Off, opušteno ćaskanje

teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija
Pravila foruma
Teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija.
Postovi napisani u ovom delu foruma ne ulaze u ukupan broj korisničkih postova.
Odgovori
Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Re: Off, opušteno ćaskanje

Post od Green »

Apolo, u principu je nebitno u kojoj valuti je cena. Pri plaćanju, vrši se automatska konverzija valuta po kursu koji je ebay odredio. E sad, koji je tačno kurs, tj. kako ga eBay određuje, nije mi poznato. Verovatno preko neke jake američke banke.

brankisha
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 04. Sep 2014. 07:33
:: Xiaomi Mi5
:: Lumia 925

Post od brankisha »

Jel neko leteo onom nemackom kompanijom Condor?

Sale_M
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Pet, 23. Nov 2007. 18:14
:: HUAWEI P40 Pro +
:: HUAWEI P40 Pro

Post od Sale_M »

Brankisha,kad Condor leti svima stane dah,ali tad mene nije strah,ja volim let, uhuu. [emoji23] [emoji23]
Sorry nisam mogao da odolim [emoji38]

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока
XIAOMI Mi 11 midnight grey
HUAWEI P40 Pro classic black
HUAWEI P40 Pro + ceramic white
HUAWEI P30 Pro breathing crystal
XIAOMI Redmi Note 10 Pro onyx grey
HUAWEI P20 Pro twilight violet

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Uto, 13. Sep 2016. 17:04
:: Xiaomi Mi A2 Lite

Post od гари »

Green napisao:Apolo, u principu je nebitno u kojoj valuti je cena. Pri plaćanju, vrši se automatska konverzija valuta po kursu koji je ebay odredio. E sad, koji je tačno kurs, tj. kako ga eBay određuje, nije mi poznato. Verovatno preko neke jake američke banke.
Ali svakako da izračuna razliku u ceni ako plaća u evrima i u dolarima. AliExpress recimo kad naplaćuje u evrima, oni naplate onoliko evra sa koliko mogu posle da kupe dolara koliko su hteli. Pa je onda ipak može isplativije u dolarima platiti (zavisno od toga koliko jer njihov kurs). Ako imam evro i dinarski račun, pa plaćam u dolarima, šta bi teško da mi skida? Dinare, zar ne (naravno, prema kursu moje banke)?

Sent from mTalk on Windows 10 phone

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

Ne izracunava nikakvu razliku u ceni, vec vrsi konverziju cene proizvoda sa domacom valutom. Na primer, ako ja nesto narucim iz Amerike, i cena je u americkim dolarima, ebay Australia odmah izvrsi konverziju i izbaci cenu tog artikla koja ce mene da izadje u AU dolarima.

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Prvo trebaš da vodiš računa o tome iz koje valute se radi konverzija u valutu plaćanja. Npr ako imaš dinara na računu onda ih samo prebaci banka u dolare i izvršiš plaćanje. Banka uzima tu jednu proviziju. Ako imaš evre na računu, banka ih prvo menja u dinare, pa tek onda u dolare. Uzima proviziju za dva menjanja i to tebe onda izađe prilično skuplje (u zavisnosti od kursa po kojem banka radi te poslove).
Ako kupuješ preko PayPal-a, onda je priča nešto drugačija. PayPal povlači pare u valutu koju si mu odredio. Gledaj da se valute na PayPal i eBay poklapaju kako bi imao što manji gubitak.

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Post od znemanja »

Mnogo je bolje rešenje da sam konvertuješ dinare na deviznu sekciju svog računa i na taj način prilikom plaćanja, e-buy skine tu valutu koja je na deviznoj sekciji računa bez ikakve konverzije.
Npr. u Telenor banci mogu dinare direktno iz aplikacije da promenim u evre, dolare, funte, krune itd. Kada kupujem nešto na e-buy i to košta npr. 50$, prvo izvršim konverziju dinara u dolare i onda pristupim kupovini.

Sent from my Galaxy S7 edge using Tapatalk
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

Apolo
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 26. Dec 2013. 21:37
:: Sony Xperia 5 II
:: Samsung A6+ (2018)

Post od Apolo »

Azimuth napisao:Prvo trebaš da vodiš računa o tome iz koje valute se radi konverzija u valutu plaćanja. Npr ako imaš dinara na računu onda ih samo prebaci banka u dolare i izvršiš plaćanje. Banka uzima tu jednu proviziju. Ako imaš evre na računu, banka ih prvo menja u dinare, pa tek onda u dolare. Uzima proviziju za dva menjanja i to tebe onda izađe prilično skuplje (u zavisnosti od kursa po kojem banka radi te poslove).
Ako kupuješ preko PayPal-a, onda je priča nešto drugačija. PayPal povlači pare u valutu koju si mu odredio. Gledaj da se valute na PayPal i eBay poklapaju kako bi imao što manji gubitak.
Ako se placan sa deviznog racuna ovo je vec do banke i sa njima treba proveriti kako rade. Ja sam u Intesi preko mBankinga konvertovao dinare u evre bez provizije, zatim platio na eBay u EUR proizvod iskazan u USD i samo mi je skinut iznos sa EUR racuna nakon preracuna, RSD racun ostao netaknut. Banka moze imati ugovor sa nekom korespondentnom bankom u inostranstvu i da radi npr. konverziju direktno iz EUR u neku drugu valutu medjutim ja svakako uvek proverim takve stvari sa bankom pre nego uradim online kupovinu.
Festina lente.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Azimuth napisao:Ako imaš evre na računu, banka ih prvo menja u dinare, pa tek onda u dolare. Uzima proviziju za dva menjanja i to tebe onda izađe prilično skuplje (u zavisnosti od kursa po kojem banka radi te poslove).
Da, ali ako imam dinare i evre, onda ako kupujem dolarima nešto, skida mi dinare.

U svakom slučaju, da, na takve fore sam mislio. :)

Mada, raspitaću se ja još oko ovoga u mojoj banci. Sad me baš zanima. I ne samo za oci, nego i za plaćanje VISA karticom u prodavnicama preko. Tu mi recimo traži valjda da imam evre na računu da bih mogao plaćati, a kad imam i jedno i drugo, skidaju mi se evri - to baš znam.

Apolo
Expert
Expert

Post od Apolo »

гари, Primetio sam da Intesa ima npr. devizni deo dinarskog racuna, kao podpartiju. I kada ides u Grcku na more npr. pre toga ti izvrsis konverziju sa RSD u EUR na tu podpartiju i kada redovno placas dinarskom platnom karticom u Grckoj on ti skida iznos EUR sa te podpartije i ti nemas nikakve konverzije i provizija. Ukoliko nemas dovoljno EUR na toj podpartiji onda ti skida sa RSD i preracunava po kursu banke. Ne znam kako je kod drugih banaka.
Festina lente.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

E da, to je u Grčkoj baš tako i kod mene. A recimo ako idem u Mađarsku i treba nešto platiti forintama, ili krunama u Češkoj... To mi je u ovom trenutku nejasno.

Apolo
Expert
Expert

Post od Apolo »

U tom slucaju vrsi se konverzija sa RSD racuna. Ja sam nedavno bio u Hrvatskoj i kada nisam imao dovoljno kuna provlacio sam RSD platnu karticu i naknadno sam mogao videti koliko mi je dinara bilo skinuto da bih platio ove iznos u kunama.
Festina lente.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Ja sam sa Raiffeisen bankom napravio sledeću stvar: Imam dinarski i devizni račun. Na potonjem mogu samo Evre da imam. Gde god da idem u inostranstvo skida mi se isključivo sa njega. Za plaćanje preko neta, imam poseban Virtuon račun, na kome sredstva uplatim neposredno pre transakcije.
Napomenuo bih još da ovo sve koristim godinama unazad i povoljnije me izađe nego da kupim valutu koja treba pa njom da plaćam.
Poslato sa najboljeg telefona današnjice
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

9R94
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 15. Jan 2013. 18:08
:: Lumia 520
:: 6233

Post od 9R94 »

U Intesi je takođe dobro ako imate tekući i devizni kod njih, pa preko Intesa online prebacujete odmah sa dinarskog na devizni koliko vam treba bez provizije.

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

I ja imam u Intezi, ali su meni skidali proviziju zbog tih konverzija. Doduše, plaćao sam sa internet računa tj imam onu internet deviznu karticu i isključivo preko nje plaćam (paranoja ili ne, ali ne želim da rizikujem).

9R94
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od 9R94 »

E ja nisam plaćao račune nego sam preko menjačnice prebacivao sa tekućeg na devizni bez provizije.

Apolo
Expert
Expert

Post od Apolo »

I ja imam u Intezi, ali su meni skidali proviziju zbog tih konverzija. Doduše, plaćao sam sa internet računa tj imam onu internet deviznu karticu i isključivo preko nje plaćam (paranoja ili ne, ali ne želim da rizikujem).

Ne znam kako je bilo ranije posto sam nedavno presao u Intesu, ali ruku na srce nisam radio ino placanja tipa eBay. Sada ti je najisplatljivije da uradis konverziju u okviru HIT racuna gde dobijes povlasceni kurs, bez ikakve dodatne provizije. Kada prebacis u EUR onda pazaris npr. u USD kao sto sam ja danas i naknadno pogledas na racunu koliko ti je skinuto EUR. Jedino sto jos moram da proverim po kom kursu Intesa obracunava EUR/USD.

Sto se tice paranoje koje si pomenuo svi smo oprezni po tom pitanju i tako i treba, medjutim VISA/Master Card imaju svoje sigurnosne mehanizme i licno nisam imao dosad problema posto online kupovine obavljam preko redovnih racuna, bilo da je domace ili ino placanje, samo se treba pridrzavati uputstava prilikom online kupovine.

Sent from Xiaomi Mi5 using mTalk
Festina lente.

9R94
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od 9R94 »

Ja ne znam koliko puta sam do sada prebacio dinare u evre na karticu za kupovinu preko interneta i nikada nisu uzeli proviziju, samo obračunaju transakciju valjda prema srednjem kursu evra i to je to :o

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Da, to ni meni nikad nisu naplaćivali proviziju...

m@c|-|oR
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 19. Apr 2010. 21:21
:: Samsung Note 20 Ultr

Post od m@c|-|oR »

miodrage napisao:Ja sam sa Raiffeisen bankom napravio sledeću stvar: Imam dinarski i devizni račun. Na potonjem mogu samo Evre da imam. Gde god da idem u inostranstvo skida mi se isključivo sa njega. Za plaćanje preko neta, imam poseban Virtuon račun, na kome sredstva uplatim neposredno pre transakcije.
Ево да се у једном нађемо да размишљамо исто.
:)

Послато са Nexus 7 уз помоћ Тапатока
"Kad čovek nešto neće, on nađe razlog, kad hoće - nađe način"
Kineska Poslovica

Odgovori