KRZR K3 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Motorola KRZR K3
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Motorola KRZR K3. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Motorola KRZR K3 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-telefona Motorola K3

Prodajno pakovanje:
Telefon
Baterija
Punjač
Žične stereo slušalice sa tasterom za odgovaranje
USB kabl
CD sa alatima za telefon
Memorijska kartica (veličina i dostupnost variraju u zavisnosti od regiona)
Uputstvo za upotrebu

Motorola se u poslednje vreme bavi proizvodnjom kopija sopstvenih proizvoda – jedan od takvih primera je primer Morotola-e Z3 i Z6 koje poseduju potpuno različit softver, iako poseduju identično kućište. Morotola K3 ima oblike i linije prvog modela koji se našao u ovoj ponudi - Morotola K1 KRZR, iako zahvaljajući svom velikom eksternom ekranu donekle izgleda drugačije. Veoma je zanimljivo videti moje prijatelje koji su uvek bili blagonakloni prema modelima ove kompanije kako se iznerviraju kada ide ovaj model. Dizajn K3 je ostao neizmenjen a materijal korišćen pri izradi je ono što se nalazi na mestu broj jedan kada je u pitanju ono što treba naglasiti. Tokom 2004-e godine kompanija se odlučila za upotrebu metala na kućištu a nakon toga, 2006-e godine, se preorijentisala na upotrebu završne površine koja liči na staklo, kombinaciju stakla i plastike, kao što je slučaj i kod KRZR. Novi trend za 2007-u godinu – metal prikriven hromiranom površinom i pokušaj da modeli dobiju svoj status zahvaljujući prvenstveno njihovom izgledu. Trebalo bi zapamtiti da se Morotola Z6 potpuno uklapa u ovaj koncept – poseduje hromiranu završnu površinu i podseća na model Nokia 8800. U velikom broju slučajeva dizajneri imaju za cilj sličnu stvar, da postave osnovu za tržište skupih telefona gde telefone karakteriše savršena završna površina.

Model K3 je dostupan u dve kolor verzije – tamno siva i svetlo siva. Obe boje su veoma privlačne.

Površina telefona nije otporna za nečistoću, budući da je hromirana. Metalna rešetka na spoljnom zvučniku koji se nalazi ispod ekrana doprinosi celokupnom utisku o telefonu. Donji deo kućišta je tradicionalno načinjen od plastike budući da je to deo gde se nalazi antena. Kada pogledate centralni deo uređaja ugledaćete umetak tamne boje koji se odlično uklapa u kućište. Površina sa zadnje strane telefona je matirana a metal je prevučen nečim što je nalik na završnu obradu mekanu na dodir, što ipak ne utiče preterano na doživljaj dodira.

Dimenzije telefona su 103x42x16mm a težina je 105 grama (što je za 2 grama više od težine K1). Ove dimenzije su veoma pogodne kada je u pitanju upotreba a telefon možete nositi onako kako želite. Po mom mišljenju ovo je izuzetan telefon. Motorola K1 podseća na ukras za novogodišnju jelku dok model K3 nema takvih problema.

Veliki spoljni ekran će sigurno postati još jedna od karakteristika Motorola brendiranih rešenja; predstojeći modeli će posedovati još veću veličinu i rezoluciju za svoje eksterne ekrane (naravno, govorimo samo o vrhunskim modelima). Model K3 poseduje TFT ekran koji ima mogućnost prikazivanja do 65.536 boja, rezoluciju 120x160 piksela (20x26mm). Dok je u režimu mirovanja ekran prikazuje samo sat, ali pri dolaznom pozivu ekran oživljava prikazujući sliku preko celog ekrana. Slika na spoljnom ekranu odlično izgleda uprkos činjenici da osvetljenje nije jednako (što je od velike pomoći pri direktnim sunčevim zracima, iako samo delimično i u određenim prilikama). Uopšteno govoreći, za spoljnu upotrebu ovaj ekran je sasvim dovoljan, međutim, pri direktnim sunčevim zracima ekran bledi. Mogućnosti ekrana nisu maksimalno iskorišćene tako da je to veliki izazov za proizvođače. Za razliku od Cover UI koji poseduju Nokia brendirani uređaji, gde možete čitati poruke i raditi gomilu drugih stvari bez otvaranja telefona, ekran K3 pruža samo identifikaciju poziva i izmenu profila, bez mogućnosti čitanja poruka, iako ima rezoluciju koja bi bila idealna za takvu svrhu.

Iznad ekrana nalaze se sočiva 2 megapikselne CMOS kamere. Na levoj strani nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka a odmah ispod – programabilni taster. Korisnik ima mogućnost da ga prilagodi i da ovaj taster dodeli aplikaciji za kameru ili nešto drugo. Prilikom navigacije kroz meni, ovaj taster može poslužiti i kao OK taster ili na neki drugi način, u zavisnosti od date stavke menija. Sa desne strane videćete Voice Command taster za glasovno pozivanje, glasovne komande u režimu mirovanja kao i aktivaciju diktafona tokom razgovora. MiniUSB slot za priključivanje punjača ili slušalica takođe se nalazi sa desne strane.

Otvaranje modela K3 jednom rukom je veoma jednostavno. Kada je telefon otvoren dužina mu je 17.5cm, što znači da je prikladan i za muškarce i za žene, pa čak i za one sa velikim rukama. Zvučnik je prekriven metalnom rešetkom; ivica ekrana se potpuno poklapa sa bojom umetka. Odmah ispod unutrašnjeg ekrana nalazi se VGA kamera koja se može koristiti u okviru 3G mreže za video konferencijske pozive.

Ovaj ekran se ne razlikuje od onoga koji poseduje model Motorola K1 (govorimo o evropskom izdanju, ne o K1m), nudi rezoluciju 240x320 piksela (31x41mm, 2’’) i ima mogućnost prikazivanja do 262.144 boja. Kvalitet ekrana je izuzetan u smislu kontrasta i jasnoće slike, dok relativno mala dijagonala čini da svi detalji izgledaju prilično jasno. Ekran ima mogućnost prikazivanja do šest tekstualnih i tri servisne linije. Model K3 se bez problema može koristiti pri direktnim sunčevim zracima zahvaljujući TFT tehnologiji koju koristi unutrašnji ekran.

Model K3 zadržava sličan izgled tastature kakva je predstavljena modelom RAZR, ali bliži posmatranjem može se uočiti da je tastatura modela K3 replika one koja postoji kod modela RAZR V3xy. Tasteri poseduju gumirane obode, što doprinosi boljem doživljaju rukovanja. Dobra stvar vezana za tastere je što imaju izvrstan odziv, pa se uopšte ne stiče utisak da je tastatura ravna. Svi tasteri su osvetljeni plavom bojom.

Veliki gumirani pad koji se nalazi ispod tastature je namenjen da spreči dodirivanje ekrana i tastature. Međutim, ovo nema nikakvog efekta. Ukoliko primetite da vam je unutrašnji ekran zaprljan na njemu ćete sasvim sigurno primetiti otiske tastature. Opšte govoreći, potpuno ista stvar važi i za sve ostale telefone kompanije Motorola koji dolaze iz RAZR opsega.

Zadnji poklopac ne pokazuje znake zazora, a ispod njega se nalazi BT50, Li-Ion-ska baterija kapaciteta 700mAh. Kako proizvođač tvrdi baterija modela K3 obezbeđuje 6 časova razgovora, odnosno 300 sati rada u režimu mirovanja. Prilikom testiranja uređaj je omogućio 2 dana rada uz prosečnu upotrebu koja je uključivala 1 sat razgovora, 20 minuta upotrebe ostalih funkcija i oko 1 čas muzičke reprodukcije. Sve u svemu, bilo bi teško očekivati duže vreme trajanja baterije sa modelom K3, ali i 2 dana je sasvim dobro vreme. Da bi se baterija modela K3 potpuno napunila potrebno je 2 časa.

SIM kartica se može umetnuti samo kada je baterija odvojena od telefona, dok je zamena microSD kartice moguća i bez isključivanja telefona, mada kao što verovatno pretpostavljate, prilikom zamene microSD kartice morate ukloniti poklopac sa zadnje strane telefona.

Meni

Telefon poseduje 21Mb ugrađene memorije koja je dostupna korisniku, dok se kapacitet može proširiti memorijskom karticom, koja omogućava skladištenje raznih kapaciteta. Izvršni JAVA fajl-ovi su ograničeni na 1MB veličine (veličina JAR fajla), dok je HEAP ograničen na 2Mb. Prilikom rada sa fajlovima (muzika, pozivi, fotografije, aplikacije) nije bitno koji tim memorije se koristi. Telefon bez problema reprodukuje fajlove kompresovane bitrateom 256Kbps ili bilo kojim drugim alternativnim bitrate-om. Problemi koji se pojavljuju pri reprodukciji numera su retki i samo sa specifičnim numerama.

Memorija za aplikacije se dinamički distribuira,a u memoriju telefona može stati 1000 imena. Planer može upamtiti do 500 beleški i listu zadataka do 400 unosa (ili bilo koje kombinacije, ali ne više od ukupno 900 unosa). MMS je ograničen na 300KB.

Glavnom meniju možete pristupiti pritiskom na taster OK. Glavni meni je uobičajeno predstavljen u vidu 12 ikona; svaka od njih koristi statusnu liniju za definisanje. Možete prikaz glavnog menija promeniti tako da se prikazuje u vidu lista i u tom slučaju će sve biti uređeno na taj način. Polovina podmenija je prikazana kao lista, dok je druga polovina prikazana kao ikone (možete odabrati prikaz koji vam više odgovara). Ne postoje prečice navigacijom brojevima, ali se prečice mogu podesiti za gotovo svaku stavku menija ili funkciju (uključujući i prilagodljive). U režimu mirovanja, navigacionim tasterom se mogu pozivati različite aplikacije koje je odabrao korisnik. Pored toga, možete se igrati sa opcijama pa podesiti da recimo sve ikone nestanu sa ekrana dok je navigacioni pad pritisnut. Dva programabilna tastera mogu da budu povezana sa različitim radnjama, nezavisno od podrazumevano podešenih. Sa ovakvom fleksibilnošću menija nepostojanje navigacije brojevima nije toliko krucijalna.

Uređaj podržava iTap pokretani predvidljivi unos teksta. Dok unosite simbole, ekran prikazuje trenutne reči, ali krije simbole dodeljene tasterima. Uređaj pamti varijante reči koje ste odabrali i nakon toga ih nudi automatski. Ovo pomaže da se izbegne unošenje reči u rečnik kao što je neophodno kod T9 sistema.

Oni koji koriste dva jezika za unošenje SMS poruka će biti veoma zadovoljni jer je kod modela K3 ova opcija veoma dobro urađena. Takođe možete podesiti koji tip unosa teksta se koristi za svaki jezik – predvidljiv ili ne. Interesantno rešenje koje proširuje mogućnosti prilagodljivosti telefona. Želeo bih da naglasim da samo mali broj korisnika koristi više od dva jezika za unos poruka, tako da će ova karakteristika zadovoljiti većinu.

Po pitanju softvera, K3 parti modele RAZR V6 Maxx i Motorola K1; u suštini K3 usvaja specifične karakteristike oba modela.

Telefonski imenik. Više od 1000 imena može se sačuvati u memoriji telefona i za svaki unos možete uskladištiti ime, prezime (dva polja), nadimak, broj telefona (odaberite tip liste – kuća, posao, mobilni, fax itd, da li je dostupan za videopozive ili ne). Pri unosu broja dobićete samo jedno polje, ali se drugo pojavljuje nakon što popunite prvo. To znači da telefon omogućava pristup korak-po-korak, što ima logike. Na kraju, sedam brojeva može se zadržati za jedno ime, što je više nego dovoljno za većinu korisnika.

Pored brojeva možete uneti i e-mail adrese (do dve), URL, poštansku adresu (dva polja za ulicu, grad, državu i poštanski broj). Takođe treba pomenuti tekstualnu belešku, personalnu melodiju zvona, korisničke grupe (neograničen broj i za svaku se može dodeliti personalna melodija) kao i datum rođenja. Nažalost, nema automatskog podsetnika za rođendan u planeru niti zvučnih signala. Nadam se da će se ovaj propust ispraviti u sledećem stepenu razvoja telefonskog imenika.

Telefon poseduje sistem prepoznavanja glasa nezavisan od zvučnika, što znači da glasovni tagovi nisu potrebni (mada ovo varira od regiona i odabranog jezika menija) – možete pozvati bilo koji kontakt ili pozvati aplikaciju glasom bez ikakvih priprema.

Opšta lista prikazuje nazive koji su uskladišteni i u memoriji telefona i na SIM kartici (samo jedan tip se može videti u jednoj listi). Pretraga se može vršiti po slovima a možete kucati i čitav naziv. Pregled liste moguć je na tri načina – samo imena sa ikonama i podrazumevanim brojem telefona, imena i fotografije kao i prvi broj telefona (podrazumevani broj telefona), imena sa brojem. Postoji mogućnost brzog skrolovanja imena. Bilo koji broj može biti dodat listi za brzo pozivanje a postoji mogućnost slanja poruke ili poziva odabranog broja u pop-up meniju.

Podešavanja vezana za grupe omogućavaju da odaberete personalne melodije zvona i slika vezanih za njih - K3 poseduje po podrazumevanom podešavanju četiri grupe, mada se ovaj broj može povećati od strane korisnika. Postoji i podrška za masovno slanje poruka članovima grupa.

Zaista privlačan dodatak interfejsu je filter e-mail adresa (sortiranje opšte liste) ili nedavno korišćenih brojeva (radi i za SMS poruke) - u drugom slučaju lista se nalazi u sekciji Recent Contacts.

Postoji mogućnost primanja kontakata sa drugih telefona što je privčana mogućnost. Ukoliko su imena ista, kreiraju se dva unosa. Ukoliko neki od unosa ima polje Nadimak, tada se kontakt prikazuje pod nadimkom a ne imenom i prezimenom. U suštini ovo je jedan od prvih uređaja koji može da primi kompletne informacije o kontaktu sa drugog uređaja (na primer kontakti koji su preuzeti sa Sony Ericsson K800i modela imaju i dodeljene fotografije na K3).

Sinhronizacija sa MS Outlook-om nije izazvala nikave probleme.

Slanje poruka. Memorija telefona se distribuira dinamički, a većina verzija firmware-a omogućava da telefon čuva do 400 poruka (u različitim direktorijumima). Telefon može da koristi i EMS poruke ukoliko je potrebno. Kao dodatnu mogućnost treba pomenuti automatsko čišćenje kompletne liste poruka, kao i liste šablona. Izveštaj o prispeću poslate poruke može da bude stalno uključen ili da se odabira da li će biti uključen/isključen za svaku poruku.

Upravljanje MMS-om nam nije izazvalo nikave poteškoće;sve je vrlo jednostavno. Porukama se mogu dodati slike načinjene ugrađenom kamerom kao i zvučni fajlovi. Deset šalbonskih poruka sličnih oonima koje su dostupne kod prethodnih modela izgledaju sjajno i obavezno ih treba pogledati.

Telefon poseduje POP3/IMAP4 e-mail klijent, koji omogućava pregled zaglavlja dolazeće poruke i preuzimanje njenog sadržaj (režimi: primanje samo zaglavlja, zaglavlje i telo poruke, kompletna poruka). Može podesiti proveru pošte po rasporedu, tako da K3 može da žurira poštansko sanduče u jednakim intervalima, u opsegu od 15 minuta do 24 časa. Preko elektronske pošte mogu se slati slike, video klipovi i mp3 fajlovi koji ne prelaze određenu vličinu. Svaki pokušaj čuvanja fajla koji poseduje neprepoznatu ekstenziju završiće se neuspešno, što je šteta jer svi primljeni fajlovi se mogu preneti na računar. Takođe nije moguće upload-ovati priloge prikazane u zaglavlju – prvo je potrebno da primite telo poruke a tek onda i prilog. U slučaju da želite da sačuvate neku od e-mail poruka, moraćete da koristite dinamički raspoređenu memoriju, kao što je slučaj kod MMS-a.

Opera 8 je podrazumevani pretraživač, koji poseduje podršku za cookie-je, mogućnost prikaza cele stranice preko ekrana (takođe i režim prikaza preko celog ekrana), podešavanje veličine slova, dinamičko skaliranje, Javascript i učitavanje drugih opcija i njihovo podešavanje. Ipak, verzija pretraživača kod modela K3 je dosta inferiornija u odnosu na verziju 8.5 koja se isporučuje sa modelom Motorola Z6.

Nedavni pozivi. Telefon ima listu poziva, koja obuhvata i propuštene pozive i pozivane brojeve. Takođe je dostupna specijalna lista 40 poslednjih biranih brojeva. Prikazuje se ime pozivaoca, ukoliko postoji u imeniku, kao i tip poziva. Sve je jednostavno i uobičajeno, ništa posebno. Svaki unos karakteriše datum i vreme kao i trajanje poziva.

Ovaj meni prikazuje poslednje pozive, trajanje poziva i podatke o konekcijama.

Alati. Ovaj meni karakteriše čitava grupa office aplikacija kao što je kalkulator. Pogodna, digitalna tastatura postoji na ekranu, koja savršeno reprodukuje stvarnu tastaturu. U ovom meniju postoje i opcije memorije kao i konvertor jedinica.

Alarm časovnik. Možete podesiti nekoliko alarm časovnika i odabrati melodiju, naziv i jačinu, tip ponavljanja (dnevno, jedanput) za svaki od njih. Telefon je dizajniran kontinualnu upotrebu i zato je potrebmo unošenje naziva i za alarm časovnike. Alarm se aktivira jednim pritiskom i savršeno se uklapa sa beleškama.

Diktafon. Funkcija snimanja može da bude pozvana u režimu mirovanja kao i tokom razgovora - u drugom slučaju snima obe strane. Maksimalno trajanje snimka zavisi samo od količine slobodne memorije. Vaš sagovornik je opomenut ukoliko je diktafon uključen. Prvo je to zujanje a zatim kratak zvuk u jednakim intervalima.

Planer. Možete ga videti u mesečnom ili nedeljnom pregledu po satima. Takođe se mogu videti sastanci koji su povezani sa određenom satnicom. Svakom unosu može biti dodeljen naziv, početno vreme, dužina (mereno u satima, minimalni iznos vremena je 30 minuta). Upozorenje se može ranije podesiti. Svaki unos se može ponoviti, što je veliki plus. Kalendar takođe sadrži listu zadataka, kojima se može dodeliti prioritet, kao i datum i status. Za žaljenje je što u pitanju nije samostalna stavka.

SyncML podrška je pristuna na modelu K3, i namenjena je za korporativne korisnike koji imaju veliku potrebu za sinhronizacijom sa serverom podataka (nešto slično kao što je daljinska sinhronizacija za Desktop PC, ali u ovom slučaju server mora biti lociran u mreži).

Lista Activation – telefon poseduje podršku za DRM 2.0, tako da pomoći liste aktivacija možete proveriti licence, njihov status itd.

Igre i aplikacije. Telefon podržava Java MIDP 2.0, sve aplikacije koje se nalaze u ovom meniju su zasnovane na ovoj tehnologiji. Broj igrica i njihovih naslova uveliko varira od toga gde je telefon kupljen. U većini slučajeva kupićete telefon koji poseduje samo igre Sudoku i Fudbal.

Od ove tačke, meni Applications sadrži K1 stavke Help, koje su vrsta vodiča za glavne funkcije uređaja.

Multimedija. Telefon podržava teme. To je grupa pozadinskih slika, kolor šema u boji za meni, zvukova i različitih tonova zvona. Na brz i zanimljiv način možete promeniti izgled vašeg telefona. Nove teme mogu se preuzeti sa Motorola-inog web sajta.

Broj dostupnih skinova je modifikovan i sada izgledaju drugačije. Oni ne samo da menjaju boju menija već i ostatak interfejsa, što je dosta zgodna stvar za igranje.

Zvuci – informacije vezane za sve zvučne fajlove uskladištene u memoriji telefona nalaze se ovde. Možete proveriti njihovu veličinu, podatke i preslušati ih. Plejer koji postoji kod modela K3 je sličan kao i kod drugih Motorola teleofona, sve je jasno i razumljivo. Velika prednost ovog plejera je reprodukcija mp3 fajlova u pozadinskom režimu. Uz pomoć odgovarajućih alata možete kreirati sopstvenu listu pesama. Kada je telefon zatvoren, primetićete da se lista pesama prikazuje na spoljnom ekranu, a listama se može vrlo lako upravljati bočnim i Smart tasterom.Telefon ima podršku za MP3, kao i AAC i AAC+ formate.

Slike – lista svih slika smeštena je u memoriji telefona. Postoji specijalna ikona smeštena pored svakog fajla. Svaka slika može biti odabrana kao pozadinska slika ili kao screensaver. Slike se mogu sortirati po kategorijama radi lakše pretrage.

Možete koristiti integrisani editor koji omogućava stavljanje ramova, promenu boja i upotrebu specijalnih efekata. Najprikladnija stvar je to što nakon obrade slike, ona se može sačuvati pod novim nazivom, pa se tako obe slike kasnije mogu koristiti. Ovo je odlična stvar ukoliko želite da nešto dodate na sliku ali da to ne utiče na original.

Podešavanja. Ovde možete vršiti podešavanja vezana za ekran uključujući i kolor šeme.

Tip zvona i režim upozorenja (mešoviti režim, kada se istovremeno javljaju zvono i vibracija) se takođe nalaze ovde.

Iz ovog menija možete aktivirati režim Flight i podesiti signal za njegovo aktiviranje. Činjenica da kod modela K3 ne postoje profili frustira pomalo, ali je režim Flight prvo korak ka potpuno funkcionalnim profilima.

Sigurnosna podešavanja. Postoji mogućnost zaštite nekih funkcija lozinkom, te funkcije podrazumevaju imenik, poruke ili neku drugu sekciju.

Bluetooth podešavanja su neznatno izmenjena; Sada je dostupna i opcija za štampanje poruke, beleške koja je uneta u planer ili unosa u imeniku.

Podržani standard je 1.2; pored profila za štampanje aparat poseduje Audio Profile (A2DP), koji omogućava korišćenje slušalica. Preko slušalica ne možete "premotati" numeru unapred ali i vršiti promenu numere. Maksimalna brzina prenosa podataka preko Bluetooth-a je 25-30Kb/s.

Kamera. Sa integrisanim 2MP CMOS modulom možete snimati slike sa četiri rezolucije – Velika (2MP), Srednja (1.2MP), Mala (480x640) i X-mala (240x320). Dostupna su tri stepena kompresije. Drugim podešavanjima može se isključiti zvuk pri okidanju, podesiti ekspozicija od -2 do +2, odabrati tip osvetljenja (auto, sunčano, oblačno, zatvoren prostor, kancelarija). Takođe je prisutna i karakteristika tajmera za slikanje samog sebe.

Najbolji rezultati se postižu pri sunčevoj svetlosti dok u drugim slučajevima zasićenost boja nije dovoljna. Vrlo je zgodno što se fotografije prikazuju preko celog ekrana pri radu sa kamerom, dok su obaveštenja poluprovidna. Vertikalnim pomeranjem navigacionog tastera možete vršiti promenu osvetljenja, a pored toga možete vršiti odabir različitih efekata (kolor, crno-belo, plavo, stare fotografije, crveno, zeleno i negativ). Na raspolaganju vam je i digitalni zum do x8.

  (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

  (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

  (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

  (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

  (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

  (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

  (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

  (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

  (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

  (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

  (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

  (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

  (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

  (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

  (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

  (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

  (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

  (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

  (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

  (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

Možete odabrati kvalitet videa - dobar, bolji, najbolji. Maksimalna dužina trajanja video klipa je neograničena. Zanimljiva je činjenica da se interfejs kamere razlikuje od video kamere i predstavlja drugu stavku menija. Podešavanja se mogu brzo izvršiti, međutim, tada slika zauzima samo deo ekrana zbog rezolucije klipa (niska – 128x96 piksela, visoka - 176x144 piksela). Kvalitet videa je osrednji a postoji mogućnost snimanja bez zvuka. Brzina je 15 fps.

Primer video klipa 1 (3gp, 404 Kb)

Primer video klipa 2 (3gp, 250 Kb)

Performanse. Za razlčiku od modela K1, model K3 je postigao prosečne rezultate za svoju klasu i očigledno je bolji u poređenju sa svojim prethodnikom.

Jbenchmark 3D Jbenchmark HD
Performanse
Jbenchmark3D HQ: 402
Jbenchmark3D LQ: 426
Trouglova/s: 50770
kTeksela/s: 4819
Verzija: 3.1.0
Širina ekrana: 240
Visina ekrana: 300
3D podsistem:
M3G verzija: 1
Antialaising: ne podržava
True color: ne podržava
Dithering: ne podržava
Mipmapping: ne podržava
Korekcija perspektive: podržava
Lokalno osvetljenje kamere: podržava
Maksimalni broj svetala: 256
Maksimalne dimenzije pogleda: 1024
Maksimalne dimenzije teksture: 1024
Maksimalne dimenzije sečenja sprajtova: 1024
Maksimalne broj transformacija po verteksu: 2
Broj jedinica teksture: 2
Ostala svojstva
Kolor ekran podržava
Broj boja 65536
Transparentnost (alfa nivoa) 4
Dvostruki buffer podržava
Ukupna količina memorije: 3936220
Slobodna memorija: 3023684
MicroEdition Configuration CLDC-1.1
MicroEdition Profiles: MIDP 2.0
Microedition Platform: j2me
Microedition Encoding: ISO-8859-1
Microedition Locale en
Microedition Communication ports: COM0
Microedition Hostname: nema
verzija 4.0.3
Kvalitet prikaza
Bilinearno filtriranje: 63%
Trilinearno filtriranje: Neuspešno/nije podržano
Korekcija perspektive: Failrule (64%)
Z-buffer dubina: 16 bit-a ili viša
Performanse
Glatkih trouglova: 94395
Teksturiranih trouglova: 68849
Brzina popunjavanja: 1445 kTeksela
Igre: 280 (9.3 fps)
3D podsistem:
M3G verzija: 1
Antialaising: ne podržava
True color: ne podržava
Dithering: ne podržava
Mipmapping: ne podržava
Korekcija perspektive: podržava
Lokalno osvetljenje kamere: ne podržava
Maksimalni broj svetala: 256
Maksimalne dimenzije pogleda: 1024
Maksimalne dimenzije teksture: 1024
Maksimalne dimenzije sečenja sprajtova: 1024
Maksimalne broj transformacija po verteksu: 2
Broj jedinica teksture: 2
Ostala svojstva
MicroEdition Configuration CLDC-1.1
MicroEdition Profiles: MIDP 2.0
CLDC (JSR 30, 139) 1.1
Enkodiranje: ISO-8859-1
Lokalizacija en
Ukupna količina memorije: 4014116
Slobodna memorija: 3056332
MIDP (JSR 37, 118, 271) 2
Širina forme: 240
Visina forme: 233
Širina slike: 240
Visina slike: 267
Kompletna širina slike: 240
Kompletna visina slike: 300
Dvostruko buffer-ovana slika: podržava
Boje: podržava
Boja: 65536
Alfa nivoi: 4
FC (JSR 75) 1
PIM (JSR 75) 1
Bluetooth (JSR 82) 1
Zahtevi konekcije: ne podržava
Skeniranje zahteva konekcije: ne podržava
Povezivanje stranica: ne podržava
Skeniranje povezanih stranica: ne podržava
Glavno prebacivanje: ne podržava
Skeniranje zahteva konekcije: ne podržava
OBEX (JSR 82)
WMA (JSR 120, 205) 2
Smsc N/A
MMAPI (JSR 135) 1.1
Enkodiranje fotografija: encoding=jpeg
Video klipovi: ne podržava
Video enkodiranje: nema
Usmeravanje sadržaja: nema
Miksovanje: podržava
Snimanje: podržava
Audio enkodiranje: amr
Zvučni klipovi: podržava
Web Parser (JSR 172): ne
WEB RPC (JSR 172): ne
SATSA (JSR 177): 1
Location (JSR 179) 1
SIP (JSR 180): ne
JTWI (JSR 185) 1
CHAPI (JSR 211): ne
SVG (JSR 226): ne
AMMS (JSR 234): ne
Global (JSR 234): ne

Sinhronizacija sa računarom. Kompletna verzija Mobile Phone Tools verzija 4.x uključena je u pakovanje. Mogućnosti programa pokrivaju potrebe većine korisnika; obuhvaćena je sinhronizacija sa MS Outlook-om, pravljenje rezervene kopijena računaru, kopiranje fotografija, melodija, pisanje poruka na računaru. ActiveSync Exchange podrška je takođe uključena, mada je omogućena samo daljinska sinhronizacija (sa računarom preko mreže).

Utisci

Model isporučuje dobar kvalitet prijema, tipičan za sve moderne uređaje. Jačina melodija zvona je neznanto iznad proseka, midi melodije se reprodukuju preko 64-glasnog polifonog modula, što osigurava odličan zvuk. Vibracija se kod modela K3 ne izdvaja naročito – po pitanju jačine je negde između prosečne i neznanto iznad prosečne. Zvučnik prilikom razgovora obezbeđuje jačinu zvuka takvu da ćete svog sagovornika čuti u gotovo svakoj situaciji.

Model Motorola K3 je 3G omogućeni uređaj sa HSDPA podrškom, ali u nekim regionima ovakva opcija konektivnosti još nije zaživela. Veliki spoljni ekran je jedna od stvari koju treba pomenuti vezano za model K3 kao i dobre materijale koji su korišćeni za njegovu izradu i mirniji dizajn u poređenju sa KRZR modelom. Po pitanju funkcionalnosti nema mnogo toga da se kaže kada se K3 upporedi sa modelom KRZR. Ukoliko ga posmatrate kao muzičko rešenje, K3 vam neće doneti nikakav naročit doživljaj – možete koristiti prilagodljive slušalice preko adaptera i dalje dobijajući dobar nivo jačine zvuka. Sve u svemu K3 je vredan novca koji ćete za njega dati, čak iako je po dizajnu potpuno identičan modelu KRZR. Očigledno u pitanju nije glavni model kompanije, ali je svakako jako rešenje i modno rešenje iznad svega.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024