Z30 2013
2013. godina
5" OLED, 68% body
5% S4 Pro MSM8960T, BlackBerry OS 10.3.1
RAM 2 GB, INT 16GB, EXT nema
2880 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon Blackberry Z30
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Blackberry Z30. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Blackberry Z30 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Blackberry Z30 - vodeći model

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Ugrađena punjiva Li-Ion baterija kapaciteta 2880 mAh
  • Punjač (5V, 2A)
  • USB-kabl
  • Punjač za Evropu
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Nije tajna da je Blackberry počeo sa otkupom deonica sa željom da se udalji od berze i da više ne zavisi od investitora. Na ovaj način sebi će dati dovoljno vremena i prostora da donesu odluku o tome šta dalje. U isto vreme, doneta je odluka o tome da se Blackberry posveti razvoju proizvoda namenjenih poslovnim korisnicima. Pad prodaje, mala popularnost novog Blackberry 10 operativnog sistema i oštar pad vrednosti Z10 modela, prvog uređaja na Linux operativnom sistemu, doveli su do toga da je postalo jasno da ovu kompaniju ne čeka svetla budućnost. U tim uslovima, Blackberry ima pred sobom dve mogućnosti, da prestane sa proizvodnjom uobičajnih, sveprisutnih proizvoda i da pokuša da predstavi impresivni uređaj koji će biti konkurentan najboljim rešenjima na tržištu ili da ništa ne menja i da pokuša svoje uređaje da proda lojalnim kupcima koji lagano nestaju, budući da većina njih prelazi na iOS, odnosno, Android. Iz različitih razloga Blackberry je odabrao drugi put: Z30 model je isti kao i Z10, odlikuju ga minorne izmene performansi zahvaljujući upotrebi većeg ekrana. Drugih fundamentalnih razlika u odnosu na prethodni model nema. Naravno, ljubitelji ovog brenda će reći da je obezbeđen i Blackberry 10.2 operativni sistem, ali ovaj update je dostupan i za druge uređaje, naročito kada se u obzir uzme činjenica da ne donosi ništa novo.

Ako je predstavljanje Z10 modela obećanje da će se kompanija vratiti na tržište smart telefona te da će imati zabeleženu ulogu na njemu, Z30 vraća u realnost – kompanija pokušava da nadomesti izuzetno lošu prodaju.

Ko će biti zainteresovan za Z30? To će sigurno biti ljubitelji Blackberry brenda koji su i do sada kupovali njihove proizvode, a takvih nema mnogo. U smislu izbora, Z10 donosi prevagu zbog toga što je gotovo dva puta jeftiniji u odnosu na Z30, ali će i ovaj model pojeftiniti u narednih nekoliko meseci. Problem sa kojim se ova kompanija suočava jeste to što njihovi proizvodi nisu konkurentni proizvodima drugih proizvođača.

Dizajn, veičina, kontrole

Za razliku od Z10, ovaj model prvobitno je bio dostupan samo u jednoj boji, crnoj, gde je donji deo aparata i bočne strane obojeni belom bojom. Odsustvo tradicionalne bele boje je najbolji dokaz toga da je kompanija bila svesna da prodaja neće biti dobra. Međutim, varijanta bele boje je planirana i u prodaji će se pojaviti negde oko Nove godine.

Dimenzije telefona su 140.7 x 72 x 9.4mm, a težak je 170 grama. Prvi utisak je da je aparat prilično težak, što se ne očekuje od ovakvog modela. U izradi nisu korišćeni materijali koji bi mu dali težinu. Na tržištu već ima dovoljno 5“ smart telefona koji su slične težine a koje odlikuju slične baterije. Poređenja radi, Galaxy Note 3 nešto je malo lakši od Z30 modela iako ima veći ekran i bateriju većeg kapaciteta. Postavlja se pitanje cena komponenti, a ovde je očigledno da se Blackberry odlučio za starije ali i jeftinije komponente.

Sa gornje strane uređaja nalazi se on/off prekidač kao i 3.5mm priključak. Sa leve strane nalazi se microHDMI konektor a sa desne microUSB utičnica, dok se sa desne strane nalazi taster za kontrolu jačine zvuka. Sa zadnje strane vidljiva je 8MP kamera i LED blic.

Zadnji poklopac odlično izgleda i odlikuje ga matirana završna površina. Ekran je u potpunosti pokriven Corning Gorilla Glass 2 zaštitom. Najkontroverzniji aspekat jesu bočne ivice boje srebra za koje mnogi misle da su od metala ali na dodir postaje jasno da je u pitanju plastika.

LED lampica se nalazi sa prednje strane, desno od zvučnika. Tu je i senzor blizine kao i prednja kamera. Dizajn aparata ne razlikuje se mnogo od trenutne ponude, u velikoj meri podseća na današnje smart telefone – jedinstvenog izgleda koji je u prošlosti bio karakterističan za Blackberry više nema.

Kvalitet izrade je vrlo dobar, sve je pouzdano. Zadnji poklopac se veoma lako uklanja a unutra je vidljiva vertikalno izdužena baterija kao i konektor za microSD kartice i microSIM. Prikazane su uporedne fotografije sa drugim telefonima.

Ekran

Kada je reč o vodećem modelu za ovu godinu, Blackberry je odlučio da obezbedi 5“ ekran, što je u skladu sa trendom koji je popularan ove godine (HTC One, Galaxy S4), ali rezolucija je samo 1280 x 720 piksela, kao i kod Z10 modela. Štaviše, prema broju piksela po inču, Z30 je inferiorniji u odnosu na Z10 – 295 na prema 355, ali dijagonala modela Z10 je 4.2“.

Odlikuje ga SuperAMOLED ekran, a ne TFT, kao i kod Z10. Osvetljenje, kontrast, veličina ekrana, sve je kao i kod modela drugih proizvođača. Uglovi vidljivosti su veoma dobri, dok će pri direktnoj sunčevoj svetlosti čitanje informacija na ekranu biti otežano budući da maksimalno osvetljenje nije tako dobro kao kod konkurentskih modela.

Ekran je jedina velika izmena u poređenju sa Z10 modelom.

Baterija

Sa predstavljanjem Blackberry 10, mnogi su pomislili da će proizvodnja smart telefona biti u velikoj meri unapređena, ali do toga nije došlo – uprkos svemu, kod operativnog sistema nije bio optimalan.

Aparat koristi punjivu, litijum-jonsku bateriju kapaciteta 2880mAh. Proizvođač navodi da baterija može obezbediti do 370 sati rada u režimu mirovanja i do 18 sati razgovora. Ove informacije treba uzeti sa rezervom budući da je trajanje baterije u realnom životu daleko kraće te da mnogo toga zavisi od načina upotrebe telefona ali i toga kako se baterija puni. Kada je napunjena, baterija omogućava do 12 sati reprodukcije video sadržaja i do 90 sati reprodukcije muzičkih sadržaja.

U realnom životu, Z30 radi nešto više od dva dana, što je dva puta više nego Z10. Ovo ne obezbeđuje samo baterija već i činjenica da je operativni sistem optimizovan, da su mnogi programi ponovo napisani te da više ne troši toliko energije.

Puno vreme punjenja je oko 2 časa i 20 minuta.

Performanse hardverske platforme

U okviru ovog modela je dostupan Snapdragon S4 Pro čipset (MSM8960T), koji je dual core procesor radnog takta do 1.7 GHz. Uređaj poseduje 2 GB RAM memorije, što je dovoljno za rad. Brzina rada je prihvatljiva, ali ne i najviša moguća. Ne možemo reći da uređaj „leti“, radi glatko i dobro. Sa stanovišta čipseta koji je korišćen u pitanju je tipično rešenje srednjeg opsega dok vodeći modeli koriste druga rešenja. Ispod je lista različitih verzija uređaja, koji se razlikuju po radnom taktu.

STA 100 verzije

Z30-1:
FD-LTE Quad band (2, 4, 5, 17) + MIMO
Quad band UMTS / HSPA + (1, 2, 4, 5/6)
Quad band GSM / GPRS / EDGE

2. BlackBerry smart teefon Z30 STA100-2:
FD-LTE Quad band (1, 3, 7, 8, 20) + MIMO
Quad band UMTS / HSPA + (1, 2, 5/6, 8)
Quad band GSM / GPRS / EDGE

3. STA100 BlackBerry smart telefon Z30-3:
Dual band FD-LTE (4, 13)
CDMA Dual Band (850/1900)
Quad band UMTS / HSPA + (1, 2, 4, 5/6)
Quad band GSM / GPRS / EDGE

4. BlackBerry smart telefon Z30 STA100-4:
Tri band FD-LTE (4, 12, 25)
CDMA Dual Band (850/1900) + BC10/0/1
Quad band UMTS / HSPA + (1, 2, 4, 5/6)
Quad band GSM / GPRS / EDGE

5. BlackBerry smart telefon Z30 STA100-5:
Tri band FD-LTE (4, 5, 7) + MIMO
Quad band UMTS / HSPA + (1, 2, 4, 5/6)
Quad band GSM / GPRS / EDGE

6. BlackBerry smart telefon Z30 STA100-9 (China):
FD-LTE Quad band (1, 3, 7, 8, 20) + MIMO
Quad band UMTS / HSPA + (1, 2, 5/6, 8)
Quad band GSM / GPRS / EDGE

Memorija, memorijska kartica

Uređaj dostupan samo u jednoj verziji sa 16 GB interne memorije i od ove količine 10.8 GB je na raspolaganju korisniku. Možete koristiti microSD memorijske kartice kapaciteta do 64GB, koje će rešiti sve vaše probleme sa memorijom. Po našem mišljenju, ovo je više nego dovoljno za većinu ljudi, pri čemu ne postoje skriveni nedostaci.

U okviru uređaja je dostupno 2GB sistemske memorije od čega je nakon pokretanja sistema dostupno je 1.3GB. Uređaj može da se otvori do 8 aplikacija tako da obezbedi dovoljno memorije za sve zadatke. Međutim, upravljanje memorijom nije optimalno, postoje prilike kada pokušaj da učitate novu aplikaciju rezultira sporim radom telefona pa morate da zatvorite aplikaciju u memoriji da bi uređaj ubrzao svoj rad.

Opcije povezivanja

Kada povežete telefon sa računarom on automatski uređaj detektuje operativni sistem (MacOS / Windows) i traži od vas da instalirate Blackberry link, koji je preuzet sa sajta kompanije. Tek nakon instalacije ovog programa će se instalirati drajveri koji će videti vaš telefon kao prenosivi medijum za skladištenje. Za memorijske kartice ovako nešto nije neophodno, već su odmah vidljive kao prenosivi disk.

Po našem mišljenju, ovo je veoma loša ideja, zato što ograničava povezivanje Z10 samo mesta gde možete da instalirate softver za sinhronizaciju (ako ne koristite karticu, već samo internu memoriju). Kada izvršite povezivanje virtuelni disk je vidljiv za driver i instalacioni fajl, ali pokušaj da instalirate drajvere ručno neće biti uspešan.

Verzija Bluetooth-a je 4.0, prisutna je podrška za NFC, kao i dual - band Wi-Fi 802.11 a/b/g/n i hardverski GPS. Nema ništa posebno da se kaže, sve funkcioniše i hvala kompaniji na tome.

Kamera - fotografije i video

U kompaniji koja proizvodi Blackberry obično nisu obraćali mnogo pažnje kada je reč o kamerama u njihovim telefonima i nisu trčali za megapikselima. U okviru modela Z10 po prvi put se u okviru nekog Blackberry telefona pojavila 8MP kamera sa LED blicem (korišćen je Omnivision OV8830 čip, tehnologija BSI2). Ista kamera koristi se i u okviru modela Z30.

Pozivanje kamere se može izvesti preko dužeg pritiska na ikonu direktorijuma, pri čemu ćete videti vrlo jednostavan interfejs. Možete da snimate dodirom na ekran bilo gde (ako je konfigurisano kontinuirano snimanje, kamera će „okidati“ sve dok držite prst). Možete da promenite tačku fokusa, samo ga povucite u stranu. Takođe možete zumirati sliku prstima. Kamera podržava automatsko geografsko označavanje, režim blica.

Jedna od zanimljivih karakteristika koju vredi pomenuti jeste Time Shift, tehnološke kompanije Scalado, koju je ne tako davno kupila Nokia i ponudila nešto slično u okviru Lumia opsega. Možete kreirati nekoliko slika sa licima vaših prijatelja, a zatim da izaberete za svako lice koji izraz koji želite. To jest, ne morate da izaberete različite slike, dovoljno da označite željenu osobu. Interesantna funkcija koja nije toliko interesantna u svakodnevnom životu.

Video zapis je prilično dobar, podrazumevana rezolucija je 720p, ali možete podesiti i 1080p (16 Mbps). Slika izgleda dobro, nije zrnasta, interfejs je isti kao i za fotografije.

Takođe, možete da vidite kako radi interfejs kamere u video klipu modela Z10, nema nikakvih promena.

Muzičke mogućnosti

Opis standardnog plejera se može naći u testu Blackberry 10 operativnog sistema, pa ćemo odmah da pređemo na specifičnosti vezane za Z30 (isti problem kao kod Z10). Jačina zvuka slušalica zavisi od toga koji model koristite - neke slušalice daju tihi zvuk (na primer, Monster DNA ne zvuče dobro sa ovim telefonom.) Morate da pažljivo odaberete slušalice za ovaj model, jer to nije trivijalan zadatak. Ali, ako ste potrošili vreme na to, rezultat je veoma dobar – reprodukcija muzike je čista, prilično glasna. Nivo jačine zvuka je relativno mali, ali je prisutan. Nažalost, mogućnost slušanja nekompresovanih formata fajlova je dosta ograničena.

Utisci

Možemo li da kažemo da je Z30 ispravio nedostatke modela Z10, obzirom da je operativni sistem sazreo, iz hardvera je uklonjen veliki broj dosadnih grešaka, kao što su povremeni signali poruka koji su jednostavno iritirali i što nije bilo previše prijatno. Sa stanovišta radio modula ova jedinica takođe je dosta bolja nego Z10 (u vreme pojavljivanja ovog modela je došlo do ažuriranja softvera i Z10 počeo da radi bolje).

Cena modela Z30 je takva da kao rezultat toga, ovaj uređaj spada u istu kategoriju kao i HTC One / Galaxy S4 i veliki broj drugih modela. Cena nije jaka strana modela Z30, obzirom da Z10 ima isti set karakteristika, slabiju bateriju i 4.2“ ekran, ali isti softver i košta više od dvostruko manje. U suštini, ako sačekate 3-4 meseca cena svih modela na tržištu će pasti, ali se ne očekuje fanatična potražnja za ovim modelom. Očigledno je da će ovaj model da ponovi sudbinu Z10, koji se prodaje ispod cene, jer nema potražnje za njim.

Za ljubitelje BlackBerry uređaja ovo je verovatno jedan od najboljih modela dok je za sve ostale egzotika koja zaslužuje posebnu pažnju.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024