A859 2013
2013. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon Lenovo A859
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Lenovo A859. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Lenovo A859 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled pristupačnog Android smart telefona Lenovo A859

Fotografije u zatvorenom

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Li-Ion baterija kapaciteta 2250 mAh
  • USB-kabl i punjač (5V, 1A)
  • Žične slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Tradicionalno, u okviru linije indeksa A reč je o Lenovo modelima niskih cena ali to ne znači da pojam jeftinih uređaja ovde nije relativan pojam, posebno u vezi sa kompanijinim skupljim modelima linije S. Pošto Lenovo linija jeftinih modela uključuje zaista jeftine uređaje, cena ovog modela se ne može smatrati baš niskom. Moguće je da je u očima kompanije Lenovo pojam jeftinih uređaja zamenjen pojmom praktičnosti uređaja obzirom da je Serija A kreirana da pruži dugačak životni ciklus uređaja u rukama kupca. Naravno, ovde je važno razumeti da Lenovo, uprkos kineskim korenima, ne smatra sebe u istom rangu sa stotinama bezimenih kineskih fabrika koje štancuju slične smart telefone. Uređaje ove kompanije karakteriše drugi pristup, drugi standardi kvaliteta kao rezultat viših troškova i drugačije obaveze prema kupcu. Danas su mnogi orijentiri potpuno nevažni kada je reč o proceni proizvoda na osnovu karakteristika na papiru. Uređaji kompanije Lenovo nude stabilne performanse. Isto tako Lenovo uređaji će se kvariti mnogo manje nego uređaji nekih neimenovanih kineskih proizvođača, ali za to ćete morati više platiti.

Kompanija Lenovo nije došla do instant udela na tržištu, niti teži da bude broj jedan po svaku cenu. Linija modela A je razumna ponuda za one koji razumeju šta Lenovo brend razlikuje od drugih proizvođača druge lige. To nije najjeftiniji proizvod, već proizvod razumnog odnosa cena / performanse. I u tom kontekstu ovu jedinicu i treba razmotriti.

Lenovo ima model sa indeksom A850, koji nudi 5.5 inčni ekran sa nižom rezolucijom, dok su ostale karakteristike slične onima koje poseduje A859. Razlika u ceni između ova dva modela nije velika pa A859 je nešto jeftiniji. Prema našem mišljenju, nema potrebe da platite više za A850 obzirom da i A859 sa svojim 5 inčnim ekranom je veoma dobar svakodnevni rad.

Po našem mišljenju, ova jedinica će biti veoma interesantna one koji nisu spremni da plate za kineske vodeće modele više cene, ali ozbiljno razmatraju 5 - inčne modele kao zanimljivu opciju za kupovinu.

Dizajn, veličina, kontrole

Ovaj model karakteriše dizajn koji je već postao poznat i koji karakteriše prednja strana crne boje i zadnja maska u beloj boji. Plastika je sjajna i na njoj su jasno vidljivi otisci prstiju, naročito na ekranu.

Telefon je dimenzija 142x72.5x9.2 mm, a njegova masa je 163 grama. U ruci on ne stoji loše, od nedostataka ćete utvrditi vrlo nezgodnu lokaciju tastera on / off, koji je na vrhu i blago desno od sredine. To je izuzetno nezgodno. Sa desne strane se nalazi taster za kontrolu jačine zvuka, a na donjem kraju microUSB konektor, dok je 3.5 konektor na vrhu.

Kvalitet izrade je odličan, zadnji poklopac se otvara prvi put uz velike napore, pa zaključujemo da je čvrsto fiksiran u prorezima. Na prednjem panelu možete videti prednju 1.6 MP kameru, senzor osvetljenja, kao i svetlosni indikator. Fizički tasteri u okviru uređaja ne postoje, oni su zamenjeni sa tri tastera osetljiva na dodir.

Zadnji poklopac krije odeljak baterije, dva slota za SIM kartice pune veličine, kao i konektor SIM- kartice.

Ekran

Iznenaditi kupca 5 - inčnim ekranom je teško, pogotovo jer ga karakteriše rezolucija od 1280x720 piksela, i napravljen je u IPS tehnologiji. Sa druge strane, za cenu svoje klase, ovaj ekran je prilično dobar, takvu matricu skoro nikada nismo imali na raspolaganju. Ili je korišćena manja rezolucija ili je kvalitet slike trpeo. Ne očekujte da će reč biti o ekranu koji je u rangu sa ekranima skupljih jer ovo je još uvek jeftini model i novac koji treba izdvojiti za njega je potpuno opravdan - slika je svetla, osvetljenost je prilično visoka, postoji automatsko podešavanje jačine osvetljenja. Kvalitet reprodukcije boja i uglovi gledanja su pristojni. Ekran bledi na suncu, ali je tekst čitljiv. U principu, možemo reći da je za klasu kojoj uređaj pripada reč o odličnom ekranu. Korisnički interfejs kompanije Lenovo vam omogućava da promenite veličinu fonta, tako da ćete moći čitati tekst na ekranu, čak i ako imate loš vid.

Baterija

Jedinica koristi Li - Ion bateriju kapaciteta 2250 mAh, koja je u stanju da kako proizvođač tvrdi obezbedi do 10 sati razgovora i do 11,5 dana rada u režimu mirovanja. U praksi, jedinica radi oko dva dana uz prosečnu upotrebu (30 minuta razgovora, desetak SMS, do sat vremena prepiske preko whatsapp i drugih programa, jedan čas slušanja muzike). Uz veoma veliko opterećenje jedinica će raditi oko dan. Za one koji uživaju koristeći sve funkcije smart telefona, baterija će trajati 8 sati neprekidnog korišćenja (u igrama, možda čak i manje). Puno vreme punjenja baterije je skoro dva sata.

Reći da ovaj model nudi rekordno vreme rada nije izvodljivo, ali ne možemo reći ni da je autsajder – nudi očekivano vreme, koje je u skladu sa ciljnom grupom.

Karakteristike povezivanja

Uređaj podržava 3G (900/2100 u našoj verziji), i standardni set interfejsa - Bluetooth (samo 3.0, nema podršku za LE 4.0 - kao rezultat toga, mnogi delovi sportske opreme ne mogu da se povežu), Wi-Fi 802.11 b / g / n. Prilično uobičajeni set opcija - nema ništa posebno. Podržan je USB Mass Storage režim kada je uređaj povezan na računarom. Verzija USB je 2.0.

Memorija, memorijske kartice, hardverska platforma

Smart telefon je baziran na MeidakTek MT6582 čipsetu sa quad core procesorom radnog takta 1.3GHz. Reč je o otpičnom rešenu za telefone ovog cenovnog opsega. Telefon poseduje 1GB sistemske memorije, dok je kapacitet interne memorije za skladištenje 18 GB. Korisnik na raspolaganju ima oko 5GB slobodnog prostora.

Performanse ovog rešenja su prilično dobre, kao što se može videti iz sintetičkih testova. U menijima nećete videti nikakve padove performansi, sve radi vrlo brzo.

Podržava memorijske kartice kapaciteta do 32 GB.

Kamera

Uprkos činjenici da ovaj model poseduje 8MP kameru sa autofokusom, ona u svakom smislu je jeftino rešenje. Ponekad se čini da je rezolucija od 8MP u stvari samo interpolacija 5MP rešenja. Sve u svemu, kvalitet slika je ispod proseka, a ako vam je kamera važna onda definitivno treba da pogledate neki drugi model. Sa druge strane, za cenovni opseg kojem ovaj uređaj pripada u pitanju je tipičan primer kamere, većina proizvođača imaju sličan rezultat. Na primerima fotografija i video snimaka možete dobiti odgovore kakva je kamera.

Rad sa dve SIM kartice

Smart telefon podržava rad sa dve SIM kartice, međutim, poseduje jedan radio-modul, tako da kada je aktivna jedna SIM kartica, druga nije dostupna. Možete da podesite SIM karticu koja je podrazumevana za prenos podataka, SMS, glasovne pozive. Za SMS i glasovne pozive može da se izabere karticu kada odlučite da pozivate pri čemu će se u meniju pojaviti ikona kartice sa koje upućujete poziv ili šaljete poruku. Nema problema sa upravljanjem karticama sve je jednostavno i jasno. Svaka kartica se može preimenovati a indikator je prikazan za dve kartice u statusnoj traci sa desne strane.

Softver - Android 4.2 i Lenovo korisnički interfejs

Lenovo korisnički interfejs ne menja mnogo podrazumevani interfejs koji je donekle sličan onom koji nudi Sony. Na primer, na podrazumevanom početnom ekranu se nalazi widget vremenske prognoze i listanjem ekrana sa desne strane, možete videti sve ikone aplikacija. Međutim, ovde možete da dodate svoje ekrane, widgete, i tako dalje. Sve je uobičajeno i standardno.

Ako kupujete Android smart telefon od proizvođača druge lige, imajte na umu da oni često ne dobijaju unapređenje u vidu novih verzija Androida, međutim, tako nešto se dešava i sa modelima velikih kompanija, kada je reč o manje poznatim ili jeftinijim modelima jer obično samo glavni modeli dobijaju upgrade. Ne treba očekivati da će A859 dobiti u budućem periodu Android 4.3 / 4.4, najverovatnije ćete biti osuđeni na verziju 4.2. To je šteta, pogotovo jer Lenovo konstantno izdaje zakrpe koje poboljšavaju funkcionalnost uređaja.

Kao standardni postoji program „Teme“, gde možete da izaberete temu - svaka od njih se veoma razlikuje od originala, postoje neke koje liče kao da su dečiji crteži, ali postoje i neke veoma kompleksne teme. U prednosti ovog modela spadaju i ove teme jer će za ciljnu grupu kupaca ovog uređaja reč biti o korisnoj opciji pogotovo jer nema potrebe da korisnici traže nešto dodatno.

Tipične aplikacije za Android, kao što je časovnik, takođe su reciklirane u malo drugačijem stilu, promenjen je spoljni izgled, ali to ne utiče na funkcionalnost. U isto vreme, na primer, u galeriji postoji ugrađeni editor slika, koji je veoma složen i koji nekome može biti koristan.

Lenovo ima svoje odeljenje, koje razvija softver za Android, posebno, postoji servis SyncIT – koji služi za arhiviranje podataka na memorijskoj kartici ili u cloudu kompanije, pri čemu oni takođe mogu biti zaštićeni lozinkom. Osim kontakata, možete da pravite rezervne kopije SMS poruka.

ShareIT aplikacija vam omogućava da delite fajlove sa drugim uređajima, ako želite da vaša aplikacija bude i na drugom telefonu. U pitanju je jednostavan uslužni program koji krije tehničke detalje u jednostavnom obliku i omogućava vam da pošaljete fajlove.

Postoji alat za upravljanje energijom i energetsku efikasnost. Prilično je napredan, ali u stvarnom životu nije neophodan, a negativno utiče na trajanje baterije. Ne preporučujemo što ga isključite ali po podrazumevanom podešavanju nije pokrenut.

Menažderu fajlova ne treba komentar. Samo imajte na umu da je takođe dobro dizajniran, prijatno. Tu je i ugrađeni antivirus program, ali da li je on potreban? Obično bismo rekli da je on višak - ali, sa druge strane, imajući u vidu da će ciljana publika uređaja često tražiti nešto besplatno na raznim mestima, on jednostavno neće biti suvišan.

Kao i svi proizvođači drugog reda Lenovo nije mogao da odoli da ne unese u memoriju telefona gomilu dodatnih programa, koji se mogu naći na svim sličnim modelima. Od onih ne baš uobičajenih možemo da izdvojimo - Online bioskop IVI, MusicON (kreiranje melodije za vaš telefon i novac!) probni softver za navigaciju Navitel, aplikaciju za knjige nepoznatog kreatora i ostale nevažne programe.

Najveći deo dodatnog softvera nije potreban, čini se da je proizvođač nametnuo instaliranje otpadaka. Bićemo iznenađeni kada neki od proizvođača nivoa kompanije Lenovo bude odbio takav softver i dostaviti logično rešenje - bez dodatnih i nepotrebnih stvari za većinu.

Utisci

Melodije zvona su odlične, iznad proseka - dovoljno glasne za skoro svaku odeću. Vibracija je prosečna na šta utiče prilično masivno kućište. Kada je reč o kvalitetu izrade za nekoliko nedelja na uređaju nismo registrovali nikakva oštećenja ali ne možemo da se ne žalimo na sporost GPS hardvera. Isto tako uređaj je spor kada se pretražuju Wi-Fi mreže, koje se pokazuju sporo, ali to je problem koji postoji kod čitavog niza telefona. U stanu nismo imali nikakvih problema sa Wi-Fi, ali u kancelariji, kada postoji prepreka, odmah smo videli da nestaje signal. Očigledno, ovo je generički nedostatak ovog uređaja.

ređaj podržava većinu video kodeka odmah čim ga uključite, odnosno nije potrebna dodatna instalacija. Ugrađeni FM radio sa mogućnošću snimanja radi tipično - nema ništa specijalno da se kaže o njemu.

Za novac koji je potrebno izdvojiti za ovaj model možete kupiti recimo Explay Dream - on nudi veću rezoluciju ekrana, kameru više rezolucije, 16 GB ugrađene memorije, ali manji kapacitet baterije. U principu, ovo rešenje izgleda interesantno na papiru, ali u životu nije tako jednostavno. Od dokazanih rešenja možemo navesti recimo neki od modela kompanije Fly - postoji mnogo opcija, najinteresantniji su IQ452 Ego Vision 1, IQ4410 Quad Phoenix.

Problema sa izborom uređaja u ovom rasponu cena nema. Lenovo A859 ne izgleda kao ružno pače, a u smislu odnosa cena / kvalitet uređaja kupci dobijaju zanimljivo rešenje koje neće biti bestseler, ali neće biti ni autsajder. Ova jedinica svakako opravdava uloženi novac, ali svakako neće ni impresionirati da možete da tvrdite da je u pitanju najbolji mogući uređaj za uloženi novac.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024