6555 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 6555
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 6555. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 6555 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-telefona Nokia 6555

Prodajno pakovanje:

Telefona
1020 mAh baterija (BL-5C)
Punjač (AC-4)
Uputstvo za upotrebu
Žične stereo slušalice (HS-47, dsotupnost zavisi od regiona)

Pozicioniranje

Nokia 6555 kreće potpuno istim putem kao i Nokia N80. Čitaoci će se sigurno zapitati: „Kako su to ova dva modela povezana?, pomisliće oni korisnici koji nikada nisu pomešali smart telefon N serije sa S40 aparatom“. Činjenica je da osnova ova dva uređaja ima neobjašnjivu sličnost. Oba su prvobitno dizajanirani za američko tržište, na kojem su i prikazani po prvi put, a zatim su postali dostupni i u drugim regionima. Uopšteno govoreći, veoma je retka prilika da Nokia predstavi uređaj koji je dizajniran specifično za neki region a da se taj isti model kasnije ne pojavi i na ostalim tržištima. Međutim, priča o aparatu Nokia 6555 je malo drugačija. Ovaj aparat je prvobitno dizjaniran za AT&T i predstavljao je ponudu srednjeg opsega; pored toga, morao je da ispuni sledeće uslove koje je postavila partnerska kompanija: mora da bude u rangu cena LG brendiranih telefona i mora biti 3G omogućen telefon na preklop koji će posedovati više ili bar isto toliko funkcija koliko poseduju Motorola i Samsung rešenja. U prvo vreme provajder je smatrao da će se ovaj model odomaćiti u njegovom portfoliu na neko duže vreme. Nokia je ovom zadatku prišla veoma ozbiljno, budući da joj je posao sa AT&T pružao šansu da uskoči na američko tržište. Ne samo da su odlučili da ovaj model „naoružaju“ moćnim karakteristikama, već su dobar posao odradili i po pitanju vizuelnog izgleda pružajući mu atraktivan dizajn. Međutim, ni oni nisu čudotvorci pa je to razlog zbog kojeg je ovaj pristupačni model ukrašen različitim ukrasima dok je sam izgled inspirisan izgledom skupljih telefona. Rezultat ove kombinacije bio je prilično dobar: iskorišćena je relativno jeftina plastika u kombinaciji sa atraktivnim dizajnom i mehanizmom na preklop.

I kao što to obično biva svi su mislili da će AT&T biti oduševljen ovim telefonom toliko da će ga prodavati u gomilama. Međutim, kada je prodaja 6555 započela, u septembru 2007 godine, kompanija se suočila sa veoma slabom prodajom. Šta je razlog za ovakvu dramatičnu promenu u razmišljanju korisnika? U velikoj meri je to povezano sa pozicioniranjem telefona, budući da je ovaj model najavljivan kao odlično rešenje za konekciju na AT&T mrežu velikom brzinom, preuzimanje muzičkih i video sadržaja sa prodavnice provajdera, itd. Ovi aparati su se prodavali po pristupačnoj ceni na osnovu dvogodišnjeg ugovora. Poređenja radi, slični ili čak identični aparati (doduše, bez 3G) bili su putem ovog provajdera dostupni besplatno. To je jedini razlog zbog kojeg provajder nije mogao da otkupi stotine hiljada ovim telefona, dok što se Nokia-e tiče, proizvodnja manje od milion jedinica određenog uređaja ne dolazi u obzir zbog ekonomskih razloga. Imajte u vidu da govorimo o uređajima za masovno tržište, budući da su neki telefoni bili dostupni samo u malim količinama. Da se vratimo na našu priču. Nije potrebno biti naučnik da bi se zaključio kraj – ekskluzivna ponuda AT&T bez mnogo buke našla se i u drugim regionima.

Postavlja se pitanje da li je Nokia planirala da predstavi ovaj telefon širom sveta? Ovo sada nije nimalo važno jer se to dogodilo pa je Nokia 6555 efektivno prisutna u svakom regionu zemljine kugle. Ovaj model ne treba gledati kao ključnu poonudu kompanije niti kao proizvod namenjen masovnom tržištu uprkos njegovom pozicioniranju. Isto tako životni vek ovog modela neće biti preterano dug. Stoga smatram da će Nokia 6555 zasijati na horizontu u brzo se ugasiti. Čak i nezvanični rezultati porudžbina iz SAD ne daju optimistična predviđanja po pitanju uspešnosti ovog modela – korisnici se nisu baš preterano zaljubili u ovaj model. Nokia u svojoj ponudi, slučajno ili ne ima potpunu repliku modela 6555 u vidu modela Nokia 6131 koji karakteriše starija verzija S40 platforme što korisnici svejedno ne prepoznaju. Ovaj model se prodaje po znanto nižoj ceni od Nokia –e 6555 i uživa i dalje dobru prodaju. Ukoliko želite još koji dokaz u prilog tvrdnji da Nokia 6555 neće baš najbolje da se provede navešćemo postojanje modela 6267 koji karakteriše 2MP kamera, muzički tasteri a sve po ceni koja je opet niža od cene modela Nokia 6555. Prema tome za očekivati je da će cena i modela Nokia 6555 pasti na neke niže grane i biti u opsegu između cena modela 6131 i 6267.

Dizajn, veličina, kontrole

Jedinstvena karakterisitka modela Nokia 6555 koju proizvođač naglašava je ugao koji formiraju dve polovine telefona kada je on otvoren i koji iznosi gotovo 180°. Što je još važnije polovine kada se spoje formiraju površinu koja gotovo nema na sebi nijednu oštru ivicu. Ovaj dizajn je nazvan „smooth-back“ što ukazuje na glatkoću površine. Ali da li je ovaj model zaista tako jedinstven i unikatan? Prosudite sami – Philips 855 je prvi telefon koji je usvojio ovu karakteristiku, plus postojalo je nekoliko Samsung brendiranih rešenja i mnoga druga rešenja ostalih proizvođača. Prema tome, šarka modela Nokia 6555 nije nikakvo tehnološko čudo niti je manje ili više pouzdano rešenje u odnosu na rešenja drugih proizvođača.

Philips 855:

Nokia 6555:

Za izradu modela Nokia 6555 su kombinovana dva materijala uključujući sjajnu plastiku koja se koristi za okruživanje umetaka na prednjoj i zadnjoj strani uređaja. Telefon se isporučuje u tri kolor varijante: crnoj, braon i crvenoj, koje menjaju samo boju okvira telefona. U suštini ovo je trik koji se primenjuje kod velikog broja različitih modela.

Sjajna završna površina modela Nokia 6555 je magnet za otiske prstiju mada masnoća i mrlje nisu toliko primetne na površini telefona što donekle pobolljšava stvari. Sa unutrašnje strane polovine su izrađene od crne matirane plastike na kojoj nema traga od sloja mekog na dodir. Ipak, iako je u pitnaju jeftino rešenje ono izgleda veoma lepo. Smatram da je ova vrsta plastike prihvatljiva na ovom mestu iako će mesta koja dodirujete prstima biti svetlija.

Tasteri koji se nalaze sa leve bočne strane telefona su postavljeni u gornjoj polovini, tako da kada otvorite dve polovine telefona ovi tasteri se nalaze iznad šarke i veoma su pogodni za korišćenje. Takođe ovde se nalazi i taster za regulisanje jačine zvuka zajedno sa tasterom kamere koja radi i kada je telefon zatvoren. Na žalost spoljni ekran modela Nokia 6555 gotovo da uopšte nije od koristi ili vrlo malo kada treba da koristite neku od karakterisitka upravljanja telefonom, pa ukoliko želite da se igrate nekom od ovih karakteristika prisiljeni ste da otvorite uređaj. Ostali Nokia brenidrani uređaji sa druge strane omogućavaju pregled na primer propuštenih poziva sa spoljnog ekrana.

Leva strana uređaja takođe sadrži microUSB utičnicu dok se sa suprotne strane nalazi 2.5mm audio priključak i utičnica punjača (2mm).

Kvalitet izrade modela Nokia 6555 je pristojan iako smo primetili da je poklopac sa zadnje strane nezantno olabavljen i da se prilikom držanja telefona u ruci mogu čuti određeni škriputavi zvuci ali generalno ovo vas neće preterano nervirati. Telefon lepo staje na dlan obzirom da je dimenzija 97mmx44.3mmx19.6mm i da teži 97 grama.

Ekran

Spoljni ekran može da prikaže do 262.144 boje (TFT) pri rezoluciji 128x160 piksela. Većinu svojih funkcija ovaj ekran obavlja uspešno – prikazuje prigodan screensaver sa analognim časovnikom i prikazuje sliku pozivaoca ili video ID. U svim ostalim situacijama ovaj ekran nije preterano iskorišćen i samo nudi mali deo onoga za šta bi mogao da bude iskorišćen. Informacija na ovom ekranu su donekle čitljive pri delimičnoj izloženosti sunčevim zracima, dok pri direktnim sunčevim zracima ekran bledi i boje postaju neprepoznatljive. Ovaj ekran nije naročito sveto ali će svakako izvršiti svoju funkciju da vas upozori na dolazni poziv.

Ekran u unutrašnjosti je QVGA jedinica (rezolucije 240x320 piksela, dijagonale 2’’, 31x41 mm). Ovaj ekran ima mogućnost prikaza 16 miliona boja (TFT) koje su svetle i pune života. Na žalost nema načina da se podesi osvetljenost ekrana iz menija podešavanja što znači da će uvek biti ravnomerno osvetljen. Ekran izvlači korist iz sloja ogledala kojim je prekriven čime se postiže bolja vidljivost pri izloženošću sunčevoim zracima – nećete imati nikavih problema da vidite šta je to što je napisano na ekranu.

Ekran može da prikaže 8 tekstualnih i tri servisne linije. Font je dovoljno veliki i čitljiv a u nekim režimima se može izmeniti.

Tastatura

Tasteri su prosečne veličine, pogodni za pritiskanje i što je još važnije meki – zajedno ovo daje odličan doživljaj prilikom unosa teksta preko tastature ili pozivanja. Četvorosmerni navigacioni taster je namenjen za programabilne tastere i prečice. Svi tasteri su osvetljeni belom bojom koja je dobro vidljiva u različitim okruženjima.

Memorija

MicroSD ekspanzioni slot (kartice kapaciteta do 8GB su podržane) je smešten ispod baterije. Telefon se takođe isporučuje i sa 31Mb ugrađene memorije.

Baterija

Nokia 6555 koristi BL-5C Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1020mAh, koja prema tvrdnji kompanije Nokia može da obezbedi 6.5 časova razgovora odnosno 300 sati rada uređaja u režimu mirovanja. Prilikom testiranja baterija telefona je trajala oko 3 dana uz 3 časa poziva do 5 sati slušanja muzike. Da bi se baterija modela Nokia 6555 u potpunosti napunila potrebno je oko 2 časa.

Prilikom slušanja muzike bez prestanka korišćenjem slušalica baterija telefona je uspela da obezbedi vreme trajanja od 11 časova i 20 minuta.

Kao ravnoteža ova model je jedan od najboljih kada je u pitanju trajanje baterije – oni korisnici koji će telefon koristiti samo za pozive će bez problema uspeti da ostavere 3 do 5 dana autonomije uređaja (u zavisnosti od količine razgovora), što je sjajan rezultat u odnosu na rešenja koja imaju slične karakteristike a koja uspevaju da obezbede maksimalno dva dana rada baterije.

Kamera

Telefon poseduje 1.3MP kameru (CMOS) koja zaostaje za današnjim standardima, ali je sasvim pristojna uzimajući u obzir osrednju ponudu kakva je Nokia 6555. Za razliku od rešenja koja se isporučuju sa 2MP kamerom, Nokia je odlučila da kamera ne bude karakteristika na koju će se Nokia 6555 oslanjati već da više bude opciona. Upravo iz ovog razloga je modul kamere koja je implementirana u model Nokia 6555 jedan od najjeftinijih koji se može naći na tržištu pa samim tim obezbeđuje i loš kvalitet fotografija.

Sledeće rezolucije su podržane:

1024x1280;
960x1280;
480x640;
240x320;
120x160.

Dve minimane rezolucije su dodate za fotografije koje se mogu podesiti kao pozadinsku sliku na ekranu (spoljni/unutrašnji). Podržana su tri tipa JPG kompresije (osnovni, normalni, visoki). Imajući u vidu činjenice da fotografije nisu savršene najbolje je podesiti maksimalni kvalitet tako da ne može biti gore nego to jeste.

Zvuk zatvarača može se isključiti, a telefon poseduje i 8x digitalni zum koji nema mnogo razloga da se koristi. Slike možete čuvati u internoj memoriji telefona.

Kada snimate u zatovrenom matrica pokazuje nedostatak osetljivosti – tamniji objekti bivaju zamućeni sa zelenim mrljama što se naročito izražava kada su u pitanju pozadine. Prebacivanje u noćni režim donekle spašava situaciju ali boje i dalje ostaju mutne.

Za sve one koji vole da fotografišu više slika odjednom tu je i odgovarajući režim – kamera može načiniti tri slike istovremeno dok pri tome sva podešavanja ostaju ista – ona koja su podešena i za fotografisanje jedne slike, uključujući i rezoluciju. Dostupan je i auto timer za slikanje samog sebe, međutim usled činjenice da se kamera pokreće kada je telefon zatvoren (spoljni ekran služi kao vizir) ovo neće biti naročito korisno.

Ispod možete videti fotografije snimljene u različitim okruženjima – pretpostavljam da dalja objašnjenja nisu potrebna, možete i sami doneti zaključak o kvalitetu kamere (maksimalna rezolucija, najbolji kvalitet).

(+) Uvećaj, 1024x1280, JPEG (+) Uvećaj, 1024x1280, JPEG
(+) Uvećaj, 1024x1280, JPEG (+) Uvećaj, 1024x1280, JPEG
(+) Uvećaj, 1024x1280, JPEG (+) Uvećaj, 1024x1280, JPEG
(+) Uvećaj, 1024x1280, JPEG (+) Uvećaj, 1024x1280, JPEG
(+) Uvećaj, 1024x1280, JPEG (+) Uvećaj, 1024x1280, JPEG
(+) Uvećaj, 1024x1280, JPEG (+) Uvećaj, 1024x1280, JPEG
(+) Uvećaj, 1024x1280, JPEG (+) Uvećaj, 1024x1280, JPEG

Video. Uređaj omogućava snimanje video sadržaja u 3gp formatu, dostupne rezolucije su 128x96 piksela ili 176x144 piksela. Kvalitet snimka je podeljen na tri parametra. Možete ogrnaičiti dužinu trajanja snimka, ali takođe on može biti i neograničen, tj. sve dok ne ostanete bez memorije (bilo na memorijskoj kartici ili interne memorije telefona). Efekti koji se primenjuju na video snimke su isti kao i za fotografije. Kvalitet video snimaka nastalih modelom Nokia 6555 je osrednji mada nismo ni očekivali ništa posebno po ovom pitanju.

Primer video klipa - visok kvalitet, 176x144 piksela (3gp, 172 kb)

USB, Bluetooth

USB. Nokia 6555 koristi microUSB slot koji se nalazi sa leve strane telefona. Ova utičnica koristi se kada povezujete kabl za prenos podataka (mada se na ovaj način telefon ne puni). Proizvođač navodi da uređaj podržava USB 2.0 i to je istina, u USB Mass Storage režimu, konekcija putem USB kabla pruža osrednju brzinu prenosa podataka, negde oko 500-600 Kb/s (najviša brzina prenosa na ovaj način je 800Kb/s). Ovo je nešto sporije nego kod modela Motorola RAZR 2 V8, koji se takođe isporučuje sa microUSB utičnicom.

Po uspešnom povezivanju možete odabrati U neki od sledećih režima: USB Mass Storage, Nokia Mode (PC Studio) ili Printing&MEdia. Ne postoji podrška za MTP, pa numere morate da upload-ujete manuelnim putem.

Bluetooth.Telefon poseduje EDR omogućeni Bluetooth verzije 2.0. Sledeći profili su podržani:

Dial-Up Networking Profil
Generic Access Profil
Generic Object Exchange Profil
Object Push Profil
Serial Port Profil
Handsfree Profil
Headset Profil
Synchronization Profil
Basic Image Profil
File Transfer Profil
HID (host) Profil
Stereo Advanced Audio Distribution Profil
Advanced Audio/Video Remote Conference Profil

Implementacija Bluetooth-a kao i uvek nije izazivala nikave problema pri radu. Stereo slušalice takođe dobro rade sa modelom Nokia 6555.

Performanse

Ovaj telefon pruža performanse koje su tipične za predstavnika svoje generacije, tj. ne pruža ništa više od onoga što bi se moglo očekivati od ovakvog uređaja. U poređenju sa rešenjima kompanije Sony Ericsson Nokia 6555 je osrednje rešenje.

Teme, aplikacije, igre

Uređaj se isporučuje sa unapred instaliranim velikim brojem koje značajno utiču na njegov izgled. Sve teme su dobro dizajnirane, i poklapaju se sa imidžom telefona.

Telefon se isporučuje sa nizom prethodno instaliranih igara - Golf Tour, Rally 3D, Sudoku, Soccer 3D.

Sekcija Application uključuje standardne funkcije kao što su: Svetsko vreme, Opera Mini, Konvertor, Yahoo! Go. Neka tržišta će uz model Nokia 6555 dobiti još neke aplikacije. Nove Java aplikacije se mogu upload-ovati bežičnim putem direktno u memoriju telefona (ne postoje ograničenja po pitanju veličine).

Utisci

Jačina polifonih melodija koje isporučuje model Nokia 6555 je dovoljno glasna da budete sigurni da ćete čuti zvonjenje telefona u različitim okruženjima. Iako je zvuk donekle ugušen u odnosu na modele koji poseduju dva zvučnika, Nokia 6555 je i dalje dovoljno glasna. Kvalitet prijema nam ni u jendom momentu prilikom testiranja ovog telefona nije predstavljao problem. Jačina vibracije je prosečna ali solidno odrađuje svoj posao iako se telefon nalazi u džepu odeće.

Nokia 6555 nema direktnu konkurenciju za svoj nivo cene/kvaliteta. U pitanju je veoma dobro rešenje za one korisnike koji će se zaljubiti u njegov dizajn i interesantan časovnik koji se prikazuje na spoljnom ekranu. Telefon ne poseduje krucijalne nedostatake ali ni ne donosi ništa psoebno po pitanju performansi. Nokia 6555 bi se u najkraćem mogla opisati kao jeftino rešenje koje se usled raznoraznih okolnosti ne prodaje po tako niskim cenama. Sa svojom cenom ovaj model je čak iznad određenih Nokia-inih proizvoda kao što su na primer 6131 ili 6267. Nokia 655 u svom prodajnom pakovanju ne uključuje memorijsku karticu niti slušalice što može da odbije pojedine korisnike. Sve u svemu ovaj telefon privlači svojim izgledom i to je jedini razlog zbog kojeg vam se može svideti.

SAR – 0.88 W/kg.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024