1280 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 1280
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 1280. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 1280 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM telefona Nokia 1280

Prodajno pakovanje:

  • Nokia 1280
  • AC-3 punjač
  • 800 mAh Li-Ion BL-5C baterija
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

U pitanju je najjeftinije Nokia rešenje koje prati tragove modela Nokia 1200/1202. Pozicioniranje ovog jeftinog modela je veoma jednostavno pri čemu njegovu ciljnu grupu možete opisati u nekoliko redova. Ovo je telefon za pozive ukoliko vam nije potrebno ništa drugo od ovog modela. On takođe može da bude interesantan za ljude koji žele da za telefon plate što je moguće manje. Nokia 1280 je napristupačniji model telefona u liniji ove kompanije. Jeftin i veseo.

Dizajn, dimenzije i kontrole

Serija 100 je uvek bila veoma lakonaka što se tiče ponuđenih boja. Izbor je često bio ograničen na crnu, a ponekad su elementi srebrne boje bili dodati telu. Model 1280 je od samog starta bio dostupan u četiri boje: crnoj, plavoj, sivoj i crvenoj. Sve boje izgledaju interesantno.

Telefon je kompaktan obzirom da su njegove dimenzije 107.2 x 45.1 x 15.3 mm i da je težina 82 grama. Model savršeno staje u ruku i ne izaziva nikakvu nelagodnost. Telo uređaja je napravljeno plastike prosečnog kvaliteta, ali ni ne možemo očekivati čuda od jednog od najpristupačnijih modela na tržištu. Kvalitet izrade je izvan svake kritike obzirom da sve komponente čvrsto naležu bez ikakvog olabavljenja ili škriputavog zvuka. Poklopac zadnje strane i bočne strane su meke i mogu se lako izgrebati. Ove ogrebotine ipak nisu vildjive.

Leva strana uređaja je prazna, dok se sa desne nalazi utičnica punjača (2mm). Sa gornje strane se nalazi baterijska lampa kao i 3.5 mm priključak za slušalice. Sa donje strane je otvor za provlačenje trake za nošenje uređaja oko vrata.

Tastatura

Veliki gumeni tasteri su vro zgodni za rad sa njima. Svaki pritisak je dobar i efektivan. Tasteri na modelima serije 1000 su uvek bili vrhunskog kvaliteta i ovaj model nije izuzetak. Pozadinsko osvetljenje je belo i ravnomerno raspoređeno što čini tastaturu vidljivom u različitim okolnostima. Korisničko uputstvo za ovaj uređaj pominje tastaturu koja je otporna na prašinu, ali ova karakteristika je bila dostpna i ranije i nije nikakva inovacija.

Ekran

Tradicionalno, ovaj model kao i drugi iz serije 1000 poseduje mali 1.3“ (29x23 mm) ekran u crno beloj varijanti rezolucije 96x68 piksela. Informacije na ovom ekranu izgledaju čitke i mogu se pročitati u svakom momentu. Pozadinsko osvetljenje je sivo i plvo.

Ekran može da prikaže tri linije teksta i dve servisne linije

Baterija

Telefon je opremljen Li-Ion baterijom kapaciteta 800 mAh oznake BL-5CB. Nokia tvrdi da ova baterija obezbeđuje 8.5 časova razgovora i 528 časova rada u režimu mirovanja. U realnim uslovima baterija ovog uređaja je obezbedila 7 dana rada uz 15 minuta razgovora i 15 minuta drugih aktivnosti dnevno. Vreme koje je potrebno da se baterija u potpunosti napuni je 2 časa. Vreme rada je odlično i čak korisnici koji telefon mnogo koriste će imati na raspolaganju oko 4 dana autonomije.

Meni

Glavni meni je predstavljen redom horizontalnih ikona. Jedna ikona se prikazuje na ekranu odjednom. Za razliku od drugih S30 rešenja ikone kod ovog modela su blago redizajnirane.

Taster za okončanje poziva je takođe odgovoran za isključivanje i uključivanje uređaja zajedno sa pristupom standardnom Nokia meniju koji omogućava odabir profila i onemogućavanje rada uređaja.

Nije dostupna brza navigacija sa numeričkim kombinacijama, ali i dalje imate mogućnost za brzi pristup meniju preko desnog funkcionog tastera. Uvek možete dodati neophodne tastere prema svojim potrebama. Navigacioni taster je odgovoran za praćenje radnji u režimu mirovanja: lista poziva, nova poruka, kontakti i demo režim.

Telefon nudi brzi pristup konvertoru valuta. U režimu mirovanja možete uneti potrebne cifre, recimo 1234 i zatim pritisnuti levi programabilni taster i odabrati Convert iz liste. Telefon odmah odlazi na konvertor valuta i vrši konvertovanje unete cifre.

Takođe može koristiti demo režim bez SIM kartice u sebi. U režimu mirovanja ekran prikazuje veliki časovnik koji je vidljiv čak i bez pozadinskog osvetljenja.

Teleofnski imenik. Imenik modela može uskaldištiti do 500 kontakata, za svaki možete uneti 14 karaktera i do tri telefonska broja od kojih možete odabrati tip broja. Povrh toga možete izvršiti personalizaciju kontakta sa jednom od unapred instaliranih slika (31 ukupno) koje će biti prikazivane za dolazeće i odlazeće pozive.

Telefonski imenik možete pretraživati koristeći prvo slovo imena. Uređaj karakteriše brzo pozivanje za do 8 brojeva kao i filter brojeva koji sprečava kontakte koji se nalaze u listi neželjenih kontakata da vas kontaktiraju. Ovo funkcioniše jednostavno, dovoljno je samo uneti broj i to je to.

Pored toga, imenik odlikuje multibook. Ova karakteristika deli imenik na maksimalno pet virtuelnih imenika. Prema tome, ukoliko više ljudi koristi telefon, svaki od njih će imati svoj imenik, uz činjenicu da će neki kontakti biti dostupni svima a tada se ti brojevi prikazuju u svim virtuelnih imenicima. Ova karakteristika će biti veoma korisna kada su u pitanju neki kućni brojevi, na primer, budući da nema potrebe da se pišu više puta telefoni koji se koriste od strane članova iste familije. Ova opcija može da radi i u režimu prikaza standardnog telefonskog imenika.

Ono što je iznenađujuće je da uređaj ne može da poredi brojeve koji počinju sa 8 i +7 pravilno i oni se smatraju drugačijim i ne mogu se konvertovati. Telefon ne podržava USSD zahteve.

Poruke. Memorija telefona je dovoljna da uskladištite 500 poruka (Model Nokia 1200 ima mesta za samo 60 poruka). Kada kreirate poruku možete odabrari veličinu fonta (veliki ili normala) i ekran će odabrati da li taj font staje u jednu ili dve linije. Masovno slanje poruka je takođe podržano, ali morate pre da kreirate listu korisnika. Emotikoni (do 8) i tekstualni šabloni (ponovo 8) se mogu dodati telu poruke. Dostupna je i chat katakteristika kada se sve poruke jednog kontakta prikazuju na jednom ekranu.

Nokia Smart Messaging je podržan, a za slanje grafičkih poruka u ovom formatu morate da uđete u odgovarajuću sekciju menija sa 30 prethodno unetih slika.

Lista poziva. Ovde možete pronaći standardnu listu poziva koja sadrži 30 primljenih , pozvanih i propuštenih poziva.Ovde takođe postoji brojač poziva za sve pozive i SMS poruke.

Podešavanja. Sva podešavanja koja su vezana za melodije zvona su na ovoj lokaciji: možete odabrati melodije za dolazne pozive, poruke i još nekoliko aktivnosti. Pored toga postoji šest profila koji su potpuno prilagodljivi.

Karakteristika nazvana “Mobile payphone” je vredna pomena jer uspostavlja vremenski limit za odlazne pozive nakon kojeg pozivi bivaju prekinuti. Ova karakteristika je vrlo korisna kada ste u roamingu. Druga podešavanja vezana za mrežu/telefon su takođe ovde.

Časovnik. Telefon poseduje samo jedan alarm koji moćete podesiti kako vama odgovara da se oglašava radnim danima ili cele nedelje. Možete koristiti funkciju glasovnog časovnika pri čemu vam ovde tačno vreme očitava glas.

Podsetnici. Telefon nudi jednostavne podsetnike: unesite tekst (do 35 simbola), dodajte zvuk, datum i vreme. Odavde možete vršiti pregled u mesečnom kalendaru.

Igre. 1280 poseduje tri prethodno instalirane igre: Beach Rally (trke), Bounce (arkada) and Snake Xenzia (takođe poznata i kao Snake).

Dodaci. Ovaj meni sadrži jednostavni kalkulator, konvertor jedinica kombinovan sa konvertorom valuta, tajmer i štopericu. Odavde se takođe može pozvati kalendar.

U sekciji “Demo” možete naučiti nešto više o osnovnim mogućnostima telefona.

Radio FM radio radi samo kada su povezane slušalice koje nisu u prodajnom pakovanju. Kvalitet prijema je doboljno dobar, većina stanica se prima i reprodukuje bez ikakvih neželjenih šumova, barem u gradu. Zvuk može da bude reprodukovan preko slušalica kao i preko zvučnika. Radio može da bude podešen samo manuelno. Broj podešeneih stanica ne može da premaši 10.

Utisci

Kvalitet komunikacije kod ovog uređaja je iznad svake kritike i model je tipičan predstavnik segmenta kojem pripada. Melodije zvona su dovoljno glasne. Telefon nema podršku za MP3 melodije. Programeri su zaboravili da dodaju editor melodija (4.20 je verzija telefona koja je dostupna i u vreme pisanja ovog testa nije bila dostupna nijedna druga). Dostupno je mesto za nove melodije, ali se one ne mogu kreirati od strane korisnika. Nadam se da će ovaj problem biti rešen narednim firmware-om, ali oni koji su već kupili ovaj uređaj neće imati koristi od toga. Sa druge strane, editor melodija je teško vitalna karakteristika telefona.

Uređaj nema ozbiljnih nedostataka jer je S30 platforma sadržala značajan broj uređaja pre i ne možete da nađete ništa novo kod ovog modela. Upravo iz ovog razloga sam bio iznenađen kada mi se prilikom testiranja ovog uređaja odnosno handsfree režima dogodilo da sam jedva čuo svog sagovornika. Reči su nestajale i razgovor je bio neprepoznatljiv. Nekoliko puta sam pregledao telefon i proverio druge primerke i problem je postojao kod svakog primerka. Očigledno je da je problem u dizajnerskom defektu ili softverskom bugu. Ukoliko vam je ova karakteristika neophodna onda morate potražiti neko drugo rešenje.

Ovaj uređaj je klasično jeftino i vedro rešenje. Na određenim tržištima ovaj model će biti veoma jeftin. Njegova cena zvuči veoma primaljivo u poređenju sa svojim rivalima. Od rivala bismo mogli da pomenemo model Samsung E1081T koji nudi ekran rezolcuije 128x128 piksela i koji prikazuje 65.536 boja. Ovaj model poseduje i baterijsku lampu i sličnih je karakteristika kao Nokia modeli u segmentu kojem pripada. Veliki ekrani se čine zgodnijim za upravljanje. U direktnom sučeljavanju između ova dva modela Nokia rešenje bi izgubilo. Fantastična je mogućnost imati kolor ekran po ovako niskoj ceni uređaja.

Nokia 1280 će se nadmetati protiv čitave gurpe različitih jeftinih uređaja koji dolaze od druge lige proizvođača. Uzmimo na primer Alcatel. Njegova ponuda je dvostruko jeftnija i uprkos inferiornijim karakteristikama i ovakvim telefonom mogu da se vrše pozivi. Alcatel na taj način nudi dobru alternativu Nokia rešenjima.

U ovom segmentu cena proizvođači ne nude previše tako da će prodaja biti odlična, naročito imajući u vidu da je u pitanju ponuda kompanije Nokia. Telefon nije loš ali nije ni najbolji po pitanju odnosa cene i vrednosti koju nudi. Iznenađenje ili ne, tek Samsung uređaji lako pobeđuju.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024