Windows kao protivteža Androidu
- Evindzer
- Prijatelj foruma
- Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
- :: Samsung Beleška 10
- :: Široka Noklica
Re: Windows kao protivteža Androidu
Svi ste u pravu na svoj način, i istina je verovatno negde između..
Po mom mišljenju, pločicama (iako mi se dopadaju) treba redizajn, posebno u svetlu W10M, i to nešto više od slike u pozadini.
A da je potrebno popraviti rad i funkciju dobrog dela aplikacija (a i njihov izgled, budimo iskreni) - to je realnost i istina.
EDIT:
http://www.phonearena.com/news/Japans-N ... ne_id76263
Nepoznati Japanci mogu MS-u da objasne kako se dizajnira estetski privlačan telefon. Jeste malo bucmast, ali je to verovatno zbog baterije.
Inače, ovo je treći domaći W10M telefon koji je u Japanu predstavljen u poslednjih par dana, pa će zastupljenost ovog OS-a možda malo skočiti sa sadašnjih 0,3% - ali nisam siguran u to da će u skoroj budućnosti na Istoku postati relevantnija alternativa Androidu.
PS: Izvinjenje administraciji zbog posta za postom, TT mi ne dozvoljava izmenu ranijeg.
Po mom mišljenju, pločicama (iako mi se dopadaju) treba redizajn, posebno u svetlu W10M, i to nešto više od slike u pozadini.
A da je potrebno popraviti rad i funkciju dobrog dela aplikacija (a i njihov izgled, budimo iskreni) - to je realnost i istina.
EDIT:
http://www.phonearena.com/news/Japans-N ... ne_id76263
Nepoznati Japanci mogu MS-u da objasne kako se dizajnira estetski privlačan telefon. Jeste malo bucmast, ali je to verovatno zbog baterije.
Inače, ovo je treći domaći W10M telefon koji je u Japanu predstavljen u poslednjih par dana, pa će zastupljenost ovog OS-a možda malo skočiti sa sadašnjih 0,3% - ali nisam siguran u to da će u skoroj budućnosti na Istoku postati relevantnija alternativa Androidu.
PS: Izvinjenje administraciji zbog posta za postom, TT mi ne dozvoljava izmenu ranijeg.
Poslednja izmena od znemanja u Sre, 02. Dec 2015. 18:46, izmenjeno 1 put ukupno.
Rezlog: Ne piši post za postom, koristi opciju "izmeni".
Rezlog: Ne piši post za postom, koristi opciju "izmeni".
Pa to sto ti kolega ne koristi plocice samo ide u prilog cinjenici da ih korisnici bas i ne vole
Da ali hoću da kažem da nije obavezno koristiti ih. "Neću koristiti novi os jer mi se ne sviđa jedna varijanta interfejsa koju ne moram koristiti". Malo bezveze razmišljanje. Ok, za mobilnu verziju mora ali opet, to je samo desktop...
- 1808
- Expert
- Pridružio se: Sre, 03. Apr 2013. 23:02
- :: Smartphone
Taj primer je poslužio samo kao još jedan dokaz da većina ljudi ima odbojnost prema pločicama. Na WP-u nemaš tu mogućnost izbora, ili pločice ili biraj neki Android ili iOS, pa je tako M$ zbog svoje tvrdoglavosti stigao tu gde jeste.Coni napisao:Da ali hoću da kažem da nije obavezno koristiti ih...
Meni su plocice bas super stvar, ali mi vise neke druge stvari smetaju a jedna od njih su aplikacije koje se apdejtuju kad i predsednicki izbori ili nakon apdejta jos gore rade nego pre i ubace reklame..
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
Meni su plocice mnogo bolja stvar od mrtvih ikonica.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
Isto Milorade. Live wallpapere nisam nikada voleo a dok sam imao android, retko koji launcher je pored aplikacije imao i prikazivač propuštenih događaja a na wp još ako je velika pločica čak i piše ko te je zvao, šta piše u sms, whatsappu..
Nisu ti smetale dok si bio Symbian-ac?miodrage napisao:Meni su plocice mnogo bolja stvar od mrtvih ikonica.

- 1808
- Expert
U ovoj diskusiji nije pitanje da li se pojedincima sviđaju pločice (pa ko mutavi obrazlažu svoj lični ukus), već se pitamo da li je takav interfejs odbojan većini potencijalnih korisnika na svetskom tržištu. Ima mnogo pokazatelja (već sam ih pomenuo) koji baš to potvrđuju.
Ako imate neki argument potkrepljen statističkim podacima da govori suprotno od toga, ajde napišite da vidimo. Postoji neki debeo razlog zbog kojeg WP posle pune 3 godine prisutnosti stoji ovako loše na tržištu. Svojevremeno je tamo neke 2007 godine Windows Mobile imao oko 12% učešća na tržištu i to kada je Symbian bio dominantan sa oko 60%. Pa kako onda Windows Phone danas ima manje od 2%, skoro duplo manje nego u prvoj godini kada se pojavio, tada je bio na nekih 3,5%. Razlog sigurno postoji - ništa nije slučajno.
Ako imate neki argument potkrepljen statističkim podacima da govori suprotno od toga, ajde napišite da vidimo. Postoji neki debeo razlog zbog kojeg WP posle pune 3 godine prisutnosti stoji ovako loše na tržištu. Svojevremeno je tamo neke 2007 godine Windows Mobile imao oko 12% učešća na tržištu i to kada je Symbian bio dominantan sa oko 60%. Pa kako onda Windows Phone danas ima manje od 2%, skoro duplo manje nego u prvoj godini kada se pojavio, tada je bio na nekih 3,5%. Razlog sigurno postoji - ništa nije slučajno.
- Apolo
- Expert
- Pridružio se: Čet, 26. Dec 2013. 21:37
- :: Sony Xperia 5 II
- :: Samsung A6+ (2018)
"Plocice" su odlicna stvar, konacno nesto sto se razlikuje od klasicnih ikonica. Meni licno su bile jako korisne je mi je bilo dovoljno da otkljucam telefon da bih video srednji kurs evra, trenutnu temperaturu i vreme za naredna tri dana, podatke o minutima, porukama na MTS aplikaciji a bez da taknem telefon, dok se na Androidu i iOS mora de facto uci u aplikaciju. Na Androidu su widgeti zamena za Tiles na Windowsu, ali nije to to.
Nisam ispratio statistiku da li se vecini svidjaju "plocice" ili ne, osim sto sam primetio da ljudi koji se odluce da Android ili iOS zamene sa Windows-om kao jedan od razloga navedu upravo "plocice".
Nisam ispratio statistiku da li se vecini svidjaju "plocice" ili ne, osim sto sam primetio da ljudi koji se odluce da Android ili iOS zamene sa Windows-om kao jedan od razloga navedu upravo "plocice".
Festina lente.
- Ninolina
- Moderator
- Pridružio se: Sre, 07. Dec 2005. 08:42
- :: Galaxy Note 9 White
- :: Galaxy Watch Active2
Vi kao da niste videli kako rade Widgeti na Androidu. Sve to i sa njima može da se vidi čim pogledaš u telefon, sa još lepšim interfejsom (tj. možeš da ih prilagodiš kako ti je drago). 

*** ALL WHITE with Teddy *** GALAXY NOTE 9 White Snapdragon *** GALAXY WATCH ACTIVE 2 Aluminum 44mm ***
- Evindzer
- Prijatelj foruma
- Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
- :: Samsung Beleška 10
- :: Široka Noklica
Već sam napominjao da u svom širem okruženju (ne računajući kumu koja nije u BG-u i par poznanica s kojima se ne vidim često) jedini ja imam WP telefon - a kad sam nekim ljudima predlagao da, umesto nekog niskobudžetnog Androida uzmu neki WP za istu cenu, svi su listom odgovorili da im se WP OS ne sviđa vizuelno, dakle: ne sviđaju im se pločice. Naravno, o ukusima ne treba raspravljati (meni se u suštni sviđaju), ali pločice jesu jedan od bitnijih razloga za mali procenat zastupljenosti WP telefona, bilo iz estetskih ili nekih drugih razloga.
EDIT: Ninolina, e baš je WP interfejs lepši!
Izvini, morao sam.
EDIT: Ninolina, e baš je WP interfejs lepši!

Izvini, morao sam.

- Ninolina
- Moderator
- Pridružio se: Sre, 07. Dec 2005. 08:42
- :: Galaxy Note 9 White
- :: Galaxy Watch Active2
Evindzer, naravno, o ukusima ne vredi raspravljati, s tim da na Androidu imaš izbor, a na WP ne. 

*** ALL WHITE with Teddy *** GALAXY NOTE 9 White Snapdragon *** GALAXY WATCH ACTIVE 2 Aluminum 44mm ***
Pa onda, posto na WP izbora nema, znaci da uopste nije ni potreban. 

Možda im se ne sviđa ostatak interfejsa, uniformnost, minimalizam, crnilo ili belilo sa crnim ili belim slovima i jednom bojom za akcenat. Meni je to opet prelepo. Ukusi su čudo. Znam da se ponavljam sad ali zaista mi nike jasno što je desktop toliko bitan, kao da samo u njega gledate... I onaj ios desktop mi ne bi smetao iako je najmanje funkcionalan.Evindzer napisao:Već sam napominjao da u svom širem okruženju (ne računajući kumu koja nije u BG-u i par poznanica s kojima se ne vidim često) jedini ja imam WP telefon - a kad sam nekim ljudima predlagao da, umesto nekog niskobudžetnog Androida uzmu neki WP za istu cenu, svi su listom odgovorili da im se WP OS ne sviđa vizuelno, dakle: ne sviđaju im se pločice.
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
1808, moramo opet da udjemo u polemiku. Ja znam da nisam vecina, stavise, mrzeo bih sebe da jesam, nego sam neka avangarda, koja eto voli te plocice. Ljudi ne vole WP ne samo zbog tih plocica, koje su uzgred budi receno odlicno resenje, nego zato sto im je sistem:
a) nisu familiarni sa njim
b) Pera, Mika i Tantula ga nemaju
c) nema abcd aplikaciju
d) culi su od prijatelja (koji opet, pojma sa zivotom nema, ali u ocima tog nekog je on poznavalac)
Da rezimiramo, Da Android sutra dobije plocice, ne bi izgubio korisnike. Nazalost, mislim da ni Win nece dobiti mnogo korisnika, bar ne dok ne ulete sa x86 app. E to ce onda vec da bude druga prica, koju ja ocekujem da se zapocne krajem 2016. ima nekih govorancija o tome na portalima.
a) nisu familiarni sa njim
b) Pera, Mika i Tantula ga nemaju
c) nema abcd aplikaciju
d) culi su od prijatelja (koji opet, pojma sa zivotom nema, ali u ocima tog nekog je on poznavalac)
Da rezimiramo, Da Android sutra dobije plocice, ne bi izgubio korisnike. Nazalost, mislim da ni Win nece dobiti mnogo korisnika, bar ne dok ne ulete sa x86 app. E to ce onda vec da bude druga prica, koju ja ocekujem da se zapocne krajem 2016. ima nekih govorancija o tome na portalima.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
- 1808
- Expert
Ako si avangarda po tom pitanju, što držiš na desktopu i laptopu Windows koji koristi 90% ljudi na planeti. Što nisi instalirao neki Linux da budeš avangarda. Eeeeeee miodrage, pričaš priče za malu decu, pa u očima ozbiljnog sveta deluješ kao komedija od čoveka.miodrage napisao:1808,......Ja znam da nisam vecina, stavise, mrzeo bih sebe da jesam, nego sam neka avangarda, koja eto voli te plocice.

Meni se sviđa taj minimalizam kod windowsa, ali eto da bi privukli još kupaca neka postave u opcijama (kao što će biti u win10) koliko pločice da budu providna, pa onda kad uđeš u meni da ti je wallpaper blago zatamnjen (kao kod androida).
Treba napraviti kompromis i mogućnosti a kod pojedinca je stvar izbora da li će imati samo pločice u boji, sa wallpaperom i da li ćeš imati i wallpaper kad uđeš u meni.
Green, na symbian si imao mogućnost da postaviš kad otključaš telefon da vidiš od koga je poruka i šta valjda piše u njoj, isto i za propušten poziv i whatsapp poruke
Treba napraviti kompromis i mogućnosti a kod pojedinca je stvar izbora da li će imati samo pločice u boji, sa wallpaperom i da li ćeš imati i wallpaper kad uđeš u meni.
Green, na symbian si imao mogućnost da postaviš kad otključaš telefon da vidiš od koga je poruka i šta valjda piše u njoj, isto i za propušten poziv i whatsapp poruke

U vezi pločica, meni je taj start skrin dosta bitan u smislu da bude što jednostavniji i pregledniji, grozim se šarenila. Ne vidim šta je problem, na 10-ci se može eliminisati taj "pločica efekat" sa 100% transparentnošću pločice i bekgraundom. Jedini problem je što to nije svuda omogućeno (OneNote, Viber itd), i to izgleda smešno, ali to je već stvar app developera ne WM.
poz
poz
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm
- knezevic76
- Mobil fan
- Pridružio se: Sub, 06. Sep 2014. 13:35
- Kontakt:
Smešno je uopšte porediti pločice sa vidžetima. Da ih nema, bilo bi a što ih nema, kad ih ima onda ne odgovaraju itd. Mislim da potencijalni kupci WPa kritikuju nedostatke istog, jer ga krišom gledaju al nemaju "cojones" da ga uzmu jer su da ne nabrajam šta...
Uživajte Vi u vidžetima, menjajte boje, skidajte skinove.....u trenutcima kad ne znate šta će te sa sobom a dobijete inspiraciju da se igrate sa nečim što ste platili par stotina eura a ne znate štaće te sa njim.Mislim, to im je jedina svrha postojanja, kao i samom androidu, jer taj šareniš mora da opravda svoje postojanje. Generalno, voli narod cirkus.
E sad malo ozbiljno, ja lično ne znam ni jednog ozbiljnijeg lika u krugovima kojim se krećem a da mu je android šaren, ima na svim ekranima podeljene app, vidžeti itd....jednostavno izbačene ikonice onog što često koriste i to je to.Izvucite sami zaključak, slično je i sa korisnicima iPhonea.
Uživajte Vi u vidžetima, menjajte boje, skidajte skinove.....u trenutcima kad ne znate šta će te sa sobom a dobijete inspiraciju da se igrate sa nečim što ste platili par stotina eura a ne znate štaće te sa njim.Mislim, to im je jedina svrha postojanja, kao i samom androidu, jer taj šareniš mora da opravda svoje postojanje. Generalno, voli narod cirkus.
E sad malo ozbiljno, ja lično ne znam ni jednog ozbiljnijeg lika u krugovima kojim se krećem a da mu je android šaren, ima na svim ekranima podeljene app, vidžeti itd....jednostavno izbačene ikonice onog što često koriste i to je to.Izvucite sami zaključak, slično je i sa korisnicima iPhonea.