E52 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia E52
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia E52. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia E52 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Pozicioniranje

Nokia E52 model E serije pozicioniran je kao jednostavan aparat. Međutim, to ni u kom slučaju ne znači da je ovaj smart telefon jednostavan i uobičajen. Njegovo pozicioniranje se može objasniti na osnovu njegovog prototipa, modela Nokia E51, koji je postao najprodavaniji aparat u toku prošle godine. Tada smo objavili sledeće:

Model Nokia E51 baziran je na operativnom sistemu Symbian, osnovi smart telefona ali se ovaj put radi o običnom telefonu. Ovo je običan telefon i kreiran je kao takav. Odlikuju ga standardne karakteristike smart telefona – što je jedini dodatak i opcioni bonus. Aparat Nokia E51 treba posmatrati kao standardan telefon i to je jedini mogući način.

Vreme će sve postaviti na svoje, velika većina kupaca odabraće Nokia E51 kao poslovno rešenje, telefon za pozivanje dok će komponente smart telefona biti smatrane kao neka vrsta dodatka. Sigurno je da danas nema niti jedne osobe koja će tvrdoglavo tvrditi da to nije tako na osnovu njihovog iskustva i uverenja. Na iznenađenje velikog broja korisnika tržište je već sve postavilo na svoje mesto.

Model E51, zamena za tradicionalne poslovne modele, odlikuje fantastična prodaja i to je sudbina ovog telefona. Nokia, koja trenutno radi na razvoju novog modela, pokušava i dalje da ide ovom pobedničkom stazom koristeći dobro poznate karakteristike. Među njima su odlike kao što su dugo vreme korišćenja između punjenja, ugodna tastatura, akcenat na glasovnoj komunikaciji i mnogo toga još što je potrebno da se održi odličan nivo mogućnosti modela Nokia E51.

Budući da je kao rezultat toga došlo do izmene cenovnog opsega, novi model se našao u drugoj, grupi pristupačnijih telefona. Najbolje bi bilo obuhvatiti ovaj model u okviru grupe tri modela među kojima su Nokia E52, Nokia E55 i Nokia E72. Prva dva modela razlikuju se samo po pitanju tastature, Nokia E55 poseduje polovičnu QWERTY tastaturu ali ovaj model nije dostupan u svim zemljama. Nokia E72 ima kompletnu tastaturu ali je sve ostalo isto i nema nikakvih unapređenja po pitanju funkcionalnosti.

Pozicioniranje modela Nokia E52 je uobičajeno, ova poslovna jedinica koja je nastala prema E seriji, može se smatrati ne toliko poslovnom odlukom (iako ima sve odlike toga) već kao model namenjen normalnom tržištu gde kupci biraju svoje sopstvene telefone. Ovaj model je idealan za one koji dosta razgovaraju, koji retko fotografišu, koji zahtevaju mogućnost da vrše pregled internet strana, gledaju elektronsku poštu, čitaju poslovne dokumente. Ukratko, ovaj model predstavlja all in one sa pristojnim multimedijalnim sadržajima (video možete gledati, prilično je naporno ali je zato zvuk odličnog kvaliteta). Ovo je odlično izbalansirana ponuda na osnovu cene po kojoj se prodaje a model je namenjen jednako i muškarcima i ženama iako će jači pol sigurno biti u velikoj većini korisnika.

Dizajn, veličina, kontrole

Osnovni materijal koji je korišćen za izradu ovog telefona je aluminijum, obzirom da je njegova upotreba bila nužna da bi se obezbedila težina telefona od svega 98 grama. Sa druge strane kod modela Nokia E51 i Nokia E72 korišćen je nerđajući čelik, pri čemu se metal osećao u ruci kada držite telefon stvarajući dodatni osećaj sigurnosti. Kod modela Nokia E52 nema takvog osećaja. Poklopac zadnje strane je načinjen od aluminijuma ali sa izgledom koji vam uopšte ne govori da je u pitanju metal. Isto tako on ni ne daje osećaj kakav daje poklopac modela E72, obzirom da je njegova debljina minimalna. Elementi dizajna modela E52 imaju za cilj da naglase upotrebu aluminjuma: rebrasti navigacioni taster, okvir oko kamere – svi ovi elementi su načinjeni od metala. Ali utisci su pomešani – kao što možete i da vidite gornja i donja strana uređaja su izrađeni od plastike, dok je deo oko tastature iako izgleda hromiran izrađen takođe od plastike.

Poređenje sa modelom Nokia E72:

Imao sam prilično pomešana osećanja kada je u pitanju kućište modela Nokia E52. Sa jedne strane, koristio sam ovaj uređaj duže od mesec dana i ne mogu da se požalim na nedostatke materijala. Prvi utisak kada su u pitanju plastični delovi, naročito gornji deo bočnih površina je bio odbojan. Ovi delovi su bili nekako čudno bojeni i izgledali su potpuno disonantno u odnosu na ostale delove tela telefona. Očekivao sam da će prilikom nošenja telefona u džepu sa ključevima da se pojave ogrebotine na ovim delovima, ali do toga nije došlo. U pitanju je tip plastike koji je vrlo pouzdan i otporan na habanje.

Poređenje sa modelom Nokia E71:

Poklopac zadnje strane poseduje teksturu sa minimalnim korakom između linija. Nekoliko puta mi se desilo da sam uzeo telefon kada su mi prsti bili lepljivi. Na poklopcu sa zadnje strane telefona su ostali tragovi što je i logično. Međutim, bilo je dovoljno samo obrisati poklopac i ovi tragovi bi nestali. Sa druge strane za oko mesec dana korišćenja telefona njegova spoljašnjost je preživela brojne različite uticaje ali je ostala nepromenjena. Ovaj model zaista odgovara frazi poslovni telefon koji je namenjen aktivnom korišćenju bez obzira na uslove. Ovaj telefon će po izgledu pristajati i poslovnom čoveku u odelu ali i devojci obučenoj mladalački.

Telefon je dostupan u dve kolor varijante – zlatnoj – koju bih ja ipak pre nazvao bojom bronze - kojom je načinjena analogija sa bojama koje su korišćene kod prethodnih modela kao i tamno sivoj (Metal Grey). Oba kolor rešenja imaju svoje prednosti, iako bi zlatna varijanta možda ipak više pristajala nežnijem polu. Uz drugu opciju savršeno odgovara crna boja kao opcija.

Postoji još jedan detalj na koji bih želeo da vam skrenem pažnju. Imao sam prilike da isprobam nekoliko primeraka ovog telefona i svi su bili odličnog kvaliteta izrade. Kod moje jedinice ipak sa donje strane tastature tokom pritiskanja se mogao čuti škriputavi zvuk što je stvaralo neprijatan utisak. I kod nekoliko drugih primeraka sam primetio isti problem. U konsultacijama sa predstavnicima kompanije Nokia saznao sam da je u pitanju problem koji je postojao kod nekoliko prvih serija ovog modela, ali da je u pitnaju mali broj telefona i da se ovaj nedostatak može popraviti u okviru servisnih centara kompanije pri čemu garancija pokriva ovu popravku. Nove serije ovog telefona nemaju sličan problem. Moj savet je prema tome da ukoliko se odlučite da kupite ovaj uređaj, dobro ga pregledate, tu i tamo pritisnete i vidite da li se pojavljuju škriputavi zvukovi.

Nakon iznošenja negativnog aspekta (minornog doduše ali ipak postojećeg), želeo bih da ostanem pozitivan. Kada su u pitanju tehničke specifikacije za ovaj model, kao i Nokia E55 u pitanju je je jedan od najmanjih telefona na tržišta. Po pitanju dimenzija mogao bi da se uporedi sa modelima Samsung U100 ili Motorola RAZR. Shvatićete da je zadatak kreiranja ovako malog telefona bio još teži za inženjere kompanije ukoliko uklonite poklopac baterije i vidite da baterija predstavlja najduži deo uređaja. Pitanje koje se nameće je gde su inženjeri sakrili telefon. Kada je u pitanju S60 platforma na tržištu nema ovako kompaktnih telefona. Kada govorimo o minijaturnim dimenzijama za uređaj kažemo da je kompaktan po pitanju funkcionalnosti koju donosi. Svakako je da u pitanju nije jedan od najmanjih telefona koji se ikad apokavio na tržištu – njegove dimenzije su 116x49x9.9 mm, ali za funkcije koje nudi vrlo je kompaktan. On lepo staje u ruku i ako njegova širina nije savršena ona je blizu ove odrednice. Usled minimalne debljine vrlo lako je telefon sakriti u džepu.

Kada je u pitanju pozivanje na model E55, želim da naglasim da su ova dva modela prepuna analogija kada su u pitanju mogućnosti dizajna. Razlika je u tome da je kod modela E55 prisutna polu QWERTY tastatura. Rezultat ove pojave je da je lokalizacija za brojne jezike prosto nemoguća, pa ovaj telefon i nije dostupan u mnogim zemljama.

Sa desne bočne strane nalaze se tasteri za regulaciju jačine zvuka, taster za glasovne funkcije kao i taster kamere. Tasteri su veliki i zgodni za korišćenje pa je pritiskanje pogrešnih gotovo nemoguće. Svi tasteri su obojeni u boju kućišta (u mom slučaju srebrnu, odnosno zlatnu u drugom slučaju). Sa gornje strane se nalazi taster za uključivanje/isključivanje telefona kao i 3.5mm priključak za slušalice. Sa leve strane se nalazi microUSB utičnica, koja ne poseduje zatvarač.

Ekran

Ekran je identičan ekranu koji postoji kod modela E75, dok je u poređenju sa ekranom kod modela E51 veliki korak unapred. Kod prethodnog modela dužina dijagonale ekrana je iznosila 2, dok je ovde 2.4. Ovo uvećanje dužine dijagonale ekrana je više nego značajno.

Rezolucija ekrana je QVGA – 240x320 piksela – 36x48mm. Ekran prikazuje 16 miliona boja, slika je svetla i dobro vidljiva u različitim uslovima. Prilikom izlaganja sunčevim zracima, ekran se pokazuje veoma dobro.

Sve u svemu, ekran ostavlja utisak jedinice prijatne za rad. Ekran ovog modela može da prikaže 8 tesktualnih i tri servisne linije. U nekim režimima može da bude prikazano i 14 linija teksta, dok je font i dalje vidljiv.

U podešavanjima možete da omogućite automatsko rotiranje ekrana, koje funkcioniše za sve aplikacije, meni, uključujući režim mirovanja. Nisam siguran za vas ali ja sam utvrdio da sam ovu funkcionalnost koristio u priličnoj meri kada je u pitanju Nokia E52.

Telefon ima opciju isključivanja zvukova pri pozivima, isključenja alarma ili utišavanja zvuka jednostavnim okretanjem uređaja na dole, što je ipak standardna karakteristika kada su u pitanju današnji Nokia telefoni.

Tastatura

Po pitanju tastature ovaj uređaj je veoma dobar i nalazi se ispred mnogih sličnih modela. Činjenica da je telefon širok omogućava implementaciju prilično širokih tastera sa kojima je rad dosta lak. Tasteri su napravljeni od plastike, i imaju dobar hod. Rad sa tastaturom modela E52 je pravi užitak. Po ovom aspektu Nokia E52 je telefon koji zaista se pozicionira visoko na tržištu.

Funkcionalni tasteri su izrađeni od aluminijuma i zadovoljstvo je raditi sa njima. Navigacioni taster je takođe izrađen od aluminijuma, dobre je veličine, pri čemu njegove ivice poseduju određenu teksturu.

Tasteri su jednako osvetljeni belom bojom koja je vrlo svetla. Na žalost, u sumrak ili u sličnim okruženjima, osvetljenje tastature se meša sa tasterima (kod sivog modela), što nešto otežanim čini njeno korićenje. U potpunom mraku nema nikakvih problema sa tastaturom. Nije mi se dopao međuprostor koji postoji između tastature i tela telefona. Međutim, moguće je da sam suviše obratio pažnju na ovaj detalj i da nekome drugome on neće smetati uopšte.

Telefon poseduje dva posvećena tastera za kalendar i poruke. Po podrazumevanom podešavanju oni su konfigurisani da pozovu kalendar kao i poštansko sanduče. Tasteri podržavaju kako kratke tako i duge pritiske, tako da možete odabrati četiri radnje koje će vam biti dostupne jednim klikom.

Baterija

Telefon koristi Litijum polimer bateriju BP-4L koja je kapaciteta 1500mAh (ista baterija koja je korišćena u okviru modela Nokia E71/E72). Prema navodima proizvođača ova baterija može da obezbedi osam časova razgovora (GSM) odnosno 23 dana rada u režimu mirovanja. Vreme kontinualnog reprodukovanja muzike - 40 časova.

Prilikom testiranja uspeli smo da postignemo pet dana rada telefona uz prosečno korišćenje koje je obuhvatalo oko 2 časa poziva, dvadesetak snimaka nastalih kamerom i oko sat ipo slušanja muzike. Vreme potrebno za potpuno punjenje baterije je bilo oko 1.5 časova.

Ukoliko isključimo prenos podataka korišćenjem EDGE/GPRS, vreme trajanja baterije će biti duže. Telefon može bez problema da radi sa umerenim, stabilnim opterećenjem, što je svojevrsni rekord kada su u pitanju današnji telefoni.

Pogledajmo maksimalna vremena rada u različitim režimima:

  • GPS navigacija - 6.5 časova
  • Gledanje videa - 7 sati i 50 minuta
  • WEB surfovanje (EDGE- konekcija) - 5 sati
  • Slušanje muzike preko slušalica - 39 sati
  • WiFi - je sertifikovano na 110 sati rad au režimu mirovanja odnosno sa kontinualnim prenosom podataka - 8 sati

Memorija

Uređaj je opremljen sa 128Mb RAM-a, a nakon prvog uključivanja na raspolaganju ćete imati oko 32Mb slobodne memorije (ovo je ekstremno malo u poređenju sa slobodno mmemorijom kod modela Nikia E72). Međutim, mala količina memorije se gotovo uopšte ne primećuje pre svega time što su za ovaj model korišćeni prerađeni programi, pre svih pretraživač koji apsolutno ne troši mnogo memorije ovog telefona.

Korisniku je na raspolaganju i 60MB memorije na koju može da uskladišti šta želi od svojih podataka.

Uređaj poseduje slot za postavljenje microSD kartice, pri čemu je zamena bez isključenja omogućena (potrebno je ukloniti poklopac baterije). Prodajno pakovanje sadrži karticu kapaciteta 1GB. Maksimalni kapacitet kartice koje ovaj telefon podržava je 32GB.

Performanse

Uređaj je izrađen korišćenjem nove platforme tako da je radni takt procsora – ARM11 sada 600MHz nasuprot 369MHz kod ranijih modela. Ova promena se može videti i golim okom: trenutno kretanje kroz menije, obojene vizuelizacije, brzo učitavanje aplikacija. Telefon nema nikakvih problema sa performansama ali ima određenih problema sa režimom uštede energije. Na primer, slanjem nekoliko aplikacija u pozadinu možete bez problema raditi sa drugim aplikacijama. Nakon određenog vremena, aplikacije koje su u pozadini odlaze u hibernaciju tako da njihovo ponovno pozivanje neće raditi odmah. Ovo je naročito izraženo kada su u pitanju aplikacije koje rade sa mrežom kao što su Gravity ili pretraživač. Takođe, telefon ima problem koji se manifestuje tako što povremeno smatra da je ostao bez memorije pa pokušava zatvori otvorene aplikacije. Često mi se dešavalo da aplikacije koje sam ostavio u pozadini nađem zatvorene.

USB, Bluetooth

USB. Možete odabrati jedan od 3 operativna režima povezivanja u USB podešavanjima:

  • Data Transfer (Mass Storage USB) - memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
  • PC suite - koristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
  • Image print - nije potrebno objašnjenje.

Najveća brzina prenosa podataka je oko 2 Mb/s.

Bluetooth. Telefon poseduje EDR omogućeni Bluetooth 2.0. Podržani su sledeći profili:

  • A2DP
  • AVCRP
  • BIP-ImagePush
  • DUN-GW
  • FT-Server
  • HandsFree- AG (1.0)
  • Headset- AG
  • OBEX
  • OPP-Client
  • OPP-Server
  • SIM Of access-Server

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom modela N86 je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu.

Wi-Fi. Telefon se isporučuje sa Wi-Fi (IEEE 802.11 g) podrškom. Svi sigurnosni standardi su podržani: WEP, WPA i WPA2. Kao što je postalo standard kod E serije Uređaj podržava univerzalni PnP standard (UpnP). Takođe dostupan je i Wi-Fi čarobnjak – on zadržava mrežu omogućenom u pozadinskom režimu i po potrebi je uključuje.

Model podžava SIP (VoIP), sva podešavanja su tranparentna. Omogućeno vam je da se povežete sa korporativnim sistemima i koristite WiFi konekciju od kuće kao i preko eksternih provajdera.

Kamera

Modul - 3.2MP, CMOS, nema auto-fokusa već je na raspolaganju fiksirano foksuiranje. Jeftino rešenje koje daje dobre snimke u idelanim uslovima, pri dobrom osveltjenju, ali se ne pokazuje dobro u zatvorenom odnosno ukoliko na otvorenom nije sunčano.

Nedostaci uključuju nepostojanje zaštitne zavesice, što je karakteristika jefitnih rešenja.

Vredno je napomenuti da kada snimate fotografiju dodaje joj se oznaka lokacije, dok će na mapi biti naznačeno da je na određenom mestu kreirana fotografija. Za neke servise kao što je na primer Flickr ova karakteristika je vrlo korisna. Međutim, ukoliko isključite GPS navigaciju, uređaju je potrebno neko vreme da odredi koordinate pa ova informacija može da ne bude snimljena.

Podešavanja kamere su sledeća, pa možete odabrati jednu od tri rezolucije:

  • Print 3M - Velika
  • Print 2M - Velika
  • Multimedijalne poruke 0.3M

U pitanju su sledeće rezolcuije: 2048x1536, 1600x1200, 640x480 piksela.

Uređaj koristi digitalni zum čija je maksimalna vrednost x20. Postoji razlika između "normalnog" i "unapređenog" zuma. U drugom slučaju može se odstići maksimalna vrednost ali su jasno vidljive nesavršenosti snimka. Kada koristite konvencionalni zum, ove nesavršenosti su manje vidljive. Obzirom da na ovaj način primenjujete efekte koje možete primeniti bilo kojim grafičkim editorom, njihova primena i nema mnogo smisla.

Blic se može konfigurisati da radi u automatskom režimu, isključiti, uključiti ili da radi sa efektom sprečavanja pojave crvenih očiju. Tajmer za snimanje se može podesiti da radi na 2, 10 i 20 sekundi. Uređaj podržava snimanje serije fotografija (tri odjednom), što može biti korisno kada snimate objekte koji se brzo kreću. Funkcija je dizajnirana kao analogija BestPic karakteristici modela kompanije sony Ericsson ali nudi manju fleksibilnost.

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Snimanje videa. Kada snimate video sadržaje postoji značajno manje podešavanja nego kada snimate obične fotografije. Postoje samo dva dostupna režima snimanja – automatski ili noćni režim. Maksimalna rezolucija video sadržaja je 640x480 piksela (MPEG-4). Takođe imate opciju da isključite zvuk, ali ne i da podesite FPS koji ima vrednost 15. U najvišoj rezoluciji maksimalni zum je x4 dok je u QCIF rezoluciji ova vrednost x8 (ovde se snimanje vrši u 3GP formatu).

Softverske karakteristike, aplikacije

Tradicionalno, E serija po pitanju softvera se razlikuje od S60 platforme i sličnih uređaja. Neke funkcije, koje su prvi put iskorišćene kod ovih uređaja su postale standardne za sve telefone dok su neke jedinstvene i ne upotrebljavaju se više ni kod jedne druge grupe uređaja. Ovaj model je gotovo u potpunosti sličan modelu Nokia E71 ukoliko posmatrate osnovne funkcionalnosti pojedinačnih aplikacija. Ali postoje ipak i brojne male izmene koje će teško primetiti svi oni koji nisu imali prilike da ranije koriste telefone Nokia-ine E serije.

Sada ćemo preći preko nekih važnih funkcionalnosti koje nudi ovaj uređaj da biste dobili uvid u njihove mogućnosti. Nećemo se fokusirati na standardne funkcije platforme koje su slične kod većine telefona jer njihovo ponavljanje nema smisla.

Mail klijent

Uređaj koristi email klijent kompanije Nokia druge generacije koji je sličan onome koji postoji kod modela Nokia E75. Glavna razlika koju naglašava proizvođač je pojavljivanje podrške za html standard u email-ovima. Pored ove postoje i druge manje izmene koje nisu naročito značajne.

Čarobnjak za elektronsku poštu omogućava vam da brzo prilagodite sanduče za rad. Ukoliko koristite dobro poznate servise kao što su Gmail ili Yahoo morate specifikovati lozinku i email adresu. Od tog momenta moći ćete bez problema da radite sa ovom aplikacijom.

Ukoliko ste čitali test modela Nokia E75 setićete se da sam imao pritužbu na to da servis koji postoji na sajtu kompanije Nokia, email.nokia.cm kao i ugrađeni klijent imaju drugačije baze podataka koje određuju podešavanja za elektronsku poštu. Sada su ova podešavanja jednaka što je dobar znak.

Po pozivanju poštanskog sandučeta pojavljuje se odgovarajući ekran dok ikona u gornjem uglu ukazuje da radite sa elektronskom poštom. Na žalost nije dostupan nikakav indikator učitavanja pisma, broja pisama, dok je moguće preuzimanje samo pojedinačnih pisama. Jednostavnost na kojoj je insistirala Nokia u ovom slučaju možda i nije bila najbolje rešenje.

Set standardnih opcija je tipičan. Imate mogućnost otvaranja linka u posebnom prozoru.

Interesantno je kako telefon radi sa html standardom. Kada se za prikazivanje pisma koristi html standard ona se otvaraju u novom prozoru. Ukoliko je za kodni raspored korišćen Unicode sve funkcioniše odlično. Sa druge strane za neke druge kodne rasporede počinju problemi. Ovde opet dolazimo do problema koji kompanija Nokia ima sa lokalizacijom. Velika većina programa i funkcija su vrlo loše lokalizovani a tu je i problem sa enkodovanjem. Ovo je veliki minus za ovaj telefon kada su u pitanju tržišta koja ne koriste klasično latinično pismo ili neke druge abecede.

Kada su pitanju mrežni mailbox-ovi situacija je opet vrlo zanimljiva. Na primer ukoliko otvorite pismo direktno u html formi na Gmail sajtu on će drugačije kodne rasporede od Unicode čitati bez problema. U listi pisama u okviru mail klijenta opet se drugi kodni rasporedi otvaraju bez problema, ali treba reći da kada ih pošaljete u pretraživač i otvorite kao html, problemi postoje.

Činjenica da je klijent razvijen za uređaj opremljen QWERTY tastaturom je jasno vidljiva po prisustvu prečica za brz pristup određenim funkcijama. One su veoma zgodne ali nedostaju u drugim aplikacijama na telefonu. Na primer, logično bi bilo da postoje u planeru u kojem bi njihovo prisustvo bilo logično. Ali to ovde jednostavno nije slučaj, što je šteta.

Klijent podržava POP3/IMAP, daljinsku sinhronizaciju, standardni set funkcija. Ali na žalost brojne funkcije koje postoje će biti funkcionalne samo za korporativne korisnike, koji mogu da pronađu dosta toga interesantnog kada je u pitanju ovaj telefon.

Jedna od interesantnih karakteristika koja je podržana nosi naziv Push i ona vas obaveštava kada servis identifikuje da imate novu email poruku i odmah vam je šalje na telefon. Ukoliko se tvrdi da je implementacija ove karakteristike daleko od savršenstva to se ipak mora uzeti sa rezervom.

Desktop. Desktop režim je prerađen – sada se u dnu nalaze tri ikone koje su namenjene propuštenim pozivima, porukama i glasovnoj pošti. Ukoliko nema nikakvih događaja odgovarajuća ikona će nestati. Klikom na svaki od thumbnail-ova pojaviće se prozor sa dodatnim informacijama na ekranu. Sve je veoma jednostavno i razumljivo. Ukoliko se ova funkcionalnos tuporedi sa prikazom kod modela E71 može se ipak primetiti određena razlika.

Sada vam je na raspolaganju mogućnost da prilagodite svoj desktop sa 14 aplikacija što je vrlo zgodno. Mešanjem dva režima u okviru Mode karakteristike broj aplikacija se može još povećati.

Mode. U pitanju je mobilna verzija virtuelnog desktopa. Možete kreirati nekoliko ekrana na kojima se smeštaju različite teme, slike, aplikacije, plug-in-ovi i druge osnovne karakteristike. Korišćenjem Mode karakteristike možete menjati ove ekrane jednim klikom, tako da je uvek lako prebacivati se između vašeg podešavanja za rad sa recimo elektronskom poštom i notifikacijama na glavnom ekranu i osnovnog podešavanja sa drugačijom primenjenom temom i kontrolama plejera na ekranu umesto e-mail notifikacija. Modelu E52 je potrebno 6 do 7 sekundi da bi se prebacio između dva režima.

Telefonski imenik. Dok se telefon nalazi u režimu mirovanja možete uneti bilo koje slovo putem tastature i telefon će trenutno pregledati sve kontakte u telefonskom imeniku koji imaju to slovo u imenu ili prezimenu, što je tradicionalniji pristup.

Kontakt grupama je takođe dodato poboljšanje – sada možete uneti broj za glasovne konferencije, lozinku i takođe i PIN kod. Poslovni korisnici, koji koriste konferencijske pozive u velikoj meri će sigurno sa zadovoljstvom prihvatiti ovu novu mogućnost. Plus, možete odabrati melodiju zvona za bilo koju kontakt grupu, ali ne i sliku.

Sa grupama, takođe možete koristiti Call to many karakteristiku, koja će omogućiti telefonu da podesi konferencijski poziv sam; Od standardnih opcija korisniku su na raspoalganju različiti tipovi komunikacija.

Na žalost ne postoje drugačiji izgledi telefonskog imenika. Na primer ne možete podesiti telefon da prikazuje kontakte uparene sa najmanje jednim telefonskim brojem. Istovremeno je omogućeno pozivanje ispuštenog menija odabirom kontakta i pritiskom navigacionog tastera na desno – omogućiće vam da načinite poziv ili pošaljete poruku bez napuštanja menija telefonskog imenika. Slika koja je dodeljena kontaktu se pojavljuje kao mali kvadrat.

Spisak polja za svaki unos je standardan, i takođe poseduje BlackBerry PIN kao podrazumevanu opciju.

Kalendar. Po pitanju funkcionalnosti kalendar se nije mnogo promenio; Uređaj prikazuje i kalendar i događaje koji su zabeleženi za određeni dan. U slučaju da postoji suviše unosa, uređaj će prikazati samo njihov ukupan broj bez dodatnih informacija. Kada koristite nedeljni pregled u kalendaru, svi unosi su prikazani kao u MS Outlook-u, plus postoje određeni pop-up saveti koji se prikazuju na ekranu. Iako su prijatne, nijedna od ovih promena nije izuzetna. Sve je isto kao kod modela E75.

Unos teksta. Sada možete specifikovati dva jezika za unos teksta, primarni i sekundarni (prethodno je ova funkcija bila dostupna samo kod telefona kompanija Motorola, ali ne i Nokia). Možete brzo vršiti promenu jezika, što je vrlo pogodno. Donekle drugačije je implementiran predvidivi unos teksta T9, koji pretpostavlja slova na dva jezika. Ovo zna da bude pomalo nezgodno sa vremena na vreme, ali vrlo brzo ćete sa navići na ovaj detalj.

Glasovne karakteristike. Ovo je neverovatno, ali na jedan od dva najveća update-a kada su u pitanju Nokia E52 pa i Nokia E72 niko nije obratio pažnju. Iako je telefon jedinstven na mnoge načine on nudi nove funkcionalnosti za one koji vole da pričaju dok voze ali ne žele da im pažnja bude skrenuta sa puta (sem toga mnogo je bezbednije nego tipkati nečije ime u telefonskom imeniku dok vozilte).

Telefon je zadržao sve standardne funkcionalnosti glasovnog pozivanja. Hold taster poziva a tu je i pozivanje pomoću glasa, kao i mogućnost izgovora imena iz telefonskog imenika. Pa šta je u svemu tome novo?

U okviru aplikacija postoji specijalna ikona za glasovne funkcije. Da bismo shvatili kako ona radi morali smo je isprobati. Nakon pokretanja programa on korisniku ponudi da snimi tri komande svojim glasom. Zvučne komande kao što su Početak, Kraj, Otkaži. Možete ih izgovoriti na bilo kom jeziku i program zatim ponavlja svaku od njih. Kada ovu aplikaciju smestimo u pozadinski režim na ekranu ostane ikona koja ukazuje da su pokrenute glasovne funkcije. U suštini u pitanju je funkcionalnost koja je analogna Magic Word funkciji koja postoji kod modela kompanije Sony Ericsson. Potrebno je da kažete ključnu frazu da biste započeli sa glasovnom kontrolom telefona. Veoma originalno, zar ne?

Izgovorite reči i vaš telefon je spreman da radi sa vašim glasom. Možete zatražiti od telefona da pozove broj iz telefonskog imenika, pročita na glas pismo ili poruku, služi za svrhe navigacije ili prelazi kroz poruke jednu po jednu od početka ka kraju ili obrnuto. Mogućnost čitanja poruka nam je od ranije bila poznata u vidu Message Reader funkcije, koja nije pretrpela izmene.

Da biste slušali sve poruke od neke od osoba čiji broj telefona postoji u telefonskom imeniku, treba da izgovorite njeno ime i date uređaju komandu za čitanje poruka ili mail-ova. Kada vam se pročita poruka neke osobe imate mogućnost da joj odgovorite pozivanjem njenog broja ili putem diktirane glasovne poruke (MMS). Svim ovim funkcijama se upravlja glasom. Ponekad program ne prihvati ime osobe, tada kliknete za otkazivanje i počnete ponovo sa zadavanjem parametara.

Ova aplikacija je eksplicitno razvijena za upotrebu u automobilu. Prosudite i sami: bez slušalica aktivira se handsfree režim, a držanje telefona u ovom režimu blizu uha je gotovo nemoguće. Zvučni signal će vas nakon što ste zadali komandu za korišćenje ovog režima obavestiti da je telefon spreman za rad sa glasom.

U automobilu, ovaj program pokazuje svoje najbolje strane. Za svrhu eksperimenta, odlučio sam da kreiram nekoliko poruka za mogu kolegu i onda da mi uređaj izdiktira sve poruke od njega da bih ja kreirao MMS koji ću sa glasovnom porukom poslati njemu. U prvih pet minuta korišćenja ove funkcije sve je delovalo dosta neobično, mada sam se vrlo brzo navikao nakon čega je korišćenje ove opcije bilo pravo zadovoljstvo.

Nokia je prva predložila integrisanje glasovnih funkcija i to je uradila veoma dobro. Smatram da ovaj sistem ima mogućnosti da se i dalje razvija i da ima budućnost. Dobre karakteristike su to što možete da čujete potvrdu da ste vršili navigaciju na telefonu. Ova funkcija je tako implementirana da možete da upravljate telefonom dok vozite apsolutno ne gledajući ekran.

Uvećavač slova. Aplikacija koja je delo Nokia Beta Labs i koja je postala deo standardnog paketa obzirom da se dopala mnogim korisnicima. Ona može da menja veličinu fonta u menijima, uvećava ga i smanjuje. Veoma dobra opcija koja je trenutno postala standard.

Office aplikacije. Poslovni korisnici će sa zadovoljstvm prihvatiti internet aplikacije koje uključuju podešavanje VPN klijenta. Sve ostalo je uobičajeno.

Rad sa Office dokumentima – korisnicima je na raspolaganju ostao QuickOffice (koji ipak mnogi smatraju nedovoljnim). Set uključuje verziju 5.3 (iako sam uređaj navodi da nije poznato koja verzija je u pitanju) i koja predstavlja besplatni update za prethodnu verziju. Program je potpuno funkcionalan i ne samo da omogućava čitanje office dokumenata već i njihovo editovanje.

Takođe dostupni su i ZIP arrhiver, rečnik kao i PDF aplikacija. Aplikacija Search se može prikazati da glavnom ekranu a njena verzija je 4.0. Rečnik omogućava ne samo da pronađete opis pojedinih reči već i da čujete njihov izgovor. Napredni menadžer pozivanja omogućava da pretvorite telefon u elektronsku sekretaricu, filtrirate pozive putem lista (bela i crna lista), što proširuje standardne funkcionalnosti.

Enkripcija podataka. Još jedna promena - imate mogućnost enkriptovanja podataka na memorijskoj kartici kao i u ugrađenoj memoriji telefona. Na ovaj način ćete se spasiti grdnih muka ukoliko vaš telefon završi u pogrešnim rukama. Sa druge strane ukoliko zaboravite lozinku nećete biti u mogućnosti da povratite svoje podatke, što je šteta ali svi sistemi ove vrste imaju ovaj problem.

Muzičke mogućnosti. Imajući u vidu da je uređaj gotovo potpuna kopija XpressMusic serije uređaja, odnosno tačnije modela Nokia 5730, on poseduje muzički čip koji omogućava da telefon postigne kvalitet zvuka koji je jednak kvalitetu koji ostvaruju smart telefoni kompanije Nokia, za razliku od prethodnih modela E serije, koji su više bili pozicionirnai kao korporativni telefoni. Tako se Nokia E52 može uz model E72 smatrati za prve predstavnike E serije koji poseduju vrhunski kvalitet zvuka. Dostupni 3.5mm priključak omogućava da priključite sopstvene slušalice.

S60 pretraživač. Bez neke velike pompe kompanija je osvežila verziju pretraživača (7.1). Nova verzija donosi brže prekazivanje stranica, rad sa moćnijim formatiranjem (prethodna verzija pretraživača nije prikazivala neke delove stranica). Sada možete konfigurisati pop-up toolbar-ove, dodati razne oznake i slično.

Mape. Telefon koristi treću verziju Nokia Maps aplikacije. Uređaj poseduje prethodno ugrađeni kompas, koji se aktivira za pravilnu orjentaciju mapa prilikom navigacije. Oprema uključuje i opcije za navigaciju pri pešačenju, kao i za navigaciju u automobilu.

Pomoć - vrsta elektronskog priručnika koja pomaže korisniku oko funkcija telefona. Odlični meniji, detaljni opisi kako radi koja funkcija. U nekim tačkama postoje određene greške, pa tekst nije pripremljen najbolje, ali postoji vrlo malo takvih mesta.

Fotografije sa ekrana:

Poređenje sa modelom Nokia E51

Uporediti ova dva telefona izgleda zaista interesantno, pri čemu do izražaja dolaze njihove razlike ali i sličnosti. Nakon što pogledate tabelu sve će vam biti mnogo jasnije.

Nokia E51 Nokia E52
Veličina, težina (mm, gram) 114x46x12, 100 116x49.9x9.9, 98
Kućište sa metlanim elementima Da Da
Ekran 2", TFT, 240x320 piksela, 16 miliona boja 2.4", TFT, 240x320piksela, 16 miliona boja
Baterija BP-6MT, 1050 mAh BP-4L, 1500 mAh
Vreme rada (tvrdnja proizvođača, vreme razgovora) Da 13 dana, 4.23 časa Do 23 dana, 8 časova
Vreme rada sa identičnim opterećenjem 2 dana 9 časova 3 dana
Reprodukcija muzike (maksimalna jačina, standardne slušalice) 12 časova 40 minuta 40 časova
Ugrađena memorija 130 mb. 60 mb.
Operativna memorija (tip, ukupno, slobodno za korisnika) SDRAM, 96Mb., 50 mb. SDRAM, 128mb., 30 mb.
Memorijska kartica microSD bilo kog kapaciteta microSD bilo kog kapaciteta
Verzija S60 Treće izdanje FP1 Treće izdanje FP2
Procesor ARM11, 369 MHz ARM11, 600 MHz
Kamera 2 MP 3.2 MP
FM-radio Da Da
IR- port Da Ne
WiFi Da Da (uPNP)
Mapiranje Da, 4 Da
SAR ([V]/[kg]) 1.4 1.05
In my view, new model conquers with the significant detachment in each of the functions, but it is first of all necessary to look at impressions from the apparatus, its ergonomics, design. Specifically, they are defined, does please itself this model as the replacement Of nokia Of e51 or not.

Utisci

Kvalitet komunikacije je na uobičajenom nivou kada je u pitanju Nokia i tu nema nikakvih pritužbi. Jačina tona melodije je prosečna, nije preglasno. Jačina vibracija je prosečna i može se desiti da je ne primetite. Prisutan je samo jedan zvučnik, nalazi se sa zadnje strane i ukoliko ga slučajno pritisnete u džepu sigurno je da ništa nećete čuti. Međutim, ovakvi problemi nisu česti.

Šta nam ovaj telefon nudi? Pre svega ovaj model predstavlja odlično poslovno rešenje bez ikakvih pretpostavki. Ovaj model nudi veliki komfor kada su u pitanju pozivi i korišćenje imenika a ujedno E52 je i nova verzija modela Nokia E51, koji se po ovom i razlikovao. Pored toga, maksimalni kapacitet baterije koji obezbeđuje dug rad često je veliki problem kada su u pitanju moderni telefoni. Prilikom testiranja telefon je izdržao od jedan do dva dana ali uz maksimalno korišćenje, preuzimanje fajlova, gledanje Web strana, a sve zajedno je dva puta bolje u poređenju sa modelom Nokia N97 koji poseduje istu bateriju.

Drugo, ovo je odličan telefon sa atraktivnim izgledom bez ikakvih dodirnih tačaka sa drugim modelima (Nokia E55 se tretira kao analogna verzija istog aparata).

Treće, ovaj telefon poseduje jednu od najboljih tastatura za one koji se nisu navikli na QWERTY uređaj ili telefon sa ekranom osetljivim na dodir, Nokia E52 je jedinstveni izbor po ovom pitanju. Ergonomija telefona je drugačija, osim kada je u pitanju osvetljenje tastera.

Telefon odlikuje i primena Noise Cancelation tehnologije, tu su i dva mikrofona od kojih svaki vrši analizu ambijentalnog šuma i odstranjuje neželjene zvuke. Neki korisnici su se žalili da slabo čuju svog sagovornika. Ovaj problem u praksi zaista postoji. Međutim, ovaj problem je programske prirode zbog osobitosti lokacije samog mikrofona kod ovog modela, pa ljudi sa određenom bojom glasa nisu pravilno prihvaćeni te se deo njihovog govora odstranjuje kao da je u pitanju šum. U okviru sledeće verzije firmware-a ovaj problem bi trebalo da bude ispravljen. Prilikom testiranja sve je radilo kako treba, bez ikakvih problema a čak ni raspitivanje kod prijatelja i kolega nije dalo rezultate. U suprotnom zaista bih bio voljan da detaljnije istražim ovaj problem budući da je sama tematika veoma zanimljiva.

Nastavljamo sa listom karakteristika. Na primer, kontrola zvuka kod ovog aparata koja do sada nije opisana, nije ključna funkcija ovog telefona već predstavlja izmene za one koje razumeju njihovu osnovu. Kod modernih modela tako nečega jednostavno nema. Uređaj poseduje unapređeni e-mail klijent koji je postao još prikladniji a tu su i dodatni programi. Ovaj aparat ne samo da izgleda moderno već je jedan od najmoćnijih modela monoblok oblika bez ekrana osetljivog na dodir. Slobodno možemo reći da ovaj model karakterišu klasične performanse, kvalitet ali bi ga možda i mogli nazvati smart telefonom.

Sada rizikujem da se kaže da sam se zaljubio u ovaj model kao što je bio slučaj sa modelom kao što je to bio slučaj kod modela Nokia E51. Neću da krijem, ovaj aparat mi se veoma dopada a mora se priznati da se radi o pravom bestseleru. Na žalost ili na sreću, telefon poseduje samo nekoliko Java igrica koje su veoma zanimljive ali su izdvojene a u okviru uređaja postoji Ngage klijent. On je podešen nezavisno što i nije tako logično. U okviru glavnog menija na koji se nailazi kao ostatak iz prošlosti u okviru sekcije Downloads nalazi se Ovi Store. Pored toga tu je i aplikacija Ovi Store koja je preuzeta iz Downloads (koji je jedina stavka menija tu). Do ovako čudne situacije došlo je zbog činjenice da Nokia nije imala vremena da prebaci sav sadržaj iz Downloads u Ovi Store te je odlučila da ih sačuva zajedno. U oktobru i novembru mesecu će se pojaviti update u okviru kojeg će sav sadržaj biti prebačen u Ovi Store. Jasno je da će se Downloads aplikacija ponovo pojaviti, melodije i ostalo. Međutim, sve dok nisu tu, već je dostupno samo preuzimanje klijenta OVI Store, to predstavlja problem. Žalbe po pitanju funkcionalnosti menija već su postale standardne a čini se da su ovi problemi jednaki za sve S60 modele i to je prava šteta.

Od promena koje su imale veliki uticaj na moje shvatanje samog telefona potrebno je naglastiti kombinaciju tastera za otključavanje ekrana (kod prethodnih modela bio je iskorišćen već čuveni način pritiska levog programabilnog tastera i nakon toga pritiska tastera zvezdice). Sada je dostupna mogućnost pritiska levog i zatim desnog programabilnog tastera. Ovo je obična sitnica ali nešto što je izuzetno teško zapamtiti nakon velikog broja telefona kod kojih je iskorišćen raniji pristup gotovo je nemoguće navići se na novu i drugačiju kombinaciju tastera. Zašto je ova izmena važna – za mene ostaje misterija. Možda su u kompaniji Nokia odlučili da izrade telefon jednostavan za upotrebu za one korisnike koji do sada nisu koristili Nokia uređaja i u tom slučaju objašnjenje je jasno. Kao što rekoh, razlog ove izmene još uvek nije poznat.

Utisci o ovom modelu su uglavnom pozitivni. Već od samog pojavljivanja shvaćen je kao dobar, komforan, jednostavan aparat za upotrebu. Za one koji su upoznati sa S60 baziranim modelima, možda je bolje reći sa E serijom, ovaj telefon neće predstavljati veliki događaj već samo prijatno iznenađenje. Ovaj model se najbolje pokazao po pitanju poziva ali on može mnogo više. Uređaj je prikladan za one koji dosta komuniciraju i pišu poruke. Dostupna je i opcija modela Nokia E72 za koju važi da ima najbolje rešenje kada je u pitanju tastatura. Sigurno je da će u okviru ovih aparata svako naći nešto za sebe, oba modela su odlični aparati, komforni za upotrebu i atraktivnog izgleda.

Na žalost, slaba tačka ovog modela sigurno je njegova jeftina kamera koja bukvalno kvari svaki do tada stečeni utisak kada snimite neku fotografiju. Ovo je sigurno najslabija tačka ovog modela dok je sve ostalo odlično. Sigurno je da ćemo u budućnosti biti svedoci napretka modela E serije, uključujući i one koji su bazirani na Nokia E52, aparatu koji je postigao zavidnu popularnost i koji je postavio osnovu za veliki broj drugih modela. Glavna stvar koju je obezbedio jeste odlična ergonomija ovog rešenja, unapređivanje velikog broja drugih funkcija bez uticanja i oštećivanja bilo čega drugog.

Oni koji traže funkcionalni model monoblok oblika ovaj model je prava stvar. Vrhunski uređaj a razvojni tim kompanije Nokia koji stoji iza Nokia E52 zaslužuje sve pohvale za odlično urađen posao.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024