KG800 2006
2006. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon LG KG800
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG KG800. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG KG800 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM telefona LG KG800 Chocolate

Standardna oprema:
Telefon;
Punjač;
Uputstvo za upotrebu;
CD sa softverom za sinhronizaciju telefonskog imenika, aplikacijama za povezivanje i raznim sadržajem;
USB kabl;
Punjač za putovanja;
Torbica za nošenje;
Slušalice;
Daljinski upravljač sa 3.5mm priključnicama za rad sa medija plejerom i mikrofonom;
Dva zaštitna filma za prednji panel;
Bluetooth slušalice (opciono);
Sunđerčić za čišćenje telefona.

Sada kada smo pregledali fotografije možemo bolje pogledati šta ovaj čokoladni telefon nudi.

U poslednje vreme LG Electronics je sprovodio politiku prema kojoj ne postoji potencijalna ideja o nastupajućem modelu, već povezanost sa Black Label serijom. Prvi model Black Label linije koji se pojavio na evropskom tržištu (3-eg maja) bio je model sa klizajućim mehanizmom. Ovaj telefon se ističe svojim elegantnim dizajnom sa touch tastaturom i velikim brojem karakteristika.Pre pojavljivanja čokoladnog telefona u Evropi, proizvođač ga je testirao u Koreji, gde je doživeo neverovatan uspeh – tokom prva tri meseca više od 300.000 ovih uređaja je prodato širom zemlje. Da bi njegova popularnost bila jasnije prikazana, pogledajmo cifre prema kojima taj iznos predstavlja 7% čitavog korejskog tržišta. Prema tome, kompanija je donela odluku da raširi pokrivenost i proširi Black Label granice od domaćeg tržišta na SAD, Australiju i Evropu.

Letimičnim pogledom na dostupne informacije vezane za čokoladnu proizvodnu liniju sigurno nećete naići na tehničke specifikacije – ustvari – izrazi kao što su Black Label serija, Chocolate i Magic touch su sve što ćete pronaći.

Black Label – serija uređaja koji dolaze u sjajnom kućištu koje podseća na ogledalo a karakterišu ih sigurni materijal i bezolovno lemljenje.

Čokoladni telefoni – telefoni čiji izgled neodoljivo podseća na crnu čokoladu.

Magic Touch – komercijalni naziv za tehnologiju koja je primenjena za kontrolu vrhova prstiju. Sami kontrolni tasteri pokriveni su jedinjenjem srebra.

Bez sumnje ovi misteriozni naslovi sigurno će privući svačiju pažnju. Čokoladni telefon, koji je i glavni predmet ovog testa, predstavlja proizvod koji svojim izgledom mami da ga kupite a kada ga držite u ruci pitate se da li je to telefon i zašto nema tastere. Ali kada pomerite mehanizam ugledaćete kontrolne tastere i tu prestaje oduševljenje. To je normalna reakcija, prvenstveno zbog toga što je ovo ipak telefon a svi tasteri su osmišljeni tako kao da se radi o šahovskoj tabli. Međutim, kada tasteri dođu do gornje polovine telefona i kada ih obasja crveno pozadinsko svetlo postaje vam jasno kakav telefon držite u ruci.

Prozvođač je procenio da je napor koji je uložio vredan svakog korisnika koji će kupiti ovakav telefon. Dizajn je nagrađen i od strane iF Design Award kao i od strane Red dot Design.

Ostavimo sada izgled sa strane i pogledajmo šta je izazvalo toliku senzaciju i zašto LG daje mnogo pažnje ovoj seriji.

Kada uzmete uređaj u svoje ruke, prva stvar koju ćete primetiti jeste srebrni četvorougao sa zaobljenim uglovima, budući da je to jedina istaknuta stvar sa prednje strane. Na gornjoj ivici, odmah ispod ekrana nalazi se horizontalni otvor gde je smešten zvučnik.

Video klip, izgled telefona (mov, 16.8 Mb)

Uređaj se uključuje pritiskom na taster koji se nalazi sa desne strane. U suštini, ovo je prvi put da LG koristi specijalni taster za uključivanje. Telefon se može uključiti i kada je zatvoren; ipak, da bi slučajno gašenje telefona bilo sprečeno, proizvođač je omogućio isključivanje uređaja samo kada je uređaj otvoren.

Video klip, izgled i rad sa telefonom (mov, 21.4 Mb)

Na ovaj način se telefon uključuje: prvo u vidu pozdravne poruke se pojavi WOWLG reklama, nakon toga se aktivira pozadinsko osvetljenje tamno crvene boje – sve u svemu potrebno je 30 sekundi da uređaj u potpunosti postane funkcionalan. Odmah to tastera za uključivanje nalazi se taster za Multimedia meni (MP3, kamera). Novo osmišljeni interfejs konektor, koji je zatvoren plastičnim delom nalazi se na vrhu – kompatibilan je sa USB kablom, punjačem i stereo sluašalicama. Kompanija je namerno izostavila sve druge priključnice da kućište ne bi bilo pretrpano. Na kraju, svi budući modeli bez obzira na njihovu cenu će imati isti interfejs tako da se svaki dodatni pribor može zameniti – od punjača do slušalica.

Na suprotnoj stani nalazi se prekidač za zaključavanje telefona duplim pritiskom. Na stranu činjenica da je to i skrol taster, taster za kontrolu jačine zvuka u režimu mirovanja (jačina numere) ili tokom poziva (jačina glasa).

Na drugim stranama nema nikakvih kontrolnih tastera niti priključnica, u svetlu korišćenja sasvim novog interferjs konektora.

Kada pogledate zadnju stranu uređaja nećete ugledati ništa posebno osim poklopca odeljka za bateriju koji je veoma dobro osmišljen i ne poseduje nikakav zazor.

Guranjem gornje polovine napred primetićete da telefon lagano klizi sve dok ne klikne – isti zvuk se čuje i pri zatvaranju telefona. Nakon otvaranja tastatura i kontrolni tasteri svetle crvenim pozadinskim svetlom koje se poklapa sa slikama na ekranu koje karakteriše ista crveno-crna kombinacija.

Po podrazumevanom podešavanju telefon poseduje 6 sličica - sve harmonično odgovaraju pomodnoj slici celokupnog dizajna Black Label i Čololadne serije modela. Dijagonala ekrana je dimenzija 5cm (31x40mm) i što ga čini prilično velikim. Ekran može da prikaže do 262144 boje i prilagođen je ekranima koji se mogu naći kod najnovijih LG modela - uz to slika na ekranu je kristalno jasana a ekran poseduje odlične uglove gledanja.

Numerički tasteri nalaze se veoma blizu jedan drugog, ali pri radu sa njima nema nikakvih proglema. Svaki taster blago je ispupčen i ima sopstvenu teksturu tako da čitava organizacija tastera podseća na šahovsku tablu.

Na zadnjoj strani nalazi se kamera, kao i malo ogledalo i LED blic. Ukoliko bolje pogledate opružni mehanizam videćete da je malo drugačiji od onog koji poseduje LG M6100 i najverovatnije je manje izložen prljanju.

To je sve što imam da kažem o izgledu čokoladnog telefona, napominjući srebrnu ivicu duž kućišta i touch tastera.

Touch tasteri – za i protiv

Budući da su svi mehanički delovi na ovom uređaju ili bilo kojem drugom uređaju izloženi habanju, kompanija LG je odabrala drugi način i obezbedila svoje pomodne modele touch tasterima.

Ali zašto su oni dobri?

Pre svega sam izgled, izgledaju veoma dobro i luksuzno. Kad bolje razmislim, jednostavno ne mogu da zamislim čokoladni telefon sa nekom drugom vrstom tastera.

Sledeća stvar – nema pokretnih detalja i skoro da nema kvarova i prljanja što je uobičajena stvar kod standardnih tastera.

Poslednje i najvažnije – ušteda prostora, budući da nema gumenog okvira i pločice.

Takođe ukoliko imate touch tastere na vašem telefonu možete zaboraviti na slučajno pritiskanje do kojeg često dolazi pri nošenju telefona u uskim pantalonama. Preko tastera za zaključavanje može se podesiti da se ignoriše bilo koji pritisak, pa čak i bočnih tastera, kada je uređaj zatvoren. Tastatura se blokira kada je telefon otvoren samo do pola a postoje dva načina uklanjanja zaštite – otvaranjem čitavog telefona ili duplim pritiskom na bočni taster. To znači da uređaj ostaje operativan čak i kada je zatvoren.

Senzori u touch tasterima reaguju i na najslabije pritiske, tako da se brzina kucanja uvećava ali samo ako se navikli na ovaj sistem, ali u slučaju da se niste, ne oduzima puno vremena – sat ili dva u najgorem slučaju.

Meni

Softverski deo telefona je isti kao i kod najnovijih modela kompanije LG. Meni se pojavljuje u vidu matrice od 9 animiranih ikona.

Video klip, meni telefona (mov, 15.9 Mb)

Neću pojedinačno opisivati sve stavke menija jer su one gotovo identične kao kod svih novih LG modela, već ćemo se fokusirati na najinteresantnije mogućnosti ovog telefona kao i na razlike između čokoladnog telefona i običnih LG telefona, tj na prošireni režim mirovanja, koji karakteriše brz meni za pristup, sliačan kao kod modela kompanija Motorola ili Nokia (serija S40 treće izdanje).

Telefonski imenik može da uskladišti 1000 kontakta – svaki unos je ograničen na dužinu od 40 simbola bez obzira na odabrani jezik i četiri telefonska broja (mobilni, na poslu, kućni, faks). Takođe u ovom meniju postoji i polje za unošenje e-mail adrese, grupe (jedne od sedam dostupnih, i njeno ime može da se promeni i slika (72x72 piksela). Broj simbola koji se mogu uneti u liniju za pretraživanje je jednak maksimalno omogućenom broju karaktera za polje ime. Telefon je pokretan tehnologijom koja je primenjena na nekoliko drugih LG modela – sekretarica. Postoje dva prethodno podešena tipa odgovora sa još dostupnih za unošenje. Vreme nakon kojeg se aktivira ova funkcija je 3,5 ili 10 sekundi.

Oni koji primarno komuniciraju koristeći SMS servise će biti prijatno iznenađeni memorijom koju je proizvođač izdvojio u ovu svrhu – 150 SMS, 100 MMS i 110 e-mail-ova. Maksimalna veličina MMS-a je 100Kb, e-maila takođe 100 Kb pri slanju ili 300 Kb pri uploadovanju. Dok kuckate tekstualnu poruku možete promeniti, font, boju, stil, veličinu, pozadinu i usklađenost. Telefon čuva sve priloge pronađene u e-mail-u, a sem toga telefon može da šalje fajlove svake ekstenzje, koja postoji u memoriji telefona.

Ugrađeni medija plejer radi sa MP3, AAC, AAC+, AAC++, WMA, 3GP, MP4 formatima. Telefon radi i sa TXT fajlovima – obezbeđena aplikacija omogućava odabir između sedam jezika ili podešavanja na automatsku detekciju.

Kvalitet zvuka sa priključenim osnovnim slušalicama je nešto viši od proseka. Dok jačina zvuka MP3 ili WMA fajlova zavisi od određene melodije, polifone melodije zvuče dosta tiho. Razlog za ovo je što na ovom telefonu postoji samo jedan zvučnik koji je integrisan u telefon i sve melodije, pesme i glasovi idu preko njega. Vibracija se pokreće istovremeno sa melodijom bez obzira na format melodije. Prethodno podešeni ekvilajzer vam omogućava da odaberete jednu od podešenih šema Classic, Jazz, Pop, Rock, Bass ili Standard. Video plejer reprodukuje klipove samo u minimizovanom režimu i može da preskače fajlove unapred i unazad. Ni audio ni video plejer ne mogu da rade u pozadini.

(+) Uvećaj, 1280x960, JPEG

(+) Uvećaj, 1280x960, JPEG

(+) Uvećaj, 1280x960, JPEG

(+) Uvećaj, 1280x960, JPEG

(+) Uvećaj, 1280x960, JPEG

(+) Uvećaj, 1280x960, JPEG

(+) Uvećaj, 1280x960, JPEG

Primer 1 (3GP, 136 Kb)

Primer 2 (3GP, 298 Kb)

Podešavanja, poslednja stavka menija, sadrži opcije za podešavanje datuma i vremena, ekrana (jačina osvetljenosti, vreme koliko je pozadinsko svetlo uključeno sa omogućenim režimom štednje energije), stil menija, naziv mreže, početni ekran i tip fonta pri pozivanju. Ova sekcija sadrži i podešavanja vezana za konekciju, uključujući Bluetooth 1.2, Modem, mrežu i GPRS. Režim javljanja se takođe može pronaći ovde, omogućavajući vam da odaberete tri moguća načina na koji ćete se javiti: guranjem na gore, bilo kojim tasterom (samo ukoliko je telefon otvoren) i samo tasterom send. Pozivi se ne mogu primati dok je telefon zatvoren iz nekoliko razloga: prvi je da se izbegnu nasumična javljanja; kada je telefon otvoren mikrofon i zvučnik se nalaze u visini vaših usta i uveta; i poslednji razlog je što telefon zaista izgleda sjajno kada je otvoren. Touch pad ostaje zaključan za vreme dok primate poziv, tako da su slučajna pritiskanja isključena. Da li je ovo poboljšanje ili ne zavisi od vas samih.

Telefon takođe karakteriše nekoliko sigurnosnih podešavanja, kao što je zahtev za PIN kodom, zaključavanje telefona, kao i ograničenje poziva, sigurnosni kod – svaka od stavki prikazuje širok opseg mogućnosti.

Utisci

Kao prvo čini se da je proizvođač pogodio baš gde je i ciljao. Nisam uspeo da pronađem nikoga kome se dizajn ovog modela nije svideo. Ali isto tako ni druge kompanije nisu čekale – najbliža konkurencija ovom modelu je model Samsung E900. Uprkos pokušajima da E900 bude model prepun raznih karakteristika on je ipak u liniji sa najnovijim Samsung modelima, mada poseduje nekoliko touch tastera.

Napomena. Ovo je prvi put da ja ne mogu da se setim kada je LG prepravio standardnu opremu telefona i kao osnovno pakovanje uključio gotovo svaki dostupni komad dodatnog pribora. Prvi pogled na pakovanje, gde svaki deo ima svoje sopstveno određeno mesto, uverava vas da ovaj model vredi datog novca. Poređenjem ovog modela sa LG W510 napomenuću da je svaki imao nešto posebno - u svoje vreme. Telefon poseduje veoma privlačan dizajn i kompoziciju, pri čemu mislim na sve, počevši od melodija zvona, pozadinskih slika do slušalica pronađenih u standardnom pakovanju. Ovo je retka prilika da vidimo tako dobro balansiran proizvod. Generalno govoreći, ovim modelom LG je napravio prvi korak ka oblasti modnih telefona, imajući u vidu ranije pokušaje da postane igrač na ovom tržištu. Prodaja “Čokolde” će umnogome zavisiti od aktivnosti operatera, prvenstveno “Vodafone-a” koji je najavio sveobuhvatnu reklamnu kampanju. Samsung-ov model E900 je na tržište stigao u junu i predstavlja konkurenciju modelu LG KG800 kako po pitanju dizajna, tako i funkcionalnosti. Uzimajući u obzir gotovo jednake troškove koji su nastali na promociji ova dva modela, smatram da će E900 postići veći uspeh u prodajnim lancima, dok će LG KG800 kupovati oni koji traže sveže ideje po pitanju dizajna i ne obraćaju mnogo pažnje na imidž ili veličinu proizvođača. A ovaj model ispunjava sve ove kriterijume.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024