Xperia M2 2014
2014. godina
4.8" LCD, 63.9% body
4% 400, Android 5.1 Lollipop
RAM 1 GB, INT 8GB, EXT nema
2300 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon Sony Xperia M2 D2303
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia M2 D2303. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia M2 D2303 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona Sony Xperia M2 Aqua

Fotografije u zatvorenom

Karakteristike:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Materijali: plastika, IP65 / 68
  • OS: Google Android 4.4
  • Mreže: jedna SIM kartica, GSM / HSPA / LTE
  • Procesor: 4 jezgra, Qualcomm Snapdragon MSM8926 400
  • Memorija: 1 GB
  • Memorija za skladištenje podatak: 8 GB
  • Povezivanje: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 4.0, konektor microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaicju, 3.5 mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni, IPS 4.8 inča rezolucije 540x960 piksela
  • Kamera: 8MP autofokus + 1.1 MP prednja kamera, blic
  • Navigacija: GPS
  • Opciono: snezori blizine i ambijentlanog osvetljenja, FM-radio, NFC, Miracast
  • Baterija: ukloniva, Litijum Ion (Li-Ion) kapacitet 2330 mAh
  • Dimenzije: 140 x 72 x 8.6 mm
  • Masa: 149 g

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • Micro-USB kabl
  • USB adapter za 220V

Uvod

Uređaj je predstavljen krajem avgusta prošle godine, a prodaja je počela kasnije. Bez obzira koliko to čudno bilo, ali mnogi su ignorisali M2 Aqua. Ne znamo zašto je to tako bilo, da li je bilo malo interesovanje za uređaj, činjenica da je na IFA događaju Sony prikazao modele Xperia Z3 i Z3 Compact.

Sam model je dovoljno interesantan: on nudi standarde zaštite IP65 / 68, koji se odnose na zaštitu od prašine i vode, može da radi sa četvrtom generacijom mreža 4G, ima čip NFC, i, naravno, Sony stil dizajna sa brendiranim metalnim tasterima sa strane.

Dizajn, veličina, kontrole

Izgled uređaja je prilično poznat iz prethodnih smart telefona iz 2014. godine: pravougaoni oblik kućišta, blago zaobljeni uglovi, krajevi koji nisu pod naročitim uglom, ravan oblik površine zadnje strane, brendirani koncept dizajna Omni Balance („čini ovaj smart telefon neverovatno lepim, bez obzira sa koje strane ga pogledali). Izuzeci su Z3 i Z3 Compact, koji su najavljeni kasnije i čija kućišta su postali više zaobljena.

Ako zadnja strana originalne verzije M2 napravljena od stakla, onda je kod M2 Aqua ona napravljena od porozne plastike. Šta vam se više sviđa sami odlučite, ali nama je ipak bliže staklo. Iako po u pitanju praktičnosti, materijal M2 Aqua je mnogo trajniji.

Uređaj je dostupan u tri boje: crna, bela i smeđa. Ako nas pitate koju da izaberete, onda definitivno ćemo reći ne samo crnu, jer na površini ostaju otisci prstiju, a ceo uređaj izgleda veoma jednostavno.

Zbog porozne plastike, grube na dodir, blago zaobljenih ivica i relativno oštrih uglova M2 Aqua leži savršeno u ruci i ne klizi. U tom smislu, uređaj je zaista zanimljiviji od M2 i Z3 Compact. Imali smo iskustva sa radom sa Z3, i možemo da potvrdimo da je kućište veoma klizavo i da uređaj često kao da pokušava da sklizne iz ruku. Osim toga, nije uvek zgodno da se podigne sa ravne površinu zbog previše glatkih ivica.

Dimenzije modela M2 Aqua su uobičajene - 140 x 72 x 8.6 mm i 149 grama mase. Masa plastičnog uređaja nije prevleika, mada ga možete lepo osetiti u ruci.

Prednja strana je zaštićena staklom. Tačne informacije o materijalu nema. U periodu od dve nedelje testiranja nisu se pojavile nikakve ogrebotine. Poklopac sa zadnje strane, takođe je ostao neoštećen.

Uređaj karakterišu providnih plastični krajevi levo i desno. To čini model M2 Aqua drugačijim od sličnih uređaja.

Gadget je solidno sastavljen: nema škriputavih zvukova, nema uvijanja pod snažnim pritiskom u ruci, zadnja strana se ne savija ka bateriji.

Jedna od glavnih odlika ovog modela je zaštita od prašine i vlage po standardu IP65 / 68. Uređaj nudi punu kontakt zaštitu od prašine, dok, M2 Aqua može da radi pod vodom, do dubine od jednog metra. Ako Z3 model nema zatvarače, M2 Aqua je opremljen njima. Nije baš zgodno, ali i cena ovog uređaja je skoro tri puta niža.

Nećemo detaljnije razgovarati o IP65 / 68, već ćemo samo napomenuti da je sve u redu: voda ne dospeva u kućište, dok prašina nije tolika napast kao u drugim moderni uređajima.

Imajući u vidu nivoe zaštite, ne bi trebalo da obratite pažnju na debljinu okvira oko ekrana (6 mm desno i levo): oni su bestidno široki, ali je to sigurno cena rada uređaja u svim vremenskim uslovima, moru, ili čak i ako ga ispustite u blato.

Na prednjem panelu gore se nalaze zvučnik za prenos glasa, kamera, senzori, indikator propuštenih događajima. Obim zvučnika je nešto iznad proseka, kvalitet je dobar. Pošto postoji zaštita od vode i prašine, dizajn ne dozvoljava da zvuk zvona bude čist.

Ispod ekrana je mikrofon. Sagovornik vas čuje, nimalo loše, ali je vaš glas malo prigušen. Handsfree je na donjem kraju ispod metalne mrežice.

3,5 mm priključak za slušalice je sa gornje strane. On je skriven ispod plastičnog zatvarača, u stvari, kao i svi ostali elementi.

Levo je micro-USB port. Odgovara svkai kabl čak i oni sa kratkim utikačem.

Desno su slotovi za - za standardne instalacije memorijske kartice, SIM karticu MicroSIM (ovde još uvek nije korišćen nanoSIM standard kao kodu Z3). U blizini se nalazi okrugli taster metalni taster za uključivanje (veoma čvrst, minimalan hod, teško se pritiska), tanki taster za kontrolu jačine zvuka i taster za uključivanje kamere (Double Tap).

Sa zadnje strane se nalazi kamera koja je blago uvučena, blic i mikrofon.

Ekran

Ovaj uređaj koristi ekran dijagonale 4.8 inča je. Fizička veličina ekrana je 60x107 mm gornji ram je 18 mm, dole - 15 mm levo i desno - od oko 6 mm. Postoji antirefleksivni sloj, ali nije naročito efikasan. Oleophobic premaz možda, nije najbolji, ali važno je da se otisci prstiju lako brišu i prst klizi glatko.

Rezolucija ekrana Sony Xperia M2 Aqua modela je qHD, odnosno 540k960 piksela, odnos stranica je 16:10 gustina - 230 piksela po inču. U pitanju je IPS panel sa vazdušnim prostorom

Maksimalno osvetljenje bele boje - 452 cd / m2 maksimalno osvetljenje crne boje je - 0.52 cd / m2. Kontrast - 868:1.

Bela linija - je cilj da pokušavamo da postignemo. Žuta linija – rezultat uređaja. Možete videti da smo direktno preko ciljane krive, što znači da je za svaku vrednost između 0 i 100 slika je suviše svetla.

Gama je prilično nespretna. Od 20% do 40% je dramatično smanjena dok za 80% počinje da raste. To nam daje manje svetlu sliku sa previše sjaja u tamnim scenama, čineći da forme postaju ravne / nejasne.

Gledajući na nivou grafikona, postoji jasan višak iz plave boje, posebno pri slabijoj osvetljenosti.

Temperatura je druga priča: pri minimalnom osvetljenju sliku dobija veoma hladne nijanse (skoro 10000K) pri maksimalnom - manje ili više usklađene sa optimalnim vrednostima.

Sudeći po tabeli, podaci odgovaraju otprilike trouglu sRGB.

Praktično sve tačke se nalaze izvan opsega sive DeltaE = 10, što ukazuje na prisustvo parazitskih nijansi.

Ako se udaljimo od podataka, možemo da kažemo da je matrica je vrlo jednostavna: u određenim uglovima ljubičasta ili žuta. Na suncu se loše ponaša: blago naginjanje ekrana čini da slika postaje gotovo ne prepoznatljiva.

Uglovi vidljivosti

Provera izlaganja

Ekran na svetlosti sunca.

Baterija

Ovaj model koristi ne uklonivu Litijum-jonsku (Li-Ion) bateriju kapaciteta 2400 mAh. Proizvođač daje sledeće podatke:

  • Vreme razgovora: 11 h 23 min
  • Vreme rada u režimu mirovanja: do 641 časa
  • Vreme muzičke reprodukcije: do 37 h 31 min
  • Vreme video reprodukcije: do 8 h 4 min.

Sveukupno, rezultati se poklapaju.

Uređaj nudi je potpuno isto vreme rada kao i bilo koji drugi Android-smart telefon ove klase, odnosno oko 10 časova rada u relativno aktivnom režimu dok je uređaj povezan sa 4G mrežom: 20-30 minuta razgovora, oko sat vremena upotrebe kamere, isto vreme gledanja videa, 3-4 sati na Twitteru i e-mail. Ako želite da igrate igre, onda očekujte oko 2,5 sati rada pri maksimalnom osvetljenja u ekrana i najjačem podešavanju zvučnika.

Sony je malo uštedeo na mrežnom adapter (ili možda samo odlučio da brine o bateriji), tako da ćete puniti bateriju skoro tri sata.

Opcije povezivanja

Uređaj radi ne samo u mrežama 2G / 3G (GSM 850/900/1800/1900 MHz, WCDMA 850/900/2100 MHz), već i 4G CAT (FDD LTE-2100/1800/850/2600/900/800 MHz).

Tu je Wi-Fi 802.11 a / b / g / n, (dual-band Wi-Fi Direct, DLNA, Hotspot), Bluetooth v4.0 (A2DP, apt-X LE), NFC čip i antena, USB 2.0, (OTG provereno). U prisustvu GPS, GLONASS, pa čak i Beidou navigacija radi dobro (veoma visoka osetljivost!).

Memorija i memorijska kartica

Uređaj poseduje samo 1 GB LPDDR3 RAM-a. Trenutno to je količina RAM-a koja je minimum u jeftinim uređajima. Ipak, Sony M2 Aqua - nije jeftin uređaj, tako da bi bilo logično da ima 2 GB. Prosečno je od 1GB slobodno oko polovine.

Kapacitet interne flash memorije je 8 GB, od čega je 5 GB na raspolaganju. Kapacitet možete proširiti SD memorijskom karticom microSD. Maksimalni kapacitet je 32 GB.

Kamera

Kao i uvek, postoje dva modula kamere: glavna 8MP kamera sa autofokusom (blenda F2.4), i prednja – rezolucije samo 0,3 MP (F3).

Modul glavne kamere je dovoljno slab, ali tim koji razvija softver za kameru, pokušao je da izvuče maksimuma iz Sony Exmor RS sočiva. Detalji naravno, nisu tako dobri, međutim, redukcija šuma radi dobro: čak i noću slike su dovoljno svetle i bez zrnaste strukture. Balans bele boje takođe radi dobro. Kamera je pristojna za svaku priliku ali ne očekujte nešto više.

Nema smisla razgovarati o kameri sa prednje strane. Shvatate da je u pitanju 0.3 MP senzor. U pitanju je jednostavno uređaj koji nije dizajniran za snimanje selfija.

Jedinica snima video u rezoluciji FullHD pri 30fps tokom dana i 24fps po noći. U principu, to je normalno. Auto fokus je funkcija stabilizacije SteadyShot. Radi dobro i bez sečenja slike. Naravno, nema optičke stabilizacije, što je šteta.

Podešavanja:

Primeri fotografija nastalih glavnom kamerom:

Primer fotografije nastale prednjom kamerom:

Primeri video klipa po danu i po noći:

Primer video klipa (MP4, 54 MB) >>>

Primer video klipa (MP4, 84 MB) >>>

Performanse

Ovaj model koristi Qualcomm Snapdragon 400MSM8926 chipset. Linija 400 nije nova (čip predstalvjen krajem 2013. godine), a u ovoj modifikaciji su prisutni modem 3G i LTE.

Procesor ima 4 jezgra ARM Cortex-A7, pri čemu je maksimalna frekvencija svakog 1,2 GHz, a izrađen je u 28 nm procesu. Odgovoran za grafiku je Adreno 305 koporcesor sa podrškom za OpenGL ES 3.0.

Ako govorimo o brzini animacija i vizuelnog rada u celini, nema problema: uređaj je brz, nema kašnjanja, interfejs ne „zapinje“.

A kada je reč o performansama igara, ovde nećete videti rezultate koji će vas oduševiti. Na primer, igru Dead Trigger 2 možete igrati samo sa srednjim postavkama; Ral Racing 3 radi dobor, ali nema dodatnih efekata.

Generalno možete igrati većinu, ali ne i najzahtevnije igre.

Ostale informacije:

Testovi:

Softverska platforma

Uređaj radi na Android OS verzije 4.4.4. Nismo sigurni da će M2 Aqua dobiti nadogradnju na Android 5.0. Međutim, ako baš želite verziju 5.0 na ovom modelu, moći ćete da pronađete resurse treće strane bazirane na Lollipop verziji.

Multimedija

Jačina polifonih melodija zvučnika je prosečna, zvuk nije baš čist, nema preopterećenja.

Zvuk u slušalicama je veoma glasan, svideo nam se kvalitet. Trebalo bi da se zahvalimo kompaniji Sony EQ ekvilajzer i mnoge druge audio postavke. Radio je prisutan.

Kao i za video plejer niže su rezultati Antutu Video testa.

Zaključak

U principu, Sony Xperia M2 Aqua je ispao prilično dobar pametni telefon. Da, možda, njegove performanse nisu dovoljne, ali postoji zaštita od vode i prašine, LTE i privlačan dizajn u Sony stilu. Jedina stvar koja nije privlačna je cena.

Glavne prendosti ovog uređaja:

  • IP65 / 68
  • LTE
  • Ergonomski dizajn
  • Dobar muzički plejer
  • Odlična izrada i materijali

Nedostaci:

  • Cena
  • Slab procesor
  • Ne naročito kvalitetna osnovna kamera
  • Ekstrmeno slaba prednja kamera

Ako vam treba pametni telefon sa zaštitom od prašine i vlage, izbor nije tako velik, ali ako pažljivije tražite u opsegu cena ovog modela, lako je naći zanimljiviju zamenu.

Uskoro stiže model M4 Aqua, ali njegova cena vas neće previše oduševiti. Dakle, M2 Aqua još uvek ima vremena da se dokaže na tržištu.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024