D780 Duos 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung D780 Duos
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung D780 Duos. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung D780 Duos vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Samsung D780 Duos

Prodajno pakovanje:
Telefon
1200 mAh Li-Ion baterija
Punjač
Žične stereo slušalice
USB kabl za prenos podataka
Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Za kompaniju Samsung Duo brendirani dual-SIM uređaji predstavljaju veoma bitan segment – što nije nimalo čudno, budući da je ovom projektu pružen novi prostor na tržištu od samog starta. Prvi model ove vrste, Samsung D880 Duos, dolazi u formi telefona sa kliznim mehanizmom. Očekivanja prodavca po pitanju ovog telefona su veoma velika a prvi rezultati prodaje zajedno sa velikom marketinškom kampanjom dokazale su da je urađena prava stvar. Pored toga, potrebno je reći da se ovaj model prvo pojavio na Evropskom tržištu a nekoliko nedelja kasnije postao je dostupan i u Americi. Međutim, takva situacija nije potrajala dugo. Uprkos činjenici da je prodaja na početku bila više nego odlična, narednih meseci dobri rezultati su izostali budući da korisnici nisu pokazali interesovanje za ovakav model. Sve u svemu, D880 bio je redak slučaj da jedna ovakva ponuda bude veoma tražena u velikom broju regiona, što je dovelo do formiranja crnog tržišta. I pored toga njegova prisutnost se nije mnogo proširila tako da je postao tražen samo kod određenog broja ljudi koji su znali šta traže.

Samsung je oblikovao novi segment i preuzeo vođstvo, dok su Fly, Philips kao i drugi proizvođači u najboljem slučaju generisali 10% od prodaje dual SIM rešenja. Istina je da su Samsung-ov poslovni model i marketinške kampanje odigrali značajnu ulogu, jer svi znamo da reklamne kampanje imaju veliki udeo u prodaji nekog uređaja.

Fly je izdao svoj B700 Duo predstavljajući određenu vrstu konkurencije ostalima: telefon sa kliznim mehanizmom protiv candy bar telefona, superiorni softver u odnosu na dva hardverska tastera, skupo protiv jeftinog. Iznenađujuće, ispostavilo se da Fly nije najslabiji igrač na tržištu budući da je na veoma efektivan način uspeo da izreklamira i proda svoje uređaje u prilično velikim količinama. Nije potrebno naglašavati činjenicu da je prodaja kompanije Fly bila daleko ispod prodaje Samsung-a budući da njihova rešenja nisu odlazila na veliki broj tržišta a pored toga imali su samo nekoliko partnera koji su kupovali B700 Duo u ogromnim količinama, za razliku od ugovora sa provajderima mobilne telefonije koje je Samsung imao.

Sa Duo modelima proizvođači su pretrpali prodaju što je dovelo do toga da nije bilo drugog izlaza osim smanjenja cene. Prva izmena cene desila se nakon Nove godine a onda je sve krenulo brzinom svetlosti. Primera radi, početkom ovog proleća Samsung je do jednog opsega snizio cenu D880, međutim, nakon samo nekoliko nedelja cena je drastično snižena. Ništa se nije izmenilo u toku proteklih nedelja a svi su izgledi da će tako i ostati – D880 jednostavno mora da nestane sa tržišta budući da je nemoguće prodavati ga u većim količinama, održavati razumnu količinu zaliha a pored toga radi se o uskom segmentu tržišta.

Prošle jeseni na događaju na kojem je predstavljen brend Duo, Samsung je takođe najavio i model Samsung P770, koji je u suštini bio model Samsung Armani koji je kompanija prilagodila da poseduje dual funkcionalnost. Međutim, nešto kasnije ovaj model je otkazan, jer je njegova budućnost izgledala prilično nejasna (smešila mu se ultra niska prodaja koja teško da bi mogla bilo čim da bude predupređena). Zvaničnici kompanije su stidljivo iznoslili najave o proširivanju Duo opsega sa više modela koji bi trebali da se pojave u vremenskom okviru mart-april 2008. U pitanju bi bili telefoni na preklop uglavnom namenjeni lepšem polu, pa smo se nadali da će se Duo opseg pojačati sa nekoliko novih modela. Međutim, sve ostalo na najavama tako da je D780 Duo tek drugi model koji pripada ovom opsegu i koji karakteriše candybar dizajn.

Da li candybar D780 se razlikuje od originalnog Duo modela? U suštini sem forme nema neke naročite razlike između ova dva uređaja, da budemo precizni u pitanju je isti hardver u različitom pakovanju. Postoje neka mala podešavanja i izmene tu i tamo ali one nisu od ključne važnosti – glavna prodajna tačka ovog modela je njegova Dual SIM funkcionalnost. U suštini prednosti koje ima Samsung D780 Duo se u najvećoj meri odnose na aktivnosti konkurencije uključujući i Fly koja je veoma dobro radila na reklamiranju svog Dual SIM omogućenog candybar telefona. Međutim, planovi kompanije Samsung kada je u pitanju ovaj model su veoma narušeni cenom modela Samsung D880. U suštini ovaj model se prodaje po nešto nižoj ceni nego što kompanija planira da prodaje D780. Najverovatnije će Samsung isti trik primeniti i u kasnijim mesecima postojanja D780 na tržištu. Prvo će držati visoku cenu da bi je zatim kasnije značajno smanjila. Ali za razliku od D880, D780 nema rivala tako da se neće suočavati sa ponudama kompanija kao što su Fly i Philips, pa je za očekivati da će se kriva njegove cene početi spuštati nakon nekih 3 do 4 meseca na tržištu.

Gledajući ovu zaista jedinstvenu situaciju na tržištu sa sigurnošću se može reći da bi debi modela D780 trebao da revitalizuje prodaju Samsung-a D880, čineći ga još privlačnijim zbog zaista darežljive cene.

Čini se malo verovatnim da će Duo opseg dobiti nove dodatke u bliskoj budućnosti – ovo tržište se ispostavlja manjim nego što zaista jeste i čini se da je donekle došlo do tačke zasićenja. Upravo zato že predstavljanje modela Samsung D780, najjeftinijeg od svih rešenja ovog opsega i sledeće ponude u ovoj liniji biti vraćanje njenim premium korenima. U suštini u pitanju je model koji je izgrađen na osnovu modela Samsung F480 kojem je dodata dual SIM funkcionalnost.

Originalno Samsung D780 je imao drugačiji indeks, da budemo određeniji trebao je u prodaji da se pojavi kao Samsung P240, ali je nedelju pre zvaničnog pojavljivanja preimenovan. Od ovog modela pa nadalje Duo brendirani telefoni će se plasirati pod indeksom „D“ što bi trebalo da da specifičnost ovoj liniji proizvoda. Interesantno, ovo je jedan od retkih slučajeva u kojem je Samsung koristio isti indeks dva puta – pre nekoliko godina u prodaji je bio telefon na preklop oznake D780. Takođe, Samsung planira da predstavi novi sistem označavanja svojih telefona koji bi bio sličan modelu koji koristi kompanija Nokia (jedno slovo plus četiri cifre).

Dizajn, veličina, kontrole

Dimenzije telefona su 115x49.6x15.7mm a njegova težina je 110 grama – sve u svemu nije baš najtanji telefon koji se može pronaći ali nije ni suviše debeo. U suštini ovaj model je neznatno tanji od konkurentnih modela ali se to ne može uzeti kao neka njegova velika prednost obzirom da su u pitanju minimalne razlike. Može bez problema da stane u džep košulje ili farmerica.

D780 se isporučuje u dve kombinacije srebrne boje – Dark i Mirror varijantama. U suštini prilično je teško i odrediti razliku između ove dve varijante obzirom da su u pitanju nijanse i senke. Kod obe varijacije bočne strane i okvir ekrana su načinjeni od crne plastike, plus donji deo ploče sa zadnje strane je teksturiran što je zaštitni znak najnovijih i najboljih ponuda kompanije Samsung.

Sa leve bočne strane telefona nalazi se taster za regulaciju jačine zvuka, otvor za provlačenje trake kao i prebacivač SIM kartice – nakon unosa broja možete da pritisnete ovaj bočno postavljeni taster da biste aktivirali drugu SIM karticu (po podrazumevanom podešavanju telefon koristi prvu karticu) i zatim načinite poziv ukoliko je to bila vaša namera obzirom da su obe kartice uvek uključene. U suštini ovaj prebacivač SIM kartica je značajno unapređenje u odnosu na Samsung D880 gde je prebacivač bio ravan i postavljen gotovo u ravni sa kućištem.

Takođe, ovde se nalazi i slot microSD memorijske kartice, omogućavajući vam da menjate memorijske kartice u pokretu – ova karaktaristika je mnogima nedostajala kod modela D880.

Sa druge strane nalazi se port interfejsa zaštićen plastičnim zatvaračem zajedno sa posvećenim tasterom kamere. Mikrofon se nalazi u osnovi modela D780.

D780 deluje robusno u ruci korisnika – nema škriputavih zvukova niti olabavljenih delova. Sve u svemu D780 donosi tačno ono što očekujete od telefona candybar tipa.

Ekran

D780 koristi TFT ekran dužine dijagonale 2.1’’, 31x43mm i rezolucije 240x320 piksela koji ima mogućnost prikaza 262.144 boje. U zatvorenom slika na ekranu izgleda glatka, jasna i oštra. U suštini kada je u pitanju reprodukcija boja ovaj model je jedna od najboljih ponuda na tržištu. Njegova pristojna dužina dijagonale omogućava korišćenje većih fontova koji su laki za čitanje. Ekran modela D780 Duo može da prikaže 10 tekstualnih i četiri servisne linije dok neki režimi omogućavaju prikazivanje i većeg broja informacija. Prilikom izlaganja sunčevim zracima ekran ovog telefona bledi ali obzirom da poseduje zaštitni sloj potrebno je da nađete odgovarajući ugao pod kojim će se ekran najbolje videti. U suprotnom slika prilično bledi.

Tastatura

Svi tasteri su ravnomerno osvetljeni belom svetlošću, što tastaturu čini veoma dobro osvetljenom u različitim okruženjima. Numerički tasteri su veliki i meki tako da je pravo zadovoljstvo raditi sa njima. Što se tiče nedostataka izdvojićemo navigacioni pad koji nije toliko pogodan za rad kao ostatak tastature ali ni on ne daje velikog razloga za brigu. Programabilni tasteri okružuju navigacioni pad što se može učiniti kontra intutivnim obzirom da vaši prsti pokušavaju da pritisnu prostor iznad.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1200mAh koja prema navodima proizvođača može da obezbedi 220 časova rada telefona u režimu mirovanja i 3.5 sati razgovora. Prilikom korišćenja u okruženjima koja su dobro pokrivena mrežama mobilnih operatera D780 je trajao 2.5 do 3 dana uz oko jedan čas poziva (na obe SIM kartice) i uz ukupno 30 SMS poruka. Sa druge strane ukoliko se nalazite u području koje je nešto slabije pokriveno mrežama mobilnih operatera baterija modela D780 Duo će vam trajati oko dan ipo uz sličan režim korišćenja. Da bi se baterija modela D780 Duo u potpunosti napunila potrebno je nešto malo više od 2 časa.

Korisnici koji svoj mobilni telefon koriste u velikoj meri i naročito se oslanjaju na dual SIM funkcionalnost mogu očekivati da će baterija modela D780 trajati oko dan ipo što nije nimalo loše vreme.

Model Samsung D780 Duo je uspeo da obezbedi oko 12 časova kontinualne muzičke reprodukcije (radio modul uključen) sa najvišim podešavanjem jačine zvuka i priključenim slušalicama koje se uz telefon isporučuju u prodajnom pakovanju.

Povezivanje

Bluetooth. Model podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, A2DP. EDR omogućeni Bluetooth 2.0 je dostupan na telefonu. Upravljanje slušalicama ne ostavlja nikakve nejasnoće, sve je standardno.

USB-konekcija. U meniju možete da odaberete jedan odtri režima: Media, Mass Storage, Samsung PC Studio. Kada je povezan sa PC-jem preko USB-a, D780 se automatski puni.

U USB Mass Storage režimu, D780 se pojavljuje na desktopu računara bez potrebe za instaliranjem dodatnih driver-a, tako da je odmah pro povezivanju spreman za rad. Brzina prenosa podataka je 600Kb/s.

Nećete biti u mogućnosti da koristite Bluetooth konektivnost modela D780 zajedno sa USB-om - biće potrebno da isključite Bluetooth bez obzira na njegov status (bilo da je povezan i prenosi podatke ili ne) što je vrlo nezgodno.

Takođe, kod modela D780 za GSM mreže je dostupna EDGE konektivnost klase 10.

Memorija, memorijske kartce

D780 se isproučuje sa 36Mb memorije zajedno sa ekspanzionim slotom za microSD memorijsku karticu koji omogućava njihovo menjanje bez isključenja telefona. Telefon podržava microSD kartice kapaciteta do 2GB a ugrađeni menadžer fajlova omogućava kopiranje podataka sa jednog tipa memorije na drugi plus podešavanje svake aplikacije što vam omogućava da odaberete podrazumevano mesto skladištenja (interna memorija telefona ili memorijska kartica).

Performanse

Performanse modela Samsung D780 su tipične ukoliko se posmatra prethodna generacija uređaja ove kompanije i mogu se oceniti kao pristojne, iako sa druge strane teško da možemo zahtevati više o uređaja ove klase. Nove aplikacije se mogu uplaod-ovati samo preko WAP servisa. Java aplikacije ne smeju da pređu veličinu od 300Kb. Telefon ne podržava naše 3D testove.

Kamera

Telefon poseduje 2MP CMOS kameru (bez autofokusa). Kvalitet slika je prosečan, po pitanju specifikacija - dok snimci izgledaju prihvatljivo kada se gledaju na ekranu telefona, njihov kvalitet je znatno slabiji kada se gledaju na monitoru računara. Sledeće rezolucije su podržane:

1600x1200piksela
1280x960piksela
1024x768piksela
800x600piksela
640x480piksela
320x240piksela
240x320piksela
240x180piksela

Postoje tri podešavanja kvaliteta (JPEG) kao i noćni režim, uravnoteženje belog, zvuk pri snimanju (uključen/isključen), self tajmer (3, 5 i 10 sekundi) kao i niz efekata (Black-White, Negative, Sepia, Antique, Moonlight,Fog, Antique). Takođe možete podesiti opciju koja omogućava kreiranje 6 ili 15 fotografija velikom brzinom (u intervalu koji se može podesiti). Plus model D780 poseduje mozaik režim kao i asortiman ramova za vaše snimke.

(+) maximize, 1600x1200, JPEG (+) maximize, 1600x1200, JPEG
(+) maximize, 1600x1200, JPEG (+) maximize, 1600x1200, JPEG
(+) maximize, 1600x1200, JPEG (+) maximize, 1600x1200, JPEG
(+) maximize, 1600x1200, JPEG (+) maximize, 1600x1200, JPEG
(+) maximize, 1600x1200, JPEG (+) maximize, 1600x1200, JPEG
(+) maximize, 1600x1200, JPEG (+) maximize, 1600x1200, JPEG

Video se može snimati u jednoj od sledećih rezolucija: 352x288, 320x240, 176x144 and 128x96 piksela. Kvalitet video klipova je snmljenih modelom D780 oskudan i definitivno bledi u poređenju sa video klipovima nastalim sličnim rešenjima, bilo da koristite 240x320 ili VGA rezoluciju. Video klipovi se mogu editovati uz pomoć istog seta efekata i podešavanja kvaliteta kao što su oni koji se koriste za fotografije.

Primer video klipa (mp4, 1,58 mb)

Dual SIM funkcionalnost

Ispod baterije se nalaze dva slota za SIM kartice ali nije bitno koji ćete koristiti za koju karticu obzirom da će vam meni telefona omogoućiti da odaberete primarnu karticu, što je veoma bitna razlika u odnosu na slične telefone kod kojih sve zavisi od toga koju karticu ste umetnuli u koji SIM slot. Kada je u pitanju model D780 Duo slotovi SIM kartica imaju svoje oznake ali je ovo jedino važno za red po kojim će vam ih SIM menadžer predstavljati.

Kako sve ovo funkcioniše? Uključite Samsung D780 i korišćenjem menadžera SIM kartica date odgovarajuće nazive SIM karticama koje su instalirane. Ovo znači da više nećete morati da mozgate koja kartica je na poziciji SIM1 a koja na poziciji SIM2 već možete dati nazive koji vam najviše odgovaraju. Srećom nema ni ograničenja od pet simbola za naziv kartice koji je postojao kod pojedinih modela.

Kada je na ekranu telefona režim mirovanja, ekran pokazuje nazive oba operatera, pri čemu brojevi koji su označeni odgovaraju poziciji SIM kartice. Indikator jačine signala prvog operatera se nalazi u gornjem levom uglu dok je indikator signala druge kartice pomeren udesno. Pri dolaznom pozivu telefon će prikazati koja kartica u stvari prima poziv. Što je još veoma bino, korisnik ne samo da može da odabere zaseban ton za svaku karticu već i profili mogu da budu prilagođeni za obe SIM kartice. Na primer, za prvu karticu možete da ostavite podrazumevani režim dok za drugu možete odabrati režim bez zvukova. Ovo je sjajna opcija koja nedostaje kod sličnih telefona drugih proizvođača.

Da bi se naglasio fokus telefona na dual SIM funkcionalnosti bočna strana telefona sadrži posvećeni taster za upravljanje pozivima i pokretanje SIM menadžera. Ne samo da ova opcija omogućava pokretanje pomenute aplikacije već i pri pozivanju broja ili unosa SMS poruke omogućava pristup drugoj kartici jednim dodirom. Pored toga, po podrazumevanom podešavanju sve menije karakterišu ikone prve kartice. Ali jednostavno možete da se prebacite na drugu karticu preko menija, tako da postoje dva načina da se isti posao završi. Pojedini korisnici će ipak smatrati da je taster bolji način da se ovo izvede.

Još jedna od privlačnosti koju model Duo poseduje je mogućnost onemogućavanja korišćenja jedne od kartica kroz meni. Pojedini korisnici će smarati da je ovo nepotrebno obzirom da je upravo duo režim rada najveći adut ovog telefona. Ali u situacijama kada je vaša baterija pri kraju sa energijom, a nemate mogućost da je napunite ovakva karakteristika se itekako može pokazati korisnom – dve kartice koje su online duplo brže prazne bateriju vašeg telefona. Sve priče da je potrošnja energije u tom slučaju 13 puta viša jednostavno ne piju vodu, osim ukoliko drugu karticu ne koristite uopšte. Nešto energije baterije se takođe može sačuvati nedostatkom EDGE/GPRS na drugoj kartici kao i sa nekoliko tehničkih trikova.

Bazirano na dizajnu hardvera telefona, dve kartice nisu jednake da kažemo po svojim pravima. Obzirom da model Duo koristi samo jedan modem on se može koristiti samo od strane one kartice koju odredite kao podrazumevanu. Želite da koristite GPRS/EDGE funkcionalnost sa drugom karticom?. Zamenite SIM kartice u meniju, reboot-ujte telefon i to je to. Tokom sesije prijema podataka nećete biti u mogućnosti da primate pozive sa druge SIM kartice. Ovo je šteta jer automatski znači da telefon nije napravljen da funkcioniše kao GPRS model i telefon za glasovne pozive u jednom paketu, čak iako bi ovo mogao da bude scenario koji bi mogao da dođe do izražaja kada koristite dve sIM kartice. Ipak, kada se sve sabere i oduzme Duo je pre namenjen glasovnom saobraćaju i SMS slanju poruka.

Sve unose u listi poziva karakteriše naziv SIM kartice sa koje je pozvan/propušten/primljen poziv. Telefonski imenik prikazuje unose sa internog skladištenog kapaciteta telefona i obe SIM kartice.

Obzirom da telefon poseduje dva radio modula, on dolazi sa dva IMEI broja, tako da nikakvi propisi ili standardi nisu prekršeni.

Meni

Glavni meni može biti prikazan u vidu matrice 3x4, svi podmeniji imaju horizontalne liste; plus podmeni telefona je prikazan u pop-up prozorima dok se krećete kroz menije, tako da lako možete da pronađete stavku koju tražite.

Prilikom kretanja kroz menije, možete da iskoristite prednost memorizacije poslednje pozicije u svakom pod-meniju i glavnom meniju. U suštini, telefon "pamti" koja je funkcija poslednja pozvana i automatski je označava čim uđete u istu stavku menija. Na primer, pozovete registar poziva u glavnom meniju, odradite nešto tamo i sledeći put kada uđete u glavni meni imaćete tu stavku označenu za prvom mestu. Ali to nije sve; kada joj ponovo pristupite videćete da je stavka pod-menija koja je obuhvaćena takođe označena. Čini se kao jednostavna stvar ali ova funkcija ne postoji kod modela ostalih proizvođača. Kada pređete na jednu ili drugu stavku menija na listi videćete da je istaknuta a veličina fonta (koji je već velik) se još više povećava.

Video klip, meni telefona (wmv, 14,5 mb)

Brza navigacija brojevima takođe je podržana ali postoji još načina za kretanje kroz meni modela D780. Možete povezati četiri različite aplikacije sa ove liste, ponuđene od strane proizvođača (nećete moći da povežete java aplikacije). Kod modela D780 nije dostupan meni za brzo pokretanje (uMenu). Telefon se isporučuje sa velikim brojem tema, a ono šo one menjaju su boje menija.

Nakon ulaska u neku od stavki menija D780 pokreće efekte animacije - na raspolaganju su vam dva efekta koja možete podesiti za meni.

Telefonski imenik

Telefonski imenik možete pozvati pritiskom na desni programabilni taster - u pitanju je standardan pristup koji uključuje unose i sa SIM-kartice i iz memorije telefona (možete podesiti opciju da ih vidite zasebno). Polje ispod imena sadrži podrazumevani broj, koji može da bude izabran manuleno iz liste unetih brojeva za određeni kontakt. Podržana je i brza pretraga po prvim slovima imena; može ih biti do dvadeset. Pritiskom na taster OK dobijate detaljan pregled odabranog unosa. Takođe ćete ugledati i odgovarajuću sliku ukoliko je dodeljena. To može biti slika fotogrfija ili video klip. Svaki unos može imati do pet različitih brojeva telefona različitih tipova (mobilni, kancelarija, kuća, faks, ostalo) uz jedan broj kao glavni kontakt (po osnovnom podešavanju to je prvi uneti broj). Polja nisu fiksirana što znači da njihov tip možete odabrati manuelno (na primer uneti dva broja mobilnih telefona i dva broja fiksnih nekom kontaktu ili dodati dodatne beleške, adrese, datum rođenja koji će biti prikazan u kalendaru itd.)

Postoje dve linije za ime i prezime (pretraga se vrši po prvom polju), dok se polja sumiraju kod prikazivanja, ime dolazi prvo. Na primer, Eldar Murtazin će biti prikazano samo ovim redosledom. Dužina svakog polja je 20 karaktera za bilo koji podržani jezik unosa. Jezike možete menjati pri unosu imena.

Svi unosi, bez obzira na jezik, sortirani su pod algoritmom – svi kontakti koji su uneti lokalnim jezikom idu prvi a zatim idu oni za nazivima na engleskom jeziku. Ovo je veoma pogodan način sortiranja. Uzimajući u obzir opciju brze promene jezika tokom pretrage, jasno je da jezik neće pokvariti prijatan rad sa ovim telefonom. Lista ne može da bude sortirana po imenu ili prezimenu.

Vratimo se na informacije koje se unose u kontakte. Nezavisno od brojeva telefona, e-mail adresa (može ih biti više), kratka tekstualna beleška može biti uneta iznad svega ovog. Bilo koji muzički fajl (uključujući MP3) može biti odabran kao melodija za kontakt. Po osnovnom podešavanju su obezbeđene tri pozivne grupe sa mogućnošću za kreiranje neograničenog broja dodatnih grupa, odabir personalne melodije i slike za svaku od njih. Zvuk pri dolaznom SMS-u se ne može prilagoditi.

Telefonski imenik ima mogućnost za skladištenje do 1000 kontakta sa svim popunjenim poljima. Čak ukoliko sva polja nisu popunjena, kapacitet se neće povećati, tj. ostaće i dalje 1000. U podešavanjima je moguće podesiti gde bi se po podrazumevanom podešavnju trebali čuvati svi novi brojevi. Takođe postoji i opcija za prebacivanje brojeva sa SIM kartice mada je obrnuti postupak onemogućen. Prema proizvođaču PC je najbolje sredstvo za sinhronizaciju sa modelom D780, naročito MS Outlook. Bilo koji kontakt u formi SMS/MMS, mail poruke ili drugog tekstualnog fajla može brzo biti poslat preko Bluetooth-a na drugi uređaj. Nema problema sa slanjem i unosi telefonskog imenika su prenešeni na drugi uređaj gde su pročitani bez bilo kakvih problema.

Telefonski imenik može sadržati poslovne kartice jer njegova struktura kopira sva polja koja postoje kod regularnih kontakata telefonskog imenika.

U listi za brzo biranje može postojati osam brojeva, a na ovoj listi se mogu pojaviti i zasebni brojevi povezani sa pojedinačnim kontaktom. Podnaslov odabranog unosa (ali ne za tip broja telefona) je prikazan na tasterima.

Možete kreirati koliko god želite pozivačkih grupa, dodeljujući im po 20 kontakata i prilagođavajući ih melodijom i sličicom.

Kada primate poziv slika ne zauzima ceo ekran već samo deo njega, mada ipak značajnu površinu. Ovo daje ekranu odličnan izgled.

Liste poziva

Svaka od datih lista sadrži do 30 telefonskih brojeva. Postoji i kombinovana lista poslednjih poziva sa odgovarajućim ikonama pored brojeva koje ukazuju na tip poziva. Pritiskanjem navigacionog pada horizontalno možete se na brz način prebacivati sa jedne liste na drugu. U proširenom pogledu za svaki zasebni unos se prikazuje datum i vreme poziva bez specijalne napomene o trajanju poziva. Pozivi sa/na jedan isti broj se sumiraju, tako da broj koji stoji pored poziva označava ukupno trajanje obavljenih razgovora. Ukoliko želite da pristupite podacima trajanja potrebno je da pozovete detaljne informacije željene stavke. Kao i obično, u ovom meniju će biti prikazano ukupno trajanje poziva i njihove cene (naravno ukoliko je ovaj servis omogućen).

Za pojedinačne brojeve možete da uredite crnu listu, koja će odbijati sve pozive koji dolaze od tih kontakata.

Slanje poruka

D780 koristi stari editor za poruke pri čemu se SMS i MMS poruke moraju zasebno kreirati.

Memorija telefona može da uskladišti do 200 poruka istovremeno; telefon podržava EMS standard kompatibilan sa Nokia Smart Messaging-om. T9 mogućnost unosa teksta je omogućena i laka za upotrebu. Kada odaberete prozor za primaoca, možete ili da odaberete telefonski broj iz vaše liste kontakta ili sa liste poziva ili pak grupa. Sve poruke su podešljive, što znači da imate mogućnost da prebacujete određene brojeve na vašu crnu listu, a u tom slučaju sve poruke koje dolaze sa tog broja telefona će biti automatski obrisane. Takođe postoji i mogućnost prebacivanja poruka u bilo koji vaš sopstveni direktorijum. Za e-mail postoji mogućnost ne smao prebacivanja adresa na crnu listu već i samih neželjenih subjekata.

Ne postoji ograničenje po pitanju veličine dolaznih poruka, dok je veličina odlaznih poruka ograničena na 295Kb. Kao dodatna opcija dostupna sa modelom L320 postoji opcija odbijanja reklamnih poruka i opcija tipa poruka koje će biti primljene. Sve poruke se skladište u opštoj dinamičkoj memoriji, što važi i za e-mail poruke.

Ugrađeni mail klijent je standardan u svim svojim komponentama – 5 naloga i maksimalno 100 dolaznih poruka; prilozima se takođe može rukovati telefonom, mada takođe postoji nekoliko ograničenja – ne postoji način da primite fajl koji je veći od 500Kb, ili da pošalje fajl koji je veći od 300Kb. Primljeni fajlovi se mogu pregledati preko ugrađenog pretraživača. D780 ne podržava HTML u e-mail-ovima, što kvari format u u većini poruka koje primite, pa ponekad čitanje može da bude zaista otežano. Mail klijent koji postoji u Samsung brendiranim telefonima tako zaostaje za rešenjima koja su ugrađena u Nokia ili Sony Ericsson rešenja.

Takođe telefon ima i korisnu funkciju za slanje SOS-poruka – kada je ova funkcija aktivirana a nađete se u opasnoj situaciji, potrebno je da taster za regulaciju jačine zvuka pritisnete četiri puta i poruka sa tekstom „I am in emergency. Please help me“ će biti poslata na kontakte koje ste ranije odredili, a na sve pozive koji dolaze od tih kontaka telefon automatski odgovara. Primaoci (ne više od njih 5), kao i broj ponavljanja se mogu podesiti manuelno, dok se tekst SOS poruke ne može prilagođavati.

Planer

Memorija telefona može da uskladišti do 1000 događaja tri tipa – sastanak, zadatak, godišnjica, drugo. Dan i vreme kao i završno vreme sastanka se prikazuju za svaki unos. Signal koji vas opominje na sastanak kao i njegovo trajanje mogu biti podešeni prema vašim željama; događaji koji se ponavljaju su dostupni za podešavanje (kod njih se podešava vreme ponavljanja kao i vreme isključivanja). Nedeljni i mesečni kalendari su veoma pogodni a svaki od događaja je obeležen svojom posebnom bojom.

Govoreći o nedostacima planera ne mogu da preskočim činjenicu da kada unosite vreme i datum za događaj, krajnje vreme se ne menja, što loše utiče na lakoću korišćenja - ostali proizvođači su ovu opciju uredili tako da se i vreme završetka događaja pomera automatski (po podrazumevanom podešavanju događaj traje jedan sat).

FM-radio

U memoriju telefona možete da uskladištite 20 radio stanica. Opseg dostupnih frekvencija je 87.5MHz - 108MHz. Takođe dostupna je mogućnost i automatskog pretraživanja, ali se stanicama ne mogu dodeliti imena, već će one biti uvek prikazivane kao frekvencije i brojevi. Radio može da radi u handsfree režimu, a možete i da ga podesite kao alarm časovnik. Bez obzira kako ćete radio da koristite slušalice moraju da budu priključene, jer one igraju ulogu antene. Pored svih ovih karakteristika, radio donosi još jednu – može da bude podešeno do tri zvučne notifikacije, koje predstavljaju neku vrstu alarma. Kako ova karakteristika radi? Specifikujete datum i vreme, frekvenciju i zatim se radio uključuje u vreme koje ste označili, osiguravajući da nećete propustiti emitovanje koje ste želeli da čujete. Radio je dobro implementiran, iako ne „hvata“ sve stanice jednako, konkurentan je sa ponudama drugih proizvođača. Radio može da radi i minimizovan.

RDS prikazuje samo naziv stanice na opštoj listi dok napredne opcije nisu dostupne.

Aplikacije

Editor slika. Sve fotografije se skladište u Albumu, u kojem možete videti detaljne podatke o svakoj fotografiji. Svaka slika koja se nalazi u Albumu se može dodeliti nekom od kontakata u telefonskom imeniku ili postaviti kao pozadinska slika ekrana. Takođe, na raspolaganju vam je i slide show režim kao i osnovni editor (omogućava primenu emotikona, okvira i specijalnih efekata).

Diktafon. Možete snimiti nekoliko sati zvučnih beleški u neograničenom broju fajlova. U osnovi ograničenje trajanja snimka je na samom korisniku, ali ipak dužina pojedinačnog snimljenog fajla ne može da pređe 1 čas. Svi fajlovi se skladište u odvojeni direktorijum u memoriji. Snimač je veoma pogodan za snimanje tokom predavanja, konferencija i prezentacija – možemo reći čak da je delimična zamena za digitalni snimač.

Svetsko vreme je prikazano za dva odabrana grada.

Kalkulator On deli, množi, oduzima, dodaje i poseduje još nekoliko karakteristika - sasvim dovoljno za kalkulator na mobilnom telefonu.

uz pomoć Konvertora, možete raditi sa različitim jedinicama za merenje kao i sa određenim valutama.

Brojač vremena i štoperica ne donose nikakve specijalne funkcije.

Memo – standardne tekstuane beleške.

Java svet. Telefon se isporučuje sa 7 prethodno instaliranih igara od kojih su tri potpuno funkcionalne (Cannon Ball, Forgotten Warrior, Archangel), a četiri su demo verzije (ograničene vremenom i nivoima). Ove demo verzije su veoma privlačne a dostupne igre su: Tetris Mania, Midnight Pool, Minigolf i Asphalt2.

Količina memorije koja je dodeljena Java aplikacijama je neograničena. Imate mogućnost da uklonite bilo koju od prethodno instaliranih igara i da upload-ujete novu preko WAP-a. Veličina HEAP-a ne može da pređe 2Mb dok aplikacije ne mogu da budu preko 1Mb.

WAP

Telefon se isporučuje sa Wap pretraživačem verzije 2.0 (Open Wave), koji zamenuje NetFront 3.4 (podrazumevani pretraživač u najnovijim ponudama kompanije Samsung). Ovaj pretraživač ne karakteriše "pametno" formatiranje stranica, ne može da manipuliše velikim web sajtovima. Najbolje rešenje je da se odlučite da instalirate Opera Mini pretraživač.

MP3-plejer

Integrisani MP3 plejer, podržava nasumičnu, u nizovima i cikličnu reprodukciju numera. MP3 fajlovi mogu biti upload-ovani na telefon ili direktno preko Bluetooth-a ili preko aplikacije za sinhronizaciju. Ne postoje ograničenja, vezana za tagove i nazive muzičkih fajlova. Korisnik ne mora da brine oko bitrate-a - telefon bez problema radi sa svim dostupnim formatima i podržava WMA, AAC, eAAc i eAAC+.

Vaše numere se mogu reprodukovati preko stereo slušalica kao i preko speakerphone-a. Skala za podešavanje jačine zvuka ima 10 podeoka. Korisnik naravno može sam da prilagodi svoju listu pesama. Plejer može da radi u minimizovanom režimu, međutim u tom slučaju na ekranu plejera neće biti prikazan naziv trenutno reprodukovane numere.

Alarm časovnik. Telefon je opremljen sa četiri alarm časovnika od kojih se svaki možete podesiti za određeni dan u nedelji. Možete odabrati jednu od 5 melodija, ili prebaciti na mp3 melodije. U podešavnjima je moguće omogućiti automatsko uključivanje pri početku bilo kog događaja.

Menadžer fajlova (My files). Ovom funkcijom možete da pretražujete sve fajlove kao što su muzika, slike, video i zvuci. Bilo koji upload-ovani fajl se skladišti ovde. Nedostatak ove funkcije je što se ponekad fajlovi ne prikazuju na listi trenutno, već je potrebno da zatvorite aplikaciju i ponovo je otvorite da bi se prenešeni fajl pojavio na listi.

Fajlovi i direktorijumi mogu biti viđeni kako u obliku liste tako u kao thumbnail-ovi. Možete odabrati bilo koliki broj fajlova na listi. Telefon podržava različite tipove sortiranja (po tipu, imenu ili veličini).

Podešavanja. Prva aplikacija koju ćet eugledati po ulasku u ovaj meni je SIM Menadžer (objašnjen ranije).

Tradicionalno, ova stavka sadrži standardni set opcija u sebi – zaštitu lozinkom odabranih sekcija (poruke, kratke poruke, planer, itd), trajanje pozadinskog osvetljenja i jačinu osvetljenosti ekrana, ekran pri pozivanju.

Profili – Profili – ovaj meni omogućava korisniku da konfiguriše sve zvučne notifikacije i upozorenja vezana za model D780 i odabere najrelevantniji profil za trenutnu situaciju.

Osvetljenje tastature – postoje tri opcije koje su vam na raspolaganju, jedna je noćni režim, kod kojeg će pozadinsko svetlo biti uključeno od 9 uveče do 5 ujutru, a preko dana isključeno. ukoliko razmislite o ovoj opciji doći ćete do zaključka da ona nije ništa više nego prividna zamena za indikator osvetljenja, kojim su opremljeni telefoni kompanije Motorola.

Čarobnjak za podešavanja – Omogućava podešavanje glavnih opcija telefona po njegovom pokretanju (datum, vreme, teme, itd), mada se sve ove funkcije mogu podesiti i iz menija podešavanja.

Mobile Tracker – čuva broj telefona i šalje notifikaciju ukoliko je SIM kartica promenjena - ova poruka će sadržati broj SIM kartice koja je upotrebljena na telefonu. Ova sekcija je zaštićena lozinkom tako da sem vas niko drugi ne može da isključi tragača. Ukoliko je kod vašeg uređaja samo jednom zamenjena kartica, specifikovani broj će trenutno primiti jednu poruku i to svaki put kada je nova kartica umetnuta u telefon. Zgodna funkcija koja može dosta pomoći u slučaju da je telefon izgubljen ili ukraden.

Utisci

Kvalitet prijema modela Samsung D780 je u liniji sa ostalim Samsung brendiranim uređajima uprkos tome što ima dva radio modula. Jačina melodija zvona je pristojna i melodije možete čuti u različitim okruženjima. Vibracija je prosečne jačine, pa se zaključuje da ovde nisu načinjena neka značajna unapređenja.

Samsung D780 Duo je za tržište pripremljen pre svega da bude konkurent modelu Fly B700 i kada je u pitanju funkcionalnost u potpunosti nadigrava ovaj model. Aduti koji vuku na stranu B700 su neznatno niža cena, mada to nije tako snažan adut, i nije jedini. B700 nadigrava Samsung D780 Duo i kada je u pitanju kamera (3MP modul sa mogućnošću autofokusa), TV izlaza, modernija forma i dizajn primamljiviji oku. Njegov nedostatak je međutim nemogućnost promene kartice koju ćete koristiti u hodu. Na vama je da odlučite šta vam je od ovih funkcija važnije i da li će vas niža cena modela B700 navesti da odaberete baš njega. Što se tiče D780 Duo savetujemo vam da sačekate nekoliko meseci u toku kojih bi cena ovog modela trebala da se smanji za određeni procenat.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024