju kad upeče ova zvezda sad tokom leta. Nije ne znam koliko velika razlika, ali meni to znači jer neću da ćoratam i nagađam šta piše.
Uzmi u obzir i činjenicu da na G2 nema proširivanja memorije, od 16gb na raspolaganju ti je oko 12.
Eto, to bi bilo ukratko ono na šta trebaš da obratiš pažnju. Koji god da uzmeš, definitivno se nećeš pokajati.

Odgovori