Galaxy Nexus I9250 2011
2011. godina
4.65" OLED, 64.8% body
2% 4460, Android 4.3 Jelly Bean
RAM 1 GB, INT 16GB, EXT nema
1750 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 5MP
Test mobilni telefon Samsung Nexus I9250
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Nexus I9250. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Nexus I9250 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-smart telefona Samsung Galaxy Nexus

Slike modela Samsung Galaxy Nexus

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija 1750 mAh Li-Ion
  • USB-kabl
  • Žične stereo slušalice
  • Punjač
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Google ima dobru tradiciju da predstavi nove Nexus modele zajedno sa svakom Android verzijom. Reč je o uređaju koji koristi potpuno ogoljeni operativni sistem ove kompanije bez ikakvih dodataka. Ovakvi referentni modeli mogu da brže dobiju nove update-ove. Tako je Nexus S prvi uređaj koji je dobio Android 4.0, dok drugi proizvođači još nisu spremili svoje ponude. Na tržištu Google modeli ne postaju najbolje prodavani modeli jer ne mogu da ponude maksimalne karakteristike rezervisane od strane kompanija za njihove glavne proizvode. Slično se desilo i sa Galaxy Nexus modelom, jer je bio upoređivan sa Samsung Galaxy S. Međutim ovaj model recimo poseduje samo 5MP kameru umesto 8MP kod S2 modela. Uređaj je takođe baziran na dual core procesoru radnog takta 1.2GHz, pri čemu je reč o TI OMAP 4460 modelu.

Budući vlasnici Nexus modela su laki za opisati: oni žele da imaju uređaj sa najnovijom verzijom operativnog sistema i prate evoluciju Androida. Mislim da će velika većina prodatih Galaxy Nexus modela da svoje mesto nađe upravo kod ovakvih korisnika koji imaju potrebu da poseduju Android 4.0 i nemaju nijednu drugu alternativu. U periodu od novembra prošle godine, kada je ovaj uređaj stigao na tržište pa do marta-aprila ove godine, ovaj model nema rivale, isključujući alternativne firmware, ili proizvode kompanija druge lige. Svaki dolazeći Google model postaje veoma popularan i beleži bolju prodaju. Moram reći da imam utisak i da kvalitet ovih proizvoda raste. Google Nexus je atraktivan za one koji imaju potrebu za Android smart telefonom sa dobrim, ali ne najboljim karakteristikama i koji ne žele da čekaju da se pojavi glavni proizvod proizvođača treće strane sa raznim dodacima. Ogoljeni Android je taj koji je ovde na ceni.

Ukoliko vam nije potreban glavni model sa vrhunskim karakteristikama, ali tražite uređaj sa najnovijom verzijom Androida, onda je ovaj telefon prava stvar za vas.

Dizajn, veličina, kontrole

Kada držite ovaj uređaj u ruci, on će odmah da vam privuče pažnju zbog svojih krivina. Uređaj je drugačiji od sličnih pristupa koje je koristio Sony Ericcson za svoje uređaje, mada kod Nexus modela posotji jasna krivina kada je reč o zadnjoj strani uređaja, koja je ponavlja u nešto blažoj formi sa prednje strane.

Drugim rečima, HD ekran sa krivinom vam omogućava da stavite uređaj ekranom na dole bez opasnosti da će se on isprljati (da ne govorio o tome da se ekran izgrebe ili ošteti). Uređaj izgleda neobično, ali je veoma zgodan za korišćenje na redovnoj osnovi. Ovde imam samo pozitivne povratne informacije. Telo uređaja je izrađeno do plastike, koja je sjajna sa prednje strane, dok je zadnja strana teksturirana. Zadnja strana zadržava otiske prstiju i prljavštinu. U budućnosti, Samsung će koristiti ovakvu kombinaciju materijala na mnogim uređajima, i ona se dokazala kao vredna toga.

Dimenzije telefona su 135.5 x 67.9 x 8. Mm, pri čemu je njegova masa 135g. Ovaj uređaj veoma dobro staje u ruku i ne izgleda suviše veliko kada je reč o najnovijim Android rešenjima. Sa leve strane se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka, dok se sa desne strane nalazi taster on/off. Sa donje strane se nalazi microUSB priključak i 3.5mm priključak za slušalice.

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy S2:

Poređenje sa modelom Samsung Nokia N9:

Poređenje sa modelom Apple iPhone 4S:

Ekran

Uređaj poseduje SuperAMOLED ekran dužine dijagonale 4.65“ koji karakteriše rezolucija 1280x720 piksela i koji može da prikaže 16 miliona boja. Ovaj ekran koristi kapacitivnu tehnologiju i podržava do 10 istovremenih pritisaka. Kvalitet slike na ekranu je odličan i on se može porediti sa Retina ekranom u okviru Apple iPhone uređaja.

Gotovo da nećete osetiti da je ekran zakrivljen, ali subjektivno, ovo je još pogodnije nego što je slučaj kod konkurentskih modela sa ravnim ekranima. Neki korisnici možda neće ni primetiti ovu razliku.

Automatska kontrola jačine osvetljenja je agresivnija nego kod Galaxy S modela, tako da ovaj parametar može da bude žustrije podešavan. Kao posledica ovoga, ja sam podesio nivo osvetljenja manuelno sa ciljem da on odgovara mojim potrebama. Sa druge strane, ovo je uvećalo potrošnju energije.

Po mom mišljenju kvalitet ekrana je u liniji sa modelom Samsung Galaxy S2 sa malim razlikama kada je reč o jačini osvetljenja, detaljima fonta u pretraživaču, ali se to ne oseća u realnim uslovima. Ovaj ekran je jasno iznad proseka i ne bi trebalo da se za njega pojavi ijedna žalba.

Samsung Galaxy S2 i Samsung Galaxy Nexus (dole):

Sa donje strane se nalaze četiri posvećena tastera, jer nema tastera ispod ekrana, bilo hardverskih ili senzorskih. Ovo je tipična karakteristika Androida 4.0, koja ipak ne izaziva probleme. Čak i po zimi ekran je zgodan za rukovanje i nije inferiorniji od onog koji postoji kod modela Galaxy S2.

Baterija

Uređaj koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1750 mAh, dok je kodm odela Galaxy s2 korišćena baterija kapaciteta 1650mAh. Proizvođač tvrdi da telefon može da obezbedi 270 časova rada u režimu mirovanja, odnosno 8.5 sati razgovora. U realnim uslovima baterija uređaja traje oko jedan dan sa opterećenjem koje je uporedivo sa onim koje je korišćeno u okviru modela Galaxy S2 Ovo se može objasniti činjencom da su ekrani drugačiji. Generlano gledano, baterije nude isto vreme rada.

Vreme potrebno za punjenje baterije je 3 časa.

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

Bluetooth. Bluetooth 3.0 High Speed verzija koristi WiFi 802.11n i kada vršite transfer fajlova na druge uređaje koristeći ovu tehnologiju maksimalna brzina prenosa je 24Mbps. Provera koja je uključila transfer fajla veličine 1GB je pokazala maksimalnu brzinu od 12Mbps na rastojanju od 3 metra.

Model podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, SIM pristupa, A2DP. Rad sa slušalicama nije izazivao nikakve probleme.

USB-povezivanje.Ono što je iznenađenje je da Android 4 ne radi sa USB Mass Storage opcijom pa je ostala samo MTP. Za one koji koriste samo PC neće biti problema ali korisnici Mac OSX operativnog sistema će imati problem jer će morati da preuzmu specijalnu aplikaciju sa Google web sajta da bi videli fajlove memoriji telefona što nije naročito zgodno. Interesantno je da su ovaj problem prvi otklonili proizvođači Android 4 smart telefona a ne kompanija Google.

Uređaj koristi USB 2.0 verziju. Brzina prenosa podataka na ovaj način je 25 Mbps.

Nećete biti u mogućnosti da koristite Bluetooth konektivnost telefona zajedno sa USB-om - biće potrebno da isključite Bluetooth bez obzira na njegov status (bilo da je povezan i prenosi podatke ili ne) što je vrlo nezgodno. Kada povežete telefon sa računarom preko USB porta, njegova baterija se automatski puni.

MicroUSB takođe radi sa MHL standardom, kada specijalni kabl može da poveže TV set i telefon preko HDMI interfejsa. U suštini ovaj standard uključuje povezivanje microUSB interfejsa sa HDMI. Rešenje izgleda bolje nego zasebni miniHDMI priključak na telu uređaja.

Za GSM mreže, telefon poseduje EDGE funkcionalnost klase 12.

Wi-Fi. Uređaj podržava standard 802.11 b/g/n, pri čemu je rad sličan kao kod Bluetooth modula. Možete uskladištiti podatke vezane za odabranu mrežu nakon čega se omogućava automatsko povezivanje sa njom. Dostupna je opcija podešavanja rutera jednim dodirom. Da biste to uradili potrebno je da pritisnete taster na ruteru kao i da aktivirate sličan taster u meniju uređaja (WPA Secure Easy Setup).

Wi-Fi Direct. Ovaj protokol bi trebalo da nasledi Bluetooth ili da bude konkurentan sa trećom verzijom (on takođe koristi WiFi n za transfer većih fajlova). U WiFi podešavanjima možete odabrati WiFi Direct i telefon će tražiti uređaje u svojoj okolini. Odaberite potrebne uređaje, aktivirajte konekciju i završili ste podešavanja. Sada u menadžeru fajlova možete videti fajlove sa drugog uređaja i vršiti njihov transfer. Aternatvno, pronađeni uređaji se mogu povezati sa vašim ruterom i i na njih slati uređaje iz vaše galerije ili drugih sekcija telefona. Suština je da uređaj mora podržavati WiFi Direct.

Memorija, memorijska kartica

Telefon se isporučuje sa 16GB ugrađene memorije dok je korisniku na raspolaganju oko 14GB memorije. Nije dostupna memorijska kartica.

Od 1GB sistemske memorije oko 800 MB je dostupno nakon inicijalnog pokretanja uređaja, što je dovoljno za sve aplikacije. Ovo je jedan od najboljih modela na tržištu po količini sistemske memorije koja je dostupna na tržištu. .

Performanse

Kod ovog modela reč je o još jednom dual core Samsung procesoru (TI OMAP 4460). U poređenju sa Galaxy S2, ovaj procesor je za nijansu slabiji i radi na 1.2GHz. Pri dnevnoj upotrebi performanse su slične onima kod Galaxy S2 uređaja. Novi operativni sistem je sveukupne performanse načinio boljim.

Kamera

Ovaj uređaj poseduje 5MP kameru kompanije Samsung, koja je jasno inferiornija u odnosu na 8MP modul koji postoji kod modela Galaxy S2. Ovo je najveći nedostatak ovog uređaja i jedini razlog zbog kojeg nisam koristio ovaj model redovno. Svim drugim aspektima on je odličan. Pogledajte primere fotografija, koje će jasno objasniti o čemu je reč ovde.

Primeri fotografija nastalih kamerom ovog modela:

Video. Maksimalna rezolucija za snimanje videa je 1920x1080 (1080p). U opciji za svojstva fajlova možemo videti da je video kreiran pri brzini od 30 kadrova u sekundi, ali da je rezultujući video pomalo secka. Obzirom da kamera psoeduje fiksni fokus, nije moguće uvek izvršiti foksuiranje na subjekat. Međutim, u odnosu na druga moderna rešenja, slika koju kamera kreira prilikom snimanja video klipova je dobra. Prosudite i sami. .

Softverske karakteristike Androida 4.0

Imajući u vidu da ova jedinica nema nikakav dodatni interfejs, reč je o modelu koji je potpuno baziran na Androidu 4.0, tako da nećemo iznositi specifičnosti ovog operativnog sistema.

Utisci

Nije bilo nikakvih problema u pogledu jačine melodija zvona sa ovim uređajem i mogao sam da ih čujem čak i kada je uređaj bio u debeloj zimskoj odeći. Ovaj model je neznatno tiši nego Galaxy S2, ali je razlika jedna primetna. Tokom konverzacije imao sam problem sa jačinom zvuka melodija zvona, koja bila neravnomerna. Reč je o poznatoj neispravnosti koja se popravlja u servisnom centru proizvođača. Postoji informacija da je kada govorimo o ovom nedostatku reč samo i prvoj seriji uređaja. Nisam imao nikakvih primedbi na kvalitet konekcije.

Cena novog Google glavnog modela je takva da to nije previsoka cena za novi model, ali uzimajući u obzir slabiju kameru, karakteristike koje su uporedive sa onima koje postoje kod modela Galaxy S2 koji košta dosta manje, možemo reći da je ovde situacija takva da se viša cena plaća samo za novi operativni sistem. Na vama je da odlučite da li ćete platiti ili nećete. Ukoliko sačekate do proleća da se pojavi nova generacija uređaja ona će doneti istu cenu ali bolje karakteristike. Po mom mišljenju to bi bila najbolja odluka, ali ako ste nestrpljivi da isprobate novi Android 4, onda je ovo najbolja opcija.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024