8110 4G 2018
2018. godina
2.4" LCD, 27.1% body
3% 205
RAM 1 GB, INT 4GB, EXT SDHC
1500 mAh
1 kamera, max 2MP
Test mobilni telefon Nokia 8110 4G
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 8110 4G. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 8110 4G vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test telefona Nokia 8110 4G

Specifikacije
Dimenzije i masa 133.45 x 49.3 x 14.9 mm, masa 117 grama
Materijali kućišta Plastika
Ekran 2.45 inča, 320x240 piksela (QVGA)
Operativni sistem Smart Feature OS baziran na KaiOS
Platforma Qualcomm 205 (MSM8905), 1.1 GHz dual-core procesor, Adreno 304 grafički adapter
Memorija 512 MB of RAM + 4 GB interne memorije, microSD memorijske kartice kapaciteta 32 GB
bežično povezivanje Wi-Fi b / g / n, Bluetooth 4.1
Mreže 4G opsezi 1/3/5/7/8/20 Dual SIM
Navigacija GPS
Senzori i konektori microUSB
Glavna kamera 2 MP
Baterija 1500 mAh
Boja Žuto crna

Pozicioniranje

Originalni Nokia 8110 model je predstavljen javnosti daleke 1996. godine, model je imao zakrivljeni oblik, kojem su ljudi dali nadimak „banana" i klizni mehanizam. Popularnost ovog uređaja donela je film The Matrix. Film je prikazao modifikovanu verziju 8110 sa unapređenim mehanizmom. Zbog popularnosti ovog filma finska kompanija Nokia je čak predstavila ograničenu verziju telefona sa istim mehanizmom kao u filmu.

1999. godine Nokia je takođe predstavila model 7110, zasnovan na 8110, ali sa velikim ekranom i posebnim odeljkom za navigaciju. Model je bio popularan među poslovnim korisnicima za koje je prvenstveno bio namenjen.

2018. godine, na MWC događaju, trenutni vlasnik brenda Nokia, kineska kompanija HMD Global, odlučila je da ponovo predstavi prethodno popularni model Nokia 8110, predstavljajući javnosti Nokia 8110 4G. Generalno, kompanija HMD se veoma dobro snašla u smislu promovisanja brenda Nokia, kreirajući reinkarnacije prethodno popularnih modela finskog proizvođača i igrajući na osećaj nostalgije korisnika, prodajući ažurirane verzije. Sa druge strane recimo kompanija, TCL, koja je vlasnik brenda Alcatel, ne čini ništa slično, iako je uz najnoviju kupovinu ove kompanije, BlackBerry brenda, i dalje čuva tradiciju kanadske kompanije, ali ovo je nešto drugačija priča. Kineska kompanija Lenovo, koja je kupila Motorolu, takođe nije koristila prethodno popularne modele i nije predstavila svoje unapređene varijante nekada popularnih Motorola modela za nostalgičnu javnost. Ali HMD Global je odlučio da primeni drugačiji poslovni modela iskoristivši stare modele. Prvi takav model je bio Nokia 3310, koji je javnost toplo primila a sada je red došao na model Nokia 8110.

Po našem mišljenju, ako je HMD uspeo da napravi uspešan model sa Nokia 3110, sa 8110 to nije slučaj, pošto je 3310 bio popularan telefon, mnogi ga se sećaju, mnogi su ga imali, dok je Nokia 8110 bio model koji nije dopro do tolikog broja kupaca u svoje vreme. Možda se kineski proizvođač nadao da će ovaj model dobro proći zbog popularnosti Matrix trilogije, ali je činjenica da je ovaj film bio davno popularan a kakav telefon je u njemu korišćen sada znaju samo obožavatelji i neki novinari koji prate slične teme. Na MWC 2018, događaju na kojem je predstavljen Nokia 8110 4G, uređaj je napravio puno buke, pisalo se o njemu više nego o bilo kojem drugom uređaju predstavljenom u Barseloni. HMD je mogao da tada iskoristi talas interesovanja za ovaj model i pusti ga odmah u prodaju, ali su oni ipak odlučili da čekaju do leta kada je većina već zaboravila na ažuriranu Nokia "bananu".

Dizajn i kontrole

Dimenzije modela Nokia 8110 4G su male prema modernim standardima: 133,45 x 49,3 x 14,9 mm, težina - 117 grama. Neka pitanja su bila u vezi sa zakrivljenim oblikom uređaja, da li uređaj može lepo da stane u džep. U našem slučaju, telefon je bez ikakvih problema stao u džep farmerki, zakrivljeni oblik ni ne osetite. Verovatno će se pojaviti poteškoće ukoliko nosite tesnu odeću, ali onda, u teoriji, teško je nositi bilo koji uređaj, bez obzira da li je zakrivljen ili ne.

U ruci, telefon lepo leži, krivina kućišta je više nego dobrodošla i odmah se javlja već zaboravljeni osećaj komunikacije običnim telefonom, sa kojim možete raditi jednom rukom bez ikakvih problema.

Nokia 8110 4G je dostupan u dve boje: crnoj i žutoj.

Kućište telefona je u potpunosti izrađeno od visokokvalitetne plastike, sa grubim premazom, izuzev dela sa sjajnom završnom obradom. Nema pritužbi vezano za izradu kućišta; postoji samo mala bojazan vezana za primenu kliznog mehanizma. Mehanizam je napravljen tako da nešto labavije stoji pa imate utisak da postoji previše zazora. Vođice i tasteri su takođe napravljeni od plastike, tako da tokom vremena otvaranje i zatvaranje mehanizma neće biti tako jednostavno kao na novom uređaju. Zašto proizvođač nije napravio pouzdaniji dizajn, teško je reći, ali pošto ćete klizni mehanizam koristiti za bilo kakve radnje sa uređajem, ovde bi bio koristan kvalitetan mehanizam klizača. Otvaranje i zatvaranje praćeno je jeftinim plastičnim klikom, koji odaje da je u pitanju jeftini uređaj.

Od kontrola dostupnih bez otvaranja klizača, tu je samo taster za uključivanje / isključivanje koji uključuje/isključuje pozadinsko osvetljenje ekrana ako želite da vidite vreme ili obaveštenja na ekranu.

Tastatura je sakrivena ispod kliznog mehanizma, a ako ste zaboravili kako se koriste uređaji sa fizičkom tastaturom, moraćete neko vreme da se navikavate. Tasteri su ravni, svi na istom nivou, što otežava rad sa njima, iako su prilično veliki. Od celokupne tastature ističe se samo obris navigacionog tastera; malo je izdignut, zbog čega je zgodno raditi s njim. U principu, trebalo nam je oko tri dana da se setimo kako se ukucava tekst na tasterima. U principu, to je kao bicikl, ako ste jednom koristili takve uređaje, nećete zaboraviti.

Pozadinsko osvetljenje tastera je belo, ravnomerno i optimalno raspoređeno, tako da u mraku sve tastere dobro vidite. Sećamo se vremena kada proizvođači nisu mogli uvek da obezbede ravnomerno pozadinsko osvetljenje tastature, ali sada nema takvih problema.

Na gornjem kraju uređaja postoji 3,5 mm audio priključak i microUSB konektor koji se koristi za punjenje uređaja kao i za povezivanje uređaja sa računarom. Šteta što HMD Global, koji je predstavio Nokia 8110 4G na MWC 2018, nije napravio USB Type-C konektor, koji bi bio u duhu vremena i koji bi cenili tehnološki entuzijasti za koje je uređaj više namenjen.

Na panelu sa zadnje strane se nalazi LED blic, koji se može koristiti kao baterijska lampa, kamera rezolucije 2MP i mrežica, pod kojom se nalazi zvučnik. Kamera je bez autofokusa, stavljena je očigledno, samo da bi bila tu, za upotrebu u ekstremnim slučajevima, ako se desi nešto važno ili interesantno, a nemate uređaj sa normalnom kamerom ili fotoaparat, onda barem nešto.

Ekran

Ekran uređaja je dijagonale 2.45 inča sa rezolucijom QVGA (320k240 piksela). Nije zakrivljen, iako se to čini prilikom prvog upoznavanja sa proizvodom, ali ugrađen je pod uglom, tako da zakrivljeni deo kućišta i stakla stvaraju takvu iluziju. Nema pritužbi po pitanju kvaliteta uređaja, dobar je za ovaj telefon, međutim, niko u današnje vreme neće dugo vremena čitati informacije na ekranu ovog modela, ali nema problema da brzo vidite nešto što vas zanima.

Baterija

Uređaj ima prenosivu bateriju kapaciteta 1500 mAh, po savremenim standardima to nije mnogo, ali je dovoljno za telefon sa malim ekranom čiji ekran neće stalno raditi. Uspeli smo da ostvarimo oko 3 dana trajanja baterije na uređaju, pri čemu smo surfovali internetom, gledali YouTube, odnosno generalno mnogo više nego što bi prosečni vlasnik ovakvog uređaja radio.

Performanse

Uređaj je baziran na osnovu Qualcomm 205 čipsetu (MSM8905), dual-core procesor radnog takta 1,1 GHz radi u tandemu sa 512 MB RAM-a. Platforma Qualcomm 205 je predstavljena krajem marta 2017. godine, dizajnirana je posebno za uređaje niske cene i karakteristika i značajna je za podršku 4G mrežama, uključujući tehnologiju prenosa govora preko LTE (VoLTE) i Wi-Fi (VoWi- Fi). Čipset je izgrađen korišćenjem 28-nm tehnologije, ima dva ARM Cortex A7 jezgra sa frekvencijom od 1,1 GHz i grafičkim adapterom Adreno 304, podržava rezoluciju ekrana koja nije veća od VGA i kamere rezolucije ne više od 3 MP. Korišćen je modem X5 LTE Cat. 4 sa brzinama prenosa podataka do 150 Mb/s.

Po svojim mogućnostima, telefon Nokia 8110 4G je blizu jeftinih pametnih telefona, sa izuzetkom malih dimenzija i ekrana koji nije osetljiv na dodir. U 4G mrežama, uređaj dobro radi, nema problema sa povezivanjem na Wi-Fi. Opšti učinak sistema nije impresivan, iako ne očekujete puno od telefona, ali bismo voleli, naravno, da je uređaj radio brže. Možda će se sa ažuriranjem - da, kao i na pametnom telefonu, uređaj prima ažuriranja preko WiFi mreže - brzina sistema bi se mogla povećati.

Uređaj poseduje 4GB ugrađene memorije, od čega je korisniku dostupno oko 2 GB, a ovaj kapacitet može se proširiti pomoću microSD memorijskih kartica kapaciteta do 32 GB. Otvor za memorijsku karticu nalazi se ispod odvojivog zadnjeg poklopca, a možete mu pristupiti samo uklanjanjem baterije.

Softver

Uređaj kao operativni sistem koristi Smart Feature OS, baziran na KaiOS-u, koji je, opet, ogranak Firefox OS koji se bazira na Linuxu. Meni je sasvim standardan za telefone, možete uključiti prikaz 3x3 matrice ikona ili listu, navigacija se vrši pomoću hardverskog četvorosmernog tastera. Postoji prodavnica aplikacija, ali još uvek nema puno sadržaja: nekoliko igara, klijent za Twitter i aplikacija Weather.

Pristup prečicama za brzi pristup dodeljen je desnom funkcionalnom tasteru, slično implementaciji na primer, u Android-u.

Telefon može povući kontakte iz Gmail-a i Outlook-a, što je vrlo zgodno i vlasnici smart telefona će ceniti. Sva glavna polja su sinhronizovana, kao i fotografija koja je dodata kontaktu. Pretraživanje se obavlja u posebnom polju ili možete postaviti kontakte na hardverske tastere za brzi poziv.

Klijent e-pošte je jednostavan, možete brzo postaviti osnovne naloge kao što je Gmail, za druge tu su napredna podešavanja. Po podrazumevanim podešavanjima, samo deo podešavanja je preuzet, ako je potrebno, možete ih preuzeti kao celinu. Možete se brzo prebacivati između e-mail naloga, tako da neće biti konfuzije. Da brzo pregledate poštu, kao i da odgovorite ako je neophodno, email klijent nudi dovoljno mogućnosti; Ne mislim ipak da će neko ozbiljno raditi sa e-poštom na Nokia 8110 4G.

Takođe na telefonu postoji kalendar koji može da se sinhronizuje sa kalendarima kompanija Google, Yahoo-a i drugima koji rade na CalDav protokolu. U početku Google blokira pristup uređaja kalendaru, a kako bi pristupili sa telefona, potrebno je da aktivirate stavku "Insecure Applications Allowed" u postavkama Gmail naloga, nakon čega će sinhronizacija funkcionisati i svi događaji će se pojaviti u kalendaru Nokia 8110 4G.

Uređaj takođe ima dobar pregledač koji će vam omogućiti da vidite nešto brzo ako je potrebno, dok surfovanje internetom sa 2,45-inčnim ekranom bez dodira nije tako zabavno. Markirane su YouTube i Google sekcije menija. Inače, uređaj omogućava bez problema gledanje online video sadržaja što nije loše za neku brzinsku prezentaciju.

Ako pretraživač na telefonu ne iznenađuje korisnike, obzirom da se pojavio na uređajima pre dugo vremena, a onda je prisustvo posebne aplikacije Google Maps, redizajnirano za KaiOS, dobar bonus. Ovo je pojednostavljena verzija Google uobičajene usluge navigacije; praktično je ista kao i klasična verzija; možete napraviti rutu po potrebi bez ikakvih problema, kako za putovanje kolima, tako i za javni prevoz, i za šetnju. Generalno, lep bonus, koji naravno nije neophodan alat, ali u nekim situacijama može pomoći vlasniku Nokia 8110 4G.

U Google odeljku postoji i glasovni asistent u obliku posebne aplikacije, ali ipak ne podržava mnogo jezika, i nije jasno da li će se to promeniti u budućnosti.

Takođe, među korisnim alatima u uređaju su Kalkulator, konvertor jedinica, Diktafon i Beleške, pri čemu je ova poslednja, nažalost, autonomna i ne može se sinhronizovati sa bilo kojim servisima.

Od prijatnih mogućnosti zabave, Nokia 8110 poseduje FM radio, koji radi samo kada su slušalice povezane, pošto se one koriste kao antena, jednostavan muzički i video plejer. I naravno, uređaj poseduje igru "Snake", koju je za Nokia napravio Gameloft. Iskreno, bilo bi bolje da to je ova igra urađena u retro stilu, jer moderna verzija nije toliko zanimljiva i ne izaziva nostalgiju.

Kamera ovog modela je rezolucije 2 MP i može da snima fotografije i video zapise. Iskreno korisna je samo za hitne slučajeve, na primer, za snimanje nekog dokumenta koji morate brzo poslati putem e-maila, ili ako se pred vama stvori nešto što se ne viđa svaki dan a nemate ništa drugo za snimanje.

Za koga?

Pitanje pozicioniranja uređaja je teško, kao što je slučaj i sa Nokia 3310, HMD Global ne može igrati na osećaju nostalgije, pre svega, kompanija je uzela retro model kao osnovu, samo da se o uređaju govori. Nokia 8110 4G će biti zanimljiv za uski krug ljubitelja originalnog modela i naprednih korisnika kao drugi ili vikend uređaj kada želite da napravite pauzu od svog uređaja i informacija koje moderan uređaj nudi, ali ipak treba da ostanete povezani. Kao drugi uređaj, model se takođe dobro uklapa, ovde možete takođe da distribuirate Internet sadržaje i preuzmete neke podatke po potrebi direktno na telefon, pa čak i gledate YouTube. Možete da uzmete u obzir ovaj model kao uređaja za odmor, i to najverovatnije za one korisnike koji su spremni da nose sa sobom veliki foto-aparat i ostave svoje pametne telefone kod kuće, iako veliki broj ljudi radi suprotno, ostave foto-aparate kod kuće i uzimaju pametne telefone sa sobom.

Utisci

Nema primedbi o kada je reč o kvalitetu povezivanja uređaj, kao i na konverzacijsku dinamiku i mikrofon. U 4G mrežama telefon funkcioniše besprekorno, baš kao što se povezuje sa bilo kojom Wi-Fi pristupnom tačkom. Inače, u uređaju postoje dva slota za SIM-kartice, različitih formata, jedan za nanoSIM, a drugi za microSIM.

Utisci o aparatu su dvosmisleni. Sa jedne strane, on ima sve što je potrebno, a još više sa druge strane, nije jasno gde sve ovo primeniti, obzirom na dostupnost pametnog telefona. Izgled modela Nokia 8110 4G je odličan, ali kada počnete da radite sa njim, shvatate da klizni mehanizam apsolutno nije neophodan ovde, ili da njegov mehanizam treba da bude potpuno drugačiji, zaobljenost kućišta takođe ne pomaže u radu.

Generalno, HMD Global je predstavio nejasan uređaj, koji izgleda da treba da zadivi svojim mogućnostima, ali istovremeno može radije da posluži kao dodatak vlasniku pametnog telefona. Reč je o uređaju koji će ležati u vašoj torbi "za svaki slučaj", ali da li ste spremni da platite za takav telefon? Zato se bojimo da će ovaj uređaj imati malo kupaca. Niža cena bi ovaj model načinila mnogo privlačnijim upravo kao rezervnu varijantu.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024