Smartphones vs. Treca generacija (?)

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Truman
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Sre, 25. Okt 2006. 20:09

Smartphones vs. Treca generacija (?)

Post od Truman »

Posto sam totalni laik zamolio bih nekog da mi objasni koja je razlika i sta je izaslo prvo. Zbunjuje me recimo sto za N6600 pise da je Smartphone, a za N6630 da je model trece generacije. Koja je razlika?

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

smartphone aparati su telefoni u koje je moguce instalirati dodatne programe i izmeniti im specifikacije po lichnoj zelji,znachi neshto kao na kompjuteru.A telefoni trece generacije su aparati koji podrzavaju 3g mreze,znachi brzi internet,video streaming,video poziv i josh shtoshta.recimo nokia 6630 koju si naveo je i smartphone ali je i 3g telefon.

nadam se da sam pomogao :wink:

Truman
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Sre, 25. Okt 2006. 20:09

Post od Truman »

cek cek je l' to znaci da fonovi trece generacije imaju isto sto i smarphones + 3g isl? Je l' su telefoni trece generacije napredniji?

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

ne!fon moze biti sasvim obican,ali podrzavati 3g,a opet s druge strane mozes imati smartphone a da nije 3g.a mozesh imati fon koji je i jedno i drugo kao 6630,680,n70,n80,n91,imate jasjam.....

znachi smartphone telefoni imaju operativni sistem,i po tome se razlikuju od obichnih aparata,bilo da su oni 3g ili ne.

3g aparati su napredniji po funkcijama od obichnih fonova ali i dalje nemogu da im se instaliraju kojekakvi ozbiljniji programi i da im se proshiruje upotreba jer nemaju operativni sistem.smartphone telefoni to imaju.

fain2daniel
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 14. Feb 2005. 03:04
Kontakt:

Post od fain2daniel »

ako nije smartphone tj dumbphone i ima 3G i dalje mozes da ga budzis app'ovima kojih isto imas na tone ali u javi :wink:
One Man's Vision,Mankind's Salvation RAPTURE Nov 5 1946........Xperia Z3

jevrem
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Pon, 07. Jun 2004. 00:49

Post od jevrem »

Valjda si razumeo sve ove jezicke zavrzlame, ali ajd i ja da dam moje misljenje! Tj malu dopunu kad kazemo operativni sistem to znaci neki od telefona koji imaju Symbian OS, Windows Mobile ili Palm OS... Kao sto rece araphel oni mogu imati podrzan 3G prenos podataka ( obicno pise W-CDMA (384 Kb/s) ili imaju oznaku UMTS). Ali naravno, da demantujem jos jednu zabludu, a to je da telefoni koji nemaju kameru orijentisanu ka napred (nokia 6233) ili je uopste nemaju (nokia E60,E61) nisu 3G, oni to naravno jesu jer podrzavaju gore navedeni prenos ali ne mogu da naprave video call! :|

E tako da je zakljucak da treba razlikovati Smartphone od 3G tehnologije, jer to je kao kad bi pricali o tome da li telefon koji ima 64k boja pravi bolje fotografije od nekog koji ima 256k boja, odgovor je nemamo pojma!!! Zato sto ne znamo kakve su im kamere... Te dve stvari su potpuno nezavisne!

P.S. Ovo poslednje sam morao da ispricam zato sto mi se desilo da me je neko tako nesto pitao a ja... :lol: :lol: :lol:
Nokia E65 + Logitech BT Headset

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Evo da se i ja nadovezem, mada je sve receno i razjasnjeno. Bolje posedovati neki dobar smartphone nego 3G dumbphone :D barem je to moje skromno misljenje. 3G mreze jos nisu toliko zazivele i postale komercijalne kao 2.5G koji se trenutno najvise koristi. Prema tome ako i ne mozes da koristis video razgovor ili nesto slicno, ipak mozes da budzis svoj telefon sa OS-om do besvesti. A ako si vest, zainteresovan, i zelis nesto da napravis, uvek mozes da pocnes da pravis programe za Symbian, ili vec neki drugi OS.
E sad mali offtopic: nasao sam Large screen saver za Series 9.1 ali unsigned, i bez toga nema sanse da se instalira na fonu. Uspeo sam da joj napravim certificate za svoj fon, i sada imam aplikaciju koja radi ko zmaj. Cekam FExplorer beta za Symbian S603rd, pa da i to sredim.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 07. Feb 2007. 09:25
:: Samsung Galaxy Neo
:: LG Optimus 4X HD

Post od dimi89 »

mislim da jevrem gresi kad je rekao da telefoni koji nemaju napred orijentisanu kameru ne mogu da napreave video call.Ja imam 6630 i ona moze da koristi 3g opcije ali ja ne mogu da gledam onog ko mi prica samo zbog gore navedene "oskudacije" u pomocnoj kameri hehe Ali naravno zato je nokia izbacila dodatnu opremu za 6630 koja ukljucuje stalak sa pomocnom kamerom pozz :wacko:
Uostalom kao sto je miodrage gore naveo 3g uopste nije zaziveo u Americi jer ljudi ne vole da ih neko uopste snima oni to smatraju "povredom intime" verovali ili ne hehe to mi je brat licno rekao on je iso tamo da studira dobio je.......... ne mogu trenutno da se setim kako se zove kad ti USA sve placa samo trebas da sednes i da doooobro grejes stolicu

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

dimi89, sto bre otvaras ove malo starije teme na koje vise niko ne daje odgovore??? :dry:

To sto znas da je Nokia izbacila dodatnu opremu za 6630 dovoljno govori o tvojoj veoooma zakasneloj poseti forumu... :wink: A i za tvoju informaciju,3G uopste ne znaci video telefoniranje

P.S. tvoj buraz je dobio stipendiju u USA :roll:

Odgovori