S5560 Marvel 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung S5560 Marvel
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung S5560 Marvel. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung S5560 Marvel vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Samsung S5560

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Punjiva Li-ion baterija kapaciteta 960 mAh
  • Punjač
  • Žične stereo slušalice
  • USB-kabl
  • CD sa softverom
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Telefoni na dodir, kompanije Samsung, danas predstavljaju maksimum onoga što svaki proizvođač može da obezbedi, dostupni su u velikom broju modela pri čemu je neosporiva činjenica da je ova kompanija lider na ovom polju. Tržište je preplavljeno sličnim modelima, od onih veoma jefinih (Corby) do, recimo, Giorgio Armani modela, pri čemu je Samsung utvrdio svoju poziciju u ovom segmentu i počeo da diktira pravila igre. Tada se pojavilo pitanje: kako održati nivo prodaje imajući u vidu postojanje uspešnih i poznatih korisničkih modela? Odgovor je jednostavan: predstaviti funkcionalnije telefone uz pokušaj da se ne naudi postojećim modelima. Izazov kojem se ne sme olako pristupiti. Gotovo je nemoguće privući pažnju u određenom periodu, budući da konkurencija i njihovi korisnici stalno grabe jedan korak napred.

Jedan od ovakvih uređaja je i Samsung S5560, model koji se sa lakoćom može smatrati određenom vrstom zamene za Samsung S5230 Star. Oni su slični po pitanju veličine i rezolucije ekrana, vrednosti u određenom trenutku ali glavna stvar je ideologija i pozicioniranje ovih uređaja koji su identični. Uravnoteženi set karakteristika zbog kojih kupac bira telefon za određeni vremenski period, dostupnost Wi-Fi, muzičkih sadržaja i dobrog pretraživača jesu ključne karakteristike modela S5560.

U obzir su uzeti Samsung i rivalski modeli, naročito proizvodi kompanije Nokia. Ovom modelu najveći konkurenti su Nokia 5800 ili Nokia 5530, ali treba naglasiti da Samsung obezbeđuje bolju kameru (5MP, autofokus) a dodat je i standardni 3.5mm konektor. Za ljude koji nisu orijentisani ka nekom specifičnom brendu biće dostupan i aternativni predlog koji izgleda još zanimljivije. Ovo je dobar potez koji takođe igra dobru ulogu u sniženju cena za ovaj model. Sve konkurentske kompanije biće primorane da zadovolje određene nivoe kao i da ponude 5MP kamere, što za ovaj segment ne izgleda izvodljivo.

To i nije tako važno sada, verovatno će tako nešto biti omogućeno u budućnosti a sada Samsung sve nade polaže u S5560 tako da ili će ovaj model otići u zaborav i senku ili nešto drugo ali rezultat će biti poznat tek početkom naredne godine. Veoma je važna je činjenica da kompanija ima uravnoteženo rešenje u segmentu telefona na dodir.

Dizajn, veličina, kontrole

Izgled telefona je i dalje jednostavan, ali je za sada dostupna samo jedna kolor varijanta. Oko ekrana se nalazi metalni okvir dok poklopac zadnje strane karakteriše crna plastika koja dodirom podseća na svilu. Ovaj model se razlikuje od aparata Star god kojeg smo ukazali na uglove, nedostatak zaobljenih delova.

Veličina telefona je 106x53.5x11.9mm a težak je 96 grama. Sa gornje strane nalazi se 3.5mm audio konektor a tu je microUSB utičnica sa plastičnim zatvaračem. Sa leve strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka dok se sa desne strane nalazi taster kamere i taster za zaključavanje ekrana. Kamera se nalazi sa zadnje strane kao i LED blic.

Kvalitet izrade je prilično dobar, nema nikakvih međuprostora niti dolazi do pojave škriputavih zvukova. Mesto za SIM karticu je uobičajeno, zamena bez isključivanja je podržana.

Ekran

Uređaj poseduje ekran dužine dijagonale 3“ koji je neznatno izdužen po horizontali. Ekran obezbeđuje dobar kvalitet ali ne i maksimum za današnje proizvode. Rezolucija ekrana je 240x400 piksela i može da prikaže 256 hiljada boja.

Svi podaci se unose putem ekrana osetljivog na dodir koji je baziran na otpronoj tehnologiji.

Samsung brendirane ponude takođe koriste VibeZ karakteristiku tako da sam telefon lagano vibrira potvrđujući vašu akciju.

Ekran ima mogućnost prikazivanja do 10 tekstualnih i 3 servisne linije ali je moguće povećati ovaj broj čak do 16 linija prilikom čitanja poruke, u zavisnosti od veličine slova koja ste odabrali. Veličina slova može se podešavati putem bočnih kontrola za jačinu zvuka (od velikih do malih). Korisnik takođe ima mogućnost prilagođavanja veličine i tipa slova, iako se dostupne opcije ne razlikuju mnogo. Ono što je zapravo bitno jeste prikaz zaista velikih slova koji se mogu pročitati sa bilo koje razdaljine, što je značajan plus za uređaj.

Prilikom izlaganja sunčevim zracima slika na ekranu bledi ali je moguće videti šta je napisano.

Telefon poseduje senzor pokreta koji omogućava rotiranje ekrana kao i skrolovanje kroz vašu galeriju pomeranjem uređaja u različitim pravcima. Druga važna karakteristika ovog telefona jeste Gesture Lock koja korisnicima omogućava da ispisivanje određenog karaktera dok je aparat u režimu mirovanja a koja služe kao prečice za broj telefona ili aplikaciju (do devet programabilnih prečica). Veoma dobra karakteristika koja ranije nije bila dostupna kod uređaja kompanije Samsung.

Podržana je uobičajena tastatura na ekranu, QWERTY kao i pisanje rukom.

Baterija

Uređaj koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 960 mAh koja može pružiti 620 sati u režimu mirovanja i 9.5 sati razgovora. Prilikom testiranja baterija ovog uređaja prosečno je trajala oko 2 dana (nešto više od jednog sata razgovora, nekoliko poruka dnevno, malo upotrebe email servisa i do tri sata slušanja muzike i radia). Oni koji koriste Web i email će sigurno moći da izvuku jedan dan trajanja baterije. Da bi se baterija u potpunosti napunila potrebno je oko 2 sata.

USB, Bluetooth, mogućnost povezivanja

Bluetooth. Telefon podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, A2DP, Dual Profile Bluetooth. EDR omogućeni Bluetooth 2.1 je dostupan na telefonu. Upravljanje bežičnim slušalicama je bez ikakvih problema.

USB-povezivanje. U meniju možete da odaberete tri režima: Media, Mass Storage, Samsung PC Studio. Iako nije dostupan režim Modem, možete lako pretvoriti telefon u bežični modem preko PC studio režima ili jendostavnim instaliranjem drivera.

U USB Mass Storage režimu, uređaj se pojavljuje na desktopu računara bez potrebe za instaliranjem dodatnih driver-a, tako da je odmah pro povezivanju spreman za rad. Brzina prenosa podataka je 4.5Mb/s.

Nećete biti u mogućnosti da koristite Bluetooth konektivnost ovog modela zajedno sa USB-om - biće potrebno da isključite Bluetooth bez obzira na njegov status (bilo da je povezan i prenosi podatke ili ne) što je vrlo nezgodno.

Kada je uređaj povezan USB kablom njegova baterija se puni.

Za GSM mreže uređaj obezbeđuje EDGE klase 12.

WiFi. Obezbeđena je podrška za 802.11b/g standard kao i za Bluetooth. Možete odabrati željenu mrežu i automatski se na nju povezati. Među mane može se svrstati činjenica da je kod nekih javnih mreža implemntirana procedura automatskog povezivanja od kojih neke neće da rade bez ubačene SIM kartice. Slično rešenje je obezbeđeno i kod modela LG Arena i nekoliko drugih uređaja što se može smatrati manom. Drugih ozbiljnijih nedostataka nema.

Memorijske kartice

Telefon se isporučuje sa 70MB ugrađene memorije – ovaj skladišni prostor je na raspolaganju korisniku. Memorijska kartica se prikazuje kao posebna sekcija tako da ne možete pristupiti kartici odnosno internoj memoriji u isto vreme. Telefon poseduje menadžer fajlova koji vam omogućava da kopirate fajlove sa i na memorijsku karticu. Prilikom testiranja nije bilo nikakvih problema pri radu sa 32GB microSD memorijskom karticom. Omogućena je zamena kartice bez isključenja uređaja. Na žalost, uz ovaj uređaj se ne isporučuje nijedna memorijska kartica.

Kamera

Telefon poseduje 5 MP kameru sa autofokusom. Uređaj koristi landscape interfejs kamere i omogućava korisnku da sva podešavanja i izmene opcija vrši preko ikona na ekranu koje su velike i omogućavaju lako korišćenje kamere.

Kamer apodržava sledeće rezolucije:

  • 2560h1920
  • 2048x1536
  • 1600x1200
  • 2560h1536
  • 2000x1200
  • 1600x960
  • 320x240
  • 400x240

Režimi:

  • Single shot
  • Multi-shot
  • Panorama shot
  • Smile shot

White Balance:

  • Auto
  • Daylight
  • Incandescent
  • Fluorescent
  • Cloudy

Efekti:

  • Black and white
  • Sepia
  • Negative
  • Emboss
  • Outline

Primeri fotografija nastalih kamerom:

(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG

Video snimanje

Telefon snima video sadržaje u mpeg4 formatu za maksimalnu rezoluciju pri čemu imate opciju da onemogućite snimanje zvuka. Sva podešavanja koja su ovde dostupna ne razlikuju se značajno od onih koja postoje za režim snimanja statičnih fotografija. Maksimalna rezolucija za snimanje video klipova je 320x240 piksela pri 15fps. Po pitanju video kvaliteta u pitanju je prosečan model.

Primer video klipa (mp4, 0,6 mb)>>>

Interfejs menija

Model je tipičan za trenutnu generaciju uređaja baziranih na dodiru kompanije Samsung. Pogledajmo koje sve opcije su dostupne kada je meni u pitanju.

Dok je telefon u režimu mirovanja, donji deo ekrana je zauzet barom koji sadrži tri prečice do ekrana za pozivanje, telefonskog imenika i menija. Sa leve strane nalazi se strelica koju kada dodirnete proširujete bar za aplikacije, pri čemu vam se omogućava da svaki Widget prevučete na ekran (njihov raspored se može podešavati). Očigledno je da ekran ovog modela izgleda znatno lepše sa samo nekoliko prozora na ekranu nego sa čitavom grupom raznih widgeta koji se nalaze na ekranu. Pogledajmo sada šta se sve može nalaziti na ekranu:

  • Naziv operatera - obična četvorougaona kućica sa nazivom operatera
  • Datum i vreme
  • Analogni časovnik
  • Digitalni časovnik
  • Svetsko vreme za odabrane gradove
  • Kontrole plejera (Play / Pause, rewind)
  • Radio kontrole
  • Album sa thumbnail-ovima (možete takođe skrovolati slike preko ove karakterisitke)
  • Ikona za prečice do igara
  • Informacije o događajima (propušteni pozivi, SMS)
  • Podsetnik rođendana
  • Promena profila
  • Prečice za pristup različitim aplikacijama

Lako je utvrditi da Samsung Widget-i omogućavaju korisniku da podesi i kreira izgled ekrana po svom nahođenju. Na žalost, ranije ili kasnije ćete ipak biti ograničeni jedinim stvarnim ograničenjem telefona - fizičkom veličinom ekrana; prirodno je da želimo da smestimo što je moguće više elemenata u njega. Ipak, šta je tu je ali i u ovom stadijumu, Widget-i su najfleksibilnije rešenje i definitivno ispred Nokia-inog Active standby rešenja..

Glavnom meniju možete pristupiti tako što ćete pritisnuti ikonu u donjem delu ekrana, ili preko menija prečica koje su dodeljene centralnom tasteru. Iz režima mirovanja možete pozvati i numerički pad za pozivanje i to vrlo jednostavno.

Glavni meni je prikazan u vidu matrice 3x4. Ekran osetljiv na dodir je lak za rukovanje - potrebno je samo da dodirnete stavku koja vam je potrebna, zatim pozovete polje za unos podataka duplim klikom, jer ga prvim odabirate a sledećim omogućavate tastaturu na ekranu.

Sav unos teksta se vrši preko tastature na ekranu, koja je gotovo identična izgledu tastatura koje poseduju telefoni konvencionalnog izgleda - ona poseduje 12 tastera sa velikim brojem simbola pridruženih svakom tasteru, tako da ukoliko je potrebno da unesete neko specifično slovo potrebno je taster kojem je to slovo dodeljeno pritisnuti više puta.

Uključivanjem telefona vam se odmah pokazuje QWERTY tastatura. Ona je pogodnija i rad sa njom je brži nego kod standardnog unosa informacija. Karakter koji se odabrali je istaknut. Tastatura je vrlo zgodna za rad i na nju nemamo nikakvih prigovora.

Telefon nudi mogućnost T9 načina unosa teksta a tu je i mogućnost prebacivanja na bilo koji od unapred podešenih jezika. Iz menija se može ući u režim za editovanje, a odatle se mogu vršiti dalja raspoređivanja. Izolovanje je veoma korisno ukoliko želite da pišete poruke korišćenjem različitog fonta ili da radite nešto slično tome.

Sve aplikacije karakteriše u odnosu na kontekst osetljiv bar sa alatima u dnu ekrana. Njhov maksimalni broj je tri i zavisi od trenutnog menija.

U okviru menija možete odabrati nekoliko elemenata, svi su predstavljeni horizontalnom linijom i mogu se ukloniti sa ekrana, što je veoma zgodno. U pitanju je veoma zgodan način predstavljanja elemenata i upravljanja bilo da su u pitanju komunikacije ili recimo rad sa fajlovima.

Prilikom pregleda fotografija na ekranu se prikazuju male ikone susednih fajlova koje možete odabrati jednim dodirom. U toku kucanja poruke dostupni su dodatni paneli sa jednom ili više funkcija, skriveni su iza ekrana ali možete im pristupiti jednim dodirom, što je takođe veoma zgodno.

Prevlačenjem vašeg prsta na dole sa leve strane ćete učiniti da se lista skroluje mnogo brže nego kada to uradite prevlačenjem sa desne strane. U slučaju da lista koju pretražujete sadrži imena, uvek možete izabrati opciju da se prebacite na tačno određeno slovo.

Uobičajeno postoje tri radne površine plus četiri stranice u glavnom meniju. Ikone u glavnom meniju se mogu prilagoditi i sortirati prema vašim potrebama i željama.

Telefonski imenik

Telefonski imenik možete pozvati dodirom prečice koja se nalazi na ekranu u režimu mirovanja; videćete listu koja sadrži sve unose i sa SIM kartice ali i iz memorije telefona.

Jedini pogled koji je dostupan za telefonski imenik je jednostavna lista sa nazivima kontakata - nećete biti u mogućnosti da pretražujete dodeljene slike ili brojeve telefona već ćete za ovu karakteristiku morati da uđete u detaljniji pogled. Možete dodeliti bilo koju sliku, fotografiju ili video klip kao caller ID. Svaki unos može sadržati do 5 telefonskih brojeva različtih tipova (mobilni, u kancelariji, kod kuće, fax i drugi). Jedan od njih će biti glavni broj (po podrazumevanom podešavanju to je prvi uneti). Sva polja su prilagodljiva.

Postoje dve linije za ime i prezime (pretraga se vrši po prvom polju), dok se polja sumiraju kod prikazivanja, ime dolazi prvo. Na primer, Eldar Murtazin će biti prikazano samo ovim redosledom. Dužina svakog polja je 20 karaktera za bilo koji podržani jezik unosa. Jezike možete menjati pri unosu imena.

Svi unosi, bez obzira na jezik, sortirani su pod algoritmom – svi kontakti koji su uneti na engleskom idu prvi a zatim idu oni sa nazivima na lokalnom jeziku. Ovo je veoma pogodan način sortiranja, i poznat iz računarskih programa. Uzimajući u obzir opciju brze promene jezika tokom pretrage, jasno je da unosi načinjeni na različitim jezicima neće pokvariti prijatan rad sa ovim telefonom. Lista ne može da bude sortirana po imenu ili prezimenu.

Nezavisno od brojeva telefona, e-mail adresa (može ih biti više), kratka tekstualna beleška može biti uneta iznad svega ovog. Bilo koji muzički fajl kao i komponovani MP3 može biti odabran kao melodija za kontakt. Po osnovnom podešavanju su obezbeđene tri pozivne grupe sa mogućnošću za kreiranje neograničenog broja dodatnih grupa, odabir personalne melodije i slike za svaku od njih. Zvuk pri dolaznom SMS-u se ne može prilagoditi.

Telefonski imenik ima mogućnost za skladištenje do 2000 kontakta sa svim popunjenim poljima. Čak ukoliko sva polja nisu popunjena, kapacitet se neće povećati, tj. ostaće i dalje 2000. U podešavanjima je moguće podesiti gde bi se po podrazumevanom podešavnju trebali čuvati svi novi brojevi. Takođe postoji i opcija za prebacivanje brojeva sa SIM kartice mada je obrnuti postupak onemogućen. Prema proizvođaču PC je najbolje sredstvo za sinhronizaciju sa telefonom, naročito MS Outlook. Bilo koji kontakt u formi SMS/MMS, mail poruke ili drugog tekstualnog fajla može brzo biti poslat preko Bluetooth-a na drugi uređaj. Nema problema sa slanjem i unosi telefonskog imenika su prenešeni na drugi uređaj gde su pročitani bez bilo kakvih problema.

Telefonski imenik može da sadrži poslovne kartice, mada njegova struktura kopira sva polja koja postoje u običnim kontaktima telefonskog imenika.

U listi za brzo biranje može postojati osam brojeva, a na ovoj listi se mogu pojaviti i zasebni brojevi povezani sa pojedinačnim kontaktom. Imena iz kontakta koja su dodeljena određenoj prečici s epojalvjuju ali ne i tip broja koji je dodeljen.

Možete kreirati koliko god želite pozivačkih grupa, dodeljujući im po 20 kontakata i prilagođavajući ih melodijom i sličicom.

Kada primate poziv slika ne zauzima ceo ekran već samo deo njega, mada ipak značajnu površinu.

Liste poziva

Svaka od lista sadrži do 30 telefonskih brojeva. Postoji i kombinovana lista poslednjih poziva SMS poruka i emailova (do 90 unosa maksimalno) sa odgovarajućim ikonama pored brojeva koje ukazuju na tip poziva. Možete se na brz način prebacivati sa jedne liste na drugu. Datum i vreme poziva se mogu videti u proširenom pogledu. Pozivi sa/na jedan isti broj se sumiraju, tako da broj koji stoji pored poziva označava ukupno trajanje obavljenih razgovora. Kao i obično, u ovom meniju će biti prikazano ukupno trajanje poziva i njihove cene (naravno ukoliko je ovaj servis omogućen).

Za određene brojeve možete urediti crnu listu, koja će odbiti sve pozive koji dolaze od tog kontakta.

Takođe, postoje i liste nedavnih brojeva sa kojih ste primili ili na koje ste poslali SMS poruke (2 liste). Ovde se takođe mogu uneti i email adrese.

Poruke

Samsung se poput drugih proizvođača odrekao veštačkog odvajanja SMS-MMS tipa poruka - počnete da kreirate poruku i onda u zavisnosti od sadržaja ona biva određena kao SMS ili MMS. Meni i dalje zadržava opciju da se prebacite u MMs režim (na primer kada želite da pošaljete samo tekst ali na e-mail adresu, bez pozivanja ugrađenog klijenta).

Memorija telefona može da uskladišti do 500 poruka istovremeno; telefon podržava EMS standard kompatibilan sa Nokia Smart Messaging-om. Kada odaberete prozor za primaoca, možete ili da odaberete telefonski broj iz vaše liste kontakta ili sa liste poziva ili pak grupa. Sve poruke su podešljive, što znači da imate mogućnost da prebacujete određene brojeve na vašu crnu listu, a u tom slučaju sve poruke koje dolaze sa tog broja telefona će biti automatski obrisane. Takođe postoji i mogućnost prebacivanja poruka u bilo koji vaš sopstveni direktorijum. Za e-mail možete ne samo da prebacite nečiju adresu na crnu listu, već i sam neželjeni subjekt.

Ne postoji ograničenje po pitanju veličine dolaznih poruka, dok je veličina odlaznih poruka ograničena na 300KB. Kao dodatna opcija dostupna sa ovim telefonom postoji opcija odbijanja reklamnih poruka i opcija tipa poruka koje će biti primljene. Sve poruke se skladište u opštoj dinamičkoj memoriji, što važi i za e-mail poruke.

Takođe telefon ima i korisnu funkciju za slanje SOS poruka – kada je ova funkcija aktivirana a nađete se u opasnoj situaciji, potrebno je da taster za regulaciju jačine zvuka pritisnete četiri puta i poruka sa tekstom „I am in emergency. Please help me“ će biti poslata na kontakte koje ste ranije odredili, a na sve pozive koji dolaze od tih kontaka telefon automatski odgovara. Primaoci (ne više od njih 5), kao i broj ponavljanja se mogu podesiti manuelno, dok se tekst SOS poruke ne može menjati.

Ugrađeni mail klijent je standardan u svim svojim komponentama – 5 naloga i maksimalno 100 dolaznih poruka; prilozima se takođe može rukovati telefonom, mada takođe postoji nekoliko ograničenja – ne postoji način da primite fajl koji je veći od 5MB, ili da pošalje fajl koji je veći od 500KB. Primljeni fajlovi se mogu pregledati preko ugrađenog pretraživača. Telefon ne podržava HTML u e-mail-ovima, što kvari format u u većini poruka koje primite, pa ponekad čitanje može da bude zaista otežano. Email klijenti koji se ugrađuju u uređaje kompanije Samsung počinju da liče na one koji postoje u uređajima kompanija Nokia i Sony Ericsson.

Planer

U memoriju telefona možete uneti po 500 događaja jednog tipa a to je događaj.

Dan i vreme kao i završno vreme sastanka se prikazuju za svaki unos. Signal koji vas opominje na sastanak kao i njegovo trajanje mogu biti podešeni prema vašim željama; događaji koji se ponavljaju su dostupni za podešavanje (kod njih se podešava vreme ponavljanja kao i vreme isključivanja). Nedeljni i mesečni kalendari su veoma pogodni.

Aplikacije

FM-radio. U memoriju telefona možete da uskladištite do 99 radio stanica . Opseg dostupnih frekvencija je od 87.5MHz pa do 108MHz. Takođe dostupna je mogućnost i automatskog pretraživanja, ali se stanicama ne mogu dodeliti imena, već će one biti uvek prikazivane kao frekvencije. Radio je dobro implementiran, iako ne „hvata“ sve stanice jednako, konkurentan je sa ponudama drugih proizvođača. Radio može da radi i minimizovan.

RDS prikazuje samo naziv stanice na opštoj listi dok druge opcije nisu dostupne.

Interfejs radija je tek neznatno promenjen a načinjene promene su kozmetičke.

Diktafon. Možete snimiti nekoliko sati zvučnih beleški u neograničenom broju fajlova. U osnovi ograničenje trajanja snimka je na samom korisniku, ali ipak dužina pojedinačnog snimljenog fajla ne može da pređe 1 čas. Svi fajlovi se skladište u odvojeni direktorijum u memoriji. Snimač je veoma pogodan za snimanje tokom predavanja, konferencija i prezentacija – možemo reći čak da je delimična zamena za profesionalni diktafon.

Svetsko vreme je prikazano za dva odabrana grada, sve je jednostavno i jasno.

Kalkulator - jednostavan i razumljiv.

Konvertor omogućava da konvertujete jednu jedinicu drugu, a dostupan je i konvertor valuta.

Štoperica i brojač su uobičajeni.

Beleške - obične tekstualne beleške.

Bluetooth. U pitanju je neobičan alat - možete videti stablo uređaja koji se povezuju kao što je slučaj kod nekih bežičnih menadžera na desktopu računara ili možete odabrati opciju da vidite listu uređaja. U pitanju je uređaj potpunih specifikacija.

Igre - Ukupno je dostupno desetak igara. Nazivi igara se menjaju sa tržištem kojem je uređaj namenjen, ali je većina njih dostupna u vidu probne verzije. U okviru telefona se isporučuje i IM aplikacija.

Svaka od aplikacija može da bude minimizovana dok uTalk može da radi u pozadini.

Zadaci - lista zadataka sa različitim prioritetima i simbolima koji upozoravaju na njih.

Communities (poznata i kao Share Pix)alat koji će uskoro postati deo podrazumevanog paketa karakteristika kod mnogih Samsung brendiranih telefona. On omogućava podešavanje naloga na jednom od servisa za razmenu fotografija tako da je moguće podesiti telefon da šalje sve vaše slike na određeni servis bez ikakve vaše intervencije.

Google. Ovu stavku menija karakterišu Google pretraga, Gmail i Google Maps aplikacije. Počećemo sa poslednjom - nema ničeg naročitog kod verzije Google Maps koja je implementirana u telefon, međutim ekran ovog uređaja čini skrolovanje mapama vrlo interesantnom opcijom. Pored toga imate mogućnost prebacivanja prikaza između satelitskog i prikaza ulica,

WAP

Telefon poseduje pretraživač Samsung Mobile 1.0. On je baziran na WebKit-u, na isti način kao pretraživači u proizvodima kompanija Apple, Nokia. Za razliku od NetFront pretraživača, ovaj pretraživač ima neke jedinstvene karakteristike. Na primer, moguće je podesiti jačinu pozadinskog osvetljenja pretraživača. Ovo je ukoliko koristite telefon na otvorenom više nego zgodna karakteristika. Podrška za Flash vam omogućava da vidite sve resurse bez ikakvih ograničenja. U pitanju je takođe jedan od prvih ugrađenih pretraživača koji podržava banovanje prikaza banera. Testirali smo ovu karakterisitku na brojnim primerima i funkcioniše.

Java podrška je ostala ista, dostupne su tri vrste teksta, tu je i mogućnost otvaranja novog prozora za pretraživanje kao i pretraga kompletnog teksta po stranama kao i internetu. Pretraživanje je brzo i veoma zgodno ali ne bolje od onoga što pruža Safari na Apple iPhone-u, ali malo bolje ili jednako sa onim što pruža pretraživanje na S60 modelima. Ovo je očigledno bio pravi korak za Samsung a ostaje da se vidi kako će se ovaj pretraživač razvijati sve dok ne postane jedno od najboljih rešenja za ovakve uređaje. RSS je sada deo pretraživača. Veoma je dobro što je Samsung odlučio nakon što su korisnici u vidu povratnih informacija zatražili da RSS bude uključen u pretraživač to i učini.

U okviru odabranog kanala telefona moguće je ne samo učitati tekstualnu informaciju već takođe i audio i video fajlove. Kada su u pitanju ograničenja ono je 5MB za pojedinačni fajl. Na žalost ne postoji opcija za učitavanje RSS vesti prema unapred utvrđenom rasporedu već se svi kanali moraju učitavati zasebno.

Picsel Viewer

Picsel Viewer je aplikacija koja otvara MS Office fajlove (na primer MS Word, Excell, PowerPoint), Adobe Acrobat (PDF), grafičke i video formate na telefonu. Jedna od prednosti ove tehnologije je njena brzina pa za otvaranje PDF fajla veličine 20MB potrebno je samo nekoliko sekundi. Isto tako brzo skroluje strane, skalira ih, rotira. Nema mogućnosti editovanja, već samo pregleda, mada i to je dovoljno, naročito kada se ima u vidu da se sa mobilnim telefonom nećete baš mnogo baviti editovanjem.

Photo browser. Još jedna opcija za pregled fotografija, podržava filtriranje prema datumu, kolor slikama. Možete fotografije skrolovati uobičajenim pomeranjem telefona u ruci. Korisniku je na raspolaganju prikazivanje u slide show režimu a tu je i ugrađeni editor slika.

Video Editor.Uobičajeni video editor za telefone kompanije Samsung. Možete dodavati višesturke numere video klipovima i slično. Ne naročito neophodna aplikacija za telefon ali je tu.

Alarm

Možete podesiti kpet alarma jednim dodirom ili omogućiti/onemogućiti one koji su već kreirani. Svaki alarm je u potpunosti prilagodljiv - možete odabrati bilo koji dan želite za alarm .

Menadžer fajlova (My files)

Ovom funkcijom možete da pretražujete sve fajlove kao što su muzika, slike, video i zvuci. Bilo koji upload-ovani fajl se skladišti ovde. Nedostatak ove funkcije je što se ponekad fajlovi ne prikazuju na listi trenutno, već je potrebno da zatvorite aplikaciju i ponovo je otvorite da bi se prenešeni fajl pojavio na listi.

Fajlovi i direktorijumi mogu biti viđeni kako u obliku liste tako u kao thumbnail-ovi. Možete odabrati bilo koliki broj fajlova na listi. Telefon podržava premeštanje, kopiranje i brisanje kao i različite tipove sortiranja (po tipu, imenu ili veličini).

Podešavanja

Uobičajeno ova stavka sadrži standardni set opcija u sebi kao što je zaštita lozinkom odabranih sekcija. Takođe je omogućeno podešavanje jačine osvetjenosti ekrana odnosno kontrasta slike.

Za uređaj nisu dostupna neka specijalna podešavanja. On se samo isporučuje sa asortimanom pozadinskih slika i mogućnošću da se one menjaju nasumičnim redosledom. Teleofn se isporučuje sa prethodno instaliranim profilima koji omogućavaju korisniku da menja podešavanja trenutno.

Prisutni su profili. Uz njihovu pomoć možete na brz način promeniti podešavanje telefona.

Veličina fonta kao i njegova boja i stil se takođe mogu podešavati.

Korisnik takođe može modifikovati snagu vibracije uz pomoć VibeZ-a.

MP3 plejer

Tipični plejer kompanije Samsung. Integrisani MP3 plejer, podržava nasumičnu, u nizovima i cikličnu reprodukciju numera. MP3 fajlovi mogu biti upload-ovani na telefon ili direktno preko Bluetooth-a ili preko aplikacije za sinhronizaciju. Ne postoje ograničenja, vezana za tagove i nazive muzičkih fajlova. Korisnik ne mora da brine oko bitrate-a - telefon bez problema radi sa svim dostupnim formatima i podržava WMA, AAC, eAAc i eAAC+.

Naslov numere koja se trenutno reprodukuje se prikazuje kao i broj preostalih numera. Jačina zvuka se može podesiti na 14 nivoa. Takođe korisnik može sam da kreira svoje liste pesama. Plejer može da radi u minimizovanom režimu - u ovom slučaju na ekranu će biti prikazan naslov trenutne numere kao i muzičke kontrole, što je prilično dobro.

Podržana je Album Arts karakteristika.

Od ostalih opcija dostupan je sistem ocenjivanja, pa tako možete određenim numerama koje vam se dopadaju oceniti sa jednom do pet zvezdica.

U handsfree režimu zvuk koji obezbeđuje zvučnik nije dovoljno glasan, jačina zvuka je srednje jačine, ali nije ni suviše slaba.

Sinhronizacija. Podržava PC Studio, što znači da su sada korisnicima na raspolaganju potpune mogućnosti sihronizacije svih sadržaja. Plus, uređaj podržava Microsoft Exchange.

Utisci

Kvalitet prijema je u liniji sa drugim uređajima kompanije Samsung. Jačina melodija zvona je prosečna ili neznatno ispod proseka ali melodiju svakako nije teško čuti i kada se nalazite na prometnoj ulici. Vibracija je prosečne jačina i kod ove karakteristike nema nikakvih unapređenja.

Sa cenom po kojoj se prodaje u pitanju je doboro uravnotežena ponuda. Ne postoji telefon sličnog opsega cene koji poseduje kameru kvaliteta kakav poseduje ovaj uređaj. Sa druge strane na tržištu su prisutni neki modeli monoblok forme sa uporedivim karakteristikama.

Po mom ličnom mišljenju u pitanju je jedna veoma dobro izbalansirana ponuda koja iako ima nekoliko nedostataka nudi više nego dobru funkcionalnost za novac koji je potrebno izdvojiti za ovakav uređaj. Za korisnike koji traže uređaj sa ekranom osetljivim na dodir a ne žele da izdvoje preveliku sumu novca ovaj model je jedna vrlo dobra ponuda. Direktnih konkurenata ovom modelu nema, dok bi se kada su u pitanju drugi proizvođači konkurencijom mogli smatrati modeli kompanije Nokia (5800, 5530 i slični, sa tom razlikom što su u pitanju smart telefoni). Sve u svemu, model S5560 će svakako biti jedna vrlo uspešna ponuda kompanije Samsung.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024