Windows 10 Mobile - generalna diskusija

Pravila foruma
Windows deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
AsusHTCLGNokiaMotorolaSamsungSony Ericsson
Odgovori
1808
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 03. Apr 2013. 23:02
:: Smartphone

Re: Windows 10 Mobile - generalna diskusija

Post od 1808 »

Evindzer napisao:1808, objasnio sam odavno: strane reči se prilagođavaju domaćem jeziku, dakle - abdejt, zbog jednačenja konsonanata. ;)
Čak i u srpskom jeziku postoje pravila odstupanja (izuzetci) kada se ne vrši jednačenje suglasnika po zvučnosti, a pogotovo se to jednačenje ne može primeniti tako bukvalno u stranim rečima na način kako ti to radiš.

Ajde, uozbilji se malo sa tim tvojim aBdejtom i piši kako treba - apdejt. :D

cvoruga
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 25. Mar 2011. 09:05
:: BG

Post od cvoruga »

Evindzer napisao:strane reči se prilagođavaju domaćem jeziku
Kako se na našem kaže trol ili trol :) ?

I dalje mi nije jasno da izdaju saopštenja a da ne rade na osu, škk?????

staff
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 13. Mar 2013. 18:14
:: RN3 Pro

Post od staff »

1808 kao sto sam napisao, telefon mi se bas svidja a nema ni mesec dana kako sam ga uzeo tako da ne zurim da ga promenim.
Ako je nesto ispalo dobro sa ovim win10 to je sto su se wp fanovi malo umirili. Ranije nisam mogao na Mondu da procitam vest a da se oni ne jave sa komentarom tipa drndroid, krsdroid, lagdroid...sto me jako nervira i to njihovo ponasanje mi je pre godinu dana bukvalno ogadilo sistem.

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1

Post od sugarcoated_ass »

staff, nemoj sad milorade da dođe pa da ti objasni neke stvari za drndroid, lagdroid i sl. :D

1808
Expert
Expert

Post od 1808 »

staff napisao:....Ako je nesto ispalo dobro sa ovim win10 to je sto su se wp fanovi malo umirili. Ranije nisam mogao na Mondu da procitam vest a da se oni ne jave sa komentarom tipa drndroid, krsdroid, lagdroid...sto me jako nervira i to njihovo ponasanje mi je pre godinu dana bukvalno ogadilo sistem.
Kome pričaš,.... pa ovde je bilo toliko toga da su ga meni ogadili za sva vremena. :lol: Neću da imenujem, znaš i sam... :D

staff
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 13. Mar 2013. 18:14
:: RN3 Pro

Post od staff »

Njega ne svrstavam u taj kos. On se nekako izdvaja, mrzi android ali hoce i da napise ako nesto ne valja na windowsu a i status na forumu mu ne dozvoljava drugacije da se postavi :D. Ja sam citao komentare tipa: Ne bih menjao moju lumiu 520 ni za galaxy s5 (koji se tada pojavio) i takav komentar ima 3596 lajkova jer svi koji su tada koristili wp od aplikacija za vesti imali su samo Mondo. Ne dao Bog da napises da to nema veze s mozgom. Samo sto te ne streljaju. Ko neka sekta. :D nego, da ne idemo vise u off.

mp3mp3
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 25. Jun 2008. 17:16

Post od mp3mp3 »

Posle 4 meseca korišćenja windows 10 mobile-a, mogu da kažem da je ok ali ipak po pogledu performansi ipak je Windows Phone daleko bolji za moje potrebe i posle dugog korišćenja oba sistema.

Vraćam se na Windows Phone sa svojom Lumiom 640 XL a evo i zašto :

* Sa w10m mi kamera nije radila ok kada je trebala da snimi sliku najviše rezolucije koju podržava i zakucaala je kamera i bilo je resuming i app kamera nisam mogao da koristim, takođe video secka kad se snimi na najboljem kvalitetu sa 30fps, takođe i lošiji kvalitet.
* Windows 10 je sporiji, WP 8.1 je ipak leteo prilično
* Neke aplikacije rade sporije na w10m tipa 6tag, viber notifikacije i prikazivanje pristigle poruke na viberu. Slušalica i SMS se brže otvaraju.
* Radnja je prespora na w10m i neke app se ne update-uje osim ako im ne kliknem dugme check, pobogu, ovo je bolje radilo na wp 8.1
* Bolja animacija vraćanja na start ekran, čak i brža, nema resuminga koji ima w10m
* Aplikacije slične a viber i whatsapp iste, jedino FB je drugačiji ali ovde na wp 8.1 bolje radi.
* Primetno duže traje baterija sa wp8.1
* MUSIC je daleko bolji od Groove plejera. Music dozvoljava da listu napravim na telefon preko kompa ili pomoću winampa a groove prosto ne vidi tu listu što otežava posao nekome ko kao ja voli da kombinuje pesme i mora ručno na telefonu da pesmu po pesmu dodaju u listu.
* touch mi bolje reaguje sa wp8.1, dvoklik uključi ekran, na w10m ni stoklik ne uključi ekran. Takođe nekad na w10m start screen aplikacije ne startuju na dodir pa moram nekad 2-3 puta, strelica za nazad nekad ne raguje na w10m.

Ono što će mi faliti je wordflow na Srpskom koji w10m ima a wp8.1 nema kao i Action Centar. Takođe volim što w10m ima pozadinu iza pločica koje mogu biti transparentne.

Videću, testiraću wp8.1 ali na žalost w10m u mom iskustvu ne radi dovoljno brzo i stabilno. Dok mi 8.1 nikada nije zakucao i sve ide jako fluidno.

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

Srećan put svima koji su nazalost primorani da napuste WM... jbg
Ja ostajem, jedino ne jurim vise preskupe 950/950xl, 1520 trazim, koliko vidim radi kako treba na WM10 i kamera ima taj "smek" realnih boja kao i 808PW, samo te 2 kamere.
Subjektivno, lično itd, na WM10 jedino mi fali ebanking (Kombank app).
pozz
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Vlada Zem, nema "Meni najbliza" app? Koliko sam video na WP8.1 ima, nisam gledao za 10, jer meni iskreno ne treba nego zencetu (doduse ona to i ne koristi).
mp3mp3, za touch bih se slozio, ali ja mislim da zavisi i do uredjaja. Nisam imao prilike da koristim na istom uredjaju Win10. Sto se double tap tice, on je izbacen za sada.
staff, hvala za podrsku.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

miodrage, ima, ali nema dozvole za transakcije, mislim da to ios i android imaju,
neka me neko ispravi?
pozz
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
:: Samsung Beleška 10
:: Široka Noklica

Post od Evindzer »

vla-do napisao:[Evindzer[/b], apdejt je engleska reč koja ovako izgleda kad se napiše kako se izgovara.
i
1808 napisao:Čak i u srpskom jeziku postoje pravila odstupanja (izuzetci) kada se ne vrši jednačenje suglasnika po zvučnosti, a pogotovo se to jednačenje ne može primeniti tako bukvalno u stranim rečima na način kako ti to radiš.
Uh, što ste mi pametni, rodila vas majka. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
To što većina nešto kaže kako kaže ne znači da je automatski tako i ispravno. U Sandžaku većina (starijih) kaže đe si, a od Niša pa naniže kude si, a književna norma propisuje samo gde si ili gdje si (za ijekavsku varijantu srpskog jezika).
Ali, dosta sam drvio o ovome ;), pišite kako god želite, nemam ništa protiv, a i šalite se sa mnom za abdejt, nemam ni protiv toga. :D :D
I na kraju, 1808 je neko čije ozbiljne komentare sa zadovolljstvom čitam, jer je on čovek od koga se može čuti mnogo pametnog o mobilnim telefonima, ali jezički izuzeci mu očigledno ne idu od ruke, jer u toj reči se ne izgovara, a i ne piše t. :P :lol: :lol: :lol:
cvoruga napisao:Kako se na našem kaže trol ili trol :) ?
Pa, kaže se čvoruga, mislio sam da je to svima jasno. :P :lol:
morao sam, do me još nisi stavio na listu za ignorisanje. ;) :lol:
Poslednja izmena od Evindzer u Pet, 01. Apr 2016. 02:38, izmenjeno 2 puta ukupno.

kinkel
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Sub, 06. Sep 2014. 10:24
:: L950 : Mi4 sMIUI8

Post od kinkel »

Citah malo vesti sa konferencije ... Ubuntu bash shell moze na w10m ... Aj u 10€, da ce i to da user..... :D
Kazu opet poklanjaju w10, al na leto ... Sumnjam da bas poklanjaju
A fokus im je na w10, a ne i na w10m ... Znaci jos bar godinu dana insider-a ... Bagova ... I ko zna cega :lol:
Meni to odgovara, nastavicu da pratim razvoj na mi4, jer mogu to sebi da dozvolim da mi tel. sluzi za test i eventualno za nedelju ili dve aktivnog koriscenja. Iskreno android mi je bas bas dosadan ali neophodan, a jabuku nikad nisam koristio niti zelim ... WP po meni najmanje smara kprisnika, ali onda su umislili da nam treba nesto bolje i dobismo w10m .. Pa sad, meni i nije toliko los

vla-do
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 19. Nov 2008. 02:06

Post od vla-do »

Evindzer napisao:I na kraju, 1808 je neko čije ozbiljne komentare sa zadovolljstvom čitam
A moje ne čitaš sa zadovoljatvom?
Samo mu se ti sad uvlači, to će samo aBdejtovati njegovo zezanje. [emoji14]

Da ne budem u totalno off-u:
GoPro više ne podržava WP.
http://m.gsmarena.com/gopro_drops_windo ... -17485.php

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
:: Samsung Beleška 10
:: Široka Noklica

Post od Evindzer »

Nemam ništa protiv zezanja, pa ni na svoj račun - jer ako ne prihvatam tuđe šale, kako drugi da prihvate moje? :wink:
A kad ti budeš napisao izuzetci, i tvoje ću komentare čitati sa zadovoljstvom - i ispravljati ih. :wink: :D

cvoruga
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 25. Mar 2011. 09:05
:: BG

Post od cvoruga »

staff napisao:3596 lajkova
Si siguran da ima toliko korisnika Lumija u Srbiji :) ?

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1

Post od sugarcoated_ass »

Iznenadio bi se... :P Dobro stoje Lumie kod nas, ali 90+ % su ove socijalne. :D

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Ima dosta Lumia, samo još nikako da prevlada svest o tome. Ali šta da se radi, ne jednom je dokazano da je ljudska glupost bezgranična.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Apolo
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 26. Dec 2013. 21:37
:: Sony Xperia 5 II
:: Samsung A6+ (2018)

Post od Apolo »

kinkel napisao:Citah malo vesti sa konferencije ... Ubuntu bash shell moze na w10m ... Aj u 10€, da ce i to da user..... :D
Kazu opet poklanjaju w10, al na leto ... Sumnjam da bas poklanjaju
A fokus im je na w10, a ne i na w10m ... Znaci jos bar godinu dana insider-a ... Bagova ... I ko zna cega :lol:
Meni to odgovara, nastavicu da pratim razvoj na mi4, jer mogu to sebi da dozvolim da mi tel. sluzi za test i eventualno za nedelju ili dve aktivnog koriscenja. Iskreno android mi je bas bas dosadan ali neophodan, a jabuku nikad nisam koristio niti zelim ... WP po meni najmanje smara kprisnika, ali onda su umislili da nam treba nesto bolje i dobismo w10m .. Pa sad, meni i nije toliko los
Slazem se sa tobom. I meni je licno Android dosadan, medjutim jedina mi je pristupacna alternativa u odnosu na WP, a iPhone nisam nikad imao niti imam nameru. WP da je iole radio na portovanju aplikacija koliko je pricao, sada bi situacija bila mnogo bolja. Jer cak i da nisu ulepsali interfejs kao sada sto su, moglo bi im se progledati kroz prste jer su ljudi vise ocekivali vesti po pitanju novih aplikacija. Ne kazem da se sam sistem nece dotegnuti u neko dogledno vreme, medjutim puno se cekalo i sada treba opet da se ceka. Dotad ce Android morati da odradjuje posao.
Festina lente.

1808
Expert
Expert

Post od 1808 »

miodrage napisao:.....Ali šta da se radi, ne jednom je dokazano da je ljudska glupost bezgranična.
Moram da se složim sa tobom, uz komentar da je na tom dokazivanju najviše uradio Microsoft. Oni svaki put na jednu te istu foru uspevaju da obmanu korisnike i drpe im lovu za ništa. I to tako traje evo već više od 10 godina. :lol:

kinkel
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Sub, 06. Sep 2014. 10:24
:: L950 : Mi4 sMIUI8

Post od kinkel »

Apolo, jeste aplikacije su problem (ili mozda nisu?) ... osnovne, koje koristim na wp koristim i na androidu, su ok po mom misljenju. Velika razlika je to sto na rutovanom androidu (android koji nije rutovan, nije android :)) postoji mogucnosti podesavanja telefona prema svojim potrebama. To opet povlaci sa sobom smaranje oko romova, bagova a sve zbog boljih performansi, duze autonomije i sl. Primer: na mi4 sam sa nekim romom (+ kernel) uspeo da za dva dana izvucem 8h sot-a, sa miui 7 oko 6h, a sa w10m jedva 5h. Znaci sa vecom autonomijom uredjaja ide i vece gubljenje vremena u zivotu na nepotrebne stvari :) .. (bar u mom slucaju). Ono sto hocu da kazem, dosao sam do zakljucka da cu koristiti samo ono sto mi zaista treba... ko zna, mozda je sledeci korak .. neka nokia sa numerickom tastaturom :lol: :)

Odgovori