Evo ukratko prvih utisaka...
Napisao sam na jednoj temi ovde na forumu da mi telefon izgleda nekako ružan. To je bila procena po fotografijama i renderima uređaja. Iskoristio bih ovu priliku da povučem reč i kažem da je u crnoj boji jedan od najlepših telefona koje sam imao prilike da vidim!
Prva stvar koja mi je bila interesantna je baterija. Telefon je pokazivao 56% kada sam ga uključio. Naravno, u prvom danu radi skoro neprestano zbog podešavanja i uopšte igranja sa njim. Telefon je uključen oko 14:30 i pao je na 5% baterije oko 23:15. Jedino što vidim da će mu trebati dobrih 2 sata, ako ne i više, da bi se napunio.

Dobro, ipak treba napuniti 3000 mAh.
Što se tiče dizajna tu jedino mogu da ih hvalim. Zaista nemam zamerki.
Izrada je sasvim korektna i kada sam ga uzeo u ruku zaista je ostavio premium osećaj, ali se veoma brzo primeti da je zadnja strana plastična. Naravno odrađena je odlično tako da za ove pare i ne mogu da se žalim.
Ekran je oštar i daje sasvim lepe boje. Verovatno bi nekome bio malo ispran, ali ja ne volim onaj napadni prikaz boja kao što je to kod AMOLEDa situacija, i to je već subjektivna stvar. Malo se lošije vidi na suncu, a automatsko osvetljenje ume da pretera sa zamračivanjem pod veštačkim svetlom.
Zvuk pri razgovoru je veoma čist i jasan, ali bi ipak mogao biti malko glasniji. Telefonirao sam malo u prometnom saobraćaju i povremeno sam se morao malo bolje skoncentrisati na sagovornika da bih ga čuo. Spoljni zvučnik je veoma glasan tako da zvono podiže iz mrtvih, ali upravo zbog te jačine zvuka dolazi do male distorzije na visokim tonovima. Naravno, iako ima rupice na donjem delu sa obe strane u fazonu stereo zvučnika, samo sa jedne strane je zvučnik, a sa druge predpostavljam da je mikrofon. Izlaz za slušalice je nešto tiši nego što je to bila situacija sa Lumiom 640 (koja je poznata po tome da probija bubne opne), ali je kvalitet zvuka primetno bolji. Koristim iste Philips slušalice koje sam koristio i na 630 i 640 tako da mogu lepo uporediti.
Softver još uvek ne mogu mnogo da komentarišem jer ipak nisam koristio Android par godina, ali mislim da i neko ko pređe sa standardnog Android UI na EMUI mora proći kroz proces privikavanja. Brzinu rada isto neću još da komentarišem jer ipak je sveže raspakovan telefon i naravno da će sve da leti. Nainstalirao sam SVE moje aplikacije koje mi trebaju i imam sve i svašta što radi u pozadini tako da ću videti koliko može da izgura.

Ono što sam mislio da će mi faliti sa Lumie 640 zbog veličine ekrana je mogućnost jedoručne upotrebe (ono kad prepolovi ekran), ali vidim da ovde postoji "one hand UI" što je čak bolje rešenje. Smanji prikaz na nekih 4".
Namestio sam odmah otključavanje na otisak prsta i vidim da radi dosta dobro. Treba mu možda pola sekunde da odreaguje.
Kameru nisam stigao mnogo da testiram, ali po onome što sam za sada video mi deluje sasvim zadovoljavajuće. Blic je veoma jak, možda čak u nekim momentima i previše. Uskoro će sigurno biti nekih fotkica pa ću onda doneti i finalno mišljenje.
To je onako na brzinu to. Ako nekoga još nešto zanima potrudiću se da odgovorim, ali ipak su ovo samo prvi utisci. Kad ga još malo budem urnisao dopisaću još koju reč.

- - - - - - - - - - - - - - -
m@c|-|oR, moje mišljenje ovako na prvu loptu je da uređaj vredu svaku paru, ali zaista ne mogu da dam neko čvršće mišljenje u prvih 24 sata. Svakako smatram da nisam pogrešio u izboru i da bih ga čak slobodno mogao i preporučiti.

Pazi kad ne želim ni da ga upoređujem sa Lumiom što se tiče softvera, samo hardverskih mogućnosti. Iako je meni i Lumia radila posao sasvim pristojno na 8.1, ipak je ovde softver kilometrima ispred! Sa W10m su im se približili, ali razlika u aplikacijama je ogromna! Naravno, frustracije sa W10m, bugovima i MSFTovim glupim potezima ne bih da spominjem u daljim poređenjima.