Да ли се Nokia диже из мртвих?

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Odgovori
Apolo
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 26. Dec 2013. 21:37
:: Sony Xperia 5 II
:: Samsung A6+ (2018)

Re: Да ли се Nokia диже из мртвих?

Post od Apolo »

znemanja, To je upravo i poenta kod Windowsa, imas varijantu da ti bude sve crno, belo u pozadini ili eventualno neku fotku da stavis I kraj price, ljudi koji koriste Windows koriste upravo zbog toga jer im personalizacija nije potrebna, kao npr. meni. Android svaki novi launcher nove nijanse, nove boje, mene licno to ubija dok mi je na Windowsu interfejs jednostavniji i ona crna boja u pozadini mi odmara oci. Probao sam Windows launcher na Androidu (jer znam da ce sad neko od Androidasa da mi to napise da probam) I samo je bleda kopija, cak je sam launcher seckao prilikom odredjenih radnji. Na Androidu su ikonice, svaka svoju boju, slicicu ima, na Windowsu su mahom providne "plocice", boja bez osim one koja je u pozadini postavljena. Ovo je sad vec stvar ukusa, subjektivno pa samo pisem kako ja vidim interfejs na Androidu.
Festina lente.

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Post od znemanja »

@Apolo, ok poštujem tvoj stav, ali zar ne misliš da je upravo prednost Androida što može da bude i dosta šaren ( za one koji to vole) i dosta minimalistički i jednobojan (opet za one koji to vole).
Na Androidu samo treba izdvojiti vreme i sve podesiti po sopstvenom ukusu, a na Windows mobile si osuđen na to što dolazi out of the box.
Po mom mišljenju mogućnost izbora je uvek dobra stvar, tako da ne bih mogao da okarakterišem Android isključivo kao šaren jer on može da bude sve ono što korisnik želi.

Sent from my Galaxy S7 using Tapatalk
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

Apolo
Expert
Expert

Post od Apolo »

znemanja, Pa koliko znam i na iOS-u dolazi out of the box (ispravi me ako gresim) pa nisam primetio da se ljudi nesto puno zale :) Slazem se da moze Android da se modifikuje spram potreba razlicitih korisnika, medjutim oni koje vole taj minimalisticki dizajn kod Windowsa u tom obliku tesko da ce uzeti Android pa da ga podesavaju, a neki mozda i hoce. Svi smo razliciti. Svakako neko ko ne moze da se drzi jednog istog dizajna, sa malim mogucnostima izmena kao na Windowsu, treba da se opredeli za Android.
Festina lente.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Uto, 13. Sep 2016. 17:04
:: Xiaomi Mi A2 Lite

Post od гари »

Šta znam, meni Android naspram Windows Mobile izgleda kao igračka. Nekako mi onaj Symbian, a i ovaj na Windows Mobile, izgledaju mnogo ozbiljnije od šarenog Samsunga. Jeste, može da se to šminka, vidim ja da rade ljudi sve i svašta u onoj temi u kojoj ljudi kače svoje desktope, ali koliko sam skontao ovde iz raznih tema - razna ta čačkanja nose sa sobom onda i neku manicu, a ja sam kroz to dovoljno prolazio ranije ko klinac. Sad neću da čačkam te stvari na telefonu.

Da, i na Windows Mobile ti možeš odabrati onu steal boju, ili kako se zove već, i ima raznih sličnih koje su neutralne.

Apolo
Expert
Expert

Post od Apolo »

Neminovno uvek odemo u off xDD

Koliko je izvesno da ce nova Nokija imati kvalitetnu kameru? Citao sam da je covek iz MS koji je bio zaduzen za razvoj iste otisao, I presao odnosno vratio se u Nokiju. Mislim broj piksela mi nista ne znaci vec prosto kakav se kvalitet slika moze ocekivati.
Festina lente.

srđan obradović
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 13. Maj 2014. 15:35
:: microsoft lumia 532

Post od srđan obradović »

:D Bila nekada Carl Zeis optika. Morali bi nesto novo da ponude. Ako pokusaju da budu lepi, veseli, šareni, za mladju populaciju tu mislim nemaju sanse sa samsungom i appleom. Mozda da rade ono gde su najbolji, jednostavan i elegantan dizajn i dobro uskladjene performanse, puno maski, futrola i ne veliki broj modela ali po neki kvalitetan u svakom segmentu. Mada bih vise voleo da su ostali na win10, ovako cu ih zaobici.
lumia-lumia-lumiaaaaa-lumia-lumia-lumiaaaaa

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
:: Samsung Beleška 10
:: Široka Noklica

Post od Evindzer »

^ I ja slično mislim. Što jednostavniji interfejs, to bolje, barem meni. Plus, da se ne lažemo, više se neće baviti MS-ovim OS-om, osim ukoliko se u sledećih par godina ne desi neko čudo, pa W10M postane veoma raširen na globalnom tržištu - ali to u bliskoj budućnosti (recimo, u sledeće dve godine) svakako neće postati. Dalje, mislim da će se i oni - kao, uostalom, i najveći broj proizvođača - redovno držati onog sistema koji je u tom trenutku najmasovniji, jer tako su im najveće šanse za nekakvu zaradu - a to će svakako biti Android, bar još sledećih 3-5 godina, jer trenutno ne vidim da bi neki novi OS u tom vremenskom rasponu mogao da se ozbiljno nametne tržištu. I na kraju, ako naprave nešto slično Notari - ništa bez olovke ;) - onda bih im i ja dao šansu, a do tada verovatno neću. :)

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

Apolo, kome smeta "šarenilo" kod Androida, na novijim verzijama imaš čak i opciju da sve na ekranu prebaciš u crno-belo. Verujem da to nisi znao. A i dok si koristio Android nisam baš čitao da ti je nešto smetalo "šarenilo". Nego, to što WP nema i ne treba vam, znamo to već odavno. Ko da vas je sve miodrage pravio...

Apolo
Expert
Expert

Post od Apolo »

Green, Ne znam sto se svi toliko vredjate kada neko kaze da je Android saren, kad jeste. iOS I Android isti fazon, ikonice, gomilu boja, jos Android ima launchere. Windows - plocice I minimalisticki dizajn, a verujem da neki ne mogu da shvate da se nekom Windows dizajn svidja vise od prethodna dva.
Android sam koristio jer sam bio iritiran odredjenim nedstacima WP u tom trenutku, a WP interfejs mi je bio lepsi I dok sam koristio Android, imam cak i druga koji je presao na Xiaomi sa WP I iako je zadovoljan sa telefonom i dalje mu se vise svidja interfejs na WP nego ovaj koji trenutno koristi.

Evindzer, Ne daj boze da naprave nesto slicno notari, onda ces u avionima da slusas kako samo Note 7 mora biti ugasen tokom leta i ne sme da se puni :D
Festina lente.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

Green napisao:(...) kod Androida na novijim verzijama imaš čak i opciju da sve na ekranu prebaciš u crno-belo (...)
Znam za to, i meni je to super stvar. Kad pribavim novi Android i rešim se ovog Asusa koji je svakim danom sve gori, tu novu crno-belu opciju ću rado primeniti. :)

Apolo
Expert
Expert

Post od Apolo »

Evindzer, Strpi se da izadje sad Nokija, pa ces imati Nokiju i Nokija Lumiju :)
Festina lente.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Evi, uzgred, koji Asus tačno imaš?

Sent from mTalk on Windows 10 phone

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Ja zaista ne znam sto se svi cimaju oko WP kad zauzimamo manje od statisticke greske trzista? Dok sam imao iPhone, bilo je cimanja oko istog, sad cimanje oko WP... Stvarno ne razumem. Ja sam lepo rekao da ne volim Android (da budem politicki korektan), i od tog svog stava nisam odstupio za pedalj jedan tokom svih ovih godina. Dobro vidim u kom pravcu se krece trziste, nisam blesav, ali mislim da svako ima pravo na svoj izbor.
Da se vrnemo sada na temu.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

miodrage napisao: Da se vrnemo sada na temu.
Evo, ja ću :D:
Apolo napisao:Evindzer, Strpi se da izadje sad Nokija, pa ces imati Nokiju i Nokija Lumiju :)
Nema od toga ništa, osim ako ne naprave nešto poput N7: super AMOLED od bar 5,7", jak (ako ne i najjači) procesor, izuzetnu kameru, i naravno - olovku. ;)
Ako to urade, eto me kod njih. :)
гари napisao:Evi, uzgred, koji Asus tačno imaš?
Ovaj:
http://www.mobilnisvet.com/mobilni/3752 ... -Note-FHD6

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

@Apolo, WP nije uopše minimaliatiški, dizajn je oskudan i zastareo a to nije isto što i minimalizam. Čak smatram da je WP previše šaren jer pločice imaju limitirane mogućnosti personalizacije i tiles od nekih app odudaraju od ostalih što sa dizajnerske tačke gledišta izgleda očajno.

Sto se tiče Nokie, ako ne ugrade AMOLED ekran u svoje premium modele neću uopšte da ih razmatram.
Smatram da bi trebalo da izbace neke uređaje koji će posedovati olovku, vreme je da neko u tom polju Samsungu bude konkurencija.

Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

Apolo
Expert
Expert

Post od Apolo »

znemanja, Ok, ako ti je oskudan adekvatniji pridev moze i tako, sustina i dalje ostaje ista. Plocice su mahom transparentne cime do izrazaja dolazi pozadina koja moze biti crna ili neka slika, dok ikonice nisu transparentne na druge dve platforme pa "ukrasavaju" vec postavljenu pozadinu. A pritom plocice su funkcionalnije od ikonica jer ne moras uci u aplikaciju da bi video neke informacije, na Androidu moras postaviti gadget u tom slucaju. Kao sto rekoh ovo je subjektivno jer postoje ljudi koji su upravo iz ovog razloga batalili Android jer WP dizajn smatraju jednostavnijim, odnosno oskudnijim sto bi ti rekao.

Po pitanju Nokije uopste se ne slazem da treba da se prati Samsung (koji je sad postao popularan u avionima gde pre leta moraju da opomenu da N7 mora biti ugasen a ne na plane modu kao svi ostlai), jer pogledaj samo Xiaomi sta je uradio i kakve je telefone izbacio (a pritom jos nemaju kameru visokog nivoa) pa je iPhone pao sa drugog mesta u Kini, a nemaju i dalje olokvu koliko pratim vesti. Nokija je kakav-takav model izbaciti, nece sigurno biti savrsen ali od necega se mora poceti.
Festina lente.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Ja mislim da je baš Android šareniji, čak su mu i ikonice šarenije, i nekako bezveze nacrtane, duša mu je šarenija... :D

I na Windowsu i na Symbianu mi je mi te stvari izgledaju lepše. E sad, možda je to šarenilo koje nekima od nas bode oči nešto što su Android i iOS uspeli mnogima da nametnu kao moderno, a da ostalo izgleda zastarelo. Mislim, čak i kad poredim sadašnji Android sa starijim verzijama, ono u starijim verzijama mi se više sviđa. Pri tome ne mislim na animacije, nego samo na dizajn.

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

@Apolo, moraš da shvatiš da je jedno tvoje lično shvatanje a drugo cinjenice. Android možeš da prilagodiš kako god hoćeš, svaki widget može da bude transparentan u onoj meri u kojoj želiš, widget može da prikaže daleko više informacija nego bilo kakva pločica na Windowsu. Jednostavno, objektivno gledano (ne subjektivno) Android nikako ne može biti okarakterisan kao šaren jer on ima gotovo neograničene mogućnosti personalizacije.
Drugo, taj eksplodirajući Note 7 je verovatno prodan u više primeraka nego sve Lumije zajedno ikada, dakle ljudi bi radije imali telefon koji će da eksplodira nego telefon sa polufunkcionalnim OS-om. Takođe, taj problem je za sada delimično rešen, videćemo kako će se situacija odvijati povodom ovih novih događaja koji su se pojavili na netu.

Nokia želi da se probija na tršište Android uređaja, gde ima boljeg načina nego da prati No. 1 u svetu Androida a to je Samsung. Zašto treba da izbaci model sa funkcionalnom olovkom, zato sto u tom segmentu nema realne konkurencije za Samsungovu Note seriji. Ako naprave takav model sa tako dobrim karakteristima olovke velika je šansa da će privući biznis korisnike koji su ranije koristili Nokia telefone.

Drakenzen
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 08. Dec 2013. 23:54
:: 00

Post od Drakenzen »

Pa bre samo je s4 prodat u preko 50 miliona primeraka, u kakvoj prodaji lumnie se priča više...

srđan obradović
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 13. Maj 2014. 15:35
:: microsoft lumia 532

Post od srđan obradović »

Biznis korisnici koristili nokiu...svi su koristili nokiu zato sto je bila brza, trajala vecno i kompaktnog dizajna. Od tada su prosle godine i godine, dosle su nove generacije koje su sve to ne pamte i koje ce na nokiu gledati kao na svaki drugi ne-samsung brend. Mora da izgleda atraktivno i da ima dobru kameru i uopste multimediju. Vise boja i veliki izbor silikona i futrola. Mi stariji cemo mozda iz nostalgije kupovati zbog onog logoa iznad ekrana, ali sto se tice starih vrednosti nokie, gore pomenutih, nema nista. Android je android i komplikovan je i nepouzdan do zla boga ako ne umete da brisete cash, disable-ujete, gasite widget-e, prebacujete na karticu app...sve te probleme ce imati i nova nokia, pa ce stara garda biti razocarana. Dok je bila na Win bilo je blizu prave stvari. Izvadis iz kutije, ubacis karticu i teraj
lumia-lumia-lumiaaaaa-lumia-lumia-lumiaaaaa

Odgovori