ovih dana sam aktivno i bezuspesno trazio po netu na svim mogucim jezicima (i koje razumem i koje ni google prevodilac ne razume) resenje za moj problem. Problem je sledeci:
Verujem da su mnogi korisnici HMD Global Nokia telefona primetili da sa nekim verzijama uredjaja definitivno imaju problem, Nokia 5.1 je jedan od najgorih i ja sam imao tu zalosnu srecu da bas njega kupim.
Najveci problem sa ovim telefonom je menadzer pozadinskih aktivnosti koji sasvim efikasno gasi svaki proces u pozadini koji nije sistemski, tako da aplikacije sa push notifikacijama nemaju nikakvog smisla na ovom uredjaju (whatsapp, viber, vesti, fejs,...).
Medjutim, mene ne zanimaju pokusaji brisanja/onemogucavanja/deinstaliranja nekih evenwell sistemskih aplikacija (to cete jedino naci na internetu kao moguce resenje za probleme - naravno ne deluje), nego bih zamilio naprednije android korisnike i developere da mi pomognu oko moguceg pronalaska Custom Rom-a za ovaj uredjaj. Na internetu nigde nisam uspeo da nadjem custom rom koji podrzava ovaj uredjaj i nemam hrabrosti da isprobam bilo koji drugi. Jedino ako je neko pokusao sa ovom vratolomijom i da je iz licnog iskustva uspeo nesto da uradi. hvala u napred i izvinite za roman, nisam zeleo da se mucite oko pisanja mogucih resenja u ADB-u jer ne duluju.
Svako dobro i nadam se da ce se nesto naci i za nas nesretne. Pozdrav svima

razumem ja da ne 2gb malo za noviji android, ali sta tera ram da se cisti ako ja taj telefon ne koristim ni za surf, ni u mesto kompjutera. vrlo je ocigledno da se sve trece aplikacija gase nakon 20-30 minuta neaktivnosti i to je to, nema potrebe razmisljati do cega je
 razumem ja da ne 2gb malo za noviji android, ali sta tera ram da se cisti ako ja taj telefon ne koristim ni za surf, ni u mesto kompjutera. vrlo je ocigledno da se sve trece aplikacija gase nakon 20-30 minuta neaktivnosti i to je to, nema potrebe razmisljati do cega je