Xperia E 2013
2013. godina
3.5" LCD, 52% body
0% S1, Android 4.1 Jelly Bean
RAM 1 GB, INT 4GB, EXT nema
1530 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 3MP
Test mobilni telefon Sony Xperia E C1505
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia E C1505. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia E C1505 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Sony Xperia E Dual

Uvod

U današnje vreme mnogi proizvođači se trude da uđu u segment jeftinih uređaja kompaktnim modelima koji podržavaju rad sa dve SIM kartice, pa nije nikakvo iznenađenje da je i Sony odlučio da koristi isti pristup. Pozicioniranje ovog uređaja je krajnje jednostavno, –smart telefon za one koji traže dostupan uređaj koji podržava dve SIM kartice, napravljen prema dizajnu kompanije Sony.

Prodajno pakovanje

  • Smart telefon
  • Punjač
  • Kabl za povezivanje sa računarom (takođe deo punjača)
  • Žične slušalice
  • Uputstvo za upotrebu i garancija
  • Izgled, dizajn, kvalitet izrade, kontrole

    Smart telefon izgleda odlično i trenutno ga možete prepoznati da je reč o Sony uređaju: srebrni okvir, blago zaokrugljene ivice, zaseban taster kamere kao i već poznat sa drugih smart telefona Sony-jev metalni taster za uključivanje uređaja.

    Veći deo prednje strane uređaja zauzima 3.5“ ekran iznad kojeg se nalazi slušalica, a ispod ekrana se nalazi mikrofon i tri tastera osetljiva na dodir: Back, Home i Menu. Pored toga, sa donje strane se nalazi LED lampica koja blinka kada postoji određena notifikacija.

    Sa desne strane se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka, taster za uključivanje i zasebni taster za pokretanje kamere. Sony je ostao veran svojim principima i čak ni kod najjeftinijih uređaja nije odbacio ovaj taster (što je po našem mišljenju plus).

    MicroUSB konektor se nalazi sa leve strane. Sony nije prvi proizvođač koji je počeo da ugrađuje ovaj priključak sa strane, a po našem mišljenju nije reč o naročito zgodnoj karakteristici.

    Sa gornje strane se nalazi samo 3.5mm priključak za slušalice.

    Zadnja strana je napravljena od brušene porozne plastike koja je meka na dodir. Sličan materijal je korišćen kod Sony Xperia ZL modela, pri čemu se može reći da je Xperia E Dual model kopija ovog modela. Sa zadnje strane se nalazi sočivo kamere kao i rešetka zvučnika. On obezbeđuje odličan zvuk i karakteriše ga značajna rezerva snage, pa je moguće da čujete zvonjenje telefona i čak u veoma bučnom okruženju.

    Da biste ga uklonili, nežno ga pritisnite palcem. Ispod poklopca se kriju slotovi za dve SIM kartice i slot microSD kartice.

    Na kvalitet izrade nemamo primedbi. Smart telefon je savršeno izrađen, nema nikakvih škriputavih zvukova, zazora niti hoda određenih delova.

    Dimenzije

    Smart telefon Xperia E Dual odlično staje u ruku, možete lako da ga kontrolišete jednom rukom. Pored malih dimenzija ovaj uređaj je i male mase i u ruci ćete imati utisak veoma laganog uređaja.

  • Sony Xperia E Dual - 113,5 x 61,8 x 11 mm, masa 115 g
  • LG Optimus L3 II - 102,9 x6 1,3 x 11,9 mm, masa 110 g
  • Samsung Galaxy ACE DUOS - 112,8 x 61,5 x 11,5 mm, masa 122 g
  • Ekran

    Dužina dijagonale ekrana je 3.5“ dok je rezolucija 480x320 piskela - matrica je TN tima dok ekran štiti zaštitna plastika. Ekran podržava multi touch koji se sastoji od dva pritiska. Nedostaje automatska kontrola jačine osvetljenja.

    Ekran je slaba tačka ovog smart telefona. niska rezolucija ekrana je vidljiva golim okom, dok TN matrica obezbeđuje osrednje uglove vidljivosti. Ekran se najgore ponaša kada gledate odozgore i lagano ga nakrećete unapred – slika tami a boje se menjaju.

    Prilikom izlaganja sunčevim zracima ekran gotovo u potpunosti bledi i veoma je teško pročitati informacije na ekranu.

    Ekran se dosta prlja pa otisci prstiju su voema vidljivi na ekranu ovog uređaja.

    Iskreno, ne sećamo se kada smo imali posla sa ekranom ovako loših karakteristika. U današnje vreme i većina B brendova nastoji da ne proizvodi uređaje sa WVGA rezolucijom, dok vodeće kompanije kao što su Sony, LG, Samsung ne žute da podrže ovaj trend, pa kao posledicu takve situacije imao ekran izuzetno loših karakteristika.

    Operativni sistem i dodaci kompanije Sony

    Smart telefon koristi Andorid 4.0.4 verziju operativnog sistema uz vlasnički korisnički interfejs kompanije sony. O karakteristikama Android 4.0.4 verzije možete pročitati u zasebnom članku.

    Fokusiraćemo se na vlasnički softver kompanije Sony.

    Telefonski imenik i opcije povezivanja. Opcije povezivanja podržavaju SmartDial. U imeniku moguće je promeniti prikaz informacija o korisnicima.

    Tastatura. Sonyjeva vlasnička tastatura podržava unos dodirom i takođe poseduje svoj sopstveni rečnik. Uprkos maloj dijagonali ekrana modela Xperia E Dual lako je koristiti tastaturu i broj pogrešno pritisnutih tastera je minimalan.

    Widgeti. Sony je dodao nekoliko brendiranih widgeta uključujući one za časovnik, vremenske podatke, plejer, TimeScape, MediaScape, kontakte i prečice. Launcher karakteriše odlična animacija kada birate widgete.

    Pretraživač. On nije izmenjen, već se može reći samo da je Sony promenio njegovu ikonu.

    Status bar. On dodaje prečice za recimo brzo uključenje/isključenje bežičnog interfejsa.

    Muzički plejer. Reč je o fabričkom plejeru kompanije sony. Može da prikaže informacije o izvođaču. Kada se vrši reprodukcija možete da vršite prebacivanje numera i kada je ekran zaključan. Reprodukcija ne podržava čitanje direktorijuma.

    Veoma je dobro što i najosnovniji model nije lišen dodataka i programa kompanije Sony.

    Performanse

    Smart telefon poseduje Qualcomm MSM/227A procesor sa jednim jezgrom čiji radni takt je 1GHZ. Uređaj poseduje 512MB interne radne memorije, odnosno 4GB skladištenog kapaciteta (2GB je dostupno korisniku za skladištenje sopstvenih fajlova). Uređaj podržava microSD kartice kapaciteta do 32GB.

    U 90% situacija uređaj radi dovoljno brzo: nema kašnjenja, usporavanja, ali ponekad se pojavljuje neko čudno kašnjenje, skrolovanje se usporava i razni drugi detalji ukazuju da urađen ponekad može da „pati“ od nedostatka memorije.

    Kada je reč igrama možete igrati one jednostavne za ubijanje vreme kao što su Fruit Ninja ili Cut The Rope. Igre kao što je NFS Most Wanted i slične koje su zahtevnije jednostavno neće raditi na ovom uređaju.

    Trajanje baterije

    Smart telefon poseduje uklonivu Li-Ion bateriju kapaciteta 1500mAh. Uz dnevnu upotrebu koja uključuje 20 minuta razgovora, četiri časa korišćenja mobilnog interneta i dva časa slušanja muzike, smart telefon će se isprazniti do večeri. Nismo testirali trajanje baterije u video režimu i režimu čitanja, obzirom da dijagonala ekrana čitanje i gledanje video sadržaja čini nezgodnim.

    Rad sa dve SIM kartice

    Kod modela Xperia E Dual rad sa dve SIM kartice je bio savršeno jasan i ugodan. Naročito nam se dopala mogućnost da se brzo promeni aktivna SIM kartica, pri čemu možete da birate koju želite na osnovu boljeg prijema ili lsično bilo da li je reč o 2G ili 3G servisima.

    Kamera

    Smart telefon poseduje 3.2MP kameru bez autofokusa. Kamera je nepretenciozna pri čemu ne treba da očekujete previše od ove kamere. Njena jedina pozitivna karakteristika je postojanje zasebnog tastera za snimanje, ali sem toga fotografije su veoma loše, možda ćete moći da kameru iskoristite da snimite tekst čisto radi nekih beleški.

    Maksimalna video rezolucija je - 640x480 piksela.

    Primer video klipa (MP4, 7,7 MB) >>>

    Zaključak

    Kvalitet zvuka je veoma dobar: na primer, mogli smo da čujemo sagovornika bez eha, ali zato postoji primedba od strane sagovornika da se dosta loše čuje ono što vi govorite.

    Ovaj model je uprkos svojoj izuzetno pristupačnoj ceni ostavio mnoštvo negativnih utisaka. Pre svega moramo pomenuti jeftinu TN matricu, nisku rezoluciju, kao i čudne probleme sa glasovnom komunikacijom. Za novac koji je potrebno izdvojiti za ovaj uređaj može se kupiti dobar uređaj sa dve SIM kartice koji ne pripada proizvođačima prve lige, kao što su Sly IQ442 ili Highscreen Strike.

    Naravno, E dual model je namenjen fanovima Sony brenda (ovaj model poseduje tipičan Sony stil plus dobre materijale kućišta), mada uprkos svemu ne možemo da ga preporučimo.

    Zaključak koji se nameće nakon testiranja ovog uređaja je da ako želite jeftin smart telefon sa podrškom za dve SIM kartice možda je najbolje da pogledate neki od modela B brendova, jer ukoliko zaista želite Sony uređaj onda će vam bolje biti da platite nešto više za modele kao što su Xperia L ili Xperia J. Ako vam se baš sviđa uređaj kompanije Sony, a želite model sa dve SIM kartice, onda možda bolje da sačekate neko vreme, jer će ova kompanija sigurno predstaviti bolje uređaje sa dve kartice.

    Tehničke karakteristike
    Opšte karakteristike
    Standard GSM 900/1800/1900, 3G
    Tip smart telefon
    Operativni sistem Android 4.0
    Tip kućišta Klasično
    Broj SIM kartica 2
    Masa 115 g
    Dimenzije (ŠxVxD) 61.8x113.5x11 mm
    Ekran
    Tip ekrana Kolor TFT, 262.000 boja, ekran osetljiv na dodir
    Tip ekrana osetljivog na dodir Kapacitivni sa podrškom za multitouch
    Dijagonala 3.5"
    Veličina slike 320x480
    Broj piksela po kvadratnom inču (PPI) 165
    Automatsko rotiranje ekrana Dostupno
    Pozivi
    Tip melodija zvona Polifne, MP3 numere
    Vibracija Prisutna
    Multimedijalne karakteristike
    Kamera 3.20MP
    Funkcije kamere Digitalni zum 4x
    Snimanje video sadržaja Dostupno (3GP, MP4)
    Maksimalna video rezolucija 640x480
    Geografsko označavanje Dostupno
    Reprodukcija video sadržaja 3GP, MP4
    Audio MP3, AAC, WAV, FM-radio
    Igre Dostupne
    Priključak za slušalice 3.5 mm
    Povezivanje
    Interfejsi USB, Wi-Fi, Bluetooth 2.1
    Satelitska navigacija GPS
    System A-GPS Dostupan
    Pristup internetu WAP, GPRS, EDGE, HSDPA, HSUPA, email POP / SMTP, email IMAP4, HTML
    Sinhronizacija sa računarom Dostupna
    Upotreba kao USB-drive Dostupna
    Podrška za DLNA Dostupna
    Memorija i procesor
    Procesor Qualcomm MSM7227A, 1000 MHz
    Broj jezgara procesora 1
    Video procesor Adreno 200
    Ugrađena memorija 4GB
    RAM 512 MB
    Podrška za memorijsku karticu microSD (TransFlash), do 32 GB
    Poruke
    Dodatne karakteristike SMS Unos teksta sa rečnikom
    MMS Dostupne
    Autonomija
    Kapacitet baterije 1530 mAh
    Vreme razgovora 6:12 h: min
    Vreme mirovanja 530 h
    Ostale karakteristike
    Režim letenja Dostupan
    A2DP profil Dostupan
    Senzori approximation
    Planer i Organizator
    Pretraga Dostupna
    Organizator alarm, kalkulator, raspored
    Dodatne informacije
    Datum dostupnosti 05.12.2012
    MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
    (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
    NAPOMENA
    Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
    Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
    Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
    * maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
    Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024