P310 2006
2006. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung P310
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung P310. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung P310 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Samsung P310

Prodajno pakovanje:
Telefon
Baterija
Punjač
Uputstvo za upotrebu
USB kabl
Žične slušalice

Samsung P300 je prvi uređaj u Samsung-ovoj proizvodnoj liniji telefona veličine digitrona, tj. kreditnih kartica. Kao što ste i mogli da pretpostavite, ovaj nadimak je dodeljen zbog neverovatne sličnosti sa kalkulatorima. Na nekim tržištima P300 je zvanično dobio nadimak Platinum, što je trebalo da predstavi pozicioniranje ovog uređaja kao odličnog rešenja koje ima visoku cenu. Iako se dokazalo da je taj nadimak poprilično nejasan i da u suštini nema nikakvo značenje – samim tim ovaj naziv se nigde nije mogao pronaći osim u Samsung-ovim reklamama. Ime modela P310 još uvek je upražnjeno ali najverovatnije će ga dobiti nakon nekoliko meseci prodaje. Čudno je što ovaj telefon nije dobio naziv „Card Phone“ koji je korišćen u kompaniji budući da mu to ime najviše odgovara.

Uređaj ni po jednom osnovu nije namenjen masovnom tržištu – ispostavilo se da je prodaja modela Samsung P300 osrednja čak i za njegovu grupu. Kao rešenje koje je usmereno ka malobrojnim korisnicima muškog pola, ovaj telefon je bio pravi uspeh. Naime, radi se o pripadnicima društvene klase koji ili ne mare za marku telefona ili biraju rešenje koje nije noseći model proizvodne linije da bi mogli da prkose ostalima i da dopune sopstveni imidž. Nejasnost preferenci je rezultat nedostatka specifičnog cilja kada ovi ljudi kupuju novi uređaj – u suštini, ciljna grupa namenjena za ovaj model ne obraća pažnju ni na jednu funkciju osim na pozivanje. Ja lično nisam sreo nijednog poslovnog korisnika koji poseduje model P300.

Razvoj čitavog Card Phone opsega posmatran je od strane kompanije Samsung kao jedinstven, naravno, budući da ovi proizvodi nemaju nijednog rivala među ponudama ostalih proizvođača pa samim tim može poslužiti i za ojačavanje imidža kompanije. Ovakvi pristupi su se dokazali kao veoma dobri, kada se pojavi nešto novo u industriji, kao što je Motorola učinila sa svojim prvim telefonima na preklop ili nedavnim „slim“ dizajnom telefona. Ovo rešenje teško da može da ispuni poziciju ikonskog proizvoda, pa čak iako se smatra takvim, to može biti rezultat nerazumevanja tržišta ili ambicija određenih menadžera. Ukoliko bi ovom modelu dodali nekoliko najnovijih karakteristika ove kompanije dobili biste veoma dobru kombinaciju.

Na primer, ugrađeni tasteri osetljivi na dodir koji se mogu pronaći kod Samsung-a E900, predstavljaju samu probu i oni nisu primenjeni za masovna rešenja, naročito zbog toga što su ovi tasteri manje komforni i imaju neke velike nedostatke. Kada je reč o modelu Samsung P310, tu nije bilo nikakve vitalne potrebe da se izrade dva programabilna tastera koji su osetljivi na dodir – budući da je bilo dovoljno prostora da se ubace uobičajeni tasteri. Razlog zbog čega su ubačeni senzorski tasteri jeste samo modni detalj. Ukoliko bi E900 uspeo da postane najbolji prodavani model (što je malo verovatno), tada bi tasteri osetljivi na dodir bili pravo rešenje za P310 i samo bi doprineli celokupnom utisku o ovom modelu. Međutim, čini se da je ovih dana sve obrnuto.

Tasteri osetljivi na dodir se nalaze ispod ekrana, tako da ćete definitivno morati da obratite pažnju da ne prelazite nesvesno prstima preko ekrana prilikom svakog pritiska na tastere. Ipak, otisci prstiju su praktično nevidljivi, tako da to ne stvara dodatne probleme. Sa druge strane, način na koji senzori rade je pomalo čudan: u režimu mirovanja tasteri osetljivi na dodir ne reaguju uvek na dodir tako da je potrebno ponekad ih pritisnuti i više puta da bi reagovali. Moj pokušaj da pronađem zamenu za programabilne tastere se završio neuspehom – ovi tasteri su najvažniji za interakciju sa modelom P310. Ovakvo ponašanje programabilnih tastera i ponovno zamorno pritiskanje iznova zaista veoma frustrira. Izgleda da je sa liste zadataka konstruktora ovog telefona, stavka ergonomija nestala bez traga.

Takođe imajte na umu i jedinstven raspored tastera koji su kod ovog modela postavljeni u tri linije, sa tasterom „0“ koji je postavljen sa desne strane zajedno sa tasterima „#“ i „*“. Da biste se potpuno navikli na ovakav raspored tastera biće vam potrebno nekoliko nedelja. Nakon tog vremena ćete sasvim lepo ovladati ovom tastaturom, barem sam ja uspeo. Korisnici koji imaju model Samsung P300, nerado menjaju svoj uređaj, ali ukoliko se odluče da ga zamene modelom P310 moraće da se navikavaju na nešto drugačiji raspored kontrola koji postoji na ovom uređaju. Taster namenjen mp3 plejeru jednostavno ne postoji, tako da je ukupan broj tastera smanjen na 18, a tasteri „#“ i „*“ su pomereni sa leve na desnu stranu.

Sama tastatura, je naprotiv lakša za upotrebu, iako su tasteri glomazni i graniče se jedan sa drugim. Lagani su za pritiskanje, pa je pozivanje brojeva veoma lak zadatak. Belo pozadinsko osvetljenje je dobro vidljivo u svim uslovima. Četrvorostrani navigacioni pad graniči se sa OK tasterom koji se nalazi sa leve strane.

Video klip, izgled, poređenje sa modelom Samsung P300 (wmv, 41.3 Mb)

Dizajn modela P310, ostaje tajna za svakoga sem za vlasnika telefona, jer prodajno pakovanje sadrži kožnu futrolu, u koju se smešta druga baterija. Uređaj se uvek nalazi u mekanom okruženju, što drugima dozvoljava da vide samo pakovanje ali ne i telefon. Ali ono što bi mogla da bude velika greška i zamerka kompaniji je da ne postoji nijedna razlika između kožnih futrola za model P300 i P310, tako da apsolutno ništa ne podstiče korisnika modela P300 da zameni svoj uređaj modernijim, kada novi izgleda potpuno isto. Naravno, telefon može da radi i bez futrole, ali to izaziva dosta problema – počevši od skraćenog vremena rada pa do problema sa nošenjem telefona.

Bilo bi sjajno videti različite varijante dizajna kožne futrole, kao što su oznake, isečci i ukrasi. Na žalost, kod modela P310, nema ničega od ovoga, tako da kožna futrola izgleda samo kao mali novčanik.

Glavni nedostatak modela P300 je bilo njegovo veoma kratko trajanje baterije pri intenzivnoj upotrebi karakteristika povezivanja, kao i nedostak dodatne baterije. Sve ovo je uzeto u obzir prilokom razvoja modela P310, tako da je P310 pojačan sa 200mAh energije zahvaljujući bateriji koja se nalazi u futroli (sve zajedno 800mAh, dok glavna baterija ima kapacitet od 600mAh). Ovo je dovelo do smanjenja debljine futrole, (da budemo precizni 2mm), ali ne donosi neke razlike koje se primećuju kada držite P310 u ruci. Na ovaj način dužina trajanja baterija modela P310 je produžena za 20% što je dosta.

Bez kožne futrole model P310 teži oko 75 grama, dok se kada ga postavite u futrolu njegova težina poveća na celih 150 grama, što nije naročito pogodno za ovako mali telefon - budite sigurni, da ćete osetiti njegovu težinu. Dimenzije telefona su 86x54x8.5mm

Na ekranu telefona se prikazuje status obe baterije – indikator sa desne strane označava stanje baterije telefona, dok onaj sa leve prikazuje koliko je napunjena baterija ugrađena u kućište. Ne znam pravi intenzitet pražnjenja ali recimo crtica na skali koja pokazuje pražnjenje baterije telefona prvo nestane, zatim crtica na skali baterije kućišta, pa ponovo telefona i tako u krug. Povremeno P310 vas opominje da će se baterija telefona isključiti sa obrzirom da je sekundarna baterija puna. Ali u roku od nekoliko minuta se preračuna preostala količina energije i po jedna crtica na obe skale nestane.

Veza na futroli je pretrpela neke izmene – od sada je uređaj pročvršećen za futrolu samo jednom vezom i ne pomera se. Gumirani pad-ovi su smešteni na unurašnjoj strani futrole, sprečavajući da P310 dodiruje kožu. Futrola takođe ima otvore za sočivo kamere i blic omogućavajući da se kamerom manipuliše bez vađenja iz futrole.

Dizajn telefona je mešavina najnovijih trendova – crna lakirana plastika i hromirana ivica koja okružuje telefon. Poklopac baterije je napravljen od metala, dok su svi ostali elementi od plastike. Leva bočna ivica telefona sadrži prekidač za regulaciju jačine zvuka, dok se sa desne nalazi utičnica za punjač i slušalice. Za razliku od modela P300, kod modela P310, ovaj slot je zatvoren kliznim zatvaračem koji je veoma pogodan za upotrebu. Ovde ćete takođe pronaći i taster za zaključavanje tastature koji služi i kao prečica za okidanje pri fotografisanju. Međutim, sa ovim tasterom je potrebno malo se upoznati. Ukoliko ga samo jedanput lagano pritisnete, on će zaključati tastaturu, dok je za pokretanje aplikacije kamere potrebno da pritisnete i malo duže zadržite ovaj taster.

Telefon poseduje QVGA ekran (320x240 piskela, 29x38mm), sa landscape orjentacijom. Slike koje se pojavljuju na ekranu su vrlo jasne i vidljive čak i kada je ekran izložen jakim sunčevim zracima, zahvaljujući TFT tehnologiji (262.144 boje). Na ekranu se može prikazati do četiri tekstualne i tri servisne linije. Usled neobične orjentacije, ekran pruža veoma dobar doživljaj prilikom čitanja teksta, mada ovaj utisak nije toliko dobar kada je u pitanju navigacija kroz meni (nekoliko opcija se prikazuje na listi).

Sočivo 2Mpix kamere, kao i modul blica su postavljeni sa zadnje strane telefona. Kamera koja postoji kod modela P310, odgovara onoj koja je iskorišćena kod modela Samsung X820 i drugih novijih modela kompanije.

Donja ivica sadrži priključak za uključivanje i zubić poklopca baterije (nema zazora). Kožna futrola za model P300 ne odgovara modelu P310 – čak iako su prikljčci slični, uređaj je ne može identifikvati i ne poklapa se sa slotom.

Uklanjanjem zadnjeg poklpca ćete ugledati Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 600mAh, postavljenu pored slota za microSD karticu. Kada je telefon uključen, možete zameniti karticu, ukoliko ste dovoljno vešti, ali je zamena kartice bez baterije mnogo lakša.

Proizvođač tvrdi da uređaj može da izdrži oko 6 časova razgovora i do 300 časova u režimu mirovanja, pojedinačnim punjenjem. Prilikom testiranja, uređaj je trajao oko 3 dana, samo uz korišćenje telefona za razgovor u trajanju od 30 minuta, dok druge funkcije nisu bile aktivne. Ukoliko je uređaj više opterećen vreme trajanja bez punjenja se smanjuje na oko 2 dana. Ako pak telefon koristite bez kožne futrole, sa jednom baterijom, uz 20-30 minuta razvora , baterija će trajati oko jednog dana. Vreme potrebno da se napune obe baterije je 3.5 časova.

Meni

Samsung P310 je razvijen u Gumi R&D centru (Agere čipset), što za rezultat ima da je ovaj model gotovo identičan sa modelima kao što su Samsung X820, Samsung D840 – jedina razlika koja treba da se uzme u obzir je različita orjentacija ekrana.

Interfejs prati stil skorašnjih modela, postoje dve dostupne teme i to je sve. Glavni meni može biti prikazan u vidu matrice (3x3) ili u vidu liste. Svi podmeniji imaju horizontalne linije a ukoliko postoji i pod-meni, videćete pop-up prozor sa desne strane obeležene stavke. Videćete koje stavke su uskladištene ispod a do tamo ćete doći pritiskom na OK taster. U slučaju da pritisnete taster za navigaciju na levo ii desno, bićete u mogućnosti da pristupite odabranoj stavci. Ergonomija ovakvog rešenja je evidentna, jer načinite najmanje jedan pritisak na taster manje kada se krećete kroz menije i ovo je veoma interesantno rešenje koje je razvila kompanija Samsung.

Još jedan zanimljiv dodatak interfejsu, koji je jedinstven za Samsung-ove telefone, jeste memorizacija pozicije u svakom pod-meniju i glavnom meniju. U suštini, telefon "pamti" koja je funkcija poslednja pozvana i automatski je označava čim uđete u istu stavku menija. Na primer, pozovete registar poziva u glavnom meniju, odradite nešto tamo i sledeći put kada uđete u glavni meni imaćete tu stavku označenu za prvom mestu. Ali to nije sve; kada joj ponovo pristupite videćete da je stavka pod-menija koja je obuhvaćena takođe označena. Čini se kao jednostavna stvar ali ova funkcija ne postoji kod modela ostalih proizvođača.

Pri odabiru jedne ili druge stvake na listi koja je označena i veličina slova je uvećana (iako je sam font već dovoljno velik).

Navigacija brojevima takođe je podržana ali to i dalje nisu sve opcije koje pruža navigacioni meni. Možete povezati tri različite aplikacije sa ove liste, ponuđene od strane proizvođača (nećete moći da povežete java aplikacije). Pritiskom navigacionog tastera na gore uvek se aktivira My Menu, koji je horizontalni skrol sa listom stavki. Ova lista identična je sa onom za jednostavne prečice.

Takođe, možemo pomenuti funkciju Simple Search, kada pozivate brojeve i kasnije kod odabira pretrage po imenima iz opcija menija. U slučaju da telefon pronađe poklapanje u smislu slova (to znači slova sa ciframa), tada prikazuje unos u telefonskom imeniku. Neobična karakteristika koja malo podseća na normalnu pretragu kod smart telefona.

Telefonski imenik. Pritiskom na desni programabilni taster ugledaćete listu koja sadrži unose i sa SIM-kartice i iz memorije telefona. Prvi unos na listi je označen po osnovnom podešavanju a broj se prikazuje na statusnoj liniji (postoji specijalna oznaka za brojeve koji se nalaze na SIM-kartici). Podržana i brza pretraga po prvim slovima imena; može ih biti do dvadeset. Pritiskom na taster OK imaćete detaljan pregled odabranog unosa. Takođe ćete ugledati i odgovarajuću sliku ukoliko je dodeljena. To može bitislika gotogrfija ili video klip. Svaki unos može imati do pet različitih brojeva telefona različitih tipova (mobilni, kancelarija, kuća, faks, ostalo) uz jedan broj kao glavni kontakt (po osnovnom podešavanju to je prvi uneti broj). Sva polja su fiksna.

Postoje dve linije za ime i prezime (pretraga se vrši po prvom polju), dok se polja sumiraju kod prikazivanja, ime dolazi prvo. Na primer, Eldar Murtazin će biti prikazano samo ovim redosledom. Dužina svakog polja je 20 karaktera za bilo koji podržani jezik unosa. Jezike možete menjati pri unosu imena.

Svi unosi, bez obzira na jezik, sortirani su pod algoritmom – svi kontakti koji su uneti lokalnim jezikom idu prvi a zatim idu oni za nazivima na engleskom jeziku. Ovo je veoma pogodan način sortiranja. Uzimajući u obzir opciju brze promene jezika tokom pretrage, jasno je da jezik neće upropastiti prijatan rad sa ovim telefonom.

Vratimo se na informacije koje se unose u kontakte. Nezavisno od brojeva telefona, e-mail adresa (može ih biti više), kratka tekstualna beleška može biti uneta iznad svega ovog. Bilo koji muzički fajl kao i komponovani MP3 može biti odabran kao melodija za kontakt. Po osnovnom podešavanju su obezbeđene tri pozivne grupe sa mogućnošću za kreiranje neograničenog broja dodatnih grupa, odabir personalne melodije i slike za svaku od njih. Zvuk pri stizanju SMS-a se takođe može prilagoditi.

Telefon ima mogućnost za skladištenje do 1000 kontakta sa svim popunjenim poljima. Čak ukoliko sva polja nisu popunjena, kapacitet se neće povećati, tj. ostaće i dalje 1000. U podešavanjima je moguće podesiti gde bi se po podrazumevanom podešavnju trebali čuvati svi novi brojevi. Takođe postoji i opcija za prebacivanje brojeva sa SIM kartice mada je obrnuti postupak onemogućen. Prema proizvođaču PC je najbolje sredstvo za sinhronizaciju sa P310, naročito MS Outlook. Bilo koji kontakt u formi SMS/MMS, mail poruke ili drugog tekstualnog fajla može brzo biti poslat preko Bluetooth-a na drugi uređaj. Nema problema sa slanjem i unosi telefonskog imenika su prenešeni na drugi uređaj gde su pročitani bez bilo kakvih problema.

Telefonski imenik može sadržati poslovne kartice jer njegova struktura kopira sva polja koja postoje kod regularnih kontakata telefonskog imenika.

U listi za brzo biranje može postojati osam brojeva, a na ovoj listi se mogu pojaviti i zasebni brojevi povezani sa pojedinačnim kontaktom. Podnaslov odabranog unosa (ali ne za tip broja telefona) je prikazan na tasterima.

Kada primate poziv slika ne zauzima ceo ekran već samo deo njega, mada ipak značajnu površinu.U tom slučaju pojavljuje se samo ime kontakta dok broj telefona ostaje sakriven.

Liste poziva. Svaka od datih lista sadrži do 30 telefonskih brojeva. Postoji i kombinovana lista poslednjih poziva sa odgovarajućim ikonama pored brojeva koje ukazuju na tip poziva. Pritiskanjem navigacionog pada horizontalno možete se na brz način prebacivati sa jedne liste na drugu. U proširenom pogledu za svaki zasebni unos se prikazuje datum i vreme poziva bez specijalne napomene o trajanju poziva. Pozivi sa/na jedan isti broj se sumiraju, tako da broj koji stoji pored poziva označava ukupno trajanje obavljenih razgovora. Ukoliko želite da pristupite podacima trajanja potrebno je da pozovete detaljne informacije željene stavke. Kao i obično, u ovom meniju će biti prikazano ukupno trajanje poziva i njihove cene (naravno ukoliko je ovaj servis omogućen).

Poruke. Rad sa različitim tipovima poruka je implementiran kroz odvojene podmenije. Počećemo sa kratkim porukama. Memorija telefona može da uskladišti do 200 poruka istovremeno; telefon podržava EMS standard kompatibilan sa Nokia Smart Messaging-om. T9 mogućnost unosa teksta je omogućena i laka za upotrebu. Kada odaberete prozor za primaoca, možete ili da odaberete telefonski broj iz vaše liste kontakta ili sa liste poziva ili pak grupa. Sve poruke su podešljive, što znači da imate mogućnost da prebacujete određene brojeve na vašu crnu listu, a u tom slučaju sve poruke koje dolaze sa tog broja telefona će biti automatski obrisane. Takođe postoji i mogućnost prebacivanja poruka u bilo koji vaš sopstveni direktorijum. Za e-mail možete ne samo da prebacite nečiju adresu na crnu listu, već i sam neželjeni subjekt.

Jedna od opcija ovog menija su Vivid poruke, koja omogućava pregled poruka u 3D režimu - telefon konvertuje najčešće korišćene reči u grafiku, na primer ukoliko ukucate "ljubim te" videćete usne koje šalju poljubac. sve u svemu, jednostavan algoritam koji omogućava manifestovanje vaše mašte.

SOS poruke su nova funkcija u Samsung-ovom arsenalu – potrebno je da unesete brojeve telefona, koji će primati poruke sa korisnički prilagodljivim tekstom. Da biste poslali ovakvu poruku potrebno je da pritisnete bočni taster četiri puta. Međutim, koliko god ova funkcija bila korisna u svetlu nepostojanja GPS prijemnika i praćenja koordinata, postavlja se pitanje, da li je ova funkcija išta drugo sem dodatka, Mobile Tracker-u.

MMS. Interfejs za kreiranje multimedijalnih poruka izgleda veoma dobro; poruke mogu da budu trenutno sačuvane u različitim direktorijumima, odmah nakon što su primljene. Ne postoji ograničenje po pitanju veličine dolaznih poruka (mada one ne mogu da zauzmu više prostora nego što je rezrvisano dostupnom memoorijom) dok je veličina odlaznih poruka ograničena na 295Kb. Kao dodatno podešavanje postoji opcija odbijanja reklamnih poruka i mogućnost da poruke o vremenskoj prognozi budu primane i u roaming-u ili samo u matičnoj mreži. Sve poruke se skladište u odvojenom memorijskom bloku koji zauzima 3.1Mb i u njemu se čuvaju i e-mail poruke.

Ugrađeni mail klijent je standardan u svim svojim komponentama – 5 naloga i maksimalno 100 dolaznih poruka; prilozima se takođe može rukovati telefonom, mada takođe postoji nekoliko ograničenja – ne postoji način da primite fajl koji je veći od 3Mb, ili da pošalje fajl koji je veći od 300Kb.

Planer. U planer možete uneti do 400 različitih događaja četiri tipa (4x100) – sastanak, posao, godišnjica i ostalo. Dan i vreme kao i završno vreme sastanka se prikazuju za svaki unos. Signal koji vas opominje na sastanak kao i njegovo trajanje mogu biti podešeni prema vašim željama; događaji koji se ponavljaju su dostupni za podešavanje (kod njih se podešava vreme ponavljanja kao i vreme isključivanja). Nedeljni i mesečni kalendari su veoma pogodni a svaki od događaja je obeležen svojom posebnom bojom.

Govoreći o nedostacima planera ne mogu da preskočim činjenicu da kada unosite vreme i datum za događaj, krajnje vreme se ne menja, što loše utiče na lakoću korišćenja - ostali proizvođači su ovu opciju uredili tako da se i vreme završetka događaja pomera automatski (po osnovnom podešavanju događaj traje jedan sat).

Zadaci – standardna lista zadataka sa mogućnošću davanja prioriteta. Maksimalni kapacitet ove sekcije je 100 unosa.

WAP. Ovde postoji WAP pretraživač verzije 2.0 sličan onome koji postoji kod nekih telefona kompanija Nokia i Sony Ericcson, koji koristi http protokol. Pretraživač automatski nudi standardne prefikse i kompletira započete e-mail adrese. Iako je ovaj pretraživač deo karakteristika koje dolaze u paketu sa telefonom, bolje će biti da ga zamenite sa Opera Mini pretraživačem.

Aplikacije. MP3 player. Na ovom telefonu je dostupan integrisani MP3 plejer, koji podržava nasumičnu, u nizovima i cikličnu reprodukciju numera. MP3 fajlovi mogu biti upload-ovani na telefon ili direktno preko Bluetooth-a ili preko aplikacije za sinhronizaciju. Ne postoje ograničenja, vezana za tagove i nazive muzičkih fajlova. Korisniku je dostupno oko 80Mb prostora na koji može da skladišti muziku i druge aplikacije i sadržaje.

Naslov numere koja se trenutno reprodukuje se prikazuje kao i broj preostalih numera. Ekvilajzer nema baš previše smisla s obzirom da nema preciznog podešavanja audio kontrola (jedina mogućnost je da odaberete prethodno podešene ekvilajzere a dostupni su: classic, rock, jazz i normal). Numere se mogu reprodukovati preko stereo slušalica kao i preko zvučnika. Zvuk se može podesiti na 10 nivoa. Takođe korisnik može sam da kreira svoje liste pesama. Plejer može da radi u minimizovanom režimu.

Kao nedostatak navešću da maksimalni broj lista pesama ne može da pređe četiri. Svi muzički fajlovi sa memorijske kartice se mogu uskladištiti u odgovarajući direktorijum dok pod direktorijumi nisu podržani kao ni root direktorijum. Ovo je ozbiljan ndeostatak za one koji imaju velike memorijske kartice, jer nije baš pogodno skladištiti sav muzički sadržaj u jedan direktorijum.

Snimač glasa. You Pomoću ove opcije možete snimiti nekoliko sati zvučnih beleški u neograničenom broju fajlova. U osnovi ograničenje trajanja snimka je na samom korisniku, ali ipak dužina pojedinačnog snimljenog fajla ne može da pređe 1 čas. Svi fajlovi se skladište u odvojeni direktorijum u memoriji. Snimač je veoma pogodan za snimanje tokom predavanja, konferencija i prezentacija – možemo reći čak da je delimična zamena za digitalni snimač.

Java svet. Telefon poseduje demo verzije igara - tako da na modelu P310 ne postoji nijedna kompletna verzija nijedne igre. Preuzimanje novih aplikacija i igrica se izvodi ili preko bežične mreže ili bluetooth-a sa drugih uređaja (JAD fajl je potreban), i u tom slučaju pojedinačni JAR fajl ne sme da pređe veličinu od 1Mb. Količina memorije rezervisana za Java aplikacije je 4Mb.

Svetsko vreme je prikazano za dva odabrana grada.

Alarm časovnik. Telefon je opremljen sa tri alarm časovnika. Jedan je namenjen za buđenje i može biti podešen za odabrane radne dane kao i za vikend. Za svaki od alarm časovnika omogućen je odabir između 5 melodija, mada je potreba za njima pod znakom pitanja, jer mp3 numere se mogu koristiti u ovu svrhu. Na korisniku je da odabere da li će se telefon automatski uključivati u vreme buđenja ili ne. Uključivanje alarm časovnika može da bude isključeno određenih dana.

Kalkulator. On deli, množi, oduzima, dodaje i poseduje još nekoliko karakteristika - sasvim dovoljno za kalkulator na mobilnom telefonu.

Sa konvertorom, možete raditi sa različitim jedinicama za merenje kao i sa određenim valutama.

Editor slika. Jednostavan editor koji vam pomaže da načinite tranformacije nekih slika i dodate određene efekte na njih.

Memo – standardne tekstualne beleške.

Odbrojavanje i štoperica bi trebali da budu poznati većini korisnika.

Menadžer fajlova (My files). Ovom funkcijom možete da pretražujete sve fajlove kao što su muzika, slike, video i zvuci. Bilo koji upload-ovani fajl se skladišti ovde. Nedostatak ove funkcije je što se ponekad fajlovi ne prikazuju na listi trenutno, već je potrebno da zatvorite aplikaciju i ponovo je otvorite da bi se prenešeni fajl pojavio na listi.

Fajlovi i direktorijumi mogu biti viđeni kako u obliku liste tako u kao thumbnail-ovi. Možete odabrati bilo koliki broj fajlova na listi. Telefon podržava različite tipove sortiranja (po tipu, imenu ili veličini).

Struktura fajlova memorijske kartice je nešto drugačija priča, i njima se može pristupiti preko glavnog menija, gde svaka stavka poseduje opciju "Memory card".

Podešavanja. Ova stavka sadrži standardni set opcija u sebi – boju fonta u režimu mirovanja, zaštitu lozinkom odabranih sekcija (poruke, kratke poruke, planer, itd), trajanje pozadinskog osvetljenja i jačinu osvetljenosti ekrana, ekran pozivanja Pozivanje sigurnosnih stavki omogućava zaštitu određenih funkcija i menija lozinkom.

Trajanje pozadinskog osvetljenja - postoje tri opcije koje su vam na raspolaganju, jedna je noćni režim, kod kojeg će pozadinsko svetlo biti uključeno od 9 uveče do 5 ujutru, a preko dana isključeno. ukoliko razmislite o ovoj opciji doći ćete do zaključka da ona nije ništa više nego prividna zamena za indikator osvetljenja, kojim su opremljeni telefoni kompanije Motorola.

Mobile Tracker – čuva broj telefona i šalje notifikaciju ukoliko je SIM kartica promenjena - ova poruka će sadržati broj SIM kartice koja je upotrebljena na telefonu. Ova sekcija je zaštićena lozinkom tako da sem vas niko drugi ne može da isključi tragača. Ukoliko je kod vašeg uređaja samo jednom zamenjena kartica, specifikovani broj će trenutno primiti jednu poruku i to svaki put kada je nova kartica umetnuta u telefon. Zgodna funkcija koja može dosta pomoći u slučaju d aje telefon izgubljen ili ukraden.

Flight režim – možete isključiti deo mreže telefona.

Telefonu nedostaje sistem profila i jedino što ima da ponudi je podešavanje vezano za događaje, što izaziva utisak da je u pitanju stariji model – na primer noviji Samsung-ovi 3G uređaji imaju imaju već instalirane profile (mada im mnoge druge funkcije nedostaju). E500 poseduje dosta podešavanja vezanih za režime vibracije i melodije i kada je to u pitanju ne postoje nikakva ograničenja. Stvar koja me je zaista frustrirala je nemogućnost da podesim melodiju za dolazeću SMS poruku ili e-mail. Naime, kod ovog modela ste u mogućnosti da odaberete samo neku od 10 prethodno instaliranih melodija. Sa druge strane melodije zvona se mogu podešavati kako za grupe kontakata, samostalne unose u telefonskom imeniku a čak i za alarm časovnik; stoga je potpuno nejasno zašto proizvođač nije omogućio da svi zvuci budu prilagodljivi.

Bluetooth. Telefon podržava različite profile i to: Slušalica, Handsfree, Serijskog Porta, Dial Up Networking-a, Transfera fajlova i “Guranja” objekata. Realizacija Bluetooth-a nije idealna, problema sa realizacijom smo imali samo sa profilom Slučalica i to dosta često, dok je speakerphone unapređen. Generalno gledajući Bluetooth koji postoji kod modela P310 se može uporediti sa onima kod modela kompanije Nokia ali je lošiji nego kod Sony Ericcson-a.

Kamera.  Samsung P310 ima 2 Mpix kameru sa CMOS matricom (slično kao kod modela X820). Interfejs kamere je standardan za Samsung porizvode - Slika se može okrenuti vertikalno a i zvuk pri fotografisanju se može isključiti. Željeni kvalitet slika se podešava u meniju – Super Fine, Fine, Normal i Low. ISO parametar varira od 100 do 1600, ali je najbolje držati podrazumevanu vrednost. Uravnoteženje beline ima nekoliko opcija za odabir, Auto je podrazumevana opcija.

Pri snimanju fotografija u maksimalnoj rezoluciji (1600x1200 piksela), slike se obrađuju oko 2 sekunde. Uređaj ne poseduje auto-fokus i makro režim. Sa obzirom na kvalitet kamere bilo bi bolje da snimate slike kada je sunčan dan. Kada snimate suprotno od sunčevih zraka kamera se fokusira na najsjajnije delove slike. Sistem za određivanje ekspozicije daje najbolje rezultate kada objekti fotografisanja imaju delove pune kontrasta. Model se može uporediti sa Nokia N70 telefonom po pitanju kvaliteta slika, jer se hardverske specifikacije oba modela podudaraju. Istovremeno, slike nastale ovim telefonom su lošije nego one nastale modelima Sony Ericsson K750 i Nokia N90.

Uređaj podržava veliki broj specijalnih efekata koji su obezbeđeni – siva, negativ, crveno smeđa nijansa, ispupčene šare, skica, antika, mesečina i magla.

Takođe telefon omogućava pravljenje 6, 9 ili 15 fotografija u serijama. Možete podesiti dva tipa brzina za svaki slučaj (normalnu i visoku). Konačno, uređaj podržava fotografisanje u matricama (2x2 i 3x3).

Fotografije se čuvaju u albumu, gde možete videti podatke vezane za određenu fotografiju (ne iznad fotografije kao što je bio slučaj kod prethodnih modela). Samu listu karakteriše naziv telefona i ikona pored njega. Svaka fotografija može biti dodeljena određenom imenu iz telefonskog imenika ili postavljena kao pozadinska slika pravo iz album menija. Takođe postoji i slide show režim, osnovni editor koji omogućava dodavanje ikona sa emocijama, postavljanje ramova na slike i dodavanje efekata fotografijama.

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

Telefon snima 3GP video i možete da odaberete da li će video klip da bude snimljen sa ili bez zvuka. Sva podešavanja se mogu porediti sa onima koja postoje za fotografije, ista gradacija četiri kvaliteta, ali su rezolucije različite. Maksimalna rezolucija je 355x288 piksela.

Nema ograničenja kada je u pitanju trajanje snimka – jedino ograničenje je količina slobodne memorije. Kada govorimo o MMS režimu, video klipovi imaju ograničenje i ono iznosi 100Kb.

Video primer 1 (mp4, 3.1 Mb)

Video primer 2 (mp4, 1.2 Mb)

Sinhronizacija sa računarom. Podržana je sinhronizacija preko kabla ili Bluetooth-a. Sa sajta kompanije možete preuzeti specijalni softver Easy Studio 3.0 za ovu svrhu.

Performanse. U pitanju je tipičan telefon kompanije Samsung koji postiže prosečne rezultate kada su performanse u pitanju.

Jbenchmark 1 1.1.1
Verzija
Ukupni rezultat: 1374
Detalji:
Tekst 425
2D Oblici 345
3D Oblici 226
Brzina popunjavanja 109
Animacije 269
Širina ekrana 320
Visina ekrana 186
Kolor ekran Podržava
Broj boja 65536
Dvostruki Buffer Podržava
Ukupna količina memorije 4194280
Slobodna memorija 3192460
MicroEdition Configuration CLDC-1.1
MicroEdition Profiles: MIDP-2.0
Microedition Platform: SGH-P310
Microedition Encoding: ISO-8859-1
Microedition Locale en-US

 

Jbenchmark 2
Verzija 2.1.1
Ukupni rezultat: 92
Detalji:
Manipulacija slikama 72
Tekst 122
Sprajtovi 79
3D Transformacije 101
Korisnički interfejs 91
Širina ekrana 320
Visina ekrana 186
Kolor ekran Podržava
Broj boja 65536
JPEG podrška Podržava
Transparentnost (alfa nivoa) 256
Dvostruki Buffer Podržava
Ukupna količina memorije 4194276
Slobodna memorija 3742112
MicroEdition Configuration CLDC-1.1
MicroEdition Profiles: MIDP 2.0
Microedition Platform: SGH-P310
Microedition Encoding: ISO-8859-1
Microedition Locale en-US

 

Jbenchmark3D
Perfomanse
Jbenchmark3D HQ: 57
Jbenchmark3D LQ: 94
Trouglova/s: 8180
kTeksela/s: 453
verzija: 3.1.0
Širina ekrana: 320
Visina ekrana: 240
3D podsistem:
M3G Verzija: 1
Antialaising: Ne podržava
True color: Ne podržava
Dithering: Ne podržava
Mipmapping: Podržava
Korekcija perspektive: Podržava
Osvetljenje lokalne kamere: Ne podržava
Maksimalni broj svetala: 8
Maksimalne dimenzije pogleda: 1024
Maksimalne dimenzije teksture: 256
Maksimalne dimenzije sečenja sprajtova: 1024
Maksimalni broj transformacija po verteksu: 3
Broj jedinica teksture: 2
Ostala svojstva
Kolor ekran Podržava
Broj boja 65536
Transparentnost (alfa nivoa) 256
Dvostruki buffer Podržava
Ukupna količina memorije: 4194276
Slobodna memorija: 3121300
MicroEdition Configuration CLDC-1.1
MicroEdition Profiles: MIDP 2.0
Microedition Platform: SGH-P310
Microedition Encoding: ISO-8859-1
Microedition Locale en-US
Microedition Communication ports: null
Microedition Hostname:

Video player. Podržan je MPEG4 format (audio AAC). Makismalni mogući bitrate je 1.5Mbps. Telefon podržava različite rezolucije, mada se bolji rezultati postižu kada snimate QVGA rezolucijom brzinom od 30fps. Kod plejera nisu uključene nikakve dodatne karakteristike, sem mogućnosti pregleda u režimu celog ekrana i premotavanja snimka (dok se pritiskom na taster 1, slika može rotirati u dva pravca).

Picsel Viewer. Jedna od najboljih karakteristika koje poseduje P310, slično kao i D600 je Picsel Viewer. U pitanju je aplikacija koja može da otvori MS Office fajlove (na primer MS Word, Excell, PowerPoint), Adobe Acrobat (PDF), grafičke i video formate na telefonu. Jedna od prednosti ove tehnologije je što recimo za otvaranje PDF fajla veličine 20MB potrebno je samo nekoliko sekundi. Isto tako brzo skroluje strane, skalira ih, rotira. Nema mogućnosti editovanja, već samo pregleda, mada i to je dovoljno, naročito kada se ima u vidu da se sa mobilnim telefonom nećete baš mnogo baviti editovanjem.

Nezavisno od podataka viđenih na ekranu, slike mogu da budu poslate na eksterni uređaj, na primer televizor, projektor. TV Out kabl nije uključen u pakovanje. Jedan kraj kabla je mini USB konektor dok se sa druge strane nalaze tri priključka za povezivanje eksternih izvora. Prilikom testiranja sam koristio televizor kao eksterni izvor. Uključite sve kablove i povežite telefon. Meni telefona se prikazuje na ekranu televizora, kretanje unutar menija na telefonu možete bez problema videti na elkranu vašeg TV aparata. Sem Picsel Viewer dokumenata, možete pregledati bilo koju od standardnih aplikacija, video preko celog ekrana (ipak broj piksela kod 3GP fajlova je još uvek nedovoljan za prikaz na TV-u), fotografije, igrati igre ukoliko to želite. Televizor ne samo da reprodukuje sliku sa telefona već je isti slučaj i sa zvucima.

Utisci

Telefon nije imao nikakvih problema sa kvalitetom prijema mreže, što je tipično za moderne telefone. Zvuk koji stiže sa zvučnika je čist i prodirući. Jačina zvuka 64-tonskih polifonih melodija je prosečna dok su mp3 melodije dovoljno glasne da možete biti sigurni da nećete propustiti poziv čak i kada ste na promentoj ulici. Vibracija je umerene jačine ili neznatno iznad toga, mada bi sličan uređaj trebao da ponudi više.

Po pitanju funkcionalnosti P310 poseduje sve što poseduju i drugi moderni modeli, a njegov glavni adut bi mgle da predstavljaju njegove dimenzije kada se ne nalazi u futroli. Mada, sa druge strane gotovo je nemoguće uraditi bilo šta sa ovim telefonom bez njegovog dodatnog pribora. Ergonomija tastature nije dobra zbog svoje slojevitosti; a na dodir osetljivi tasteri će vam zadati dosta muke. Pošto sam slučajno ostavio telefon odmah do notebook-a, primetio sam da je tastatura doslovce oživela – topli vazduh koji je dolazio sa hladnjaka je uticao na tastaturu tako da su se senzorski tasteri aktivirali i „napunili“ mi telefonski imenik (desni programabilni taster). Verujem da će se po zimi dešavati potpuno drugačija stvar, tako da sumnjam da ćete u tom slučaju sa modelom P310 moći bilo šta da uradite.

Mogućnost proširenja prostora za skladištenje telefona memorijskom karticom zvuči privlačno; međutim, budite sigurni da ciljana publika ovaj telefon sigurno neće koristiti kao mp3 plejer. Činjenica je da će oni koji poseduju ovaj telefon biti zainteresovani da sa njim samo obavljaju telefonske razgovore, pored toga što imaju telefon neobičnog i retko viđenog izgleda.

Telefon će biti zahtevan samo od malog dela potencijalnih kupaca, što ga uklanja sa liste „privlačnih rešenja“. Istina je da sam iznenađen, kako je kompanija poput Samsung-a, bila tako dosledna u promociji rešenja koje je osuđeno na propast (P300 je bio tako agresivno reklamiran, tako da se pitam da li je nešto urađeno povodom njegove prodaje). Pitanje je kada će zlatni detalji pojaviti kod modela koji pripadaju grupi telefona sa srednjim cenama (oslabljeni model P300 za pomodne studente). Formiranjem Card Phone opsega, proizvođač se trudi da razvije jedinstveno rešenje. I ovaj zadatak je savršeno implementiran, oko toga nema nikakve sumnje – rezultat je zaista jedinstveno rešenje. Ali ovde dolazi do određenih neslaganja. Po mom mišljenju cilj kompanija nije da same proizvedu neuobičejeno rešenje, već da razviju uređaje lake za upravljanje sa oblikovanom ergonomijom. Prodaja modela Serene, takođe razvijenog u kooperaciji sa B&O pokazuje koliko je pravac kojim kompanija Samsung ide loš. Grubo govoreći, neko može da prodaje grupu zaista loših proizvoda bilo kojom brzinom i da ima dovoljno resursa da sporovede agresivnu reklamnu kampanju. On će svakako prodati mnogo više nego šačicu proizvoda. Samsung je pod pritiskom naročito proizvođača iz Evrope i mora što pre da zauzme jasan kurs po pitanju budućnosti svojih modela. Potrebno je da odabere pravilan faktor forme, dizajn i funkcionalnost i da se usresredi na takve proizvode.

Model nema direktnih rivala, a nijedan od evropskih proizvođača nema nameru da razvija slične proizvode. Međutim, kompanija LG je krenula stopama lidera i pripremila gotovo identično rešenje oznake LG KE800 koje dolazi iz Black Label linije. Karakteriše ga tanje kućište (oko 10mm) i duže trajanje baterije. Ostale karaktersitike su manje više iste. Ovaj uređaj je počeo da se prodaje od kraja novembra. Ovako kasno pojavljivanje u toku godine, kao i nepoverenje od strane evropskih korisnika u LG brend rade protiv ovog modela. Čak ni pokretanje Black Label linije nije pomoglo kompaniji da izgradi novo ime – korisnici su i dalje oprezni kada su u pitanju proizvodi ove kompanije.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024