Google Nexus S I9023 2011
2011. godina
4" LCD, 58.3% body
Android 4.1.1 Jelly Bean
INT 16GB, EXT nema
1500 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 5MP
Test mobilni telefon Samsung Google Nexus S I9023
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Google Nexus S I9023. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Google Nexus S I9023 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Samsung Nexus S (i9023)

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija
  • Punjač
  • USB-kabl
  • Žične stereo slušalice

Pozicioniranje

Krajem prošle godine kompanije Google i Samsung predstavile su zajednički proizvod – Nexus S (i9020). To je bio prvi uređaj koji je dobio novu, Android 2.3 (Gingerbread) verziju. Kasnije je predstavljen model Nexus S i9023 koji odlikuje Super-LCD matrica ekrana, za razliku od i9020 koji odlikuje SuperAMOLED.

U svakom slučaju po mom mišljenju ovaj model je interesantan i zaslužuje detlajno testiranje.

Dizajn, veličina, kontrole

Smart telefon Nexus S nikako se ne može smatrati malim, njegove dimenzije su 123.9 x 63 mm, a na najtanjem mestu deblji je 1mm u odnosu na prethodni model – Samsung i9000 (10.9 u odnosu na 8.9mm). Model i9023 težak je 129 grama, što je za 10 grama više nego kada je u pitanju Galaxy S. Kućište je izrađeno od crne, sjajne plastike dok je ekran zaštićen Gorilla Glass zaštitnim slojem koji je prilično otporan na ogrebotine. Ovaj uređaj je prvi smart telefon izrađen upotrebom Contour Display tehnologije – specijalni zaobljeni dizajn (u formi čamca) koji unapređuje ergonomiju interfejsa kontrolnog ekrana osetljivog nadodir i obezbeđuje dodatni komfor. Aparat lepo pristaje u šaku i pruža osećaj udobnosti koji u velikoj meri podseća na slušalicu uobičajenog telefonskog aparata. Uprkos veličini i težini, aparat je izuzetno prijatan za upotrebu.

Kvalitet izrade aparata je odličan: poklopac sa zadnje strane je osiguran na 12 mesta. Nema pojave nikakvih škriputavih zvukova. Samo jedna napomena: kada držite aparat u blizini uha i ukoliko ga nagnete, unutar apara se može čuti kotrljanje sa jedne na drugu stranu. Slična situacija je bila i sa Sony Ericsson Play modelom ali najverovatnije se radi o zvuku koji se stvara između dve polovine aparata.

Sa prednje strane aparata koja je u potpunosti crne boje, jedva je primetna kamera i dva senzora – senzor blizine i osvetljenosti. Senzore odlikuje brzina i preciznost. Odmah pored nalazi se i zvučnik a kvalitet zvuka je odličan. Ispod ekrana nalaze se četiri tastera osetljiva na dodir – Home, Search, Menu i Back koji bez svetla nisu vidljivi. Svetlost je meka, u toku vedrog dana dobro vidljiva, a noću nije zaslepljujuća.

Sa desne strane uređaja nalazi se On/Off taster koji je gotovo uronjen u kućište i dovoljan je blag pritisak. Tu je i taster za kontrolu jačine zvuka, dok se sa donje strane nalaze standardni 3.5mm audio priključak, mikrofon kao i microUSB koji nema poklopac kao što je to slučaj sa Samsung i9000 modelom.

Zvučnik, primarna kamera i LED blic nalaze se sa zadnje strane. Naziv dva brenda nalazi se na istom mestu.

Poređenje izgleda modela Samsung Nexus S (levo) i Samsung i9000:

Poređenje izgleda modela Samsung Nexus S (levo) i HTC Radar:

Poređenje izgleda modela Samsung Nexus S (levo) i HTC Radar:

Ekran

Dijagonala ekrana je 4’’ (fizička veličina je 86 x 53mm), standardna rezolucija je kao i kod većine Android smart telefona – 480 x 800 piksela (gustina je 233 piksela po inču). Reč je o Super-LCD-TFT ekranu koji ima mogućnost prikazivanja do 16 miliona boja, senzor je kapacitivni i poseduje multi-touch podršku do pet istovremenih dodira. Osetljivost je veoma visoka.

Uglovi vidljivosti su široki, dok se sa povećanjem ugla smanjuje osvetljenost. Kada je reč o samom ekranu, meni se više dopada SA matrica i pored toga što je izrađena upotrebom PenTail tehnologije. Ispod je poređenje S-LCD i SA ekrana:

Bazirano na sici može se zaključiti sa S-LCD mattica prikazuje tekst glatkije.

Nivo osvetljenja je visok, kontroliše se manuelnim putem ili putem senzora osvetljenja. Reprodukcija boja nije loša. U poređenju sa niže datim prikazima, ekran Google Nexus i9023 ima određenu nijansu žute boje. Pri direktnim sunčevim zracima prikaz na ekranu gotovo da ne bledi.

Ekran modela Samsung i9000 (levo), Nexus S, HTC Radar i HTC Mozart (desno):

Baterija

Uređaj koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 1500mAh, model AB653850CU. Proizvođač navodi da potpuno napunjena baterija može obezbediti do 13 sati razgovora i 650 sati (27 dana) u režimu mirovanja.

Tokom testiranja dobijeni su sledeći rezultati: u režimu mirovanja ovaj smart telefon radio je oko tri nedelje, do petnaest sati prilikom reprodukcije muzike uz maksimalni nivo jačine zvuka (prilikom upotrebe slušalica) kao i do sedam sati reprodukcije video sadržaja uz automatsko podešavanje osvetljenja.

Uređaj je u proseku radio oko dva dana: 15 – 20 minuta dnevno, slanje do 20 tekstualnih poruka, tri sata surfovanja internetom (Wi-Fi konekcija) i isto toliko slušanja muzike i pola sata video sadržaja. Uz frekventniju upotrebu baterija će se isprazniti do kraja dana.

Za potpuno punjenje baterije potrebno je oko dva sata priključivanjem na električnu mrežu, a preko USB-a potrebno je oko tri sata.

Komunikacija

Smart telefon radi u GSM (850/900/1800/1900) i 3G (900/1700/2100) mrežama. Podržane su sledeće brzine: HSDPA - do 7.2 Mbps, HSUPA - do 5.76 Mbps. Uređaj podržava Bluetooth verzije 2.1 (sa A2DP, EDR profilima) za transfer fajlova i govora. Sa slušalicama nismo imali nikakvih problema.

Dostupna je i opcija bežičnog Wi-Fi 802.11 b / g / n povezivanja. Ređaj se može koristiti kao pristpna tačka (Wi-Fi Hotspot). U podešavanjima postoji specijalna stavka : Modem Mode.

  • USB-modem
  • The access point Wi-Fi
  • Access point settings

Tokom vremena mreža se ne gubi.

Za transfer fajlova i sinhronizaciju podataka uređaj koristi USB 2.0. KAda se poveže sa računarom Nexus se definiše kao USB Flash uređaj ili USB modem.

Takođe, uređaj je oprmeljen NFC čipom. OVa tehnologja omogućava bežično povezivanje na kratkim rastojanjima što omogoućava komunikaciju sa uređajima lociranim na manje od 10cm.

Memorija i memorijska kartica.

Nexus poseduje 512MB sistemske memorije što je dovoljno za većinu zadataka. Za instaliranje aplikacija, unos fotografija, muzike i videa dostupno je 16GB dodeljene flash memorije od čega je 13GB slobodno i 1GB (0.8GB slobodno) interne memorije. Nažalost, ovaj model nema slot micro SD kartice.

Brzina pisanja u internu memoriju nije naročito visoka 3-5Mbps.

Kamera

Samsung Nexus Si9023 modul ima dve kamere: 5MP (bez autofokusa) i 0.3MP (prednja, bez autofokusa za video pozive). Tu je i LED blic. Kvalitet fotografija nije loš: boje su prirodne, nema mnogo šuma na fotografijama, čak ni onim napravljenim u toku noći. Video se snima u 720 x 480 rezoluciji bez automatskog fokusa pri 30fps. Zbog čega je smanjena rezolucija videa, ostaje nejasno.

Tu je i poseban taster za fotografisanje, kamera se aktivira pritiskom na odgovarajuću ikonu na ekranu. Kamera se brzo aktivira, nema vidljivog odlaganja između pritiska na ekran i snimanja fotografije.

Interfejs je sabndardan za Andorid 2.2-2.3. Omogućeno je prebacivaje na režim galerije, foto kamere i aktiviranje okidača.

Foto podešavanja:

  • Ekspozicija (+2 to -2)
  • Režim fotografisanja (auto, landscape, portrait, night, etc.)
  • Veličina (5 MP, 3, 2, VGA)
  • Kvalitet ftografija (normal, good, excellent)
  • Režim foksuiranja (auto, infinity, macro)
  • Kolor efekti (no, monochrome, sepia, negative)
  • Fabrička podešavanja
  • Lokacija snimanja (On, Off).
  • Uravoteženje bele (Auto, incandescent, daylight, daylight, cloudy)
  • Režim blica (auto, forced to turn, turn)
  • PRebacivanje sa glavne kamere na onu sa prednje strane i obrnuto.

Podešavanja video režima:

  • Kolor efekti (no, monochrome, sepia, negative)
  • Uravnoteženje belog (Auto, incandescent, daylight, daylight, cloudy)
  • Video kvalitet: High (30 minuta), low (do 30 minuta), MMS, YouTube.

Karakteristike videa:

  • Format: 3GP
  • Kodek: AVC, 3200 Kbit / sec
  • Rezolucija: 720 x 480, 30 fps
  • Zvuk: AAC, 96 kbit / s
  • Kanali: 1 kanal, 16 kHz

Iz fotograifja moete izvući EXIF-informacije:

Galerija:

Primeri fotografija (glavna kamera):

Prmeri fotografija (kamera sa prednje strane):

Performanse

Smart telefon radi na Hummingbird čipsetu. Ovaj čipset je korišćen i za prvi proizvodni Samsung Galaxy S telefon. U okvir Nexus S uređaja korišćen je ARM Cortex A8 procesor radnog takta 1000MHz koji je izrađen u 65nm tehnološkom procesu i baziran na ARMv7-A arhitekturi. Ovaj procesor poseduje 1MB L2 cachea i PowerVR SGX540 grafički akcelerator.

Brzina rada modela Google Nexus nije inferiornija u odnosu na moderne smart telefone. Aplikacije rade brzo dok su promene interfejsa glatke.

Tehničke karakteristike:

Testovi:

Quadrant Standart

RL Benchmark

AnTuTu Benchmark

Navigacija

U okviru uređaja dostupan je i GPS modul. Za svrhu navigacije uređaj koristi Google Maps, Locator i Navigator. Traženje satelita pri prvom pokrertanju apliakcije traje 30-40 sekundi, dok pri svakom narednom je potrebno svega 5 sekundi.

Softverska platforma

Krajem oktobra ove godine Nexus S i92013 je radio sa operativnim sistemom Google Android 2.3.6, verzijom jezgra 2.6.35.7. Detalja o novoj verziji firmware-a za sada nema, ali bi ona trebala da popravi bug-ove koji postoje i unapredi sigurnost.

Dozvolite mi da vas podsetim da ovaj model telefona uvek dobija na brzini sa novim update-ovima.

Korisnički interfejs i meni

U okvir modela Nexus ne postoji korisnički interfejs kompanije Samsung pod nazivom TouchWiz, već je reč o ogoljenom Androidu 2.3. Smatram da nema potrebe da opisujem izgled desktopa i menija koji je poznat većini čitalaca pa ću se ograničiti na snimke sa ekrana.

Pozivanje

Da biste pokrenuli odeljak za pozivanje, kliknite na odgovarajuću ikonu u dnu ekrana. Pojavljuje se tastatura koja omogućava unos broja telefona za pozivanje. Nažalost, kod mog primerka je postojalo blago zaostajanje između pritiska tastera i pojave broja na ekranu.

U tabu vezanom za pozive pojavljuje se ime kontakta, tip poziva (dolazni/odlazni/propušteni), broj telefona i broj poziva. Da biste pozvali brojeve koji su prikazani morate kliknuti na slušalicu sa desne strane ekrana. Klikom na kontakt otvara vam se meni uz kojeg možete odabrati da li ćete poslati SMS osobi iz kontakta ili dodati broj u telefonski imenik. Takođe, dostupna je i informaicja o vremnu i datumu poziva.

Kontakti su uređeni prema imenima i prezimenima. Sa desne strane se nalazi klizač čijim pomeranjem gore ili dole u centru ekrana se pojavljuje prvo slovo imena ili prezimena osoba iz kontakta. Na ovaj način su kontakti i sortirani.

Pojedinačni parametri se nalaze u odeljku podešavanja - pozivanje.

Poruke

One su predstavljene u formi chata. Kao tastatura za unos teksta pojavljuje se standardna Android tastatura. Normalno, postoji mogućnost da sa Marketa preuzmete i instalirate neku drugu tastaturu.

Aplikacije

U okvir ovog modela dostupan je minimalni set programa:

  • Gmail
  • Google Talk
  • Addresses
  • Gallery
  • Voice dialing
  • Voice Search
  • Browser
  • Calendar
  • Calculator
  • Cards
  • Market
  • Locator
  • Navigator
  • E-mail client
  • News and weather
  • Search
  • Watch

Sve ostalo se može nabaviti preko Google prodavnice aplikacija.

Multimedija

Muzički plejer

Uobičajeni mutzički plejer koji je poznat korisnicima andorid uređaja. Postoji odvajanje po albumu, izvođaču, listi pesama. Kada se vrši rerdukcija ekran prikazuje sledeće stavke: mali album art, naziv izvođača i albuma, ispod se nalaze kontrolni tasteri plejera. U podešavanjima je dostupan ulazak u biblioteku, kreiranje miksa, dodavanje na listu pesama, podešavanje za dolazne pozive, uklanjanje sa liste.

Jačina zvuka preko zvučnika je prosečna. Kada se muzika reprodukuje zvuk ne može da bude isuviše jak. KAda približite rupice zvučnika nekom predmetu jačina zvuka se gotovo potpuno utišava.

Kvalitet zvuka preko slušalica je dobar, ali bas nije dovoljno snažan. JAčina je neznanto iznad proseka.

Nedostaju ekvilajzeri kao i radio.

Video plejer

Da biste gledali video sadržaje u različitim formatima potrebno je da instalirate neku od aplikacija treće strane, na primer MX Video plejer. U ovom segmentu, Nexus gubi od modela Samsung Galaxy S, koji može da prikazuje AVI, MKV , MPEG i druge formate bez instaliranja dodatnih sadržaja.

Web pretraživač

Standarni web pretraživač. Podržava Flash 11 kao i multitouch gestove. Radi relativno brzo.

Zaključak

Kvalitet komunikacije ovog modela je zadovoljavajući i na nivou telefona kompanije Samsung. Vibracija je slaba, tako da nećete osetiti uređaj ni pri nošenju u džepu lagane jakne ili kaputa.

Za mene lično Google Nexus S i9023 je kreirao zaista dobar utisak. Sa jedne strane imamo odličan ergonomski dizajn, kvalitetnu slušalicu, dobru kameru i mogućnost dobijanja najnovijih softverskih update-ova, dostupnost NFC čipa. Sa druge strane ovaj model ima nekoliko nedostataka kao što su nedovoljno memorije i radio modula, niska rezolicija videa, muzičkog plejera i slaba vibracija. Možda je ipak glavni nedostatak ovog modela što nije dostupan na većem broju tržišta. Tako da konačan zaključak je da ako Google Nexus ne bude dostupan zvanično na vašem lokalnom tržištu, možda je bolje odlučiti se za neki interesantan smart telefon kao što su Samung i9000, i9001 i i9003. Ovi modeli imaju iste karakterisitke kao i Nexus S, ali imaju i ono što on nema: radio, microSD slot itd. Stoga je moj savet da ako baš niste zaljubljeni u Google Nexus odaberete neki od drugih uređaja slične platforme.

Karakteristike:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: plastika
  • Operativni sistem: Android 2.3.6
  • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/1700/2100
  • Procesor: Single Core, 1000 MHz, ARM Cortex-A8 (Hummingbird)
  • Memorija: 512 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: 16GB flash + 1GB interne memorije
  • Interfejsi: Wi-Fi (b / g / n /), Bluetooth 3.0 (A2DP), microUSB port (USB 3.0b podržava HDMI, USB-Host) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm priključak slušalica, DLNA
  • Ekran: kapacitivni, S-LCD 4" sa WVGA rezolucijom (800x480)
  • Kamera: 5 MP sa autofokusom i blicem (glavna), 0.3MP kamera sa prednje strane
  • Navigacija: GPS
  • Opciono: Akcelerometar, senzor bizine, NFC čip
  • Bateirja: ukloniva, Li-Ion 1500 mAh
  • Dimenzije: 123.9 x 63 x 10.9 mm
  • Težina: 129 grama
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024