Да ли се Nokia диже из мртвих?
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Android OS ● Windows OS ● Symbian OS ●
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Android OS ● Windows OS ● Symbian OS ●
Re: Да ли се Nokia диже из мртвих?
Imao je MS i windows mobile pa znamo kako je prosao. Mislim da su se i uspjeli postaviti na trziste zahvaljujuci Nokia kao brendu. Sami da su krenuli ne bi nidokle.
Bolje da su telefone brendirali kao Lumia
Bolje da su telefone brendirali kao Lumia
- 1808
- Expert
- Pridružio se: Sre, 03. Apr 2013. 23:02
- :: Smartphone
Vidim da ti nije poznato kako su tekle stvari, pa ajde da ti pojasnim, ako uopšte imaš volju da nešto naučiš.Apolo napisao:... Ja licno nisam imao pojma da MS ima OS za telefone dok nisu kupili Nokiju jer su se de facto "ogrebali" o reputaciju Nokije i tako usli na trziste kao ozbiljni igrac.
Kao prvo, Microsoft je najstariji igrač (od ovih koji su trenutno ostali) na tržištu smartphone-a. Njihov ulazak na ovo tržište počinje još 1996. godine kada su predstavili svoj operativni sistem Windows CE, koji je tada bio namenjen mobilnim platformama, odnosno džepnim računarima (kako se to tada zvalo). Taj kernel (Windows CE) je bio osnov i za većinu drugih OS-a sa kojima su kasnije pokušali da se učvrste na ovom tržištu. Tako su se ređali njihovi pokušaji u vidu platformi Pocket PC 2000, PC 2002 (koji je već podržavao i smartphone), Windows Mobile 2003, Windows Mobile 5, kao i nekoliko sledećih iteracija sve do verzije Windows Mobile 6.5.
Početkom 2010 predstavljaju svoj novi OS (koji je zasnovan na novom kernelu) pod imenom Windows Phone 7, a u jesen 2012 Windows Phone 8 koji (gle čuda) opet nije bio kompatibilan sa prethodnom verzijom. Dalji razvoj ti je verovatno poznat. Dakle, Microsoft je pokušavao da osvoji ovo tržište mnogo pre pojave bilo kog ozbiljnijeg konkurenta kao što su Apple, Blackbery (RIM), Symbian, Android, Bada,... itd
Nije Nokia pukla zbog svoje sujete kao što kažeš, već zbog jedne velike prevare koju je izveo baš taj Microsof u koga se toliko kuneš. Nokia jeste u jednom periodu odbijala da zameni Symbian sa nekim savremenijim OS, ali kad su shvatili da je to ipak neminovno i da moraju doneti takvu odluku, pojavljuje se Microsof sa svojim monstruoznim planom koji je na nesreću Nokia-e upalio. Microsoft ih je prvo ubedio da pokušaju sa njihovim OS Windows Phone 7 i pri tom je još uspeo da instalira svog čoveka (od poverenja) na sam vrh kompanije Nokia.Apolo napisao:Cybertick,......dok je Nokia bila brend i pojam u mobilnoj telefoniji. Pukli su finansijski zbog svoje sujete i odbacivanja da prate trend bilo sa Androidom ili nekim drugim OS...
Krajem 2010. godine iz Microdofta za glavnog direktora Nokia-e dolazi Stephen Elop, koga danas već ceo svet zove „Trojanski konj“. Sredinom 2011. godine Nokia već predstavlja svoje prve mobilne telefone sa Windows Phone 7 platformom, a Stephen Elop po nalogu Microsofta sprečava svaku pomisao da Nokia paralelno ponudi i druge uređaje zasnovane na Androidu koji je već tada bio u velikoj ekspanziji. Tako je to trajalo sve dok taj „Trojanski konj“ nije doterao Nokia-u sa Microsoftovim OS do bankrota, čime im je drastično oborio cenu na tržištu i omogućio Microsoftu da ih pokupi za male pare. Kada je taj posao obavljen, Stephen Elop (Trojanski konj) se opet vratio u kompaniju Microsoft (na direktorsku funkciju), od kojih je posle toga dobio i veliku novčanu nagradu za dobro obaljen „prljavi“ posao.
1808, sve do jednog istina. Eto, da se i ja složim jednom sa tobom na ovom forumu 
Lično vidim upravo ovo navedeno gore kao glavni razlog pada Nokie. Sve ostalo su bile poteškoće koje su se dale prevazići da se otišlo nekom drugom od tada raspoloživih putanja

Lično vidim upravo ovo navedeno gore kao glavni razlog pada Nokie. Sve ostalo su bile poteškoće koje su se dale prevazići da se otišlo nekom drugom od tada raspoloživih putanja
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
Za divno cudo i ja prvi put moram da se slozim sa 1808, i da se nadovezem.
Nakon dobro obavljenog posla, Trojanski konj je otpusten pre 2 meseca, i postoje neke informacije da ce da se vrati u Nokiu. Nije najjasnije zasto su coveka od poverenja odbacili, ali se suska da nije ni dupli vec cetverostruki agent, i da je paralelno radio niz godina za sebe, a na stetu i Nokie i Microsofta.
Inace MS je Nokiu odavno merkao takodje i zbog gomile patenata koji su sada u vlasnistvu kompanije uz Redmonda.
Eto, to je saga o Nokiji, Microsoftu i prljavim zakulisnim radnjama. Meni odgovara, jer WP za razliku od drugih smatram za odlican sistem
Nakon dobro obavljenog posla, Trojanski konj je otpusten pre 2 meseca, i postoje neke informacije da ce da se vrati u Nokiu. Nije najjasnije zasto su coveka od poverenja odbacili, ali se suska da nije ni dupli vec cetverostruki agent, i da je paralelno radio niz godina za sebe, a na stetu i Nokie i Microsofta.
Inace MS je Nokiu odavno merkao takodje i zbog gomile patenata koji su sada u vlasnistvu kompanije uz Redmonda.
Eto, to je saga o Nokiji, Microsoftu i prljavim zakulisnim radnjama. Meni odgovara, jer WP za razliku od drugih smatram za odlican sistem
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
- Evindzer
- Prijatelj foruma
- Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
- :: Samsung Beleška 10
- :: Široka Noklica
Već sam pisao da nikad nisam obožavao MS kao firmu, ali i dalje mi najviše prija WP kao OS. Ovo što je 1808
ispisao odavno je svima poznato, i, naravno, tačno - od istorijata MS-ovih napora oko mobilnih platformi, pa sve do Elopa kao podmetnutog uništitelja Nokije. Čitao sam da je Elop otpušten iz MS-a pre nekog vremena, a miodrage mi je u nekoj drugoj temi skrenuo pažnju na ovu informaciju o mnogostrukom agentu iz svog poslednjeg komentara.
A stare Nokije nema - pa nema, i ne vredi nervirati se oko toga.
ispisao odavno je svima poznato, i, naravno, tačno - od istorijata MS-ovih napora oko mobilnih platformi, pa sve do Elopa kao podmetnutog uništitelja Nokije. Čitao sam da je Elop otpušten iz MS-a pre nekog vremena, a miodrage mi je u nekoj drugoj temi skrenuo pažnju na ovu informaciju o mnogostrukom agentu iz svog poslednjeg komentara.
A stare Nokije nema - pa nema, i ne vredi nervirati se oko toga.
Poslednja izmena od Evindzer u Uto, 30. Jun 2015. 21:49, izmenjeno 1 put ukupno.
- 1808
- Expert
Sličan jedan tekst sam napiso na ovom forumu tokom leta 2013. godine, kada se još nije znao ceo epilog ove priče. U tom komentaru sam i nagovestio kako će se sve završiti i naveo da Microsoft neće ostvariti ni sa tom prevarom neki značajniji uspeh na ovom tržištu, baš zbog svoje loše poslovne politike i svog (nedoraslog) OS. Tada si učestvovao u raspravi i decidirano bio protiv takvog istovetnog teksta, ali evo sada vidim da i ti polako shvataš kakva je realnost, pa u nekim komentarima čak najavljuješ skoru migraciju na Apple i njihov iOS. Dobro jutro.miodrage napisao:Za divno cudo i ja prvi put moram da se slozim sa 1808,.....

Žao mi je što ne mogu da pronađem tu raspravu, koja je izgleda bila u onom podforumu koji je pre neki dan Miškoni nehotice obrisao.
Edit
Evo ipak pronađoh, pa ko hoće neka čita diskusiju na sledećem linku.....
http://www.mobilnisvet.com/forum/viewto ... 19#p368019
A evo i jednog citata iz te rasprave, tek da se vidi ko se to radovao prljavim poslovima Microsofta i njihovog „Trojanskog konja“ Stephena Elop-a.....
Komedija.....miodrage napisao:........Hvala Bogu, i Elopu, sad cemo gledati uspon Windowsa, i pad Drndroida

Pa Miodrage je sa Jabuke i došao na Prozore. 
Šalu na stranu, voleo bih da vidim kako bi dobro dizajniran i kvalitetno izrađen uređaj sa Nokia logom i Androidom prošao na tržištu. Ne nužno i da ga posedujem, ali ko zna?
Obrni, okreni, sa Nokiom ili bez nje, ispada da nam lagano cela knjiga mobilnih OS spada na dva slova. A to nikako ne može biti dobro.

Šalu na stranu, voleo bih da vidim kako bi dobro dizajniran i kvalitetno izrađen uređaj sa Nokia logom i Androidom prošao na tržištu. Ne nužno i da ga posedujem, ali ko zna?
Obrni, okreni, sa Nokiom ili bez nje, ispada da nam lagano cela knjiga mobilnih OS spada na dva slova. A to nikako ne može biti dobro.
- 1808
- Expert
Znam, ali je i tu Jabuku prethodno pljuvao iz sve snage (dok je imao Nokia-u), i tako sve dok nije dobio na poklon prvi iPhone 3GS. Posle mu je opet Windows pomračio mozak i evo već više od 2,5 godine živi u nerealnim očekivanjima, a sada u izgubljenoj nadi.araphel napisao:Pa Miodrage je sa Jabuke i došao na Prozore.![]()

Pa imaćeš prilike baš to da vidiš,... sve počinje negde pri samom kraju 2016. godine. Malo strpljenja.araphel napisao:....voleo bih da vidim kako bi dobro dizajniran i kvalitetno izrađen uređaj sa Nokia logom i Androidom prošao na tržištu.

Ciganin svoga konja hvali, uvek bilo i bice. 

- Apolo
- Expert
- Pridružio se: Čet, 26. Dec 2013. 21:37
- :: Sony Xperia 5 II
- :: Samsung A6+ (2018)
1808, Necu nista komentarisati, opsiran tekst koji su i ostali potvrdili a ja nisam bio toliko radoznao da prodrem u istoriju poslovanja MS/Nokie a propo zbivanja poslednjih nekoliko godina. Jedino sto sam pratio jeste Nokia kao brend, a ozbiljno sam se bacio na Windows tek kada sam video da Lumia (tadasnja Nokia) radi pod Windowsom. Medjutim evo svasta nesto jos cujem, sto kazu prljav ves kad tad ispliva 

Festina lente.
- miodrage
- WP_guru
- Kontakt:
1808, jesam, iPhone 2g sam pljuvao, i dalje isto mislim. Oko 3g se nisam preterano zaletao sa pljuvanjem, ali tek kad sam ga dobio sam shvatio sta imam u rukama. Nakon 4 godine uz iPhone, presao sam na WP. Da se vracam na iOS, nije nemoguce, ali ne u skoroj buducnosti (sledecih 12-18 meseci). WP za mene ostaje broj jedan. Sto se mog misljenja o Androidu tice, i ono se promenilo, jos ga vise ne volim!
- 1808
- Expert
Pljuvao bi ti i dalje svaki iPhone (jer ti je to omiljena disciplina), samo da od brata nisi dobio baš njega na poklonio. Pre toga si baš kao i danas bio zaljubljen u Nokia-u (tvoja najveca ljubav), ali si primetio da Symbian nece izdrzati pritisak konkurencije.miodrage napisao:1808, jesam, iPhone 2g sam pljuvao, i dalje isto mislim. Oko 3g se nisam preterano zaletao sa pljuvanjem, ali tek kad sam ga dobio sam shvatio sta imam u rukama.
Zato si se vec uveliko pripremao da predjes na Android i skoro si doneo odluku da kupis Galaxy S2 (ima ovde tvojih postova u kojima to pišeš), a onda te je brat iznenadio sa poklonom (iPhone). Odjednom druga priča, iPhone je fenomenalan.... Nokia ti je ostala stara ljubav, pa je trebalo naći nešto novo za pljuvanje (kako bi lečio svoje frustracije) i tako si stigao dokle si stigao. Gledajući sve to unazad, više puta si bio kontradiktoran (prema samom sebi), a sve iz potpuno iracionalnih razloga zbog kojih ti sad već udara i pena na usta.

Forum je zajebana stvar, jer iza svakog člana ostaju pisani tragovi iz prošlosti, a koji najbolje govore o njegovom karakteru i znanju.

- simbijanac
- Redovni učesnik
- Pridružio se: Sub, 17. Jan 2015. 20:12
- :: Sony XA2 Ultra
- :: Sony XZ2 / Nokia E7
Ja mastam o tome da ce jednoga dana Finska kraljica ustati iz legende i ponovo postati broj jedan u svijetu.I da ce ponovo poceti da proizvodi nakvalitetnije telefone od metala,stakla i polikarbonata.I da ce izbaciti budzetske telefone i ponovo vratiti svoja tri Operativna Sistema u vlasnistvu.S40,Maemo/MeeGo i Symbian.Ali ovaj put unapredjene
da ce nepravedno ukinute Symbian Carla i Symbian Donna ugledati svjetlost dana.I da ce u top modele ugradjivati Windows i Android (za one koji android vole)
Tako bi Nokia mogla da se proizvodi na 5 operativnih sistema i da jede malu djecu
Tako bih ja ucinio da sam kakav direktorcic u Nokiji
oduvao bih tamo nekakve dalekoistocne sljamsunge i "huawajce"
... I tako...mastam kao sto rekoh 

- miodrage
- WP_guru
- Kontakt:
Na S2???? Ajde nadji mi hde se to spremam na njega da predjem leba ti. Iskrwno, gledao sam i merkao HTC Hero, jer sam za njega imao novaca. S2 mi je bio nedostizan.
Na samom kraju, ja sam vec dogovorio kupovinu iPhone 3g od jednog poznanika, pisao sam i o tome, pretrazi, jer vidim da te bas ne mrzi da kopas, za 450€, ali me je srecom brat iznenadio, i sacuvao mi novce u dzepu. Toliko o tome da sam se nameracio na S2.
Na samom kraju, ja sam vec dogovorio kupovinu iPhone 3g od jednog poznanika, pisao sam i o tome, pretrazi, jer vidim da te bas ne mrzi da kopas, za 450€, ali me je srecom brat iznenadio, i sacuvao mi novce u dzepu. Toliko o tome da sam se nameracio na S2.
- simbijanac
- Redovni učesnik
- Pridružio se: Sub, 17. Jan 2015. 20:12
- :: Sony XA2 Ultra
- :: Sony XZ2 / Nokia E7
sta je ovo,gospodo forumasi?
pa ovo je preblago.Uzmite viljuske i nozeve pa se obracunajte
zar je toliko strasno ako je neko tokom par godina promjenio misljenje.Evo,ja cijeli vijek bljuckam po drndoidu,pregadan OS.Ali ko zna sta cu pricat za par godina,mozda iznenadim samog sebe.Btw,otisli ste u off topic.Tema je dizanje nokie iz pepela a ne ko sta voli i ko je sta pisao po forumu prije par godina 

- Evindzer
- Prijatelj foruma
simbijanac, pa jos nisi postao moderator, a vec opominjes za skretanje sa teme!
A sto se tice teme, vec smo sve manje-vise rekli na prethodnim stranama,
sad nam ostaje da pratimo razvoj situacije i, eventualno, na forumu podelimo neku novu vest na koju naidjemo.

A sto se tice teme, vec smo sve manje-vise rekli na prethodnim stranama,
sad nam ostaje da pratimo razvoj situacije i, eventualno, na forumu podelimo neku novu vest na koju naidjemo.

- znemanja
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
- :: Samsung S20 Ultra
- :: Samsung A52
Držite se teme.
1808 Napisao si odličan post u vezi istorije MS mobilnog operativnog sistem koji je jako edukativan. Nemoj sada da kvariš kvalitet pisanja, čemu bezrazložno napadanje Miodrage, nema svrhe ovakvo prozivanje. Drži se teme.
1808 Napisao si odličan post u vezi istorije MS mobilnog operativnog sistem koji je jako edukativan. Nemoj sada da kvariš kvalitet pisanja, čemu bezrazložno napadanje Miodrage, nema svrhe ovakvo prozivanje. Drži se teme.
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)
- Evindzer
- Prijatelj foruma
znemanja, nema veze, neka ih, zabavno je za čitanje.

Ja bih iskreno prvi voleo da Nokia povrati stari sjaj. Kakav je to gigant bio ljudi moji! 

- bata bogdan
- Banned
- Pridružio se: Pet, 16. Dec 2011. 03:33
- :: Huawei X2 7.0 LTE
- :: Huawei M2 10.1 LTE
Takodje bih voleo da se Nokia vrati u svet mobilnih telefona ,to jest medju Smartphone svet,samo zbog konkurencije i da kupci imaju veci izbor. Dovoljno bi im bilo sa nekim mid range androidom da se pojave na trziste za pocetak sa nekom pristojnom cenom i recimo ekranom od 5" do 5,5" i lagano bi mogli vremenom da budu solidna konkurencija. Ali ako ga zeznu odmah na pocetku ,definitvno su ugasili za ubuduce....
Huawei