One mini 2 2014
2014. godina
4.5" LCD, 62.5% body
4% 400, Android 4.4.2 KitKat
RAM 1 GB, INT 16GB, EXT nema
2110 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 13MP
Test mobilni telefon HTC One mini 2
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC One mini 2. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC One mini 2 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled smart telefona HTC One mini 2

Fotografije u zatvorenom

Pozicioniranje

Princip izdavanja prvo vodećeg modela, a zatim njegove jednostavnije i kompaktnije verzije već uobičajen za tržište smart telefona. Kompanije kao što su Samsung, HTC, Sony, a u skorije vreme i LG, obavezno prate svoje popularne uređaje pojednostavljenim, više kompaktnim verzijama. Ponekad ovi modeli dobijaju prefiks „Mini“ posle naziva, ponekad - drugo ime, ali suština ostaje ista. Razlozi za kreiranje i prodaju ovih modela su brojni, ali jedan od glavnih je mogućnost da se generiše dodatni novac u ime vodećeg modela, jer se u vodeći uređaj kompanije obično ulaže mnogo truda, kao i mnogo novca za promociju. Mini verzija modela istog imena ne zahteva značajno reklamiranje i često se prodaju na osnovu imenu. Druga prodajna tačka je potražnja na tržištu za kompaktnim smart telefonima, pa proizvođači mogu da pokušaju da igraju na to da prodaju više modela smart telefona sa ekranima do 5 inča.

U istoriji kompanije HTC, mini verzije su počele da se pojavljuju kao regularni modeli od početka dostupnosti One linije. Ako se sećate, prvi telefon sa novim imenom je HTC One X, a u skoro isto vreme HTC je predstavio model One S. Reč je bila o modelu koji je karakterisao drugačiji dizajn, čak i materijali, ali princip izdavanja glavnog modela, a onda jednostavnijeg modela u istom nizu kompanija je počela da primenjuje od tada. Zatim je usledio HTC One (M7) i verzija HTC One mini, a 2014 su se pojavili HTC One (M8) i HTC One mini 2. Upravo je to smart telefon o kojem želimo da vam nešto kažemo.

Dizajn

Kako je HTC One mini pre godinu dana bio kopija dizajna skupljeg modela, to je novi One Mini 2 kopija HTC One (M8). Naravno, ako govorimo o identičnom dizajnu glavnog modela i njegove manje verzije, morate da ipak imate nešto rezervisan stav jer nije moguće u potpunosti iskopirati glavni model. Ali, ako stavite One M8 i One mini 2 jedan do drugog, oni će veoma da liče jedan na drugi.

U okviru HTC One mini 2 dostupan je isti oblik uređaja sa zaobljenim ćoškovima, pri čemu su lokacije većine elemenata i generalno stil slični originalnom modelu. Mini 2 je u prodaji dostupan u dve boje - tamno metalik sivoj i svetlo sivoj.

Materijali kućišta

Glavna razlika između HTC One (M8) i HTC One mini 2 je u upotrebljenim materijalima. Kod modela M8 aluminijum je bio materijal od kojeg je izrađena većina kućišta. Kod mini 2 modela aluminijuma ima u okviru kućišta, ali i plastika je takođe zastupljena u značajnoj meri. Iako je kućište generalno napravljeno od aluminijuma zadnja strana uređaja i delimično bočne ivice levo i desno su urađene od plastike, a isto važi iza gornje i donje krajeve.

Ako ne znate kako izgleda vodeći HTC One ( M8 ), mini 2 izgleda vrlo skupo i pun metala, ali kada se uporedi vrednost jedinica, ona naravno pada blago. Međutim, malo ko će kupiti dva smart telefona odmah. I bez direktnog poređenja u odnosu na vodeći HTC One, mini 2 izgleda i daje osećaj veoma skupog uređaja i kvalitetnih materijala. To je najvažnije. To je ono što treba da znate o njemu kada je u pitanju dizajn i materijali koji su korišćeni.

Kao i kod modela M8, i kod mini modela problem sa postavljanjem antena u uređaju se rešava na isti način. One se nalaze van kućišta u malim plastičnim žlebovima sa zadnje strane uređaja.

Ogrebotine na aluminijumskom kućištu Mini 2 će se vremenom verovatno pojaviti ako aktivno koristite svoj smart telefon, ali obzirom na ukupni dizajn uređaja i upotrebu metala, pokoja ogrebotina na ovom uređaju nije nešto kritično. Pozitivna stvar upotrebe aluminijuma je to da nema vidljivih tragova otisaka prstiju po kućištu. Tačnije, oni su prisutni, ali potpuno nevidljivi, bez obzira na to koliko ste smart telefon vrteli po rukama.

Izrada

Korišćenje unibody kućišta bez uklonivih komponenti (osim fijoke nanoSIM kartice i memorijske kartice) čini novi HTC One mini 2 istim u pogledu kvaliteta izrade, kao i M8. Nema pomeranja i škripavih delova, pojedinačni elementi nemaju zazora između sebe. Mana ovog dizajna je održavanje, ali to je druga priča. Jedina moguća mana dizajna je to što memorijska i SIM kartica ne stoje uvek savršeno na svojim nosačima.

Dimenzije

Sa jedne strane, imamo prefiks „mini“ u imenu drugog uređaja, a onda želimo da ih uporedimo. Zaista, novi HTC One mini 2 smart telefon je kompaktan u odnosu na HTC One (M8), ali u isto vreme, ovaj pametni telefon ne može da se nazove kompaktnim modelom. Ako stavimo vodeći model iz prošle godine, HTC One, i HTC One mini 2 jedan do drugog, ispostavlja se da su telefoni veoma slični po dimenzijama i mini 2 nas je osvojio uglavnom zbog male širine kućišta.

Zbog manje širine uređaj je jednostavan za rukovanje, uprkos činjenici da je prilično velik po visini i da nije rekorder kada je reč o maloj debljini. Mi bismo nazvali dimenzije modela HTC One mini 2 prihvatljivim. Ako koristite uređaj sa ekranom dijagonale 5 inča onda je to vaša odluka pri čemu mini 2 izgleda malo veći nego što je potrebno za udoban rad.

Poređenje sa modelom Meizu MX2

Poređenje sa modelom HTC One mini

Poređenje sa modelom HTC One M8

Poređenje sa modelomNokia 107 Dual Sim

Da biste bolje shvatili dimenzije modela HTC One Mini 2, uporedićemo ga sa trenutnim modelima.

  • Apple iPhone 5S - 123.8 x 58.6 x 7.6 mm, 112 grama
  • HTC One mini 2 - 137.4 x 65 x 10.6 mm, 137 grama
  • Samsung Galaxy S5 mini - 131.1 x 64.8 x 9.1 mm, 120 grama
  • Sony Xperia Z1 compact - 127 x 64.9 x 9.5 mm, 137 grama

Kontrole

Sistem kontrola i elementi upravljanja HTC One Mini 2 modela sukompletna kopija kontrola modela HTC One (M8).Ispod ekrana je logo, ali nema mehaničkih tastera već tri tastera na ekranu: „Back“, „Home“ i „Latest Applications“. Samo taster Home ima dvosturku funkciju. Pored glanvog zadatka vraćanja na očetni eran pritiskom sa zadržavanjem ovog tastera možete pozvati servis Google Now. Ako dodirnete bilo koji od ovih tastera uređaj zavibrira nežno.

Taster za uključenje jsa gornje strane, ali nije uvek zgodno da dosegnete ovaj taster, a alternativna metoda otključavanja ekrana (kod HTC One M8 dvostrki dodir otključava ekran) nije prisutna. Potrebno je da se naviknete. Takođe, na vrhu je 3.5mm port za slšalice dok je dole microUSB konektor.

Taster za regulaciju zvuka je sa desne strane i o njemu ne možemo ništa specijalno da kažemo - sasvim udobni su za korišćenje sa poznatim rasporedom tastera. Pored njega je fijoka za memorijsku karticu microSD formata. Da biste instalirali ili uklonili memorijsku karticu, koristite iglu (ili kompletan deo, sličan onome kod Apple iPhone modela). Na levoj strani pri vrhu je fijoka SIM kartice formata nanoSIM.

Na prednjoj strani gore i dole su zvučnici koji imaju svetlosne senzore i senzore blizine ugrađene u mrežicu zvučnika i 5 MP sočivo kamere sa prednje strane. .

Ekran

HTC One Mini 2 poseduje Super LCD2 ekran i većina funkcija je ista kao kod prošlogodišnjeg glavnog modela, što je dobro, po našem mišljenju. Dijagonala je 4.5 inčna, rezolucija – 1280x720 piksela (HD), gustina piksela - 326 ppi.

Ekran je sa maksimalnim uglom gledanja: pod bilo kojim uglom da gledate slika neće biti izobličena. Postoji dobra rezerva osvetljenosti, prilikom izlaganja sunčevim zracima ekran je čitljiv. Ekran je veoma blizu prirodnom prikazivanju boja, boje su umereno bogate, ali ne sa preteranim kontrastom.

Automatsko podešavanje osvetljenosti ekrana ispravno radi u većini situacija, ali ponekad se problem pojavi. Ako nam treba par fraza da opišemo ekran, onda ćemo reći da je u pitanju solidan, kvalitetan ekran koji ispunjava svoju funkciju - pogodan je za čitanje, gledanje informacija, igranje igara, gledanje video zapisa. Ne postoji podrška za rad u rukavicama i snimanje videa u maksimalnoj rezoluciji, ali u celini ekran je sjajan.

Kamera

Glavna razlika između HTC One mini 2 i starijeg HTC One M8 modela, pored veličine i različitih materijala je glavna kamera. HTC je odlučio da ne testira strpljenje lojalnih fanova brenda ili samo shvatio da nije neophodno koristiti svuda UltraPixel kameru pa je instalirao u One mini 2 običnu 13MP kameru. Reč „običnu“ u ovom slučaju treba da shvatite kao normalnu kameru.

Većina menija i podešavanja kamere u okviru HTC One mini 2 je pozajmljena od glavnog modela - isti režimi, kao i podesivi parametri.

Auto shooting mode (Auto). U „Auto“ režimu, možete da podesite vrednost ISO, ekspoziciju (EV), uravnoteženje belog, a zatim izaberite jedan od 15 efekata. U podešavanjima kamere možete da podesite i odnos stranice: widescreen (16:9), normal (4:3) ili square (1:1), podesite rešetku za lakše snimanje, geotaggovanje, tajmer za snimanje samog sebe, kontrast, zasićenje, oštrinu i jačinu za retuširanje slika. Sva podešavanja se mogu sačuvati u posebnom profilu sa sopstvenim imenom i uključiti ih kada je to potrebno. Profila može biti nekoliko.

Fotografije napravljene u „Auto“ režimu podložne su najvećem broju promena: možete da dodate efekte, okrećete fotografiju u bilo kojoj ravni, odsecate delove.

Smart telefon loše uklanja tekst, međutim, po našem mišljenju, to radi bolje u „auto“ režimu, umesto u posebnom režimu "Text“. U drugom slučaju, fotografije su previše zrnaste, iako to nije potrebno. Ali procenite sami: od vrha - dva snimaka teksta u režimu „Auto“ dok je dole snimak u „Text“ režimu.

Posebni režimi „macro“, „Night“, rade generalno dobro, oni mogu ponekad da čine da dobijete lepe snimke, posebno u „macro“ režimu.

Takođe, dostupni su HDR režim i panorama režim.

Manual shooting mode (M). Dobra vest za one koji oble da fotografišu smart telefonom. Model HTC One Mini 2 ima potpuno manuelni režim fotografisanja. JU manuelnom režimu, možete da promenite sledeće postavke – uravnoteženje belog, ekspoziciju, ISO, brzina zatvarača, fokus. Uravnoteženje belog se podešava u opsegu od 2300K do 7500K, vrednosti ISO u opsegu od 100-1600, brzina zatvarača u opsegu od 1/8000-4 sekunde.

Ono što je najvažnije, po našem mišljenju, je mogućnost da se ručno podesi fokus. Fokusiranje se ne vrši dodirom objekta na ekranu, odnosno izborom fiksne udaljenosti, na kojoj će se fokus javljati. Zato novi HTC One Mini 2 otvara nove mogućnosti gradnje kadra.

Obratite pažnju kako je sada lako moguće da se slika izbliza, uključujući objekte kao što je kosa, na primer. Kod drugih smart telefona dobiti takav sličan snimak je bilo praktično nemoguće.

Ispod možete videti primere fotografija snimljenih kamerom modela HTC One mini 2 u različitim uslovima. U principu, po našem mišljenju kamera omogućava smart telefonu da kreirate dobre snimke.

Prednja 5MP kamera omogućava snimanje običnih fotografija, fotografija iz videa. Za razliku od HTC One (M8), gde postoji širokougaona prednja kamera, Mini 2 koristi običan modul.

Video. Video se snima u standardnom režimu pri maksimalnoj rezoluciji 1920x1080 piksela, broj kadrova je 30 kadrova u sekundi, (promenljivi) bitrate - 20 Mbps, snimanje zvuka se vrši u stereo kvalitetu pri 192 Kbps. Tokom snimanja, možete ručno da promenite pozicije fokusa, takođe postoji AF praćenje.

Trajanje baterije

Smart telefon koristi neuklonivu Li-Pol bateriju kapaciteta 2110mAh. Ne možemo da kažemo da HTC One mini 2 drži rekord kada je reč o vremenu rada ili da nas je nekako iznenadio po tom pogledu, ali jedinica napunjena ujutru može da potraje do kasno uveče ili čak i dela noći iako je aktivno koristite, što je sasvim dovoljno.

U video reprodukciji sa punom osvetljenosti i omogućenim mrežama (3G/4G), ali bez Wi-Fi konektivnosti, smart telefon je radio u proseku 5-6 sati. U režimu svakodnevnog punjenja baterija je trajala oko 12-13 sati, ako se skine sa punjenja u 10h HTC One Mini 2 traje do 22-23 sati. Opterećenje je sledeće - 40-60 minuta razgovora, 10-20 tekstualnih poruka, e - mail Gmail mode push-mail, 3-4 sata slušanja muzike i oko 1-2 sati aktivnog korišćenja mobilnog interneta (Instagram, Twitter, Facebook, pretraživač ). Po našem mišljenju, pokazatelji su više nego prihvatljivi.

Smart telefon ima uobičajeni štedljivi režim, koji kada uključite, možete da produžite trajanje baterije smanjivanjem osvetljenosti ekrana, onemogućavanjem prenosa podataka i vibracije.

Platforma, memorija

Smart telefon baziran je na Qualcomm Snapdragon 400 platformi sa četvorojezgarnim 1.2GHz procesorom i Adreno 305 grafičkim podsistemom. HTC One Mini 2 poseduje 1GB RAM-a i 16 interne memorije za skladištenje korisničkih podataka. Da biste povećali skladišteni kapacitet možete ugraditi mcroSD karituc a uređaj podržava kartice kapaciteta do 128GB.

Kako svake godine performanse smart telefona rastu, novi uređaji dobijaju više bodova u brojnim testovima, a kompanije govore o neverovatnim brzinama i glatkom radu interfejsa. U stvarnosti, performanse koje smart telefoni ostvare u sintetičkim testovima su malo u vezi sa stvarnošću. Koja je suština testa ako HTC One mini 2 dobije 2 i po puta manje poena nego LG G2 i skoro dva puta manje nego HTC One ( M8 ) u Antutu testu, kada u stvarnosti smo jedva mogli da osetimo razliku u brzini između ovih uređaja? Situacija sa HTC One mini 2 je u tome da uprkos tome što pokazatelji na primeru Antutu testu ukazuju da je ovaj uređaj sporiji od vodećeg modela, on vrlo malo kasni za istim tim vodećim modelom i svako ko kupi ovaj model će biti zadovoljan njegovom brzinom.

Svi zahtevni sadržaji zahvaljujući hardverskim komponentama smart telefona rade glatko, bez ikakvih problema, nema teškoća sa video reprodukcijom ako govorimo o brzini. Kao i obično, kada se reprodukuju neki filmovi preko standardnog plejera (ili preciznije, kroz „Galeriju“) može da se desi da nema zvuka, ali ovaj problem je rešen instaliranjem MX Player-a ili Dice Player-a.

Interfejsi

Smart telefon radi u sledećim mrežama GSM (850/900/1800/1900), HSPA (850/900/1900/2100) i LTE (800/1800/2600). Uključivanje i isključivanje se može podesiti preko interfejsa ili se dodati na početnom ekranu preko widgeta koje možete pronaći bez da gledate u ekran što je opet veoma jednostavno.

Za PC sinhronizaciju telefon koristi microUSB kabl koji se isporučuje u prodajnom pakovanju i koji koristi USB 2.0 interfejs. MicroUSB konektor u okviru HTC One uređaja podržava USB on-The-Go (USB OTG) tako da se smart telefon može povezati korišćenjem flash drive-ova i drugih skladištenih uređaja za na primer prebacivanje fotografija sa foto aparata. Sistem HTC One mini 2 modela može da čita i kopira podatke sa flash drive-ova formatiranih sa fajl sistemima FAT/FAT32. Kada se poveže drive treba da bude podešen u menadžeru fajlova, ali HTC One Mini 2 nema takav softver.

Bluetooth. Ugrađeni Bluetooth 4.0 sa podrškom za A2DP.

Wi-Fi (802.11a/b/g/n). U okviru modela HTC One Mini 2 koristi se dual-band WI-FI modul. U podešavanjima možete odabrati frekventne opsege WiFi modula: auto, 5 GHz i 2.4 GHz. Rad sa Wi-Fi modulom ne izaziva nikakve probleme. Smart telefon možete konfigurisati za Wi-Fi prenos u sleep režimu korišćenjem samo statičke IP adrese kada se povežete i dodajući sigurnosne sertifikate. Prilikom korišćenja Wi-Fi, smart telefon se gotovo ne zagreva uopšte.

Wi-Fi router. Smart telefon može deliti 2G/3G/4G internet konekciju sa Wi-Fi. Radi na sledeći način: u okviru podešavanja bežičnog interfejsa odaberite Wi-Fi opciju koja aktivira odgovarajuća podešavanja da se odabere naziv mreže i lozinka (WPA2). Pored toga, možete podesiti maksimalni broj konekcija za smart telefon ili posebno odabriti ili odbaciti svaku novu konekciju. Možete da iskoristite uređaj da biste se povezali sa internetom ako koristite laptop, drug smart telefon ili tablet.

DLNA, HDMI. Smart telefon podržava DLNA, tako da ukoliko je vaš kućni media server DLNA usaglašen, onda možete ovaj uređaj koristiti za povezivanje sa drugim uređajima, pa tako gledati video ili puštati zvuk direktno na vašem TV-u. Pored toga, uređaj podržava HDMI, ali u kombinaciji sa microUSB-om (MHL).

NFC. HTC One Mini 2 za neke regione podržava NFC, a za druge opet nije dsotupna podrška za ovu tehnologiju.

Navigacija

Smart telefon poseduje podršku za GPS/Glonass. Nakon inicijalnog povezivanja nije trebalo više od 5 do 15 sekundi. Uređaj poseduje ugrađeni Google Maps i Google Navigation softver.

Radi lakšeg rada sa smart telefonom kada ste u kolima i kada je uređaj u držaču za kola postoji poseban režim „in the car“. Kada se aktivira, videćete velike ikone na radnoj površini, pri čemu ovde postoji posebna naprednija verzija osnovnih aplikacija: adresara, muzike, podešavanja, alata za pozivanje. Ako želite, u ovom meniju možete dodati prečice i druge programe. U ovom režimu, možete koristiti Special Assistent, uslužni program koji obavlja glasovne komande kao što su „call contact name+“, „+ Play title track“ i neke druge. Treba obratiti pažnju na ovaj program ako želite da koristite HTC One za volanom, jer zaista dobro radi i prepoznaje komande ako ih izgovorite više ili manje jasno i glasno.

HTC Sense 6

Smart telefon radi na Android OS 4.4.2, a kao interfejs korišćena je nova verziju Sense - 6.0. Detalji o svim karakteristikama Sense 6.0 su dostupni u zasebnom članku, tako da ih nećemo ponavljati ovde.

Grafički dizajn interfejsa, skup osnovnih aplikacija i alata (osim nekoliko kao što je daljinskog upravljača preko infrared porta) u HTC One Mini 2 su isti kao kod modela HTC One (M8).

Zaključak

Kao osnovni smart telefon smo koristili HTC One Mini 2 oko tri nedelje, tokom kojih nije bilo problema sa prijemom signala. Što se tiče zvuka, jačina melodija zvučnika je odlična, postoje dva zvučnika koji su montirani iznad i ispod ekrana, i oni rade svoj posao. Jačina zvučnika je pristojna, neznatno iznad proseka. Vibracija je takođe neznatno iznad proseka.

Cena modela HTC One mini 2 je takva da svako treba da odluči da li je vredno dati novac koji je potrebno za ovakav uređaj na osnovu individualnih potreba i želja.

Da li će nova manja verzija glavnog modela kompanije biti uspešna? Teško. Sa druge strane, HTC sigurno ne očekuje vrhunski uspeh za ovaj model. One mini 2 je pojednostavljena i manja verzija glavnog modela koji je kompanija kreirala za one koji iz nekog razloga ne žele da kupuju glavni model. Razlozi da se neko odluči za mini 2 su možda visoka cena glavnog modela, velike dimenzije ili 4 megapikselna kamera. U isto vreme teško da postoji mnogo ljudi spremnih da se žale da glavni model HTC One (M8) nema kvalitetan dizajn ili originalnost. U okviru HTC One mini 2 kompanija je zadržala osobine vodećeg modela - divan izgled, metalno kućište, brutalnost u pozitivnom smislu i ukupnu cenu uređaja. Kada uzmete ovaj uređaj u ruku prvi put ne možete da se otmete utisku da je reč o pravoj stvari. Da li ta prava stvar vredi onoliko koliko je potrebno izdvojiti za ovaj model morate da procenite sami.

Karakteristike:

  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: aluminijum,plastika
  • OS: Android 4.4.2, HTC Sense 6
  • Mreže: GSM / EDGE, WCDMA, LTE (nanoSIM)
  • Platforma: Qualcomm Snapdragon 400
  • Procesor: 1.2GHz quad-
  • Memorija: 1 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 16 GB memorije plus slot microSD kartice (podržava kartice kapaciteta do 128 GB)
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / ac / b / g / n), Bluetooth 4.0 (A2DP), microUSB (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice, HDMI (via microUSB), DLNA
  • Ekran: kapacitivni, 4.5 inča Super LCD2 sa rezolucijom 1280x720 piksela (HD), sa automatskim podešavanjem nivoa pozadinskog osvetljenja
  • Kamera: 13 MP, sa autofoksuom i blicem, video se snima u 1080p
  • Prednja kamera: 5 MP, snima video pri 1080p
  • Navigacija: GPS / Glonass (podržava A-GPS)
  • Senzori: akcelerometar, pozicija u prostoru, senzor svetlosti žiroskop
  • Baterija: ukloniva, Li-Pol, kapaciteta 2110 mAh
  • Dimenzije: 137.4 x 65 x 10.6 mm
  • Masa: 137 grama
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024