3110 classic 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 3110 classic
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 3110 classic. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 3110 classic vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Nokia 3109/3110 Classic

Prodajno pakovanje:
Telefon
1020 mAh baterija (BL-5C)
Punjač (AC-3)
Uputstvo za upotrebu
žične stereo slušalice (HS-40)

Pozicioniranje

Uprkos činjenici da Nokia svake godine podiže cene, povremeno dodajući i čitave linije, kompanija uvek ima nekoliko rešenje na zalihama bez suvišnih ukrasa i dodataka. To su uređaji srednjeg opsega koji zapravo nisu uređaji namenjeni nezahtevnim korisnicima, budući da se prodaju po višoj ceni ali i dalje poseduju prilično skromne karkaterisitke koje ne mogu privući mlađu populaciju. To su ponude koje dolaze na mainstream tržište i to su u osnovi telefoni samo za pozivanje. Oni nemaju mogućnost slikanja savršenih fotografija ili reprodukcije kristalno jasnih numera niti će vas oduševiti igrama koje nude.

Na tržištu se već pojavilo nekoliko sličnih telefona – neki se razlikuju po oznaci a očigledno je da poseduju modifikovane grupe karakteristika. Još 2004 godine kompanija je u svojoj ponudi imala modele Nokia 6610 i Nokia 2600, u 2005 godini – 6020 i 6021, godinu dana ranije – Nokia 6070 i do nekog manjeg opsega 6080. Svi ovi modeli nude karakteristike za nezahtevne korisnike, ali spadaju u opseg telefona sa osrednjim cenama a kao pokriće za to nemaju nikakve druge karakteristike osim mogućnosti pozivanja.

Pored toga, Nokia 3110 koja se pojavila 1997 godine takođe se može smatrati članom ovog kluba. I u 2007. godini ovaj segment Nokia brendiranih telefona predstavljen je modelima Nokia 3109 i 3110 Classic koji su pozicionirani kao telefoni sa osrednjom cenom, koji su posedovali prilično nesofisticirane grupe karakteristika i uglavnom su bili namenjeni ljudima koji koriste svoje telefone na uobičajen način.

Ovde ćemo se zadržati na starijem modelu – Nokia 3110 Classic budući da ga samo nekoliko stvari odvaja od modela 3109 Classic: dostupnost boja, nedostatak kamere i FM radio modula u drugom. Što se ostalog tiče, ova dva uređaja su potpuno identična.

Dizajn, veličina, kontrole

Dimenzije uređaja su 108.5x46x15 mm a težak je 86 grama – iako lepo staje u džep možemo slobodno reći da je ovo jedan od debljih telefona. Pored toga, odlično staje u džep farmerica, košulje ili u torbu.

Nokia 3110 Classic dostupna je samo u crnoj boji a slušalice i navigacioni taster oivičeni su plastikom koja izgleda kao da je hromirana. Kućište modela Nokia 3109 Classic je sive boje.

Prednji deo telefona načinjen je od sjajne plastike koja je, očigledno, sklona skupljanju prljavštine i masnoća. Ekran, kao i tastatura takođe sakupljaju otiske prstiju. Budući da se veoma lako prlja, 3110 Classic ne može da ostane u svom prvobitnom izdanju dugo vremena – moraćete redovno da ga brišete ili da ne obraćate pažnju na to što je sav zaprljan.

Sa bočne strane nalaze se umeci meki na dodir, ovaj isti materijal je iskorišćen za čitavu donju stranu, osim za prostor gde se nalaze sočiva kamere i zvučnik. Loša stvar oko ove sjajne površine sa materijalom mekim na dodir jeste to da ovaj tip površine čini da sve ogrebotine budu lako primetne.

Kvalitet plastike modela 3110 Classic nikada nije bio doveden u pitanje – čak i sjajna prednja strana se dobro ponaša u ovom smislu. Tokom tri meseca koliko smo testirali ovaj telefon, prošao je kroz veliki broj džepova punih sitnine i prenapunjenih torbi.

Sa leve strane nalazi se IrDA prozor ali to je otprilike sve – nema nikakvih drugih kontrola ili priključnica koje su smeštene sa leve strane.

Sa donje strane nalazi se utičnica za punjač (2mm), mikrofon, audio priključak (2.5mm) i miniUSB konektor koji poseduje poklopac. Poklopac je povezan sa kućištem tako da je gotovo nemoguće negde ga izgubiti.

Sa gornje strane modela 3110 Classic nalazi se veliki taster za uključivanje/isključivanje (potrebno je pritisnuti i zadržati dok se uređaj ne uključi/isključi) koji ima i funkciju izmene profila (kratki pritisci). Prekidač za kontrolu jačine zvuka nalazi se sa desne strane. Uređaj nema taster za kameru.

Sočiva 1.3MP kamere su ugrađena u zadnju stranu, blago su udubljena u kućište, ne može se izgrebati tako lako, naravno, ukoliko normalno ostavljate telefon na ravnoj površini. Međutim, imajući u vidu da mu sočiva nisu pokrivena ničim, moraćete da ih čistite da bi uklonili sve čestice prljavštine i otiske prstiju.

Na prvi pogled čini se da aparat 3110 Classic ne poseduje otvor za provlačenje trake za nošenje telefona oko vrata, međutim, ako pogledate donji deo poklopca baterije videćete da ima. Proces odvajanja poklopca baterije veoma je jednostavan – pritisnite taster na donjem delu poklopca i zatim ga podignite na gore. Ovaj taster je osmišljen tako da se unutra skuplja gomila prašine.

Telefon ne poseduje senzor ambijentalnog osvetljenja.

Video klip, dizajn (22,9 mb, avi)

Tastatura

Pad sa brojevima modela 3110 Classic je jedan od njegovih najistaknutijih delova, kako po pitanju dizajna tako i po pitanju ergonomije. Svi tasteri su veliki, tako da čak i ljudi sa velikim prstima neće imati nikakvih problema pri radu sa njima. Štaviše, čak ni pri radu sa rukavicama neće biti pogrešno pritisnutih tastera.

Dobra stvar kada je u pitanju dizajn tastature jeste to što odgovara gotovo svima. Ovi tasteri odgovaraju onima koji kucaju puno poruka i ljudima koji slabije vide a sve to zahvaljujući njihovoj veličini i pristojnom izgledu oznaka. Često ćete sresti ljude koji traže telefone za svoje roditelje ili starije rođake tako da im je ergonomija tastature najbitnija stvar. Nokia 3110 Classic je odlična stvar za vas ukoliko ste jedan od njih.

Tasteri sa leve i desne strane su blago konkavni u odnosu na ivice. Numerički pad zauzima čitav prostor između naviogacione grupe i donje ivice.

Svi tasteri su jednako osvetljeni belom bojom i zahvaljujući veličini slova koja je korišćenja za označavanje, nećete imati problema pri dugom kucanju poruka. I dok u mraku možete telefonom rukovati na uobičajeni način, pri direktnim sunčevim zracima takođe nema većih problema.

Navigaciona grupa je takođe veoma jednostavna za korišćenje – podrazumeva dva programabilna tastera, tastere za javljanje i prekidanje veze, kao i četvorosmerni navigacioni taster, koji nema taster za smer već su zamenjeni blago istaknutom ivicom.

Ekran

Ekran modela Nokia 3110 Classic je potpuno zaštićen zahvaljujući zaštitnom plastičnom ekranu koji pokriva čitavo područje između gornje ivice i navigacione grupe. Dobra stvar kod ovog dizajna je to što ne samo da je ekran zaštićen od svake vrste oštećenja već je i otporan na prašinu – neki uređaji bi takođe mogli da iskoriste ovaj kvalitet, budući da prašina ulazi u njihove matrice (kod nekih modela).

Dimenzije ekrana su 1.8’’ od ugla do ugla (29x36mm), odlikuje ga rezolucija od 128x160 piksela a ima mogućnost prikazivanja do 262.144 boja. Slika koju pruža je jasna i oštra, međutim, ono što je loša strana jesu male dimenzije. Nećete imati nikakvih problema pri čitanju informacija sa ekrana pri direktnim sunčevim zracima, zahvaljajući sloju u vidu ogledala.

Ekran može prikazati do 6 tekstualnih i 3 servisne linije. Veličina slova je dovoljna u većini situacija a u nekim režimima ih možete i smanjiti (poruke, imenik, pretraživač).

Baterija

Uređaj poseduje Li-Ion bateriju (BL-5C) kapaciteta 1020mAh. Proizvođač navodi da baterija može pružiti do 370 sati rada u režimu mirovanja i do 4 sata razgovora. Pri testiranju baterija modela 3110 Classic izdržala je 8-9 dana uz 10 minuta poziva dnevno i 5-6 SMS poruka dnevno. Ukoliko više razgovarate vaš telefon će izdržati oko nedelju dana. Da bi se baterija aparata 3110 Classic u potpunosti napunila, potrebno je dva sata.

Ukoliko ćete ovaj telefon koristiti kao vaš sekundarni telefon, sigurno će vam izdržati oko nedelju ipo dana.

Memorija, memorijska kartica

Aparat se isporučuje sa približno 9Mb memorije koji stoji korisniku na raspolaganju. MicroSD memorijski slot nalazi se ispod poklopca odeljka za bateriju tako da nije omogućena zamena kartica bez isključenja. Nokia 3110 Classic prema proizvođaču podržava kartice kapaciteta do 2Gb, mada smo prilikom testiranja koristili i karticu kapaciteta 4Gb.

Performanse

Ograničenje veličine JAR-file-a – 1 Mb, heap veličina – do 2 Mb. Po pitanju performansi 3110 Classic se ne razlikuje od prosečnih rezultata drugih predstavnika iste platforme.

USB, Bluetooth

USB. Telefon poseduje miniUSB utičnicu koja je postavljena sa donje strane uređaja. ova utičnica se koristi za povezivanje kabla za prenos podataka, preko kojeg se ipak ne može puniti baterija uređaja.

Nakon uspešnog povezivanja bićete u mogućnosti da odaberete MPT (memorija uređaja identifikovana je kao uklonjivi skladišni kapacitet, može biti sinhronizovan sa Windows Media Player-om takođe) ili PC Studio.

Bluetooth. 3110 Classic poseduje Bluetooth 2.0 sa EDR. Uređaj podržava sledeće profile:

Dial-Up Networking Profil
Generic Access Profil
Generic Object Exchange Profil
Object Push Profil
Handsfree Profil
Synchronization Profil
Basic Image Profil
Basic Print Profil
File Transfer Profil
Stereo Advanced Audio Distribution Profil (A2DP)
Advanced Audio/Video Remote Conference Profil

Bluetooth nam nije pravio nikakve probleme pri radu - nismo iskusili nikakve poteškoće kada smo pokušali da sinhronizujemo uređaj sa računarom ili prebacimo fajlove na druge uređaje. Stereo slušalice takođe dobro rade sa modelom Nokia 3110 Classic.

Kamera

The 3110 Classic enjoys a subpar 1,3 Mpix CMOS camera, however for such an unsophisticated model the 3110 Classic is, this module is quite enough. Truth be told, its shots look pretty good for a 1,3 Mpix unit.

:

1280õ1024
1280x960
800x600
640x480
320x240
160x120.

Dostupna su tri nivoa kvaliteta za JPEG fajlove: basic, normal and high.

Efekti:

False colors
Greyscale
Sepia
Negative
Solarise

Uravnoteženje belog:

Auto
Daylight
Tungsten
Fluorescent

Zvuk pri fotografisanju se može isključiti a na raspolaganju vam je i 8x digitalni, ali nema razloga da ga koristite.

Primer zumirane slike:

(+) Uvećaj, 480x640, JPEG

Fotografije možete da sačuvate u memoriji telefona ili na memorijskoj kartici.

Za one koji vole da slikaju dosta slika odjednom tu je specijalni režim – kamera snima do tri snimka odjednom, sva podešenja ostaju slična onima koja su odabrana za pojedinačno slikanje, uključujući i rezoluciju. Tu je i automatski tajmer za slikanje samog sebe.

Video. Uređaj omogućava snimanje videa u 3GP formatu, dostupne rezolucije su 128x96 piksela ili 176x144 piksela. Dostupna su tri opcije podešavanja kvaliteta snimanja. Možete ograničiti dužinu snimanja ali takođe može biti i neograničeno, tako da morate da vodite računa o količini slobodne memorije (memorijska kartica ili interna memorija). Efekti koji se mogu primeniti na video sadržaje su isti kao oni koji se primenjuju i na fotografije.

Primer video klipa 1 (3gp, 319 kb)
Primer video klipa 2 (3gp, 1,5 mb)
Primer video klipa3 (3gp, 492 kb)

Kvalitet koji nudi 3110 Classic je veoma dobar – fotografije imaju malo smetnji, ali pri dobroj svetlosti i lepom vremenu kamera pruža veoma dobre slike.

(+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG
(+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG
(+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG
(+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG
(+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG
(+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG
(+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG
(+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG
(+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG
(+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG
(+) Uvećaj, 1024x1280, JPEG (+) Uvećaj, 1024x1280, JPEG

Meni

Nećemo se dugo zadržavati na osnovnoj funkcionalnosti uređaja budući da je to standardni S40 bazirani uređaj.

Nokia 3110 Classic poseduje treće izdanje S40 platforme Feature Pack 2 tako da je očigledno da dolazi sa svim update-ovima koji postoje za ovu verziju platforme.

Teme, aplikacije, igre

Uređaj poseduje dve teme – belu i plavu koje menjaju boje šema i pozadinskih slika u određenim menijima.

Tu je takođe i grupa igara a među njima su Snake III, Soccer 3D i Sudoku, što je standard kada je Nokia u pitanju.

Sekcija Aplikacije poseduje funkciju Svetsko vreme kao i drugu verziju Yahoo! Go.

Konkurencija

Kada je reč o ceni, obliku i specifikacijama Nokia 3110 Classic se bori protiv velikog broja konkurentskih proizvoda na tržištu.

Kada je reč o razlikama – Nokia 3110 Classic se ne razlikuje mnogo od 3500 Classic, naročito se razlikuju po modulima kamere i nekim stvarima po pitanju izgleda i dizajna.

Govoreći u korist Motorola-e L9 ima mnogo življi ekran, tanji profil sa metalnim delovima i malo bolju kameru.

Samsung E200 je u liniji sa 3110 Classic po pitanju specifikacija sa svojom 1.3MP kamerom, radiom ali poseduje bolji ekran (176x220 piksela u odnosu na 128x160 modela 3110 Classic).

Upoređivanje 3110 Classic sa Samsung-om E590 ni u kom slučaju nije dobra ideja, budući da ovaj drugi spada u aparate sa višom cenom, ali čisto iz radoznalosti ćemo to uraditi. Po pitanju dizajna ova dva modela su veoma slična – nema bespotrebnih linija, kućišta su crne boje uobičajenog oblika. U smislu tehnoloških talenata Samsung-ova prednost ne zahteva nikakvo testiranje: njegova kamera ostavlja iza sebe sve konkurentske modele (3.2MP sa auto-fokusom), oko 70Mb ugrađene memorije dolazi zajedno sa slotom za proširenje memorije a ima i pristojan ekran. Iako su neke dimenzije malo veće E590 je i u tom smislu pobednik – čak mnogo bolje staje u džep nego 3110 Classic.

Iako Nokia 3110 Classic izgleda da ne pripada ovom opsegu telefona, budući da je manje sofisticiran od njih, to ipak nije najlošija ponuda a poseduje i prilično uobičajenu grupu karakteristika.

Sa naše tačke gledišta najveći nedostatak ovog telefona je njegov beznadežno zastareli ekran sa slabom rezolucijom. Iako korisnici imaju naviku da svoje impresije o aparatu formiraju na osnovu ovog detalja, Nokia-in opseg osrednjih aparata ima i prilično osrednje uređaje. Ali ipak modeli 3109 Classic i 3110 Classic imaju i šta da pruže.

Nokia 3109 kao drugi telefon

U suštini bilo koji telefon će vam poslužiti kao drugi – bio to telefon sa velikim brojem karakteristika, smart telefon ili čak komunikator (postoje ljudi koji koriste po dva komunikatora istovremeno).

To uveliko zavisi od preferenci svakog korisnika – neki traže telefon sa pristojnom kamerom zbog toga što im njihov primarni uređaj nije toliko dobar kada je reč o slikanju, neki traže muzičke telefone, budući da im se baterija primarnog uređaja brzo istroši zbog WiFi konekcije, dok neki traže telefone samo za pozivanje i u okviru određenog budžeta.

Zahvaljujući velikom broju svojih karakteristika Nokia 3110 Classic je vrlo dobro rešenje za sekundarni telefon. Evo i zašto.

Dizajn. Izgled i dimenzije telefona ne mogu biti više konvencionalnije – Nokia 3110 Classic je upravo onakva kakva i izgleda, ne izgleda ni jeftino ni preskupo, već je solidna, kvalitetna stvar. Ljudi kojima sam pokazao ovaj telefon nisu ga ni nešto zavoleli niti su imali negativno mišljenje o njemu, već su ga smatrali samo kao običan mobilni telefon. Zbog toga je po pitanju dizajna ovo prilično savršen uređaj za skoro svakog korisnika, čak iako je vaš primarni uređaj, recimo, Nokia 8800.

Specifikacije. Ovaj uređaj sigurno nije tehnološko čudo ali poseduje sve ono što je neophodno, i pored toga što mu je ekran prilično slab radi posao kada se radi o pozivanju.

Ergonomija. Navigaciona grupa i numerička tastatura su jednostavni za upotrebu. Kao što je ranije rečeno, kucanje poruka je veoma jednostavno čak i pri nošenju rukavica.

Vreme rada u režimu mirovanja. Ovo je jedna od jačih strana uređaja kada se koristi kao sekundarni uređaj. Ukoliko ne razgovarate previše preko vašeg sekundarnog telefona, u tom slučaju će vam 3110 Classic izdržati oko nedelju dana – nivo napunjenosti baterije će i dalje biti dovoljan da vam dođe kao spas kada vam to zatreba.

Kućište. Zahvaljujući završnoj površini od plastike meke na dodir na većem delu kućišta, 3110 Classic je otporan na ogrebotine iako se neke ne mogu izbeći ali nisu toliko vidljive.

Na ovaj stav verovatno je uticala činjenica da sam 3110 Classic koristio kao drugi telefon više od mesec dana – za to vreme sam se stvarno zaljubio u ovaj kapacitet.

Utisci

Jačina zvuka 64-glasnih melodija zvona je iznad prosečne – vaš 3110 Classic neće proći nezapažen u bilo kom okruženju, čak ni u podzemnoj železnici. Vibracija je malo slabija ali i dalje dovoljno jaka. Aparat 3110 Classic pruža dobar kvalitet zvuka, isto kao i telefoni poslednje generacije, međutim, bilo bi dobro da postoji viši zvuk za slušalice, budući da u bučnom okruženju možete naići na probleme.

Uzimajući u obzir ponude koje su konkurentne modelu Nokia 3110 Classic, on ima prilično visoku cenu. Ipak, poseđuje veliki broj karakteristika koje ga odvajaju od ostalih ponuda – nema suvišnih detalja, džepnih je dimenzija i naročito pristojne ergonomije.

Ovaj telefon će se svideti svima koji traže nesofisticirani aparat za razgovaranje ili kao drugi telefon (oni koji imaju višak novca). Modeli 3109 i 3110 Classic su mnogo iza rešenje koje nudi Sony Ericsson, naročito kada je u pitanju noviji model (zbog nedostatka Java Multitasking) a ni po stilu se ne mogu uporediti sa Motorola-om L9 i Samsung-om E200. Osim toga, ovo su i dalje telefoni koji odlično zvone i vibriraju i koji su odlični kada je reč o pozivanju.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024