VoIP
VoIP
Trazio sam da vidim sta je Voip ali nigde nisam nasao pa ako moze neko da mi kaze sta to ustvari znaci VOIP (kako zvuci puno ime???) :I
- Lobachewsky
- Gatekeeper
- Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
- :: Huawei P20 lite DS
VoIP je skracenica od Voice over Internet Protocol. To je tehnologija koja omogucava da razgovaramo (prenos glasa) preko interneta.
Prednost VoIP-a je veoma niska cena razgovora jer se naplacuje kao i obicno surfovanje netom. Ako zoves Ameriku ili Indoneziju kostace te kao i ucitavanje nekog sajta npr. - nece ti stici dodatni veliki telefonski racun.
Za voip razgovor, oba racunara (ili telefona) mora da imaju odgovarajuci program.
Prednost VoIP-a je veoma niska cena razgovora jer se naplacuje kao i obicno surfovanje netom. Ako zoves Ameriku ili Indoneziju kostace te kao i ucitavanje nekog sajta npr. - nece ti stici dodatni veliki telefonski racun.
Za voip razgovor, oba racunara (ili telefona) mora da imaju odgovarajuci program.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim
- MB maneken
- Banned
- Pridružio se: Čet, 16. Jun 2005. 16:07
Ako ces da koristis na mobilnom telefonu kod nas, to se zove "PUSH TO TALK" ima besplatnih programa koje instaliras na svoj i telefon sa kojim zelis tako da komuniciras.
"Program koristi GPRS konekciju za vezu sa Internetom preko koga šalje poruke (glasovne, tekstualne, slike) Za razgovor, pritisneš zelenu slušalicu, kažeš nešto, telefon to usnimi i pošalje GPRS-om kao "paket" preko Interneta tvom sagovorniku (koji takođe mora imati isti program). Njegov telefon to primi, raspakuje i reprodukuje, pa on čuje šta si mu rekao i može da ti odgovori na isti način.
Znaci pričaš sa kim želiš bilo gde u svetu po ceni lokalne GPRS konekcije prenosa podataka, naravno pod uslovom da tvoj telefon podrzava PTT, postoje varijante ovih programa za Symbian telefone."
"Program koristi GPRS konekciju za vezu sa Internetom preko koga šalje poruke (glasovne, tekstualne, slike) Za razgovor, pritisneš zelenu slušalicu, kažeš nešto, telefon to usnimi i pošalje GPRS-om kao "paket" preko Interneta tvom sagovorniku (koji takođe mora imati isti program). Njegov telefon to primi, raspakuje i reprodukuje, pa on čuje šta si mu rekao i može da ti odgovori na isti način.
Znaci pričaš sa kim želiš bilo gde u svetu po ceni lokalne GPRS konekcije prenosa podataka, naravno pod uslovom da tvoj telefon podrzava PTT, postoje varijante ovih programa za Symbian telefone."
- Miškoni
- Administrator
- Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
- :: Samsung S7
- :: Huawei Y6
Najveća prednost VoIP-a je što omogućava firmama da svoju postojeću lokalnu kompjutersku mrežu iskoriste i za audio-video komunikaciju. Samim tim su budući troškovi razgovaranja uračunati u cenu mreže (odnosno sam razgovor u okviru mreže je potpuno besplatan), što u slučaju velikih firmi može da bude prilična ušteda a pruža mnogo veći komfor nego klasična telefonska centrala. Još jedna od ušteda je kompletno eliminisanje dodatne telefonske kablovske infrastrukture, pogotovo ako ne postoji fizička mogućnost da se više udaljenih lokacija spoje međusobno.
IP telefon (na pr. Cisco) može da se spoji na bilo koji mrežni priključak, potpuno je nezavisan od kompjutera i može se napajti preko aktivnih mrežnih uređaja ukoliko postoji PoE (Power-over-Ethernet) podrška. Takođe može da se konfiguriše i podrška za VLAN (Virtual LAN) koja omogućava da se telefon spoji na bilo koji segment mreže, na bilo koji port switch-a, i da se automatski konfiguriše bez potrebe da se manuelno dodeljuje IP adresa, Subnet Mask ili da se podešava "prolaz" (gateway) kroz bilo koji ruter na mreži.
Konkretno Cisko omogućava i podizanje servera (Cisco Unified Communications Manager) preko koga će se voditi administracija svih uređaja na mreži, od dodeljivanja pozivnog broja do zajedničkog telefonskog imenika, slanje poruka, multimedijalnu konferencijsku vezu, podržava do 30000 telefona po klasteru, GSM gateway, itd, itd...
Učestvovao sam u postavljanju nekih velikih sistema i ima tu još mnogo zanimljivih stvarčica (recimo povezivanje LuCoil-ovih naftnih platformi u Kazahstanu i drastično smanjenje njihovih troškova), ali da ne davim...
IP telefon (na pr. Cisco) može da se spoji na bilo koji mrežni priključak, potpuno je nezavisan od kompjutera i može se napajti preko aktivnih mrežnih uređaja ukoliko postoji PoE (Power-over-Ethernet) podrška. Takođe može da se konfiguriše i podrška za VLAN (Virtual LAN) koja omogućava da se telefon spoji na bilo koji segment mreže, na bilo koji port switch-a, i da se automatski konfiguriše bez potrebe da se manuelno dodeljuje IP adresa, Subnet Mask ili da se podešava "prolaz" (gateway) kroz bilo koji ruter na mreži.
Konkretno Cisko omogućava i podizanje servera (Cisco Unified Communications Manager) preko koga će se voditi administracija svih uređaja na mreži, od dodeljivanja pozivnog broja do zajedničkog telefonskog imenika, slanje poruka, multimedijalnu konferencijsku vezu, podržava do 30000 telefona po klasteru, GSM gateway, itd, itd...
Učestvovao sam u postavljanju nekih velikih sistema i ima tu još mnogo zanimljivih stvarčica (recimo povezivanje LuCoil-ovih naftnih platformi u Kazahstanu i drastično smanjenje njihovih troškova), ali da ne davim...

● PRAVILA FORUMA ●
Server nije problem ... SIP servera ima čak i besplatnih ... međutim, postoji nešto drugo što je problem, i što se plaća ... a to je CoDec za speech -> data, od koga zavisi VoIP pre svega. Skype ima neki svoj sistem koji je prilično efikasan (u smislu odnosa kvalitet/količina podataka), ali ga čuvaju isto koliko KokaKola svoj tajni sastojak.
Sa "regularnim" CoDec-ima, koji su besplatno dostupni na Internetu trebaće ti barem 80kbit/sec uplink i downlink da bi mogao da imaš neku normalnu komunikaciju (bez velikog kašnjenja). Kako znamo da čak i WCDMA ima "samo" 64 kbps u uplink-u, onda je jedina nada za tako nešto HSDPA (ili još bolje HSUPA
), ali to je još uvek mnooogooo kume.
Ako nađete neki free SIP server, koji traži do 64 kbps "uzbrdo", obavezno javite!
Sa "regularnim" CoDec-ima, koji su besplatno dostupni na Internetu trebaće ti barem 80kbit/sec uplink i downlink da bi mogao da imaš neku normalnu komunikaciju (bez velikog kašnjenja). Kako znamo da čak i WCDMA ima "samo" 64 kbps u uplink-u, onda je jedina nada za tako nešto HSDPA (ili još bolje HSUPA

Ako nađete neki free SIP server, koji traži do 64 kbps "uzbrdo", obavezno javite!
Samsung Omnia HD 8GB
- MB maneken
- Banned
- Pridružio se: Čet, 16. Jun 2005. 16:07
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
MB Maneken hvala, ali to nije to sto ja trazim. Znam da ima tone programa za IM i PTT, imam ih u fonu, rade manej vise uspesno... Ja pitam da li neko zna podesavanja da se default aplikacije u telefonu iskoriste.
Skinuo sam ja Agile Messenger, potom EQO, Symmy, Talkonaut... Svi oni rade, ali to jos uvek nije to.
Jorgovan Ne treba meni real time komunikacija nego PTT, a to kontam radi na principu dok ja pricam ti slusas i obrnuto. A mislim da mi tu ne treba tolika brzina.
Skinuo sam ja Agile Messenger, potom EQO, Symmy, Talkonaut... Svi oni rade, ali to jos uvek nije to.
Jorgovan Ne treba meni real time komunikacija nego PTT, a to kontam radi na principu dok ja pricam ti slusas i obrnuto. A mislim da mi tu ne treba tolika brzina.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
gargamel4 pa glasovnu naravno. Jer neces pricati preko Telekoma nego preko interneta, a to je MNOGO jeftinije. Ovi PTT i SIP programi prave male pakete od tvojih glasova, i salju ih na drugi telefon preko neta. Kako su ti paketici mali, ti za nekih 5 min razgovora potrosis tipa 3-6 din. Pogledaj postove iznad o programima koje sam nabrojao.
Evo, ispitao sam, Agile Messenger mi je za nekih 1 minut price uzeo oko 70 kb sto je recimo 4 din. Pa racunajte.
Evo, ispitao sam, Agile Messenger mi je za nekih 1 minut price uzeo oko 70 kb sto je recimo 4 din. Pa racunajte.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
-
- Mobil fan
- Pridružio se: Pet, 17. Nov 2006. 12:35
Ok, znam generalno šta je poenta, ali nisam znao da radi, tj. da Agile ima tu mogućnost. Mislio sam da će tek PTT raditi posao. Nisam već duže tražio nove programe (odkad sam se smorio sa FExplorerom, što nikako ne mogu da odradim sign in). Jel to neka sveža verzija? I za koje verzije Symbiana radi? Jer se ne sećam da mi je Agile na 6680 imao tu mogućnost.

Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO
- Miškoni
- Administrator
- Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
- :: Samsung S7
- :: Huawei Y6
Postoji jedna stara tema u kojoj smo pominjali neke programčiće:
viewtopic.php?t=3068
Visual Communicator i dalje radi, bar meni na N70, doduše nisam ga probao u poslednje vreme. Još jedna stvar, PTT i VoIP su različite stvari jer (između ostalog) PTT ne podržava dvosmernu komunikaciju.
viewtopic.php?t=3068
Visual Communicator i dalje radi, bar meni na N70, doduše nisam ga probao u poslednje vreme. Još jedna stvar, PTT i VoIP su različite stvari jer (između ostalog) PTT ne podržava dvosmernu komunikaciju.
● PRAVILA FORUMA ●