Galaxy S Duos S7562 2012
2012. godina
4" LCD, 59.4% body
0% S1, Android 4.0 Ice Cream Sandwich
RAM 1 GB, INT 4GB, EXT nema
1500 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 5MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy S Duos S7562
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy S Duos S7562. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy S Duos S7562 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS smart telefona Samsung Galaxy S Duos (S7562)

Fotografije modela Samsung Galaxy S Duos

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija
  • Punjač
  • Stereo-slušalice
  • USB-kabl

Pozicioniranje

Samsung Galaxy S Duos odlikuju karakteristike uobičajnog uređaja baziranog na Android-u. Ovaj model može se smatrati i jednim od prvih smart telefona sa manje-više pristojnim opcijama (Android 4.0, 1GHz procesor, 768MB RAM-a, odličan ekran rezolucije 480x800 piksela), uz mogućnost korišćenja dve SIM kartice. Galaxy S Duos biće zanimljiv onim korisnicima koji su navikli na kupovinu brendiranih uređaja i koji nisu raspoloženi za pristupačne modele kompanija Fly, teXet, Highscreen i slično.

Dizajn, veličina, kontrole

Samsung uređaje odlikuje sličan dizajn pa ništa nije drugačije ni kada je u pitanju Samsung S7562. U pitanju je kopija modela Galaxy S III i Galaxy S III mini. Ovaj model odlikuje pravougani oblik sa oborenim ivicama, hromiranim detaljima, ovalnim Home tasterom i standardnim Samsung rasporedom. Zadnju stranu odlikuje transparentni poklopac, što je prilično neuobičajeno za uređaje ove kompanije. Štaviše, plastika je meka na dodir i ne dozvoljava klizanje aparata iz ruku. Galaxy S Duos modeli dostupni su u crnoj i beloj varijanti.

Dimenzije uređaja su 121.5x63.1x10.5mm, a težak je 120 grama. Zahvaljujući tome što je relativno lak, ovaj model odlično pristaje u šaku čime doprinosi njegova mala debljina i elegantni oblik. Odlično staje u džep pantalona ili jakne. Kvalitet izrade Samsung S Duos je veoma dobar, nema nikakvih zazora, niti pojave škriputavih zvukova.

Materijal od kojeg je uređaj izrađen je vrlo dobar, budući da ga nije tako jednostavno oštetiti.

Ekran je zaštićen plastikom, a ne Gorilla Glass staklom, budući da se ekran može veoma lako izgrebati. Otisci prstiju vidljivi su na ekranu, ali se veoma jednostavno mogu izbrisati.

Sa prednje strane panela nalazi se senzor blizine koji radi brzo i precizno. Sa leve strane nalazi se prednja kamera dok se sa desne nalazi zvučnik koji je prekriven metalnom rešetkom. Ispod ekrana nalazi se Home taster, ovalnog je oblika i uokviren srebrnim ramom, a za njegovo korišćenje dovoljan je blagi pritisak.

Sa leve strane se nalazi tanak i dugačak taster za regulaciju jačine zvuka koji je gotovo uronjen u kućište. Lako je da napipate ovaj taster prstima. Sa desne strane niže se nalazi slot microSD kartice, koji je prekriven plastičnim zatvaračem. Sa gornje strane se nalazi taster za isključenje/uključenje uređaja koji istovremeno služi i kao taster za zaključavanje/otključavanje ekrana. On je mali i gotovo uronjen u kućište uređaja, mada ga je lako pritisnuti. Sa donje strane se nalaze microUSB priključak kao i otvor mikrofona, dok je sa gornje strane standardni 3.5mm audio priključak. Sa zadnje strane uređaja je modul kamere koji je ukrašen hromiranim prstenom, LED blic i zvučnik koji je skriven ispod metalne rešetke.

Da biste otvorili poklopac zadnje strane potrebno je da povučete slot sa desne strane. Sa gornje strane desno se nalaze dva slota.

Sveukupno, Samsung je predstavio jedan elegantan, dobro izrađen telefon ergonomskog dizajna.

Poređenje izgleda modela Samsung S Duos i Samsung Galaxy Ace 2

Poređenje izgleda modela Samsung S Duos i Explay Infinity

Poređenje izgleda modela Samsung S Duosi iPhone 4S

Poređenje izgleda modela Samsung S Duos iNokia 920

Poređenje izgleda modela Samsung S Duos i Meizu MX

Ekran

Model Samsung Galaxy S Duos poseduje ekran čija je dužina dijagonale 4". Rezolucija ekrana je je standarda za većinu Android uređaje 480x800 piksela, dok je fizička veličina 86x52mm, a gustina matrice 233 pikslea po inču. Naravno, pikselizaicja gotovo da nije vidljiva. Telefon karakteriše TFT-LCD matrica koja je subjektivno dobra kao i IPS. Uglovi vidljivosti su dobro (prilikom zakretanja smanjuje se minimalno se osvetljenje). Boje su zasićenje, kontrast osvetljenosti su visoki. Dubina crne boje je dobra, ali slabija nego kod SuperAMOLED ekrana.

Prilikom izlaganja sunčevim zracima ekran gotovo da ne bledi, ali je slika blago lošija. Sve u svemu, informacije na ekranu su više nego čitljive.

Ekran odlikuje kapacitivna tehnologija, podržano je pet istovremenih pritiska. Osetljivost je visoka i uporediva sa osetljivosti vrhunskih smart telefona.

U podešavanjima su dostupne sledeće stavke:

  • Jačina osvetljenja. Nažalost, ne postoji senzor osvetljenja, tako da morate da pozadinsko osvetljnje podesite manuelno.
  • Isključenje ekrana
  • Automatsko rotiranje ekrana
  • Trajanje pozadinskog osvetljenja tastature (1.5 ili 6 sekundi, uvek uključno ili isključeno)
  • Stil fonta
  • Veličina fonta (mali, normalan, veliki i izuzetno veliki)
  • Procenat energije u bateriji

Poređenje ekrana modela Samsung Galaxy S Duos and Meizu MX

Uglovi vidljivosti modela Samsung S Duos

Baterija

Samsung Galaxy S Duos koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 1500 mAh, oznake EB425161LU, istu kao kod modlea Galaxy Ace 2. Proizvođač tvrdi da ova baterija može da obezbedi 780 minuta rada u 2G mreži i do 500 minuta u 3G mreži, odnosno 400 časova u režimu mirovanja.

Ukoliko koristite telefon nekih 15-16 sati, baterija će se u potpunosti isprazniti uz 15 – 25 minuta razgovora dnevno, tri sata upotrebe Wi-Fi interneta (Twitter, e-mail, preuzimanje aplikacija i njihovo instaliranje) oko pet sati korišćenja mobilnog interneta i nekoliko sati slušaja muzike.

Još malo brojeva:

  • Samo u režimu razgovora uređaj može da radi do 5 časova
  • Samo pri reprodukciji videa (720p) pri maksimalnoj jačini slušalica i maksimalnoj jačini osvetljenja ekrana nešto preko 5.5 časova.
  • Samo pri reprodukciji muzike preko slušalica pri maksimalnoj jačini zvuka oko 30 časova.
  • Samo pri igranju igara (na primer, Dead Trigger) - malo više od 3 časa.

Opcije povezivanja

Smart telefon radi preko mobilnih mreža 2G (850/900/1800/1900 MHz) i 3G (900/2100 MHz). Brzina je do 14.4 Mbit/s, HSUPA - do 5.76 Mbit/s. Dostupan je Bluetooth verzija 3.0 HS (A2DP).

Uređaj podržava bežični 802.11 b/g/n standard. Uređaj se može koristiti kao pristupna tačka (WiFi Hotspot). U podešavanjima je dostupna specijalna stavka. Multimedijalni sadržaji se prenose preko DLNA. Transfer fajlova i sinhronizacija se izvode bežičnim putem preko Samsung Kies softvera. Tokom korišćenja nije bilo problema sa mrežom.

Transfer fajlova i sinhronizacija se izvode preko USB 2.0 standarda. Kada se poveže sa računarom Galaxy S Duos je definisan kao USB Flash uređaj (MTP) ili kamera (PTP).

SAR

Aparat je izrađen u skladu sa maksimalnim dozvoljenim nivoima izlaganja radiofrekvencijama, u skladu sa odredbama Evropske Unije. Ovi standardi zabranjuju prodaju mobilnih telefona kod kojih je nivo zračenja 2.0W po kilogramu težine.Tokom testiranja , maksimalni nivo zračenja iznosio je 0.471W po kilogramu. Kod normalne upotrebe ovo zračenje je daleko manje budući da emituje samo energiju koja je potrebna za prenos signala do najbliže bazne stanice. Uz automatsko redukovanje zračenja smanjuje se i radiofrekventna energija telefona.

Memorija i memorijska kartica

Smart telefon Samsung S7562 poseduje 768 MB (u stvari 645MB, od čega je prosečno slobodno 300 MB) memorije, što je dovoljno za većinu zadataka. Ova velika količina memorije omogućava da smart telefon radi bez kočenja i zastajanja.

Za instalaciju aplikacija, fotografije, muzika i videa dodaljeno je 4GB Flash memorije i ali je dostupno oko 1.78GB. Dostupan je slot microSD kartice, pri čemu je maksimalni kapacitet koji uređaj podržava do 32GB.

Kamera

Samsung Galaxy S Duos poseduje dva modula kamere: 5MP (sa autofokusom) i 0.3MP (frontalna, bez autofokusa, video pozivi) a tu je i LED blic.

Kvalitet fotografija nije ni bolji ni gori u odnosu na modele Samsung Ace, Ace 2, Omnia W i Wonder: boje su prirodne a primetan je blagi šum na fotografijama koje su snimljene po mraku. Sve u svemu standardna kamera za Samsung, koja je prisutna u svakom proizvodu kompanije.

EXIF informacije ukazuju na f/2.6 veličinu otvora, minimalnu brzinu zatvarača – 1/1000 i maksimalnu - 1/8. U automatskom režimu kamera odabira ISO od 50 do 400.

U okviru Skype softvera kamera radi dobro.

Video sadržaji snimaju se u rezoluciji 640x480 bez autofokusa pri brzini od 30 fps. Kvalitet je dobar. Nažalost, usled slabog procesora prozvođač nije uspeo da obezbedi da se video klipovi snimaju u rezoluciji 720p. interesantno je da čak i single-core MTK može da obezbedi sličan kvalitet.

Zaseban taster „Photo“ je nije obezbeđen tako da se kamera aktivira pritiskom na odgovarajuću ikonu na ekranu. Kamera se veoma brzo pokreće i nema primetnog odlaganja između pritiska na taster i snimanja fotografije.Međutim, brzina je inferiornija u odnosu na na onu koju nude modeli kompanije Sony Ericsson.

Interfejs kamere

Ikona sa leve strane služi za prebacivanje da li koristite kameru sa prednje ili zadnje strane, podešavanje blica (isključen, uključen, automatski), režim fotografisanja, efekti i podešavanja. Sa desne strane se bira režim korišćenja kamere (fotografije ili video), aktiviranje tastera okidača i ulazak u galeriju.

Podešavanja kamere

Dostupne su sledeće stavke:

  • Promena reference
  • Auto portret. Prebacivanje na kameru sa prednje strane
  • Blic. Omogućen ili onemogućen
  • Režim fotografisanja. Izbor snimanja, snimanje osmeha i snimanje panorama slike, odnosno opcije za razmenu fotografija.
  • Scene (isključeno, portrait, landscape, night, sports, space, sunset, dawn, fall color, text, candle light)
  • Vrednost ekspozicije (od -2 do +2 u koracima 0.5)
  • Tajmer (on / off)
  • Efekti (no, negative, grayscale, sepia)
  • Rezolucija (od 640x480 do 2560x1920 piksela)
  • Uravnoteženje belog (automatsko detektovanje dnevne svetlosti, oblačno, veštačko svetlo)
  • ISO (Auto, 100, 200 i 400)
  • Merenje. OVo je konfiguraciona opcija ekspozicije centralnog dela kadra i može se koristiti po celom kadru.
  • Auto kontrast (on / off)
  • Detektovanje treptanja
  • Mreža
  • Kvalitet slike
  • GPS. Mogućnost čuvanja informacija u EXIF podacima o lokaciji
  • Resetovanje svih podešavanja kamere

Interfejs kamkordera

Sa leve strane - Ikona sa leve strane služi za prebacivanje da li koristite kameru sa prednje ili zadnje strane, podešavanje blica (isključen, uključen, automatski), režim snimanja, podešavanja efekata - desno prebacivanje sa videa na fotografije, aktviranje zvuka pri okidanju, ulazak u galeriju.

Podešvanja kamkordera

Sadrži sledeće stavke:

  • Promena referenci
  • Snimanje kamerom sa prednje strane
  • Pozadinsko osvetljenje (iskjučeno ili uključeno)
  • Režim snimanja. Mogćnost snimanja filmova u uobičajenoj verziji ili za MMS.
  • Ekspozicija
  • Tajmer
  • Efekti (no, negative, grayscale, sepia)
  • Rezolucija (od 174x144 do 640x480 piksela)
  • Uravnoteženje belog (auto detect Daylight, Cloudy, Tungsten)
  • Video kvalitet
  • Mreža
  • Memorija (interna ili kartica)
  • Resetovanje kamere

Foto album je uobičajen za Android 4.0 verziju.

Karakteristke videa:

  • Format fajla: MP4
  • Video kodek: AVC, 3 Mbit / sec
  • Rezolucija: 640 x 480, 30 fps
  • Audio kodek: AAC, 128 kbit / s
  • Kanali: 1 kanal, 48 kHz

Primeri fotografija nastalih kamerom sa prednje strane:

Primeri fotografija prednje kamere:

Primer video klipa (MP4, 10 MB) >>>

Performanse

Samsung Galaxy S Duos koristi čipset Qualcomm MSM7227A. Korišćen je Cortex A-5 procesor randog takta 1GHz. Lak je i kod Galaxy Ace 2 modela korišćen nešto moderniji (sada dual) NovaThor U8500 procesor. Generalno, Samsung čipset ovde delimično vadi stvar.

Kratke specifikacije MSM7227a:

  • ARM Cortex-A5
  • DSP Hexagon QDSP5 350 MHz
  • Adreno 200 grafički akcelerator
  • ARMv7 arhitektura
  • Tehnologija izrade procesora - 45 nm.

Ne mogu reći da je Galaxy S Duos spor uređaj, ali mi deluje donekle „nesigurno“ ponekad je ovom uređaju potrebno duže vremena da pokrene zahtevne aplikacije i igre. Međutim, stvar donekle spašava činjenica da uređaj poseduje 768MB sistemske memorije.

Jednostavne igre ne prave problem, ali kod onih nešto zahtevnijih problemi postoje. Recimo igra Dead Trigger može da radi ali poneki frejm biva izgubljen. Instaliranje nove Spider-Man igre nije funkcionisalo, pri čemu je telefon navodio nedostatak dovoljno slobodne memorije.

Kratke informacije o sistemu:

Rezultati testova performansi:

Quadrant

Antutu

NenaMark 2

Navigacija

Smart telefon koristi GPS. Prilikom prvog pokretanja pozicioniranje uređaja traje oko minut što je relativno brzo, dok je kasnije potrebno 5-10 sekundi. Kada ste u zatvorenom teško će uređaj da pronađe ijedan satelit, dok kada ste na otvorenom pronalazi najviše 8.

Softverska platforma i operativni sistem

Smart telefon radi na verziji Android 4.0. Mislim da ovaj uređaj neće biti ažuriran na verziju 4.1 jer smatram da je reč o slabom proizvodu da bi se takav korak opravdao.

Samsung se odlučio interfejs – TouchWiz, nazvan Nature UX. Ovaj interfejs je poznat iz testova vrhunskih modela kompanije kao što su Samsung Galaxy S III i Galaxy note II.

Pozivanje

Uređaj ima samo jedan radio modul, a dve SIM kartice. Naravno, kada razgovarate koristeći jednu SIM karticu, druga jednostavno nije dostupna. Ovaj model definitivno nije rešenje ako želite da budete dostupni na dva broja istovremeno.

Smart telefon poseduje specijalnu funkciju „Active Mode“ koja omogućava da prebacite pozive sa jedne kartice na drugu. Da biste to uradili potrebno je da uđete u menadžer SIM kartica i odaberete opciju „Advanced Mode“, specifikujete „mode two SIM cards“ uneste ako je neophodno brojeve kartica i odaberete da vam se pozivi preusmeravaju sa jedne na drugu i obrnuto ako ona druga nije aktivna.

SIM karticu je moguće ukloniti iz telefona bez njegovog isključenja, ali za pravilan rad uređaja je potrebno telefon isključiti u ponovo uključiti. Sa svakom novom SIM karticom sistem traži od vas da unesete potrebne podatke o kartici.

U podešavanjima vezanim za SIM kartice možete menjati ime, postaviti ikonu, plavu ili zelenu ili nazvati SIM karticu poslovnom, kućnom itd.

Standardni elementi za pozivanje kod Samsung telefona. Da biste pozvali speciifčni broj sa nekom od SIM kartica, kliknite na odgovarajuću ikonu SIM kartice.

Tokom biranja poziva u polju za unos pojavljuju se unosi sa liste kontakata sa tim brojevima. Za kreiranje kontakta potrebno je kliknuti na „plus“ u okviru „kontakata“. Za svaki unos dostupne su sledeće informacije: avatar, ime i prezime, broj telefona, e-mail adresa, Google Talk nalog, melodija zvona za određenu grupu, poštanska adresa, naziv kompanije, beleška, pseudonim, Web sajt, datum rođenja i godišnjica.

Poruke

Za kucanje su dostupne dve tastature: Samsung-ova i XT9 koja je slična Swype tastaturi. Telefon poseduje akcelerometar pa kada okrenete smart telefon i kada tastatura dođe u landscape režim rada i kucanje je prijatnije. Dijagonala ekrana je mala, ali usled osetljivosti i tačno kalibrisanog senzora se sa malim tasterima radi ugodno.

Da biste poslali tekst preko neke od sIM kartica morate da kliknete na ikonu same SIM kartice na ekranu telefona.

Aplikacije

Da biste instalirali softver i igre na model Galaxy S Duos možete koristiti Google Play, ali ispod se nalazi lista apliakcija koje su već učitane u memoriju telefona. U principu reč je o standardnom softveru.

Časovnik. Na ekranu se prikazuju vreme, datum i informacije o vremenskim prilikama. Sa ovog ekrana možete prelaziti na album sa fotografijama, muzikom i podesiti alarm.

Kalendar.

Beleške.

Internet. Uobičajeni Web pretraživač.

Market. Skladištenje apliakcija kompanije Google.

Gmail. E-mail klijent kompanije Google..

E-Mail. E-mail kliejnt za druge email servise.

Pretraga.

Mape. Google Maps za navigaciju.

YouTube. Klijent za pregled sadržaja sa youtube.com.

Google Talk. Chat kompanije Google.

Latitude.

Yandex. Vremenski podaci.

SPlaner.

Navigacija.

Adrese.

Vesti i vremenska prognoza.

My files. Reč je o menadžeru fajlova. Možete kopirati, odsecati, brisati fajlove i pakete fajlova.

Kalkulator.

ChatON.

Samsung Apps. Skladišti aplikacije kompanije Samsung. Neka vrsta Android Market-a.

Diktafon.

Menadžer zadataka. Pregled aktivnih i preuzimanje aplikacija. Omogućava da ispraznite memoriju i brišete program.

Web pretraživač

Standardni pregledač web stranica. Telefon podržava flash animacije.

Multimedija

Muzički plejer. Standarndi Samsung muzički plejer. Omogućava vam da sortirate numere prema albumu, listi pesama i izvođaču. Ekran prikazuje naziv numere, jačinu zvuka, vremensku skalu. U podešavanjima korisnika može da se odabere brza lista, slanje muzike (preko MMS, Bluetooth email i WiFi). Podešavanje neke numere kao melodije zvona ili tona za poruku.

Dodatne opcije su prisutne u vidu ekvilajzera: Auto, normal, classic, bass boost, zatim je tu opcija za pojačavanje visokih tonova, virtuelni 7.1 kanalni sistem. Takođe je dostupna opcija da podesite po svojoj volji ekvilajzer sa talasnim područjima od 60 do 14.000Hz u sedma različitih polja. U naprednom ekvilajzeru, dodate su opcije 3D, Bass, reverb level, Room size, Clarity.

Kvalitet zvuka koji nudi Samsung S7562 je pristojan ali nije dostupan dovoljno dubok bas. Jačina zvuka je visoka. Glavni zvučnik nudi prosečnu jačinu, ali je zvuk jasan i čist. Ukoliko prekrijete zvčnik, jačina zvuka će opasti za 40 do 50%.

FM-radio. Aparat radi u opsegu 88.5 – 108MHz. Podržan je RDS. Osetljivost nije visoka dok je jačina zvuka prosečna.

Video plejer. U okviru menija obezbeđene su različite prečice za pokretanje video kontrolera. Plejer prepoznaje H264, Xvid, DivX kodeke i formate fajlova AVI, MP4, MKV, WMV. Zbog slabog procesora uređaj ne može da reprodukuje HD video.

Zaključak

Kvalitet prijema je odličan i može se uporediti sa prijemom kod vodećih uređaja kompanija Samsung. Zadovoljan sam bio i moćnom vibracijom. Iskreno, dugo vremena nisam testirao uređaj sa ovako moćnom vibracijom.

Kada je reč o pozicioniranju uređaja, a to j moje lično mišljenje, ovde je reč o uređaju koji je dizajniran za korisnike koji iz različitih razloga nisu zainteresovani za proizvode kompanija kao što su Fly, teXtet, sharp, Lenovo, uprkos činjenici da oni nude mnogo korisnije opcije i više za novac koji je uložen.

Kada je reč o modelu Samsung Galaxy S Duos postoji samo jedan problem, a to je njegova previsoka cena. Sve ostalo je veoma dobro za ovaj brendirani smart telefon sa dve SIM kartice.

Prednosti:

  • Odlična izrada
  • Mateirjali meki na dodir
  • Odličan kvalitet matrice ekrana
  • Postojanje dve SIM kartice
  • Dugo trajanje baterije
  • OS Android 4.0
  • 768 MB sistemske memorije

Nedostaci:

  • Cena
  • Slab procesor

Karakteristike:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: plastika
  • OS: Google Android 4.0.4
  • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100 MHz
  • Processor: single-core, 1GHz, Qualcomm MSM7227a
  • Memorija: 768 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: 4 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n /), Bluetooth 3.0 (A2DP), jack microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni TFT-LCD 4", rezolucije 480x800 piksela
  • Kamera: 5MP sa autofokusom; video se snima u rezoluciji 480p, LED blic, 0.3MP kamera sa prendje strane, LED blic
  • Navigacija: GPS
  • Opciono: akcelerometar, senzor blizine, FM radio
  • Baterija: ukloniva Lithium-Ion (Li-Ion) 1500 mAh
  • Dimenzije: 123.2 x 63 x 9.7 mm
  • Masa: 120 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024