Pomoc u vezi kompa

teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija
Pravila foruma
Teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija.
Postovi napisani u ovom delu foruma ne ulaze u ukupan broj korisničkih postova.
Odgovori
El Laki
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Uto, 18. Mar 2014. 18:37
:: Xiaomi Redmi Note 4

Re: Pomoc u vezi kompa

Post od El Laki »

Nema na everest za napajanje ništa. Tj ima izvor ali stoji gradska mreža :D

Hvala za sajt, svakako jurim novu ploču, pa će biti od koristi.

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1

Post od sugarcoated_ass »

E ljudi, aj' da cujem misljenja oko ovoga. :D Stekam kes za neki polovan monitor posto ne mogu vise da buljim u 17" CRT, pa je stvar sledeca - komp za koji uzimam monitor mi je radna masina, znaci gura mi DAW (FL Studio i Reaper) i malo CorelDraw i PhotoPaint pa je pitanje - da li da uzmem 20" - 22" FHD (16:9) ili 2 komada 18" - 19" 1600x1200 (4:3)?
Mozda je malo cudno pitanje, ali je pitanje funkcionalnosti i preglednosti jer u DAW imam dosta elemenata (playlist, pattern, mixer, piano roll, VST...) pa cesto vise stvari treba da vidim odjednom. :)

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

psyhound, 18"/19" je malo, sem toga sumnjam da ces naci 4:3 (1600x1200) vec samo 5:4 (1280x1024). Zasto ne kupis 2x22"? Ti 4:3/5:4 od 19" ce te kostati maltene isto kao ovi 16:9 ili 16:10.

Ja sam inace otisao korak dalje i koristim 3x22"(16:10,1680x1050):
Slika
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

Drakenzen
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 08. Dec 2013. 23:54
:: 00

Post od Drakenzen »

Koju graficku koristis? Lep setup nema sta :)

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol

tomas.hokenberi, ne moram da trazim, imam ih vec kao opciju, zato sam i pitao. ;) Kostali bi me 30e po komadu i to je neki maksimum koji bih mogao da izdvojim.

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

Drakenzen, Nvidia GeForce GT-440 DDR5 (Primarni) + Nvidia GT-630 + Intel HD Graphics 4400 (integrisana) sve to na Asus B85-Plus ploci sa Haswell cipsetom i i3 4130/3.4GHz + 8GB RAM.

psyhound, ako si ih nasao to je vec druga prica. Mada meni je nekako 19" malo, cak i 4:3, ali svakako bih uzeo pre 2 monitora nego jedan ako mi treba prostor za razne palete,alate itd.

Drakenzen
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Drakenzen »

Lepo si to sve skockao, kako si ih povezao sve, razmisljam ovako nesto da uradim u bliskoj buducnosti.

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

Drakenzen, Monitori su stari sa iskljucivo VGA D-SUB konektorom, zato su mi bile potrebne barem 2 kartice:
Na GT-440 postoji, pored D-SUB, "univerzalni" DVI-I konektor koj se preko adaptera moze pretvoriti u D-SUB pa ona moze da hendluje dva D-SUB monitora (tu je i HDMI ali on je vezan na TV - daklem tu su zapravo 4 monitora), a na GT-630 pored D-SUB, su samo jos DVI-D (samo digitalni izlaz, nema analognog koji se moze konvertovati u D-SUB) i HDMI, pa se na tu karticu moze povezati samo jedan D-SUB monitor. Na ploci je D-SUB konektor od Intel grafike na koji je vezan treci monitor.

GT-440 moze da hendluje samo 2 monitora, pa posto sam taj HDMI vezao na TV, nisam koristio konvertor DVI-I na D-SUB vec integrisanu graficku i njen D-SUB.

Drakenzen
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Drakenzen »

Razumem u potpunosti, ja imam integrisanu graficku i msi 7770 ali meni uopstenne funkcionise hdmi na maticnoj koji pripada integrisanoj grafici.

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

Drakenzen, vecina integrisanih moze da hendluje samo 1 monitor. Ako ti je vezano nesto na D-SUB ili DVI od integrisane onda ce HDMI biti neaktivan. Neke integrisane graficke nije moguce koristiti zajedno sa neintegrisanim.

Drakenzen
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Drakenzen »

Izgleda da je ova jedna od tih.
Posto imam na grafickoj display port najverovatnije cu preko njega povezati monitore, odnosno njih 3, ali preko njega moze samo da ide vga a ja bih iskljucivo na hdmi....

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol

Opet ja sa pitanjima. :D

Hocu da uskoro sredim moju studijsku masinu i treba mi pomoc oko izbora procesora. Nemam nesto mnogo para tako da uzimam polovan preko caletovih nekih veza, a on mi nudi Intel Xeon.

Pitanje je sledece, da li da uzmem Xeon, npr. E5440 (Quad 2,83 GHz 12M cache) ili neki Intel i7?

Fond za procesor je 5000 din i to je to. Ovaj Xeon imam za 35€ tako da bih za te pare mogao uzeti i jaci (ima neki na 3 i nesto dzidze), a i7 imam neki na 2.66GHz sa 8M cache.

Da li bi mi ta razlika na papiru ista znacila ili bi se mozda ipak i7 bolje pokazao za ovo sto meni treba?

Masina treba da gura DAW (FL Studio 11 i Reaper) i projekti su potpuno VSTi based, sa minimalnom kolicinom snimanja.

Naravno, imam PCI audio karticu sa nativnim ASIO drajverom tako da sam tu obezbedjen.

I naravno, oko odluke ce pomoci i cena odgovarajuce maticne jer za nju bih odvojio mozda isto oko 5000 da mi ostane da natrpam i pun ***** RAM-a. :D

Bas sam zakomplikovao, a? 8)

Ally
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Ned, 22. Mar 2015. 11:35
:: Galaxy j1

Post od Ally »

@psyhound Znaci fond je 5 hiljada a pominjes neki i7 dakle pretpostavljam da je to i7 prve generacije tj. neki tipa i7-920 ili nesto slicno ako je tako nemoj to da uzimas ako nemas maticnu plocu spremu za to jer ih kod nas nema u radnjama a polovno je teze naci nego bilo sta. Mnogo retke ploce sa tim famoznim 1366 soketom koji je bio iskljucio za i7 i jako su bile skupe ploce . Sto se tice Xenona to je serverski procesor i takodje ne ide na klasican soket on ide na soket 771 ali uz neki dodatak se stavlja u 775 uz to da se nesto u biosu sredi tako da moze da podrzi taj procesor kako to radi nemam iskustva . Za taj novac koji spominjes ja sam za pre oko 3 meseca uzeo Intel Core 2 Quad Q9400 2.66Ghz I mislim da za te pare ne mozes da dobijes bolji procesor ako juris soket 775 .

Inace neces mnogo pogresiti ako uzmes bilo koj od tih Core 2 Quad svi su oni iste arhitekture samo se clock i kes memorija razlikuju . Sto se tice mog konkretno zadovoljan sam njime doduse malo je lose optimizovan za Alt+tab i nervira me nekad mu treba dosta da se vrati u igricu a to je mozda i do windowsa 8.1 jer je ovo prastar procesor pa verujem da je podrska sve slabija . I jos jedna zamerka bi bilo da vuku dosta struje naspram danasnjih procesora plus nisu bas hladni u radu ne pregrejavaju se ali kad ga przis lepe temperature drzi . Mada to sto se tice temperatura to nije nesto sto bi trebalo da te brine jednostavno tako rade ja nikada do sad nisam imao problem da se pregreje do te mere da se ugasi a igram igrice koje ga prze i radio sam razne testove za merenje temperature. Jednostavno zbog toga nije pogodan za overklokovanje a to meni ni ne treba .

Inace svakako ti je i7 najbolje resenje ubedljivo(brzi je od svih C2Q i Xenona provereno i to dosta) ako imas neku maticnu ili mozes da kupis sa tim soketom. Jednostavno je brzi procesor i jaci od svih u toj kategoriji ali je i cena niska zbog maticne. Inace Xeon ja ne bih uzimao jer je on Core 2 Quad napravljen da stabilnije radi za server znaci da se manje zagreva i da mu je manja potrosnja struje. Tako da po meni to ne vredi cimanja sa tom "nalepnicom" za 775 i cackanja po Biosu da bi to radilo . Mada ako znas nekog da ti to provereno odradi i zna da to dobro radi onda je okej .

Edit: Sto se tice rama mislim da su retke one gde ide 775 a pozdravaju DDR3 tako da ces ostati na DDR2 a tu je kolicna problem jer su plocice od 4GB za ddr2 retke i skuplje pa ako ti treba vise rama gledaj da nabodes neku plocu sa DDR3 ako je moguce.

Pozz!

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol

Da, na i7-920 sam i mislio... Samo sto sam se sad preracunavao i izgleda da ce iz finansijskih razloga ipak biti Xeon na kraju (E5440 ili E5450, ne znam sta ubodem) jer cu morati i HDD da uzmem. Trenutnih 80GB za radne fajlove postaje veoma tesno. :dry:
U svakom slucaju ce mi sve to raditi mnogo bolje posao nego ovaj sad Intel Pentium D 915. Rad na njemu je cist mazohizam! :lol:

Pitao sam za Xeon zbog toga sto DAW sistem funkcionise malo drugacije nego npr. igranje igrica. Tu imas osnovni proces (DAW) u okviru kog rade gomila malih simultanih procesa (plug-inovi, semplovi, itd.). Kontao sam da bi mozda zbog drugacije arhotekture koja je ipak predvidjena da radi sa gomilom istovremenih procesa Xeon bolje odradio posao.

Testirao sam kod devojke na njenoj masini (Athlon II X4 640, 3GHz, 2M cache) sa integrisanom audio karticom pod ASIO4all drajverom i radi savrseno, a po benchmarcima Xeon E5450 je primetno ispred njega.

U svakom slucaju, da sad ne razvlacim pricu, mislim da ce upravo zbog cene odluka pasti na Xeon jer i7-920 iako ima slicnu cenu, maticne su bezobrazno skupe, a Core 2 Quad ne nalazim ispod 50 - 60€. Pomenuti Athlon je isto tako negde.

Za ram sam skontao da mi ne vredi trenutno da idem preko 4GB jer su mi vecina plug-inova 32bit, pa da mi ILbridge ne bi dodatno jeo CPU koristim 32bit DAW... Sto znaci iskoristeno 3.5GB, dok od trenutnih 2GB mi pokazuje 1.4 - 1.2 GB slobodno.

Jbg, jos uvek ucim kako ta DAW based muzicka produkcija funkcionise.

Ally
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Ally »

A jesi se raspitao kako to ide sa nalepnicu sa tim Xenonom ? I ja verujem da on dobro radi ali nije bas tek tako ga stavis i pici nego vec sam ti rekao postoji taj neki sticker koji modifikuje malo plus nesto u biosu se cacka jer vecina maticnih ne podrzava taj serverski procesor probaj da nadjes neki oglas u kombinaciji ko prodaje sa vec ugradjenim procesorom . Inace Core 2 Quad jesu malo skuplji ali uvek moze da se desi da naleti nesto povoljno tako da budi na oprezu :D

Edit : Mada evo sad sam prosao kroz kupujem prodajem ima da se nadje Q6600 za 4 hiljade a ima i Q8300 za 4 hiljade i 800din . To nije losa kupovina mada ne znam kako stoje naspram tog Xenona sto ti hoces da uzmes .

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol

Dobijam vec sve gotovo sredjeno. :D Ne moram nista da cackam jer cale je vec sklapao i prodavao par takvih masina i ljudi su prezadovoljni. Pregledacu sve ovo sto si mi napisao pa cu videti sta cu. Sutra tek caletu dajem kes za CPU pa imam jos malo vremena.

Malo me sad koci to sto moram da uletim jos 20€ za hard pa mi se budzet maaaaalko smanjuje. :dry:

Hvala na predlozima. ;)

Ally
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Ally »

Ako imas gotovu stvar sa Xenonom to se isplati . I meni je trebao procesor pre par meseci kada sam uzeo ovaj pa sam se i ja lomio izmedju Xenona i Core 2 Quad mada po nekom sajtu ovaj sto sam uzeo Q9400 je bio jaci od svih Xenona koje sam nasao a i sam vidis da su Xenoni jeftiniji od ovog Q9400 pa sam ipak uzeo taj a i pretezno sam jurio procesor za igre tako da mi je bolji izbor bio C2Q . Inace kad sklopis javi kako radi :)

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol

Evo veceras sam dao matorom kes pa cemo videti sta upeca. Verovatno Xeon E5440 (2.8 GHz) ili E5450 (3.0 GHz) ako uspe nekom da malo spusti cenu. Sa 2GB RAM ce me izaci sve ukupno 10.000 din pa mi taman ostaje i za 320GB HDD u maju da uzmem. :)

Naravno, prenosim iskustva cim isprobam. ;)

Ally
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Ally »

Mislim da ces proci manje od 10 hiljada jer Xenoni nisu skupi sad ni maticna ne bi trebala da bude skupa .

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol

Sad zbog ovih praznika je malo odlozena kupovina pa sam u medjuvremenu dosao do jos nekih informacija pa sam se namerio na malo drugaciju varijantu u slicnoj ceni. :D
Sad sam tek saznao za ove FM2/FM2+ varijante i mirisu mi na nesto veoma zanimljivo. Gledam kombinaciju FM2 proc. AMD Athlon x4 750k (760k mozda uz cenkanje :lol: ) i vidim da FM2+ maticne cak i nove u radnji mogu da se nadju za ok kintu.
Kakvo je misljenje o tome? :wink:

Odgovori