I9070 Galaxy S Advance 2012
2012. godina
4" OLED, 58.7% body
Android 4.1.2 Jelly Bean
RAM 1 GB, INT 8GB, EXT nema
1500 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 5MP
Test mobilni telefon Samsung I9070 Galaxy S Advance
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung I9070 Galaxy S Advance. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung I9070 Galaxy S Advance vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test UMTS / GSM-telefona Samsung Galaxy S Advance (i9070)

Fotografije modela Samsung Galaxy Advance

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija
  • Punjač
  • Stereo slušalice
  • USB-kabl

Pozicioniranje

Južnokorejska kompanija Samsung predstavila je Galaxy S Advance – još jedan od smart telefona koji odlikuje Android operativni sistem. Osnovnu liniju činio je prvi model u opsegu Galaxy koji je nosio oznaku i9000. Novi model odlikuje novi dual-core procesor kao i dodatna memorija. Kamera, dijagonala ekrana i rezolucija kao i tip matrice ostali su isti. Zanimljivo je to da će ovaj telefon odgovarati onima koji žele brz i prikladan telefon sa optimalnim i komfornim ekranom dijagonale 4“.

U zvaničnom saopštenju kompanije navodi da je ovaj uređaj u prodaji od februara ove godine. Međutim, u vreme pisanja ovog teksta (druga polovina marta) Samsung i9070 dostupan je samo za prednaručivanje. Njegova cena nije tako niska, ali sigurno je da će do leta cena bar donekle pasti.

Dizajn, veličina, kontrole

Kada je u pitanju izgled ovog aparata, gotovo da je isti kao i izgled prethodnih modela. Detalj po kojem se razlikuju jeste blago zaobljeno kućište, koje je ipak viđeno kod prvog i drugog Nexus modela. Telefon izgleda atraktivno i odlično pristaje u šaku zahvaljujući zaobljenoj površini i glatkim ivicama. Izrađen je od plastike. Otisci prstiju vidljivi su samo na ekranu i veoma ih je lako ukloniti. Sa zadnje strane postoji šara zahvaljujući kojoj ekran neće iskliznuti iz ruke. Kvalitet izrade je odličan, nema pojave škriputavih zvukova niti bilo kakvih zazora.

Dimenzije modela Galaxy Advance su 123.2 x 63 x 9.7 mm, dok je njegova težina - 120 grama. To ga čini tačnjim od modela Samsung i9000, ali je malo viši.

Na prednjem panelu se nlaze dva senzora - blizine i osvetljenja koji su locirani u blizini prenje kamere i slušalice. Njena jačina zvka je prosečna, ali će vas sagovornik čuti jasno i glasno.

Ispod ekrana se nalazi kvadratni taster Home. (Potrebno ga je snažno pritisnuti da biste čuli zvuk klik). Levo od njega se nalazi senzoriski taster Menu, a desno Back. Njihovo osvetljenje je meko, ali je svetlost dobro vidljiva.

U podešavanjima je moguće centralni taster dodeliti funkciji javljanja na pozive.

Sa leve strane se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka, dok je sa desne, u ravni kućišta taster za uključivanje/iskljuivanje i zaključavanje teledfona. Sa donje strane se nalaze 3.5mm priključak, kao i microUSB port. Tu je i mikrofon, koji je jedini u okviru ovog uređaja obzirom da mikrofona za utišavanje šumova nema. Modul kamere, blic i zvučnik su sa zadnje strane.

Modul kamere, blic i zvučnik se nalaze sa zadnje strane uređaja.

Da biste uklonili poklopac zadnje strane uređaja potrebno je da zahvatite rezicu sa zadnje strane. SIM kartica se ubacuje sa leve strane, a memorijska sa desne. Moguća je zamena memorijske kartice bez isključivanja aparata.

Samsung Galaxy Advance (levo) i Samsung Galaxy Note

Samsung Galaxy Advance (levo) i Samsung Galaxy S (i9000)

Samsung Galaxy Advance (levo) i Sony Ericsson Play

Ekran

Ovaj model odlikuje ekran sa SuperAMOLED matricom. Nažalost, tehnologija piksela je ista kao kod modela i9000 – PenTile. To znači da će šum biti vidljiv, naročito kada je reč o Web pretraživaču. Meni lično to nije ništa smetalo.

Veličina ekran nije uvećana (srećom nije ni smanjena) i iznosi 4", ima rezoluciju 480x800 piksela rezoluciju (WVGA) i omogućava prikazivanje do 16 miliona boja. Gusitna ekrana je 233 piksela po kvadratnom inču. senzor je kapacitivni i podržava do 10 istovremenih pritisaka. Osetljivost je uporediva sa onom kod modela SGS II.

Kada je reč o reprodukciji boja, potrebno je neko vreme da se naviknete na te nijanse, drugačije su nego kod ranijih modela dok su kontrast i osvetljenje – koje se može podešavati manuelnim i automatskim putem – isti. Uglovi vidljivosti su veoma dobri, ali pod određenim uglom prikaz na ekranu dobija zelenkastu nijansu. Pri direktnim sunčevim zracima prikaz na ekranu bledi ali su informacije i dalje vidljive ali po ovom pitanju ekran je inferioran u odnosu na SGS II i LG Prada modele.

Telefon poseduje akcelerometar (BMA222), magnetometar (YAS530), žiroskop (MPU3050), u kombinaciji sa senzorom blizine i osvetljenja (GP2A).

U okviru podešavanja ekrana moguće je odabrati veličinu slova i izmeniti pozadinu. U okviru parametara dostupna je specijalna karakteristika „Saving Energy“ i njena suština je u tome da vrši analizu prikaza na ekranu i ukoliko dominira bela boja, osvetljenje se blago smanjuje. Moguće je vršiti podešavanje osvetljenja tastera osetljivih na dodir.

Prikaz ekrana modela Samsung Galaxy Note (ispod), Samsung Galaxy S i9000 (sredina) and Samsung Galaxy Advance:

Uglovi vidljivosti ekrana modela Samsung Galaxy i9070

Baterija

Uređaj je opremljen Li-Ion baterijom kapaciteta 1500mAh. Model EB535151VU. Proizvođač nije naveo vreme trajanja baterije. Međutim, ako telefon budete koristili 15.16 časova, baterija će se isprazniti uz korišćenje 20-25 minuta razgovora, tri časa korišćenja WiFi interneta (Twitter, email, preuzimanje aplikacija i njihovo instaliranje), oko pet časova korišćenje mobilnog interneta uz slušanje muzike u trajanju od nekoliko časova.

Još malo podataka:

  • Samo u režimu razgovora uređaj može da radi do 7 časova.
  • Kada je reč samo o reprodukciji videta u 720p rezoluciji pri mkasimalnoj jačoini zvuka, i maksimalnoj jačini osvetljenja ekrana bbateirja nudi malo više od deset časova rada.
  • Samo reprodukcija muzike preko slušalica pri maksimalnoj jačini zvuka - oko 30 časova.

Test Antutu

Uređaj je ostvario gotovo dvostruko bolje rezultate od modela koji poseduju single core procesor i od mnogih dual core modela.

USB punjenje je relativno brzo i za njega je potreban jedan čas, isto koliko i kada se punjenje vrši preko mreže.

U okviru podešavanja dostupna je sekcija „Energy“. Moguće je omogućiti ili onemogućiti ovu karakteristiku. Dostupan je veliki broj podešavanja: moguće je isključiti Wi-Fi kada nema veze sa internetom, isključiti Bluetooth i/ili GPS kada ne rade, isključiti sinhronizaciju, promeniti nivo pozadinskog osvetljenja, itd. Tu je čak i opcija „Saveti za uštedu energije“.

Opcije povezivanja

Telefon koristi 2G mreže (850/900/1800/1900) i 3G (900/2100). Brzine prenosa podataka su za HSDPA do 14.4 Mbps i HSUPA 5.76Mbps. Uređaj podržava bežični 802.11 b/g/n standard. U prisustvu Blutooth 3.0 verzije sa A2DP, moguć je transfer fajlova i govora.

Postoji podrška za standard bežičnog povezivanja WiFi 802.11 b/g/n. Uređaj se može koristiti kao pristupna tačka (WiFi Hotspot), zatim je tu opcija za transfer fajlova WiFi Direct i za multimedijalne sadržaje (DLNA). U podešavanjima postoji specijalna stavka "modem and access point".Samsung se povezuje sa računarom bežičnim putem sa Kies via WiFi opcijom. Za sve vreme rada mreža se nijedanput nije prekinula.

Za transfer fajlova i sinhronizaciju podataka koristi se USB 2.0. Kada se uređaj poveže sa računarom definisan je kao USB flash uređaj ili USB modem.

SAR

Aparat je izrađen u skladu sa maksimalnim dozvoljenim nivoima izlaganja radiofrekvencijama, u skladu sa odredbama Evropske Unije. Ovi standardi zabranjuju prodaju mobilnih telefona kod kojih je nivo zračenja 2.0W po kilogramu težine. Tokom testiranja od strane kompanije Samsung Electronics, maksimalni nivo zračenja iznosio je 0.543W po kilogramu. Kod normalne upotrebe ovo zračenje je daleko manje budući da emituje samo energiju koja je potrebna za prenos signala do najbliže bazne stanice. Uz automatsko redukovanje zračenja smanjuje se i radiofrekventna energija telefona.

Memorija i memorijska kartica

Smart telefon Samsung i9070 poseduje 768 MB (u stvari 555MB, od čega je prosečno slobodno 300 MB) memorije, što je dovoljno za većinu zadataka. Za instalaciju aplikacija, fotografije, muzika i videa dodaljeno je 4GB Flash memorije i 2GB sistemske memorije. Press izdanje pominje da će biti dostupne dve verzije uređaja sa 8 i 16GB. PRetpostavljam da sam testirao verziju sa 8GB. No nemojte brinuti, dostupan je slot microSD kartice, pri čemu je maksimalni kapacitet koji uređajpodrava do 32GB.

Kamera

Samsung Galaxy i9070 poseduje dva modula kamere: 5MP (sa autofokusom) i 1.3MP (frontalna, bez autofokusa, video pozivi) a tu je i LED blic.

Kvalitet fotografija nije ni bolji ni gori u odnosu na modele Samsung Ace, Omnia W i Wonder: boje su prirodne a primetan je blagi šum na fotografijama koje su snimljene po mraku. EXIF informacije ukazuju na f/2.7 veličinu otvora, minimalnu brzinu zatvarača – 1/1000 i maksimalnu - 1/8.

Video sadržaji snimaju se u rezoluciji 1280x720 (720p) bez autofokusa pri brzini od 30 fps. Kvalitet je dobar.

Zaseban taster „Photo“ je nije obezbeđen tako da se kamera aktivira pritiskom na odgovarajuću ikonu na ekranu. Kamera se veoma brzo pokreće i nema primetnog odlaganja između pritiska na taster i snimanja fotografije.Me]utim, brzina je inferiornija u odnosu na na onu koju nude modeli kompanije Sony Ericsson.

Interfejs kamere

Ikona sa leve strane služi za prebacivanje da li koristite kameru sa prednje ili zadnje strane, podešavanje blica. Sa desne strane se bira režim korišćenja kamere (fotografije ili video), aktiviranje tastera okidača i ulazak u galeriju.

Podešavanja kamere

Sadrži sledeće stavke:

  • Auto portret. Prebacivanje na kameru sa prednje strane
  • Blic. Omogućen ili onemogućen
  • Režim fotografisanja. Izbor snimanja, snimanje osmeha i snimake panorama slike.
  • Scene (isključeno, portrait, landscape, night, sports, space, sunset, dawn, fall color, text, candle light)
  • Vrednost ekspozicije (od -2 do +2 u koracima 0.5)
  • Režim fokusiranja. Auto fokus i snimanje u makro režimu.
  • Tajmer (on / off)
  • Efekti (no, negative, grayscale, sepia)
  • Rezolucija (od 640x480 do 2560x1920 piksela)
  • Uravnoteženje belog (automatsko detektovanje dnevne svetlosti, oblačno, veštačko svetlo)
  • ISO (Auto, 100, 200 and 400)
  • Merenje. OVo je konfiguraciona opcija ekspozicije centralnog dela kadra i može se koristiti po celom kadru.
  • Auto kontrast (on / off)
  • Detektovnaje treptanja
  • Mreža
  • Kvalitet slika
  • GPS. Mogućnost čuvanja informacija u EXIF podacima o lokaciji
  • Resetovanje svih podešavanja kamere

Interfejs kamere

sa leve strane - režim snimanja (normal, for MMS, snimanje kamerom sa prednje strane), blic - desno prebacivanje sa videa na fotografije, ulazak u galeriju.

Podešavanja videa

Sadrži sledeće stavke:

  • Pozadinsko osvetljenje (iskjučeno ili uključeno)
  • Režim snimanja. Mogćnost snimanja filmova u uobičajenoj verziji za MMS ili video snimanje kamerom sa prednje strane.
  • Ekspozicija
  • Tajmer
  • Efekti (no, negative, grayscale, sepia)
  • Rezolucija (od 1280x720 piksela do 174h144)
  • Uravnoteženje belog (auto detect Daylight, Cloudy, Tungsten)
  • Video kvalitet
  • Mreža
  • Memorija (interna ili kartica)
  • Resetovanje svih podešavanja kamkordera

Foto album nije neouobičajen za Android.

Karakteristike videa:

  • Format fajla: MP4
  • Video kodek: AVC, 12 Mbit / sec
  • Rezolucija: 1280 x 720, 30 f / s
  • Audio kodek: AAC, 63 kbit / s
  • Kanali: 1 kanal, 44 kHz

Primeri fotografija:

Panormasko snimanje:

Performanse

Smart telefon Samsung Galaxy S Advance korsti dual core ARM Cortex-A9 procesor radnog takta 1GHz (prosečan radni takt ovog procesora je 800MHz, dok je minimalni 200MHz) u okviru svakog od jezgara. Uređaj radi na lipsetu Novathor U8500, razvijenom od strane ST-Ericsson.

Specifikacije NovaThor U8500:

  • Godina: 2010
  • Arhitektura: ARMv7
  • Tehnologija izrade procesora: 45 nm
  • Maksimalna brzina: 1.2 GHz
  • Grafički akcelerator: Mali-400 MP (single core)
  • Memorija: LP-DDR2

Karakteristike:

  • Snimanje i reprodukcija Full HD 1080p (H264 HP, VC-1, MPEG-4)
  • Podrška za prikaz visoke rezolucije (do WXGA)
  • Rad sa dva ekrana
  • Visoke performanse u 3D graphics
  • Podrška za do dve kamere do 20 MP
  • Wi-Fi, Bluetooth, GPS i FM
  • Ugrađeni USB 2.0, HDMI-izlaz
  • Podrška za različite operativne sisteme

Na ovom čipu takođe rade Sony Xperia Sola (P i U), Samsung Galaxy Ace 2, Galaxy Beam.

U praksi, jedinica pokazuje svoj najbolju stranu: prekid rada i zamrzavanje nisu primećeni, kao ni ponovna pokrtanja i rebootovanja.

Ispod se nalazi kratak tehnički opis i set testova performansi.

Quadrant Standart

Linpack

NenaMark a

NenaMark 2

RL Benchmark

Vellamo

Smartbench 2012

An3Dbench XL

Navigacija

Smart telefon poseduje GPS navigator. Za testiranje sa koristio aplikaciju Navitel. Neću opisivati instaliranje programa samo ću pomenuti da je za instaliranje potrebno da posedujete dva fajla: APK i mape. Nakon pokretanja aplikacije potrebno je da potvrdite sve što se traži of vas. Prilikom prvog pokretanja pozicioniranje modela Samsung i9070 traje oko jednog minuta, dok je kasnije potrebno 5-10 sekundi. Kada ste u zatvorenom teško će uređaj da pronađe više od dva satelita, dok kada ste na otvorenom pronalazi najviše 4.

Ekran prikazuje mapu i seriju ikona – gore: kompas, zvučni sistem konfiguraciju satelita, bateriju, desno skalu, levo i dole pretragu i meni. Po zahtevu mogu da se uključe ili isključe različiti online servisi i podesi filtriranje tačaka od interesa.

Tokom kretanja po ruti možete mapu videti kao ravnu ili u 3D, moguće je rotiranje mape. Dostupan je noćni režim ili standardni dnevni. Kada se krećete dostupna je glasovna podrška za različite situacije, rotiranje, uslove satelitskog prijema itd.

Za pretragu određene destinacije, odaberite jednu od opcija, kao što je adresa. Unesite grad, ulicu i broj. Konstruisanje rute traje manje od sekunde i isto toliko vremena je potrebno za rekonfigurisanje rute u slučaju gužve ili nekih drugih događaja.

Navitel softver bi se mogao opisati kao odličan, ali ekran modela Samsung i9070 očigledno nije dovoljan za jedan od najosetljivijih GPS prijemnika.

Softverska platforma i interfejs

Smart telefon radi na verziji Android 2.3.6. U okviru trenutnog uređaja postoji verzija firmware-a i9070xxlb5. Da li će ovaj iređaj biti update-ovan na ICS nije poznato, ali ima sve predispozicije za tako nešto.

Samsung se odlučio za isti interfejs kao kod modela Galaxy II i drugih smart telefona – TouchWiz 4.0. Glavni ekran ima 7 virtuelnih ekrana u okviru kojih je moguće praviti foldere, prečice, widget-e i „hot“ tastere.

Meni je predstavljen u vidu 4x4 matrice. Na donjem delu nalaze se „Dialer“, „Contacts“, „Messages“ i opcija za napuštanje glavnog ekrana. Ove oznake mogu se zameniti drugima, osim u slučaju oznake „Menu“.

Pozivanje

Opcija za pozivanje je standardna za Samsung - dialer je veliki i lak za korišćenje. Iz njega možete lako da uđete u dnevnik poziva i kontakte. Za svaki kontakt možete da specifikujete broj telefona, email adresu, melodiju zvona, poštanskuadresu kao i avatar. U naprednim podešavanjima možete da unesete belešku, ime, rođendan i godišnjicu. U dnevniku poziva dostupne su infoormaicje o vremenu i datumu poziva. Ukoliko kliknete na neki kontakt možete videti sve konverzaicje izvršene sa tim kontaktom.

Poruke

Kao i uvek, Samsung smart telefon koristi dve tastature: Android tastaturu i Swype. Velika dijagonala ekrana omogućava da ugodno unosite teskt. Poruke su prikazane u formi chata. Ovde nema potrebe da detaljnije objašnjavam funkcije jer su one poznate Andorid korisnicima.

Aplikacije

Neću navoditi sve aplikacije već ću navesti samo one koje ne postoje kod drugih Samsung modela ili posotje tek kod manjeg broja.

Google Plus.

MOGames.

The Sims 3.

Google Plus chat.

Texas HoldEm Poker.

Web pretraživač

Standardni Android pretraživač. Usled činjenice da ova jedinica poseduje ARMv7 obradnu jedinicu, podržana je Flash animacija. Pretraživač radi ne sporije, već potpuno isto kao kada je reč o Samsung Galaxy SII model.

Multimedija

Muziččki plejer

Veoma dobar muzički plejer. Omogućava vam da sortirate numere prema albumu, listi pesama i izvođaču. Ekran prikazuje naziv numere, jačinu zvuka, vremensku skalu. U podešavanjima korisnika može da se odabere brza lista, slanje muzike (preko MMS, Bluetooth email i WiFi). Podešavanje neke numere kao melodije zvona ili tona za poruku. U dostupnim dodatnim opcijama postoji sedam prethodno podešenih ekvilajzera kao i prilagodljivi. Nažalost, niži prag niske frekvencije je 125Hz, dok je gornji 12hHz.

Kvalitet zvuka koji nudi Samsung Galaxy Advance je pristojan. Jačina zvuka je neznatno iznad proseka. Glavni zvučnik nudi prosečnu jačinu.

FM-radio

Aparat radi u opsegu 85 – 108MHz. Osetljivost nije visoka dok je jačina zvuka prosečna, dok se muzika preko zvučnika čuje jasno i glasno.

Video plejer

U okviru menija obezbeđene su različite prečice za pokretanje video kontrolera. Plejer prepoznaje H264, Xvid, DivX kodeke i formate fajlova AVI, MP4, MKV, WMV pa čak i FLV. Maksimalna rezolucija je do 720p. Prilikom pregleda video klipova možete koristiti efekat 5.1.

Zaključak

Smart telefon Samsung Galaxy S Advance je kvalitetan aparat ali po pitanju brzine gubi u odnosu na Galaxy S Plus, dijagonala ekrana je približna dok je rezolucija ista iako je grafički akcelerator drugi ali omogućava pokretanje zahtevnijih igara.

Zaključak je sledeći – ukoliko želite nov i snažan aparat onda kupite Galaxy i9070, nema potrebe da bacate novac na neke modele koji imaju višejezgarne procesore. U svakom slučaju, za isti novac dostupan je veliki broj zanimljivih opcija: Sony Ericsson Arc S, Samsung Galaxy W pa čak i HTC Sensation.

Karakteristike:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: plastika
  • OS: Google Android 2.3.6
  • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 850/900/1900/2100 MHz
  • Processor: Dual 1 GHz, ST-Ericsson NovaThor U8500
  • Memorija: 768 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: 6 GB
  • Interfejsi: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 3.0(A2DP), microUSB konektor (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni , SuperAMOLED 4", rezolucije 480x800 piksela
  • Kamera: 5MP sa autofokusom; video se snima u rezoluciji 720p, LED blic, 1.3MP kamera sa prendje strane
  • Navigacija: GPS
  • Opciono: akcelerometar, senzor blizine, FM radio
  • Baterija: ukloniva Li-Ion 1500 mAh
  • Dimenzije: 123.2 x 63 x 9.7 mm
  • Težina: 120 grama
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024