Iskreno sam se zacudio kada sam pretrazivao forum i nisam nasao nijedan model kompanije Elephone. Naravno, rec je o kineskoj firmi koja krupnim koracima grabi ka samom svetkom vrhu, sa ciljem da se nametne kupcima inovatnim resenjima i pristupacnim cenama. Izbacili su preko preko 20 modela na trziste, od kojih bih izdvojio neke najinteresantnije:
G7- najtanji dual-sim telefon, debljine svega 5,5mm i tezine samo 120g. Po meni, tipican zenski telefon sa akcentom na dizajn i kameru (glavna 13Mpx, selfi 5Mpx) 5,5'' 1280x720, 1.4 Ghz Octa-core, 1GB RAM, 8GB ROM, 2650mAh, cena 135e
G4 - najvise sto mozete da dobijete za 70e: 5'' 1270x720, 1.3 Ghz Quad-core, 1GB RAM, 4GB ROM, glavna 8Mpx, selfi 1.3Mpx, Dual-Sim, 2050mAh (porucio sam jedan ovakav, pa javljam utiske)
3000s - 4G, 5'' 1280x720, Octa-core 1.7Ghz, 2GB RAM, 16GB ROM, glavna 13Mpx, selfi 8Mpx, Dual-Sim, 3150mAh, cena 160e. Moram da priznam da sam se dvoumio izmedju njega i Umi Zero, posto imaju skoro istu cenu, ali sam se opredelio za ovaj drugi zbog boljih materijala od kojih je napravljen, ekrana i malo boljeg procesora, zrtvujuci 4G i bolju bateriju.
P5000
Dizajn:
Izradjen od plastike, dimenzija 145x72x9mm, moze se reci da su inzinjeri napravili odlican posao, uzeci u obzir da su uspeli da smeste ogromnu bateriju u Dual-Sim telefon debljine 9mm, a da pri tome ne trpi ni tezina uredjaja koja je zadivljujucih 150g. U ponudi su crna, bela i siva boja.
Ekran:
Kompanija je napravila napredak u odnosu na ranije modele, nudeci u ovom 5''FHD ekran, rezolucije 1920x1080, uz odlicnih 441 piksela po incu, koji daje fenomalnu sliku cak i pod sirokim uglovima gledanja. Naravno, ekran je zasticen vec standardnom Gorilla Glass III. Multi touch ekran, omogucava 5 dodira istovremeno.
Performanse:
Srce telefona cini osmo-jezgarni procesor MT6592 sa frenkvencijama do 1.7Ghz. RAM memorija je ogranicena na dobrih 2GB, dok je ROM fabricka velicine 16GB, uz mogucnost prosirenja MicroSD karticom do 32GB. Grafika je zasnova na poznatoj platformi ARM Mali-450 MP4. Skupa ove komponente obezbedjuju dovoljno resursa za brz multi-tasking rad uz igranje najnovijih igrica.
Kamera:
Uz FHD ekran,Elephone je ponudio i najbolju kameru od svih svojih uredjaja. Odlikuju se velikom light-sensing povrsinom i velikom brzinom i preciznoscu fokusa uz LED blic. Glavna ima jako dobrih 16Mpx, dok je selfi kamera odlicnih 8Mpx.
Baterija:
Glavni adut ovog telefona je svakako baterija, sa jednim od trenutno najvecih kapaciteta u svetu mobilnih telefona- 5350 mAh. Cak i onima koji koriste non-stop telefona, ova baterija ce trajati 3 dana, tako da vise necete morati da brinete da li ce telefon imati dovoljno energije za svakodnevne poslove. Ona, takodje moze da posluzi i kao Power Bank, tj. da se preko nje napajaju drugi uredjaji, tj. drugi telefoni. Quick-charge tehnologija omogucava brzo punjenje, sto je ocekivano i logicno, s obzirom na njenu velicinu. Prema recima fabrike, 100% se napuni za 2 i po sata, mada to treba uzeti s rezervom.
Ostale karakteristike:
Mreza: 2G:GSM850/900/1800/1900MHz; 3G:WCDMA900/1900/2100MHz
WIFI: 802.11 b/g/n
Bluetooth: 4.0,
Navigacija: A-GPS, GPS
Sim slot: Dual-Sim (Dual Stand By)
Senzori: Gravity, Light, Proximity
Operativni sistem: 4.4 KitKat
Antutu benchmark: 29387
Zanimljive mogucnosti:
Finger tip ID - zakljucavanje i otkljucavanje telefona i aplikacija pomocu otiska prsta
Gesture sensing - saltujte slike i muziku jednostavnim prevlacenjem ruke preko telefona bez dodira ekrana
Gesture recognition - ispsivanjem odredjenog znaka ili slova dok je ekran neaktivan ili zakljucan, pokrenite odrednjenu funkcij, npr napisite C da startujete kameru, M da udjete u poruke ili sami napravite zeljenu kombinaciju
Cena:
Pocetak prodaje ovog modela pocinje 5.februara, a cena je oko 200e. S obzirom na to sta dobijate, mislim da je ovo the best buy, tj. da dobijete maksimalno za svoj novac, jer oslobadjanje od dosadnog punjenja telefona svaki dan, uz sasvim pristojne ostale komponente, vredi mozda cak i vise, zar ne?

Slike telefona:
http://www.dodaj.rs/f/3k/Nq/2RHKUGkp/el ... p50001.jpg
http://www.dodaj.rs/f/2J/pO/HORBJcv/elephone-p50002.jpg
http://www.dodaj.rs/f/2p/UV/1Wzcil7C/el ... p50003.jpg
Official video:
https://www.youtube.com/watch?v=UciUAW_9Vig