Pomoc u vezi kompa
Pravila foruma
Teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija.
● Postovi napisani u ovom delu foruma ne ulaze u ukupan broj korisničkih postova. ●
Teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija.
● Postovi napisani u ovom delu foruma ne ulaze u ukupan broj korisničkih postova. ●
Re: Pomoc u vezi kompa
Ja nikad ne bih uzimao polovnu grafiku, ali nikad.
- El Laki
- Prijatelj foruma
- Pridružio se: Uto, 18. Mar 2014. 18:37
- :: Xiaomi Redmi Note 4
A 7750 ddr3 edition? Ona je novija od ddr5
- znemanja
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
- :: Samsung S20 Ultra
- :: Samsung A52
psyhound, To je uredu, da postoje drajveri ti bi ih instalirao, ovako moraš da korisitš generične koje dolaze sa Windows 7, tako da to nije problem.
Kažem samo da drajveri itekako mogu da utiču na rad računara, iz iskustva, kojeg ima poprilično oko servisiranja kompova, drajveri mogu da zadaju dosta glavobolje. U većini slučajeva preporučujem update na najnoviju verziju, ali ne mora uvek da bude tako, može baš poslednja iteracija drajvera da pravi problem. U nekim slučajevima situacija se svodi na probati pa videti. Što se tiče održavanja računara, dovoljnio je koristiti neki alat za defragmentaciju HDD (recimo Auslogics Disk Defrag), CCleaner, alat za registry (lično koritim Vit registry fix) i dobar alata za reinstaliranje app (preporuka za Revo Uninstaller Pro) to je sasvim dovoljno da održi OS brzim i stabilnim.
El Laki, Kupovina polovnih komponenti za računar je uvek mačka u džaku. Ne znam koliko bi ti se isplatio da kupuješ dodatne komponente za taj hardver jer je matičan kod tebe vremešna. Možda je bolje rešenje da prodaš tu konfiguraciju dodaš novac koji si nameravao da daš za grafičku skupiš tu još koji dinar i kupiš nov komp.
Ako se ipak odlučiš da izvršiš upgrade tvog postojećeg računara, nova grafička tu ne bi mnogo pomogla (osim ako ne igraš neke igrice), RAM bi dosta više značio, a na brzinu rada bi svakako uticao SSD. Ako koristiš taj komp za office, net, film, muzika i sl., onda je bolja investicija SSD (oni su sada poprilično povoljni) + 2GB RAM-a.
Kažem samo da drajveri itekako mogu da utiču na rad računara, iz iskustva, kojeg ima poprilično oko servisiranja kompova, drajveri mogu da zadaju dosta glavobolje. U većini slučajeva preporučujem update na najnoviju verziju, ali ne mora uvek da bude tako, može baš poslednja iteracija drajvera da pravi problem. U nekim slučajevima situacija se svodi na probati pa videti. Što se tiče održavanja računara, dovoljnio je koristiti neki alat za defragmentaciju HDD (recimo Auslogics Disk Defrag), CCleaner, alat za registry (lično koritim Vit registry fix) i dobar alata za reinstaliranje app (preporuka za Revo Uninstaller Pro) to je sasvim dovoljno da održi OS brzim i stabilnim.
El Laki, Kupovina polovnih komponenti za računar je uvek mačka u džaku. Ne znam koliko bi ti se isplatio da kupuješ dodatne komponente za taj hardver jer je matičan kod tebe vremešna. Možda je bolje rešenje da prodaš tu konfiguraciju dodaš novac koji si nameravao da daš za grafičku skupiš tu još koji dinar i kupiš nov komp.
Ako se ipak odlučiš da izvršiš upgrade tvog postojećeg računara, nova grafička tu ne bi mnogo pomogla (osim ako ne igraš neke igrice), RAM bi dosta više značio, a na brzinu rada bi svakako uticao SSD. Ako koristiš taj komp za office, net, film, muzika i sl., onda je bolja investicija SSD (oni su sada poprilično povoljni) + 2GB RAM-a.
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)
- El Laki
- Prijatelj foruma
Od igrica poneka partija cs-a 1.6 i to je to. Možda pes 13, ali to sve retko i možda. Uostalom sve to i ova konfiguracija podrži. Našao sam 2gb Kingston hyperx ddr2 na 800mhz za 2.000. To mi odgovara jer taman imam još dva slobodna slota za ram, a i matična podržava ddr2 do 800mhz. To bi trebalo da stigne u utorak najverovatnije.
Trenutno imam 500gb hard i on mi je manje više taman. E sad sdd ide umesto ovog što sad imam? Koliko se kreće npr od 300gb, koja marka je proverena?
Trenutno imam 500gb hard i on mi je manje više taman. E sad sdd ide umesto ovog što sad imam? Koliko se kreće npr od 300gb, koja marka je proverena?
- znemanja
- Moderator
El Laki, To je odlična cena, RAM-a nikada dosta. Ok je i brzina, tj. ako ploča podržava ddr2 standard onda ti i neprostaje alternativa u vidu brže ddr3 memorije.
Što se tiče SSD, nećeš ti sa njim zameniti mehanički HDD, već ćeš ubaciti SSD i na njega instalirati OS to je i poenta SSD, a na mehaničkom disku držati podatke. Za OS i prateće programe je sasvim dovoljan SSD od 64GB, a njegova cena je oko 50evra.
Što se tiče SSD, nećeš ti sa njim zameniti mehanički HDD, već ćeš ubaciti SSD i na njega instalirati OS to je i poenta SSD, a na mehaničkom disku držati podatke. Za OS i prateće programe je sasvim dovoljan SSD od 64GB, a njegova cena je oko 50evra.
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)
- El Laki
- Prijatelj foruma
Aha, da da sad kapiram.
a reci mi jel postoji kod sdd nešto na šta treba da obratim pažnju kako bi sdd bio kompatibilan sa ostatkom konfiguracije? Kao npr mhz i ddr2 tip za ram.

Svaki ssd ce biti kompatibilan sa bilo kojom konfiguracijom.
- znemanja
- Moderator
El Laki, Pazi, razlika je u brzini čitanja i pisanja, skuplji ssd imaju veće read and write brzine, jeftiniji niže. SSD je kompatibilan sa SATA 2 standardom i jedina bitna stvar jeste da se posle stavljanja SSD u kućište, a pre instaliranja OS-a, u BIOSU setuje AHCI mod rada diska.
- El Laki
- Prijatelj foruma
Sad sam gledao na netu i kažu da je brži sdd na sata 2 nego hdd sata 3. Tako da bih verovatno dobio nešto sa sdd.
Ima na kp za 6.000 Kingston 60gb sata 3 450/450mb/s. Jel to ok ili mora još brži?
Ima na kp za 6.000 Kingston 60gb sata 3 450/450mb/s. Jel to ok ili mora još brži?
- znemanja
- Moderator
El Laki, To je sasvim OK brzina. Da, ssd je dosta brz i to je i poenta, jednostavno mehanički diskovi ne mogu da zadovolje neke preformanse koji zahtevaju profesionalci koji se bave obradom full HD materijala, renderovanjem, modelovanjem i sl. SSD tu dosta podiže preformanse, sada su solidno jefitni pa su sve ćešći izbor za laptopove ali i za desktop mašine.
Bice ti ogranicene brzine na 300...glavna prednost ssd je brzina rada sa malim sistemskim fajlovima...60gb je premalo...uzmi neki od 120 ina ih za 7.5k din...
- El Laki
- Prijatelj foruma
Ja nisam odmah skapirao njihovu poentu, pa sam jurio one od 300,500gb gde su cene zaista astronomske. Ovako Kingston od 60gb je 40ak evra, možda nađem jeftinije pa uzmem preko winwin čisto zbog garancije.
Ovo je moja matična, jel ovo selektovano znači da mogu dva harda?
[img]http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/01 ... 2fe7e9.jpg[/img]
@Yoht90 sada mi je particija za Windows i programe 60gb, slobodno 25gb. Mislim da mi je 120 previše.
Inače u winwin prodaju sa i bez opreme ssd. Ovaj sa je skuplji skoro 2.000. Sad ne znam isplati li se tolika doplata ili tu opremu mogu naći povoljnije ili je čak već imam?
Ovo je moja matična, jel ovo selektovano znači da mogu dva harda?
[img]http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/01 ... 2fe7e9.jpg[/img]
@Yoht90 sada mi je particija za Windows i programe 60gb, slobodno 25gb. Mislim da mi je 120 previše.
Inače u winwin prodaju sa i bez opreme ssd. Ovaj sa je skuplji skoro 2.000. Sad ne znam isplati li se tolika doplata ili tu opremu mogu naći povoljnije ili je čak već imam?
- Drafer
- Mobil manijak
- Pridružio se: Sre, 26. Feb 2014. 15:04
- :: Srpska Crnja
- :: Xiaomi Mi 11i
- Kontakt:
Ja sam ovaj kupio jos pre tacno godinu dana, nov isto za 6000 i dovoljno je 60GB jer meni je uvek slobodno 49GB.El Laki napisao: Ima na kp za 6.000 Kingston 60gb sata 3 450/450mb/s. Jel to ok ili mora još brži?
Na HDD particiji imam dosta portable programa pa nemam potrebu da mnogo instaliram na C particiju, odnosno na SSD.
Imam SATA 2 plocu i merio sam brzine citanja i pisanja - 220/80 sto je dosta brze u odnosu na hard - 106/90
A RAM memorija je ogranicena, ako imas Windows od 32 bita onda on ne moze videti vise od 3,5 GB rama, a ako imas Windows od 64 bita onda mozes dodavati do 192GB RAM memorije.
Android 12
- El Laki
- Prijatelj foruma
Imam Win 7 Ultimate 64bit tako da mi plus 2 na ovih 2, dodje taman za moje potrebe.
SSD cu najverovatnije od 60gb kao i ti, samo ne znam kazem da li ovaj sa opremom za montiranje ili bez. Mislim da u mom kucistu pre 7god nisu stavili one 2.5" kaveze za ssd.
210\80, a teoretski maksimalno na sata 2 je 380 valjda?
SSD cu najverovatnije od 60gb kao i ti, samo ne znam kazem da li ovaj sa opremom za montiranje ili bez. Mislim da u mom kucistu pre 7god nisu stavili one 2.5" kaveze za ssd.
210\80, a teoretski maksimalno na sata 2 je 380 valjda?
- Drafer
- Mobil manijak
- Kontakt:
Dobro sam napisao brzine, citanje je 220-230, a brzina pisanja do 80.
To do 380 je za SATA 3, ali teoretski, u praksi ko zna kolika je brzina.
U odnosu na hard brze se pali i gasi komp, brze se otvaraju neki programi ali ne svi, ali ima i mana, mora se iskljuciti gomila stvari u Windowsu da bi SSD radio duze pa mi neki programi vise ne rade, system restore...
Ne treba ti kavez, meni SSD stoji na hardu i nista mu ne fali, jedino ako
imas labtop onda moras imati neki drzac da SSD ne bi skakao unutra.

To do 380 je za SATA 3, ali teoretski, u praksi ko zna kolika je brzina.
U odnosu na hard brze se pali i gasi komp, brze se otvaraju neki programi ali ne svi, ali ima i mana, mora se iskljuciti gomila stvari u Windowsu da bi SSD radio duze pa mi neki programi vise ne rade, system restore...
Ne treba ti kavez, meni SSD stoji na hardu i nista mu ne fali, jedino ako
imas labtop onda moras imati neki drzac da SSD ne bi skakao unutra.

Android 12
- znemanja
- Moderator
El Laki, Što se tiče opreme ona služi za montiranje SSD, kao što ti je rekao Drafer, ako je dektop u pitanju onda i nije nužno, ali ja mislim da je bolje nečim pričvrstiti disk. SSD ima određenu brzinu čitanja i pisanja, ali naravno ona je ograničena tvojim SATA 2 priključkom. Naravo ako prebaciš SSD kasnije u neki drugi komp sa SATA III standardom, brzine će biti veće.
- El Laki
- Prijatelj foruma
Da, znam, ali sam ocigledno pomesao sata 2 i 3 ogranicenja. Mislio sam da sa Sata 2 ssd ide do 380mb\s. Tako su bar ovi na winwin sajtu pisali kada ih neko pita (i ja nasao koga da citam
).
znemanja, mislis da ce mi vecu razliku napraviti ssd na sata 2 ili graficka? RAM sam vec uzeo onaj hyperx, a trenutno nemam za ssd i graficku. Jedno po jedno. Samo ne znam ni sam sta je bolje od ta dva.

znemanja, mislis da ce mi vecu razliku napraviti ssd na sata 2 ili graficka? RAM sam vec uzeo onaj hyperx, a trenutno nemam za ssd i graficku. Jedno po jedno. Samo ne znam ni sam sta je bolje od ta dva.
- ~Arkan~
- Mobil manijak
- Pridružio se: Čet, 12. Jul 2012. 16:06
- :: Xiaomi Mi A1
- :: Gsmart Aku A1
- Kontakt:
Re: Одг: Pomoc u vezi kompa
Ne, ko ti kaze da je novija? ddr3 je uvek slabije od ddr5, a kod 7750 je razlika poprilicna. 7750 ddr3 je u rangu 6670 ddr5 a skuplja od nje. Tj, ne isplati se kupovati 7750 ddr3. Gledaj samo i samo grafe sa ddr5.El Laki napisao:A 7750 ddr3 edition? Ona je novija od ddr5
- Drafer
- Mobil manijak
- Kontakt:
Pa ako uzmes graficku nista ti brze nece raditi.
Najvise na brzinu mu utice HHD to jest SSD,pa procesor i ram.
Od graficke mozes samo ocekivati bolju grafiku na novijim igrama.
Najvise na brzinu mu utice HHD to jest SSD,pa procesor i ram.
Od graficke mozes samo ocekivati bolju grafiku na novijim igrama.
Android 12
Ja imam msi 7770 i graficka razvaljuje, ali bukvalno. Nema naslova koji ne moze da izgura na max/ultra