C7 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia C7
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia C7. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia C7 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Prvi pogled na model Nokia C7-00

Nokia ne može da zadrži informacije o novim modelima pre nego što su oni najavljeni. Neki to vide kao odličan marketinški potez koji će doneti dobre rezultate. Na žalost, pravu istinu je mnogo bolje razumeti: nijedan rukovodilac ne može da kontroliše događaje u kompaniji a veliki broj odavanja informacija se iz godine u godinu uvećava. Iznos informacija koje su već dostupne vezano za Nokia C7 čini ovaj model dobro poznatim i bez ikakvih noviteta.

IU ovom tekstu ćemo se osloniti na sopstveno iskustvo. U toku testiranja isprobavane su različite aplikacije na ovom modelu koje su bile u potpunosti ispitivane. Tekst koji čitate nije kompletan test već samo prvi utisci, to su dobro utvrđeni utisci za koje se nadamo da su ispravni.

U okviru linije smart telefona finskog proizvođača telefona, Nokia C7-00 (u daljem tekstu C7) zauzima posebno mesto. To je drugi smart telefon koji karakteriše Symbian 3 i koji se našao u prodaji. Ovakvi modeli će biti ponuđeni u velikom broju krajem ove i početkom naredne godine. Oni će se na tržištu naći sa velikim brojem staromodnih uređaja baziranim na Symbian 1 (S60 5 izdanje). Kompanija vidi Nokia N8 kao vodeći model a svi promotivni napori biće koncentrisani na ovaj model, međutim, Nokia C7 će zabeležiti bolje rezultate i dokazaće da kamere nisu toliko važne kod telefona za prosečne korisnike. Zašto će Nokia C7 privući pažnju ljudi? Odgovor je jednostavan. To je Nokia N8 u drugačijem kućištu sa nižom cenom.

Spoljašnjost modela je kombinacija između koreanskog i tipičnog Nokia telefona. Ova kombinacija je neobična ali veoma lepa. Fotografije ne mogu preneti lepotu Nokia C7. Uređaj je veoma komforan za korišćenje. Kvalitet plastike u beloj verziji je sličan kvalitetu plastike modela Nokia C6 i Nokia N97. Crna verzija nije toliko prijatna na dodir. Zadnji poklopac izrađen je od metala kao i ivice oko ekrana. Pored toga, telefon ne pruža osećaj metala. Izrađen je od plastike i to možete osetiti kada držite model Nokia C7 u svojim rukama. Stiče se utisak da je namerno napravljena razlika u odnosu na modele koji karakteriše kućište od aluminijuma kao što su Nokia N8, Nokia E7 i Nokia N9. Različite serije odlikuju različiti materijali a sve dok C serija zadovoljava masovnu potražnju, kućište će se izrađivati od plastike.

Model poseduje 2mm priključak za punjač iako je i punjenje preko microUSB podržano. Po pitanju karakteristika ovaj model je kopija Nokia N8 osim kada je u pitanju 8MP kamera ali i nedostatak HDMI. Druge karakteristike su iste: ekran, RAM (8GB internog skladišnog kapaciteta). To su samo neka od poklapanja.

Ekran

Ekran izgleda poznato. To je onaj isti ekran koji je korišćen i kod drugih Nokia modela kao što je X6. Karakteriše ga rezolucija 640 x 360 piksela, 3.5“ veličina i pokriven je staklom (to jest, specijalnom plastikom koja je identična onome što se može videti kod modela X6) i ima mogućnost prikazivanja do 16 miliona boja. AMOLED je baziran, što nikako ne bi trebalo porediti sa Samsung-ovim Super AMOLED, budući da su to dve različite tehnološke generacije. Ekran koji je korišćen kod modela Nokia N8 se može uporediti sa onim koji je korišćen kod modela Nexus One pri čemu je čak superiorniji od ekrana ovog modela pri izlaganju direktnim sunčevim zracima. Kvaitet slike je sa druge strane uporediv u zatvorenom. Sve u svemu, AMOLED ekran ne donosi toliko prednosti; slika je slična kao ona koja postoji kod modela X6 iako je nešto kvalitetnija po pitanju opsega boja. Razlika nije toliko očigledna (verovatno usled ikona interfejsa i dizajna). Razlika postaje jasnija kada pogledate slike.

U odabranim režimima, ekran može da sadrži 16 redova teskta. Postoje tri dostupne veličine fonta koje se mogu odabrati među opcijama telefona. Prilikom izlaganja direktnim sunčevim zracima boje blede, što je tipično (čuveni Super AMOLED je izuzetak).

U pitanju je jedan od prvih Nokia proizvoda koji podržava multi-touch (npr. u galeriji ili pretraživaču). Potrebno je da načinite specijalni pokret (npr. pokret kao da uštinete ekran za zumiranje) za zumiranje i udaljavanje. Ekran je kapacitvni sa kvaitetom izrade i ponašanjem sličnim kao kod modela Nokia X6. U većini situacija osetljivost je ok, ali se ipak nekada dešava da ekran ne reaguje na dodir (usled nedostatka softvera, analogno kao kod modela X6). Nema argumenta da je u pitanu problem sa predizdanjem softvera obzirom da konačna verzija X6 ima slične probleme. U ovom momentu, Nokia nije u mogućnosti da kreira ekrane koji su uporedivi sa Apple-ovim u pogledu pogodnosti korišćenja ili Samsungovim najnovijim modelima čija osetljivost na dodir je sada bliska onoj koju nudi Apple iPhone. U pitanju je ipak minorni problem koji neće biti primećen od većine korisnika.

U suštini, u pitanju dobar ekran koji se ne može baš pohvaliti svojom rezolucijom ili opsegom boja ali je na pristojnom nivou kada se uzme perspektiva kasne 2010 godine. Ekran modela Apple iPhone 4 ima uporedivu dijagonalu ali višu rezoluciju, dok je ekran modela Samsung Wave superironije rezolucije, opsega boja i jačine osvetljenja.

Integrisani senzor osvetljenosti podešava jačinu osvetljenja automatski bazirano na osvetljenju okruženja. Nivo osvetljenosti je generalno niži nego što bi to trebalo da bude i bolje je nivo osvetljenja odabrati manuelnim putem iz menija (lično, meni se najviše sviđa 60-65%).

U poređenju sa modelom Nokia N8 ekran je odzivniji na dodir. Razlika je bazirana na subjektivnom doživljaju, ali je prepoznata od strane svih ljudi koji su testirali uređaj.

Memorija i memorijske kartice

Telefon karakteriše 135MB posvećene memorije za osnovne aplikacije ili vaše podatke. Uređaj je opremljen sa 8G interne memorije koja se može proširiti pute mmicroSd kartice do kapaciteta od 32GB.

Telefon takođe poseduje 256MB RAM-a, (Nokia N97 Mini poseduje 128MB) što je veliki korak napred za kompaniju). Ova količina memorije značajno utiče na poboljšanje brzine te stabilnosti performansi. Brzina rada uređaja je zaista unapređena dok je stabilnost ipak još uvek daleko od željene. Moram reći da u ovom segmentu ima napretka ali da još uvek ima prostora za unapređenje.

Baterija

Uređaj poseduje BL-5K bateriju kapaciteta 1200mAh koja može da ponudi 390 časova rada u režimu mirovanja od 5,5 do 12h razgovora (UMTS/GSM).

Telefon karakteriše nova arhitektura koja u paru sa Symbian 3 opetivnim sistmeom obebeđuje uvećano vreme trajanja za svaki režim. Pogledajmo vremena rada u osnovnim režimima ( u teoriji i realnim uslovima):

  • Video reprodukcija – do 7 časova (useo sam d aostvarim 6.6 časova);
  • Muzička reprodukcija – do 50 časova (standardne slšalice, ponovljene numere - 49 časova);
  • Transfer podataka (Web TV) – do 3 sata i 20 minuta (1 čas i 45 minuta što može da zavisi od kvaliteta mreže);
  • Vreme snimanja videa – 3 čas ai 40 minuta (3 časa i 10 sa maksimalnim podešavanjima i manuelnim podešavanjem jačine osvetljenja ekrana);

Razlika u odnosu na model Nokia N8 je vidljiva i vreme rada je značajno uvećano sa istom baterijom.

Što se tiče nekih loših strana trebalo bi pomenuti osrednje vreme rada, ne više od dva dana, iako to i nije loše zbog toga što je većinu uređaja potrebno puniti nakon 24 sata. Veliki deo energije se koristi od strane početnog ekrana sa widget-ima (potrebno im je dovoljno resursa kao kada je u pitanju drugi način prenosa podataka pored Wi-Fi). Baterija se takođe mnogo troši kada vršite pretragu Web strana. Uzimajući u obzir vreme rada, postaje jasno zašto ARM11 odlikuje samo 680MHz, što je neka vrsta kompromisa za bolje vreme rada. Ukoliko podesite osvetljenje ekrana na 70%, vreme rada u profilu se smanjuje za 10%. Maksimalno osvetljenje će potrošiti nekih 20%.

Ukupno vreme punjenja baterije je 2 časa.

USB, Bluetooth, Wi-Fi

USB. U USB podešavanjima možete odabrati jedan od tri režima:

  • Data Storage (Mass Storage USB) – memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
  • OVI Suite – radi saOVI paketom omogućava pristup svim karakteristikama telefona, backup podataka itd.
  • Printing & Media – štampanje fotografija, MTP režim.

Brzina prenosa podataka je oko 5,5 MB/s. Telefon se puni kada se poveže sa računarom preko USB porta.

Bluetooth. Ovo je prvi Nokia model sa Bluetooth 3.0 koji je takođe poznat i kao High Speed. Tokom prenosa podataka na druge uređaje uz ovu tehnologiju se koristi Wi-Fi 802.11 n i teorijski brzina prenosa podataka može dostići 24Mb/s. Prenos fajla veličine 1GB sa Samsung Wave S8500 modela na model Nokia C7 i obrnuto pokazao je maksimalnu brzinu od 10Mb/s kada je u pitanju udaljenost od tri metra. Tokom prenosa većih fajlova često dolazi do prekida konekcije što se ne dešava prilikom transfera sa modela Nokia C7 na isti model ili sa Samsung-a na Samsung. To se možda dešava zbog nekompatibilnosti podešavanja. Transfer velikih fajlova na uobičajene S60 smart telefona često za rezultat daje gubitak konekcije (bez upotrebe BT 3.0).

Telefon poseduje podršku za različite profile: Headset, Handsfree, Serijski port, pozivanje, Umrežavanje, Prenos fajlova, Object Push, osnovno štampanje, SIM pristup i A2DP. Sve je standardno i već viđeno.

WiFi. 802.11 b/g/n standard je podržan ali to nije prvi model na tržištu sa takvim opsegom protokola. Ova karakteristika odlično radi. Tu je i čarobnjak za pretraživanje Wi-Fi mreža kao i odgovarajući widget.

Kamera

Ovde imamo običnu 8MP kameru sa autofokusom. Nisam u mogućnost da dam realnu procenu kamere ovog modela obzirom da je u pitanju prototip. Kada se pojave prodajni primerci ovog uređaja uradiću recenziju kamere ovog modela.

Softver

Ovaj uređaj je još jedan primer uzaludnih pokušaja kompanije Nokia da kreira softver za društveno umrežavanje za svoje smart telefone bazirane na S60 platfrmi. Kao što znate Nokia nudi zasebnu aplikaciju koja objedinjuje naloge za sve društvene mreže koje korisnik poseduje kroz autorizaciju preko OVI servisa. Kompanija pokušava na veštački način da poveća broj OVI korisnika i načini ovaj servis privlačnim. Prvi poraz ovog pristupa je usledio od strane Facebook-a koji nezavisno razvija svoje sopstvene aplikacije za različite platforme uključujući i Symbian. Sećam se da sam u testu modela Nokia N97 pomenuo da je Facebook aplikacija jedna od najboljih na tom modelu zahvaljujući Facebook-u. Situacija se ponavlja i kod modela Nokia C7 i ovde imamo samostalnu aplikaciju koja radi veoma dobro. Ukoliko je uporedite sa Nokia aplikacijom u okviru OVI brenda odmah ćete videti razliku. Za mene je tajna zašto Nokia prati ovakav put.

Želeo bih da pomenem da su sve karakteristike Symbain 3 operativnog sistema detaljno obrađene u zasebnom testu. Niko do sada nije uradio ništa slično. Znam i pravi razlog jedinstvene prirode našeg teksta. Nokia nije davala primerke modela Nokia N8 nikome da bi zaštitila delovanje svog PR odeljenja od netačnih interpretacija.

Utisci

Opisujući svoje utiske vezane za model N8 zamolio sam čitaoce da učestvuju u upitniku vezanom za Symbian 3 i odgovori koje sam dobio su bili vrlo simptomatični. On je dobar za Nokia-u ali ne impresionira u drugim okruženjima. Ovo je najbolji opis ovog opsega pa i Nokia C7 nije izuzetak. Ljudi koji su navikli na Nokia telefone će zavoleti ovaj uređaj ali ovo rešenje teško da je lider na tržištu. Ipak, među glavnim modelima kada je u pitanju Symbain 3 teško da ćete pronaći izbalansiranije rešenje. Razmislite i sami. Ovaj model se bez problema otarasio HDMI priključka kao i 12MP kamere ali zadržao iste karakteristike modela Nokia N8. Nokia E7 će biti skuplje rešenje tako da imamo pobednika za nekoliko narednih meseci. Ovaj uređaj bi u prodavnicama trebalo da se pojavi sredinom oktobra ili početkom novembra. Uprkos tome što će u prvo vreme njegova cena biti dosta visoka za očekivati je da će se ustaliti na nivou koji bi mogao da bude realan za ono što Nokia C7 nudi.

U seriji C uređaja kompanije Nokia imamo model Nokia C6 koji poseduje QWERTY tastaturu, ali on košta više i nije naročito atraktivan. Na žalost ne možemo očekivati bilo kakav update operativnog sistema da bi mogao da se pojavi za model Nokia C7. Pomenuti update bi mogao da se očekuje negde u prvoj polovini 2011 godine, ali tada će već C7 nasleđivati neki drugi modeli. Ovakav razvoj situacije bi omogućio Nokia-i da prodaje Nokia C6 i predstavi E7.

On koji su navikli na Symbain i poznaju ovaj operativni sistem će smatrati model C7 atraktivnim. On nudi nekoliko interesantnih igara, ali i asketski i pomalo zastareli interfejs. Kada se sve ovo sabere Nokia C7 neće biti atraktivna novim kupcima ali lojalni Nokia fanovi će ovaj model prihvatiti. I pored svega ovo je nešto najbolje što možete kupiti novcem mada je u pitanju Symbian 3.

Poređenje modela Nokia C7 i Nokia N8.

  Nokia C7 Nokia N8
Baterija 1200 mAh, Li-Ion 1200 mAh, Li-Ion
Punjenje preko microUSB Da Da
Ekran 640x360, 3.5", staklo, AMOLED 640x360, 3.5", staklo, AMOLED
Symbian Symbian 3 Symbian 3
HDMI Ne Da
Interna memorija 8 GB 16 GB
RAM 256 MB 256 MB
Kamera 8 MP, autofokus 12 MP, autofokus
DivX bez podešavanja Da Da
WiFi b/g/n b/g/n
Bluetooth 3.0 3.0

Smatram da ovo poređenje jasno ilustruje razlike i sličnosti između ova dva modela.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024