I9300 Galaxy S3 16GB 2012
2012. godina
4.8" OLED, 65.9% body
5% 4412 Quad, Android 4.3 Jelly Bean
RAM 1 GB, INT 16GB, EXT nema
2100 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon Samsung I9300 Galaxy S3 16GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung I9300 Galaxy S3 16GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung I9300 Galaxy S3 16GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Samsung Galaxy S3, prvi pogled

O izgledima prodaje smart telefona

Koliko god se meni ne dopada strategija predstavljanja desetina pa čak i stotina Android uređaja za godinu dana, ono što sigurno jeste činjenica je da će Samsung Galaxy III biti apsolutni hit, a tome u prilog govori veliki broj činjenica. Odlična prodaja prethodna dva modela, naročito SGS II, koji se ističe među ostalim Android vodećim modelima upravo su najbolji indikatori svega ovoga, a treba uzeti u obzir i veličinu kompanije, ali i poziciju koju Samsung ima na tržištu. U tom smislu kompanija je velika i može potrošiti velike resurse na unapređivanje određenog uređaja, ali i zbog toga što Samsung beleži odlične rezultate, što se ne može reći za Sony ili HTC kompaniju koji su takođe predstavili odlične Android uređaje u toku ove godine. Treba pomenuti i LG 4X HD model, ali ovaj proizvođač nije bio toliko popularan pre nego što je počeo sa proizvodnjom smart telefona.

Samsung je odradio odličan posao kada je reč o rešavanju problema koji su postojali sa slabim tačkama, neke stavke u okviru SGS III značajno su unapređene u poređenju sa SGS II, dok su neke ostale neizmenjene ali teško da će to uticati na prodaju novog smart telefona. Za veliki broj korisnika telefona danas predstavlja prateću opremu ili vrstu alata kojom će se takmičiti sa prijateljima ili poznanicima, dok je drugima pokazatelj statusa, a nekima opet samo hobi. Međutim, svima je zajedničko to da im se SGS III dopada zbog toga što je nov. U pitanju je vodeći model koji je tehnički odlično opremljen i ima veliki broj originalnih softverskih rešenja.

Jasno je da će prodaja SGS III biti dobra, ali je najava za ovaj model i dalje slaba iako je sigurno da su naša, pa i očekivanja drugih ljudi, sigurno preterana usled različitih glasina i špekulacija po pitanju vodećeg modela kompanije Samsung.

Dizajn, materijali, kućište

Ukoliko pogledate prednju stranu novog Samsung modela, sigurno je da će vam se dopasti. Zaobljene ivice i atraktivni oblik. Naravno, Samsung nije izdržao da ne ubaci dekorativnu ivicu, ali to ni u kom slučaju ne utiče na celokupni utisak. Međutim, treba na umu imati i neke druge stavke kao što je plastika koja je korišćena pri izradi koja je sjajna i koja se veoma brzo prlja. Zbog upotrebe ovakve vrste plastike stiče se utisak da je SGS III daleko veći i deblji nego što je to zaista slučaj. To je veliki nedostatak ovog modela kao i činjenica da je baterija pokrivena dodatnim, tankim i providnim slojem plastike.

Ovaj smart telefon zapravo je tanak, njegova debljina je samo 8.6mm, ali zbog dizajna to se ne čini tako.

Kod prethodnog vodećeg modela, SGS II, po mom mišljenju kompanija se odlučila na veoma dobro rešenje u vidu plastičnog poklopca koji se gotovo nikako ne haba pa su oštećenja primetna samo na donjem delu aparata koji je izrađen od sjajne plastike, dok je kod SGS III čitav prednji deo izrađen od nje.

Na kraju, nemoguće je reći da je novo kućište nepraktično, ali se čini da je tako. Uprkos tome što je HTC One X Corps daleko od idealnog modela, matirana plastika na belom delu aparata veoma brzo se prlja tako da je One X model i dalje primarni izbor. Novi vodeći model HTC nam se više dopada, ali sve je pitanje ukusa, a o tome nećemo raspravljati.

Dimenzije

Dimenzije SGS III gotovo su identične dimenzijama HTC One X, dva vodeća smart telefona ali i dalje lepo pristaje u šaku bez straha da će vam aparat ispasti iz ruku (kao što je to slučaj sa Samsung Galaxy Note). Ono što treba naglasiti ovde jeste da ako prelazite sa modela SGS II na SGS III, biće potrebno da se naviknete na veće dimenzije i samim tim da ponovo naučite da rukujete uređajem koju odlikuje 4.8“ ekran.

Upravljanje

Dopada mi se činjenica što je kod modela SGS III zadržan hardverski taster ispod ekrana. To je sitnica, ali prijatna. Taster za podešavanje jačine zvuka nije jednostavan za korišćenje budući da je suviše kratak i da se veoma lako može pritisnuti. Taster za uključivanje i isključivanje nalazi se sa bočne, a ne sa gornje strane, što je takođe veoma dobro.

Mreža preko zvučnika pored kamere sa prendje strane je veoma jednostavna i možda se ne uklapa u izgled vodećeg modela, ali to nije toliko bitno.

Ekran

Ekran dijagonale 4.8“ i rezolucije 1280x720 piksela koji odlikuje HD Super AMOLED tehnologija upravo je ekran koji je instaliran na modelu Samsung Galaxy S III. U suštini, imao sam suviše visoka očekivanja po pitanju ekrana i kamere. Kada govorimo o ekranu, očekivanja nisu ispunjena u potpunosti. Nisam pomenuo da koristi PenTile zbog toga što mi ta kombinacija jednostavno ne ide zajedno. Meni se to ne dopada, ali to je AMOLED sa svim svojim dobrim i lošim stranama. Među negativnim karakteristikama su previše osvetljenja i nemogućnost jednostavnog čitanja u mraku, osim kada se koristi program koji prikaz na ekranu prebacuje u crno beli format gde je pozadina crne boje a slova bele. Drugi problem je visok nivo kontrasta. U okviru podešavanja ekrana dostupna su četiri profila, u okviru dva ekran je suviše svetao uz visoki kontrast dok su u okviru druge dve opcije boje suviše blede.

Konačno moram da pomenem plavu boju. Ne znam da li sam u pitanju ja ili nešto drugo, ali poređenja radi meni se dopada reprodukcija boja samo na ekranu smart telefona HTC One X. Svi uređaji kompanije Samsung imaju neku plavičastu nijansu, hladnu boju dok su boje na ekranu HTC One X toplije i prijatnije za oko.

Pri direktnim sunčevim zracima informacije na ekranu su čitljive, iako veoma teško. U ovom slučaju moguće je uporediti ekrane modela SGS III i HTC One X. Meni se lično više dopada ekran modela HTC One X zbog toga što su boje prirodnije i toplije, kontrast je ujednačeniji dok je osvetljenje minimalno i prijatno za rad i čitanje u mraku.

Kamera

Ukoliko čekate još nešto vezano za kameru, nemam više ništa da dodam. U početku se činilo kao da će SGS III odlikovati najmanje 12MP modul, međutim, u pitanju je 8MP kamera. Ova kamera je na istom nivou kao i kamera prethodnog modela SGS II. Intefejs je izmenjen, povećana je brzina rada modula i sada je moguće odjednom snimiti seriju od dvadeset fotografija. Još uvek je rano govoriti o kvalitetu fotografija budući da je u pitanju test uzorak te da bi u vreme kada se pojavi na tržištu uz modifikovani softver i kvalitet fotografija mogao biti daleko bolji.

U međuvremenu, možete videti primere fotografija snimljenih Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III iHTC One X smart telefonima.

Samsung Galaxy S3 Samsung Galaxy S2 HTC One X

Platforma

Najočekivanija izmena koja se može očekivati u okviru SGS III jeste značajno unapređena ili u potpunosti nova platforma, kao i unapređenje produktivnosti. Samsung je zaista kreirao vodeći model veoma brze platforme. Druga stvar koju vredi pomenuti jeste da je brzina unapređena, ali da brzina kao što je kod modela SGS II teško da može biti dostignuta budući da je SGS II veoma brz. Oba modela bez problema mogu savladati full HD video kao i sve ono što je dostupno za Android. U suštini, nema nikakvih posebnih prednosti u poređenju sa SGS II ili Galaxy Note.

Quadrant Standart

Antutu

Vellamo

Smartbench 2012

Lično, očekivao sam da SGS III ima 2GB memorije zbog toga što moderne verzije interfejsa kao što su TouchWiz i Sense imaju duplo više dostupnih gigabajta. Uprkos tome ovaj model ima istu količinu RAM-a kao i prethodni, što nakon godinu ipo dana (životni ciklus jednog proizvoda ne sme biti kraći od dve godine) nije dovoljno.

Kada su u pitanju tehničke prednosti čipa, tu možemo dodati S Beam karakteristiku, ali po mom mišljenju nju ne odlikuje praktična primena, štaviše, pruža manje mogućnosti nego NFC modul. Druga stvar – senzor osvetljenosti koji je deo jedinice ne vrši samo automatsko podešavanje osvetljenja već i održava isti novi osvetljenja prilikom čitanja knjige ili strane u okviru pretraživača. Za sada ne mogu reći da li radi dobro ili ne.

Uopšteno govoreći, performanse SGS III nimalo se ne razlikuju u odnosu na HTC One X model uprkos tome što beleži 30% više performanse. Ova razlika nije primetna pa je tako moguće igranje svih igara i gledanje full HD video sadržaja bez ikakvih problema, kao i na drugim smart telefonima.

Interfejs

Nakon nekoliko sati korišćenja telefona teško je steći potpune utiske o interfejsu, naročito kada su u pitanju mali detalji i različiti čipovi, tako da ne mogu reći mnogo toga. Kada je reč o izgledu on nije menjan još od prethodne TouchWiz verzije.

Samsung Galaxy S III ili HTC One X?

Kada govorimo o karakteristikama modela Samsung Galaxy S III, sigurno je da će na početku prodaje biti tehnološki najnapredniji mobilni telefon na svetu. Daleko iza sebe će ostaviti trenutni Apple iPhone 4S, a kakav će biti sledeći iPhone, za sada nije poznato. Kada je u pitanju HTC One X u velikoj meri je sličan ovom modelu. Smart telefone odlikuje gotovo identična veličina ekrana, rezolucija je ista, količina RAM-a i četvorojezgarni procesori.

Među najvažnijim prednostima modela Samsung Galaxy S III jesu prisustvo slota za memorijsku karticu dok je HTC One X ograničen na 32GB memorije za skladištenje podataka. SGS III odlikuje 16GB ili 32GB skladištenog prostora, moguće je dodati 32/64GB korišćenjem microSD kartice. Druga stvar je AMOLED ekran koji je štedljiviji po pitanju iscrpljivanja baterije nego standardni LCD, a odlikuje ga i baterija kapaciteta 2100mAh, što je bliže modelu Galaxy Note, a ne ostalim smart telefonima koje odlikuju baterije kapaciteta 1600 – 1800mAh. Ova dva parametra daju nadu, ali u pitanju je samo fantastični ekran koji ovaj model odvaja od HTC One X koji prosečno može obezbediti 5 – 6 sati rada.

Da li to znači da treba zameniti HTC One X? Moje tvrdnje će biti subjektivne ali sigurno je da ću vam na taj način dokazati sve prednosti, što bi bio odlučujući faktor u korist One X umesto novog proizvoda kompanije Samsung. Prema tome, meni se više dopada moj HTC One X po pitanju dizajna i materijala koji su korišćeni za izradu. Druga stvar je prikaz boja na ekranu. Po mom mišljenju HTC One X pruža vernije boje prijatne za oko. Pored toga, na testiranom uređaju instaliran je obični LCD ekran koji ne odlikuje toliki kontrast kao kod AMOLED modela, što je veliki plus, po mom mišljenju. Poslednja stavka je Sense interfejs. Dopada mi se ovaj interfejs i mislim da je najbolji od svih Android intefejsa tako da ni četvrta verzija neće mnogo pokvariti utiske i neće pasti sa prvog mesta po mom mišljenju.

Moguće je da ću promeniti mišljenje kada je u pitanju Samsung Galaxy S III u narednih mesec ili dva, ali za sada smatram da kompanija nije napredovala u željenom pravcu. Stiče se utisak da je predstavljanje ovog modela planirano daleko ranije te da je odavno bio spreman ali se zbog nekog razloga nije pojavio na tržištu. Od kompanije kao što je Samsung očekivao sam mnogo više, moram priznati, bilo da je to visoka rezolucija ekrana, kamera od 12-16MP ili 64/128GB interne memorije. To je ono što sam očekivao. Sve to sam očekivao zbog činjenice da je ova kompanija navikla kupce da redovno povećanje performansi i unapređenja. Čini se da, ipak, nisu odlučili da nastave poznatim korakom, već su se u trenutku zaustavili u potpunosti.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024