N96 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia N96
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia N96. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia N96 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Nokia N96 - Prikaz

Prodajno pakovanje:
Telefon
Li-Ion baterija (BL-5F)
USB kabl za prenos podataka (CA-101)
TV kabl (CA-75U)
Daljinski upravljač i slušalice (AD-54, HS-45)
Punjač za automobil (DC-4)
Punjač (AC-5)

Pozicioniranje

Kao po pravilu prosečno razmišljanje korisnika nije okarakterisano sofisticiranošću ili dubinom – sve o čemu prosečan korisnik vodi računa pri odabiru telefona jeste oznaka i njegova funkcionalnost. Uzmimo na primer model Nokia N95 – to je u svakom slučaju vrhunski telefon tako da prosečni korisnik smatra da će telefon koji nosi oznaku N96 imati poboljšane performanse prethodnog u svakom pogledu. Ova logika donekle ima smisla ali ukoliko se malo više zagledamo u N96 shvatićemo da to baš i nije tako.

Nokia ima jasan cilj: izdati različita rešenja da bi se razrešile razlike koje postoje a za to su potrebni telefoni sličnog dizajna koje karakterišu jedinstvene karakteristike. Budući da su slični po pitanju dizajna, to im pomaže da ostanu u okviru istog opsega onih modela koji su slični i koji će biti kupljeni samo zbog toga, iako što se filozovije i hardvera tične oni ne mogu biti više polarizovani. U suštini to je priča koja prati model Nokia N96 koji je nasledio titulu „vodećeg modela“, tako da se sada smatra najboljim S60-baziranim rešenjem koje postoji, što u suštini nije tačno. Ovo je proizvod koji treba da otvori opseg rešenja sa sličnim karakteristikama, nešto što kompanija Nokia do sada nije uradila.

Portfolio Nokia-e nudi par DVB-H rešenja, naročito model Nokia N77 i malo stariji model, N92. Nijedan od njih nije široko rasprostranjen budući da su korišćeni bilo u televizijskim pilot projketima ili su prilagođeni za određene regione (kao N77 za Tajvan u jesen 2007). Zaista, imajući u vidu da veliki broj tržišta još uvek nemaju omogućenu DVB-H televiziju, replika N73, poboljšana sa nekim funkcijama zaista je bila neumesna. U martu 2008 godine, evropske vlasti standardizovale su DVB-H i od tada se ulažu svi napori da se to podrži. U tom smislu Nokia N96 ima velike šanse da izbegne ulogu ružnog pačeta koje nikada neće biti objavljeno – na sreću, mobilna televizija nije bila veliki fokus kod modela N96, već se nekako utopila među ostale funkcije.

Kao i većina drugih rešenja N serije, N96 je veoma bogat i dobro opremljen model po pitanju multimedijalnih sadržaja , naročito kada je reč o video odeljku. Postoji i veliki broj ostalih stvari koje je vredno pomenuti – dijagonala ekrana, hardverska podrška za H.264 enkodiranje, brži video i postolje koje omogućava stajanje N96 modela na ravnim površinama u toku snimanja.

Ono što je zanimljivo jeste činjenica da je pre godinu dana Nokia započela da obogaćuje svoj proizvodni portfolio ne samo različitim stilovima već i hardverskom platformom kojom su podržana njihova rešenja. Nokia N95 i njeni naslednici izrađivani su na osnovu TI OMAP čipa, dok N96 koristi prednosti STMicroelectronics-ovog Nomadik-a. Kada se ova dva telefona uporede, njihove sličnosti se ne razlikuju mnogo od njihovih fizičkih aspekata, budući da ostale stvari, kao što su funkcionalnost i hardver, veoma su različite.

Da li je N96 rešenje za masovno tržište? Ne. Da li je to specijalizovane rešenje namenjeno za određene korisnike? Ne. To je nešto između. Ovaj telefon će doživeti umerenu prodaju iako će konfuzija oko njega sigurno zaseniti osrednju prodaju.

Dizajn, veličina, kontrole

Vizuelno, N96 je veoma sličan modelu Nokia N81 8Gb – isti crni završni sloj sa sjajnom površinom, iste kontrole, uz malo srebrnog dela sa bočnih strana, što ga čini atraktivnim. Prednju stranu je veoma lako zaprljati otiscima prstiju. U suštini, ovaj telefon se zaprlja za nekoliko minuta tako da je tkanina za čišćenje nešto što vlasnici ovog telefona jednostavno moraju imati.

Dimenzije telefona su 103x55x18mm (125 grama) dok je deo gde se nalazi kamera još deblji zbog toga što ivice oko sočiva dodaju nekoliko milimetara obimu N96. Sve u svemu, N96 podseća vlasnika kao da u ruci ima neku vrstu lopate zbog toga što je prilično širok – u poređenju sa modelom Nokia N81 širi je za 0.5cm. Iako ovaj model nikako nije namenjen ženama, samo je pitanje toga da li će ih prodavac u radnji uspeti ubediti da je to vrhunski model ili ne. Koliko se ja sećam, Nokia N93 takođe nije bila mali model, ali se veliki broj dama odlučio da ga kupi i srećno su ga nosile u svojim tašnama. Štaviše, neke od njih ga još uvek koriste. Veoma je važno shvatiti da dimenzije Nokia N96 jesu donekle blizu maksimalnih – dimenzije ovog modela dovode do toga da on nije pogodan niti za svaki džep niti za svaku tašnu. Neki se možda neće složiti sa ovim i ja se slažem da su neki delovi odeće savršeni za N96; međutim, većina korisnika neće biti zadovoljna mogućnostima nošenja.

Sa gornje stane nalazi se taster za zaključavanje tastature, isti kao što postoji kod modela Nokia N81 zajedno sa 3.5mm utičnicom za slušalice kao i taster za uključenje uređaja. Sa leve strane nalazi se slot za microSD memorijsku karticu koji je pokriven plastičnim zatvaračem. Stvari postaju zanimljivije sa desne strane gde se nalaze dva zvučnika pokriveni metalnom rešetkom, kao i taster kamere i taster za kontrolu jačine zvuka. Sa donje strane nalazi se microUSB utičnica i slot za punjač (2mm).

Po pitanju forme N96 je dual slider model čiji se okretni delovi mogu gurnuti i na gore i na dole – na ovaj način u drugom slučaju pristupate kontrolama telefona koje su namenjene karakteristikama povezanim sa muzikom, kao i kada želite da gledate video sadržaje. Tasteri koji postoje ovde za razliku od onih kod modela Nokia N95 8Gb nisu glomazni – ravni su i napravljeni od iste plastike kao što je ona koja je korišćena za lice telefona.

Kada posmatramo kvalitet izrade ovog prototipa ne možemo da sudimo potpuno o ovom modelu. Prototip ne nudi ništa specijalno, deluje osrednje tako da nećete imati uopšte pravi utisak kako će N96 biti implementiran kada se bude našao u komercijalnoj prodaji. Sličnu stvar smo u prošlosti iskusili i sa modelom Nokia N81 – kada sam imao prvi put prototip ovog modela u rukama njegov kvalitet izrade mi je delovao očajno. Ali nakon što sam određeno vreme koristio komercijalnu jedinicu ustanovio sam da je veoma dobrog kvaliteta izrade i da nema ni traga problemima koji su postjali kod da kažemo radne verzije. Upravo iz ovog razloga ne mogu da smislim nijedan razlog zašto proizvođač potpuno isti recept ne bi primenio i kod modela Nokia N96 i ostavio ga onakvim kakav izgleda danas.

Sa zadnje strane uređaja nalazi se LED blic, sočivo 5MP CMOS kamere (koja je identična onoj koja se isporučuje sa modelom Nokia N95) sa autofokusom. U trenutnom modelu kamera ne radi pravilno, a softver je prilično prost (on u suštini kreira fotografije, ali nisam našao nijednu osobu kojoj svideo).

Oko okvira sočiva nalazi se postolje na sklapanje koje omogućava da N96 postavite u položaj koji je zgodan za gledanje video sadržaja kada ga stavite na ravnu površinu. Ovo je vrlo zgodna karakteristika koja je uz to veoma pouzdana. Koliko god se trudio i bio grub sa njom nisam uspeo da polomim postolje. Dolazeći modeli će takođe imati ovu korisnu karakteristiku.

Ekran

Model N96 se isporučuje sa 2.8’’ QVGA ekranom (230x320 piksela, 42x58mm). Njegovih 16 miliona boja i dovoljno osvetljenja pružaju prilično dobar kvalitet slike. Pri direktnim sunčevim zracima ekran bledi ali su informacije i dalje savršeno čitljive.

Dijagonala modela N96 je čisto unapređenje u odnosu na originalni N95 sa njegovih 2.6’’ (što je velika razlika u poređenju sa drugim 2’’ i 2.2’’ jedinicama). Povećana dijagonala pruža pomalo zamagljenu sliku, međutim zahvaljujući svetlijem ekranu N96, teško da ćete primetiti ovaj efekat.

Ekran može omogućiti prikaz do 8 tekstualnih i 3 servisne linije. Mada je u nekim režimima moguće koristiti i četrnaest linija. Sve veličine slova su jasne i lake za čitanje.

Tastatura

Slično kao i model N81 i Nokia N96 koristi Navy Wheel. Ovde je on implementrian kao malecki mehanički taster koji svojim ivicama nezantno štrči iznad površine. Iskreno, nisam primetio nikakvo zadovoljstvo upotrebe ovog tastera. Ovaj taster je okružen muzičkim kontrolama koje su ista kontrolna grupa koja se može videti na daljinskom upravljaču modela Nokia N96. Ali ovo nije najinteresanntiji deo. Ono što je interesantno je da iako ovaj uređaj koristi navigaciju baziranu na dodiru, možete skrolovati kroz galeriju ili muzičku biblioteku prevlačenjem prsta oko navigacionog tastera (pravac nije bitan – ukoliko je smer obrtanja kazaljke časovnika – tada skrolujete na dole). Pored svega, obzirom da ova činjenica nije od vitalnog značaja onda je po podrazumevanom podešavanju isključena iz menija, što je ispravna stvar. Govoreći o manama iskusili smo veliki broj pogrešnih pritisaka kada su u pitanju muzičke kontrole, naročito kada su u pitanju one koje se nalaze na desnom delu tastature. Vizuelno, one izgledaju slično kao navigaciona grupa modela N91, mada kod modela N96 desni programabilni taster poziva meni Multimedia.

Numerički tasteri su prosečne veličine i nalaze se ispod ravne plastične ploče. Imajući u vidu činjenicu da je svetla veoma brzo se zaprlja što je prilično vidljivo u zatvorenom prostoru. Po pitanju tastature kod modela N96 nema nikakvih pritužbi – odlično radi, tasteri su generalno dobri a poseduju i dovoljno rastojanje. Osvetljeni su belom bojim što ih čini vidljivim u različitim okruženjima.

Baterija

Telefon koristi 950mAh Li-Ionsku bateriju (BL-5F) kapaciteta 950mAh koja je potpuno ista kao i baterija koja je korišćena kod originalnog modela Nokia N95. Sa druge strane kod modela Nokia N95 8Gb kapacitet baterije je povećan na 1200mAh korišćenjem BL-6F baterije. Imajući u vidu da oba modela karakteriše potpuno isti ekran zaključujemo da bi se i kod modela N96 mogla primeniti baterija višeg kapaciteta.

Baterija modela N96 prema tvrdnji proizvođača sertifikovana je na 3.6 časova razgovora odnosno 220 časova rada u režimu mirovanja. Za model nokia N95 vreme rada u režimu mirovanja je bilo 240 časova. Prema tome, u svim glavnim režimima korišćenja (glas, web surfovanje, itd) nećete primetiti nikakvu veliku razliku između ova dva modela. Što se tiče ostalih karakteristika Nokia N81 zahvaljujući korišćenju drugačijeg hardverksog rešenja u poređenju sa Nokia-om N95 beleži 420 časova rada u režimu mirovanja što je blizu savršenstva. Za potpuno punjenje baterije modela Nokia N96 potrebno je oko 2 časa.

Nokia N96 se isporučuje opremljena sa DSP-om za zvučnu i video obradu. Na ovaj način, njihovo prisustvo treba da unapredi performanse telefona na ovim frontovima. Pogledajmo vremena koja baterija modela Nokia N96 može da obezbedi u raznim režimima rada i pogledajmo kakva su u u odnosu na model Nokia N95 8Gb:

GPS-navigacija – 3 sata
Video – 4.5 sata (sertifikovano na 5 hours, Nokia N95 8Gb traje 3.5 sata).
WEB surfovanje (preko EDGE) – 3 sata (takođe 3 sata kod modela N95 8Gb).
Wi-Fi (non-stop upload podataka) – 3.5 sata (N95 8Gb – 3 sata).
Muzika (preko slušalica) – 13.5 sati (sertifikovano na 14 sati, Nokia N95 8Gb – 10 sati)
TV (samo za N96) – do 5 sati.

Očigledno je da hardverske specifikacije modela Nokia N96 mu omogućavaju da ostane duže funkcionalan kada su u pitanju muzički i video režimi iako ga karakteriše baterija slabijeg kapaciteta o odnosu na Nokia-u N95 8Gb.

Prilikom testiranja baterija modela N96 je trajala oko 2 dana u situacijama pri kojima smo sve dostupne karakteristike koristili u potpunosti (redovna provera elektronske pošte, do 5 sati slušanja muzike i do 20 SMS poruka dnevno). Sa punom odogovrnošću možemo da tvrdimo da baterija modela N96 može da traje najmanje dva dana i uz žešće korišćenje (ovo se ne odnosi samo na režim non stop Web surfovanja), a ukoliko planirate ovaj telefon ne koristite ni za šta drugo sem za glasovne pozive, onda možete da očekujete 3 do 4 dana rada u zavisnosti od toga koliko vremena provodite koristeći telefon.

Memorija

N96 je prvi smart telefon baziran na S60 platformi koji može da koristiti i 16Gb ugrađene memorije i memorijske kartice. Do današnjeg dana Nokia nije mogla da obezbedi ovakvu memorijsku struktura na mnogo svojih uređaja izuzev kada su u pitanju internet tablet-i kao što su Nokia N800 ili Nokia N810. Ovo je definitivno odlična karakteristika, ali nije karakteristična samo za Nokia-u – Motorola takođe isrtražuje ovaj pristup (specifično kada je u pitanju model ROKR E8, mada je princip koji je iskorišćen kod ovog modela ugrađeni skladišteni kapacitet).

Telefon poseduje nekoliko sekcija u okviru svoje skladištene memorije – jednu, Disk C (256Mb memorije, od čega je korisniku na rapsolaganju 180Mb). Ovaj skladišteni kapacitet se koristi za skladištenje korisnikovih podataka, kontakata, poruka, događaja u kalendaru, itd. Njime se upravlja kao i kod drugih smart telefona, tj. na ovom „drive-u“ možete da čuvate fajlove, instalirate aplikacije i sve ostalo. Isti trik se može uraditi i sa ugrađenim skladištenim kapacitetom, koji je označen kao ekstra disk ili kako se to na današnjim smart telefonima implementira na memorijsku karticu. Menadžer fajlova sada karakteriše još jedan tabulator za memorijske kartice. Ipak na kraju krajeva uopšte nije bitno sa kojom memorijskom sekcijom radite jer imate apsolutnu mogućnost da prelazite sa jedne na drugu i da se vraćate, instalirate aplikacije koje želite, sačuvate svaki podatak koji vam je potreban itd.

Sa druge strane, postoji još jedan maleni detalj koji može da bude koristan – kada kopirate fajlove u USB Mass Storage režimu na ugrađenu memoriju telefona, najviša brzina će biti oko 2MB/s, međutim kada premeštate podatke na ili sa memorijske kartice najveća moguća brzina će biti svega 1Mb/s. Nismo do kraja uspeli da shvatimo zbog čega je ovo ovako, ali najverovatnije je da će se sa izdavanjem komercijalne verzije uređaja i ovaj problem izgubiti.

Količina RAM memorije koju poseduje model N96 je 128Mb, dok nakon inicijalnog pokretanja korisniku na raspolaganju ostaje oko 89Mb. Na ovom polju N96 se ne razlikuje od modela N95 8Gb.

Hardverske specifikacije

Kao što se možda sećate Nokia N95 radi na TI OMAP 2420 procesoru koji je isto rešenje koje se koristi za sve vrhunske modele kompanije Nokia. Sa dolaskom modela Nokia N81 kompanija je dodala još jednu opciju – platformu sa Freescale-a. Sada sa modelom N96 dolazi treće rešenje – STN8816 (Nomadik linija) iz STMicroelectronics-a koje „zapošljava“ ARM926EJ procesor randog takta 334MHz. Iskreno, desilo mi se da uhvatim sebe kako razmišljam da je za Nokia-ina rešenja bazirana na S60 platformi radni takt od 334MHz začaran – nijedno rešenje ga još nije prešlo. Činjenica je međutim da sva današja rešenja kompanije Nokia koriste ovaj radni takt, i to mi baš nije najasnije zašto, ali jedino logično objašnjenje je da se želi naglasiti koliko različitih a opet istih rešenja kompanija Nokia implementira.

N96 takođe poseduje DSP za video obradu (dekodira na H.264 pri 30fps i VGA rezoluciju – ostali formati su takođe podržani, ali ovaj je prioritetan). Za svoje audio potrebe telefon koristi 24-bitni DSP i veliki broj efekata sa kojima je prethodno instaliran iako je na proizvođaču da li će ih omogućiti ili ne.

Kao što možete videti iz ovog sažetog pregleda karakteristika platforme, N96 poseduje neke karakterisitke koje su nam vrlo interesantne da ih iztestiramo; ovo se naročioto odnosi na kvalitet zvuka i na to kako se telefon suočava sa konkurencijom.

Telefon se takođe isporučuje sa senzorom pokreta koji automatski rotira ekran modela N96 kada ga okrećete u ruci.

USB, Bluetooth, Wi-Fi

USB. Telefon se isporučuje sa USB 2.0 podrškom, a po uspešnom povezivanju sa računarom, možete odabrati neki od sledećih režima:

    Data Transfer (Mass Storage USB) – memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski. Brzina prenosa podataka je oko 1800-200Kb/s (USB2.0)
    PC Suite – koristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
    Image Print – nije potrebno objašnjenje.
    Media Player (MTP protocol) –sinhronizacija sa Windows Media Player-om .

Bluetooth. Smart telefon poseduje EDR omogućeni Bluetooth 2.0 zajedno sa sledećim profilima:

    A2DP
    AVCRP
    BIP-ImagePush
    DUN-GW
    FT-Server
    HandsFree-AG (1.0)
    Headset-AG
    OBEX
    OPP-Client
    OPP-Server
    SIM Access-Server

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom modela N96 je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu modela N96.

Wi-Fi. Telefon se isporučuje opremljen sa Wi-Fi (IEEE 802.11 g) podrškom. Svi sigurnosni standardi su podržani: WEP, WPA i WPA2, dok su druga napredna podešavanja dostupna. Uređaj podržava univerzalni PnP standard (UpnP), koji je naslednik žičnog standarndog PnP. Uz njegovu pomoć, zajedno sa Wi-Fi, možete slati slajdove na TV, muzički ili stereo sistem, kao i fotografije na štampač. U određenom smislu UpnP je kao dodatak infrastrukturi (Wi-Fi na primer), u formi Bluetooth servisa tako da više izgleda kao upgrade softvera. Prodajno pakovanje uključuje Home Media Server, koji omogućava povezivanje N96 preko Wi-Fi mreže sa desktop personalnim računarom. .

Kod modela takođe postoji i Wi-Fi čarobnjak – on zadržava mrežu omogućenom u pozadinskom režimu modela N96 i po potrebi je uključuje.

Muzički odeljak

Bili smo zaista uzbuđeni da vidimo šta je to što novi čip može da donese ovom telefonu – njegov 24-bitni DSP pravi neke razlike u poređenju sa performansama ostalih Nokia ponuda. Međutim, nismo primetili nikakvo suštinsko unapređenje iako se bas čuje bolje naročito kada se koriste nepodrazumevane slušalice (one koje se isporučuju sa modelom N96 nisu naročito dobar izbor). Plejer telefona ne donosi ništa posebno već je standardna ponuda bazirana na FP2.

Sada je vreme da damo reč Aleksander-u Dumbovsky-om – ali pre nego što on iznese svoje mišljenje naglasićemo da je ugrađeni radio modul modela N96 dobar, iako pokazuje male ili gotovo nikakve razlike u odnosu na ostala slična rešenja kompanije Nokia. U speakerphone režimu plejer telefona se ponaša veoma dobro – bilo da je u pitanju repordukcija muzike sa radija ili preko plejera. Tokom vremena u kojem sam korisitio N96 često sam slušao online radio – preko lokalne WiFi sam se povezivao sa internetom pronalazio radio stanice i uživao u muzici ili vestima. Zahvaljujući malom detalju kao što je stono postolje Nokia N96 je mnogo korisnija – po ovom pitanju podseća na dizajn koji je primenjen kod modela N810.

RightMark Audio Analyzer testovi:

Opšte performanse:

Frekventni odziv (od 40 Hz do 15 kHz), dB: +0.39, -1.58Prosečan
Nivo šuma, dB (A): -87.3Dobar
Dinamički opseg, dB (A): 87.3Dobar
THD, %: 0.0098Veoma dobar
IMD, %: 0.569Loš
Stereo transkripcija, dB: -75.5VVeoma dobra
Intermodulacija pri 10 kHz, %: 0.112Prosečna

Opšte performanse: dobre

Frekventni odziv:

Nivo šuma



Nokia N96 protiv Nokia-a N95 8Gb:

Opšte performanse

TestNokia N96Nokia N95 8 Gb
Frekventni odziv (od 40 Hz do 15 kHz), dB: +0.39, -1.58+0.77, -1.83
Nivo šuma, dB (A): -87.3-77.7
dinamički opseg, dB (A): 87.377.4
THD, %: 0.00980.0060
IMD, %: 0.5690.153
Stereo transkripcija, dB: -75.5-71.4

Frekventni odziv

Nivo šuma

Alexander Dembovsky je rekao za N96:

Kao u inat nekim našim očekivanjima, Nokia N96 nije tako izvanredan izvođač na audio frontu. Da budemo određeniji visoki tonovi koje ovaj model proizvodi donekle su škriputavi a ukoliko smatrate da je ta škriputavost prevelika da bi se mogla prihvatiti kada je u pitanju mobilni telefon moraćete da upotrebite ekvilajzere da biste ih ispravili. Srećom, kada su u pitanju tonovi srednjeg i niskog opsega model Nokia N96 se ponaša znatno bolje sa signalom koji je ravan duž čitavog opsega što je karakteristika koju imamo prilike da vidimo kod iznad prosečnih posvećenih audio plejera. Još jedna stvar koju treba pomenuti kod ovog telefona je talas intermodulacione distorzije oko opsega 1KHz. Izuzev ove oblasti Nokia N96 se pokazuje veoma dobro.

U poređenju sa modelom Nokia N95 8Gb, N96 jd neznatno ispred, iako će mali broj ljudi primetiti razliku; ali jedno je sigurno – N96 kada su u pitanju basevi ima skrivneog keca u rukavu.

Jačina izlaznog signala kada je u pitnaju model N96 je dovoljna za većinu slušalica bilo da su u pitanju bubice ili neki drugi model, mada se najbolji efekti dobijaju sa parom bubica koje dobro izoluju spoljne uticaje.

Mobilna televizija

N96 se isporučuje sa aplikacijom za gledanje TV programa koju ne karakterišu nepotrebne karakteristike. Karakteriše je lista stanica, koja vam omogućava da vidite kratak klip preuzet sa svake od njih (ne preko celog ekrana). Pozitivna strana je što ova aplikacija omogućava opise programa, takođe je možete uključiti ili započeti snimanje prema rasporedu, iako ova druga opcija neće biti i najvećem broju slučajeva omogućena obzirom da je većina sadržaja zaštićeno.

Kvalitet televizije koju N96 isporučuje je relativno dobar, naročito ukoliko se radi o DVB-H standardu. Na žalost ovu karakterisitku ćete moći da koristite samo ukoliko je u vašem regionu podržan ovaj standard.

Utisci

Kvalitet prijema koji obezbeđuje model Nokia N96 je uobičajen kada je u pitanju standard kompanije, tj, ne postoji ništa zbog čega bi se žalili. Vibraciju je prosečne jačine. Dva zvučnika koje poseduje model Nokia N96 su prosečni kad aje u pitanju jačina melodija zvona koju isporučuju i po ovom pitanju je N96 u liniji sa modelom Nokia N81.

U osnovi sa prototipom telefona koji smo imali u rukama nemoguće je suditi o stvarnom kvalitetu izrade ili brzini korisničkog interfejsa ovog modela, tako da moramo bilo sačekati na pojavu novih ažuriranja vezanih za hardver ili softver ili jednostavno sačekati da se pojavi komercijalno izdanje uređaja.

N96 bi na tržištu trebao da se pojavi u vremenskom okviru avgust – septembar 2008. Telefon ima snažan naglasak a video i TV karakterisitkama pa je za očekivati da će bolju prođu imatu u određenim regionima u kojima su podržane sve karakterisitke koje ovaj model nudi. Kada su u pitanju modeli koji bi mogli biti konkurencija Nokia-i N96 po pitanju specifikacija (USB brzina, memorijska struktura) pitanje je da li će korisnici sa različitih strana sveta biti zainteresovani da plate višu cenu i kupe telefon čiji je dobar deo karakteristika neupotrebljiv. Pored svega toga, Nokia N96 je telefon sam za sebe u opsegu modela ove kompanije; on je bez ikakvih preterivanja namenjen da se dopadne svima i predstavlja rešenje koje se nalazi na vrhu ponude na šta ukazuje i njegov indeks.

Još jedna napomena. Model Nokia N95 8Gb po izdavanju je koštao onoliko koliko će koštati N96 po svom izdavanju, čak i nešto iznad njegove cene. Ipak ovde nećemo da izvlačimo konačne zaključke o modelu Nokia N96 već ćemo samo reći da će u vreme njegovog pojavljivanja skladišteni kapacitet od 16Gb biti standard.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024