Android OS *generalna diskusija*
Pravila foruma
Android deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Acer ● Alcatel ● Asus ● Dell ● Huawei ● HTC ● LG ● Motorola ● Samsung ● Sony Ericsson ● ZTE ●
Android deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Acer ● Alcatel ● Asus ● Dell ● Huawei ● HTC ● LG ● Motorola ● Samsung ● Sony Ericsson ● ZTE ●
- Zile995
- Expert
- Pridružio se: Sre, 19. Mar 2014. 10:27
- :: Xiaomi Redmi Note 4X
- :: HTC M8 | Galaxy SII
Re: Android OS
E moraces da sacekas macora, on zna oko htc-a, posto su oni malo zeznuti oko otkljicavanja bootloader-a... Otkljucan ti je bootloader, unroot ti nista nece raditi, msm da nece imati OTA update.
ROM: Stock Asia WWE 5.0.1, Sense 6.0
Kernek: Stock 3.4.0
Kernek: Stock 3.4.0
Mislim da je bootloader opet zakljican jer pise s-on ali ima instaliran twrp recovery
- m@c|-|oR
- Expert
- Pridružio se: Pon, 19. Apr 2010. 21:21
- :: Samsung Note 20 Ultr
U bootloader meniju treba da piše: LOCKED, UNLOCKED ili RELOCKED. Drugo nema.
S-ON illi S-OFF nema puno veze sa rutom.
Vraćanje na ful stok može da se radi na par načina:
- preko RUU za tvoj CID i/ili main version
- preko nandroid bekapa za tvoj CID i/ili main version
- flešovanjem stok ROM-a za tvoj CID i/ili main version, stok boot.img i stok recovery.img
Vidiš da je CID veoma bitan
Sa ful stok, možeš da primaš OTA apdejte.
Vraćanje na stok ROM nema veze sa SIM lokom. Dakle, ne bi trebalo da ti se zaključa. Ipak, proveri na XDA.
S-ON illi S-OFF nema puno veze sa rutom.
Vraćanje na ful stok može da se radi na par načina:
- preko RUU za tvoj CID i/ili main version
- preko nandroid bekapa za tvoj CID i/ili main version
- flešovanjem stok ROM-a za tvoj CID i/ili main version, stok boot.img i stok recovery.img
Vidiš da je CID veoma bitan

Sa ful stok, možeš da primaš OTA apdejte.
Vraćanje na stok ROM nema veze sa SIM lokom. Dakle, ne bi trebalo da ti se zaključa. Ipak, proveri na XDA.
"Kad čovek nešto neće, on nađe razlog, kad hoće - nađe način"
Kineska Poslovica
Kineska Poslovica
Hvala na informacijama, provjericu i tamo jer sam vec postavio pitanje na androidcentral
Edit: na bootloader mi pise unlocked
Edit: na bootloader mi pise unlocked
- m@c|-|oR
- Expert
To je dobro. Nemoj ga zaključavati, jer nećeš moći da flešuješ ništa.leart369 napisao:na bootloader mi pise unlocked
Otključan bootloader ne utiče ni na šta u radu.
Kineska Poslovica
Kineska Poslovica
Mislis li da mogu da primam ota update na ovakvom stanju, ja sam jos na 4.4.2 a kaze da je verzija up to date, jer koliko ja znam ne moze se sa custom bootloaderom da se fleshuje oficialni rom
- m@c|-|oR
- Expert
Bootloader нема везе са тим.
Recovery и boot.img морају да буду сток.
Recovery и boot.img морају да буду сток.
Kineska Poslovica
Kineska Poslovica
Na recovery sam mislio :/
Moze li da se nekako preko twrp instalira nova verzija stock sotvera(ruu) ili treba da se vrati na stock recovery? Ako vratim na stock recovery, moze li da mi se zakljuca tel opet?
Moze li da se nekako preko twrp instalira nova verzija stock sotvera(ruu) ili treba da se vrati na stock recovery? Ako vratim na stock recovery, moze li da mi se zakljuca tel opet?
- m@c|-|oR
- Expert
RUU није повезан са рекаверијем.
Он иде са PC-ја и не кроз recovery.
За OTA ти треба stock recovery.
Подаци о SIM lock НИСУ у recovery-ју.
Он иде са PC-ја и не кроз recovery.
За OTA ти треба stock recovery.
Подаци о SIM lock НИСУ у recovery-ју.
Kineska Poslovica
Kineska Poslovica
- Baraba
- Akcionar Mobilnog Sveta
- Pridružio se: Ned, 08. Feb 2009. 04:06
- :: Ivan I. na Kupujem
- :: Prodajem
Mačor za moderatora.
Machor, hvala ti na informacijama, ako kandidujes za moderator imas i jedan glas od mene 

- znemanja
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
- :: Samsung S20 Ultra
- :: Samsung A52
Raspisalo se u ovoj temi, pa nisam stigao da se zahvalim na pomoći .Preko SueprSu aplikacije sam izvršio unroot, samo što sam morao da je download-ujem sa play stor-a jer ona koja se instalira automatski prilkom root-ovanja framaroot aplikacijom nema full unroot opciju.Zile995 napisao:Hard reset ne brise root. SuperSu ima opciju full unroot, kao sto @EFC rece.
superuser binary je u sistemskom folderu, harde reset ne brise... Brise superuser ili supersu aplikaciju jedino ako nisu sistemske.
Znaci uradi wipe data/factory reset i odradi full unroot u supersu. Ako nemas supersu skini ga sa playstore-a. Najbolje je da preflesujes stock rom.
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)
- m@c|-|oR
- Expert
Re: Одг: Android OS
Нема на чему. За то форум и служи.leart369 napisao:Machor, hvala ti na informacijama, ako kandidujes za moderator imas i jedan glas od mene

И, пусти ову Барабу, он је стари провокатор

Kineska Poslovica
Kineska Poslovica
- pelleruma
- Mobil poznavalac
- Pridružio se: Ned, 27. Nov 2011. 16:59
- :: LG G2
Jel se jos nekom Google sinhronizuje po 10 sati?Imam onu kruznu strelicu,kao kruzni tok saobracaja,gore u liniji obavestrnja,a kad odem u setings i deo oko sinhronizacije(tu imam vremensku prognozu i Google)G.mi radi.Sto toliko dugo?
stara japanska poslovica - nikad ne veruj staroj kineskoj poslovici
- mb011
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Pet, 07. Jul 2006. 22:18
- :: Sony Xperia M4 Aqua
- :: Nokia 208
Imam jedan problem na htc Desire x... Naime, nikako ne mogu da ubacim bookmarks u chrome. Android browser ih odmah ucita sa desktop računara a chrome neće nikako. Ulogovan sam na google nalog, i android browser normalno ima sve a chrome neće pa neće. Tako je od kada sam kupio telefon, pa zato chrome skoro da i ne koristim... E da, auto sinhronizacija je isključena, možda je zbog toga... Ako jeste, onda chrome neću ni koristiti...
Chrome je obicna.budalastina na NE Nexus telefonima. Ako ne uspes resiti problem, probaj Boat browser, radi odlicno.
- Drafer
- Mobil manijak
- Pridružio se: Sre, 26. Feb 2014. 15:04
- :: Srpska Crnja
- :: Xiaomi Mi 11i
- Kontakt:
Stigla mi je nova SD kartica od 32 GB i sa njome novi problem
Kopirao sam sve na tu novu karticu, pa i svu muziku koju plejeri ne mogu celu da vide
Isprobao sam desetak playera i jedino Rocket Music Player Premium moze da vidi sve pesme i grupe, dakle kartica je ispravna.
Na primer, PowerAPM vidi nekoliko grupa a pise da nemam sd karticu pa je ne prepoznaje.
Trazio sam ".nomedia" ali u tim folderima nemam taj fajl koji skriva muziku, ne znam u cemu je problem.
Isprobao sam i neke programe kao sto su "SDrescan" i isto ne pomaze...
Kopirao sam sve na tu novu karticu, pa i svu muziku koju plejeri ne mogu celu da vide
Isprobao sam desetak playera i jedino Rocket Music Player Premium moze da vidi sve pesme i grupe, dakle kartica je ispravna.
Na primer, PowerAPM vidi nekoliko grupa a pise da nemam sd karticu pa je ne prepoznaje.
Trazio sam ".nomedia" ali u tim folderima nemam taj fajl koji skriva muziku, ne znam u cemu je problem.
Isprobao sam i neke programe kao sto su "SDrescan" i isto ne pomaze...
Android 12
- Cooomi
- Mobil manijak
- Pridružio se: Sre, 23. Jul 2008. 16:28
- :: iPhone 13 mini
Da li koristi neko ART runtime na telefonu? Ja sam juče prešao na ART i ne primećujem nikakva poboljšanja u odnosu na dalvik, možda čak i malo sporije da radi...
- artifex
- Mobil manijak
- Pridružio se: Pet, 07. Jan 2011. 00:11
- :: Poco X3 NFC
Cooomi,ja sam vec par meseci na ART-u. Otvara aplikacije vidno brze i baterija traje duze. Jedino ako si koristio custom rom koji ima tweakovan dalvik pa ti se razlika ne cini tako velikom