Sensation 2011
2011. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon HTC Sensation
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC Sensation. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC Sensation vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-smart telefona HTC Sensation

Fotografije modela HTC Sensation

Za kompaniju HTC se ne može reći da je skromna, a naziv njihovog najnovijeg smart telefona govori tome u prilog. Uzmimo, na primer, HTC Incredible i njegov nastavak, Incredible S, model čiji naziv govori nikako ne govori o skromnosti – „zapanjujuće“, „neverovatno“, itd. Uz novi vodeći model, kompanija je nastavila svoju tradiciju – za naziv HTC Sensation nije potrebno nikakvo objašnjenje. Osnovno značenje naziva ima za cilj da svako ko vidi naziv ovog smart telefona, trenutno ga transformiše u glavi u neki osećaj, on znači nešto senzacionalno. Pored toga, HTC Sensation je usklađen sa nazivom interefejsa kompanije – HTC Sense, tako da bi novi model trebalo da bude preplavljen talasom osećanja. Hajde da vidimo da li je to tako?

Pozicioniranje

Smart telefon HTC Sensation zamenio je prethodni vodeći model kompanije, HTC Desire HD. Uprkos činjenici da je između predstavljanja dva modela prošlo jedva šest meseci, napravljen je odličan izbor. Upravo kada su kompanije Samsung, LG, Motorola i Sony Ericsson već predstavile svoje vrhunske uređaje, HTC je i dalje imala dovoljno vremena, 3 – 7 meseci, pre novog talasa objavljivanja od strane konkurencije. U liniji sa smart telefonima kompanije HTC, novi Sensation zauzima prvo mesto i nalazi se u ravni sa par uređaja kao što su Samsung Galaxy S2 i LG Optimus 2X. Ukoliko uzmemo u obzir konkurentski vodeći model kompanije Sony Ericsson, onda je to model SE Arc.

U ovom testu ćemo govoriti o svim karakteristikama HTC Sensation i pomenućemo neke važne izmene u poređenju sa HTC Desire HD, naročito po pitanju vremena rada i kvalitetu kamere. Naravno, pokušaćemo da odgovorimo na pitanje da li kupiti HTC Sensation i zašto izabrati baš taj model kada na tržištu postoji veliki broj konkurentskih modela u vidu koreanskih smart telefona.

Prodajno pakovanje

Smart telefon se isporučuje sa punjačem, mikroUSB kablom, pratećom dokumentacijom kao i bežičnim slušalicama sa daljinskim upravljačem.

Da daljinskom upravljaču sa slušalicama se nalaze tri muzička tasera (napred, nazad, reprodukcija) kao itatser za odgovaranje na pozive kombinovan sa onim za reprodukciju.


Dizajn

Nikada ne treba praviti paralelu između dizajna smart telefona i automobila, ali ja ću pokušati. Kada gledam HTC Sensation model, u glavi mi se javlja asocijacija na sedan Volkswagen Passat CC. Uređaj ima istu liniju kao što je dinamična forma kućišta, površina i oblika. Jasno je da je ovo poređenje proizvoljno ali, po mom mišljenju, postoji nešto zajedničko kada je u pitanju dizajn automobila i HTC Sensation modela.

Sa druge strane, dizajn HTC Sensation, koliko god to čudno zvučalo, nije daleko od dizajna smart telefona HTC Mozart, Windows Phone 7 uređaja. Naročito kada je u pitanju dizajn poklopca baterije koji je kod Sensation modela gotovo isti kao i kod Mozart modela, čak je i oblik kućišta sličan ali je Sensation glomazniji.

Uopšteno govoreći, veoma lako ćete shvatiti da je u pitanju HTC smart telefon. Prema planu proizvođača ovaj telefon će se prvo pojaviti u jednoj kolor verziji i to tamno siva boja sa crnim metalnim poklopcem.

Korišćeni materijali

Prednja strana smart telefona otporna je na ogrebotine a tu je i zaštitno staklo. Ovaj put nije u pitanju Gorilla zaštitno staklo, ali u svakom slučaju ekran modela HTC Sensation neće se tako lako izgrebati, čak ni ako uzmete makaze ili nož i pokušate da ogrebete ekran.

Ukoliko uklonite poklopac baterije, videćete zaobljenu unutršanju površinu uređaja i njegovu bateriju. Poklopac je izrađen od aluminijuma, ne računajući plastične delove na vrhu i dnu

Na telu uređaja, gledano spolja nema više plastičnih delova.

Izrada

Za razliku od modela HTC Desire HD, ovaj model po pitanju kvaliteta izrade zaslužuje svaku pohvalu, ali nema potreba da tražimo dlaku u jajetu. Poklopac baterije je sigurno pričvršen za aparat i nema nikakvog zazora između dve polovine telefona. Možda će doći do nekog malog zazora nakon dužeg vremena upotrebe.

Dimenzije

Po pitanju veličine ovaj aparat je moguće uporediti sa HTC Desire HD. Mora se priznati da novi vodeći model izgleda elegantnije, ukoliko možemo reći tako nešto u ovom slučaju, uglavnom zahvaljujući činjenici da je kućište ovog modela uže.

  • HTC Sensation - 126 x 65,4 x 11,3 mm, 148 g
  • HTC Desire HD - 123 x 68 x 11,8 mm, 164 g
  • Sony Ericsson Arc - 125 x 63 x 8,7 mm, 117 g
  • Samsung Galaxy S2 - 125,3 x 66,1 x 8,5 mm, 116 g
  • LG Optimus 2X - 123,9 x 63,2 x 10,9 mm, 139 g

Nošenje smart telefona u džepu košulje ili pantalona je prijatno, naročito ako ste ranije koristili HDC HD2. U suprotnom veličina i težina mogu vam izgledati prekomerni.

Aparat odlično pristaje u šaku. U prvo vreme će biti nezgodno držati telefon zbog toga što se njegov poklopac sastoji od tri dela, ali sve je pitanje navike.

Poređenje sa modelom HTC Desire HD:

Kontrole

Kao i kada su u pitanju svi drugi novi uređaji, glavni kontrolni panel HTC Sensation zapravo je ekran a programabilni tasteri nalaze se ispod njega. Blok tastera sa pozadinskim osvetljenjem koji se aktivira samo prilikom rada u okruženju sa nedovoljno svetla nalazi se ispod ekrana. Tasteri su standardni. Levi taster „Home“ koristi se za povratak na centralni ekran ili za otvaranje prozora sa šest pokrenutih aplikacija (zadržavanjem tastera). Ukoliko pritisnete taster koji se nalazi na centralnom ekranu, videćete matricu prikaza svih ekrana modela i možete odabrati željeni prikaz. Sledeći taster, „Menu“ koristi se za prikazivanje prečice menija. Nakon toga sledi „Back“ taster koji vraća prikaz na prethodni ekran. Poslednji taster je „Search“. Kada kliknete na ovaj taster otvara se polje za pretragu, a zadržavanjem ovog tastera otvara se prozor za glasovnu pretragu.

Tasteri osetljivi na dodir su veoma jednostavni za rad. Naravno, oni ne mogu zameniti hardverske tastere, kao kod modela HTC HD2, ali bočni tasteri se mogu koristiti bez ikakvih problema.

Taster za isključivanje ekrana nalazi se iznad ekrana desno. Ovaj taster je neznatno izdignut iznad povšrine kućišta tako da je zgodan za korišćenje. Zadržavanjem ovog tastera pojavljuje se meni uz mogućnost isključivanja smart telefona, prelazi se u „Flight“ režim rada i ponovo se pokreće sistem. Pored ovog tastera sa gornje strane uređaja nalazi se i 3.5mm priključak za slušalice.

Sa donje strane uređaja nema tastera, već samo taster za uklanjanje poklopca baterije.

Taster za kontrolu jačine zvuka nalazi se sa gornje, leve strane. Veoma je zgodan za upotrebu, naročito prilikom razgovora. Sa donje, leve strane nalazi se microUSB priključak za povezivanje smart telefona sa računarom i za punjenje.

Sa prednje strane, na gornjem delu, nalazi se rešetka slušalice. Ispod zvučnika su senzori osvetljenja i blizine. Desno od ekrana se nalazi frontalna VGA kamera.

Indikator svetlosti treperi zelenom bojom ukoliko ima propuštenih poziva, nepročitanih tekstualnih poruka ili e-mail poruka ili nekih drugih obaveštenja, svetli zelenom bojom kada ga povežete sa računarom ili kada je baterija u potpunosti napunjena (kada je smart telefon i dalje povezan sa punjačem). Kada je baterija slaba treperi crvenom bojom a prilikom punjenja konstantno svetli crvenom bojom.

Slot microSD memorijske kartice je smešten ispod poklopca baterije. Zamena memoriske kartice ne zahteva da isključite uređaj.

Ekran

Model HTC Sensation je prvi uređaj ove kompanije koji krosti matricu qHD rezoluije 960x540 piksela. U pitanju je S-LCD ekran dužine dijagonale je 4.3“ i fizičke dimenzije su 95.5 x 53.5 mm. Nivo osvetljenosti i uglovi vidljivosti su više nego adekvatni. Prilikom delovanja sunca ekran postaje slabije vidljiv i imaćete teškoće da pročitate informacije na njemu.

Maksimalno osvetljenje može vam biti od pomoći pri direktnim sunčevim zracima; minimalno osvetljenje je dovoljno za čitanje e-knjiga u potpunom mraku. Obezbeđena je multitouch podrška, dok je odziv ekrana na pritisak odličan.

Čini se da bi ekran vodećeg modela trebao mnogo toga da donese sa sobom i obezbedi najkvalitetniju sliku ali u slučaju HTC Sensation to nije tako. Oštrina ekrana je nešto bolja u poređenju sa HTC Desire HD modelom ali na uštrb povećane rezolucije uz relativno zadržavanje fizičke veličine (ekran je nešto uži nego kod DHD). Ekran je isti kao i kod HTC Incredible S, a u pitanju je samo veća rezolucija i shodno tome, manje zrnasta slika.

Naravno, neko bi mogao da kaže da je glavni adut modela njegov ekran – površina zaštitnog stakla koje pokriva ekran blago je zaobljena. Ukoliko pogledate smart telefon pod određenim uglom, sigurno ćete videti kako je ovo staklo zaobljeno pri dnu uređaja. Sa praktične tačke gledišta male su koristi ovakvog pristupa ali zaista lepo izgleda. Površina ekrana se brzo prlja, kao i kod drugih uređaja sa velikim ekranom osetljivim na dodir.

Kada su u pitanju lični utisci o ekranu, oni su standardni. Zapravo, ne treba cepidlačiti ali sigurno je da nećete biti posebno oduševljeni. Ekran odlikuje visoka rezolucija ali po pitanju ostalog ekran se ni po čemu ne razlikuje od ekrana koji poseduje HTC Desire HD, prethodni model koji je predstavljen u toku protekle godine. očigledno je da će HTC Sensation biti jedan od poslednjih vodećih modela kmpanije sa S-LCD ekranom. Za sledeći model potrebno je izmeniti ovaj deo smart telefona i načiniti ekran atraktivnijom. Kada kažem atraktivnijim tu mislim na nekoliko stvari: unaprediti kvalitet prikaza boja i obezbediti prirodniji izgled, kao što je slučaj sa Sony Ericsson Arc) i redukovati potrošnju energije.

Kamera

Smartphone HTC Sensation poseduje dve kamere, frontalnu karakteriše 0.3MP dok kamera sa zadnje strane nudi 8MP. Kompanija navodi da su karakteristike po pitanju snimanja fotografija i video sadržaja u liniji sa prethodnim modelom, HTC Desire HD, koji takođe poseduje 8MP kameru.

Sočivo kamere blago je utisnuto i nema zaštitnog stakla, što je po meni plus. Uzimajući u obzir grešku kod modela HTC Desire, kompanija je odlučila da ne stavlja zaštitu na sočivo, a budući da sočivo uvučeno u kućište, gotovo je nemoguće ogrebati ga. Jedina negativna stvar je to što se prašina skuplja na sočivo i potrebno je redovno čišćenje. Pored kamere nalazi se blic sačinjen od dva LED-a koji se može koristiti i kao baterija.

Interfejs kamere modela HTC Sensation je potpuno isti kao kod modela HTC Incredible S i Desire S. U režimu vizira sa desne strane nalazi se info panel koji prikazuje informacije o trenutnom režimu snimanja (foto ili video) i status blica (auto, manuelni, isključen) i obezbeđuje brz pristup galeriji fotografija i efektima.

Fotografije

Fotografije su dostupne u sladećim standardim i widescreen (16:9) rezolucijama:

  • 8 M - 3264x1869
  • 5 M - 2592x1456
  • 3M - 2048x1152
  • 1M - 1280x720
  • Small - 640x368

Uravnoteženje belog

  • Auto
  • Incandescent
  • Fluorescent lamp
  • Daylight
  • Cloudy

Da biste odabrali određeni efekat postoji panel sa leve strane ekrana.

Pored navedenog, uvek se možete menjati nivoe oštrine, zasićenja, kontrasta i ekspozicije, ili omogućiti/onemogućiti zvuk zatvarača, rešetke vizira, tajmer i geografsko označavanje (uz pomoć GPS).

Telefon ne poseduje makro režim, objekti koji su snimljeni iz blizine vrlo dobro izgledaju. Uopšteno govoreći, kamera je vrlo dobra.

Korišćenjem forntalne kamere možete kreirati auto portret.

Kvalitet fotografija u različitim režimima rada možete proceniti na osnovu nekoliko različitih primera. Snimci su pravljeni danju, noću, pri lepom i kišnom vremenu. Kvalitet fotografija modela HTC Sensation je bolji u odnosi na sve ostale uređaje ovog proizvoča ali ipak je inferiorniji u odnosu na Samsung Galaxy II i Sony Ericsson Arc modele.

Primeri fotografija snimljenih po danu:

Fotografije snimljene noću:

Primeri fotografija: efekti

Primeri fotografija: zum

Primeri fotografija: snimanje teksta

Macro

Obično su kamere smart telefona prilično dobre i obezbeđuju sliku odličnog kvaliteta, ali su inferiorne kada su u pitanju neki specifični načini ili uslovi snimanja, na primer, snimanje noću ili snimanje objekata sa male razdaljine. Kada su u pitanju ovakvi načini snimanja sigurno je da ćete biti prijatno iznenađeni mogućnostima HTC Sensation. Fokusiranje objekta može se postići sa minimalne distance od 3 – 4 cm.

Ipak, ja nisam profesionalni fotograf i po tom pitanju ne mogu ništa da tvrdim. Predlažem da samostalno ocenite kvalitet fotografija snimljenih u makro režimu korišćenjem smart telefona HTC Sensation.

Video

Video se snima u 3GP formatu (h.264 kodek) promenljivom brzinom od 7-30 kadrova u sekundi. Omogućeni FullHD video se snima sa pormenljivim bitrate-om prosečne vrednosti od 10.000kb/s.Zvuk se enkoduje uz pomoć AAC kodeka u stereo kvalitetu sa 96kbps.

Za video su dostpne sledeće rezolucije:

  • FullHD - 1920x1080
  • HD - 1280x720
  • QHD - 960x540
  • High - 640x480
  • Low - 320x240
  • MMS - 176x144

Takođe, možete postaviti ograničenje kada je u pitanju trajanje video snimaka (10 minuta) i u niskom ili visokom kvalitetu za postavljanje snimaka na YouTube na primer.

Opcije snimanja videa su slične onima koje su dostupne za režim snimanja fotografija, jedina dodatna karaktersitika je mogućnost mutiranja zvuka prilikom snimanja. Prilikom snimanja možete izmeniti fokus u bilo koje vreme; dovoljno je da kucnete na ekran gde želite da bude novi fokus. Pri bilo kojoj rezoluciji možete izvesti video skaliranje tokom snimanja.

Kvalitet videa možete prosuditi na osnovu narednih primera.

Poređenje kamera

HTC Sensation, HTC Desire HD, Samsung Galaxy S2, Sony Ericsson Arc, Apple iPhone 4

Da bih ocenio kvalitet kamera modela HTC Sensation, uzeo sam nekoliko drugih aparata i načinio uporedne fotografije. Lista modela je prikazana iznad. Apple telefon je uzet radi poređenja sa HTC Sensation i HTC Desire HD.

HTC Sensation i HTC Desire HD

Oba smart telefona poseduju 8MP kameru, rezolucija je različita u widescreen režimu, dok je sve drugo isto. Ispod možete videti primere fotografija.

HTC Sensation HTC Desire HD

Slike snimljene modelom HTC Desire HD su jasnije i u velikom broju slučajeva i kvalitetnije. Fotografije snimljene modelom HTC Sensation u većini slučajeva su prirodnije. Neću reći više ništa, prepustiću vama da sami procenite.

Ovde možemo videti da su slike sa HTC Desire HD zrnastije dok su fotografije snimljene modelom Sensation uglađenije. Kamera modela HTC Sensation čini fotografije prirodnijim u odnosu na Desire HD, a pored toga u pitanju je makro koji Desire HD nema. Na primerima fotografija snimljenih u toku sunčanog dana razlika među kamerama nije očigledna ali se može primetiti. Kamera smart telefona HTC Sensation je u suštini bolja od kamere modela Desire HD.

HTC Sensation, Samsung Galaxy S2, Sony Ericsson XPERIA Arc

Ne želim da dosađujem svojim zapažanjima po ovom pitanju, jedino što želim da pomenem je ono što je primetno na svim fotografijama, a to je hromatsko odstupanje u slučaju modela HTC Sensation. Na fotografijama načinjenim SGS II i SE Arc boje izgledaju prirodno, dok je kod fotografija izrađenim upotrebom HTC Sensation modela primetno preovlađivanje pink i crvene boje na onim mestima gde ovih boja ne bi trebalo biti.

HTC Sensation Sony Ericsson XPERIA Arc Samsung Galaxy S2

Kod "isečene" slike za fotografgije modela Sensation je evidento mali zrnaste strkture koja ne postoji u primeru fotografija modela SGSII i SE Arc II.

HTC Sensation Sony Ericsson XPERIA Arc Samsung Galaxy S2

Kod umanjenih fotografija, po mom mišljenju, prvi po kvalitetu fotografije je Samsung Galaxy S II, drugi je Sony Ericsson XPERIA Arc i HTC Sensation na trećem. Takođe, upoređivao sam fotografije sa HTC Sensation i LG Optimus 2x i mogu reći da je kamera HTC smart telefona kvalitetnija.

HTC Sensation Apple iPhone 4

Poređenje 5MP kamere Apple iPhone 4 i 8MP kamere HTC Sensation prilično je zanimljivo. Možete videti kako kamera HTC, nažalost, vrši neku vrstu izopačavanja boja.

HTC Sensation Apple iPhone 4

Sa druge strane, prema definiciji slike, kamera kod modela HTC Sensation je bolja nego ona kod modela Apple iPhone 4.

HTC Sensation Apple iPhone 4

Trajanje baterije

Uređaj koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 1520mAh. Proizvođač tvrdi da ova baterija može da obezbedi 8 časova razgovora (GSM) i do 3500 časova (14 dana) u režimu mirovanja. Stvarne cifre su međutim preuveličane, ali istovremeno HTC Sensation prijatno nadmašuje po pitnaju trajanja baterije prethodnog lidera.

Moj tipični scenario korišćenja jedinice izgleda ovkao. U zavisnosti od dnevnih obaveza muziku slušam 2 do 3 časa. Na uređaju je konstantno uključena push mail opcija za dva mail naloga, ponekad pročitam nešto sa interenta preko WiFi i EDGE/HSDPA (prosečno u toku dana pretraživač radi oko sat vremena). Na pozive odlazi 50 do 60 minuta dnevno. Takođe, tokom dana sam slao 20-30 poruka. Pri ovakvom režimu korišćenja uređaja u toku jedne nedelje HTC Sensation je uspešno preživljavao do duboko u veče ili noć. Ovo je znatno bolje nego što je to mogao da ponudi HTC Desire HD koji je ovom režimu koji sam malopre opisao trajao 3-5 časova, što je značajan napredak.

Na raspolaganju je i snimanje video sadržaja, 5 – 7 sati videa, u zavisnosti od kvaliteta. U mom slučaju bio je to video rezolucije 624 x 352, dok je baterija obezbedila rad u trajanju od šest sati.

Proširenje novog glavnog modela i opšta optimizacija potrošnje energije su pravi koraci koje je kompanija izvela. To je dobro, naročito u kontekstu činjenice da je kratko trajanje baterije HTC telefona već više od godinu dana veliki problem. Naravno, novi novi uređaji su daleko od toga da bi se moglo reći da rade zaista dugo sa stanovišta korisnika, odnosno da obezbeđuju dva do tri dana autonomije, ali je u svakom lsučaju pravac kojim se kompanija kreće dobar.

Uređah poseduje podešavanja potrošnje energje pod nazivom „Energy Efficieny“. Iz nje možete da pristupite različitim parametrima koji omogućavaju da sačuvate energiju baterije. Kada nivo napunjenosti baterije padne ispod 15% (ovaj parametar možete sami proveriti) telefon sugeriše da pređete u režim uštede energije u kojem svi interfejsi (izuzev mrežnog) se diskonektuju a pozadinsko osvetljenje se automatski podešava između ostalog.

Performanse

Smart telefon je izgrađen na Qualcomm QSD8260 platformi pri čemu je radni takt dual core procesora 1.2GHz. Uređaj poseduje 768MB sistemske memorije koja je u većini zauzeta programima i servisima koje korinsik koristi a za dodatni softver je dostupno oko 200MB.

Ovo je prvi uređaj kompanije HTC koji je baziran na dual core procesoru i glavno pitanje, koje interesuje mnoge je koliko je primetna razlika u brzini u poređenju sa single core uređajima kompanije? Moj osećaj koji je razvijen tokom rada sa modelom HTC Sensation, igranjem igara, gledanjem videa i pokretanjem različitih programa kao i traženjem informacija preko interneta je da se ovaj glavni proizvod ne razlikuje od na primer modela HTC Incredible S. Njegova brzina rada se isto tako ne razlikuje ni od one koja karakteriše model Samsng Galaxy S II. Ovo naravno ne znači da on nije bolji, već da ja jednostavno ovako „golim okom“ nisam uspeo da uočim unapređenje brzine za osnovne operacije između smart telefona Incredible S i Sensation.

Smart telefon poseduje samo 1GB interne memorije za skladištenje podataka kao i slot za microSD karticu. Sa ovim uređajem se u okviru prodajnog pakovanja isporučuje kartica kapaciteta 8GB. Po mom mišljenju kompanija nije dobro postupila što je u prodajno pakovanje uključila ovu karticu jer bi to bilo logično da je uradila da uređaj na primer poseduje 8GB internet memorije, ali to nije slučaj. Po meni bi bolje bilo da je obzirom na postojanje samo 1GB interne memorije kompanija u prodajno pakovanje dodala karticu kapaciteta 16GB, ali to je već stvar marketinga kompanije.

Uređaj reprodukuje video bez problema pri nižim rezlucijama kao što su 700x400 ili one koje su standarde za plejer. Smart telefoni za Andorid podržavaju standardne video kodeke, kao i XviD. Video klipove u rezoluciji ekrana 960x540 moguće je pregledati preko nekog od posebno instaliranih plejera kao što je RockPlayer. U okviru nekoliko klipova ove rezolucije koje sam pogledao bilo je tu i tamo malo zaostajanja i povremenog seckanja.

Za svaki slučaj predstavljam i nekoliko rezultata testiranja, ali po mom mišljenju ovi rezultati ne reflektuju stvarne performanse (izuzev u igrama), mada moguće je da će nekome i pomoći da stekne pravi uvid.

Povezivanje

Smart telefon podržava GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (900/2100) mreže dok su EDGE i HSDPA takođe dostupni. Različiti komunikacioni moduli se mogu menjati u okviru menija podešavanja ili uz pomoć widgeta. Zasebni widget tasteri su takođe dostupni u okviru standarndog Android OS widgeta.

Za PC sinhronizaciju telefon koristi microUSB kabl koji se isporučuje u prodajnom pakovanju i koji koristi USB 2.0 interfejs. Kada povežete smart telefon sa računarom možete da odaberete pet tipova konekcije za svrhu sinhronizacije pomoću HTC Sync programa, da punite bateriju uređaja, prebacujete fajlove na memorijsku karticu (drive) ili da koristite uređaj kao modem.

Ugrađeni Bluetooth 3.0. podržava naredne profile:

  • Audio / Video Remote Control Profile (AVRCP) - Upravljanje muzičkom reprodukcijom preko bežičnih slušalica.
  • Generic Audio / Video Distribution Profile (GAVDP)
  • Audio / Video Distribution Transport Protocol (AVDTP)
  • Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) - Prenos zvuka preko Bluetooth-a.
  • Hands-Free Profile 1.5
  • FTP
  • OPP

Wi-Fi (802.11b/g/n). Rad sa Wi-Fi modulom ne izaziva nikakve probleme. Smart telefon možete konfigurisati za Wi-Fi prenos u sleep režimu korišćenjem samo statičke IP adrese kada se povežete i dodajući sigurnosne sertifikate. Prilikom korišćenja Wi-Fi, smart telefon se gotovo ne zagreva uopšte. Zagrevanje je minimalno i jedva primetno.

Wi-Fi router. Slično kao i kod drugih smart telefna kompanije HTC iHTC Sensation može „deliti“ 2G/3G internet konekciju sa Wi-Fi. Radi na sledeći način: u okviru podešavanja bežičnog interfejsa odaberite Wi-Fi opciju koja aktivira odgovarajuća podešavanja da se odabere naziv mreže, lozinka i tip konekcije (WEP, WPA, WPA2). Pored toga, možete podesiti maksimalni broj konekcija za smart telefon ili posebno odabriti ili odbaciti svaku novu konekciju.

Pored ovih podešavanja, možete odabrati željenu tačku pristupa (APN) za internet konekcije i omogućavanje routing-a. Takođe možete ići online koristeći vaš laptop preko Desire HD routing-a i upotrebe GPRS/EDGE ili UMTS/HSDPA konekcije kojsu prekonfigurisane na vašem telefonu.

Gde ova karakterisitka može biti korisna. Recimo ukoliko putujete ili se nalazite u hotelu a ne možete da ostvarite iz nekog razloga povezivanje preko WiFi mreže, ali imate lokalnu SIM karticu sa relativno jeftinim 2G/3G saobraćajem. Funckija radi korektno, u mom slučaju kada sam proveravao sve povezane smart telefone koje sam imao pri ruci.

DLNA, HDMI. Smart telefon podržava DLNA, tako da ukoliko je vaš kućni media server DLNA usaglašen, onda možete ovaj uređaj koristiti za povezivanje sa drugim uređajima, pa tako gledati video ili puštati zvuk direktno na vašem TV-u.

Pored toga, uređaj podržava HDMI, ali u kombinaciji sa USB-om, pa ako želite da koristite HDMI, prvo ćete morati da kupite specijalni kabl.

Navigacija

Smart telefon koristi Qualcomm-ov ugrađeni čip za svrhu navigacije preko GpsOne tehnologije. U našim testovima bilo je potrebno oko 35-40 sekundi da se uređaj poveže na odgovarajući satelit u slučaju da prethodno GPS modul nije bio povezan. Nakon inicijalnog povezivanja nije trebalo više od 10 do 15 sekundi (koristili smo Maverick aplikaciju).

Uređaj poseduje ugrađeni Route 66 navgacioni softver kao i Google Maps i Google Navigation. Maps omogućava proračunavanje rute (bez glasovnih saveta), vršiti pretragu ulica, ili specifičnih adresa i mesta. Sa Google Navigation možete raditi navigaciju sa rutama i glasovnim navođenjem.

Sada ćemo reći nekoliko reči o HTC Navigation. Ona se pokreće kroz „Car Panel“ (tako se barem dešava sa mojim primerkom uređaja, dok opcija Navigation vodi do Google Navigation). Ova aplikacija nudi opcije slične drugim aplikacijama za mesta od ineresovanja, određivanje ruta i slično. Navigacione karakteristike i štampanje ruta i dalje je nedostupno tako da se navigacija za sada može koristiti samo za pešačenje. Pokušaću da pokrijem ovu temu kada bude poznato kako će se HTC Navigation prodavati odnosno da li će se plaćati licenca ili će korisnici kupovati mape ili navigacione karakteristike.

Zvuk

Slušao sam muzičke sadržaje koristeći HTC Sensation, ali kao što je slučaj često, a ovoga puta nisam mogao da angažujem našeg stručnjaka za zvuk pa ćete morati da verujete meni na reč. Zvuk je po meni dobar, pri čemu bih ja ovaj uređaj smestio po pitanju kvaliteta zvuka za jedan korak ispred Apple iPod Classic uređaja.

Muzički plejer može da preuzima album Art manuelno ili automatski za odabrani album ili kompletnu muzičku biblioteku. Pogodna funkcija sa kojom sam odmah ažurirao nekoliko omota albuma lošeg kvaliteta koje sam ranije posedovao.

Telefon poseduje FM rado sa manuelnom i automatskom pretragom stanica pri čemu se sačuvane stanice mogu sačuvati pod određenim imenima. Za rad posotji nekoliko widgeta.

Unos teksta i glasovni unos teksta

Kod modela Sensation postoji standardna HTC QWERTY tastatura na ekranu. U pitanju je jedna od najboljih implementacija tastature na ekranu od svih uređaja koji su bazirani na Android operativnom sistemu, ali i drugim operativnim sistmeima. Jedini problem koji postoji kod ove tastature je što je ponekad potrebno suviše vremena i poteza da bi se uneli neki simboli koji su specifični za određena pisma i kodne rasporede.

Svaki pritisak tastera na ekranu prati mala vibracija koja olakšava korisnicima da osećaju šta su pritisnuli. Prebacivanje između jezika možete vršiti uz pomoć pritiska zasebnog tastera. Ovo je veoma jednostavno, a isti taster je zadužen i za unos glasovnih poruka.

Tastaturu na ekranu možete da sakrijete pritiskom sa zadržavanjem tastera Menu ili posvećenog tastera. Ispod tastera sa slovima postoji klizni panel koji pomera kursor po tekstu ukoliko napravite grešku. Ovo je mnogo lakše raditi kada se tekst uveća što je opcija koja je prvi put uvedena baš kod ovog telefona. Ideja je očigledno pozajmljena od modela Apple iPhone, ali je ta činjenica ne čini manje vrednom. Kada vaš prst ostane na tekstu nekoliko sekundi aktivirate pop up prozor sa uvećanim fragmentom teksta i kursorom. Možete lako da pomerate kursor zajedno sa fragmentom. Kada vaš prst napusti ekran videćete dodatni meni da odaberete fragment ili sam tekst. Druga opocija je da se tekst ne menja odjednom.

Nepogodnost ažurirane tastature je odsustvo podešavanja za tastere prečica. Da biste uneli podešavanja tastature morate deaktivirate opšta podešavanja, pronađete „Language and keypad“ i samo tada možete izmeniti prečice. Nezavisno od kompletne QWERTY tastature možete koristiti i kompaktnu verziju tastature. Pogledajte njene fotografije ispod.

Tastatura poseduje personalni rečnik u koje možete da skladištite nove reči koje često koristite. Sa modelom Desire HD možete da editujete ovaj rečnik, što nije novo i da sinhronizujete sa backupom na memorijskoj kartici.

Kada je u pitanju unos glasa, ovo je jedna od osnovnih funkcija nove verzije Androida koja već radi dosta dobro u ovom stadijumu. Koristeći glasovni unos možete vršiti pretragu za informacijama na telefonu ili online, unositi adrese za Google Maps ili Google Navigation, kao i diktirati tekst poruke što je veoma pogodno. Na primer, sistem za glasovni unos tesktualnih poruka prepoznaje oko 80% reči pravilno, a često i kompletan tekst.

Software, HTC Sense 3.0

Smart telefon radi na Android 2.3 operativnom sistemu dok kao korisnički interfejs koristi HTC Sense 3.0, sličnu verziju kao što je ona koja je korišćena kod modela HTC Fyler. Unapređeni Sense ima nekoliko korisnih novih karakteristika, a glavna inovacija je novo zaključavanje ekrana.

Detaljni test HTC Sense za Android 2.1

Kao prvo, tu je unapređeni sistem menija koji je sada podeljen na dva taba. Jedan izlistava sve događaje, pokrenute programe dok drugi omogućava i onemogućava bežine interfejse.

Drugo, u meniju Programs postoje tri taba (njihov redosled se može menjati). Prvi donosi sve programe, drugi najčešće korišćene, dok su u poslednjem svi oni instalirani od strane korisnika. Za operatera verzija korisničkog interfejsa je bitna zbog mogućnosti da se doda vlasnički "operator" tab.

Promenjeni efekti skrolovanja ekrana omogućavaju prikaz vremena, vremenske prognoze i drugih važnih informacija.

Glavna inovacija u odnosu na prethodne verzije interfejsa (uključujući HTC Sense 2.1) je novo zaključavanje ekrana. Postoji oblast sa četiri prečice ka programima i kružićem u dnu. Ukoliko povučete krug prema centru ekrana – samo ćete otključati ekran. Ako povučete kružič na jednu od prečica ili oznaku uvučete u krug - otvorićete program. Veoma zgodna karakteristika koja je implementirana u Meizu M8 i M9, ali još ne postoji kod drugih uređaja.

Set oznaka za zaključani ekran je moguće prilagoditi. Takođe, moguće je i za zaključavanje ekrana odabrati nekoliko opcija. Postoji samo ekran sa oznakama, sa časovnikom plus oznakama, informacijama o vremenu, ili pak opcija da se dinamički menjaju slike sa fotografijama iz galerije.

Jedini nedostatak zaključavanja ekrana je to što je slika onda drugačija od one koja postoji na desktopu ekrana.

Set aplikacija koje su standardne za HTC Sensation: HTC Hub, HTC Likes, Black List, News. O svim ovim programima je bilo reči ranije, na primer u testu modela HTC Incredible S. Postoje brojni programi za verzije uređaja koje nude operateri mobilnih usluga, ali po mom mišljenju oni ne zaslužuju naročitu pažnju, tako da o njima neću govoriti.

Kalkulator. Jednostavni kalkulator, koji ima opciju da bude proširen kod smart telefona.

Dice. Možete se igrati kockicama, različitim blokovima i čak dbotit novčić sa lpogom HTC-a.

Galerija. U pitanju je galerija za slike i video sadžraje koje dolaze od strane proizvođača. Nova karakteristika je mogućnost pregled videa i njihovo editovanje. Takođe, iz galerije se može pristupiti novom widgetu na desktopu koji omogućava da vidite slike u formi matrice iz jednog direktorijuma.

Za fotografije kao i video dostupno je editovanje, pri čemu možete da primenite različite efekte na njih, odsecate ih ili rotirate.

Ogledalo. Aplikacija koja omogućava da vidite sebe kroz sočvio kamere sa prednje strane smart telefona.

Čitač. U pitanju je aplikacija za čitanje knjiga. Ovo je nova verzija koja polako ali sigurno unapređuje ovaj program, tako da će on u narednih šest meseci i nekoj novoj verziji moći da se nadmeće sa specijalizovanim programima za ovu namenu treće strane. U suštini, ova verzija dodaje kolor teme tako da sada možete ne samo čitati beli tekst na crnoj pozadini ili obrnuto, već takođe je moguće odabrati i neku od drugih tema.

Smart telefon poseduje i posebno uputstvo u elektronskoj formi koje donosi različita objašnjenja kako funkcionišu njegove određene karakteristike i programi. Ovo uputstvo se preuzima sa mreže kada joj prvi put pristupite.

HTC Watch. U pitanju je aplikacija koja omogućava da pregledate trejlere i filmove i kupujete one za koje ste zainteresovani. Na pojedinim tržištima ova funkcija je ograničena samo na trejelere, ali HTC navodi da će to promeniti do meseca septembra.

Smart telefon ima funkciju koja omogućava da fajlove čije vam je štampanje potrebno bili to dokumenti, slike ili nešto treće šaljete na štampač preko WiFi funkcije.


Konkurencija

Model HTC Sensation će na različitim tržištima biti ponuđen od strane različitih operatera koji su spremni da ponude različite popuste i dodatne usluge da bi privukli korisnike da kupe ovaj uređaj kao što su godinu dana besplatnog interneta. Sada ćemo reći nekoliko reči i o konkurentima ovog modela.

Apple iPhone 4 . Ironično, ali ima smisla porediti bilo koji moderni glavni model nekog proizvođača sa Apple iPhone 4 modelom. Ovo se dešava jer su danas iPhone uređaji liga za sebe i svako ko želi da kupi novi uređaj prvo će pomisliti da možda ipak kupi iPhone.

Prosečna cena iPhone 4 modela sa 16GB memorije je identična ceni po kojoj se prodaje HTC Sensation. Prednost iPhone modela je klasičan Apple dizajn koji naglašava poslovnu primenu ovog uređaja, prisustvo 16GB interne memorije, kao i veliki broj različitih delova dodatne opreme kao što su docking stanica i razni drugi dodaci. Ekrani ova dva modela su generalno uporedivi, pri čemu HTC Sensation možda zaslužuje plus po pitanju kamere, mogćnosti fleksibilnijeg podešavanja i promene izgleda interfejsa.

Pitanje koji telefon odabrati Apple iPhone 4 ili HTC Sensation nije jednostavno za odgovor. U suštini ovde se sve svodi na to da li volite ili ne brend Apple odnosno iPhone. Oni koji ne vole iPhone definitivno će se odlučiti za HTC Sensation, dok kod drugih ovo pitanje ne dolazi u obzir.

Samsung S Galaxy II . Do dana današnjeg, ovo je najmoćniji uređaj među Android aparatima po pitanju seta karakteristika: dual core procesor na Samsung platformi, 1GB sistemske memorije, SuperAMOLED Plus ekran, 16 ili 32GB memorije za skladištenje podataka i 8MP kamera kao i dobar set softvera bez dodatnog instaliranja.

Prednosti modela Samsung Galaxy S II u odnosu na HTC Sensation su mom mišljenju kvalitetnija kamera, veća količina radne memorije, prisustvo 16/32GB memorije za skladištenje podataka i dobar odabir dodatne opreme. Kompanija Samsung dodatno radi na proširenju ove ponude.

Plusevi za model HTC Sensation su zanimljivo kućište, napraveljno od metala sa plastičnim elementima za razliku od Samsung Galaxy S II, kao i vlasnički HTC Sense interfejs. Po pitanju interfejsa HTC je nekoliko koraka ispred konkurencije kao što su Samsung i LG. Lično za mene, prednosti HTC modela su u S-LCD ekran sa jasnim bojama, ali ovo je subjektivni osećaj jer neki korisnici preferiraju jači kontrast i življe boje SuperAMOLED Plus ekrana.

Još jedna predost HTC Sensation u odnosu na Samsung ponudu je nešto niža cena, nekih 20%. Upravo tolika je razlika ukoliko se odlučite da kupite jedan ili drugi model na regularnom tržištu.

Ukoliko me pitate koji uređaj je bolje kupiti – Samsung Galaxy S II ili HTC Sensation ja bih rekao sledeće. Ukoliko vam je potreban maksimalan set funkcija, tada zažmurite na činjenicu da je u pitanju plastični uređaj bez posebnog dizajna i odaberite Samsung Galaxy S II. Nemojte obraćati pažnju na ovo jer će vas u tehničkom smislu ovaj uređaj zadovoljiti, a isto važi i za set softvera i opreme. Ukoliko ste voljni da istrpite nešto lošiju kameru, nešto slabiji ekran i ako vam ne smeta mala količina RAM-a kako i odsustvo uobičajene količine internet memorije za skladištenje podataka – onda odaberite HTC Sensation. Ovaj smart telefon je prepoznatljiv i, što je najvažnije, interfejs je korišćen tako da veliki broj vlasnika HTC uređaja više ne žele da menjaju brend svojih smart telefona.

LG Optimus 2X. Tehnički gledano ovo je rival modelu HTC Sensation. LG smart telefon poseduje dual-core procesor, 4’’ ekran sa WVGA rezolucijom, 8MP kameru. U praksi ovaj uređaj je inferiorniji u odnosu na druge smart telefone među kojima su HTC Sensation i Samsung Galaxy S II. Ovaj model ima lošiji ekran (lošiji uglovi gledanja i ne baš najbolje osvetljenje) i slabiji je u poređenju sa drugim smart telefonima koje odlikuje 8MP kamera.

Uprkos tome, LG Optimus 2X ima i neke bolje strane, a to su niža cena kao i veća brzina po pitanju igranja video igara i reprodukcije video sadržaja. NVIDIA Tegra 2 platforma, za koju na Android Market postoje posebne igre, čini da je LG atraktivan ukoliko želite da igrate igrice preko aparata.

Sony Ericsson XPERIA Arc . Prvobitno nisam želeo da uključim SE Arc u konkurentne modele, ali ipak bi trebalo. Ovaj uređaj odlikuje prepoznatljiv dizajn, tanak je i poseduje hardverske tastere i taster kamere što je u poslednje vreme neuobičajeno među Android uređajima. Po pitanju kvaliteta fotografija bolji je od HTC Sensation i ima relativno dobar ekran.

Naravno, ukoliko uzmemo u obzir cenu na regularnom tržištu onda ovaj model nije rival HTC Sensation modelu, ali ukoliko u obzir uzmemo cenu na crnom tržištu, onda zašto ne? Ukoliko vam je pre svega potreban lep smart telefon, onda je SE Arc prvi na listi, naročito kada su u pitanju kvalitet izrade i korišćenih materijala, performanse, interfejs, odlične karakteristike i snimanje video sadržaja.

Zaključak

Kvalitet prijema modela Sensation je standardan za većinu modernih uređaja, nema nikakvih primedbi. Jačina zvuka ponekad nije dovoljna, naročito kada se nalazite na nekom bučnom okruženju. Jačina zvona je prilično dobra. Vibracija je nešto slabija od prosečne i može se desiti da je ne osetite. Kao i kod drugih uređaja ove kompanije i model Sensation odlikuje odlična karakteristika zvona. Na primer, kada vam telefon pozvoni čim ga uzmete u ruku melodija zvona će biti utišana na minimalnu vrednost. Pored toga, ukoliko tokom oglašavanja zvona prstom prevučete preko ekrana telefon će prestati da zvoni ali vezu nećete prekinuti.

Ovaj smart telefon će se prvo pojaviti na određenim tržištima gde će biti dostupan preko različitih operatera, a neko vreme nakon toga biće dostupan i u maloprodajnim objektima.

Pogledajmo sada šta je to što HTC Sensation nudi unapređeno u odnosu na prethodni glavni porizvod ovog proizvođača HTC Desire HD:

  • Nova platforma sa dual-core procesorom radnog takta 1.2 GHz
  • Uvećana rezolucija ekrana
  • Bolji kvalitet izrade
  • Unapređeni kvalitet kamere
  • Optimalna veličina (nije previše širok), ali ovo je subjektivan parametar
  • Znanto unapređeno trajanje baterije
  • Nova verzija interfejsa, HTC Sense 3.0 sa mnogim izmenama

Da li sa HTC Desire HD preći na HTC Sensation ili ne – pitanje je retoričko. Ukoliko ne želite ne baš tako jednostavnu upotrebu telefona sa ekstremno malim vremenom rada (Desire HD) – onda je razumna odluka zameniti ga. Sa druge strane, korisnici prethodnih vodećih modela treba da sačekaju. Predstavnici HTC naglasili su da će za određeni broj smart telefona biti obezbeđen softverski update koji će obuhvatiti novi HTC Sense 3.0. Ukoliko se Desire HD pojavi na listi ovih uređaja, njegov vek trajanja će biti produžen, ali to nikako ne znači da će biti rešeni problemi sa napajanjem.

Svoj zaključak ostavio sam za kraj. Ako je u toku protekle godine bilo puno negativnih utisaka vezanih za HTC Desire HD, onda ove godine gotovo da i nema negativnih utisaka. Po ceni po kojoj se prodaje ovaj model kao i po drugim odlikama, jedini konkurent ovom modelu je SGS II. Drago mi je što je kompanija konačno počela da ispravlja svoje slabosti među kojima su loša baterija i osrednji kvalitet kamere. Naravno, HTC Sensation još uvek ne predstavlja standard kada su u pitanju ove stvari, ali u okviru ovog smart telefona jasno se vidi napredak koji je postignut od strane kompanije a to je kvalitetnija kamera i unapređeno vreme trajanja baterije (telefon može izdržati čitav jedan dan, što je veoma dobro). U ovom slučaju, HTC nastavlja da unapređuje svoj interfejs koji je ostao najveći adut ove kompanije. Ukratko, HTC Sensation je zaista vrhunski uređaj, smart telefon koji slobodno možete kupiti i koristiti ga narednih godinu ili više dana.

Opis:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Konkurenti: Apple iPhone u aprilu, Samsung Galaxy S II, LG Optimus 2X, Sony Ericsson XPERIA Arc
  • Korišćeni materijali: aluminijumski okvir, plastični umetci (meki na dodir)
  • OS: Android 2.3, HTC Sense interfejs 3.0
  • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
  • Procssor: dual core, 1.2 GHz Platforma Qualcomm QSD8260
  • Memorija: 768 MB
  • Memorija za podatke: 1 GB + microSD slot za memorijsku karticu (8 GB kartica uključena)
  • Interfejsi: Wi-Fi (b / g / n /), Bluetooth 3.0 (A2DP), jack microUSB (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice, DLNA
  • Ekran: kapacitivni S-LCD 4.3" rezolucije 96x540 piksela (WVGA), sa automatskim podešavanjem nivoa pozadinskog osvetljenja
  • Kamera: 8 MP sa autofoksuom; video se snima u rezoluciji 1080p (1920x1080), LED blic takođe može da radi kao baterijska lampa, 0.3 MP kamera sa prednje strane
  • Navigacija: GPS čip gpsOne Platforma Qualcomm (podržava A-GPS)
  • Dodatne karakteristike: akcelerometar, senzor svetlosti i blizine, FM radio.
  • Baterija: ukloniva Li-Ion kapaciteta 1520 mAh
  • Dimenzije: 126 x 65,4 x 11,3 mm
  • Težina: 148 g.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024