Xenium X503 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon Philips Xenium X503
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Philips Xenium X503. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Philips Xenium X503 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test Philips GSM telefona X503

Pozicioniranje

Novi Philips Xenium X503 se ne uklapa u postojeću Philips liniju pa čak i neki zvanični predstavnici ne mogu da objasne pozicioniranje ovog modela. Uprkos sličnostima Philips X503 nije deo Champ serije u okviru koje se nalaze Xenium modeli X500 i X501 koji se već dugo nalaze na tržištu. Ovaj novi uređaj je zasebni model sa pomodnim dizajnom, tankim kućištem i velikim ekranom.

Dizajn, dimenzije i kontrole

Proizvođač je posebnu pažnju posvetio ergonomiji pa telefon odlično pristaje u šaku dok su sve kontrole postavljene na pravim mestima i veoma su lake za upotrebu. Model lepo izgleda i uživo je mnogo privlačniji nego na fotografijama.

Dimenzije su standardne, pored debljine kućišta, što je ispod proseka (114.5 x 49.5 x 10.95mm) a težak je 92.8 grama. Ovaj model će se na tržištu naći u dve boje – bela i crna. Obe varijante odlično izgledaju a izbor će zavisiti samo od toga šta se korisniku više dopada. Telo aparata je izrađeno od sjajne kvalitetne plastike koja se veoma lako prlja tako da ćete morati često da čistite telefon. Jedini deo koji nije izrađen od plastike jeste poklopac baterije koji je izrađen od metala i koji se takođe veoma brzo prlja. Philip je uvek obezbeđivao visok kvalitet izrađe uređaja pa tako ni Philips Xenium X503 nije izuzetak. Sve komponente odlično pristaju jedna uz drugi, zazori su minimalni i ne dolazi do pojave škriputavog zvuka ili labavosti.

Philips X503 vs HTC Smart:

Sa leve strane nalazi se nezaštićeni miniUSB priključak. Sa desne strane imamo taster za kontrolu jačine zvuka srednje veličine koji ima odgovarajući oblik i veoma je lak za upotrebu.

Sa donje strane modela nalazi se mikrofon dok se sa gornje strane nalazi 3.5mm audio priključak.

Na zadnjem poklopcu nalazi se mesto za 3MP kameru koja je blago uronjena i ne prlja se tako brzo. U blizini se nalazi i zvučnik sa rešetkom. .

Poklopac baterije zauzima veći deo zadnje strane uređaja. Odlično je fiksiran i nema olabavljenih delova i mala je verovatnoća da će se oni pojaviti u budućnosti.

Tastatura

Ravna tastatura je izrađena od tankih plastičnih ploča pa se ispod mogu osetiti mehanički elementi koji pružaju prosečan pritisak tastera. Tasteri nisu odvojeni ali su i dalje zgodni za upotrebu usled pristojne udaljenosti među njima, tako da tokom rada neće dođi do pritiskanja pogrešnih tastera.

Veliki četvorosmerni taster sa središnjim „OK“ tasterom iznad ostalih tastera odlikuju odgovarajuće dimenzije i oblik za laku upotrebu.

Pozadinsko osvetljenje tastature nije dovoljno svetlo niti je proporcionalno raspoređeno – desna vertikalna kolona je lošije osvetljena nego ostali deo, ali i pored toga oznake na tasterima su jasno vidljive.

Ekran

Ovaj uređaj odlikuje veliki 2.4’’ (37 x 49mm) TFT ekran QVGA rezolucije koji ima mogućnost prikazivanja do 262.144 boje. Ekran može prikazati do 7 tekstualnih linija i 3 servisne linije. Maksimalno osvetljenje X503 je veće od onoga koje nude drugi Philips modeli i nije zrnasto kao kod modela X501. Uopšteno gledajući, kvalitet ekrana je prosečan, slika nije toliko verna ali je dovoljno svetla. Uglovi gledanja nisu najbolji ali i dalje su veoma prijatni za rad. Pri direktnim sunčevim zracima ekran bledi ali manje nego kod drugih Philips modela i informacije su čitljive.

Baterija

Telefon poseduje 1000mAh Li-Ion bateriju koja omogućava 600 sati rada u režimu mirovanja i do osam sati razgovora. Prilikom testiranja ovaj model je izdržao oko pet dana uz prosečnu upotrebu aparata (10 minuta razgovora, 1 sat igranja igara, 1 sat Java sadržaja i oko 30 minuta drugih karakteristika). Baterija se u potpunosti napuni u toku 2.5 sata. Bateriju je moguće puniti preko priključnice ili preko USB kada je telefon priključen na računar ali u tom slučaju se povećava vreme punjenja.

Kamera

Uređaj karakteriše jednostavna 3.2MP CMOS kamera bez autofokusa što je dovoljno za fotografije maksimalne rezolucije 2048 x 1536. Fotografije uslikane modelom X503 sigurno neće postaviti nove standarde. Fotografije su često mutne a nedostatak osvetljenja dovodi do pojave šuma. Podešavanja kamere mogu se menjati iz menija ili u okviru režima fotografisanja pomoću numeričkih tastera.

Dostupne su sledeće rezolucije:

  • 320x240
  • 640x480
  • 1280x960
  • 2048x1536

Možete odabrati različite nivoe kvaliteta:

  • Low
  • Standard
  • High

Podešavanja uravnoteženja belog:

  • Automatic
  • Daylight
  • Tungsten
  • Fluorescent lamp
  • Cloudy
  • Incandescent lamp

Režimi fotografisanja:

  • Automatic
  • Night

Efekti na raspolaganju:

  • Normal
  • Sepia
  • Grayscale
  • Sepia-blue
  • Sepia-green
  • Inverted color

U okviru podešavanja menije takođe možete podesiti osvetljenje, tajmer i odabrati da li želite snimanje jedne ili serije fotografija.

Pored fotografija možete snimati i video. Parametri su jednostavni: QCIF (176 x 144) rezolucija sa brzinom od 15 fps.

Primer video klipa (3gp, 0,1 MB) >>>

Komunikacija i memorija

USB.Uređaj se povezuje sa PC preko miniUSB. USB 2.0 je podržan što omogućuje upotrebu čitača kartice, naročito ako uzmemo u obzir da se kartica nalazi ispod baterije i jedne od SIM kartica dok je brzina dovoljna za prenos podataka sa telefona. Kada je aparat povezan sa računarom dostupna su dva režima rada: uklonivi disk ili COM port (za sinhronizaciju).

Bluetooth. Ovaj model karakteriše Bluetooth 2.0 sa sledećim profilima: Headset, Handsfree, Serial Port Profile (SPP), Object Push Profile (OPP), Dial-up Networking (DUN), FTP, Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) i AVRCP. Bluetooth odlično radi i prilikom testiranja nije bilo nikakvih problema ni sa povezivanjem drugih uređaja.

Memorija. Telefon podržava microSD memorijske kartice veličine do 8GB. Memorija telefona je ograničena na 78MB.

Rad sa dve sIM kartice

Telefon poseduje jedan radio modul za dve SIM kartice, što znači da je istovremena upotreba obe kartice moguća samo u režimu mirovanja. Kada je jedna kartica u upotrebi, druga nije dostupna. Ovakva rešenja su veoma popularna kada su u pitanju dual SIM telefoni budući da koštaju manje nego dva radio modula a da je potrošnja energije manja u tom slučaju.

Slotovi za SIM kartice nalaze se ispod baterije. Oni su označeni brojevima ali to je pre svega zbog toga da ne dođe do zabune zbog toga što kartice imaju isti status a prioritete je moguće izmeniti preko menija. Zbog čega kartice imaju isti status? Prva SIM kartica je glavna po podrazumevanom podešavanju. Na primer, inicijalni pozivi ide preko nje a za pozivanje sa sekundarne kartice morate ući u meni. Na primer, uzmimo prenos podataka – ova karakteristika je povezana sa prvom karticom po podrazumevanom podešavanju i bilo koja izmena može biti vršena samo preko menija. Ove tačke nisu toliko važne i možemo reći da kartice imaju isti status te da se sve neophodne izmene mogu vršiti u okviru menija.

Telefon omogućava brzo onemogućavanje jedne SIM kartice u meniju a možete podesiti i permanentni zahtev za aktivaciju kartice kada je telefon isključen.

Na glavnom ekranu, u gornjem levom uglu vidljiva su dva mrežna indikatora. Oni takođe mogu biti locirani u centru ekrana pored naziva provajdera i naziva kartica. Imena kartica mogu se dodeliti preko menija budući da su po osnovnom podešavanju označene kao SIM1 i SIM2. Kada primite poruke ili kada je u toku prenos podataka u statusnom baru će biti primetne odgovarajuće ikone koje su obeležene zbog jednostavnosti. U imeniku, porukama i listi poziva svi podaci koji su povezani za odgovarajućom karticom su shodno tome i obeleženi.

Tokom dolaznih poziva u gornjem delu ekrana videćete koja kartica prima signal.

Melodije zvona se mogu podesiti zasebno za obe kartice što olakšava upotrebu aparata.

Uopšteno govoreći, upotreba SIM kartica je jednostavna. Gotovo je nemoguće zabuniti se kada su u pitanju kartice ali treba imati na umu u koji slot je stavljena koja kartica.

Meni

Prikaz glavnog menija može biti u vidu rešetke 3 x 4 a podmeniji mogu biti predstavljeni u vidu vertikalne liste. Prisutna je i brza navigacija uz pomoć numeričkog redosleda ali to i nije tako jednostavno za upotrebu, zbog toga što stavke menija nisu označene brojevima i veoma je teško zapamtiti neophodnu kombinaciju. Prema tome, u podmenijima kada odaberete odgovarajući broj, kursor se pomera do potrebne liste menija, ali ne ulazi u nju direktno. Radi olakšavanja brze navigacije u telefonu prisutan je Favorites meni za brzi pristup određenim sekcijama a navigacioni taster može dodeliti pristup određenim stavkama menija iz režima mirovanja.

Grafika u meniju i fontovi su detaljni. Skrolovanje na gore i dole u meniju je brzo i bez ikakvog odlaganja.

Lokalizacija interfejsa se radi od same osnove iako se mogu pronaći informacije o raznim skraćenicama. T9 način unosa teksta je podržan.

Telefonski imenik.U okviru memorije telefona moguće je uskladištiti do 2000 kontakata. Za svaki kontakt može se uneti ime (do 30 simbola), do četiri telefonska broja (ne možete menjati njihov tip), e-mail adrese i naziv firme. Pored toga, možete uneti i datum rođendana ali on se ne prikazuje u kalendaru što i nije tako korisno. Bilo koji kontakt se može dodati grupi, može se dodeliti melodija zvona, slika (čija je veličina ograničena na 240 x 320). Bilo koji od kontakata se veoma lako može dodati listi neželjenih brojeva.

Postoji pet grupa i svakoj se može dodeliti naziv, melodija zvona i slika.

Pretraga u imeniku se vrši preko prvog slova imena. U kontakt listi možete videti ime i glavni broj kontakta. Na glavnom ekranu mogu se videti četiri taba a preko njih se možete kretati pritiskom na navigacioni taster. To su objedinjena lista kontakata, posebna lista za kontakte sa memorije telefona i dve liste za obe SIM kartice. Brzo biranje brojeva (do 9 brojeva) takođe je dostupno.

Višestruki odabir kontakata (za masovno slanje SMS i MMS poruka) i njihovo brisanje iz memorije se izvodi odavde.

Slika koje je dodeljena kontaktu ili grupi je prikazana ali ne u punoj veličini. Nezavisno od slike tokom pozivanja možete videti ime (ukoliko je dodato u telefonski imenik) kao i broj kontakta.

Poruke. Memorija telefona omogućava čuvanje do 400 poruka. Podržani su SMS i EMS. Ova druga grupa koristi opseg prethodno instaliranih slika, melodija i animiranih fajlova. Možete lako poslati i primiti povezane poruke kada unesete dugačku poruku. U gornjem desnom uglu vidite koliki borj simbola vam je još dostupan. Kada pišete poruku možete koristiti jedan od deset tekstualnih šablona (imate mogućnost da ih prilagođavate po svojoj želji i dodate broj telefona iz telefonskog imenika telu poruke.

Telefon podržava masovno slanje poruka na do 10 brojeva. Kontakti se mogu dodati manuleno ili iz telefonskog imenika ali i iz liste prethodno korišćenih brojeva.

MMS editor je krajnje jednostavan, dok je maksimalna veličina ovakve poruke 100KB. Memorija telefona već sadrži 5 MMS šablona, koji su prilagodljivi.

Mail klijent nudi POP3/IMAP/SMTP podršku. Maksimana veličina poruke je 100KB za dolazne i odlazne poruke. Svaki fajl se može koristiti kao prilog uključujući one sa memorijske kartice. Ukupno kao priloge možete koristiti tri objekta. Telefon na žalost razume samo Unicode kodni raspored. Na žalost nije moguće podesiti prijem samo email zaglavlja bez tela poruke. Podržano je tri mail box-a ali prebacivanje između njih morate da vršite iz menija za podešavanje elektronske pošte.

Pozivi. Na raspolaganju je standardna lista dolaznih, pozvanih i propuštenih poziva. Svaka lista ima prostora za 25 brojeva. Identični brojevi se sumiraju i u zagradi se nalazi broj poziva na te brojeve. Za svaki poziv možete pristupiti detaljnim informaicjama sa datumom i vremenom poziva (za identične brojeve prikazuju se samo informacije vezane za poslednji poziv). U istom meniju u sekciji „Additional“ nalaze se brojači za pozive i podatke.

Pretraživač. Jednostavni WAP 2.0 pretraživač koji može da sačuva stranice za budući pregled u offline režimu. Takođe, imate mogućnost da promenite podešavanja vezana za transfer podataka i pristupite SIM menijima za obe kartice odavde.

Zabava. Java. Model podržava Java MIDP 2.0. Aplikacije se mogu instalirati direktno preko WAP-a ili preko PC-ja. U drugom slučaju potrebne su vam i jar i jad ekstenzije fajlova. Opera mini i Jimm rade na ovom telefonu bez problema. Možete da minimizujete Java aplikaciju u pozadinskom režimu i zadržite je u radnom stanju dok će se u statusnoj liniji pojaviti odgovarajuća ikona. Aplikacije se takođe mogu zatvoriti ili pauzirati. Java 3D nije podržana.

Kod našeg primerka Java aplikacije su radile sporo što je bilo naročito izraženo kada je u pitanju prethodno instalirano peto izdanje Opera Mini. Kašnjenje je bilo očigledno. Programeri obećavaju ispravljanje bug-ova i prema navodima predstavnika kompanije kod komercijalnih primeraka Java aplikacije će raditi brže.

Sledeće Java aplikacije su prethodno instalirane: Opera mini 5 kao i četiri igre - Fantasy Kingdom, KungFu, Sudoku i Golf.

Menadžer fajlova. Ovde možete odabrati kodi tip memorije koristite – internu ili eksternu i možete videti ukupnu količinu memorije. Iz menija možete da otvorite željenu memoriju ili formatirate je. Menadžer fajlova podržava sortiranje fajlova i direktorijuma prema imenu, tipu, vremenu i veličini. Možete da kreirate nove direktorijume ili premenujete postojeće. Fajlovi (pojedinačni i u grupama) se mogu premeštati između direktorijuma ili slati na druge uređaje preko MMS, Bluetooth i email-a.

Profili. Dostpuno je sedam prilagodljivih profila. Možete odabrati melodiju zvona i njenu jačinu, tip signala i to zvono, vibraciju, vibraciju/zvono, vibraciju nakon koje sledi zvono i svetlosnu notifikaciju. Za svaki od profila može da se podesi način javljana i to preko bilo kog tastera ili samo preko tastera posvećenog za odgovaranje na pozive.

Offline režim omogućava isključenje radio modula sa svim ostalim sačuvanim podešavanjima profila.

Planer. Kalendar. Možete pregledati događaje u mesečnom ili nedeljnom pogledu. Događajima (možete odabrati sledeće tipove: notifikacija, susret, učenje) možete dodati datum i vreme (od – do), tekstualnu belešku (do 35 simbola) zvučnu notifikaciju sa opcijom ponavljanja (dnevna, nedeljna, mesečna ili odabranih dana u nedelji). Pored toga možete da kompletirate polja „Location“ (do 35 simbola) i Details (do 100 simbola) i odaberete prioritet za svaki unos (nizak, standardan i visok). Svi događaji se mogu prebaciti iz vCalendar formata preko SMS, MMS ili Bluetooth konekcije.

Lista zadataka. Događaji se kreiraju slično kao u kalendaru.

U okviru uređaja postoji pet alarma. Svaki od alarma se može podesiti za pojedinačno ili ponovljeno uključivanje određenih dana u nedelji. Upozorenja se mogu prilagoditi za svaki od alarma.

Diktafon radi ne samo u pozadinskom režimu već je moguće snimiti i konverzaciju. Snimci se čuvaju u memoriji telefona ili na memorijskoj kartici. U podešavanju diktafona možete podesiti kvaitet snimanja (visok ili nizak) kao i format fajla (AMR, WAV ili AWB).

Čitanje. Ovo je jednostavni e-čitač sa tri podržana režima enkodiranja: ASCII (Western Windows), USC (Unicode) i UTF8. U podešavanjima možete odabrati font (normal, kurziv, boldovano), njegovu veličinu (mala, srednja ili velika), skrolovanje (prema stranicama ili linijama) kao i aktivirati auto skrolovanje. Fajlovi veličine do 1MB se lako otvaraju u roku od manje od 10 sekundi.

Odavde možete pristupiti sekcijama kao što su kalkulator, štoperica, konvertor mera i konvertor valuta.

Funkcija za povraćaj kontakata telefonskog imenika je takođe ovde. Svi kontakti se čuvaju u jednom fajlu sa udx ekstenzijom.

Multimedia. MP3 plejer reprodukuje numere različitih bitrate-ova, a oni se mogu smestiti u memoriju telefona ili na memorijsku karticu. Telefon dobro radi sa poddirektorijumima pri čemu se liste pesama mogu lako kreirati. Plejerom se upravlja uz pomoć navigacionog tastera. Nasumična i reprodukcija sa ponavljanjem se mogu aktivirati iz podešavanja plejera. Opcija vraćanja unazad u okviru numere je dostupna. Izgled plejera ne može da se izmeni ali on može da radi u pozadinskom režimu. Potrebno je da pritisnete taster za okončanje poziva. U pozadinskom režimu glavni ekran pokazuje ikone za pokretanje/pauziranje i vraćanje unazad sa naslovom numere ispod.

Muzička reprodukcija je moguća bilo preko slušalica ili preko zvučnika. U okviru prodajnog pakovanja postoje stereo slušalice prosečnog kvaliteta ali 3.5mm priključak omogućava da koristite sopstvene lušalice. Kvalitet muzičke reprukcije je ipak osrednji i čak ni dobre slušalice ne mogu da mnogo izmene ovu činjenicu.

Dostupan je FM radio sa RDS podrškom. Ova karakteristika je dostupna samo kada su povezane slušalice jer one služe kao antena. Radio signal se prima sa prosečnim kvalitetom ukoliko se posmatraju moderni telefoni. Dostupno je manuelno ili automatsko podešavanje zvuka pri čemu možete dodati odabrane radio stanice listi (do 20 radio stanica). Slično plejeru, radio podržava pozadinski režim. Emitovanje radio stanice se može snimiti i sačuvati u memoriji telefona u AMR, WAV ili AWB formatma.

Podešavanja. Sva podešavanja su sakupljena ovde: možete podesiti vreme i datum, odabrati jezik menija, prilagoditi brzu pretragu i brz pristup meniju. Postoji i opcija za onemogućavanje automatske sinhronizacje datuma i vremena.

U podešavanjima ekrana ponuđeno vam je da odaberete pozadinske slike koje mogu biti prethodno instalirane slike ili neki drugi grafički fajl. Screensaver se može podesiti (na sličan način kao pozadinska slika) sa vremenom aktiviranja. Dostupne su dve teme – svetla i tamna. Jačina osvetljenja i vreme pozadinskog osvetljenja ekrana se biraju odavde.

Ista sekcija sadrži podešavanja vezana za pozive i sigurnost zajedno sa podešavanjima za automatsko uključivanje i isključivanje telefona.

Crna lista nudi samo jednu listu. Nakon što je kreirana ona će sprečiti povezivanje sa kontaktima navedenim u ovoj listi.

Inteligentno pozivanje omogućava odabir brojeva prema prvim ciframa tokom pozivanja.

Utisci

Kvalitet konekcije je pozdan ali u oblastima slabije pokrivenosti moguće je izgubiti signal. Kvalitet zvučnika i mikrofona je dobar ali zvučnik nije dovoljno glasan što je očigledno kada se uređajem služite na bučnoj ulici. Melodije koriste 64-tonske zvukove, ali kvalitet i jačina prethodno instaliranih melodija je daleko od željenog. Situacija se može promeniti ukoliko odaberete neku od MP3 melodija. Kao i kod drugih Philips uređaja broj personalizovanih melodija je ograničen a kod ovog modela ih može biti samo 5. Sa jačinom melodije zvona nećete imati nikakvih problema ukoliko odaberete neku od svojih melodija. Telefon će se glasno oglašavati čak i ukoliko se nalazi u torbi. Vibracija je prosečne jačine i ponekad je možete propustiti čak i kada nosite telefon u džepu pantalona.

Philips Xenium X503 je interesantan telefon sa dopadljivim dizajnom, pravilnom ergonomijom i boljim (za Philips) ekranom. Po pitanju karakteristika ovo je samo telefon za pozivanje sa dodatnim opcijama: 3.5mm priključkom, MP3 plejerom, FM radiom i Java podrškom za pozadinski režim. Vreme rada uređaja nije najbolje ali je i dalje snažna prodajna tačka ovog modela, što ga razlikuje od rivalskih modela.

Konkurencija je prisutna u vidu modela kompanija kao što su Nokia, Samsung, Fly i drugi. Jedina jedinstvena karakteristika ovog modela je vreme rada a ne treba zaboraviti ni podršku za dve kartice (ovaj model poseduje samo jedan radio modul) kao i veći ekran (konkurencija mahom nudi 2“ ekran dok X503 poseduje 2.4“).

Ovaj model je u prodaji od sredine meseca avgusta.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024