X10 mini pro 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson X10 mini pro
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson X10 mini pro. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson X10 mini pro vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS smart telefona Sony Ericsson Xperia X10 mini pro

Uvod i pozicioniranje

Pokušaj kompanije Sony Ericsson da dođe do većeg tržišnog udela kreiranjem telefona i smart telefona baziranih na više operativnih sistema može se smatrati hrabrom odlukom ove kompanija ali sigurno je da je za sada suviše rano govoriti o tako nečem. Međutim, ovakav pristup je za rezultat dao veliki opseg uređaja, širi nego što je to ranije bilo tipično za Sony Ericsson, a predstavio je i određeni broj veoma zanimljivih telefona.

Bez obzira koliko se trudili, gotovo je nemoguće u okviru ovog članka ne pomenuti druga dva uređaja X-serije koje pokreće Google-ov Android operativni sistem, modela X10 i X10 mini.

Danas će biti reči o profesionalnoj verziji X10 mini, jednoj od mini verzija koje su videle svetlost dana sa ciljem da se kompletira serija zajedno sa starijim modelom oznake X10. Prema tome, naziv X10 Mini Pro, može se donekle smatrati nezanimljivim. Za razliku od situacija da smo imali Vivaz i Vivaz Pro, gde su uređaji pored QWERTY tastature imali i razliku po pitanju hardvera, ovde je razlika primetna u veličini uređaja i upotrebljivosti same tastature.

Dizajn, veličina, kontrole

Zanimljiva situacija u okviru koje Sony Ericsson pokušava da iskoristi najviše iz dizajna koji je korišćen kod modela X10 daje i negativne i pozitivne utiske. Sam dizajna je veoma jednostavan što se od strane nekih vidi kao prednost, međutim, pojava QWERTY tastature sa kliznim mehanizmom izmenila je veličinu uređaja na gore. Sony Ericsson je završio sa uređajem male veličine i širine pa je uređaj postao debeljuškast.

Sa prednje strane nalaze se tri tastera koji su prisutni kod oba modela, X10 i X10 mini i tu nema više nikakvih kontrola. Zajedno sa slušalicom i senzorom ambijentalnog osvetljenja ovi tasteri kompletiraju jednostavnost prednje strane.

Sa gornje strane nalazi se taster za uključivanje a tu je i 3.5 mm audio priključak. Sam audio priključak je kombinovan sa interfejsom koji koriste Sony Ericsson slušalice da bi se obezbedila kontrola muzičkih funkcija uređaja.

Sa donje strane uređaja ćemo naći samo rupicu mikrofona i otvor za provlačenje trake za nošenje uređaja oko vrata.

Situacija se menja kako se pomeramo na levu i desnu stranu uređaja. Sa desne strane nalazi se taster kontrole jačine zvuka kao i taster kamere koji su veoma jednostavni za upotrebu. Sa leve strane nalazi se microUSB slot koji se koristi za punjenje telefona i njegovo povezivanje sa računarom uz obezbeđeni kabl. Međutim, sama pozicija ovog microUSB slota nije najbolje rešena. On viri iz kućišta telefona i može se osetiti pod rukom kada držite uređaj bez obzira kojom rukom držište uređaj.

Na kraju, sa zadnje strane uređaja, zajedno sa Sony Ericsson logo oznakom i XPERIA znakom nalazi se kamera praćena LED blicom ali i zvučnik.

Ekran

Telefon koristi 240 x 320 piksela TFT kapacitivnu matricu koja nema velikih mogućnosti. Ima malu dijagonalu ekrana zahvaljujući generalno maloj veličini a kvalitet je daleko od savršenog dok su individualni pikseli vidljivi golim okom. Pored toga, tu je i veliki nedostatak usled 1.6 verzije Google Android operativnog sistem koji podržava samo određeni broj boja. Boje izgledaju isprano a to u kombinaciji sa osrednjim nivoom osvetljenja dovodi do toga da ekran izgleda mnogo jeftinije nego što to njegova cena i pozicija govore.

Tastatura

Dalje stvari ipak postaju malo bolje a to je prednost Mini Pro modela u poređenju sa X10 mini modelom, pa donekle i u odnosu na stariji model X10, budući da nijedan nema tastaturu. Kada bočna tastatura nije izvučena i kada držite telefon u ruci ne možete da se otmete utisku da nešto nije kako treba i nakon toga pokušavate da shvatite šta. Čim izvučete tastaturu napolje i opet uzmete telefon u ruku shvatićete u čemu je razlika. Sama tastatura je prilično mala i čini se da su tasteri prilično sabijeni. Ipak, upotrebljivost i doživljaj korišćenja tastature su u direktnoj suprotnosti jer neki misle da je lakše unositi tekst i dobijati povratnu inofrmaciju pritiskom na tastere. Na ovaj način se dobija utisak skupljeg aparata, što se ne može reći za materijale koji su korišćeni za ostatak uređaja.

Naviknuti se na malu veličinu tastature neće biti teško, biće dovoljno par dana a nakon toga ćete videti je unos teksta i korišćenje telefona sa otvorenom tastaturom više nego dodatna opcija, to je jedino logično rešenje za korišćenje ovog uređaja.

Baterija

Uređaj koristi BST-38 bateriju nominalnog kapaciteta od samo 970 mAh. Međutim, zbog malog ekrana i zbog male potrošnje, baterija je u mogućnosti da obezbedi i do nekoliko dana rada i pored korišćenja većine karakteristika i mogućnosti uz povezanost uređaja na mobilne i Wi-Fi mreže.

Pored unapred instalirane verzije softvera koja donekle ograničava mogućnost donošenja ispravnog zaključka vezano za performanse baterije u različitim režimima rada, reprodukcija video sadržaja je u svakom slučaju ograničena veličinom ekrana.

Memorija, memorijske kartice

Uređaj se ispiručuje sa nešto malo više od 150 MB memorije koja je dostupna korisniku jer prethodno instalirane aplikacije oduzimaju nešto prostora.

Uređaj podržava microSD kartice i ima mogućnost zamene kartice bez isključenja uređaja jer je slot kartice smešten ispod poklopca baterije ali srećom iznad same baterije.

Telefon može da radi sa karticama kapaciteta 16 GB.

Povezivanje

Uređaj nudi uobičajene opcije povezivanja za moderne uređaje.

Bluetooth. Svi profili koji su potrebni za korišćenje uređaja u gotovo svakom mogućem režimu su podržani izuzev jednoga.

Iako stariji brat ovog modela X10 može da šalje i prima fajlove preko Bluetooth-a, ova opcija ne postoji kod modela X10 Mini Pro i X10 mini.

Ako ništa drugo postoje profili koji su neophodni za korišćenje zvučnika ili slušalica preko Bluetooth-a.

Wi-Fi. Modul podržava b/g mreže i ima mogućnost lakog povezivanja na njih i zadržavanja konekcije bez ikakvih problema. Neki od problema koji su primećeni kod modela X10 nisu primećeni kod ovog modela.

USB. MicroUSB slot omogućava uređaj da bude povezan sa računarom radi prenosa fajlova preko Mass-Storage režima ili da bude sinhronizovan kao normalni Android telefon.

Telefon podržava i 2.0 USB verziju i brzine prenosa podataka do 4 MB/s, što je zaista impresivno za uređaj ove vrste.

Kamera

Telefon se isporučuje sa 5MP matricom kamere što je donekle kombinacija svega i svačega.

Većina, ako ne i svi, Android telefoni nisu ni blizu snimanju više od pristojnih fotografija, ukoliko i to mogu. Sony Ericsson ima tendenciju da prekine ovu tradiciju a svi modeli bazirani na X10 obezbeđuju fotografije koje su bolje nego one koje izrađuju Android telefoni, sa druge strane, zaostaju za rešenjima koja su ponuđena od strane Sony Ericsson-a u nekim drugim segmentima.

Kamera kod modela X10 Mini Pro proizvodi prihvatljive pa čak i vrlo dobre fotografije pri dnevnoj svetlosti, ali se isto ne može reći za fotografije koje su snimljene pri lošim svetlosnim uslovima ili čak u zatvorenom.

Interfejs kamere dovodi do pomešanih utisaka. Odlikuje ga najpametnija upotreba koju je SE do sada predstavio pa tako ovaj mali ekran čini upotrebljivim koliko god je to moguće. Četiri tastera koja se nalaze u četiri ugla vrše jednu od najčešće korišćenih operacija kamere. Ovo se primenjuje i na režim snimanja fotografija i na režim snimanja video sadržaja sa opcijama izmene. Međutim, ovo je i najčudniji deo, ukoliko je potrebno da izmenite bilo koja druga podešavanja vezana za kameru, ne postoji način da to uradite preko same aplikacije kamere. Potrebno je da izađete iz režima kamere, odete u meni za podešavanje telefona i odatle odaberete odgovarajuću Sony Ericsson opciju sa opisom u okviru podešavanja aplikacije.

Iako lično ne mogu da pronađem opravdanje za ovakvu odluku, verujem da Sony Ericsson ima svoje razloge.

Postoji samo jedna dostupna rezolucija kada su u pitanju fotografije a to je maksimalna rezolucija a samo u režimu snimanja video saržaja možete odabrati da rezolucija bude 640x480 piksela ili manja i da promenite dužinu ukoliko želite slanje preko MMS poruke.

Svi ovi nedostavi i čudne opcije mogu da unište utisak stežen o kameri u celini.

Zabava, društveno umrežavanje

Pored kamere, telefon nudi uobičajene opcije po pitanju muzike, videa i igara dok su prve dve opcije donekle drugačije i blago izmenjene Sony Ericsson verzije u poređenju sa originalnom Android verzijom.

Naravno, tu je uvek i Timescape interfejs u odeljku za komunikaciju koji vrši kombinaciju velikog broja komunikacionih i karakteristika društvenog umrežavanja na jednom mestu.

Počnimo sa multimedijalm karakteristikama kao što su reprodukcija muzike i videa.

Muzički plejer je redizjanirani deo MediaScape interfejsa koji je dostupan u okviru X10 koji nije i neće biti dostupan za mlađe modele.

Sama aplikacija se ne može naći nigde u meniju telefona i može se pokrenuti samo preko odgovarajuće opcije u okviru ekrana režima mirovanja, što je zaista neobično.

Opisati ovaj muzički plejer kao loš bilo bi podcenjivanje. Pored brzog premotavanja napred i nazad, tastera za pokretanje i zaustavljanje reprodukcije na ekranu, tu je i nekoliko drugih opcija. Tu je i opcija za prikazivanje liste svih dostupnih numera kao i druga opcija kategorizovanja na osnovu Smart Playlist – ništa drugo do novog naziva za Newly Added, Most Played, Never Played i In Alphabetical Order.

Nema Shuffle niti Repeat opcija a najveća mana je to što nema nikakvog ekvilajzera, pa čak ni zasebne aplikacije kao što je to slučaj kod Sony Ericsson S60 5 Edition baziranih uređaja.

Dakle, muzika očigledno nije važna karakteristika za kompaniju Sony Ericsson ili u ovoj kompaniji smatraju da nije bitna karakteristika za potencijalne kupce ovog uređaja. Samo mogu da pretpostavljam o ovoj prvoj mogućnosti, ali za drugu mogu da kažem da je daleko od istine.

Nakon što ste videli kako radi muzički plejer modela x10 mini Pro ili ukoliko ste pročitali o onome što on nudi, sigurno nećete očekivati mnogo drugačiju situaciju kada je u pitanju odeljak za video reprodukciju. Upravo tako, ovde nema nikakvih iznenađenja. Video plejer nije ništa drugo do lista video klipova koji su dostupni u memoriji telefona, kako internoj tako i memorijskoj kartici jer se ne prikazuju zasebno. Nakon što korisnik odabere video koji želi da reprodukuje, telefon počinje njegovo prikazivanje i nudi samo play/pause taster i bar za kretanje po video klipu ispod slike. Opcija za prelazak na sledeći ili prethodni video nije dostupna kao nijedna druga kontrola ili karakteristika.

Tokom kretanja kroz TimeScape korisnički interfejs sam utvrdio da je makar ovaj deo telefona manje ili više isti kao onaj koji postoji kod modela X10 i nudi sve opcije koje su dostupne tamo.

Nažalost mali ekran telefona ne čini kretanje kroz korisnički interfejs prijatnim iskustvom.

Svi trenutni događaji se prikazuju kao mali prozor u poređenju sa velikima kod modela X10 i većina ključnih karakteristika je dostupna kroz četiri opcije koje su smeštene u svakom od uglova ekrana.

Opcije su sledeće: možete odabrati koje od dostupnih komunikacija, događaja i karakteristika društvenog umrežavanja želite da budu prikazane u aplikaciji i možete da odaberete između Facebook-a i Twitter-a, poruka i propuštenih poziva.

Druga opcija vam nudi pristup listi svih email adresa koje su dostupne u okvru vašeg Google naloga i adresara telefona. Treća opcija omogućava da ažurirate svoj status na Facebook-u ili Twitter-u ili na oba servisa dok četvrta i poslednja jednostavno nudi opciju da manuelno izvršite update statusa aplikacije.

Sve ove karakteristike su daleko od savršenih i dosta su lošije od onih koje su dostupne u okviru modela X10 pre svega zbog svojeg siromašnog dizajna.

Korišćenje multimedijalnih karakteristika na ovom uređaju kada su vam zaista potrebne, a ne samo za zabavljanje samog sebe ili komunikaciju je više preka potreba nego zabava.

Platforma i performanse

Telefon je izrađen na Qualcomm—ovoj MSM 7227 platformi i koristi sve mogućnosti ovog čipseta od GPS prijemnika do ugrađenog senzora osvetljenja.

Zahvaljujući malom ekranu i prilično dobrom radu koji je Sony Ericsson obavio na optimizaciji operativnog sistema telefon je brz bez zamrzavanja i usporenja.

Međutim, šteta je što 1.6 verzija Android operativnog sistema ne može da koristi ugrađeni video dekoder ovog čipseta i neke druge karakteristike koje su korišćene u okviru konkurentskih rešenja koja su bazirana na istoj platformi, ali koja rade na 2.1 verziji operativnog sistema.

Telefon poseduje 128 MB memorije od čega je gotovo 50MB dostupno korisniku za pokretanje aplikacija.

Navigacija

Obzirom da telefon poseduje ugrađeni GPS prijemnik dopunjen A-GPS funkcijom telefona za očekivati je bilo da uređaj ima mogućnost da pronađe lokaciju i vodi vas. Standardna opcija Google Maps koja dolazi sa Androidom ima svoje nedostatke pri čemu je nepostojanje glasovnog vođenja najvažnija.

Sony Ericsson nudi Navipilot kao dodatnu aplikaciju za navigaciju. Međutim, telefon se isporučuje sa probnom verzijom aplikacije koja je instalirana i nakon isticanja ovog probnog perioda morate platiti za njeno korišćenje.

Moram reći da je ova opcija daleko od savršene i kaska za rešenjima ponuđenim od strane drugih proizvođača, posebno onima kompanije Nokia baziranim na S60 platformi.

Sve ovo zajedno sa malim ekranom ne može navigaciono rešenje kod ovog uređaja da kvalifikuje čak ni kao komporomisno i jednostavno ćete na njega zaboraviti nakon nekoliko nedelja korišćenja uređaja.

Naravno uvek postoji mogućnost za preuzimanje neke dodatne aplikacije sa Android Market-a da biste načinili GPS koliko toliko prihvatljivom opcijom, ali sumnjam da ovaj uređaj može da zameni bilo kakav GPS navigacioni uređaj.

Softver

Premda sam načinio neke reference prema softveru, sada ću pokušati da sve to uobličim zajedno.

Telefon radi na Android operativnom sistemu, verziji 1.6

Iako je pre godinu dana ova verzija operativnog sistema bila željno očekivana i za nju se verovalo da će biti najbolja verzija ovog OS, u proteklom periodu se dosta toga promenilo. Najnovija dostupna verzija trenutno je 2.1 koja će skoro biti zamenjena još impresivnijom 2.2.

U verziji 1.6 mnoge stvari su ostavljene nezavršenima od strane same kompanije Google i dok neke od njih mogu da budu ispravljene od strane proizvođača telefona, neke ne mogu. Nepostojanje neophodnog Bluetooth profila za razmenu fajlova je jedna od onih koje se mogu izmeniti ali to nije uvek slučaj.

Ograničena paleta boja korišćena od strane sistema se ne može izmeniti niti premostiti, što ostavlja X10 mini Pro sa manjim brojem boja nego što poseduje prosečan ekran.

Pored toga, neke od ključnih funkcija nedostaju i Android Market ima sve manje i manje aplikacija za ovu verziju. U ovoj situaciji stvari postaju sve gore po pomenuti model obzirom da uređaji koji se isporučuju sa verzijom 2.1 postaju sve popularniji što navodi programere da se manje osvrću na ranije verzije operativnog sistema kada je u pitanju razvoj aplikacija.

Moramo priznati da u ovoj situaciji i Google snosi određeni deo krivice, a ne Sony Ericsson jer je Google bio taj koji je novije verzije izbacivao veoma brzo, prisiljavajući na taj način proizvođače telefona da se prosto utrkuju ko će predstaviti noviji model i instalirati noviju verziju ili ažurirati postojeći sa novijom verzijom.

Po mom mišljenju, krivica kompanije Sony Ericsson leži samo u činjenici da kompanija nema resurse da podrži više od jednog operativnog sistema i zato nastavljaju da gube vreme bez odlučivanja koji će operativni sistem podržati, što dalje produžava agoniju.

Kompanija pokušava da načini TimeScape i MediaScape takvima da rade bez problema na verziji 2.1 (i sve druge neophodne optimizacije) da bi bila u mogućnosti da obezbedi update za svoje uređaje. Ova kompanija generalno kasni i dok ona obezbedi update na verziju 2.1 svi drugi proizvođači će već predstavljati nove uređaje bazirane na najnovijim verzijama.

Kako stvari stoje danas sva tri uređaja kompanije Sony Ericsson koji su bazirani na ovom operativnom sistemu zaostaju i kompanijini pokušaji se svode na to da zataška ovu činjenicu snažnim reklamiranjem TimeScape i MediaScape korisničkih interfejsa. Ovako nešto ipak ne može da prođe kod korisnika i to je naročito izraženo kada je u pitanju model X10, jer on pripada višem opsegu cena, gde se nadmeće sa mnogim ponudama kompanija Samsung ili HTC. Kada su sa druge strane u pitanju modeli X10 mini i X10 mini Pro oni se prodaju u nižem cenovnom opsegu pa samim tim izgledaju manje zastareli.

Zaključak

Sony Ericsson nas je navikao da očekujemo uređaje sa odličnim prijemom, dobrim kvalitetom prenosa govora pa ni X10 mini Pro nije izuzetak.

Funkcija vibracije telefona je dovoljno moćna, možda malo previše dok je jačina zvuka zvučnika dovoljno glasna bez iskrivljenja.

Uređaj ostavlja pozitivan utisak uglavnom usled male veličine kao i dopadajućeg dizajna iako i u ovom segmentu ima nekih nedostataka. Baziran je na zastareloj verziji popularnog operativnog sistema, ali zahvaljujući optimizacijama operativnog sistema utisak je delimično popravljen, iako Sony Ericsson nije uspela da otkloni sve nedostatke.

Da je ovaj uređaj na tržište stigao samo malo ranije, bliže sličnim modelima ove serije, njegova situacija bi bila znatno povoljnija.

Tako je u današnje vreme u pitanju samo prosečno rešenje koje poseduje tek neke karakteristike koje bi opravdale njegovo postojanje i cenu.

Nemam nikakve sumnje o njegovom uspehu na tržištu obzirom da postoji suviše veliki broj konkurentskih rešenja, a njegova klizna tastatura ga ne izdvaja posebno u odnosu na većinu njih.

Istovremeno predstavljanje sva tri uređaja bi delimično spasilo situaciju u smislu da bi SE imala da ponudi više od jednog rešenja za nekoga ko je voljan da ostane lojalan ovom proizvođaču. Sada, većina ljudi se već odlučila za dostupni X10 i pokušaće da zaboravi njegove nedostatke kako po pitanju hardvera tako i softvera dok će neki od njih prirodno i logično odlučiti da odaberu telefon kompanija bilo HTC ili Samsung ukoliko su ljubitelji Android operativnog sistema. Ovo ostavlja manje potencijalnih kupaca za model X10 mini i još manje za X10 mini Pro.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024