Xperia pro MK16i 2011
2011. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson Xperia pro MK16i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson Xperia pro MK16i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson Xperia pro MK16i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Sony Ericsson Xperia pro (MK16i)

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija
  • Punjač
  • USB-kabl
  • HDMI-kabl
  • Žične stereo slušalice
  • Garancija i uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Planirano je da se Sony Ericsson Xperia smart telefon na tržištu prvo pojavu u junu mesecu 2011, ali usled nestašica komponenti nakon prirodne katastrofe koja je zadesila Japan, od toga se odustalo. Kao rezultat toga, prodaja je počela u toku oktobra.

Tehničke odlike Xperia gotovo se u potpunosti poklapa sa Xperia Neo, osim jedne stavke, a to je da ovaj ima kompletnu QWERTY tastaturu koja se izvlači sa bočne strane. U opsegu Sony Ericsson Xperia mobilnih telefona, Pro je peti sa tastaturom. Prva četiri su bila Xperia X1, X2, Xperia X10 mini pro i Xperia mini pro.

U ovoj kategoriji uređaja nema mnogo konkurencije: Motorola Milestone, donekle HTC Desire Z i Nokia E7 sa zastarelim operativnim sistemom.

Dizajn, veličina, kontrole

Proizvođači ne moraju da eksperimentišu sa dizajnom Xperia Pro, pa je tako veći deo kopiran u Xperia Neo i Arc, što je i logično. Uprkos tome, MK16i u potpunosti odlikuje originalni izgled: gornja i donja strana su zaokružene a zadnji poklopac je blago konkavan, kao kod Xperia Arc. Sve je izrađeno od sjajne plastike osim šarki na koje su postavljene dve polovine telefona (ekran i tastatura). Aparat je dostupan u tri boje i to crnoj, crvenoj i boji srebra.

Dimenzije i težina Xperia Pro aparata nisu preterane u poređenju sa konkurentskim modelima: 120 x 57 x 13.5mm, težina je 146 grama. Na primer, model Nokia E7 odlikuju dimenzije 123.7 x 62.4 x 13.6mm i težina od 176 grama, Motorola Milestone – 115 x 60 x 13.7mm i težina od 165 grama, XTC Desire Z – 119 x 60 x 14.2 mm i težina od 180 grama.

Aparat odlično pristaje u šaku zahvaljujući zaobljenim ivicama. Nema javljanja škriputavih zvukova, i generalno gledajući, sistem izrade nije loš za telefon sa kliznim mehanizmom.

Sa prednje strane nalaze se senzori blizine i osvetljenja, kao i frontalna kamera. Odmah pored nalazi se zvučnik. Jačina zvuka je prilično visoka. Ispod ekrana nalaze se tri mehanička, hromirana tastera: „Back“, „Home“ i „Menu“, a na njih je dovoljan blag pritisak. Levo i desno od centralnog tastera nalaze se dva LED-a bele boje za pozadinsko osvetljenje. Veoma su jaki, a u situacijama dobre osvetljenosti dovode do zaslepljivanja.

Sa donje strane uređaja se nalazi otvor za provlačenje trake za nošenje oko vrata dok je sa gornje strane microUSB utičnica koja nema preko sebe zatvarač. Sa leve strane je mali, blago uvučeni taster za uključivanje/isključivanje i zaključavanje telefona. Neznatno iznad se nalazi 3.5mm audio izlaz (lokacija je nebitna i po mom mišljenju se može postaviti bilo gde na gornjoj i donjoj strani obzirom da ima dovoljno mesta). Sa desne strane se nalazi microHDMI priključak, dok je malo iznad indikator propuštenih poziva i napunjenosti baterije. Nešto niže se nalazi taster za podešavanje jačine zvuka koji je istog oblika kao i taster za aktiviranje kamere.

Sočivo kamere, blic, drugi mikrofon za redukciju šuma (Noise Shield - tehnologija kompanije SE protiv šuma) i zvučnik se nalaze sa zadnje strane uređaja.

Ispod poklopca zadnje strane uređaja se nalaze baterija, SIM kartica i slot memorijske kartice. Zamena memorijske kartice bez isključenja uređaja nije podržana.

Sony Ericsson Xperia pro (levo) i Nokia E7:

Sony Ericsson Xperia pro (levo) i Samsung Omnia W:

Sony Ericsson Xperia pro (levo) i Samsung Note:

Tastatura

Ovaj model poseduje jednu od možda najboljih i najzgodnijih za korišćenje tastatura na tržištu. Ovu tastaturu ne karakteriše nepogodnost pritiskanja tastera niti osećaj da niste sigurni da je taster pritisnut. Da biste pristupili tastaturi potrebno je da pritisnete dve polovine tastature jednu od druge. Sony Ericsson nije mnogo radio na mehanizmu između dve tastature kao što su to radili konkurenti kod modela HTC Desire Z ili Nokia E7. Međutim, ovaj sistem je pouzdan i testiran kod nekih ranijih modela, pri čemu telefon jasno registruje kada je u otvorenoj poziciji.

Tastatura poseduje ukupno 42 tastera srednje veličine koji su odvojeni jedan od drugog, pa neće doći do slučajnog pritiskanja susednog tastera. Slovo L je pomereno na S, B na D, F na E, X na L. Za odabir ovih tastera potrebno je da kliknete na funkcionalni taster koji je označen plavim pravougaonikom. Prebacivanje između jezika se izvodi klikom na ikonu globusa. U podešavanjima je moguće podesiti potrebni broj jezika za unos. Pored slova i brojeva tastatura poseduje u strelice za gore, dole, levo i desno.

Pozadinsko osvetljenje tastature je svetlo, jednako, jasno vidljivo čak i po danu. Odgovarajućom akcijom tastatura će se automatski otključati i okrenuti ekran na lanscape interfejs.

Nokia E7 (levo) i SE Xperia pro:

Ekran

Smart telefon koristi LCD kapacitivni ekran osetljiv na dodir koji je potpuno isti ako kod modela Xperia Neo. Dijagonala ekrana je 3.7’’, rezolucija je 480x854 piksela (FWVGA), a ekran ima mogućnost prikazivanja do 16.7 miliona boja. Fizičke dimenzije ekrana su 82x46mm,a pri čemu je vrednost piksela po inču od 265. Ekran podržava četiri istovremena dodira. Osetljivost je visoka, a ekran je zaštićen specijalnim stalnom, otpornim na ogrebotine.

Xperia Pro odlikuje i Mobile Bravia Engine koji je pozajmljen iz TV Sony. Uglovi vidljivosti su odlični, ali već pod malim uglom osvetljenje se blago smanjuje. Tu je i senzor blizine koji odlično reaguje. Za regulisanje osvetljenja ekrana zadužen je senzor osvetljenja koji se može manuelno podešavati. Prilikom izlaganja sučnevim zracima ekran ne bledi. Kod modela Xperia pro dostupni su i ugrađeni akcelerometar, kompas, senzor linearne akceleracije i G- senzor.

Uglovi vidljivosti modelaSony Ericsson ST17i

CPoređenje ekrana HTC Mozart (levo / dole), Nokia E7, SE Xperia Play, SE Xperia pro (desno / gore):

Baterija

Telefon koristi Li-Ion bateriju 1500mAh kapaciteta oznake Ba700. Ovaj tip baterije je kompatibilan sa modelima SE Xperia neo, Xperia neo V, Xperia ray.

Proizvođač tvrdi da ova baterija omogućava do 7 sati razgovora odnosno 400 sati rada u režimu mirovanja. Vreme muzičke reprodukcije je do 30 časova.

U proseku 20 minuta razgovora dnevno, jedan sat snimanja fotografija i video sadržaja, preslušavanja muzike, četiri sata korišćenja Wi-Fi (Twitter i Skype) kao i dva sata gledanja filmova isprazne bateriju za približno 6-7 sati.

Preko USB porta računara za potpuno punjenje baterije su potrebna dva časa, a sa punjačem jedan ipo sat. Punjač je u saglasnosti sa Energy Star Level V i može da smanji gubitak energije u režimu mirovanja na 30mW. Ovo znači smanjenje potrošnje energije.

Komunikacija

Smart telefon Xperia Pro podržava 2G (GSM 850/900/1800/1900) i 3G mreže (HSDPA 900/2100). Brzine su GPRS do 86 Kbps, EDGE do 237Kbps, HSDPA i HSUPPa 14 Mbps i 5.8Mbps, respektivno. Dostupan je WiFi standard 802.11 b/g/n. Uređaj se može koristiti kao Wi-Fi pristupna tačka za druge uređaje. Pored toga, ovaj smart telefon pruža podršku za DLNA standard bežične komunikacije, koji nudi kompatibilnim uređajima prenos i primanje različitih media sadržaja i njihovo prikazivanje u realnom vremenu. Za prenos glasa i podataka može se koristiti Bluetooth 2.1 sa A2DP.

Bez sumnje prednost ovog modela je dostupnost HDMI konektora (u prodajno pakovanje je uključen HDMI – microHDMI adapter). Telefon se može povezati sa na primer televizorom i za pregled fotografija, videa i igranje igara. Sudeći po kvalitetu slike na televizoru, rezolucija koju obezbeđuje Xperia Pro je 1280x720 piksela.

Prisutna je i tehnologija ANT+, što je bežična konekcija za vezivanje širokog ospega uređaja za fitnes i kontrolu zdravlja.

Memorija, memorijska kartica

U okviru modela Sony Ericsson Xperia Pro, kao i u okviru cele Xperia linije je instalirano 512MB memorije. Uređaj poseduje 1GB interne memorije od čega je dostupno korisniku 300MB, a prodajno pakovanje sadrži karticu kapaciteta 8GB. Maksimalna podržana kartica je 32GB.

Kamera

Xperia Pro poseduje 8MP kameru sa automatskim fokusom kao i LED pozadinsko osvetljenje. Maksimalna rezolucija fotografije je 3264x2448 piksela, video klipovi se snimaju u 1280 x 720 piksela rezoluciji pri 30 fps. Kvalitet fotografija je isti kao kod modela Xperia Ray, Arci Neo. Kamera sa prednje strane je dizajnirana za video i njena rezolucija je 0.3MP (640x48 piksela). Minimalna vrednost je automatski podešena na ISO 80, maksimalna je 1000, dok je vrednost otvora blende f=2.6. Kamera je jedna od najbržih među drugim smart telefonima baziranim na Androidu.

Ironično je da imajući u vidu ovaj model nije pozicioniran kao fotografsko rešeje, poseduje mehanički taster za aktiviranje zatvarača.

Interfejs kamere za snimanje fotografija levo - režim snimanja fotografija (normal, recognition conditions, smile detection, panoramic view, panoramic 3D-survey), rezolucija (2MP (4:3 / 16:9), 6 MP (16:9) i 8 MP ( 4:3).) Sa desne strane imamo galeriju a u centru je prebacivanje između režima fotografisanja i snimanja videa.

Podešavanja foto-režima: Tajmer, stabilizator (on / off.) Režim fokusa (single, multiple, macro, face detection, infinity, tachfokus), Uravnoteženje belog, geografsko označavanje, zvuk pri okidanju, merenje (center, middle level, a point) ekspozicije.

Interfejs video režima levo - režimi snimanja (portrait, night mode, sports, landscape, itd.), veličina videa (MMS, QVGA, VGA, FWVGA, HD720p), ekspozicija, fokus (single, face detection, infinity) osvetljenje (on / off).

Podešavanja video režima: ekspozicija, uravnoteženje belog, merenje (centar, srednji nivo, tačka), tajmer, stabilizator (on / off), mikrofon, zvuk okidača.

Iz foto fajlova možete dobiti detaljni EXIF opis:

Krakteristike videa (glavna kamera):

  • Format: MP4
  • Video: AVC, 6005 Kbps
  • Rezolucija: 1280 x 720, 30 f / s
  • Zvuk: AAC, 128 Kbps
  • Kanali: 2 kanala, 48.0 KHz

Karakteristike videa (kamera sa prednje strane):

  • Format: MP4
  • Video: AVC, 2000 Kbps
  • Rezolucija: 640 x 480, 30 f / s
  • Zvuk: AAC, 128 Kbps
  • Kanali: 2 kanala, 48.0 KHz

Galerija:

Primeri fotografija nastalih glavnom kamerom:

Primeri fotografija nastalih kamerom sa prendje strane:

Performanse

Xperia Active poseduje isti čipset i procesor Snapdragon Qualcomm MSM8255 sa 1GHz single core procesorom kao i kod modela Sony Ericsson Arc, Neo, Play. Ovaj procesor odlikuje Snapdragon S2, ARMv7 arhitektura, CMOS tehnologija i 45 nm proces izrade. Za grafiku zadužen je Adreno 205 sa podrškom za OpenGL ES 2.0, OpenGL ES 1.1, OpenVG 1.1, EGL 1.3, Direct3D Mobile, SVGT 1.2, Direct Draw i GDI.

Ni za jedan od testiranih uređaja nisam imao primedbe kada je reč o performansama.

Specifikacije:

Testovi:

Quadrant standart

Antutu

RL Benchmark

Nenamark2

Softverska platforma

Smart telefon pokreće Google Android 2.3.4 operativni sistem, stim što proizvođač navodi da će Android 4.0 (ICS) biti dostupan za kompletnu Xperia liniju.

Navigacija

Snapdragon S2, između ostalog poseduje GPS modul baziran na gpsOne Gen7. Vreme pokretanja iz „hladnog“ starta iznosi manje od 7 minuta, dok je za aktiviranje u toku rada potrebno manje od deset sekundi. Za navigaciju možete koristiti Maps i Wisepilot softvere.

Korisnički interfejs i meni

Neću trošiti vreme na opisivanje korisničkog interfejsa i menija obzirom da se on ne razlikuje u odnosu na prethodne modele. Najvažnija stvar je da ne sadrži bug-ove, da glatko radi i da nema nikakvih zamrzavanja niti blokiranja.

Pozivanje

Klikom na ikonu „Phone“ vrši se pozivanje. Taster je veliki i jednostavan za upotrebu ali kada je u pitanju unos koji je među uskladištenim kontaktima, ovi brojevi se ne prikazuju. Prilikom dolaznog poziva na ekranu se prikazuje fotografija i ime pozivaoca. Tokom razgovora moguće je uključiti zvučnik. Za dodavanje novog kontakta potrebno je kliknuti na ikonu sa gornje, desne strane.

Poruke

Za unos teksta koristi se standardna Android tastatura koja se kod ovog modela naziva „International“. Dostupna su dva tipa tastatura: kompletna i standardna. Za mehaničku tastaturu detalji su pomenuti na početku testa.

Aplikacije

Standarndi set programa za većinu SE smart telefona Xperia linije za 2011 godinu:

Alarm časovnik.

E-mail.

Market.

Facebook.

Kalendar.

Mape.

Gmail.

Navigacija.

Adresar

Lokator.

Kalkulator.

TrackID. Pomaže da pronađete izvođača i naziv numere na osnovu kratkog dela pesme.

WhatsApp. Ova aplikacija je namenjena za usmeravanje poruka sa vašeg telefona na smart telefon bez korišćenja SMS-a.

Muzika i video. omogućava da pristupite muzici i video klipovima koji se dopadaju vašim prijatlejima sa Facebooka.

Vesti i vremenska prognoza.

NeoReader. je univerzalni čitač barkodova koji pretvara kameru vašeg mobilnog telefona u skener bar koda i omogućava da pristupite mobilnim sadržajima preko weba.

Praćenje podataka. Program program nadgleda transfer podataka između telefona i GPRS/3G mreže.

Preuzimanje aplikacija. Najpopularnije aplikacije za Sony Ericsson telefone.

Preuzimanje igara. Opcija za preuzmanje igara.

OfficeSuit. Reč je o alatu za pregled Office dokumenata za Android. Omogućava da otvorite sledeće formate:DOC, DOCX, TXT, XLS, XLSX, CSV, PPT, PPTX, PPS, PPSX i PDF-fajlove.

Xperia Hot Shots. Specijalna aplikacija koja prati igre šest poznatih igračica tenisa koje će postati heroine reality šoua.

Update center. Aplikacija za ažuriranje softvera.

Povezani uređaji. Sa ovom aplikacijom moguće je reprodukovati sadržaje sa telefona na povezanim BRAVIA televizorima ili igračkoj PS3 konzoli.

WaveSecure. Program koji vam omogućava da pronađete izgubljeni ili ukradeni telefon. uklonite sve podatke koji će biti notifikovani novom SIM karticom.

WisePilot. Navigaciona aplikacija.

Touchnote. Slanje kartica bilo gde na svetu.

VirusScan. Mobilni antivirus kompanije McAfee.

Moxier Pro. Klijent koji vrši sinhronizaciju sa Microsoft Exchange Server.

Adobe Reader.

Web pretraživač

Aparat odlikuje i standardni pretraživač koji radi prilično brzo, podržava flash 10.x animacije i višestruki dodir. Korektno otztvara web stranice i skalira ih po širini. Postoji nekoliko tastera prečica za najčešće korišćene funckije.

Multimedija

Muzički plejer

Kada se pokrene ekran prikazuje album art, tri tastera za kontrolu plejera (Forwared, Backward i Play/Pause). U okviru podešavanja postoji deset unapred određenih ekvilajzera (Normal, Classical, Dance, Flat sounding, Folk, Heavy Metal, Hip-Hop, Jazz, Pop i Rock).

Jačina zvučnika je veoma dobra (kao i kod svih najnovijih Sony Ericsson modela), zvuk je veoma jasan i čist. U okviru opštih audio podešavanja prisutna je opcija xLOUD. Ova opcija omogućava povećanje jačine zvuka za 30 – 40%. Kvalitet zvuka preko slućalica je odličan na svim frekvencijama.

Audio formati: MP3/WMA/WAV/eAAC +.

FM-radio

Radi u opsegu od 87.5 - 108 MHz. Podržava RDS. Podešavanja uključuju samo mogućnost slušanja preko zvučnika kao i traženje rado stanica. Osetljivost prijemnika je dobra, jačina zvuka u slušalicama je visoka.

Video plejer

Po podrazumevanom podešavanju, plejer ima mogućnost reprodukcije MP4 i 3GP fajlova. Kada, na primer, instalirate Dice Player, veliki broj podržanih tipova fajlova proširuje se na MKV, AVI, H264, DivX i XviD. Maksimalna rezolucija je do 720p.

Podržani video formati: MP4/H.264/WMV/3GP.

Utisci

Kvalitet komunikacije je na visokom nivou i uporediv sa ostalim modelima opsega Xperia. Vibracija je prosečne jačine, ali se može osetiti kada uređaj nosite u džepu ili jakni.

U svojoj klasi u ovom momentu, mislim da Xperia Pro nema realnu konkurenciju. Na primer, Nokia E7 ima zastareli operativni sistem, velikih je dimenzija, i težine, ali poseduje zgodnu kliznu tastaturu. Smart telefon HTC Desire Z radi na starom MSM7230 čipu sa radnim taktom procesora od 800MHz. Motorola Milestone je zastareo model, ali ima jednu od najboljih tastatura. .

Ukoliko želite smart telefon sa potpunom QWERTY tastaturom i dovoljno moćan za sve klasične potrebe, onda je Xperia Pro idealan izbor za vas.

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: sa kliznim mehanizmom
  • Korišćeni materijali: sjajna plastika + mineralno staklo preko ekrana
  • Operativni sistem: Google Android 2.3.4
  • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
  • Procesor: Single Core, 1GHz, Qualcomm MSM8255
  • Memorija: 512 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: 300 MB, memorijska kartica kapaciteta 8 GB
  • Interfejsi: Wi-Fi (b/g/n/), Bluetooth 2.1 (A2DP), microUSB (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice, microHDMI konektor
  • Ekran: kapacitivni, LED pozadisnki osvetljeni 3.7", rezolucije 480x854 piksela
  • Kamera: 8 MP sa autofoksuom; video se snima u rezoluciji 720p, LED-blic
  • Navigacija: GPS (gpsOne Gen7)
  • Dodaci: akcelerometar, senzor blizine, FM radio
  • Baterija: ukloniva Li-Polymer kapaciteta 1500 mAh
  • Dimenzije: 120x57x13.5 mm
  • Težina: 142 grama
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024